|
|||||||
| Notka |
|
| Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#1921 | |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Jednym już figurki wracają, inne jeszcze z brzuszkami biegają. Mamusie I-II 201
Cześć.
Nie wiem czy ktoś mnie jeszcze pamięta, ale wróciłam ze szpitala (dzidzia nadal w brzuchu). Cytat:
(a to lekarz kazał mi dłużej siedzieć w szpitalu bo powiedziałam że czasem mi brzuch twardnieje ).Lecę się szykować na dalsze badania, bo niestety sytuacja u mnie nie jest opanowana i muszę cały czas kontrolować wszystko. Edytowane przez Dark lady Czas edycji: 2012-01-30 o 11:05 |
|
|
|
|
#1922 |
|
Rozeznanie
|
Dot.: Jednym już figurki wracają, inne jeszcze z brzuszkami biegają. Mamusie I-II 201
witam
wczoraj Bartosz znowu ostro płakał tzn krzyczaicł chyba z 4 godziny,nic nie pomagało!!! Dziewczyny proszę napiszcie kiedy te wszystkie szczepienia się robi i usg bioderek bo ja się całkiem pogubiłam a i jakie owoce można jeśc i mam straszną ochotę na cos słodkiego np budyń albo kisiel a niewiem czy można Edytowane przez NataliaM1103 Czas edycji: 2012-01-30 o 11:46 |
|
|
|
#1923 | |||||
|
Raczkowanie
|
Dzień dobry
![]() Cytat:
![]() Cytat:
A Ty nie smutaj się terminem, zobacz na rozpakowane mamusie, sama nie wiem co lepsze ->wyczekiwanie do tego porodu czy problemy z dzieciaczkami po nim... Cytat:
![]() Cytat:
Cytat:
![]() A ja dziś w końcu wyparzyłam te smoczki,butelki i laktator. No i dopakowałam torbę jeszcze,ale chyba ją schowam, żeby tak nie odliczać dni ![]() A mam pytanie do rozpakowanych mamuś, czy nie miałyście problemów żeby jakieś czynności konkretne przy dziecku powierzyć waszym tżtom? Bo ja mam takie głupie podejście, że wydaje mi się że tylko ja mogę zrobić to dobrze, a on może coś "zepsuć"... |
|||||
|
|
|
#1924 | ||||||
|
Zakorzenienie
|
Cześć
![]() nie było mnie 2 dni, ponadrabiałam, ale nie miałam kiedy odp. dla kolejnych mamuś![]() Cytat:
![]() Nam położna powiedziała, że takie malutkie dziecko na mleku matki prześpi max. 4 godziny ![]() Cytat:
![]() Cytat:
nie dajmy się zwariować ![]() Cytat:
a kosmetyki Babydream i mały ma super skórkę i mięciuchne włoski Cytat:
Cytat:
![]() _________________________ __ U nas 2 nocki gorsze... mały marudził, nie chciał cyca, tzn. niby nie chciał i usypiał a po chwili olśnienie, że nadal głodny i wycie Na dodoatek mam tak obolałą brodawkę, że nie daję rady nią karmić - poczekam ze 2-3 dni, będę odciągać... Tej drugiej pomogło jak małego nie karmiłam 3 dni, więc mam nadzieję, że teraz też tak będzie ![]() A teraz czekamy na pediatrę - mówiła, że wizyty domowe ma przed południem... ![]() No i zmykam
|
|
#1925 |
|
Zadomowienie
|
hej mamuski ja tak na szybko mamy chyba skaze bialkowa albo uczulenie na lek na kolki juz sama nie wiem.. juz jem tylko chleb z maslem nic wiecej.. mam dosc cala noc nie przespana..
|
#1926 | |||||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() Cytat:
![]() Cytat:
Cytat:
ja bym się zasapała na maksa![]() Cytat:
bo wczoraj była u mnie znajoma z terminem porodu akurat jak aja mam, i bardzo się zdziwiła, że mam taka dużą torbę no przecież szlafrok, ręczniki, laczki, kosmetyki, podkłady itd. tyle miejsc zajmują![]() no właśnie nam na SR też radzili, żeby przez 1 miesiać kąpać w przegotowanej całe ciałko, bo był przypadek, ze dziecko bakteriami coli sie zaraziło czy cuś.... i sama nie wiem, pewnie nie będę miał czasu jeszcze wody przegotowywać do kąpieli ![]() zjadłam śniadanko, nowo kupione ciuszki uprałam - ale byłam odważna, wrzuciłam wszystko jak leci do pralki - granatowe, niebieskie i białe - i nie zafarbowały a teraz leń - póki jeszcze mogę
|
|
|
#1927 | ||
|
Rozeznanie
|
Cytat:
A jak będę tak robiła od początku, to potem będzie mi go trudniej zagonić do pomocy.Cytat:
|
||
|
|
|
#1928 |
|
Rozeznanie
|
Dzień Dobry w ten piękny mroźny, słoneczny dzień
Spałam do 11, a co Będę się lenić na maxa w te ostatnie dni, bo zaraz się zacznie polka ![]() U mnie spokój i cisza, żadnych przepowiadaczy, mała się wierci w brzuszku, ale za to w nocy zrobiła się kochana dla mamusi bo wstaję na siusu raz lub wogóle Więc mój pęcherz oszczędza ![]() Codziennie rano wstaje, patrze na kalendarz i myślę sobie może dziś? Ciekawe czy urodzi się w styczniu czy w lutym? Tysiąc myśli w głowie ![]() Miłego dnia kochane
|
#1929 |
|
Zakorzenienie
|
ciekawe jak tam aniaxxxxx miala miec masaz szyjki moze cos ruszylo
|
|
|
|
#1930 |
|
Zadomowienie
|
hejka
![]() Kat, masaz mam miec w ta sobote co bedzie... 2 dni po terminie jestem... mala leiwa, naparza mnie po pecherzu ale wyjsc nie chce.. nic na nia nie dziala ![]() a dzis u nas snig pada hehe... niezwyczajny widok w uk |
|
|
|
#1931 | ||
|
Rozeznanie
|
Cytat:
z pierwszym jest zupełnie inaczej też się nie mogłam doczekać kiedy będę je mieć przy sobie a teraz bym chciała żeby mała siedziała jak najdłużej w brzuszku ![]() Cytat:
|
|
#1932 |
|
Rozeznanie
|
dziewczyny czy któraś z Was miala hypotonie macicy podczas porodu tzn łyżeczkowanie???? bo jestem ciekawa czy po tym połog jest bardziej intensywny?
dzwoniłam do przychodni i usg jest robione prywatnie koszt 30 zł między 4 a 6 tygodniem a oto mój 10 -dniowy śmieszk |
|
|
|
#1933 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() faktycznie śmieszek
|
|
|
#1934 | |
|
Zakorzenienie
|
Ja już sama nie wiem czego chcę. Chcę zasuszyć cyce, ale nie mam czasu aby iść do lekarza po receptę- do mojego gina, wizyta ostro płatna...
a do tego u którego kiedyś byłam na usg z tż czeka się długi czas nie wiem co mam robić, jednocześnie chcę i nie chcę karmić fajnie, bo wygoda, ale nie chce mi się bawić laktatorem Cytat:
potrzebne: -książeczka zdrowia -skierowanie (od położnej która przychodzi do Ciebie do domu) - nr pesel- po 3 tyg odbierasz z usc -ubezpieczenie! z nfz czy coś- ja nie pracuję, jestem ubezpieczona w nfz i podepnę małą pode mnie, ale to załatwiasz (papiery)jak masz nadany nr pesel! i muszą wystawić wielką kartkę A4 na której będzie Twoje imię i nazwisko i pod Tobą dziecko! Z tą kartką idziesz na usg bioderek Szczepienie po skończonych 6 tygodniach- na to się nie umawiasz wcześniej tylko dzwonisz w ten sam dzień o 8, że będziesz a od 11 są szczepienia (np. u mnie) Ja ze słodyczy nic nie jem śniadanie: chleb z dżemem + jabłko- jak jest w domu i kubek herbaty, obiad z mięsem gotowanym/zupa i na kolacje znów kanapki z pasztetem lub twarogiem
|
|
#1935 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
apologize ![]() u nas sniegu nie bylo ani razu po dzis dzien |
|
|
|
|
#1936 | ||||||
|
Zadomowienie
|
Hejka
![]() Cytat:
Moja jak ma wnerwa i się drze to pierdzi na maxa i a jak jest to podczas zmieny pieluchy to prawie zawsze wyskoczy "masny flek". Już nie raz zostałam ja okupkana albo chociaz moje rece ![]() ![]() Kumpela co ma na dniach rodzic(jest 3 dni po term) Pyta sie mnie ile pieluch na dzień zużywam......hm.....cieżk o stwierdzić jak ta sra na potęgę No i a propos pieluch. Kilka dni temu zaopatrzyłam sie w pieluchy na ponad 2 miechy. W sklepie gdzie tż pracuje mieli w promo paczki 36szt po 4e ale tz ma 30% znizki i wyszły po 2.80 euro czyli niecałe 8centów na 1 sztukę a zawsze płaciłam 11centów. Tż wział wszystkie 13 paczek, zaoszczędziłam 20euro i husteczki pampers sensitive tak samo 2.8e za 4 paczki to wzięłam 2 opakowania ![]() Cytat:
Myślę ze mozna jeść i budyń i kisiel ale z budyniem to wiadomo trzeba obserwować malucha bo mleko. Ale jeśli normalnie pijasz mleko to i budyń możesz jesc. Cytat:
Cytat:
Nie wiem kiedy nastanie taki czas ze będę mogła zostawić tz z małą. Cytat:
A tak sobie teraz pomyślałam, czy przy skazie można jeść masło?? Ja zawsze jadłam ramę ale zalecają odstawić ze względu na tłuszcze trans i zaczęłam jeść właśnie masło. Ja nadal jem nabiał ale cos mi sie kojarzy ze Ty odstawiłaś i nie wiem jak z tym masłem jest ![]() ale kochany ---------- Dopisano o 14:36 ---------- Poprzedni post napisano o 14:31 ---------- Cytat:
|
|
#1937 |
|
Raczkowanie
|
Mam takie tyły, że nadrobiłam tylko 2 ostatnie strony, więcej nie dam rady
![]() U nas kwestia karmienia jest już rozwiązana - udało się wywalczyć pierś chociaż nie było łatwo. Przez cały okres pobytu w szpitalu mały był na mm a u mnie zero pokarmu. Jak co 3 godz pojawiałam się po butlę to położne z noworodkowego patrzyły na mnie jak na wyrodną matkę, że nawet nie próbuje karmić piersią. Ale nic to, po 2 dniach mąż przywiózł mi laktator i zaczęła się walka o pokarm. Pierwsze odciąganie to masakra, każda pierś po 30 min i rezultat to 10 ml siary, kolejna próba podobnie. Po wyjściu do domu jeszcze przez 2 dni karmiliśmy butlą a ja walczyłam z laktatorem a potem zaskoczyło Kolejne dwa dni to przegięcie w drugą stronę, piersi były twarde i bolały niesamowicie i znowu laktator w dłoń. Przyznaję się, że były dni, że chciałam pier.dziel.nąć tym w diabły bo aż ryczałam z bólu. Na szczęście od tygodnia jest już wszystko ok i Konrad dzielnie ssie pierś Konradek podłapał gdzieś katar Ktoś pytał o budyń i kisiel - budyń włączę do diety w tym tygodniu, kisiel podobnie ale taki domowej roboty na soku i mące ziemniaczanej. Pomalutku muszę zacząć rozszerzać dietę bo na gotowane mięso patrzeć już nie mogę. A jak ktoś lubi słodkie zdrowe zapychajki to polecam jogurt naturalny + otręby pszenne + płatki migdałów + rodzynki w proporcjach zgodnie z uznaniem pycha i dziecię się nie buntuje ![]() Coś jeszcze miałam pisać ale już nie pamiętam... Ok uciekam, 3 godz mineły i trzeba małemu nosek zakropić...
|
#1938 |
|
Zadomowienie
|
uska.. no wlasnie maslo jest z mleka wiec jak dziecko ma skaze bialkowa to ja bym odpuscila na razie maslo i zobaczyla jakie sa efekty...
mozesz za to sojowe przerwory jest i pic mleko sojowe |
|
|
|
#1939 | ||||||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
szczepienia najwczesniej od 6tyg do 8tyg- jesli chcesz te odplatne musisz miec recepte na nie, o ile kupujesz na wlasna reke, wychodzi taniej bo przychodnia zawsze cos zdziera ![]() Cytat:
![]() Cytat:
ja mialam, krwawinie powoli mi sie konczy, od paru dni uzywam zwykłych podpasek a nie tych bella mama nie mam porownania bo to moj 1szy polog ![]() Cytat:
![]() wczoraj skusilam sie na kisiel ale koniec basta bo 9.5kg mam jeszcze jem podobnie ![]() Cytat:
moj tz zostaje sam nawet - wczoraj 2h bylam w sklepie a on dzielnie zmienial pieluchy i ubrania ![]() Cytat:
i jeszcze kozie sprobowac, tak slyszalam, moze akurat
|
|
|
#1940 | ||
|
Raczkowanie
|
Hej,
GRATULUJE NOWYM MAMUSIOM u mnie lekki baby blues - nic mi sie nie chce, przeziębienie malej mnie dobiło. Ale udało sie do szpitala nie trafilismy, choc dzis nie udalo mi sie skontaktowac z lekarzem w celu wyznaczenia kolejnej domowej wizyty. Cytat:
Polecam zwykle herbatniki lub suche wafle (wafle nie mają białka). Co do USG robi sie miedzy 6 a 8 tygodniem życia, niestety w każźdym miescie procedura wyglada inaczej. U nas jest inaczej niz pisze Agatek trzeba miec skierowanie od lekarza (dostałam na wizycie patronażowej) do poradni preluksacyjnej. Ale niestety w wielu przychodniach trudno sie dostać więc często trzeba i tak zrobić prywatnie - zapytaj lekarza jak wyglada to u Was. Mnie sie udało idziemy 23 lutego. Co do szczepień pierwsze sa w 6 tygodniu życia. Cytat:
No i te nieszczęsne suche wafle (takie tortowe)Agatek - te tabletki na powstrzymanie laktacji to Bromergon - jak leżałam w szpitalu dostawała dziewczyna od mnie z sali. On obniża poziom prolaktyny, a przez to zatrzymuje laktacje, bierze sie go przez ok 2 tygodnie. Niestety ma wiele efektów ubocznych. Kiedyś go brałam właśnie na obniżenie prolaktyny aby móc zajść w ciążę. Paskudztwo. annyonne gratuluje samozaparcia, mnie brakło. Laktator nic nie ściąga, tylko ręką. Podałam się |
||
|
|
|
#1941 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#1942 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
ale ja zawsze byłam płaksiwa ![]() mam pytanie o klopsiki - z jakiego mieska bo ja jem tylko kurczaka i indyka teraz a nie mam maszynki więc z nich klopsów sobie nie zrobię, czasem u nas w sklepie bywa zmielona pierś czy indyk ale trzeba a obecnie nie wychodzę przez mróz więc lipa a zjadłabymmam też cieleciny mnóstwo ale tylo na uduszenie upieczenie bo nie mam jak zmielić - słyszałam że można ją jeść ale nie jestem pewna teściowa mi nawiozła ostatnio
|
|
|
#1943 | |||
|
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() A szlafrok jest własnie kluczowy, bo zajmuje prawie pół torby! Cytat:
![]() Cytat:
![]() Choć powiem Ci, że czasem mam takie poczucie, że może niech jeszcze posiedzi, tak tu cicho i spokojnie a nagle ma się wszystko zmienić o 180stopni! |
|||
|
|
|
#1944 | ||||
|
Zakorzenienie
|
Właśnie wyszła od nas pani Pediatra. Bardzo miła, powiedziała, że Julian ma bardzo wrażliwą skórę. kąpiemy go w oilatum a i tak kazała odstawić i przepisała coś z apteki
Mam wyprać wszystkie swoje rzeczy w Lovelli, bo może mieć uczulenie nawet od przytulania się do mnie No i ma odparzoną pupę, wcześniej było wszystko w porządku, a dzisiaj wyszło -> zaczęliśmy używać Pampers Premium Care (dostaliśmy w prezencie) a wcześniej mieliśmy zwykłe. Jak mały jest na te 'niby' lepsze uczulony to Cytat:
ja siedzę teraz i czytam o noworodkach i ich 'problemach' ![]() Cytat:
I niektóre z tych rzeczy robi lepiej ode mnie, bo ja nie wiem czy odważyłabym się sama wykąpać Cytat:
ale zawsze wrzucam chusteczkę do wyłapywania kolorów ![]() Cytat:
widzę, że z karmieniem też przeszłaś sporo... twój uparciuch przynajmniej przekonał się do piersi, mój woli silikon (tylko nakładki akceptuje). nie przejmuj się katarem, Julian też ma, pediatra powiedziała, żeby zakraplać wodą morską i kłaść na brzuszku. Nie odciągać odciągaczami bo to uszkadza śluzówkę. Ale nie wiem jak nie odciągać, bo dziś mu wielkiego gila wyjęłam. Powiedziała, że katar może być od suchego powietrza i żeby małego już werandować, to dobrze zrobi. No i temperatura w pokoju około 20-21 stopni. |
||||
|
|
|
#1945 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Ale cielęcinkę na wiele sposobów na pewno możesz. |
|
|
|
|
#1946 | ||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() Cytat:
|
|
|
#1947 | ||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
"Z zakatarzonym dzieckiem trzeba chodzić na spacery Chłodne powietrze obkurcza naczynia krwionośne i błonę śluzową w nosku, a więc malec łatwiej oddycha. http://www.poradnikzdrowie.pl/ciaza-...aka_35623.html tylko ja nie wiem jak z takim maleństwem czy można wychodzić na dwór już chyba byś musiała jeszcze z tydzień poczekać bo ja tylko wiem ze do -10 mogę z małym wychodzić a jak będzie już -10 i więcej to siedzieć w domu my jutro na 17:30 jesteśmy umówieni na badanie bioderek troche się zgapiłam bo miałam skierowanie ze szpitala i tam pisało by się zgłosić w 4-5tyg a Michaś dziś ma 5tyg właśnie wiec jedziemy jutro prywatnie bo normalnie nie wiem ile byśmy czekali za wizyte zapłacimy 130zł ---------- Dopisano o 15:37 ---------- Poprzedni post napisano o 15:33 ---------- Cytat:
![]() co lekarz to opinia mi mój powiedział zebym zakraplała i odciągała właśnie aspiratorem bo nawet sie pytał czy mam czy moze mam gruche bo te gruchy o dupe roztrzaskać i że lepsze są aspiratory i ze nim mam kilka razy dzienni eodciągać by nie zalegało bo moze się nabawić zapalenia oskrzeli lub co gorsza zapalenie ucha a u takich dzieciaczków to niebezpieczne bo komplikacjami grozi pozatym ja małemu odciągam przed każdym jedzeniem by mógł oddychać jak je bo jak nie odciągne to sapie męczy butle 30min i nie dojada zrobie mu 90ml wypije z 30-40max i niechce dalej jeść bo jest już zmęcozny ciągnięciem
|
|
#1948 |
|
Rozeznanie
|
Jesteśmy już w domu. Musiałam zostać dłużej, bo mam anemię, więcej szczegółów napiszę jak będę miała chwilkę wolnego
![]() A teraz przedstawiam Wam Julię
|
#1949 |
|
Zakorzenienie
|
Dziewczynki, chocbym chciała Was nadrobic to nie dam rady
![]() Mała dzisiaj marudna, od 9:00 rano praktycznie nie spała, boli brzuszek Niby jakieś kupki małe robi i puszcza bąki, ale pręży się i widać, że coś jest nie tak ![]() Do odbicia chyba nie umiem nosić, muszę położnej jutro zapytać jak to robić Poza tym ona zasypia przy cycu, a jak ją wyprostuję, to się budzi Nie wiem co robić
|
|
#1950 | |||
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Cytat:
![]() Też mam nadzieję, że szybko pozbędziemy się tego chol.ernego kataru. Jak patrzę na Konrada jak się biedak męczy to ryczę i nic na to nie poradzę, staram się być dzielna ale ciężko mi to wychodzi... Cytat:
A utrzymać go na tym ramieniu to masakra, jest diablo silny chwila nieuwagi i już kombinuje gdzie tu główkę przenieść.Na zasypianie przy piersi proponuję łaskotanie po policzku lub po nosku u nas działa a jak przyzwyczaisz zasypiać pociechę z cycem to przechlapane - inaczej nie uśpisz. Nam pediatra powiedziała by wyraźnie postawić małemu granicę cyc = jedzenie, chce zasypiać przy piersi proszę bardzo ale przy ubranej piersi
![]() |
Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 12:08.

(a to lekarz kazał mi dłużej siedzieć w szpitalu bo powiedziałam że czasem mi brzuch twardnieje 

W środę mam wizytę, ciekawe czy doczekam. Moja siostra pojechała do domu i mi smutno, myślałam że Gabi przywita ciotkę...no ale co poradzić. No ale będę miała teraz więcej czasu dla Was
Dupek.
dla kolejnych mamuś
.
ku..a tylko skad kase wytrzepac jak jestem pusta 

no przecież szlafrok, ręczniki, laczki, kosmetyki, podkłady itd. tyle miejsc zajmują

nie wiem co mam robić, jednocześnie chcę i nie chcę karmić