|
|||||||
| Notka |
|
| Włosy kręcone: pielęgnacja, fryzury, inspiracje Forum dla osób z kręconymi włosami. Rozmawiamy o stylizacji i pielęgnacji loków. Wejdź, podziel się doświadczeniem, zadaj pytanie. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#54841 | ||||
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Pielęgnacja loków, loczków i fal - XI część zakręconej opowieści
Omega inna
Brałąbym ![]() Cytat:
Dominująca grupa decyduje o właściwościach. Zazwyczaj Zagadkę stanowią oleje typu ryżowy gdzie jest po 1/3 jedno wielo i nienasyconych :P (chyba)Cytat:
![]() Cytat:
Parafina i silikony nie są złe, tylko nie same: trzeba nimi coś dobrego zamknąć. Np nakładasz olej z kroplą parafiny czyli zamykasz olej parafiną Lepiej nie widzę Tylko uwaga bo ciężkieTo samo silikony Ale niestety trzeba czasem SLS Łydki są łatwiejsze w obsłudze niż włosy ![]() Cytat:
Ale fakt, nieduży i jutro nie będzie śladu Po skręcie też ;]16 m-cy CG
|
||||
|
|
|
#54842 | ||
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Pisałam tam że w diecie dr Budwig która opiera się na oleju lnianym, zaleca się zużycie oleju w przeciągu najpóźniej miesiąca od otwarcia - ze względu na utlenianie się nietrwałych kwasów omega-3. Dieta ta bowiem opiera się na uzupełnieniu niedoborów tego ważnego składnika, dlatego czas jego utleniania jest w niej najważniejszy (stąd miesiąc przydatności oleju do spożycia leczniczego w tej metodzie).Co do samej trwałości oleju, zgarnęłam ostatnio z apteki broszurę LenVitolu (oleju lnianego budwigowego nieoczyszczonego Oleofarmu). Jest tam napisane: Cytat:
Edytowane przez newelka Czas edycji: 2012-02-01 o 23:56 Powód: dopisana pierwsza częśc cytatu (przed wielokropkiem); rrany, wygonić mnie spać! |
||
|
|
|
#54843 | ||||
|
MatkaPrzełożonaCurlitanek
|
Powinnaś spróbować nakładać różne żele lub ich mieszanki. To po pierwsze.
Poza tym należałoby je sprawdzić w różnych kombinacjach, ponieważ czasem jeden produkt nie współpracuje z drugim. Po trzecie koniecznym jest sprawdzenie momentu, w którym żel działa najlepiej, są bowiem produkty, które lepiej nakładać na suche i są takie, które lepiej sprawdzą się na mokrych. Sprawdziłaś? Dodać trzeba, że wiele z nas ma włosy, które z żelami się nie zgadzają. Wówczas pozostaje znalezienie innego środka do stylizacji. Pamiętaj, ze pianki zwykle nie są cg i gros z nich zawiera wysuszający alkohol. Podobnie lakier - alko jest zawsze plus spora dawka polimerów. Stosowanie takiej mieszanki na co dzień i uboga pielęgnacja mogą przynieść odwrotny skutek do zamierzonego. Jaki tam ogrom? Dobra dokumentacja I Cię uspokoję i rozdrażnię - nie ma jednego kryzysu. One się pojawiają i odchodzą. To jak sinusoida: raz lepiej, raz gorzej. Z organizmem tez tak jest. Przecież każdego dnia nie czujemy się dokładnie tak samo cudownie. Cytat:
Moje nie lubią gliceryny i nadmiaru humektantów w produktach pozostawianych na włosach. Oleje za to działają rewelacyjnie, jeśli stosuję je podczas mycia lub przed. Dlatego skupiam się na częstszym olejowaniu, a żel stosuję tylko po myciu. Później sięgam raczej po kremy do loków (choćby TBS z bawełną) i odżywki b/s, ponieważ oleje też strąkują mi włosy. Cytat:
Zastanawiam się, czy to kryzys Twoich włosów, czy może jakiś rodzaj zniechęcenia. Może miast skupiać się na włosach, powinnaś zrobić coś przyjemnego dla całej siebie? Cytat:
Rozpuszczone najbardziej się niszczą, więc obecnie, gdy mamy szaliki, golfy, czapki, warto by było je zaplatać, zabezpieczać dodatkowo. Podobnie na noc. Możliwe jest jeszcze to, że włosy osiągnęły swoją optymalną długość. I to, że ostatnio nie obcięłaś wszystkich zniszczeń. Cytat:
Dobrze by było obciąć je nieco powyżej rozdwojenia i zacząć zabezpieczać. Powinny odrastać już zdrowe.
|
|
#54844 |
|
Zakorzenienie
|
newelka - dziękować
Mam więc świadomość, że używałam niepełnowartościowego oleju Smak miał nadal dobryO rety rety skręt przetrwał noc Pucha ni śladu, chociaż jest masa odstawaczy, zwłaszcza podrośnięte babyhair
|
|
|
|
#54845 | ||||||||||
|
|
Cytat:
Cytat:
jak takie piękne włosy mogą się komukolwiek i kiedykolwiek nie podobać?!Cytat:
Tylko że test może być niemiarodajny. Trzeba sobie też przypomnieć co i w jakich ilościach nakładałyśmy wcześniej. Cytat:
Cytat:
Sama nakładam zawsze odzywkę d/s po myciu. To ona decyduje o wyglądzie moich włosów. Cytat:
Cytat:
![]() Sama zobacz - trzeb ciachać i to natychmiast! Włosy są z dziś, myte we wtorek wodą. Musiałam je rozczesać palcami, bom przesadziłam kapkę z odżywką b/s nakładaną dziś rano skręt się rozluźnił nieco, ale za to objętość jak marzenie Cytat:
Cytat:
Cytat:
Wtedy, gdy nic nie dodawałam, to stał na drzwiczkach lodówki w kubeczku. Był otwarty.
|
|
#54846 |
|
Zadomowienie
|
Niee, miałam już kilka torebek i zawsze tak samo szybko się psuje. Już kiedyś na wątku o lnianym rozważałyśmy co się dzieje z tym moim żelem i trochę pomogła zmiana sitka na plastikowe. Ale niewiele. Trudno, po prostu postaram się gotować jeszcze mniejsze porcje i już
|
#54847 |
|
Kazar Lady
|
Eloe fotki wstawiła
będziesz ciachać? ;> no to ja juz wiem co dziś paciam - oliwa z oliwek moze z lodówkowymi dodatkami?
|
|
|
|
#54848 |
|
Zadomowienie
|
Tak ja obiecałam wczoraj wrzucam zdjęcia moich włosów.
1)włosy z prawej strony 2)włosy z lewej 3)włosy z tyłu Te zdjęcia zrobione wczoraj po olejowaniu, myciu, odzywce, płukance lnianej, psikadło Mariot do włosów kręconych, pianka, lakier (duuuużo tego )Jedna strona jest w miarę, ale druga-lewa tragedia ![]() Czwarte zdjęcie to włosy dzisiaj rano po rozpuszczeniu z "ananasa" lekko "spsikane" Mariotem do włosów kręconych. Takie homo-niewiadomo mam na głowie....
Edytowane przez edyta07 Czas edycji: 2012-02-02 o 10:14 |
|
|
|
#54849 |
|
Rozeznanie
|
Witajcie dziewuszki
![]() nie wiem, czy jeszcze mnie pamiętacie. Oczywiście staram się regularnie Was podczytywać, choć nie zawsze mi się to udaje ![]() Z tego co czytam to nie tylko ja mam kryzys włosowy. Mimo pielęgnacji, ciągle sprawiają wrażenie przesuszonych i gdyby nie żel lniany wyglądały fatalnie. On jakoś kamufluje te przesusz na głowie, choć nie na długo. Mam wrażenie, że dzieję się to od kiedy zakupiłam odżywkę alterke z morelą, chyba ona mi nie służy. O wiele lepsza była Garnier AK, znów ta powodowała szybsze przetłuszczanie włosów. Od dłuższego czasu nakładam olej lniany, gdyż muszę go wykończyć, mieszkam go z maską l'biotica do suchych i zniszczonych. Tą miksturę nakładam przed myciem, bo maska nałożona jako odżywka d/s strasznie prostuje mi włosy, są takie błagie. Sporadycznie zdarza mi sie zgrzeszyć z lakierem, w sumie to dwa razy go użyłam na większe wyjścia, efekt był super, choć tylko złudny. Och jakie ja miałam loki
|
|
|
|
#54850 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ten "skręt" tak ma ![]() Będę miała podobne jak mi urosną Oby takie zdrowe
|
|
|
|
|
#54851 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#54852 | |||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
No cóż... będę szukać innych żeli i próbować... ![]() ---------- Dopisano o 11:11 ---------- Poprzedni post napisano o 11:09 ---------- Cytat:
---------- Dopisano o 11:12 ---------- Poprzedni post napisano o 11:11 ---------- Cytat:
![]() W rzeczywistości są matowe i cienkie dosyć, a teraz jeszcze tak wypadają, ze szok
|
|
|
#54853 | ||||||||
|
|
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Pomiędzy tymi odżywianiami myłabym odżywką, zostawiałabym ją nieco dłużej na włosach i nakładałabym po niej już tylko odzywkę b/s. Raz w tygodniu myłabym szamponem i nakładałabym odżywkę d/s pod czepek i ręcznik. Na to odżywka b/s. (i niech to będzie dla równowagi środa). Raz na dwa tygodnie albo częściej jeśli trzeba - raz w tygodniu i to najlepiej w dniu nakładania treściwej odżywki d/s (podałam środę) myłabym szamponem z siarczanem. Latem program trzeba by było zmienić, dostosować do zachowania włosów. Teraz zaś trzeba będzie uważać, by nie przedobrzyć ze względu na zwiększone przetłuszczanie. To ja się cieszę Cytat:
Czyli wszystko jasne. poczytałam, ale nie czuję się specjalnie wystraszona - lawson sztuczny i naturalny... Trochę to pachnie zamieszaniem z parabenami. Cytat:
Oj tak Link w 1. poście Cytat:
![]() Cytat:
A ktokolwiek pyta kobiety z pomalowanymi rzęsami, czy to ich naturalne?! Tak przed południem?!
|
|
#54854 |
|
Rozeznanie
|
cześć dziewczyny
![]() Mam lenia totalnego ostatnio moja pielegnacja włosów to olej kokosowy na długość, heenara na skalp i szampon alterra do mycia i to wszystko styczeń i luty to najgorszy okres dla moich włosów (przejrzałam sobie zdjęcia na kompie z zeszłego roku właśnie ze stycznia i lutego i było to samo) i nie ważne co nałoże i tak wyglądają dziwacznie z utęsknieniem czekam na wiosnę a w lato to już będzie raj włosowy no ale z tego co tu czytam to nie tylko moje włosy nie lubią zimy
Zakręcona WŁOSOMANIACZKA CG od 1 lipca 2011 Zapuszczam włosy - długość włosów w skręcie 62 cm Nie prostuję od lipca 2010 Moje włosy Edytowane przez milena798 Czas edycji: 2012-02-02 o 10:32 |
|
|
|
#54855 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
cudowne masz włosy, przynajmniej te na zdjęciach Musze kokosowy kupić.
|
|
|
#54856 |
|
Raczkowanie
|
W przypływie szału kupiłam sobie to:
https://wizaz.pl/kosmetyki/produkt,3...-w-sprayu.html dopiero potem zobaczyłam, że ma alcohol denat w składzie wysoko ;( używałyście może? |
|
|
|
#54857 | ||||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Dzięki ![]() Cytat:
![]() Cytat:
Mam wrażenie, że moim włosom wystarczyłby sam szampon i byłyby najszczęśliwsze, ale jak przypomnę sobie jak pół roku temu chłonęły rozpaczliwie najcięższe maski i nadal były suche to jednak daję im jeść, nie chcę ich znów potem ratować ![]() Przyjechało zamówienie z ZSK ![]() ---------- Dopisano o 12:03 ---------- Poprzedni post napisano o 12:03 ---------- Cytat:
|
|
#54858 | |
|
Zakorzenienie
|
anglistka - kolejna Rzeszowianka! Hura
Znalazłam świetną fryzjerkę na B4 Jakby co ![]() Jest nas więcej :Pooo Ajrisz.chce.kokosa ! tup ---------- Dopisano o 12:09 ---------- Poprzedni post napisano o 12:04 ---------- Cytat:
|
|
|
|
|
#54859 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#54860 |
|
Raczkowanie
|
Proszę bardzo tutaj cała analiza:
https://wizaz.pl/forum/showpost.php?...&postcount=550
|
|
|
|
#54861 | |
|
Kazar Lady
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#54862 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() Ja bym takiego cudaka zużyła na włosy pod oleje Wcierania keratyny w głowę raczej nie polecam - moje ostatnie doświadczenia z keratyną we wcierce nie są zachwycające
|
|
#54863 | |
|
Raczkowanie
|
A będzie jakoś fajnie działać, jak będę wcierała w skórę łepetynki?
Kurczę, mogłam wcześniej zajrzeć na analizy, ale już kupiłam, trudno- majątku nie wydałam, bo 4,99 A na analizach obczaiłam, że te żele i kremy do układania włosów z Artiste, to całkiem fajnie są ![]() Cytat:
|
|
|
|
|
#54864 | |||||||||
|
|
Cytat:
Acha - w FAQ podpięty jest filmik z innym typem spinek. Może masz tego typu co ona? Dziewczyna nie dość, że ma inne narzędzie, to i w inny sposób je upina. Sama tak próbowałam przy pomocy tukanków, ale były uniesione nienaturalnie, więc wróciłam do podstawowego upinania. Musze wreszcie zrobić zdjęcie i machnąć blog z tymi rzeczami. Może trochę się Wam przysłuży? ![]() Cytat:
Jest jeszcze jedna możliwość - one tak po prostu mają. Dobrze by było sprawdzić na jakiś starszych zdjęciach, na których miałaś krótsze włosy, w jaki sposób się zachowywały. Nie próbowałaś ich nigdy wysuszyć tak, jak się układają? Może w jakiś wolny dzień? Wtedy zobaczysz, w którą stronę rosną, gdzie pędzą. Dobrze by było też zrobić też zwykłego żelu na tej części włosów. Dalej nakładać lniany, ale tutaj, przy skórze, aplikować choćby czarną Isanę. Do tego przyda się suszenie suszarką z dyfuzorem. U mnie bez tego kiepsko z objętością ![]() Cytat:
Będziemy kombinować. Cytat:
I widzę, ze cenowo również... Cytat:
mmmŚwietnie. tyle że bardziej spodziewałam się obciążenia niźli puchu ![]() Umyłaś je już dzisiaj? Cytat:
![]() Cytat:
Przejrzałam albumik i Widzę, że Twoje włosy ewidentnie obrazują zmiany w pogodzie. Przydałoby się też spisać przy zdjęciu, czego akurat użyłaś - są kapitalnie różne! z jednej strony krótsze wyglądają na bardziej skręcone , ale długie zwalają z kolan. Będą piękne lekko rozluźnione rulony Skoro przetrwałaś najcięższy czas (teraz moim zdaniem długość jest naprawdę dobra), to zobaczmy, co się zadzieje dalej Mam spore opóźnienie, ale nie dam rady wszystkiego naraz Poproszę dłuższą dobę... Mam teraz gości (jest ekstra, w domu pełno ludzi) i popołudnia zajęte, ale od poniedziałku to się zmieni Cytat:
Cytat:
Basiu, a skoro jesteś poza głównym miejscem zamieszkania, to włosom może się nie podobać choćby woda... Moje musiały się przyzwyczaić do nowej wody, co zajęło im jakieś dwa tygodnie. Teraz się już dogadujemy
|
|
#54865 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
1. usztywniła włosy przy skalpie 2. miejscami wręcz sklejała 3. po założeniu czegokolwiek na głowę włosy już nie wstawały 4. włosy były szorstkie jak piorun Na 100% to wina keratyny, bo wcierkę oparłam na samych sprawdzonych półproduktach, jedynie keratyna była nowością. Może za jakiś czas zaobserwuję długofalowe efekty, na razie wcierkę rozcieńczyłam i jest trochę lepiej.
|
|
#54866 |
|
Raczkowanie
|
Ok, czyli co- psikać, nakładać olej, do spania, a rano zmywamy- tak ?
|
#54867 |
|
Wtajemniczenie
|
Ja tak robię (mniej więcej, bo nie nakładam oleju na dłużej niż 2 godziny) mam zazwyczaj na stanie lotiony seboradin z alko w składzie i używam ich od kilku miesięcy praktycznie przed każdym olejowaniem - nie widzę niszczącego wpływu na włosy. Spray z keratyną może być jeszcze fajniejszy w działaniu, keratyna uzupełni ubytki, olej powlecze filmem i zniweluje jej usztywniające działanie...
Hmmm, może kupić sobie ten spray
|
#54868 |
|
Raczkowanie
|
Teraz akurat jest na promocji w Naturze, za 4,99
![]() Kupiłam w końcu Joaśkę z apteczki babuni - balsam miód i mleko gdzie Wy kupujecie inne rodzaje, ja obeszłam pół miasta i wszędzie tylko ten b/s ![]() Ale w jednej drogerii, gdy spytałam o inne rodzaje, powiedziano mi, że mają tylko ten, bo Joanna będzie zmieniać design serii Apteczka Babuni(ponoć na wiele brzydszy ), dlatego mają resztki
|
#54869 | ||
|
Kazar Lady
|
Cytat:
sie rozpędziłam i stoi na półce zafoliowane ![]() Cytat:
![]() dziś będe myła włosy wieczorem, tak się nastawiłam, niedługo walnę jakąś maseczkę lub oliwę z oliwek. Narazie pewnie za często je myję, ale dopiero się uczę dawać włosom chwilę spokoju ![]() a zdjęcia są są z wczoraj Edytowane przez Miskaa78 Czas edycji: 2012-02-02 o 12:59 |
||
|
|
|
#54870 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() Co do jedwabiu- na zimę można zabezpieczyć pasma silikonem Loczki loczki Aha i miałam Wam jeszcze napisać, że muszę przyznać tej keratynie jedno - blask to ona nadaje nieziemski włosom...
Pielęgnuję moje lokaski Edytowane przez Rabarba Czas edycji: 2012-02-02 o 13:00 |
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Włosy kręcone: pielęgnacja, fryzury, inspiracje
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 3 (0 użytkowników i 3 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 03:37.

To duze podobienstwo?
Brałąbym 
![:]](http://static.wizaz.pl/forum/images/smilies/krzywy.gif)
Czyli parafina nie taka zła? Mam parafinę ciekłą, czy mam ją dodawać do odżywek bądź olejów? Takie rozbieżne opinie o niej słyszałam, że sama nie wiem - jedni mówia, że na suchą skórę, inni że wysusza sama a człek niedouczony i nie wie 
Czyli mam wrócić do zła? Kurcze, tego się nie spodziewałam...
Tylko uwaga bo ciężkie

Smak miał nadal dobry

skręt się rozluźnił nieco, ale za to objętość jak marzenie

Mam wrażenie, że moim włosom wystarczyłby sam szampon i byłyby najszczęśliwsze, ale jak przypomnę sobie jak pół roku temu chłonęły rozpaczliwie najcięższe maski i nadal były suche to jednak daję im jeść, nie chcę ich znów potem ratować