Nasze brzuchy szybko rosną, urodzimy późną wiosną. Mamusie V-VI 2012 cz. III - Strona 132 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Poczekalnia - będę mamą

Notka

Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo.

Pokaż wyniki sondy: Jaki wybieramy tytuł IV cz. naszego wątku?
Mamy majowo-czerwcowe imiona dla dzieci mają prawie gotowe. 3 4,29%
Majowo-czerwcowe mamy - imiona dla dzieci wybieramy. 5 7,14%
Jak ten czas szybciutko leci, wybieramy imiona dla dzieci. 3 4,29%
Minie zima, przyjdzie wiosna, każda mama będzie radosna. 2 2,86%
Zima minie, wiosna nadejdzie, przy każdej mamie dziecko będzie. 5 7,14%
Miną II, III, IV... W maju pierwsze dzieci ujrzymy na świecie. 3 4,29%
Co to pajac, rogal, pomocy! Plotkujemy od rana do nocy. 7 10,00%
Luty, marzec, kwiecień, maj - w czerwcu będzie komplet mam! 42 60,00%
Głosujący: 70. Nie możesz głosować w tej sondzie

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2012-01-31, 20:23   #3931
niunia32
Zakorzenienie

Dot.: Nasze brzuchy szybko rosną, urodzimy późną wiosną. Mamusie V-VI 2012 cz. III

ja nie moge. właśnie dzwoniła mama, że moja bratowa jest w ciąży. że też ten brat się jeszcze nie pochwalił.

Perse gratuluje synka!

Malinka

Haniusia
niunia32 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-01-31, 20:33   #3932
śliweńka
Zakorzenienie

Dot.: Nasze brzuchy szybko rosną, urodzimy późną wiosną. Mamusie V-VI 2012 cz. III

Cytat:
Napisane przez kism Pokaż wiadomość
O tak! Choć wierzę, że są faceci, którzy chcą mieć pierworodną córkę, to jednak zdecydowana większość szaleje na wieść o pierworodnym synu. To dla nich taka duma - "spłodziłem syna" Jeszcze tylko dom i drzewo zostają

Choć generalnie zgadzam się z Tobą, to nie lubię uogólniania... Nie KAŻDA I to co piszesz ma też drugą stronę medalu, idąc tym tropem możnaby powiedzieć - każdy pracodawca nie szanuje kobiet w ciąży i ich praw z kodeksu pracy, to co się dziwić, że uciekają na zwolnienia...

Witaj
mój mnie się pytał jakie mam prawa bo tyle się na KP zna

09.04.2012 córa
19.04.2017
31.01.2018
06.02.2019 Kropek http://fajnamama.pl/suwaczki/kw05lel.png
śliweńka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-01-31, 20:46   #3933
SzmaragdowyKotek
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez _agata Pokaż wiadomość
Tak naprawdę nie wnikam w to co kto robi na zwolnieniu. Po prostu wiem jak zwolnienia są nadużywane. Nie tylko przez ciężarne.
Rozumiem to, że są prace, których w ciąży wykonywać nie można.
Wiem, że są kobiety, które muszą coś nosić, prowadzić samochód czy wykonywać szereg innych prac, które w ciąży niespecjalnie służą. I rozumiem pewne sytuacje.
Ale jak widzę, że kobieta mająca lekką pracę biurową leci po zwolnienie od razu jak tylko dowie się o ciąży, to uważam, ze to jest nie w porządku. W stosunku do nas wszystkich.

Ale wiesz, czasami ta kobieta może do południa wymiotować, a drugą połowę dnia chce przespać, bo czuje się wykończona. Albo nie jest w stanie wysiedzieć 8 godzin przy swojej "lekkiej pracy biurowej". Ja nie jestem w stanie wysiedzieć nawet 2 godzin w kinie. Po półtorej godzinie na krześle nie wiem już, co mam ze sobą zrobić, bo wszystko mnie boli. Może także nie mieć ochoty np. na pobudkę o godzinie 6 rano, bo nie przespała nocy, albo na powrót w mrozie i śniegu przez nieodśnieżone uliczki, żeby nie poślizgnęła się po ciemku i nie upadła. A co jeżeli nie ma ochoty przechodzić grypy wraz ze wszystkimi kichającymi współpracownikami? Dla mnie to czysta lekkomyślność ładować się do pracy w sytuacji, gdy wszyscy są chorzy i to na poważne świństwa typu angina ropna np. i sama sytuacja, że kobieta w ciąży naraża siebie i dziecko na poważne choroby i powikłąnia po nich jest wystarczającym argumentem przemawiającym za pójściem na zwolnienie, bo konsekwencje ewentualnych wad u dziecka będących skutkiem jej zachorowania będzie ponosić właśnie ona, do końca swojego życia.

A zmieniając temat - to odnośnie listy wyprawkowej - przejrzałam z grubsza i z doświadczenia chciałam odradzić puder do pupy - więcej szkody niż pożytku. Cienka warstwa kremu (żeby nie zapchać tych "pochłaniaczy" w wierzchniej warstwie pieluszki - jak za dużo, to paradoksalnie mamy własnie kompres z kupy, bo pielucha "nie łapie" do środka wilgoci) jest znacznie lepsza niż puder. Puder od razu zbija się w kulki pod wpływem wilgoci (czyli stale) i strasznie podrażnia skórę. Poza tym już dawno ginekolodzy dziecięcy mówią, ze zwłaszcza dla dziewczynek puder jest niedobry, bo nie dość, ze podrażnia, to migruje w stronę pochwy. Jeżeli chodzi o maść na sutki to polecam Maltan - u mnie jedyny, który się sprawdził - nie trzeba zmywać przed karmieniem. I polecam stosować nie na poranione sutki, a profilaktycznie - po każdym karmieniu, od samego początku! Wtedy nie ma żadnych problemów.

Edytowane przez SzmaragdowyKotek
Czas edycji: 2012-01-31 o 21:07
SzmaragdowyKotek jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-01-31, 21:04   #3934
_agata
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez SzmaragdowyKotek Pokaż wiadomość
Ale wiesz, czasami ta kobieta może do południa wymiotować, a drugą połowę dnia chce przespać, bo czuje się wykończona. Albo nie jest w stanie wysiedzieć 8 godzin przy swojej "lekkiej pracy biurowej". Ja nie jestem w stanie wysiedzieć nawet 2 godzin w kinie. Po półtorej godzinie na krześle nie wiem już, co mam ze sobą zrobić, bo wszystko mnie boli. A co jeżeli nie ma ochoty przechodzić grypy wraz ze wszystkimi kichającymi współpracownikami? Dla mnie to czysta lekkomyślność ładować się do pracy w sytuacji, gdy wszyscy są chorzy i to na poważne świństwa typu angina ropna np.
Oczywiście, że wiem. Sama jestem w ciąży
Ja naprawdę nie piszę o przypadkach kiedy ktoś ciążę źle znosi, kiedy ma rzucane kłody pod nogi przez pracodawcę. Piszę o normalnych, całkiem zdrowych ciążach, i kobietach, które tylko szukają pretekstu żeby pójść na zwolnienie. I ciąża tym pretekstem jest niestety bardzo często.
A później jest płacz, bo nie ma pracy, bo pracodawcy nie chcą przyjmować do pracy młodych kobiet.
U mnie też lekko nie jest. Gonią terminy, klienci, praca wymaga stałego skupienia, czasami stania przy desce przez dłuższy czas, innym razem ślęczenia przed komputerem przez wiele godzin. Ale byłabym hipokrytką gdybym w pracy chciała siedzieć przepisowe 4 godziny, a w domu siedziała do oporu Goni czas, szef, klienci, współpracownicy, liczą się pieniądze. Ale chcieć to móc.
A choroby... tak samo można złapać w pracy jak np. w sklepie z wózkami, co mnie się niestety przytrafiło. Sprzedawca bezmyślnie chodzi zasmarkany i kicha na klientki...

Jak to się mówi? "Kto chce - szuka sposobu, kto nie chce - szuka powodu" Samo życie

o
_agata jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-01-31, 21:09   #3935
śliweńka
Zakorzenienie

Cytat:
Ale wiesz, czasami ta kobieta może do południa wymiotować, a drugą połowę dnia chce przespać, bo czuje się wykończona. Albo nie jest w stanie wysiedzieć 8 godzin przy swojej "lekkiej pracy biurowej". Ja nie jestem w stanie wysiedzieć nawet 2 godzin w kinie. Po półtorej godzinie na krześle nie wiem już, co mam ze sobą zrobić, bo wszystko mnie boli. Może także nie mieć ochoty np. na pobudkę o godzinie 6 rano, bo nie przespała nocy, albo na powrót w mrozie i śniegu przez nieodśnieżone uliczki, żeby nie poślizgnęła się po ciemku i nie upadła. A co jeżeli nie ma ochoty przechodzić grypy wraz ze wszystkimi kichającymi współpracownikami? Dla mnie to czysta lekkomyślność ładować się do pracy w sytuacji, gdy wszyscy są chorzy i to na poważne świństwa typu angina ropna np. i sama sytuacja, że kobieta w ciąży naraża siebie i dziecko na poważne choroby i powikłąnia po nich jest wystarczającym argumentem przemawiającym za pójściem na zwolnienie, bo konsekwencje ewentualnych wad u dziecka będących skutkiem jej zachorowania będzie ponosić właśnie ona, do końca swojego życia.

A zmieniając temat - to odnośnie listy wyprawkowej - przejrzałam z grubsza i z doświadczenia chciałam odradzić puder do pupy - więcej szkody niż pożytku. Cienka warstwa kremu (żeby nie zapchać tych "pochłaniaczy" w wierzchniej warstwie pieluszki - jak za dużo, to paradoksalnie mamy własnie kompres z kupy, bo pielucha "nie łapie" do środka wilgoci) jest znacznie lepsza niż puder. Puder od razu zbija się w kulki pod wpływem wilgoci (czyli stale) i strasznie podrażnia skórę. Poza tym już dawno ginekolodzy dziecięcy mówią, ze zwłaszcza dla dziewczynek puder jest niedobry, bo nie dość, ze podrażnia, to migruje w stronę pochwy. Jeżeli chodzi o maść na sutki to polecam Maltan - u mnie jedyny, który się sprawdził - nie trzeba zmywać przed karmieniem. I polecam stosować nie na poranione sutki, a profilaktycznie - po każdym karmieniu, od samego początku! Wtedy nie ma żadnych problemów.

nawet nie gadaj, u mnie w pracy wszyscy chorzy z gorączką bo nie ma komu pracować a że zarazić innych mogą to nie brał nikt pod uwagę, mi dziś położna radziła smarować tez swoim mlekiem sutki swoje

09.04.2012 córa
19.04.2017
31.01.2018
06.02.2019 Kropek http://fajnamama.pl/suwaczki/kw05lel.png
śliweńka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-01-31, 21:10   #3936
liveinhope
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez niunia32 Pokaż wiadomość
Maloka, liveinhope gratuluje córek
Cytat:
Napisane przez Dasti80 Pokaż wiadomość
Gratulacje
Cytat:
Napisane przez begie13 Pokaż wiadomość
Gratuluję
Cytat:
Napisane przez śliweńka Pokaż wiadomość
gratuluję
Cytat:
Napisane przez Michalowa79 Pokaż wiadomość
Gratulacje
Cytat:
Napisane przez blueelektron Pokaż wiadomość
gratuluje !!!super, że dziewczynka
Cytat:
Napisane przez zaaaabcia Pokaż wiadomość
gratuluje corci
Cytat:
Gratki!
Cytat:
Gratuluję córy.
Dziękuję Wam ogromnie, cudowny dzień
Cytat:
Choć generalnie zgadzam się z Tobą, to nie lubię uogólniania... Nie KAŻDA I to co piszesz ma też drugą stronę medalu, idąc tym tropem możnaby powiedzieć - każdy pracodawca nie szanuje kobiet w ciąży i ich praw z kodeksu pracy, to co się dziwić, że uciekają na zwolnienia...
Masz rację - uogólniłam Może dlatego, że nie znam osobiście ani jednej osoby, która zrobiłaby inaczej.
Swoją drogą - sądzę, że fajnie by było, gdyby obie strony rozważały alternatywne formy pracy w tym czasie, np. pracę w domu, pół etatu etc.
liveinhope jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-01-31, 21:12   #3937
SzmaragdowyKotek
Wtajemniczenie

Ja jednak jestem za minimalizowaniem zagrożeń od sprzedawcy w sklepie mogę uciec, bo w żadnym sklepie nie siedzę 8 godzin dziennie, ale od siedzenia 8 godzin z chorym współpracownikiem już nie. I ryzyko złapania czegoś jest znacznie wyższe, jeżeli jestem z chorą osobą kilka godzin, niż jak ktoś raz na mnie kichnie.
SzmaragdowyKotek jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-01-31, 21:19   #3938
onething
Zadomowienie

[1=ecd9a68db8379fc22aec146 35aa2645aca7c721b_6070dc9 9c9f91;31964662]

A teraz news dnia
Pod sercem noszę... CHŁOPCZYKA! Jestem w siódmym niebie Kupiłam body z napisem: Syneczek mamusi, zapakuję je ładnie i wręczę mężowi (bo on jeszcze nic nie wie), ale jestem po prostu przeszczęśliwa Dzisiaj już cały dzień chodziłam z uśmiechem i teraz jak to piszę to też się śmieję do siebie Mój śliczny synuś ssał sobie paluszek, to tak słodko wygląda, że wyciągam sobie co chwila to zdjęcie i oglądam

[/QUOTE]
Gratuluję Gdzie kupiłaś takie body? Bo ja cały czas szukam z polskim napisem i jakoś mi to nie wychodzi

Cytat:
Napisane przez anulka4771 Pokaż wiadomość
Mało tego to jest raczej pokój z aneksem kuchennym,bez piwnicy a ja mam tyle gratów,filip ma quad na akumulator,rower,motor,tr aktor na pedały z przyczepa,wózek a moje ogórki gdzie niby będe trzymaćPierwsza propozycja.
Najlepsza była moja mama jak jej powiedziałam że to kawalerka to ona bierzcie,bierzcie tylko nawet się nie zapytała jakie warunki.
Moja koleżanka miała odmawiała 2 razy, a za trzecim już wzięła, bo inaczej zostałaby skreślona. A jeszcze inna dostała 38m2 na 3 osoby (ona, mąż,dziecko) i płaci 500 zł czynszu, za ciepłą wodę chyba z 30 zł i ma jeszcze liczniki na kaloryferach, więc nie wiem czy miasto chce mieć po prostu święty spokój, że niby chciało pomóc czy naprawdę aż tyle kosztuje mieszkanie w starej kamienicy.

Cytat:

Spokojnie, spokojnie Tym to będziemy się martwić w lecie...

Mąż dziś do mnie mówi: " Oj brzusio już ładnie urósł, teraz to widać że jesteś w ciąży". A ja mu odpowiedziałam, żeby zaczął zbierać na karnety dla mnie na siłownie,bo jak tak dalej pójdzie to w lato będę chodziła z wózkiem i z brzuchem nadal, a tyłek to za sobą na kółkach będę taszczyła Póki co nie ma co się zamartwiać na przyszłość, a nóż uda nam się po porodzie wrócić do dawnej formy (a może i lepszej).
2013/2014
onething jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-01-31, 21:32   #3939
8ewus8
Zadomowienie

Ja sobie uszykowałam wszystko, co potrzebne do szpitala, bo nie wiem czy do rana wytrwam. Od południa mam jakies dziwne ataki bólu, najbardziej prawdopodobne wydaje mi się, że to nerka. Jak mnie złapie to ból jest straszny, nie moge sie ruszyć, żadna pozycja nie jest łagodzaca.
Teraz mi przeszło, więc się wykąpałam i idę spać, ale jak mnie w nocy obudzi ból to nie będzie wyjścia.
8ewus8 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-01-31, 21:36   #3940
clauudik
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez onething Pokaż wiadomość
Gratuluję Gdzie kupiłaś takie body? Bo ja cały czas szukam z polskim napisem i jakoś mi to nie wychodzi
.
Ja widziałam wczoraj w PEPCO koszulki z napisem "Synek tatusia" i "Synek mamusi" albo syneczek. Podejrzewam, że wersja z córeczką też była a swoją drogą przypomniało mi się jak pewna pani kiedyś w H&M bardzo oburzona nakrzyczała na koleżankę, że są same bodziaki z "I love my mum" i "I love my dad", a nie po polsku. Bo to nie dopuszczalne przecież w polskim sklepie. Nie mogła zrozumieć, że sklep jest szwedzki, mimo iż jesteśmy w Polsce

Nasz skarb 06/05/2012

...and nothing else matters...

http://www.suwaczki.com/tickers/ex2b9vvjae3cdu8n.png
clauudik jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-01-31, 21:48   #3941
Gaabbi
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez 8ewus8 Pokaż wiadomość
Ja sobie uszykowałam wszystko, co potrzebne do szpitala, bo nie wiem czy do rana wytrwam. Od południa mam jakies dziwne ataki bólu, najbardziej prawdopodobne wydaje mi się, że to nerka. Jak mnie złapie to ból jest straszny, nie moge sie ruszyć, żadna pozycja nie jest łagodzaca.
Teraz mi przeszło, więc się wykąpałam i idę spać, ale jak mnie w nocy obudzi ból to nie będzie wyjścia.
Oby się okazało, że to przejściowe bóle Śpij dobrze.
Gaabbi jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-01-31, 21:52   #3942
ecd9a68db8379fc22aec14635aa2645aca7c721b_6070dc99c9f91
Konto usunięte

Cytat:
A w takim malutkim sklepiku z artykułami dziecięcymi i było dosyć tanie, 16 zł, bo w innym podobne powyżej 20 zł.
ecd9a68db8379fc22aec14635aa2645aca7c721b_6070dc99c9f91 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-01-31, 22:02   #3943
Freya_85
Raczkowanie

Cytat:
Właśnie dzisiaj kupiłam 2 kremy przeciw odparzenim (Babydream, Nivea). Pudru nawet nie planuję brać

Cytat:
Mam nadzieję, że tylko na strachu się skończy

Cytat:
Napisane przez clauudik Pokaż wiadomość
Ja widziałam wczoraj w PEPCO koszulki z napisem "Synek tatusia" i "Synek mamusi" albo syneczek. Podejrzewam, że wersja z córeczką też była a swoją drogą przypomniało mi się jak pewna pani kiedyś w H&M bardzo oburzona nakrzyczała na koleżankę, że są same bodziaki z "I love my mum" i "I love my dad", a nie po polsku. Bo to nie dopuszczalne przecież w polskim sklepie. Nie mogła zrozumieć, że sklep jest szwedzki, mimo iż jesteśmy w Polsce
Po siostrzeńcu mam 3pary body z wyznaniem miłości do mamusi, 1 do tatusia i 1 do dziadka
Freya_85 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-01-31, 23:43   #3944
zaaaabcia
Zakorzenienie

Cytat:
a to nasze pierwsze body
Załącznik 4471290
slodkie

Cytat:
Napisane przez Karissma Pokaż wiadomość
Witam wszystkie majowo-czerwcowe mamy

Ja też mam termin na początek czerwca.

Miło mi gościć w waszym gronie
witaj
na kiedy masz dokladniei termin? znasz juz plec?

Cytat:
Napisane przez rinco Pokaż wiadomość

Do dziewczyn z Tarnowa: Dowiedziałam się ostatnio, że mój gin przeniósł się do Tuchowa, więc spytałam go o to i rzeczywiście on tam teraz pracuje (choć ma też dyżury w nowym w Tarnowie) i mówił, że warunki i opieka nad matką i dzieckiem w Tuchowie są bez porównania. Oddział jest bardziej kameralny, odremontowany, bardzo szybko się rozwija, mają sprzęty co najmniej na takim poziomie jak w Tarnowie, a niektóre nawet lepsze (USG i coś tam jeszcze, nie pamiętam już co). Nie jest się tak anonimowym jak w Tarnowie. Jedyny minus to taki, że jakby były jakieś poważne powikłania to i tak trzeba by było jechać do Tarnowa. Ale ogólnie bardzo pozytywnie się wypowiadał o tym szpitalu. Wspominał też o Roztoce i mówił, że warunki tam są mega komfortowe, ale niestety poważnym minusem tego szpitala jest to, że nie ma tam całodobowej opieki nad noworodkiem (w nocy nikt nie czuwa) i że był przypadek, że dziecku się jakaś choroba ujawniła iwnocy, nikt tego nie zauważył, a potem już było za późno i dziecko zmarło. Ale ogólnie Roztoka się dopiero rozwija, więc może to jeszcze usprawnią. W każdym razie zaczęłam się zastanawiać nad tym Tuchowem. Jeśli słyszałyście jakieś opinie odnośnie tego szpitala (z punktu widzenia rodzącej) to napiszcie
Ja slyszalam pare razy takie opinie ze szpital w Tuchowie jest o wiele lepszy niz w Tarnowie.

Olivia 2.07.2014
zaaaabcia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-01-31, 23:52   #3945
kism
Wtajemniczenie

Ja wreszcie po moich całodniowych maratonach lekarzowych... Auto niesprawne więc musiałam autobusem i "piechtobusem" się dziś wozić Na kablach odpaliło, ale przy okazji zauważyłam wyciek płynu z chłodnicy. Muszę jutro do mechanika podjechać, znowu wydatki na auto będą
Za to użyłam dziś trochę zimy Mróz mi niestraszny, śnieg tak pięknie skrzypi pod butami, jak nie trzeba tak na codzień z rana zasuwać to było to przyjemne Jedynie ze względu na katar martwiły mnie te moje spacery, a wczoraj i dziś już znacznie lepiej było, mam nadzieję, że jutro mi się nie pogorszy znowu
U lekarzy wszystko dobrze Tarczyca ustabilizowana, tsh 1,5, więc bez zmiany dawki i następna wizyta za 6 tyg U gina - wyniki też super, morfologia troszkę poza normami, ale nic wielkiego, glukoza ponoć bardzo dobra (czyli tyję sobie "zdrowo" bez zagrożenia cukrzycą jak na razie przynajmniej, choć trochę za dużo...). Następna wizyta za 4 tyg. w 30 tc z tym dłuższym usg A Kajetan... waży ok. 900 g Aż mi przy takiej solidnej wadze tak odruchowo nie pasowało zdrabnianie jego imienia Jest o tydzień większy od przeciętnej, ech, widać chce zrobić taki dobry wynik z wagą urodzeniową jak starszy brat...

Cytat:
Napisane przez Timii Pokaż wiadomość
poki co jak zapytalam lekarza czy mi od 32tc wystawi zwolnienie to powiedz. ze absolutnie nie i ze jej przykro ale nic na to nie poradzi...
chialabym troche przed porodem odsapnac zanim ta cala karuzela z Maluszkiem rozkreci sie na dobre
Biedna! Nie zazdroszczę... Myśle, że jednak 99% kobiet przynajmniej ten miesiąc przed porodem chce odpocząć... Czyli będziesz aż do samego porodu pracować, czy jest jakaś inna sensowna możliwość, żeby choć ciut wcześniej trochę odpocząć?

Cytat:
Napisane przez rinco Pokaż wiadomość
Do dziewczyn z Tarnowa: Dowiedziałam się ostatnio, że mój gin przeniósł się do Tuchowa, więc spytałam go o to i rzeczywiście on tam teraz pracuje (choć ma też dyżury w nowym w Tarnowie) i mówił, że warunki i opieka nad matką i dzieckiem w Tuchowie są bez porównania.
Wspominał też o Roztoce i mówił, że warunki tam są mega komfortowe, ale niestety poważnym minusem tego szpitala jest to, że nie ma tam całodobowej opieki nad noworodkiem (w nocy nikt nie czuwa)
rinco, dziewczyny z Tarnowa to aż Ty i ja o ile się orientuję Tak, o Tuchowie też słyszałam dobre opinie, ale takie ogólniki, nic konkretnego nie miałam okazji, a w necie też nie grzebałam, bo raczej nie chcę rodzić w Tuchowie z tego samego powodu co w Roztoce - że jak coś się dzieje, to wiozą do Tarnowa Generalnie w życiu jestem optymistką i do porodu i innych spraw z tym związanych podchodzę pozytywnie, ale jeśli chodzi o takie kwestie bezpieczeństwa dziecka, to mam w głowie jedną myśl "gdyby coś złego się wydarzyło, a ja wiedziałabym, że mogłam mieć na to wpływ, to nie wybaczyłabym sobie do końca życia"
Roztoka od 1.02, czyli już od jutra ma całodobowy dyżur pediatry i neonatologa

Cytat:
Napisane przez aga_bre Pokaż wiadomość
W społczuję naprawdę. Ale z tego co kojarze to 2 tygodnie przed porodem ogólnie nalezy Ci się mavierzynski już czy coś takiego.
Timii jest w Irlandii...
A co do tych dwóch tyg. przed tp, to tak jest owszem, ale zawsze dawniej jak o tym myślałam, to zniechęcał mnie taki scenariusz, że jeśli np. przeterminuję się o dwa tyg. to już mam praktycznie miesiąc macierzyńskiego z głowy

Cytat:
Jeżeli chodzi o maść na sutki to polecam Maltan - u mnie jedyny, który się sprawdził - nie trzeba zmywać przed karmieniem. I polecam stosować nie na poranione sutki, a profilaktycznie - po każdym karmieniu, od samego początku! Wtedy nie ma żadnych problemów.
Tak samo jak i Bepanthen

Cytat:
Oczywiście, że wiem. Sama jestem w ciąży (...) Ale chcieć to móc.
A choroby... tak samo można złapać w pracy jak np. w sklepie z wózkami, co mnie się niestety przytrafiło. Sprzedawca bezmyślnie chodzi zasmarkany i kicha na klientki...
Jak to się mówi? "Kto chce - szuka sposobu, kto nie chce - szuka powodu" Samo życie
Cóż, obie strony mają wiele racji... Przepisy przepisami, a dla matki zdrowie dziecka jest bezcenne i każda zrobi, co uważa za stosowne... Jedne lepiej czują się w pracy, kiedy mają się czym zająć, inne nie wyobrażają sobie do niej chodzić, a inne pół na pół Poza tym generalnie przyzwolenie społeczne jest duże, zarówno na fakt robienia przekrętów przez pracodawców, jak i na fakt nadużywania zwolnień chorobowych przez pracownice w ciąży...
Ale jak miło, że wywiązała się kulturalna dyskusja

Cytat:
Napisane przez liveinhope Pokaż wiadomość
Masz rację - uogólniłam Może dlatego, że nie znam osobiście ani jednej osoby, która zrobiłaby inaczej.
Swoją drogą - sądzę, że fajnie by było, gdyby obie strony rozważały alternatywne formy pracy w tym czasie, np. pracę w domu, pół etatu etc.
Ooo, to tu na wątku masz nas conajmniej kilka takich, prawie jak osobiście Ba, ile jeszcze dziewczyn pracuje! Ja jestem na zwolnieniu od 3 tyg., od 6. mies. a trzy dziewczyny z pracy od mnie, które w ciągu roku przede mną zaszły w ciąże, to szły na zwolnienie miedzy 5-8 tc tak "na wszelki wypadek" właśnie Jak powiedziałam dyr, że jestem w ciąży, ale będę pracować, to nie mogła uwierzyć Muszę przyznać, że co nieco mi przeorganizowała pracę, ale też co nieco zostało nie całkiem w porządku...

Cytat:
Póki co nie ma co się zamartwiać na przyszłość, a nóż uda nam się po porodzie wrócić do dawnej formy (a może i lepszej).
O, takie myślenie już jest zdecydowanie lepsze

Cytat:
Trzymam kciuki, żeby było lepiej! Choć jak to taki mocny ból, to może lepiej skontaktować się z ginem... Jak nie w nocy, to przynajmniej jutro

Cytat:
a swoją drogą przypomniało mi się jak pewna pani kiedyś w H&M bardzo oburzona nakrzyczała na koleżankę, że są same bodziaki z "I love my mum" i "I love my dad", a nie po polsku. Bo to nie dopuszczalne przecież w polskim sklepie. Nie mogła zrozumieć, że sklep jest szwedzki, mimo iż jesteśmy w Polsce
Ależ "I love my mum/dad" nie jest po szwedzku!
kism jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-01-31, 23:57   #3946
kism
Wtajemniczenie

zabciu, wybacz, zapomniałam o Tobie, że jesteś poniekąd z Tarnowa

I zapomniałam o jakże istotnym fakcie, że ja i mój brat, choć uważamy się za tarnowian pełną gębą (a brat zgrywa obecnie warszawiaka ), to w dowodach mamy Tuchów, bo mama wolała tamten szpital Co prawda było to ok. 30 lat temu, ale mam na myśli to, że Tuchów od dawien dawna konkuruje z Tarnowem
Stary 2012-01-31, 23:59   #3947
zaaaabcia
Zakorzenienie

Cytat:
zabciu, wybacz, zapomniałam o Tobie, że jesteś poniekąd z Tarnowa

I zapomniałam o jakże istotnym fakcie, że ja i mój brat, choć uważamy się za tarnowian pełną gębą (a brat zgrywa obecnie warszawiaka ), to w dowodach mamy Tuchów, bo mama wolała tamten szpital Co prawda było to ok. 30 lat temu, ale mam na myśli to, że Tuchów od dawien dawna konkuruje z Tarnowem
no no zeby mi to bylo ostatni raz

Super ze wizyta udana a synus rosnie jak na drozdzach widze

Olivia 2.07.2014
zaaaabcia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-02-01, 00:13   #3948
clauudik
Rozeznanie

Cytat:
Ja wreszcie po moich całodniowych maratonach lekarzowych... Auto niesprawne więc musiałam autobusem i "piechtobusem" się dziś wozić Na kablach odpaliło, ale przy okazji zauważyłam wyciek płynu z chłodnicy. Muszę jutro do mechanika podjechać, znowu wydatki na auto będą
Za to użyłam dziś trochę zimy Mróz mi niestraszny, śnieg tak pięknie skrzypi pod butami, jak nie trzeba tak na codzień z rana zasuwać to było to przyjemne Jedynie ze względu na katar martwiły mnie te moje spacery, a wczoraj i dziś już znacznie lepiej było, mam nadzieję, że jutro mi się nie pogorszy znowu
U lekarzy wszystko dobrze Tarczyca ustabilizowana, tsh 1,5, więc bez zmiany dawki i następna wizyta za 6 tyg U gina - wyniki też super, morfologia troszkę poza normami, ale nic wielkiego, glukoza ponoć bardzo dobra (czyli tyję sobie "zdrowo" bez zagrożenia cukrzycą jak na razie przynajmniej, choć trochę za dużo...). Następna wizyta za 4 tyg. w 30 tc z tym dłuższym usg A Kajetan... waży ok. 900 g Aż mi przy takiej solidnej wadze tak odruchowo nie pasowało zdrabnianie jego imienia Jest o tydzień większy od przeciętnej, ech, widać chce zrobić taki dobry wynik z wagą urodzeniową jak starszy brat...

rinco, dziewczyny z Tarnowa to aż Ty i ja o ile się orientuję Tak, o Tuchowie też słyszałam dobre opinie, ale takie ogólniki, nic konkretnego nie miałam okazji, a w necie też nie grzebałam, bo raczej nie chcę rodzić w Tuchowie z tego samego powodu co w Roztoce - że jak coś się dzieje, to wiozą do Tarnowa Generalnie w życiu jestem optymistką i do porodu i innych spraw z tym związanych podchodzę pozytywnie, ale jeśli chodzi o takie kwestie bezpieczeństwa dziecka, to mam w głowie jedną myśl "gdyby coś złego się wydarzyło, a ja wiedziałabym, że mogłam mieć na to wpływ, to nie wybaczyłabym sobie do końca życia"
Roztoka od 1.02, czyli już od jutra ma całodobowy dyżur pediatry i neonatologa

Cóż, obie strony mają wiele racji... Przepisy przepisami, a dla matki zdrowie dziecka jest bezcenne i każda zrobi, co uważa za stosowne... Jedne lepiej czują się w pracy, kiedy mają się czym zająć, inne nie wyobrażają sobie do niej chodzić, a inne pół na pół Poza tym generalnie przyzwolenie społeczne jest duże, zarówno na fakt robienia przekrętów przez pracodawców, jak i na fakt nadużywania zwolnień chorobowych przez pracownice w ciąży...
Ale jak miło, że wywiązała się kulturalna dyskusja

Ależ "I love my mum/dad" nie jest po szwedzku!
Po kolei dobrze, że wszystkie wyniki w normie i z maleństwem (choć on już nie taki mały) wszystko dobrze. A ile Maks ważył jak się urodził??
Ja też Tarnowianka i to z urodzenia, w dowodzie nawet tak mam hehehe Też słyszałam, że Tuchów ma co raz lepsze opinie, ale pozostaje faktem, że w wypadku komplikacji i tak ląduje się w Tarnowie. I dlatego ja ciągle biję się z myślami odnośnie Roztoki, bo tu taka sama sytuacja. A ta sąsiadka, o której tu pisałam już urodziła i generalnie wypowiada się o porodzie, lekarzach, położnej w samych superlatywach. Warunki jak w 5* hotelu. Mnie strasznie podoba się pomysł porodu w wodzie i to że mogłabym siedzieć w tym basenie razem z mężem (czyli nie miałby możliwości zaglądania mi między nogi ), ale nie postawię tego na szali z bezpieczeństwem dziecka...

Co do ostatniego - jakoś to tej Pani już nie przeszkadzało ale i tak było zabawnie.

Nasz skarb 06/05/2012

...and nothing else matters...

http://www.suwaczki.com/tickers/ex2b9vvjae3cdu8n.png
clauudik jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-02-01, 00:30   #3949
kism
Wtajemniczenie

Cytat:
A ile Maks ważył jak się urodził??
Ja też Tarnowianka i to z urodzenia, w dowodzie nawet tak mam hehehe Też słyszałam, że Tuchów ma co raz lepsze opinie, ale pozostaje faktem, że w wypadku komplikacji i tak ląduje się w Tarnowie. I dlatego ja ciągle biję się z myślami odnośnie Roztoki, bo tu taka sama sytuacja.
Aaa, to fajnie Jakoś chyba za mało się chwaliłaś do tej pory Jak wspominałaś, że myślisz o rodzeniu w Roztoce, to pytałam skąd jesteś (myślałam, że gdzieś z innego miasta niedaleko), ale nie zauważyłam odpowiedzi. Wiesz, komfort rodzącej i dobra opieka przez te 3 doby w szpitalu też ma duży wpływ na życie i zdrowie dziecka... Ja ciągle jestem w totalnej kropce odnośnie miejsca porodu, na nic nie mogę się zdecydować. Najbardziej mam cały czas ochotę na Kraków, jedynie dojazd stanowi problem, jeśli w drodze zajdą jakieś komplikacje (dlatego cały czas zakładam, że pojechałabym już z niewielkimi skurczami, ryzykując tyle, że to fałszywy alarm i będę jeszcze się wracać). Miałam zamiar zapytać się dziś o to gin. Byłam ciekawa, czy bardzo mnie opierniczy, czy tylko trochę To było jedyne pytanie, jakie miałam na dziś, więc go nie zapisywałam i... zapomniałam zapytać
Maksiu ważył 4040 g... Pewno, że bywają jeszcze większe dzieci (chyba Filip anulki więcej ważył), ale lekko nie było. Myślę, że takiego bobasa 3 kg z kawałkiem jednak łatwiej trochę urodzić Pewno, że skurcze tak samo bolą, ale sam fakt przejścia przez kanał rodny, że to tak delikatnie nazwę...
Stary 2012-02-01, 08:25   #3950
_agata
Zakorzenienie

Cytat:
ale sam fakt przejścia przez kanał rodny, że to tak delikatnie nazwę...
Nie kończ.

Dzisiaj są pierwsze zajęcia w szkole rodzenia, a ja z gilem do pasa.
Mąż pójdzie sam. I jak go nie kochać...

o
_agata jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-02-01, 09:05   #3951
MonikaFaustyna
Zakorzenienie

Powiem Wam taką lokalną ciekawostkę odnośnie badań hormonów tarczycy. Jak w PL mam je co 6 tygodni, czyli normalnie człapię do punktu poboru krwi. Jednakże każda "wizyta" (prócz ostatniej) odbywa się telefonicznie, z tym, że oni dzwonią do mnie, jeśli wyniki są gorsze. Jeśli wszystko jest ok, to sobie wyniki wklepują do mojego profilu w ich bazie danych i tobie tam przebywają, a oni nie zajmują mi czasu gadaniem, że jest dobrze i mam dalej brać tą dawkę co brałam . Receptę też mi drukuje na następny raz pani w aptece. Raj ... no i do tego nie płacę za nic w przypadku posiadania karty ubezpieczenia medycznego, na którą czekam z wytęsknieniem. Rachunki za usługi medyczne są tu dość wysokie. Ale i tak popieram tutejsze wyjście jakim jest zupełnie prywatna opieka medyczna, każdy ma obowiązek posiadania ubezpieczenia i koniec. Wiadomo na co idą czyjeś pieniądze.
MonikaFaustyna jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-02-01, 09:27   #3952
lijuana
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez kapukat Pokaż wiadomość

no to witaj w moim klubie - też mi się totalnie nic nie chce i nie wiem dlaczego bo do niedawna miałam jeszcze taki zapał, a teraz moich ukochanych książek mi się nawet nie chce przeglądać

śliczne kolory
Ja to juz przestałam zwracac uwagę na moje chandry w ciąży...teraz zajęłam się zakupami dla małej i częściej widuje się ze znajomymi..i jakos jest dobrze póki co ehh te nasze hormony

Cytat:
Napisane przez tahito Pokaż wiadomość
http://www.stokkids.pl/index.php?opt...d=33&Itemid=46 co myślicie o tym? Mam chęć kupić bo wydaje mi się sensowne, w końcu dziecko to pukanie słyszy przez 9 miesięcy.
No właśnie tez się nad tym zastanawiam czy to rzeczywiście takie super jest i czy maluszke się przy tym napewno uspokoi....

Cytat:
Napisane przez anulka4771 Pokaż wiadomość
Mało tego to jest raczej pokój z aneksem kuchennym,bez piwnicy a ja mam tyle gratów,filip ma quad na akumulator,rower,motor,tr aktor na pedały z przyczepa,wózek a moje ogórki gdzie niby będe trzymaćPierwsza propozycja.
Najlepsza była moja mama jak jej powiedziałam że to kawalerka to ona bierzcie,bierzcie tylko nawet się nie zapytała jakie warunki.
I to jest ch@@@@ stwo normalnie...a najgorsze to to że jak się zwolni jakieś mieszkanie fajne 2 czy 3 pokojowe bo zostanie zabrane jakiejś patologicznej rodzinie czy jakas babcia umrze i nie ma komu dac to miasto je licytuje dla "swoich" za grosze a tym co czekają na darmowe dają ochłapy u nas własnie tak jest znam chłopaka który właśnie licytuje sobie takie mieszkanko 3 pokojowe ..i oczywiście wie o tym tylko garstka osóbehh szkoda słów na to pańswto i politykę jaka jest w niom prowadzona
Stary 2012-02-01, 09:29   #3953
tahito
Raczkowanie

GG do tahito

[QUOTE=_agata;31970382]A nie chcesz xq?

xq jest też super,ale xa już sprawdziłam i jest super. A jak w xq koła przednie się sprawdzają? bo tam piankowe są co nie ?
tahito jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-02-01, 09:31   #3954
lijuana
Raczkowanie

A wogóle byłam wczoraj w 2 hurtowniach Kieleckich(powtarzam hurtowniach) i wiecie co..wydałam z mamą razem 600zł!!!!na dosłownie pare rzeczy nic nie kupowałyśmy ponad norme...pajacyki, bodziaki koszulki , gruszke ,. nozyczki , i takie tam ...za głowe sie złapałyśmy jak przyszło do płacenia Dzisiaj tzreba być bogaczem żeby mieć dziecko ehhh
Stary 2012-02-01, 09:38   #3955
MonikaFaustyna
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez lijuana Pokaż wiadomość
A wogóle byłam wczoraj w 2 hurtowniach Kieleckich(powtarzam hurtowniach) i wiecie co..wydałam z mamą razem 600zł!!!!na dosłownie pare rzeczy nic nie kupowałyśmy ponad norme...pajacyki, bodziaki koszulki , gruszke ,. nozyczki , i takie tam ...za głowe sie złapałyśmy jak przyszło do płacenia Dzisiaj tzreba być bogaczem żeby mieć dziecko ehhh
masakra jakaś

tu za 600 e (zaznaczam, że ja nie przeliczam z euro na złotówki) masz cały pokoik z potrzebnymi gadżetami, ciuszki i wózek też się znajdzie

szkoda, że w Polsce nie dba się o rzeczywisty rozwój rodziny

Edytowane przez MonikaFaustyna
Czas edycji: 2012-02-01 o 09:39
Stary 2012-02-01, 09:44   #3956
niunia32
Zakorzenienie

kto umyje za mnie naczynia???

dziewczyny mam pytanie co do wózka.
widziałyście może gdzieś w sklepie albo u kogoś taki wózek?
http://dino.sklep.pl/nowy/riko-alpin...s-p-10206.html

Malinka

Haniusia
Stary 2012-02-01, 09:49   #3957
MonikaFaustyna
Zakorzenienie

Cytat:
kto umyje za mnie naczynia???

dziewczyny mam pytanie co do wózka.
widziałyście może gdzieś w sklepie albo u kogoś taki wózek?
http://dino.sklep.pl/nowy/riko-alpin...s-p-10206.html
za mnie też, bo rosną , no i odkurzanie
Stary 2012-02-01, 09:50   #3958
niunia32
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez MonikaFaustyna Pokaż wiadomość
za mnie też, bo rosną , no i odkurzanie
ooo odkurzyć też by się przydało

Malinka

Haniusia
Stary 2012-02-01, 09:50   #3959
tahito
Raczkowanie

GG do tahito

Cytat:
Kochana jedz do lekarza nie ma co ryzykować,na ostatnich zajeciach w SR ordynator porodówki opowiadal jak dziewczynę tylko delikatnie coś pobolewało a musiała zostać w szpitalu na założenie krążka ,i całe szczęscie że tak szybko się zgłosiła,a w tym samym dniu karętka przywiiezli dziewczynę zabraną z ulicy z bólami dostała no-spę zrobili usg i do domu bo się okazał fałszywy alarm. Dr. chodziło o to ,że nigdy do końca nic nie wiadomo i może robimy z igły widły ale lepiej sprawdzić niż potem żałować.
tahito jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-02-01, 10:00   #3960
fonn
Rozeznanie

Cytat:
Piszę o normalnych, całkiem zdrowych ciążach, i kobietach, które tylko szukają pretekstu żeby pójść na zwolnienie. I ciąża tym pretekstem jest niestety bardzo często.
W pełni się z Tobą zgadzam, i to nie tylko w temacie ciąży, ale w ogóle zauważa się takie myślenie u wielu osób: boli mnie palec, wezmę L4; mam źle ostrzyżone włosy, wezmę L4. Owszem, przekoloryzowane, ale wiele osób bierze zwolnienie w równie niepoważnych przypadkach. Czasem niestety również od razu po zobaczeniu dwóch kresek na teście ciążowym (podobnie jak Agata nie czepiam się kobiet źle znoszących ciążę; sama umierałam przez wymiotowanie 15-20 razy dziennie połączone z totalną bezsennością przez prawie 3 miesiące, więc wiem jak to jest źle znosić "stan błogosławiony" ).

W tym samym temacie - kupiłam parę dni temu jakieś czasopismo dla przyszłych mam, zaglądam do rubryki z listami do redakcji, a tam dwie wypowiedzi w tonie: "dowiedziałam się o ciąży w 9. tygodniu i od razu zaczęłam wymagać ustępowania mi miejsca w środkach komunikacji publicznej, jestem w ciąży więc mi się należy". No błagam.

Edytowane przez fonn
Czas edycji: 2012-02-01 o 10:01
fonn jest offline Zgłoś do moderatora  
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości