Pielęgnacja loków, loczków i fal - wszystkie części - niech się kręcą! - Strona 1830 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Uroda > Pielęgnacja włosów i fryzury > Włosy kręcone: pielęgnacja, fryzury, inspiracje

Notka

Włosy kręcone: pielęgnacja, fryzury, inspiracje Forum dla osób z kręconymi włosami. Rozmawiamy o stylizacji i pielęgnacji loków. Wejdź, podziel się doświadczeniem, zadaj pytanie.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2012-02-02, 13:20   #54871
Eloe77
MatkaPrzełożonaCurlitanek

Dot.: Pielęgnacja loków, loczków i fal - XI część zakręconej opowieści

Cytat:
Napisane przez yarrowia Pokaż wiadomość
..o żesz, wtedy wizaż coś wariował i w ogóle zrezygnowałam z kończenia tego postu, myślałam, że go nie dodałam w każdym razie, już nie pamiętam ale chyba chodziło mi o to, że jak nie w gorącej wodzie to powoli w bardzo ciepłej kąpieli wodnej
Dziękuję
Bardzo byłam ciekawa, co miałaś na myśli

Cytat:
Napisane przez Rabarba Pokaż wiadomość
a czym się zmywa parafina? czy odżywka wystarczy, czy musi już być szampon z siarczanem? bo jak przejrzałam składy moich kosmetyków, to mają i parafinę
Szampon z siarczanem. Oczywiście postępujemy tak samo jak w przypadku silikonów - nie przesadzamy, bo nie musi być po każdorazowym zastosowaniu.

Cytat:
Napisane przez 86Paula Pokaż wiadomość
własnie sprawdziłam prognozę na podawanej przez was stronie:
punkt rosy -8! i tylko 41% wilgotnosci (rozumiem, ze to bardzo suche i zimne powietrze
dobrze rozumiesz
Ściągnęłam sobie tę aplikację na telefon (z Marketu dla Androida - fajna sprawa ) i sprawdzam obecnie dość często. U mnie dziś punkt rosy -17 To nieco mniej niż rano, gdy odpalaliśmy z TŻem auto. Było -18 i nie mogliśmy doskrobac szyb
Cytat:
czyli olejować teraz intensywniej, czy dawać treściwe odżywki z gliceryną np? bo że przeczekać to wiem
Wszystko zależy od włosów. W zasadzie to walczymy teraz o zatrzymanie wilgoci, więc ograniczamy humektanty w produktach zostawianych na włosach i więcej olejujemy.
Zatem i to i to: oleje i treściwe, ciężkie odżywki, zabezpieczanie włosów.
Cytat:
co do Alterry, wiem, że nie jest cg. ale lubię ją, jak za długo myję samą odżywką to zaczyna mnie trochę swędzieć głowa, więc raz na jakiś czas stosuję go do OMO, to pierwszy raz że umyłam nim całość. używam też pottersa do mycia, który też nie jest cg
Tylko że mamy tu do czynienia z dwiema zupełnie różnymi substancjami. Silikon z Pottersa jest zmywalny wodą, zaś GuarHCh obecny w Alterrze (daleko, ale jest) wymagać będzie siarczana.

Cytat:
Napisane przez anias2 Pokaż wiadomość
Jak to? juz tak zrobilam :P
Nadrabiam i jestem nieco do tyłu Poza tym - sama wiesz - muszę mieć dokładny ogląd sytuacji, by się wypowiedzieć. Nie miałam pewności, czy myjesz włosy, czy może chcesz to nakładać na suche, zostawić na dłużej, iść z tym spać, czy może coś innego jeszcze...
Cytat:
Tak to widzialam ze najlepiej jest najpierw oczyscic a pozniej dac dawkę nawilzenia i na to olej. Bo jakbym na oblepiony wlos dala olej i pozniej potraktowala go silnieszym szamponem to by wiekszosc zmyl. Mam racje czy nie?
Masz, szampon by to zmył
Cytat:
Napisane przez ewcia1807 Pokaż wiadomość
Yh.....ale się wkurzyłam! Zacytowałam z 2 czy 3 stron i kończyłam już pisać i mi uciekło
Wizaż ma ograniczona ilość znaków na post. Jeśli tak dużo cytujesz, zje Ci pierwsze cytaty.
Cytat:
Eloe fajnie wiedzieć o tych wnikających, ze starczy odżywka a do niewnikających zazwyczaj szampon Na pewno zapamiętam
Taka jest ogólna zasada, choć nie jest powiedziane, ze na różnych włosach może być... różnie
Cytat:
A ta Alterra Perfumfrei to w Polsce jest? Chyba się nie spotkałam z nią...
Ma świetny skład! Chyba dość podobny do bazy szamponowej z Ecospa
Baza jest lepsza - nie ma alkoholu, a Perfumfrei daleko, ale zawiera
Cytat:
Ah, przypomniało mi się. Eloe, pytałam czy mycie może powiększyć porowatość, a Ty spytałaś czym mycie.
Np. odżywką? Bo szampon to raczej wpływa, hm?
Ostry szampon może wpływać, ale tylko wtedy, gdy pozwolimy mu na zniszczenie włosów. Bo zwiększona porowatość będzie świadczyć o zniszczeniach. Odżywka nie powinna mieć takiego wpływu, raczej tymczasowo może poprawić porowatość.
Cytat:
Napisane przez SugarbabyLove Pokaż wiadomość
Znalazłam fajną listę produktów na niemieckiej stronie BEZ SILIKONU
Przydałby się link do tej stronki
Nadto - nawet jeśli coś nie ma silikonu to niekoniecznie jest zgodne z cg. Konieczne będą składy, by sprawdzić, czy jest coś, co może oblepić włosy i się na nich nabudować.
Cytat:
Napisane przez Chatul Pokaż wiadomość
Nikt nie chciał, to nie wrzucałam
Wiesz... ja zawsze chętnie zerknę
Niezgodne to mleczko z cg (dimethicone), ale skład jest niczego sobie Szkoda, że gliceryna Ale warte grzechu na włosy
Wrzucisz do analizowego?

Cytat:
Napisane przez *Basia* Pokaż wiadomość
Tak, na pewno spróbuję płukanki octowej i prostszą pielęgnację. Ale kryzys nie stanowi dla mnie większego problemu. Jest to i minie. A jeszcze jak zakwaszenie się sprawdzi, to będę
Bardzo fajne podejście Cieszę się
Cytat:
kurcze to mnie teraz rozczarowalo myslalam ze produkty dla dzieci są dobre
Niestety nie wszystkie...
Cytat:
Tu masz sklad tej isany maski:
Inhaltsstoffe / tech. Angaben
Aqua, Cyclopentasiloxane, Cetearyl, Parfum, Dimethiconol, Panthenol, Cyclohexasiloxane, Octyldodecanol, Benzophenone-4, Sodium Hydroxide, Phenoxyethanol, Methylparaben, Ethylparaben, Propylparaben, Butylparaben, Isobutylparaben
Ojej... nic w niej nie ma! Ochroni kolor, bo jest i silikon i filtr UV (po zapachu), ale nie ma szans na odżywianie
Cytat:
A tu w fotce dorzucam skład szamponu wella pro series ktory lezy mi w domu i nie wiem czy uzywac czy komus odsprzedac. nie wiem czy bardzo mi zaszkodzi..?
Włosy będą aż piszczeć po takim myciu... Niezgodny z cg.

Dziennik, FAQ, pigułka wiedzy i pielęgnacja - wszystko o kręconych naturalnie włosach!

MÓJ IDEAŁ

Eloe77 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-02-02, 13:32   #54872
vanadis
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez eiri Pokaż wiadomość

Przyjechało zamówienie z ZSK Liposomy wszelakie, pantenol, HA, niacynamid Od samego patrzenia na buteleczki robię się piękna jak poranek
a mi ślinka leci na samą myśl chcesz się pochwalić jakie te liposomy masz ? I po co Ci ten niacynamid

I muszę Wam powiedzieć, że jesteście skarbnicą wiedzy ale tego wątku nie sposób śledzić Pędzicie jak struś pędziwiatr

vanadis jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-02-02, 13:42   #54873
Miskaa78
Kazar Lady

Cytat:
Napisane przez Eloe77 Pokaż wiadomość
Włosy będą aż piszczeć po takim myciu... Niezgodny z cg.
dziękuję !! dokładnie to miałam napisać, po ostatnim myciu mi włosy piszczały - myłam skalp rozcieńczonym BD, na długości miałąm olej i te wloski przy głowie normalnie piszczały
też tak macie??

Sarkazm to obrona osób inteligentnych przed otaczającą głupotą..

Miskaa78 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-02-02, 13:45   #54874
milena798
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez edyta07 Pokaż wiadomość
cudowne masz włosy, przynajmniej te na zdjęciach
Musze kokosowy kupić.
na żywo wyglądają tak jak na zdjęciach tylko teraz troche dziwne są bo zimy nie lubia zrobił się mały puszak po prawej stronie i lekki wyprost

Cytat:
Ja też mam lenia Mam wrażenie, że moim włosom wystarczyłby sam szampon i byłyby najszczęśliwsze, ale jak przypomnę sobie jak pół roku temu chłonęły rozpaczliwie najcięższe maski i nadal były suche to jednak daję im jeść, nie chcę ich znów potem ratować
lepiej zabezpieczać sie na wszelki wypadek ja teraz będę olejować co 2 tyg. bo się przejadły troche ograniczę się do pielęgnacji minimum

Cytat:
Przyjechało zamówienie z ZSK Liposomy wszelakie, pantenol, HA, niacynamid Od samego patrzenia na buteleczki robię się piękna jak poranek
ja robie w piątek też na ZSK
62 cm
Nie prostuję od lipca 2010
Moje włosy
milena798 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-02-02, 13:48   #54875
vanadis
Wtajemniczenie

Kochaniutke potrzebuję Waszej pomocy
Otóż czy oleje nawilżają włosy ? Czy tylko zatrzymują wodę. Bo tutaj wdałam się w lekką dyskusję i przyleciałam do Was
https://wizaz.pl/forum/showthread.ph...1#post32013985

vanadis jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-02-02, 13:49   #54876
DMkAnia
Strażnik Wizażu

Cytat:
Tak przed południem?!
A co!

Cytat:

Przejrzałam albumik i jakie długie!
Widzę, że Twoje włosy ewidentnie obrazują zmiany w pogodzie. Przydałoby się też spisać przy zdjęciu, czego akurat użyłaś - są kapitalnie różne! z jednej strony krótsze wyglądają na bardziej skręcone , ale długie zwalają z kolan. Będą piękne lekko rozluźnione rulony Na dodatek masz na tyle dużo włosów, ze mogą być długie
Skoro przetrwałaś najcięższy czas (teraz moim zdaniem długość jest naprawdę dobra), to zobaczmy, co się zadzieje dalej
Rosną sobie i im nie przeszkadzam
Sporo będzie roboty z tymi opisami, bo pewnie nie znajdę wszystkiego w codzienniku...ale chociaż orientacyjne daty mam to może pielęgnacyjny przejrzę tylko nie wiem kiedy się uda...
Jak nie sięgały ramion to faktycznie były bardziej skręcone. Odkąd podrosły już takich nie mam, są to bardziej fale.

Dwukrotnie zastosowałam minimum: mycie odżywką bez d/s i jest bardzo dobrze + żel Isana, do której wracam, bo na tę chwilę się sprawdza i trzyma fryzurę. Po wczorajszym myciu włosy nie sięgały ramion

"Świat przeszkadza mi w życiu."
DMkAnia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-02-02, 13:53   #54877
anias2
Zadomowienie

Cytat:

Nadrabiam i jestem nieco do tyłu Poza tym - sama wiesz - muszę mieć dokładny ogląd sytuacji, by się wypowiedzieć. Nie miałam pewności, czy myjesz włosy, czy może chcesz to nakładać na suche, zostawić na dłużej, iść z tym spać, czy może coś innego jeszcze...
Masz, szampon by to zmył
A, czyli dobrze zrobilam, ze jadnak umylam wlosy silniejszym szamponem a pozniej na mokre olejowalam.

Eloe mam prosbe, napisalam Ci jakis czas temu PW z zapytaniem o keratyne i nie wiem kiedy sie doczekam I tak Cie podziwiam ze tak na wszystko odpisujesz to moze tu napisze, chociaz nie wiem czy bedziesz kojarzyla moja historie wlosowa
Zaryzykuje. Chodzi o to ze kiedys w rozmowie ze mna napisalas zebym narazie nie uzywala keratyny zeby poczekac z tym i takie pytanko kiedy moge zaczac jej uzywac bo jak slysze te wszystkie ah i oh to ja tez chce!
anias2 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-02-02, 13:55   #54878
LadyMadalena
Wtajemniczenie

Dojrzałam znowu do powrotu do pielęgnacji i do Was. Obiecuję poprawę!
Teraz jednak opiszę jak pielęgnuję włosy i jaki mam z nimi problem.
1)mycie odżywką, biovax do suchych lub garnier awokado po, proteiny przeterminowane jak mi się przypomni, isana z babassu jako b/s. brak czasu=brak olejowania i stylizacji lokowej, włosy suszę średnio mocnym i cieplym powietrzem roztrzepując u nasady. Czesanie szczotą z dzika tylko w miarę prostych włosów.
Problem namber łan:
Ciągle zniszczona wierzchnia warstwa włosów. Gdyby to była wina szczoty lub ocierania się o ciuchy to i spód byłby zniszczony a tu nic. Spód jest najmniej porowaty-szorstki. Podejżewam jednak poduszkę tylko zupełnie nie mam pojęcia jaką tkaninę kupić na poszewkę. Naturalny jedwab jest nieziemsko drogi i niekoniecznie tak gładki, poliester jest gładki ale włosy się elektryzują. Zastanawiam się więc nad jedwabiem wiskozowym, niby w miarę naturalne włókno więc może to jest to.
Problem namber tu:
Włosy pomimo stylizacji od czasu do czasu przedtały się kręcić! Mam teraz ledwo fale i jak patrzę na zdjęcia kiedy robiłam niby tak samo a efekt był zdecydowanie lepszy to mi się smutno trochę robi.
Przyszłam, wyżaliłam się i przy okazji mój projekt denko zbiorów jeszcze z 2010 poszedł w pi... Za przeproszeniem. Już chcę olej sesa, heenara, bhringraj, l-cysteinę(choć na zajęciach miałam wykrywanie wolnych aminokwasów w białku kurzym i aminokwasy siarkowe też są tam obecne więc może wypróbuję najpierw białko)

Moja fragrantica
LadyMadalena jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-02-02, 14:06   #54879
milena798
Rozeznanie

Cytat:
dobrze rozumiesz
Ściągnęłam sobie tę aplikację na telefon (z Marketu dla Androida - fajna sprawa ) i sprawdzam obecnie dość często. U mnie dziś punkt rosy -17 To nieco mniej niż rano, gdy odpalaliśmy z TŻem auto. Było -18 i nie mogliśmy doskrobac szyb
W ogóle nie mogę dojść do ładu z tym punktem rosy a tak bym chciała Eleo masz jakieś linki do różnych stron gdzie będzie coś do poczytania na ten temat? U mnie punkt rosy -22 wilgotność 62%
62 cm
Nie prostuję od lipca 2010
Moje włosy
milena798 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-02-02, 14:09   #54880
Miskaa78
Kazar Lady

Cytat:
Napisane przez DMkAnia Pokaż wiadomość

Dwukrotnie zastosowałam minimum: mycie odżywką bez d/s i jest bardzo dobrze + żel Isana, do której wracam, bo na tę chwilę się sprawdza i trzyma fryzurę. Po wczorajszym myciu włosy nie sięgały ramion
a foteczki

Stary 2012-02-02, 14:11   #54881
Eloe77

Cytat:
Napisane przez *Basia* Pokaż wiadomość
Poprawcie mnie, jeśli piszę głupoty.
Nie ma co poprawiać
Cytat:
Napisane przez FelekBezSzelek Pokaż wiadomość
Patrzyłam kiedyś i nie widziałam żadnego. Potem przyjrzę się bardziej To balsam Isany chyba, coś z oliwkami
Jeśli masz skład, dawaj Zerknę.
Zobacz, nawet w mleczku Chatul - swoją drogą fajny skład ma to mleczko - jest dimethicone. Coś musi dać poślizg i zabezpieczyć skórę. Jeśli nie parafina, to zwykle jest silikon. Choć nie zawsze
Balsamy Isany oglądałam i z jakiegoś powodu nie kupiłam. Ale z jakiego? Starość...
Wiem, na Księżyc

Cytat:
a tej oliwki sklad jest tu:

GLYCINE SOJA OIL, ETHYLHEXYL STEARATE, PRUNUS AMYGDALUS DULCIS OIL, CHAMOMILLA RECUTITA FLOWER EXTRACT, TOCOPHERYL ACETATE, LECITHIN, TOCOPHEROL, ASCORBYL PALMITATE, HYDROGENATED PALM GLYCERIDES CITRATE, PARFUM.
Sympatyczna. Nakładaj

Cytat:
Napisane przez tiniaczek Pokaż wiadomość
Kupię, kupię Nie teraz pewnie, ale nie długo na pewno Taką reklamę na analizowym zrobiłaś, że nawet cieszyłam się że żele nie pasują, bo będę MUSIAŁA KCCC wypróbować
reklama niecelowa była... Niezamierzona Używam, kocham, polecam
Cytat:
Szkoda z tymi zdjęciami, dawno swoich cudeniek nie prezentowałaś
Ech, takie z nich bardzo średnie cudeńka... Spodnia warstwa powyciągana szalikami, golfami i innymi ochronami przed zimnem. Ciągle wyciągam je zza czegoś. Zaczynam się złościć i marze o cięciu. Może nawet dziś... mam kogoś, kto mi je zrobi

Cytat:
Napisane przez anglistka Pokaż wiadomość
nie chcą sie falować, jeśli ich nie poczeszę po myciu grzebieniem to wyglądam jak strach na wróble, każdy kosmyk w inną stronę, część przyklapniętych za to druga część odbita od skóry głowy ale w jakimś nieładzie, który po prostu nie wygląda dobrze i muszę je poczesać. A po tym, juz nie uzyskują takiej fajnej struktury... trochę sie puszą, baby hair odstają :P
Zimą fale mają tendencję do prostowania, więc ze skrętem może być krucho. Choć nie musi
Po przeczesaniu niestety nie będą już wyglądały tak samo.
Ale nie napisałaś, czym je czeszesz.
Cytat:
więc artiste plus olej jako d/s?
Możesz dokapać oleju do Artiste albo zmieszać pół porcji Artiste z połową porcji choćby Biowaxa (masz, o ile dobrze pamiętam). Wówczas włosy nie będą się tak piórkować jak po samej Artiste.
Cytat:
no czasem mam wrażenie, że są obciążone...
Cytat:
oczyszczam systematycznie, co 2-3 miesiące mocniejszym szamponem, barwą rumiankową.
Może się okazac, ze przy tak regularnym olejowaniu i coraz zdrowszych włosach częstsze stosowanie szamponu będzie konieczne.
Sama musiałam wprowadzić szampon dużo częściej, bo włosy są inne odkąd mam nierozjaśniane.
Cytat:
a więc wygląda to tak: myję włosy w soboty, poniedziałki i środy. Ostatnio skończyła mi sie Gloria więc myję na przemian isaną i hegronem. W soboty i środy jest wax d/s, w środy zmieniają się odżywki (1 tydzien bingo, 2 - artiste, 3. garnier avokado). Olej czasem w noc z piatku na sobotę albo tylko w sobote na kilka godzin (tak jak pisałam oliwa). Zmywam odżywką ale jeśli widzę, że po tym myciu włosy są nadal tłuste to wtedy biorę Hipp i myję nim włosy, i potem wax (bo to sobota ). Tak to wyglada
Dziękuję
Zdecydowanie za rzadko Artiste (pod warunkiem, że włosy lubią proteiny). Stosowałbym ją przynajmniej raz na 2 tygodnie.
A co nakładasz w poniedziałki jako d/s?
Czy włosy zawsze wyglądają tak samo? Może po którymś z zestawów jest lepiej, po którymś gorzej? Po którym?
Isana jest dość ciężką odżywką. Zostawienie po niej odzywki d/s może skutkować dodatkowym obciążeniem. Proponowałabym odchudzić nieco zestawy (przynajmniej raz w tygodniu, może niech to będzie poniedziałek) i po umyciu (porponowałabym Isanę) zostawić odzywkę dłużej na włosach, stosując ją jako d/s.
Nie widzę u Ciebie płukanek zakwaszających. Może wprowadź raz w tygodniu?

Zbierzmy:
- nieco częściej szampon z siarczanem,
- częściej Artiste, ale zmieszane z inną odżywką lub kapką oleju,
- raz w tygodniu odchudzony zestaw,
- raz w tygodniu płukanka zakwaszająca (łyżka octu jabłkowego na litr chłodnej wody).

Czekam tez na odpowiedzi na moje pytania I przydadzą się zdjęcia

Cytat:
Napisane przez tiniaczek Pokaż wiadomość
Taki szaponik znalazłam KLIK Domyje to to oleje?
Nie sądzę. Może być na to za słaby. Świetnie się za to spisze jako delikatny szampon w ramach mycia no-poo.
Cytat:
Napisane przez Miskaa78 Pokaż wiadomość
gdzie o tych KCCC czy to drugie moge poczytać? Link Eloe mam ale może na forum coś jeszcze o tym jest a ja pierdoła znaleźć nie mogę stacjonarnie gdzie to da sie kupić?
Stacjonarnie nie ma, niestety.
Poczytać głównie właśnie na BC (to ten link, który podałam) albo na NC.
Swego czasu pisałyśmy o nim nieco w poprzednich częściach. A co byś chciała wiedzieć?

Cytat:
Napisane przez AjriszMarta Pokaż wiadomość
To nie jest skład w typie INCI więc nie wiem co mają w środku
Jest tylko ta szamponowa baza roślinnej gliceryny stanowi malutką zagadkę.
Boski ten Twój bajzel nagłowowy Już nie ma śladu po trwałej, prawda?

Cytat:
Napisane przez pussynka Pokaż wiadomość
Eloe - bardzo dziękuję za informacje. Olejuję od prawie miesiaca i będę się starała cierpliwie robić to dalej, skoro tak radzisz
Warto też zwiększyć dawkę oleju. Ile nakładasz?
Cytat:
Nie do końca mogę znaleźć winnego 100%-owego, ponieważ pierwszy raz poszła Alterra pomarańczowa ale niestety po myciu okazało się, że lniany nie pachnie ciekawie, więc nałozyłam Bielendę
I co? Był tylko olejek pomarańczowy i Biellenda? Na pewno dałaś coś jeszcze. Co?

Dziennik, FAQ, pigułka wiedzy i pielęgnacja - wszystko o kręconych naturalnie włosach!

MÓJ IDEAŁ

Stary 2012-02-02, 14:18   #54882
DMkAnia
Strażnik Wizażu

Cytat:
a foteczki
TŻ strzelił focha, nie ma zdjęć Twoje są, wystarczy a w ogóle to trochę przypominają mi włosy myszki zobaczymy jak jeszcze podrosną

---------- Dopisano o 15:18 ---------- Poprzedni post napisano o 15:15 ----------

Cytat:
Ech, takie z nich bardzo średnie cudeńka... Spodnia warstwa powyciągana szalikami, golfami i innymi ochronami przed zimnem. Ciągle wyciągam je zza czegoś. Zaczynam się złościć i marze o cięciu. Może nawet dziś... mam kogoś, kto mi je zrobi
Nieeeee! Miałaś zapuszczać podepnij, ale nie tnij

"Świat przeszkadza mi w życiu."
DMkAnia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-02-02, 14:23   #54883
Miskaa78
Kazar Lady

Cytat:
Napisane przez DMkAnia Pokaż wiadomość
TŻ strzelił focha, nie ma zdjęć Twoje są, wystarczy a w ogóle to trochę przypominają mi włosy myszki zobaczymy jak jeszcze podrosną

no mówiłam, że musze dac Wam odpocząc od moich zdjęc
równy miesiac temu były podobne do Twoich - z pierwszego zdjęcia w albumie

Eloe - poszukam w poprzednich częściach - nie mam pojęcia co to za produkty, z czym to się je i co by mi dały opis widzę, lecz jeszcze nic mi nie mówi. Na analizowy lecę

Stary 2012-02-02, 14:42   #54884
Eloe77

No żesz... Znowu nie dojdę do dzisiaj A jutro może mnie nie być, chyba że coś pokombinuję
Cytat:
Napisane przez mayletka Pokaż wiadomość
Może być tak, że włosy wcale nie potrzebują protein, a wręcz one robią im kuku?
Proteiny to podstawowy budulec, więc jeśli całkiem z nich zrezygnujesz, to nie będzie zbyt dobrze. Oczywiście, ze mogą się nie lubić, dlatego trzeba znaleźć sposób, w jaki można dostarczyć włosom proteiny.
Dobrze, dałaś do olejku keratynę, ale co jeszcze i kiedy? Napisz wszystko dokładnie, bo może nie tutaj upatrujemy przyczyny.

Cytat:
Napisane przez Martek_ Pokaż wiadomość
Chcę przejść na OMO. Tak się zastanawiam - do mycia Babydream, ale co byłoby najlepsze na obydwa O o tej porze roku?
W domu mam jak na razie Balsam Joanny z Apteczki Babuni, z mlekiem i miodem b/s (lubimy się) i odżywkę normalizującą, również z Apteczki Babuni.
A jaki jest skład tej normalizującej?
Znając odzywki z Apteczki Babuni, napisze, ze są dość lekkie i bardziej nadają się jako b/s niźli do omo. No chyba że Twoje włosy łatwo obciążyć.
z zabezpieczeniem przedszamponowym także może być krucho.
Jeśli nie chcesz wydać za dużo, sięgnij po Isanę z babasu. Nada się świetnie do pierwszego O. Jako drugie zastosujesz którąś Joannę.
Cytat:
Nie chce jak na razie całkowicie rezygnować z sylikonów, ale ograniczyć je do minimum
Zatem nie rezygnuj,a le pamiętaj o porządnym szamponie do oczyszczania, choćby Barwa.

Cytat:
teraz tak sie zastanowiłam ja nie dostałam wytycznych od przełożonej
Może być?
Żarcik. najwidoczniej nie było potrzeby.
A chcesz? Coś się dzieje?

Cytat:
Napisane przez pussynka Pokaż wiadomość
Aha, jeszcze jedno Eloe - przepraszam, jestem całkowicie zielona w chemicznych tematach. te odżywki emolienowe, to które? Albo co mają mieć w składzie, jak rozpoznać czy cuś?
Winny mieć sporo emolientów, czyli choćby olejów. Ale nie idzie o olejki eteryczne (choćby pomarańczowy grapefruitowy, cytrynowy), tylko o oleje odżywcze, choćby jojoba, awokado, palmowy, shea...
Zerknij do wątka analizowego. Bardzo często piszę "emolientowa" w analizowym. Zerknij, naprawdę warto. Potem będziesz w stanie sama rozpoznać.

Przepraszam, ale musze lecieć.

MÓJ IDEAŁ

Stary 2012-02-02, 14:46   #54885
eiri
Wtajemniczenie

GG do eiri

Cytat:
Napisane przez vanadis Pokaż wiadomość
a mi ślinka leci na samą myśl chcesz się pochwalić jakie te liposomy masz ? I po co Ci ten niacynamid
Mam 3 rodzaje liposomów:
-z argininą, kofeiną i karnityną
-ekstrakt nawilżający
-wzmacniający włosy z pokrzywą i czymś tam

A niacynamid to dosyć częsty składnik kosmetyków do włosów, bywa we wcierkach (jest w Jantarze), więc co miałam se żałować Dodatkowo ponoć prasuje zmarszczki, więc do kremów/serów też pójdzie. Zobaczymy, co fantazja podpowie
Stary 2012-02-02, 14:49   #54886
mayletka
Rozeznanie

GG do mayletka

Głupio mi, ale naprawdę nadrobię w weekend.
Ajrisz - dzięki, dzięki. A, jeżeli nie mam na stanie szamponu z SLS? Biegałam cały tydzień za barwą i nie mogłam nic znaleźć, mam jedynie baby dream, hipp i rzepę z joanny. Dochodzą jeszcze silikony mamy i dziwny szwedzki szampon, prawdopodobnie też pełen tych 'dobrodziejstw'.

Eloe
- pielęgnacja była minimalna. Nie olejowałam wtedy, myłam rzepą i do tego alterra, a potem joanna b/s

Przeszła kurs przygotowawczy do bycia piękną suką i
wyszła z niego z wyróżnieniem, dyplomem z różową bransoletką jako prezentem dla prymuski.

instagram||blog

Edytowane przez mayletka
Czas edycji: 2012-02-02 o 15:05
mayletka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-02-02, 15:01   #54887
Miskaa78
Kazar Lady

Cytat:

Może być?
Żarcik. najwidoczniej nie było potrzeby.
A chcesz? Coś się dzieje?
dziękuję - w poprzednim poście już mam dla siebie plan - emolienty, humektanty i wnikające oleje
hough

przemysl to zamknięcie wątku na czas nadrabiania
Cytat:
Mam 3 rodzaje liposomów:
-z argininą, kofeiną i karnityną
-ekstrakt nawilżający
-wzmacniający włosy z pokrzywą i czymś tam

A niacynamid to dosyć częsty składnik kosmetyków do włosów, bywa we wcierkach (jest w Jantarze), więc co miałam se żałować Dodatkowo ponoć prasuje zmarszczki, więc do kremów/serów też pójdzie. Zobaczymy, co fantazja podpowie
niacynamid mam, z używaniem gorzej bo wiecznie o nim zapominam
te liposomy z arginią muszą być moje też
i l cysteina
i aloes
i chłop mnie z domu wyrzuci, ;lub chociaż odetnie neta

Stary 2012-02-02, 15:25   #54888
Cocaine essence
Zakorzenienie

Cześć dziewczyny
Tyle czasu już goszczę na wizażu, czasami coś tam nieśmiało Was podczytywałam, ale zawsze czasu mało , albo weny na zabranie się za włosy.
Jednak ostatnio zobaczyłam porównując stare zdjęcia , że ich kondycja bardzo się popsuła, loki się zmieniły, włosów mniej , ehhh
I tak chciałabym się przywitać, zapowiedzieć , że jak już przeczytam co przeczytać powinnam to pewnie milion i jeszcze jedno pytanie tu zadam I ruszam do walki o moje stare , kochane włosy

Cocaine essence jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-02-02, 15:28   #54889
pussynka
Raczkowanie

O żesz, szalejecie!
Eloe - dzięki wielkie, tyle napisałas, że znów zwariowałam. mam nadzieję, że nic nie ominę (niestety coś nie umiem cytowac tutaj częściowo ani kilku osób ).
Olejuję tak średnio chyba. Na poczatku zużywałam 1/3 butelki rycyny, potem poczytałam i ogólnie starczają mi maks. 2 łyżki stołowe na całe włosy (bez skalpu) - może być za mało? Nie chciałam przedobrzyć. szczególnie, że moje włosy mam wrażenie, że bardziej wypadaja jak sa tłuste/mocno naolejowane (przynajmniej rycyną)...
Ten mój wczorajszy puch był po:
- na noc Alterra pomarańczowa (łącznie ok. 13h), na skalp jantar
- mycie rozwodnionym Pottersem
- ds Alterra morela
- bs obrobina Isany bobassu
- płukanka lniana z sokiem z cytryny
- stylizacja: Bielenda i ręcę umoczone w płukance lnianej z powodu braku żelu lnianego
Co różniło od poprzedniego mycia? Brak żelu lnianego i olejek Alterra zamiast rycyny+oliwy. Obstawiam Bielendę, bo tylko lniany do tej pory "obkleja" mi włosy i daje efekt jakiegoś tam połysku i zmniejsza puch (to był mój pierwszy "dobry" produkt, który wprowadziłam jeszcze w grudniu stosując sls, silikony i inne badziewia zanim dotarłam do Was tutaj).
Analizowy czytam na bieżąco, jednak z pamięcią do składników sobie nie radzę - ale zapamiętam, że masła to samo dobro i będe się starała tego trzymać. Parafina i gliceryna też, ale dodawac troszkę do odż. ds lub olejów, tak?
Przy okazji: masz śliczne włoski I nie sa wcale takie "skupione" - mi się to bardzo podoba! To znaczy to "zlepienie" w pukle jest fajne, ale od głowy wtedy mam przyklap, dlatego to rozdzielam paluchami.
Spineczki man z Rossmanna te małe żabki i coś tam staram się z nimi kombinowac - rzeczywiście jest problem przy zdejmowaniu... Musze gdzieś dorwac te Wasze tunkany.
Dzisiaj tak mnie wkurzały już włosy (choć i tak puch trochę mniejszy niż wczoraj) więc potraktowałam je oliwka Alterra i tak mam zamiar potrzymać do jutra. myślę, że przed snem jeszcze jej trochę dołożę i jantara i oliwki. mam już żel gotowy, więc będe wiedziała czy ten koszmar od oliwki czy Bielendy - taka mam nadzieję No i jeszcze jeden skutek uboczny: po lnianym mam mniejszy skręt, to fakt, ale te włosy sa mięciutkie i na drugi dzień nakładając olej mogę je spokojnie "przeczesać" palcami - nie sa potargane a dzisiaj miałam kołtuny, włosy szorstkie - takie jak po stylizatorach "starych" - czyli tych sklepowych kremach, piankach do loków, których wcześniej używałam.
Ech, jak nie urok, to s.....a!

A tak przy okazji - nie pamiętam wszystkich włosków, ale bardzo mi się wszystkie podobały! dajecie mi jeszcze siłę do walki

No i mam nowa dostawę - Joanny: pokrzywa/zielona herbata, mak/bawełna, len/rumianek. Dobrze pamiętam, że wszystkie zgodne z cg? I do mycia tez lepsze niż Potters?
pussynka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-02-02, 15:31   #54890
edyta07
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez Karen15 Pokaż wiadomość
Piękne masz te włosy
Dziękuję
Ale ja nie jestem z nich zadowolona, jeszcze

udo:
60-58-54 cm

mój blog
edyta07 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-02-02, 15:31   #54891
SugarbabyLove
Zakorzenienie

ale wkapa.. umylam włosy sposobem OMO (odzwyka glattungs spulung isany+szampon hibiskus+ odzywka balea kokos+milch)a pozniej nałozylam po myciu tą oliwkę ;/ i to był błąd.. mialam tak tłuste włosy że musialam je umyc jeszcze raz tym razem tylko odzywką. mysle ze albo za duzo jej dałam albo nie wiem.. hmm w każdym bądz razie mycie metodą OMo jest Ok fajne mam włosy miekkie po tym to na pewno sprawa odzywki
Stary 2012-02-02, 15:35   #54892
edyta07
Zadomowienie

Cytat:

dziś będe myła włosy wieczorem, tak się nastawiłam, niedługo walnę jakąś maseczkę lub oliwę z oliwek. Narazie pewnie za często je myję, ale dopiero się uczę dawać włosom chwilę spokoju

a zdjęcia są są z wczoraj
śliczne włoski
z tyłu też masz takie loczki?

udo:
60-58-54 cm

mój blog
edyta07 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-02-02, 15:36   #54893
kascysko
Zakorzenienie

Cytat:
Może spróbowałabyś je lekko rozczesać palcami? Rozdzielić?
Ale w którym momencie? W suchych trochę nie wyobrażam sobie grzebać Dzięki za zainteresowanie marudzącą Kaśką

Cytat:
Teraz akurat jest na promocji w Naturze, za 4,99
Kupiłam w końcu Joaśkę z apteczki babuni - balsam miód i mleko gdzie Wy kupujecie inne rodzaje, ja obeszłam pół miasta i wszędzie tylko ten b/s
Ale w jednej drogerii, gdy spytałam o inne rodzaje, powiedziano mi, że mają tylko ten, bo Joanna będzie zmieniać design serii Apteczka Babuni(ponoć na wiele brzydszy), dlatego mają resztki
Krakowianko, drogeria Firlit na Karmelickiej, full Joanek po 4,10

Cytat:
Napisane przez Cocaine essence Pokaż wiadomość
Cześć dziewczyny
Tyle czasu już goszczę na wizażu, czasami coś tam nieśmiało Was podczytywałam, ale zawsze czasu mało , albo weny na zabranie się za włosy.
Jednak ostatnio zobaczyłam porównując stare zdjęcia , że ich kondycja bardzo się popsuła, loki się zmieniły, włosów mniej , ehhh
I tak chciałabym się przywitać, zapowiedzieć , że jak już przeczytam co przeczytać powinnam to pewnie milion i jeszcze jedno pytanie tu zadam I ruszam do walki o moje stare , kochane włosy
Witajże Może jakieś zdjęcie i opis, co z nimi teraz robisz na początek? Pomożemy

Znaczy ja pomogę jak trochę odeśpię, przez cały tydzień nazbierałam 10 godzin snu Tak więc idę w kimano
kascysko jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-02-02, 15:37   #54894
Miskaa78
Kazar Lady

pussynka tukany są w sklepach ze sztuczną biżuterią na miejskich bazarkach, na stoiskach z ozdobami do włosów dla dzieci i dla dorosłych - wszędzie rozejrzyj się

ja mam ich trochę, lecz u mnie nie sprawdziły sie jako podpinacze, nie umiem ich założyć chyba miałam jednego loka poziomo do czoła jak daszek od czapki

Stary 2012-02-02, 15:40   #54895
kascysko
Zakorzenienie

Cytat:
ale wkapa.. umylam włosy sposobem OMO (odzwyka glattungs spulung isany+szampon hibiskus+ odzywka balea kokos+milch)a pozniej nałozylam po myciu tą oliwkę ;/ i to był błąd.. mialam tak tłuste włosy że musialam je umyc jeszcze raz tym razem tylko odzywką. mysle ze albo za duzo jej dałam albo nie wiem.. hmm w każdym bądz razie mycie metodą OMo jest Ok fajne mam włosy miekkie po tym to na pewno sprawa odzywki
Oliwki po myciu co najwyżej tylko odrobinę na końce. Olejowanie typowe jeno przed myciem
Stary 2012-02-02, 15:41   #54896
Cocaine essence
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez kascysko Pokaż wiadomość
Ale w którym momencie? W suchych trochę nie wyobrażam sobie grzebać Dzięki za zainteresowanie marudzącą Kaśką

Witajże Może jakieś zdjęcie i opis, co z nimi teraz robisz na początek? Pomożemy

Znaczy ja pomogę jak trochę odeśpię, przez cały tydzień nazbierałam 10 godzin snu Tak więc idę w kimano
Tak , oczywiście dodam zdjęcia i opis, właśnie czekam , aż włosy będą suche i strzele fotki

Cocaine essence jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-02-02, 15:47   #54897
Miskaa78
Kazar Lady

Cytat:
Napisane przez edyta07 Pokaż wiadomość
śliczne włoski
z tyłu też masz takie loczki?
tak - w codzienniku mam zdjęcia z prawie tyłu - jak robie sama zdjęcia to tak wychodzi zaraz poszukam takiego gdzie widać jakoś tył
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg 25.jpg (48,3 KB, 26 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg 30.1.jpg (37,3 KB, 35 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg 26.1.jpg (65,5 KB, 33 załadowań)

Stary 2012-02-02, 15:51   #54898
Rabarba
Raczkowanie

Cytat:

kurczę, pomyliłam tego Firlita z drogerią na Starowiślnej ;( byłam przekonana, że to tam i tam właśnie kupiłam Joaśkę, miałam jakieś zaćmienie mózgu!

Karmelicka, przybywam!!! dzięki Kascysko me pomocne!

Aha i chyba wypatrzyłam u siebie Baby hairy :P

OOOO Miśka, super włosiaki, muszę do takich wrócić !

Edytowane przez Rabarba
Czas edycji: 2012-02-02 o 15:52
Rabarba jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-02-02, 15:53   #54899
SugarbabyLove
Zakorzenienie

Cytat:
Oliwki po myciu co najwyżej tylko odrobinę na końce. Olejowanie typowe jeno przed myciem
teraz juz bede wiedziala
Stary 2012-02-02, 15:58   #54900
kascysko
Zakorzenienie

Cytat:
kurczę, pomyliłam tego Firlita z drogerią na Starowiślnej ;( byłam przekonana, że to tam i tam właśnie kupiłam Joaśkę, miałam jakieś zaćmienie mózgu!

Karmelicka, przybywam!!! dzięki Kascysko me pomocne!

Aha i chyba wypatrzyłam u siebie Baby hairy :P

OOOO Miśka, super włosiaki, muszę do takich wrócić !
Dodam, żebyś nie musiała marznąć, że najbliżej do niej z Placu Inwalidów

Apropos Babyhairów, chociaż takich już odrośniętych - spięłam sobie dziś włosy na egzamin, a drugie tyle mi wystawało w postaci takich 8-10 cm ostawaczy aurelkowych
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Włosy kręcone: pielęgnacja, fryzury, inspiracje

Ten wątek obecnie przeglądają: 3 (0 użytkowników i 3 gości)

Zasady wysyłania wiadomości