|
|||||||
| Notka |
|
| Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#2101 | |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Jednym już figurki wracają, inne jeszcze z brzuszkami biegają. Mamusie I-II 201
Cytat:
tez wziela mi mocz do dokladniejszego zbadania mam nadzieje ze do piatku bedzie znala juz moje wyniki... moze kladz sie troche pozniej? ja za to o 5 rano mam oczy jak zlotowki i doboieram sie do TZ a on marudzi ze go budze hahaha |
|
|
|
|
#2102 | |||||||
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Jednym już figurki wracają, inne jeszcze z brzuszkami biegają. Mamusie I-II 201
Cześć
![]() Cytat:
Mój mały dzień przed porodem miał ponoć 2800-2900g, a urodził się 3240g, a taką wagę mój gin przewidywał na poród w terminie ![]() Cytat:
![]() Cytat:
- herbatka koperkowa (jak już mocno się pręży i płacze) - położyć na brzuszku, nawet jak ryczy, bo wtedy rozluźnia mięsnie ![]() - masaż brzuszka - trzymać w pionie U nas działa... wczoraj masowaliśmy brzuszek ciepłą pieluszką i kupy szły potem taśmowo ![]() Cytat:
![]() Cytat:
Cytat:
![]() Cytat:
Co do smoczków, to nasz ma i nie widzę w tym nic złego, bo czasem po prostu ma ochotę coś sobie pociumkać ![]() Zresztą położna też nie była przeciwna, byle by dziecko w miarę wcześnie oduczyć ![]() _________________________ ____ Byliśmy wczoraj na kolacji - było super Nocka super, wieczór natomiast stał pod hasłem: "Zafajdać rodziców" tzn. ulał nam obojgu, potem obsikał mamusię, a potem zrobił tatusiowi na dłoń (i swoje ciuszki) pięknego kupala Teraz śpi, ale niedługo się obudzi sądząć po odgłosach
|
|
#2103 |
|
Raczkowanie
|
Dziewczyny czy któraś studiowała prawo?? Bo musze oddać casusy z prawa a zielona jestem. Na zarządzaniu mam prawo, teraz akurat prawo cywilne :/ Nie moje rewiry.
|
|
|
|
#2104 |
|
Rozeznanie
|
bambusiek wczoraj mówiłas ,że twój Maluszek spał 6 h no a dzisiaj mój przespał tak samo 6 h ale to pewnie był padnięty po wieczornym płaczu czytaj wrzasku
![]() Była u nas położna - Bartuś przytył 200 g z czego się cieszę ![]() Leknęła na mojego cycucha i twierdzi ,że zapalenia nie ma ,bo wtedy cycuch robiłby się czerwony,kazala nadal obkładac kapustą ![]() A i skoro karmię moim mlekiem to ja też mam pic rumianek i koper i jesc np jabłka z mikrofali to też pomoże Młodemu na kupki.... Mam pytanko do Was dziewuszki - jakie pokajecie witaminy D1 czy D1 iK?? Bo slyszałam ,że po K dzieciaki płaczą strasznie ... A i czy jezeli karmicie swoim mlekiem odciagniętym to dajecie co 3-4 h?no chyba ,że się nie obudzi? Edytowane przez NataliaM1103 Czas edycji: 2012-02-01 o 13:55 |
|
|
|
#2106 |
|
Raczkowanie
|
Dobry!
O rany, jak mnie dzisiaj wzięło na budyń! To zrobiłam od razu podwójną dużą porcję o smaku cappuccino, mniam - właśnie wszamałam szklaneczkę ![]() A ja coś od wczoraj jakoś dziwnie się czuję - brzuch coraz mocniej pobolewa nisko, coraz częściej twardnieje, a mała mocno naciska na dół i zaczęło kłuć mi w pochwie . Hmmm, może coś się zadzieje... Chociaż nie pogniewałabym się, żeby jeszcze ze 2 tygodnie posiedziała sobie grzecznie w brzusiu.Dzisiaj idziemy na USG zobaczyć, jak niunia przybrała w ciągu 3 tygodni. |
|
|
|
#2107 | ||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Z tym pozniejszym chodzeniem spac nie wypali bo nie mam co robic :/ na dodatek mloda kopie wlasnie o porze chodzenia spac :/ 2 godziny sie wiercila.. a w dzien to spokojna jest.. nie mogla by spac jak mamusia i tatus ? ---------- Dopisano o 15:08 ---------- Poprzedni post napisano o 15:07 ---------- Cytat:
|
||
|
|
|
#2108 | ||
|
BAN stały
|
Czesc.
Nasza nocka dziś spędzona na fotelu do karmienia . Zasypiałam przy karmieniu, jak się budziłam to już spał i nie jadł a jak chciałam go odłożyć to ryk więc znowu cyc szedł w ruch a ja znowu zasypiałam i tak całą noc . Jak dobrze że mąż jest w domu i go w nocy przebiera. Ja nie wiem jak sobie dam rade jak wróci do pracy na nockiOdparzenie mamy nadal a ja rycze z tego powodu. Skóre ma na dupci czerwoną, naskórek zszedł ale nie ryczy już przy przebieraniu jak wcześniej więc go nie boli przynajmniej. Poza tym w buzi zauważyłam białe 2 plamki i boję się że to pleśniawki Cytat:
![]() Cytat:
![]() Ja piję mleko od początku. W szpitalu dostałam na śniadanie płatki z mlekiem .W ogóle ja jem wszystko oprócz wzdymających i ostrych potraw, a piję tylko wodę. Położna mówiła mi żeby tak jeść bo wtedy pokarm będzie wartościowy. W ogóle to co wy piszecie że macie jakieś specjalne diety to masakra . Jadłam już placki ziemniaczane i pizze a mały problemów brzuszkowych nie miał. Oczywiście uważam na co jem i staram się zdrowo, a pizza była domowej roboty. Najbardziej brakuje mi coli i miałam straszną ochotę na tiramisu ostatnio ale jest z surowych jajek więc nie zjadłam ![]() Ok ide nastawiać pranie puki mały śpi bo po nocce mamy zawsze aresnał ciuszków do prania przez małego sikacza
|
||
|
|
|
#2109 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Moje male wariuje w dzien w w nocy jak sie przebudze to go dugam zeby sie poruszyl i jest bunt ze go budze |
|
|
|
|
#2110 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Swoją drogą masakra: K kosztowała prawie 30 zł/30 kapsułek, a D 17zł/45 szt. Tutuś ładnie śpi... tak jak przewidywałam obudził się szybko, przewinęłam go jeszcze na śpiku, ale zrobił znów taką bombę, że aż cały pajac upaprany no i dziecko oczywiście tymbardziej![]() No, ale pojadł ładnie, wywiesiłam pranie, bo miałam już cały załadunek ciuszków małego. Od szwagierki dostałam siatkę (widać, że po kilku dzieciach niektóre, ale nie będę wybrzydzać w tych pierwszych tygodniach), a dzisiaj byłam w lumpku i kupiłam 16 ciuszków za 20 zł W tym mam fajny pajac ocieplany... będzie na wiosnę jako kombinezon
|
|
#2111 |
|
Raczkowanie
|
|
|
|
|
#2112 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() Składniki: 250 g sera Mascarpone 130 g 30% Śmietanki do ubijania z Piątnicy 100 g podłużnych biszkoptów 50 g cukru pudru 1 filiżanka mocnej kawy (espresso) 50 g likieru Amaretto 3 łyżki kakao W salaterce ubić Śmietankę z cukrem pudrem, dodać Mascarpone i delikatnie wymieszać drewnianą łyżką. Biszkopty nasączyć kawą z dodatkiem likieru. W szklanym podłużnym naczyniu ułożyć pierwszą warstwę biszkoptów, położyć warstwę kremu, następnie kolejną warstwę biszkoptów i kremu. Deser posypać kakao, wstawić do lodówki na kilka godzin przed podaniem. Do nasączania biszkoptów polecamy likier Amaretto, dowolny likier kawowy ewentualnie rum. |
|
|
|
|
#2113 | |
|
BAN stały
|
Cytat:
. Ja nawet obiadów nie gotuje, mam albo od mamy, albo kupny np. pierogi albo tz gotuje .Pranie nastawione, tż zmywa naczynia (a wcześniej odkurzył dywany i kurze), a mały nadal śpi, ale pewnie zaraz będzie pobudka na cyca. |
|
|
|
|
#2114 |
|
Raczkowanie
|
no alkohol to mozna zastąpic aromatem
Ale faktycznie nie wzielam pod uwage problemu czasowego... Ja jeszcze mam go nadmiar, wiec rzucam sie na takie projekty, ale pewnie tez kiedys sie to skonczy![]() Pozdrawiam |
|
|
|
#2115 |
|
Raczkowanie
|
Helooooooo
Co tu tak cicho?????????? Echoooooooooooooo |
|
|
|
#2116 |
|
Zakorzenienie
|
kurcze,ja jem czesto tiramisu bo mi sie chceeee
|
|
|
|
#2117 | ||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Cytat:
Mielismy masakryczna noc,mała od 19,30 dostała kolki i tak się meczyliśmy do 2 ,normalnie masakra,a to chyba od budyniu na który namówił mnie maż.Co chwila parzyłam sobie herbatę koperkowa,ale jakoś nie dawała rady.W końcu zasnęła po 2 mi na ramieniu już jej nie odkładałam i tak spałyśmy do 6,karmienie ,pielucha i później spała do 9,30.Dziś znowu marudna i chyba wyśle TŻ po espumisan bo co zaśnie ,to zaraz sie budzi.Teraz niby spi wiec idę skorzystam i może uda mi sie zasnać
|
|
#2118 |
|
Zadomowienie
|
ach
tyle mamuś rozpakowanych i cisza na wątku zapanowała ach te maleństwa to są absorbujące zazdroszczę też bym już chciała... a tak...czekam i czekam... dziewczyny rozpakowane lub tuż przed czy wasze maluchy w brzuchu czasem tylko się "przeciągają" bo mój dziś strasznie leniwy... ruszył się może od rana z 20 razy? i nie wiem czy się martwić czy nie...w sumie termin mam na 6 a tu dalej nic się nie dzieje poza tym dzisiejszym zmniejszeniem jego ruchliwości...a co do mleka krowiego to ja w sr nie slyszałam żeby nie pić, a od znajomej mam książeczkę żywienia przy karmieniu piersią i tam np. pisze przy śniadaniu szklanka mleka 2%... więc może takiego 3,2?% nie można? |
|
|
|
#2119 |
|
Rozeznanie
|
Dzień Dobry
![]() właśnie wróciliśmy od pediatry. Ale to trzeba mieć pojemny rozumek, żeby wszystko zapamiętać: - za 2 tyg kolejne USG jamy brzusznej bo mały ma powiększone miedniczki nerkowe - w poniedziałek badanie krwi i muszę też złapać do woreczka siuśki małego - dostał kropelki na ropiejące oczko i mam masować kanaliki - mam nie jeść nabiału bo ma skazę białkową --> buuuuuuu a ja tak kocham nabiał - mamy używać Oilatum do kąpieli, a po kąpieli La Roche Lipikar balsam - mamy nie używać oliwki bo mały ma na nią uczulenie - Pani Doktor powiedziała, że wg niej powinniśmy małego zaszczepić na pneumokoki - Alan ma trochę szmery w sercu, ale na badania skieruje nas później, prawdopodobnie taka jego uroda Alan waży 4700 czyli od wyjścia ze szpitala przytył kilogram. Pani Doktor chyba jako pierwsza nie skomentowała tego, że nie karmię go z piersi tylko odciągam. Ogólnie wizyta była bardzo przyjemna. Zaraz przyjdzie babcia, a my z tż śmigamy do włoskiej knajpy ze znajomymi
|
|
|
|
#2120 | ||
|
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() ![]() ---------- Dopisano o 17:56 ---------- Poprzedni post napisano o 17:55 ---------- nic sie kurcze nie ruszylo jutro szpital i beda ruszac ---------- Dopisano o 18:00 ---------- Poprzedni post napisano o 17:56 ---------- Cytat:
ona ma jeszcze 3 tyg, ale jesli cos sie pogorszy to bedzie cesarka.. szkoda mi jej, i szkoda ze ona bedzie rodzic w innym miescie niz ja... no ale coz takie zycie he
|
|
#2121 |
|
Zakorzenienie
|
Ja tylko na chwilkę bo zabiegana coś dziś jestem
![]() Mam wiadomość od MartNiunia87 Hej. Leże sobie na położniczym , wczoraj o 23 odszedł mi czop, dziś rano jego reszta. mam bóle ale jakieś liche. Mam nadzieje ze na dniach się rozpakuje bo jest mi tu okropnie nudno - sama na zastępczej sali bez tv bo miejsc nie ma. Pozdrowienia dla dziewczyn na forum. Trzymajcie kciuki. Więc
|
|
|
|
#2122 | |||
|
Rozeznanie
|
Cytat:
A jaka to wpadka? ![]() Cytat:
Cytat:
|
|||
|
|
|
#2123 |
|
Zakorzenienie
|
Pisałyście o wywoływaniu... dla mnie coś okropnego.
U mnie było tak: Od poniedziałku byłam na oddziale, w środę zrobili mi pierwszą próbę oksytocyną i NIC. na ktg jakieś skurcze w granicach 70-80%, po kroplówce, dokładnie były dwa i potem cisza. Odesłali. W czwartek (19.02) rano o 9.00 znowu oksytocyna, to samo, zero reakcji. Nwet w jej trakcie skurczy nie było. Po kroplówce przebili pęcherz. Przez 6 godzin ZERO reakcji. Znowu osytocyna i po jakimś czasie zaczęły się skurcze, od razu bolesne i dość mocne. Ale ani regularne, ani nasilające się. Przychodziły jak im się chciało. Od początku rozwarcie miałam 1,5-2cm. Po tej kroplówce byłam wykończona, zasypiałam na stojąco i siedząco. No i bolało cholernie, nadal skurcze nie były ani regularne ani nasilające się. Przy tym zaczęłam wymiotować. Dostałam przeciwbólowy zastrzyk (nawet nie wiem co) i przespałam 1-1,5h. Rozwarcie wcale się nie powiększyło. Kolejna kroplówka i kolejne bolesne i mocne skurcze kolejne 4 godziny. Położna tylko kiwała głową bo rozwarcia nadal nie było. Rano błagałam o cesarkę, bo wszystko mnie bolało, prawie mdlałam ze zmęczenia. zbadali mnie - było 3cm rozwarcia i zaraz decyzja o cesarce. I tak o 8:31 urodził się Julian ![]() Dość krótki ten opis jak na 24 godzinny poród. Ale pierwsza część, bez bóli to czekanie na na nie. Potem było już tylko gorzej. Edytowane przez inutil Czas edycji: 2012-02-24 o 21:57 |
|
|
|
#2124 |
|
Zadomowienie
|
kciuki za MartuNiunie
![]() dziewczyny karmiące swoim mleczkiem a powiedzcie mi bo może się orientujecie...karmię piersią normalnie nie odciągam, a musze zacząć od czasu do czasu odciągać i mrozić (sesje mam i będę się musiała wreszcie na uczelnie wybrać) i nie wiem jak to robić żeby mi się nawał nie zrobił albo żeby mi pokarm nie zaniknął czy po karmieniu od razu odciągać czy kiedy?
|
#2125 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Karmiłam małego, przyszła moja mama i jak już się ładnie wyciszył itp., to zaczęła przy nim grzebać: a to że mu się pół śpiochy podwinęły, a to, że za bardzo rusza rączkami, a to, że to niedobrze, że ma czkawkę Teraz jest cały wkurzony, jeść dalej już nie chce, spać też nie... mówiłam mamie, że ma go zostawić w spokoju, bo ewidentnie zaraz by usnął, ale nieeee Teraz się kręci, co chwilę kwęka
T. 16.1.12 Z. 30.6.14 A. 7.2.17 G. 9.1O.18 Edytowane przez bambusiek Czas edycji: 2012-02-01 o 19:17 |
|
|
|
|
#2126 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
łobuziaki nie wiedzą żę martwią rodziców
|
|
#2127 |
|
Rozeznanie
|
MatuNiunia
![]() A ja siedzę i wku.wiam się na męża. Do południa spał spoko bo wstaje do pracy o 3 w nocy. A jak wstał to co stwierdził że musi iść auto przepalić i pojechał. Stwierdziłam że zrobię kolację i dzwonię za ile będzie bo już go dosyć długo nie było a on mi dzwoni że jest u brata bo mu podłacza jakieś głośniki których tamten nie umie podłączyć.
|
#2128 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#2129 |
|
BAN stały
|
Trzymam kciuki za martuniunie
Byla dzis polozna i okazalo sie ze lekarka zapisala nam zla masc i jutro musimy isc do niej znowu. Te plamki w buzi maja cos wspolnego z ranka na pupci, nie zrozumialam dokladnie ale lekarka bedzie wiedziala a jak nie to mam dzwonic do poloznej i ona to zalatwi. Tak mi szkoda mojego szkrabka. Dzis wietrzyl dupke w tetrze i co chwile kupkal albo sikal, az mi sie tetry i reczniki skonczyly. Teraz sie susza ale jutro ide dokupic. No i chyba przejde na mm. Jutro kupuje aptamil comfort bo mam dosc walki. Bedzie pol na pol karmiony. Strasznie mi szkoda ale to dla jego dobra bo ma juz 9 dni a wazy 20g mniej niz waga urodzeniowa ---------- Dopisano o 18:45 ---------- Poprzedni post napisano o 18:42 ---------- Renata od razu po karmieniu nic nie odciagniesz. Odciagnij jak poczujesz pelne piersi. |
|
|
|
#2130 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
|
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 14:08.

) gratulacje dla Natisski!
To zrobiłam od razu podwójną dużą porcję o smaku cappuccino, mniam - właśnie wszamałam szklaneczkę 

Może już dziś będę musiał jechać na oddział? Z jednej strony cieszę się, że już meta tuż, tuż, ale strach jest także ogromny.
ona ma jeszcze 3 tyg, ale jesli cos sie pogorszy to bedzie cesarka.. szkoda mi jej, i szkoda ze ona bedzie rodzic w innym miescie niz ja... no ale coz takie zycie he