|
|||||||
| Notka |
|
| Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo. |
| Pokaż wyniki sondy: Jaki wybieramy tytuł IV cz. naszego wątku? | |||
| Mamy majowo-czerwcowe imiona dla dzieci mają prawie gotowe. |
|
3 | 4,29% |
| Majowo-czerwcowe mamy - imiona dla dzieci wybieramy. |
|
5 | 7,14% |
| Jak ten czas szybciutko leci, wybieramy imiona dla dzieci. |
|
3 | 4,29% |
| Minie zima, przyjdzie wiosna, każda mama będzie radosna. |
|
2 | 2,86% |
| Zima minie, wiosna nadejdzie, przy każdej mamie dziecko będzie. |
|
5 | 7,14% |
| Miną II, III, IV... W maju pierwsze dzieci ujrzymy na świecie. |
|
3 | 4,29% |
| Co to pajac, rogal, pomocy! Plotkujemy od rana do nocy. |
|
7 | 10,00% |
| Luty, marzec, kwiecień, maj - w czerwcu będzie komplet mam! |
|
42 | 60,00% |
| Głosujący: 70. Nie możesz głosować w tej sondzie | |||
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#3961 | ||||
|
Wtajemniczenie
|
Dot.: Nasze brzuchy szybko rosną, urodzimy późną wiosną. Mamusie V-VI 2012 cz. III
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Poza tym może ktoś jeszcze czyta, ale się nie ujawnia ![]() Z tych dwóch szpitali Tuchów/Roztoka to bym chyba wybrała jednak Tuchów, właśnie ze względu na (chyba) lepszą opiekę medyczną. No i obecność mojego gina ![]() Ale pytałam go wczoraj też o to ryzyko powikłań i mówił, że jeśli ciąża przebiega prawidłowo to jest małe ryzyko problemów i można w sumie w mniejszym szpitalu rodzić. No nic, mam jeszcze 4 miesiące, żeby się zastanowić i wizytę u okulisty, która też mi pewnie cosnieco rozjaśni na temat moich porodowych możliwości Cytat:
Edytowane przez rinco Czas edycji: 2012-02-01 o 10:17 |
||||
|
|
|
#3962 | |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Nasze brzuchy szybko rosną, urodzimy późną wiosną. Mamusie V-VI 2012 cz. III
Cytat:
![]() po prostu nie lubię nikogo prosić o takie rzeczy, wyjątkiem jest sytuacja, kiedy wiem, że nie dam rady stać, bo zaraz będą mnie zbierać mopem z ziemi |
|
|
|
|
#3963 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
jeszcze widzieliśmy w realu wózek hauck, głęboko-spacerowy za ok 800zł. fajny był. ale kolor był tylko jeden |
|
|
|
|
#3964 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#3965 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() Sprawa z mieszkaniem załatwiona,bo...odmówiłam .Jaja jakieś normalnie.Grzyb na ścianie,pokój przedzielony na pół bo kuchnia zajmuje pół pokoju.|porażka totalna.jakbym ustawił swoją rogówke i Filipa łóżko na nic innego nie było by miejsca a moje meble ale mam nadzieję że się coś ruszyło wkońcu.
|
|
|
|
|
#3966 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
Ja zawsze ustąpię miejsca osobie z nogą w gipsie/ osobie starszej, której trudno stać w bujającym autobusie/ kobiecie w zaawansowanej ciąży - również teraz, kiedy sama kończę piąty miesiąc ciąży. Kiedy czuję się dobrze i uznam, że komuś to miejsce siedzące przyda się bardziej niż mnie, ustępuję. Nieskończenie mnie wkurza postawa roszczeniowa "bo mnie się należy" w tej i każdej innej z kosmosu wyjętej sytuacji. Ostatnio kiedy wsiadłam do metra jakaś młoda kobieta zaproponowała mi swoje miejsce i byłam mocno zaskoczona pierwszy raz zdarzyło się, że ktoś chciał ustąpić mi miejsca (mam jeszcze dość mały brzuch, ale jestem raczej szczupła i brzuch dobrze widać).
|
|
|
|
|
#3967 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
#3968 |
|
Rozeznanie
|
napisałam, że chodzi mi o sytuację, kiedy np. robię test ciążowy, jestem w 5-6 tygodniu, czuję się doskonale i identycznie jak przed ciążą, a mimo wszystko biorę zwolnienie lekarskie. Traktuję tę sytuację jako taką samą fanaberię.
---------- Dopisano o 10:34 ---------- Poprzedni post napisano o 10:33 ---------- oczywiście przy założeniu, że taka kobieta nie pracuje w kopalni czy tartaku tylko np. za biurkiem czy w równie "niemęczącym" zawodzie. |
|
|
|
#3969 |
|
Zakorzenienie
|
mi chodzi o palec albo włosy co napisałaś
|
#3970 |
|
Rozeznanie
|
i do tego nawiązałam odpowiadając Ci na tamten post.
Tam, gdzie pisałam o palcu i fryzurze, w kolejnym zdaniu zastrzegłam, że podane przykłady są oczywiście przejaskrawione. Niemniej dla mnie branie zwolnienia z powodu zobaczenia drugiej kreski na teście uważam za równie absurdalne jak branie zwolnienia z powodu wyimaginowanych dolegliwości (paluszek i główka). |
|
|
|
#3971 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
muszę teraz męża wyciągnąć by jechać
|
|
|
|
|
#3972 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
#3973 |
|
Konto usunięte
|
Maluch coś mało aktywny od wczoraj
Może jak zjem śniadanko, to się porusza coś. I jutro ostatni odcinek "Matek żon i kochanek" |
|
|
|
#3974 | |||
|
Rozeznanie
|
Cytat:
ja mam podobnie, chociaż w grę wchodziła do tej pory tylko Roztoka i Nowy szpital (moja ginka jest tam z-ca ordynatora). O Krakowie nie myślałam, ale rozumiem, że skoro tam rodziłaś i dobrze to wspominasz to można brać pod uwagę takie rozwiązanie. Ja przy pierwszym porodzie to bałabym się, że urodzę gdzieś na E4 albo w najlepszym wypadku w Brzesku Cytat:
Cytat:
a jego młodszy brat już dużo mniejszy był, jeśli to Cię pocieszy a co do mieszkania to ja nie wiem kto to przydziela dobrze, że zrezygnowaliście.
|
|
#3975 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
Sama przez te wspomniane pierwsze 3 miesiące mojej ciąży nie mogłam wykonywać pracy. |
|
|
|
|
#3976 |
|
Zakorzenienie
|
[1=ecd9a68db8379fc22aec146 35aa2645aca7c721b_6070dc9 9c9f91;31981594]Maluch coś mało aktywny od wczoraj
Może jak zjem śniadanko, to się porusza coś. I jutro ostatni odcinek "Matek żon i kochanek" Moja jest ostatnio nad wyraz aktywna. Nie dość, że dostaje się mi, to jeszcze Mężowi ;D. Zabawa w "kopnij mamę, kopnij tatę" bardzo jej się chyba spodobała :P. Dzisiaj cały dzień słuchamy muzyki, zaczynając na Amy Winehouse a kończąc na Massive Attack i... trochę przestała szaleć, chyba ja to uśpiło :P
Edytowane przez MonikaFaustyna Czas edycji: 2012-02-01 o 10:54 |
|
|
|
#3977 |
|
Raczkowanie
|
|
|
|
|
#3978 | |||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
Inna sprawa, że wybór spory i wszystko w jednym miejscu można kupić.Cytat:
). Ale jak widać, widzisz tylko jedno
|
|
|
#3979 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
dla mnie jak kobieta czuje się dobrze to może iść nawet w pierwszym miesiącu, jak obawia się o ciążę, mundurowi chodzą na fikcyjne L4 100% płatne i nikt ich nie sprawdza ![]() ---------- Dopisano o 10:57 ---------- Poprzedni post napisano o 10:56 ---------- Cytat:
|
|
#3980 | ||
|
Rozeznanie
|
Cytat:
Cytat:
|
||
|
|
|
#3981 |
|
Zadomowienie
|
Ile ludzi tyle opinii. Ja gdybym nawet czuła się dobrze to i tak zaraz po potwierdzeniu ciąży poszłabym na L4, ze względu na to, że wiem, że mój pracodawca nie przedłuży mi umowy, do pracy mam 20km, praca od 9:00-21:00. A tak dostaję ponad 300 zł więcej niż normalnie, nie muszę wstawać wcześnie i kończyć późno, drapać szyb i tracić pieniędzy na paliwo. Więc branie L4 nie zależy tylko od samopoczucia, ale także od podejścia pracodawcy i naszej sytuacji.
|
|
|
|
#3982 | |||
|
Rozeznanie
|
Cytat:
Cytat:
Cytat:
a co do brania l4 to sprawa indywidualna, nie należy porównywać bo to nie ma sensu, rozsądna osoba wie, że w życiu może być różnie, są takie co wykorzystują i takie co potrzebują być na tym l4. Najłatwiej jest kogoś szybko osądzić, nie zastanawiając się nad niczym. Najśmieszniejsze jest to gdy osoba oceniająca w ogóle nie zna osoby ocenianej, bo coś tam przeczytała czy usłyszała, że taka tendencja wśród ciężarnych występuje to wszystkie ciężarne włoży do tego samego wora. To niestety jest typowe dla większości osób
|
|||
|
|
|
#3983 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
Z drugiej strony nasza koleżanka też zaszła w ciążę i my sami chcieliśmy, żeby szła na L4, bo baliśmy się, że się zestresuje czymś niepotrzebnie albo ogólnie coś się stanie - więc dla jej własnego dobra. |
|
|
|
|
#3984 |
|
Zadomowienie
|
witam
wczoraj wpadłam do lumpika i wyszłam z 10 ciuszkami dla niemowlaka w kwocie 37 zł( w tym jedna nówka z metką bawełna organiczna ) więc jak widze cenę 20 zl za 1 body to mnie mrozi, całe zakupy spowodowane były prze inf że już wiemy co w brzuchu siedzi, sobie się nie dziwię ale moja mam też poszła i też coś kupiła normalnie dziecko bedzie miało mega wyprawkę za niską cenę szkoda tylko że nie było bodziaków na krótki rękawekodebrałam tez wyniki badań moczu i coś mi się zdaje że coś nie tak bo mam liczne nabłonki płaskie i kryształy szczawianu wapnia a b.liczne bakterie i pasma śluzu( ciekawe co to te pasma) zobaczymy co dziś lekarz powieco do zwolnienia powiem tak, ja pracuje w firmie ale prowadząc własną działalnośc więc najpierw muszę podwyższyc sobie mały zus z na normalny i dopiero po 2 miesiącach mogę myślec o l4 , nie powiem lekarz już 3 razy mi l4 wypisywał ( nie powiem może i słusznie) ale ja wolałam pracowac i mówiłam że będę uważac na nas, bo za najniższą krajową na l4 to cięzko siebie widzę niby mąż dobrze zarabia ale jakoś nie potrafię od niego brac pieniędzy i dostanę jakieś ciuszki ciązowe od kuzynki P. bo ona urodziła w czerwcu tamtego roku i chętnie się pozbędzie ciuszki wrzucę jutro bo wczoraj nie miałam weny do robienia zdjęc
|
|
|
|
#3985 |
|
Rozeznanie
|
[1=ecd9a68db8379fc22aec146 35aa2645aca7c721b_6070dc9 9c9f91;31982345]A ja myślę, że to i tak nie nam oceniać, tylko tym ciężarnym. Bo tak naprawdę praca z pozoru może wydawać się lekka, łatwa i przyjemna, a może być stresująca.
Z drugiej strony nasza koleżanka też zaszła w ciążę i my sami chcieliśmy, żeby szła na L4, bo baliśmy się, że się zestresuje czymś niepotrzebnie albo ogólnie coś się stanie - więc dla jej własnego dobra.[/QUOTE] Trudno się z Tobą nie zgodzić. Mi tylko nie odpowiada traktowanie ciązy jak choroby i stąd te moje elaboraty
|
|
|
|
#3986 |
|
Konto usunięte
|
Tylko wciąż o tym musi decydować ciężarna i jej sumienie. Ja byłam w 11 tc w szpitalu z plamieniem i też byłam potem przerażona i pierwsze, co robiłam w autobusie, to szukałam miejsca, chociaż ciąży nie było widać.
|
|
|
|
#3987 | |||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
Cytat:
![]() [1=ecd9a68db8379fc22aec146 35aa2645aca7c721b_6070dc9 9c9f91;31982345]A ja myślę, że to i tak nie nam oceniać, tylko tym ciężarnym. Bo tak naprawdę praca z pozoru może wydawać się lekka, łatwa i przyjemna, a może być stresująca. Z drugiej strony nasza koleżanka też zaszła w ciążę i my sami chcieliśmy, żeby szła na L4, bo baliśmy się, że się zestresuje czymś niepotrzebnie albo ogólnie coś się stanie - więc dla jej własnego dobra.[/QUOTE] zgadzam się, moim zdaniem ie problem też tkwi w ciężarnej i wykonywanej przez nią pracy ale także w jej pracodawcy ---------- Dopisano o 11:23 ---------- Poprzedni post napisano o 11:21 ---------- [1=ecd9a68db8379fc22aec146 35aa2645aca7c721b_6070dc9 9c9f91;31982578]Tylko wciąż o tym musi decydować ciężarna i jej sumienie. Ja byłam w 11 tc w szpitalu z plamieniem i też byłam potem przerażona i pierwsze, co robiłam w autobusie, to szukałam miejsca, chociaż ciąży nie było widać.[/QUOTE] ja krwawiłam i miałam krwiaka nikt nie wiedział co mi się działo na chorobowym ale każdy zapewne myślał swoje
|
|
#3988 | ||
|
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() Cytat:
ja też mam dg i moja księgowa powiedziała, że wysokość zasiłku jest wyliczana z ostatnich 12 miesięcy przed rozpoczęciem jego wypłacania. Ja właśnie skończyłam okres składek preferencyjnych i teraz będę płacić 100% składki do ZUS - do porodu jeszcze 4 miesiące, czyli byłoby liczone wg tego co mówi księgowa 8 miesięcy stawki preferencyjnej + 4 miesiące pełnej składałyby się na wysokość kwoty od której liczony będzie zasiłek. Ty piszesz o podwyższeniu składki i przejściu po kolejnych dwóch miesiącach na zwolnienie - i ja nie rozumiem jak to się ma do tego co mówi moja księgowa i czy ja pokrętnie rozumuję?Ja nie planuję zwolnienia wcale, jeśli to ma jakieś znaczenie przy rozmowie o wyliczaniu zasiłku. ---------- Dopisano o 11:29 ---------- Poprzedni post napisano o 11:24 ---------- [1=ecd9a68db8379fc22aec146 35aa2645aca7c721b_6070dc9 9c9f91;31982578]Tylko wciąż o tym musi decydować ciężarna i jej sumienie. Ja byłam w 11 tc w szpitalu z plamieniem i też byłam potem przerażona i pierwsze, co robiłam w autobusie, to szukałam miejsca, chociaż ciąży nie było widać.[/QUOTE] Tu też się zgadzam. I jeżeli chodzi o wrzucanie do jednego wora (napisała o tym Blueelektron) to ja się za osobę wrzucającą nie uważam, napisałam tu dziś kilkanaście chyba postów na ten temat i nie znajduję w swoich wypowiedziach takiego szufladkowania. Zresztą nie sądzę, aby była potrzeba aż tak głębokiego wałkowania tematu, dużo tu kobiet, każda może mieć własne zdanie. Jeśli któraś z pań poczuła się dotknięta czymś, co napisałam, to jest mi przykro i przepraszam. |
||
|
|
|
#3989 |
|
Konto usunięte
|
Dziewczyny, jecie tuńczyka? Bo ja mam jakiegoś stracha, naczytałam się znowu, ale chyba jak jedną puszkę wymieszam z makaronem i zjemy na pół z TŻem, to się nic nie stanie?
|
|
|
|
#3990 | |||||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
nie tylko w POlsce, przez kryzys także i w Irlandii wszystko się kończyu mnie pozmywać gary, odkurzyć, ale to będę robić w piątek, a w sobotę piec pączki - chyba że coś mnie natknie jeszcze w piątek ![]() Cytat:
Cytat:
Cytat:
co do braci - mój urodził się i miał wagę 5, 500 ... zastanawiam się jakiego wielkoluda ja noszę, bo do miniaturek z R nie należymy ![]() Cytat:
|
|||||
|
![]() |
Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 23:15.

Tak, o Tuchowie też słyszałam dobre opinie, ale takie ogólniki, nic konkretnego nie miałam okazji, a w necie też nie grzebałam, bo raczej nie chcę rodzić w Tuchowie z tego samego powodu co w Roztoce - że jak coś się dzieje, to wiozą do Tarnowa
Generalnie w życiu jestem optymistką i do porodu i innych spraw z tym związanych podchodzę pozytywnie, ale jeśli chodzi o takie kwestie bezpieczeństwa dziecka, to mam w głowie jedną myśl "gdyby coś złego się wydarzyło, a ja wiedziałabym, że mogłam mieć na to wpływ, to nie wybaczyłabym sobie do końca życia" 
ma całodobowy dyżur pediatry i neonatologa
), to w dowodach mamy Tuchów, bo mama wolała tamten szpital 

Może jak zjem śniadanko, to się porusza coś.
dobrze, że zrezygnowaliście.
Jedynie ze względu na katar martwiły mnie te moje spacery, a wczoraj i dziś już znacznie lepiej było, mam nadzieję, że jutro mi się nie pogorszy znowu
Aż mi przy takiej solidnej wadze tak odruchowo nie pasowało zdrabnianie jego imienia