|
|||||||
| Notka |
|
| Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo. |
| Pokaż wyniki sondy: Jaki wybieramy tytuł IV cz. naszego wątku? | |||
| Mamy majowo-czerwcowe imiona dla dzieci mają prawie gotowe. |
|
3 | 4,29% |
| Majowo-czerwcowe mamy - imiona dla dzieci wybieramy. |
|
5 | 7,14% |
| Jak ten czas szybciutko leci, wybieramy imiona dla dzieci. |
|
3 | 4,29% |
| Minie zima, przyjdzie wiosna, każda mama będzie radosna. |
|
2 | 2,86% |
| Zima minie, wiosna nadejdzie, przy każdej mamie dziecko będzie. |
|
5 | 7,14% |
| Miną II, III, IV... W maju pierwsze dzieci ujrzymy na świecie. |
|
3 | 4,29% |
| Co to pajac, rogal, pomocy! Plotkujemy od rana do nocy. |
|
7 | 10,00% |
| Luty, marzec, kwiecień, maj - w czerwcu będzie komplet mam! |
|
42 | 60,00% |
| Głosujący: 70. Nie możesz głosować w tej sondzie | |||
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#3931 |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Nasze brzuchy szybko rosną, urodzimy późną wiosną. Mamusie V-VI 2012 cz. III
ja nie moge. właśnie dzwoniła mama, że moja bratowa jest w ciąży. że też ten brat się jeszcze nie pochwalił.
Perse gratuluje synka! |
|
|
|
#3932 | |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Nasze brzuchy szybko rosną, urodzimy późną wiosną. Mamusie V-VI 2012 cz. III
Cytat:
|
|
#3933 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Ale wiesz, czasami ta kobieta może do południa wymiotować, a drugą połowę dnia chce przespać, bo czuje się wykończona. Albo nie jest w stanie wysiedzieć 8 godzin przy swojej "lekkiej pracy biurowej". Ja nie jestem w stanie wysiedzieć nawet 2 godzin w kinie. Po półtorej godzinie na krześle nie wiem już, co mam ze sobą zrobić, bo wszystko mnie boli. Może także nie mieć ochoty np. na pobudkę o godzinie 6 rano, bo nie przespała nocy, albo na powrót w mrozie i śniegu przez nieodśnieżone uliczki, żeby nie poślizgnęła się po ciemku i nie upadła. A co jeżeli nie ma ochoty przechodzić grypy wraz ze wszystkimi kichającymi współpracownikami? Dla mnie to czysta lekkomyślność ładować się do pracy w sytuacji, gdy wszyscy są chorzy i to na poważne świństwa typu angina ropna np. i sama sytuacja, że kobieta w ciąży naraża siebie i dziecko na poważne choroby i powikłąnia po nich jest wystarczającym argumentem przemawiającym za pójściem na zwolnienie, bo konsekwencje ewentualnych wad u dziecka będących skutkiem jej zachorowania będzie ponosić właśnie ona, do końca swojego życia. A zmieniając temat - to odnośnie listy wyprawkowej - przejrzałam z grubsza i z doświadczenia chciałam odradzić puder do pupy - więcej szkody niż pożytku. Cienka warstwa kremu (żeby nie zapchać tych "pochłaniaczy" w wierzchniej warstwie pieluszki - jak za dużo, to paradoksalnie mamy własnie kompres z kupy, bo pielucha "nie łapie" do środka wilgoci) jest znacznie lepsza niż puder. Puder od razu zbija się w kulki pod wpływem wilgoci (czyli stale ) i strasznie podrażnia skórę. Poza tym już dawno ginekolodzy dziecięcy mówią, ze zwłaszcza dla dziewczynek puder jest niedobry, bo nie dość, ze podrażnia, to migruje w stronę pochwy. Jeżeli chodzi o maść na sutki to polecam Maltan - u mnie jedyny, który się sprawdził - nie trzeba zmywać przed karmieniem. I polecam stosować nie na poranione sutki, a profilaktycznie - po każdym karmieniu, od samego początku! Wtedy nie ma żadnych problemów.
Edytowane przez SzmaragdowyKotek Czas edycji: 2012-01-31 o 21:07 |
|
|
|
|
#3934 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ja naprawdę nie piszę o przypadkach kiedy ktoś ciążę źle znosi, kiedy ma rzucane kłody pod nogi przez pracodawcę. Piszę o normalnych, całkiem zdrowych ciążach, i kobietach, które tylko szukają pretekstu żeby pójść na zwolnienie. I ciąża tym pretekstem jest niestety bardzo często. A później jest płacz, bo nie ma pracy, bo pracodawcy nie chcą przyjmować do pracy młodych kobiet. ![]() U mnie też lekko nie jest. Gonią terminy, klienci, praca wymaga stałego skupienia, czasami stania przy desce przez dłuższy czas, innym razem ślęczenia przed komputerem przez wiele godzin. Ale byłabym hipokrytką gdybym w pracy chciała siedzieć przepisowe 4 godziny, a w domu siedziała do oporu Goni czas, szef, klienci, współpracownicy, liczą się pieniądze. Ale chcieć to móc.A choroby... tak samo można złapać w pracy jak np. w sklepie z wózkami, co mnie się niestety przytrafiło. Sprzedawca bezmyślnie chodzi zasmarkany i kicha na klientki... ![]() Jak to się mówi? "Kto chce - szuka sposobu, kto nie chce - szuka powodu" Samo życie
|
|
|
#3935 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
nawet nie gadaj, u mnie w pracy wszyscy chorzy z gorączką bo nie ma komu pracować a że zarazić innych mogą to nie brał nikt pod uwagę, mi dziś położna radziła smarować tez swoim mlekiem sutki swoje
|
|
#3936 | |
|
Raczkowanie
|
Dziękuję Wam ogromnie, cudowny dzień
![]() Cytat:
Swoją drogą - sądzę, że fajnie by było, gdyby obie strony rozważały alternatywne formy pracy w tym czasie, np. pracę w domu, pół etatu etc. |
|
|
|
|
#3937 |
|
Wtajemniczenie
|
Ja jednak jestem za minimalizowaniem zagrożeń
od sprzedawcy w sklepie mogę uciec, bo w żadnym sklepie nie siedzę 8 godzin dziennie, ale od siedzenia 8 godzin z chorym współpracownikiem już nie. I ryzyko złapania czegoś jest znacznie wyższe, jeżeli jestem z chorą osobą kilka godzin, niż jak ktoś raz na mnie kichnie.
|
|
|
|
#3938 | |
|
Zadomowienie
|
[1=ecd9a68db8379fc22aec146 35aa2645aca7c721b_6070dc9 9c9f91;31964662]
A teraz news dnia ![]() Pod sercem noszę... CHŁOPCZYKA! ![]() ![]() Jestem w siódmym niebie Kupiłam body z napisem: Syneczek mamusi, zapakuję je ładnie i wręczę mężowi (bo on jeszcze nic nie wie), ale jestem po prostu przeszczęśliwa Dzisiaj już cały dzień chodziłam z uśmiechem i teraz jak to piszę to też się śmieję do siebie Mój śliczny synuś ssał sobie paluszek, to tak słodko wygląda, że wyciągam sobie co chwila to zdjęcie i oglądam [/QUOTE] Gratuluję Cytat:
Mąż dziś do mnie mówi: " Oj brzusio już ładnie urósł, teraz to widać że jesteś w ciąży". A ja mu odpowiedziałam, żeby zaczął zbierać na karnety dla mnie na siłownie,bo jak tak dalej pójdzie to w lato będę chodziła z wózkiem i z brzuchem nadal, a tyłek to za sobą na kółkach będę taszczyła |
|
|
|
|
#3939 |
|
Zadomowienie
|
Ja sobie uszykowałam wszystko, co potrzebne do szpitala, bo nie wiem czy do rana wytrwam. Od południa mam jakies dziwne ataki bólu, najbardziej prawdopodobne wydaje mi się, że to nerka. Jak mnie złapie to ból jest straszny, nie moge sie ruszyć, żadna pozycja nie jest łagodzaca.
Teraz mi przeszło, więc się wykąpałam i idę spać, ale jak mnie w nocy obudzi ból to nie będzie wyjścia. |
|
|
|
#3940 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
a swoją drogą przypomniało mi się jak pewna pani kiedyś w H&M bardzo oburzona nakrzyczała na koleżankę, że są same bodziaki z "I love my mum" i "I love my dad", a nie po polsku. Bo to nie dopuszczalne przecież w polskim sklepie. Nie mogła zrozumieć, że sklep jest szwedzki, mimo iż jesteśmy w Polsce
|
|
#3941 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#3942 |
|
Konto usunięte
|
|
|
|
|
#3943 | |||
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Cytat:
Cytat:
|
|||
|
|
|
#3944 | |||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
na kiedy masz dokladniei termin? znasz juz plec? ![]() Cytat:
|
|
|
#3945 | |||||||||
|
Wtajemniczenie
|
Ja wreszcie po moich całodniowych maratonach lekarzowych... Auto niesprawne
więc musiałam autobusem i "piechtobusem" się dziś wozić Na kablach odpaliło, ale przy okazji zauważyłam wyciek płynu z chłodnicy. Muszę jutro do mechanika podjechać, znowu wydatki na auto będą Za to użyłam dziś trochę zimy Mróz mi niestraszny, śnieg tak pięknie skrzypi pod butami, jak nie trzeba tak na codzień z rana zasuwać to było to przyjemne Jedynie ze względu na katar martwiły mnie te moje spacery, a wczoraj i dziś już znacznie lepiej było, mam nadzieję, że jutro mi się nie pogorszy znowu ![]() U lekarzy wszystko dobrze U gina - wyniki też super, morfologia troszkę poza normami, ale nic wielkiego, glukoza ponoć bardzo dobra (czyli tyję sobie "zdrowo" bez zagrożenia cukrzycą jak na razie przynajmniej, choć trochę za dużo...). Następna wizyta za 4 tyg. w 30 tc z tym dłuższym usg A Kajetan... waży ok. 900 g Aż mi przy takiej solidnej wadze tak odruchowo nie pasowało zdrabnianie jego imienia ![]() Cytat:
Cytat:
Tak, o Tuchowie też słyszałam dobre opinie, ale takie ogólniki, nic konkretnego nie miałam okazji, a w necie też nie grzebałam, bo raczej nie chcę rodzić w Tuchowie z tego samego powodu co w Roztoce - że jak coś się dzieje, to wiozą do Tarnowa Generalnie w życiu jestem optymistką i do porodu i innych spraw z tym związanych podchodzę pozytywnie, ale jeśli chodzi o takie kwestie bezpieczeństwa dziecka, to mam w głowie jedną myśl "gdyby coś złego się wydarzyło, a ja wiedziałabym, że mogłam mieć na to wpływ, to nie wybaczyłabym sobie do końca życia" ![]() Roztoka od 1.02, czyli już od jutra ma całodobowy dyżur pediatry i neonatologa Cytat:
A co do tych dwóch tyg. przed tp, to tak jest owszem, ale zawsze dawniej jak o tym myślałam, to zniechęcał mnie taki scenariusz, że jeśli np. przeterminuję się o dwa tyg. to już mam praktycznie miesiąc macierzyńskiego z głowy ![]() Cytat:
![]() Cytat:
Poza tym generalnie przyzwolenie społeczne jest duże, zarówno na fakt robienia przekrętów przez pracodawców, jak i na fakt nadużywania zwolnień chorobowych przez pracownice w ciąży...Ale jak miło, że wywiązała się kulturalna dyskusja ![]() Cytat:
Ba, ile jeszcze dziewczyn pracuje! Ja jestem na zwolnieniu od 3 tyg., od 6. mies. a trzy dziewczyny z pracy od mnie, które w ciągu roku przede mną zaszły w ciąże, to szły na zwolnienie miedzy 5-8 tc tak "na wszelki wypadek" właśnie Jak powiedziałam dyr, że jestem w ciąży, ale będę pracować, to nie mogła uwierzyć Cytat:
![]() Cytat:
Choć jak to taki mocny ból, to może lepiej skontaktować się z ginem... Jak nie w nocy, to przynajmniej jutro ![]() Cytat:
|
|||||||||
|
|
|
#3946 |
|
Wtajemniczenie
|
zabciu, wybacz, zapomniałam o Tobie, że jesteś poniekąd z Tarnowa
![]() I zapomniałam o jakże istotnym fakcie, że ja i mój brat, choć uważamy się za tarnowian pełną gębą (a brat zgrywa obecnie warszawiaka ), to w dowodach mamy Tuchów, bo mama wolała tamten szpital Co prawda było to ok. 30 lat temu, ale mam na myśli to, że Tuchów od dawien dawna konkuruje z Tarnowem |
|
|
|
#3947 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() Super ze wizyta udana a synus rosnie jak na drozdzach widze
|
|
|
#3948 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
dobrze, że wszystkie wyniki w normie i z maleństwem (choć on już nie taki mały) wszystko dobrze. A ile Maks ważył jak się urodził?? Ja też Tarnowianka i to z urodzenia, w dowodzie nawet tak mam Co do ostatniego - jakoś to tej Pani już nie przeszkadzało ale i tak było zabawnie.
|
|
#3949 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Jakoś chyba za mało się chwaliłaś do tej pory Jak wspominałaś, że myślisz o rodzeniu w Roztoce, to pytałam skąd jesteś (myślałam, że gdzieś z innego miasta niedaleko), ale nie zauważyłam odpowiedzi. Wiesz, komfort rodzącej i dobra opieka przez te 3 doby w szpitalu też ma duży wpływ na życie i zdrowie dziecka... Ja ciągle jestem w totalnej kropce odnośnie miejsca porodu, na nic nie mogę się zdecydować. Najbardziej mam cały czas ochotę na Kraków, jedynie dojazd stanowi problem, jeśli w drodze zajdą jakieś komplikacje (dlatego cały czas zakładam, że pojechałabym już z niewielkimi skurczami, ryzykując tyle, że to fałszywy alarm i będę jeszcze się wracać). Miałam zamiar zapytać się dziś o to gin. Byłam ciekawa, czy bardzo mnie opierniczy, czy tylko trochę To było jedyne pytanie, jakie miałam na dziś, więc go nie zapisywałam i... zapomniałam zapytać Maksiu ważył 4040 g... Pewno, że bywają jeszcze większe dzieci (chyba Filip anulki więcej ważył), ale lekko nie było. Myślę, że takiego bobasa 3 kg z kawałkiem jednak łatwiej trochę urodzić Pewno, że skurcze tak samo bolą, ale sam fakt przejścia przez kanał rodny, że to tak delikatnie nazwę...
|
|
|
|
|
#3950 |
|
Zakorzenienie
|
Nie kończ.
![]() Dzisiaj są pierwsze zajęcia w szkole rodzenia, a ja z gilem do pasa. Mąż pójdzie sam.
|
|
#3951 |
|
Zakorzenienie
|
Powiem Wam taką lokalną ciekawostkę odnośnie badań hormonów tarczycy. Jak w PL mam je co 6 tygodni, czyli normalnie człapię do punktu poboru krwi. Jednakże każda "wizyta" (prócz ostatniej) odbywa się telefonicznie, z tym, że oni dzwonią do mnie, jeśli wyniki są gorsze. Jeśli wszystko jest ok, to sobie wyniki wklepują do mojego profilu w ich bazie danych i tobie tam przebywają, a oni nie zajmują mi czasu gadaniem, że jest dobrze i mam dalej brać tą dawkę co brałam
. Receptę też mi drukuje na następny raz pani w aptece. Raj ... no i do tego nie płacę za nic w przypadku posiadania karty ubezpieczenia medycznego, na którą czekam z wytęsknieniem. Rachunki za usługi medyczne są tu dość wysokie. Ale i tak popieram tutejsze wyjście jakim jest zupełnie prywatna opieka medyczna, każdy ma obowiązek posiadania ubezpieczenia i koniec. Wiadomo na co idą czyjeś pieniądze.
|
|
|
|
#3952 | |||
|
Raczkowanie
|
Cytat:
ehh te nasze hormonyCytat:
Cytat:
u nas własnie tak jest znam chłopaka który właśnie licytuje sobie takie mieszkanko 3 pokojowe ..i oczywiście wie o tym tylko garstka osób ehh szkoda słów na to pańswto i politykę jaka jest w niom prowadzona
|
|
#3953 |
|
Raczkowanie
|
[QUOTE=_agata;31970382]A nie chcesz xq?
xq jest też super,ale xa już sprawdziłam i jest super. A jak w xq koła przednie się sprawdzają? bo tam piankowe są co nie ? |
|
|
|
#3954 |
|
Raczkowanie
|
A wogóle byłam wczoraj w 2 hurtowniach Kieleckich(powtarzam hurtowniach) i wiecie co..wydałam z mamą razem 600zł!!!!na dosłownie pare rzeczy nic nie kupowałyśmy ponad norme...pajacyki, bodziaki koszulki , gruszke ,. nozyczki , i takie tam ...za głowe sie złapałyśmy jak przyszło do płacenia
|
#3955 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
masakra jakaśtu za 600 e (zaznaczam, że ja nie przeliczam z euro na złotówki) masz cały pokoik z potrzebnymi gadżetami, ciuszki i wózek też się znajdzie szkoda, że w Polsce nie dba się o rzeczywisty rozwój rodziny
Edytowane przez MonikaFaustyna Czas edycji: 2012-02-01 o 09:39 |
|
|
|
|
#3956 |
|
Zakorzenienie
|
kto umyje za mnie naczynia???
dziewczyny mam pytanie co do wózka. widziałyście może gdzieś w sklepie albo u kogoś taki wózek? http://dino.sklep.pl/nowy/riko-alpin...s-p-10206.html |
|
|
|
#3957 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
, no i odkurzanie
|
|
|
|
|
#3958 |
|
Zakorzenienie
|
ooo odkurzyć też by się przydało
|
|
|
|
#3959 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#3960 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
).W tym samym temacie - kupiłam parę dni temu jakieś czasopismo dla przyszłych mam, zaglądam do rubryki z listami do redakcji, a tam dwie wypowiedzi w tonie: "dowiedziałam się o ciąży w 9. tygodniu i od razu zaczęłam wymagać ustępowania mi miejsca w środkach komunikacji publicznej, jestem w ciąży więc mi się należy". No błagam. Edytowane przez fonn Czas edycji: 2012-02-01 o 10:01 |
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 15:26.

) i strasznie podrażnia skórę. Poza tym już dawno ginekolodzy dziecięcy mówią, ze zwłaszcza dla dziewczynek puder jest niedobry, bo nie dość, ze podrażnia, to migruje w stronę pochwy. Jeżeli chodzi o maść na sutki to polecam Maltan - u mnie jedyny, który się sprawdził - nie trzeba zmywać przed karmieniem. I polecam stosować nie na poranione sutki, a profilaktycznie - po każdym karmieniu, od samego początku! Wtedy nie ma żadnych problemów.

Tym to będziemy się martwić w lecie...

więc musiałam autobusem i "piechtobusem" się dziś wozić
Aż mi przy takiej solidnej wadze tak odruchowo nie pasowało zdrabnianie jego imienia
Generalnie w życiu jestem optymistką i do porodu i innych spraw z tym związanych podchodzę pozytywnie, ale jeśli chodzi o takie kwestie bezpieczeństwa dziecka, to mam w głowie jedną myśl "gdyby coś złego się wydarzyło, a ja wiedziałabym, że mogłam mieć na to wpływ, to nie wybaczyłabym sobie do końca życia"
Choć jak to taki mocny ból, to może lepiej skontaktować się z ginem... Jak nie w nocy, to przynajmniej jutro

u nas własnie tak jest znam chłopaka który właśnie licytuje sobie takie mieszkanko 3 pokojowe ..i oczywiście wie o tym tylko garstka osób