|
|||||||
| Notka |
|
| Włosy kręcone: pielęgnacja, fryzury, inspiracje Forum dla osób z kręconymi włosami. Rozmawiamy o stylizacji i pielęgnacji loków. Wejdź, podziel się doświadczeniem, zadaj pytanie. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#54871 | |||||||||||||||
|
MatkaPrzełożonaCurlitanek
|
Dot.: Pielęgnacja loków, loczków i fal - XI część zakręconej opowieści
Cytat:
Bardzo byłam ciekawa, co miałaś na myśli ![]() Cytat:
Cytat:
Ściągnęłam sobie tę aplikację na telefon (z Marketu dla Androida - fajna sprawa To nieco mniej niż rano, gdy odpalaliśmy z TŻem auto. Było -18 i nie mogliśmy doskrobac szyb Cytat:
Zatem i to i to: oleje i treściwe, ciężkie odżywki, zabezpieczanie włosów. Cytat:
Nadrabiam i jestem nieco do tyłu Poza tym - sama wiesz - muszę mieć dokładny ogląd sytuacji, by się wypowiedzieć. Nie miałam pewności, czy myjesz włosy, czy może chcesz to nakładać na suche, zostawić na dłużej, iść z tym spać, czy może coś innego jeszcze...Cytat:
Cytat:
Cytat:
![]() Cytat:
![]() Cytat:
Cytat:
Nadto - nawet jeśli coś nie ma silikonu to niekoniecznie jest zgodne z cg. Konieczne będą składy, by sprawdzić, czy jest coś, co może oblepić włosy i się na nich nabudować. Wiesz... ja zawsze chętnie zerknę ![]() Niezgodne to mleczko z cg (dimethicone), ale skład jest niczego sobie Ale warte grzechu na włosy Wrzucisz do analizowego? ![]() Cytat:
Cieszę się Cytat:
Cytat:
Cytat:
|
|
#54872 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
I po co Ci ten niacynamid I muszę Wam powiedzieć, że jesteście skarbnicą wiedzy ale tego wątku nie sposób śledzić Pędzicie jak struś pędziwiatr
|
|
#54873 |
|
Kazar Lady
|
dziękuję !! dokładnie to miałam napisać, po ostatnim myciu mi włosy piszczały - myłam skalp rozcieńczonym BD, na długości miałąm olej i te wloski przy głowie normalnie piszczały
też tak macie?? |
|
|
|
#54874 | |||
|
Rozeznanie
|
Cytat:
tylko teraz troche dziwne są bo zimy nie lubia ![]() Cytat:
lepiej zabezpieczać sie na wszelki wypadek ![]() Cytat:
ja robie w piątek też na ZSK
|
|
#54875 |
|
Wtajemniczenie
|
Kochaniutke potrzebuję Waszej pomocy
Otóż czy oleje nawilżają włosy ? Czy tylko zatrzymują wodę. Bo tutaj wdałam się w lekką dyskusję i przyleciałam do Was https://wizaz.pl/forum/showthread.ph...1#post32013985
|
#54876 | |
|
Strażnik Wizażu
|
A co!
![]() Cytat:
![]() Sporo będzie roboty z tymi opisami, bo pewnie nie znajdę wszystkiego w codzienniku...ale chociaż orientacyjne daty mam to może pielęgnacyjny przejrzę tylko nie wiem kiedy się uda...Jak nie sięgały ramion to faktycznie były bardziej skręcone. Odkąd podrosły już takich nie mam, są to bardziej fale. Dwukrotnie zastosowałam minimum: mycie odżywką bez d/s i jest bardzo dobrze + żel Isana, do której wracam, bo na tę chwilę się sprawdza i trzyma fryzurę. Po wczorajszym myciu włosy nie sięgały ramion
|
|
|
|
|
#54877 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() Eloe mam prosbe, napisalam Ci jakis czas temu PW z zapytaniem o keratyne i nie wiem kiedy sie doczekam I tak Cie podziwiam ze tak na wszystko odpisujesz to moze tu napisze, chociaz nie wiem czy bedziesz kojarzyla moja historie wlosowa![]() Zaryzykuje. Chodzi o to ze kiedys w rozmowie ze mna napisalas zebym narazie nie uzywala keratyny zeby poczekac z tym i takie pytanko kiedy moge zaczac jej uzywac bo jak slysze te wszystkie ah i oh to ja tez chce!
|
|
|
|
|
#54878 |
|
Wtajemniczenie
|
Dojrzałam znowu do powrotu do pielęgnacji i do Was. Obiecuję poprawę!
Teraz jednak opiszę jak pielęgnuję włosy i jaki mam z nimi problem. 1)mycie odżywką, biovax do suchych lub garnier awokado po, proteiny przeterminowane jak mi się przypomni, isana z babassu jako b/s. brak czasu=brak olejowania i stylizacji lokowej, włosy suszę średnio mocnym i cieplym powietrzem roztrzepując u nasady. Czesanie szczotą z dzika tylko w miarę prostych włosów. Problem namber łan: Ciągle zniszczona wierzchnia warstwa włosów. Gdyby to była wina szczoty lub ocierania się o ciuchy to i spód byłby zniszczony a tu nic. Spód jest najmniej porowaty-szorstki. Podejżewam jednak poduszkę tylko zupełnie nie mam pojęcia jaką tkaninę kupić na poszewkę. Naturalny jedwab jest nieziemsko drogi i niekoniecznie tak gładki, poliester jest gładki ale włosy się elektryzują. Zastanawiam się więc nad jedwabiem wiskozowym, niby w miarę naturalne włókno więc może to jest to. Problem namber tu: Włosy pomimo stylizacji od czasu do czasu przedtały się kręcić! Mam teraz ledwo fale i jak patrzę na zdjęcia kiedy robiłam niby tak samo a efekt był zdecydowanie lepszy to mi się smutno trochę robi. ![]() Przyszłam, wyżaliłam się i przy okazji mój projekt denko zbiorów jeszcze z 2010 poszedł w pi... Za przeproszeniem. Już chcę olej sesa, heenara, bhringraj, l-cysteinę(choć na zajęciach miałam wykrywanie wolnych aminokwasów w białku kurzym i aminokwasy siarkowe też są tam obecne więc może wypróbuję najpierw białko) |
|
|
|
#54879 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
|
|
#54880 | |
|
Kazar Lady
|
Cytat:
![]() ![]()
|
|
|
|
|
#54881 | |||||||||||||
|
|
Nie ma co poprawiać
![]() Cytat:
Zerknę.Zobacz, nawet w mleczku Chatul - swoją drogą fajny skład ma to mleczko - jest dimethicone. Coś musi dać poślizg i zabezpieczyć skórę. Jeśli nie parafina, to zwykle jest silikon. Choć nie zawsze ![]() Balsamy Isany oglądałam i z jakiegoś powodu nie kupiłam. Ale z jakiego? Starość...Wiem, na Księżyc ![]() Cytat:
Cytat:
reklama niecelowa była... Niezamierzona Używam, kocham, polecam ![]() Cytat:
![]() Cytat:
Po przeczesaniu niestety nie będą już wyglądały tak samo. Ale nie napisałaś, czym je czeszesz. Cytat:
Cytat:
Cytat:
Sama musiałam wprowadzić szampon dużo częściej, bo włosy są inne odkąd mam nierozjaśniane. Cytat:
![]() Zdecydowanie za rzadko Artiste (pod warunkiem, że włosy lubią proteiny). Stosowałbym ją przynajmniej raz na 2 tygodnie. A co nakładasz w poniedziałki jako d/s? Czy włosy zawsze wyglądają tak samo? Może po którymś z zestawów jest lepiej, po którymś gorzej? Po którym? Isana jest dość ciężką odżywką. Zostawienie po niej odzywki d/s może skutkować dodatkowym obciążeniem. Proponowałabym odchudzić nieco zestawy (przynajmniej raz w tygodniu, może niech to będzie poniedziałek) i po umyciu (porponowałabym Isanę) zostawić odzywkę dłużej na włosach, stosując ją jako d/s. Nie widzę u Ciebie płukanek zakwaszających. Może wprowadź raz w tygodniu? Zbierzmy: - nieco częściej szampon z siarczanem, - częściej Artiste, ale zmieszane z inną odżywką lub kapką oleju, - raz w tygodniu odchudzony zestaw, - raz w tygodniu płukanka zakwaszająca (łyżka octu jabłkowego na litr chłodnej wody). Czekam tez na odpowiedzi na moje pytania I przydadzą się zdjęcia Cytat:
Cytat:
Poczytać głównie właśnie na BC (to ten link, który podałam) albo na NC. Swego czasu pisałyśmy o nim nieco w poprzednich częściach. A co byś chciała wiedzieć? Jest tylko ta szamponowa baza roślinnej gliceryny stanowi malutką zagadkę. Boski ten Twój bajzel nagłowowy Już nie ma śladu po trwałej, prawda?Cytat:
Cytat:
|
|
#54882 | |
|
Strażnik Wizażu
|
TŻ strzelił focha, nie ma zdjęć
a w ogóle to trochę przypominają mi włosy myszki ![]() ---------- Dopisano o 15:18 ---------- Poprzedni post napisano o 15:15 ---------- Cytat:
podepnij, ale nie tnij |
|
|
|
|
#54883 | |
|
Kazar Lady
|
Cytat:
![]() równy miesiac temu były podobne do Twoich - z pierwszego zdjęcia w albumie Eloe - poszukam w poprzednich częściach - nie mam pojęcia co to za produkty, z czym to się je i co by mi dały opis widzę, lecz jeszcze nic mi nie mówi. Na analizowy lecę
|
|
|
|
|
#54884 | ||||
|
|
No żesz... Znowu nie dojdę do dzisiaj
Cytat:
Dobrze, dałaś do olejku keratynę, ale co jeszcze i kiedy? Napisz wszystko dokładnie, bo może nie tutaj upatrujemy przyczyny. Cytat:
Znając odzywki z Apteczki Babuni, napisze, ze są dość lekkie i bardziej nadają się jako b/s niźli do omo. No chyba że Twoje włosy łatwo obciążyć. z zabezpieczeniem przedszamponowym także może być krucho. Jeśli nie chcesz wydać za dużo, sięgnij po Isanę z babasu. Nada się świetnie do pierwszego O. Jako drugie zastosujesz którąś Joannę. Cytat:
Może być? ![]() Żarcik. najwidoczniej nie było potrzeby. A chcesz? Coś się dzieje? Cytat:
Zerknij do wątka analizowego. Bardzo często piszę "emolientowa" w analizowym. Zerknij, naprawdę warto. Potem będziesz w stanie sama rozpoznać. Przepraszam, ale musze lecieć.
|
|
#54885 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
-z argininą, kofeiną i karnityną -ekstrakt nawilżający -wzmacniający włosy z pokrzywą i czymś tam ![]() A niacynamid to dosyć częsty składnik kosmetyków do włosów, bywa we wcierkach (jest w Jantarze), więc co miałam se żałować Dodatkowo ponoć prasuje zmarszczki, więc do kremów/serów też pójdzie. Zobaczymy, co fantazja podpowie
|
|
#54886 |
|
Rozeznanie
|
Głupio mi, ale naprawdę nadrobię w weekend.
Ajrisz - dzięki, dzięki. A, jeżeli nie mam na stanie szamponu z SLS? Biegałam cały tydzień za barwą i nie mogłam nic znaleźć, mam jedynie baby dream, hipp i rzepę z joanny. Dochodzą jeszcze silikony mamy i dziwny szwedzki szampon, prawdopodobnie też pełen tych 'dobrodziejstw'.Eloe - pielęgnacja była minimalna. Nie olejowałam wtedy, myłam rzepą i do tego alterra, a potem joanna b/s
Przeszła kurs przygotowawczy do bycia piękną suką i wyszła z niego z wyróżnieniem, dyplomem z różową bransoletką jako prezentem dla prymuski. instagram||blog Edytowane przez mayletka Czas edycji: 2012-02-02 o 15:05 |
|
|
|
#54887 | ||
|
Kazar Lady
|
Cytat:
hough przemysl to zamknięcie wątku na czas nadrabiania ![]() Cytat:
![]() te liposomy z arginią muszą być moje też ![]() i l cysteina i aloes i chłop mnie z domu wyrzuci, ;lub chociaż odetnie neta
|
||
|
|
|
#54888 |
|
Zakorzenienie
|
Cześć dziewczyny
![]() Tyle czasu już goszczę na wizażu, czasami coś tam nieśmiało Was podczytywałam, ale zawsze czasu mało , albo weny na zabranie się za włosy. Jednak ostatnio zobaczyłam porównując stare zdjęcia , że ich kondycja bardzo się popsuła, loki się zmieniły, włosów mniej , ehhh ![]() I tak chciałabym się przywitać, zapowiedzieć , że jak już przeczytam co przeczytać powinnam to pewnie milion i jeszcze jedno pytanie tu zadam I ruszam do walki o moje stare , kochane włosy
|
|
#54889 |
|
Raczkowanie
|
O żesz, szalejecie!
Eloe - dzięki wielkie, tyle napisałas, że znów zwariowałam. mam nadzieję, że nic nie ominę (niestety coś nie umiem cytowac tutaj częściowo ani kilku osób ).Olejuję tak średnio chyba. Na poczatku zużywałam 1/3 butelki rycyny, potem poczytałam i ogólnie starczają mi maks. 2 łyżki stołowe na całe włosy (bez skalpu) - może być za mało? Nie chciałam przedobrzyć. szczególnie, że moje włosy mam wrażenie, że bardziej wypadaja jak sa tłuste/mocno naolejowane (przynajmniej rycyną)... Ten mój wczorajszy puch był po: - na noc Alterra pomarańczowa (łącznie ok. 13h), na skalp jantar - mycie rozwodnionym Pottersem - ds Alterra morela - bs obrobina Isany bobassu - płukanka lniana z sokiem z cytryny - stylizacja: Bielenda i ręcę umoczone w płukance lnianej z powodu braku żelu lnianego Co różniło od poprzedniego mycia? Brak żelu lnianego i olejek Alterra zamiast rycyny+oliwy. Obstawiam Bielendę, bo tylko lniany do tej pory "obkleja" mi włosy i daje efekt jakiegoś tam połysku i zmniejsza puch (to był mój pierwszy "dobry" produkt, który wprowadziłam jeszcze w grudniu stosując sls, silikony i inne badziewia zanim dotarłam do Was tutaj). Analizowy czytam na bieżąco, jednak z pamięcią do składników sobie nie radzę - ale zapamiętam, że masła to samo dobro i będe się starała tego trzymać. Parafina i gliceryna też, ale dodawac troszkę do odż. ds lub olejów, tak? Przy okazji: masz śliczne włoski I nie sa wcale takie "skupione" - mi się to bardzo podoba! To znaczy to "zlepienie" w pukle jest fajne, ale od głowy wtedy mam przyklap, dlatego to rozdzielam paluchami.Spineczki man z Rossmanna te małe żabki i coś tam staram się z nimi kombinowac - rzeczywiście jest problem przy zdejmowaniu... Musze gdzieś dorwac te Wasze tunkany. Dzisiaj tak mnie wkurzały już włosy (choć i tak puch trochę mniejszy niż wczoraj) więc potraktowałam je oliwka Alterra i tak mam zamiar potrzymać do jutra. myślę, że przed snem jeszcze jej trochę dołożę i jantara i oliwki. mam już żel gotowy, więc będe wiedziała czy ten koszmar od oliwki czy Bielendy - taka mam nadzieję No i jeszcze jeden skutek uboczny: po lnianym mam mniejszy skręt, to fakt, ale te włosy sa mięciutkie i na drugi dzień nakładając olej mogę je spokojnie "przeczesać" palcami - nie sa potargane a dzisiaj miałam kołtuny, włosy szorstkie - takie jak po stylizatorach "starych" - czyli tych sklepowych kremach, piankach do loków, których wcześniej używałam.Ech, jak nie urok, to s.....a! A tak przy okazji - nie pamiętam wszystkich włosków, ale bardzo mi się wszystkie podobały! dajecie mi jeszcze siłę do walki ![]() No i mam nowa dostawę - Joanny: pokrzywa/zielona herbata, mak/bawełna, len/rumianek. Dobrze pamiętam, że wszystkie zgodne z cg? I do mycia tez lepsze niż Potters? |
|
|
|
#54890 |
|
Zadomowienie
|
Dziękuję
Ale ja nie jestem z nich zadowolona, jeszcze
|
|
#54891 |
|
Zakorzenienie
|
ale wkapa.. umylam włosy sposobem OMO (odzwyka glattungs spulung isany+szampon hibiskus+ odzywka balea kokos+milch)a pozniej nałozylam po myciu tą oliwkę ;/ i to był błąd.. mialam tak tłuste włosy że musialam je umyc jeszcze raz tym razem tylko odzywką. mysle ze albo za duzo jej dałam albo nie wiem.. hmm w każdym bądz razie mycie metodą OMo jest Ok fajne mam włosy miekkie po tym
to na pewno sprawa odzywki
|
#54892 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() z tyłu też masz takie loczki?
|
|
|
#54893 | ||
|
Zakorzenienie
|
Ale w którym momencie? W suchych trochę nie wyobrażam sobie grzebać
Dzięki za zainteresowanie marudzącą KaśkąCytat:
![]() Cytat:
Może jakieś zdjęcie i opis, co z nimi teraz robisz na początek? Pomożemy![]() Znaczy ja pomogę jak trochę odeśpię, przez cały tydzień nazbierałam 10 godzin snu Tak więc idę w kimano
|
|
#54894 |
|
Kazar Lady
|
pussynka tukany są w sklepach ze sztuczną biżuterią na miejskich bazarkach, na stoiskach z ozdobami do włosów dla dzieci i dla dorosłych - wszędzie
rozejrzyj sięja mam ich trochę, lecz u mnie nie sprawdziły sie jako podpinacze, nie umiem ich założyć chyba miałam jednego loka poziomo do czoła jak daszek od czapki |
|
|
|
#54895 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
#54896 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
#54897 |
|
Kazar Lady
|
tak - w codzienniku mam zdjęcia z prawie tyłu - jak robie sama zdjęcia to tak wychodzi
zaraz poszukam takiego gdzie widać jakoś tył
|
|
|
|
#54898 |
|
Raczkowanie
|
kurczę, pomyliłam tego Firlita z drogerią na Starowiślnej ;( byłam przekonana, że to tam i tam właśnie kupiłam Joaśkę, miałam jakieś zaćmienie mózgu!
Karmelicka, przybywam!!! Aha i chyba wypatrzyłam u siebie Baby hairy :P OOOO Miśka, super włosiaki, muszę do takich wrócić !
Pielęgnuję moje lokaski Edytowane przez Rabarba Czas edycji: 2012-02-02 o 15:52 |
|
|
|
#54899 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
#54900 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Apropos Babyhairów, chociaż takich już odrośniętych - spięłam sobie dziś włosy na egzamin, a drugie tyle mi wystawało w postaci takich 8-10 cm ostawaczy aurelkowych
![]() |
Nowe wątki na forum Włosy kręcone: pielęgnacja, fryzury, inspiracje
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 3 (0 użytkowników i 3 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 06:56.

w każdym razie, już nie pamiętam
ale chyba chodziło mi o to, że jak nie w gorącej wodzie to powoli w bardzo ciepłej kąpieli wodnej
To nieco mniej niż rano, gdy odpalaliśmy z TŻem auto. Było -18 i nie mogliśmy doskrobac szyb
Poza tym - sama wiesz
Chyba się nie spotkałam z nią...

Mam wrażenie, że moim włosom wystarczyłby sam szampon i byłyby najszczęśliwsze, ale jak przypomnę sobie jak pół roku temu chłonęły rozpaczliwie najcięższe maski i nadal były suche to jednak daję im jeść, nie chcę ich znów potem ratować
ja robie w piątek też na ZSK
to moze tu napisze, chociaz nie wiem czy bedziesz kojarzyla moja historie wlosowa

Starość...

opis widzę, lecz jeszcze nic mi nie mówi. Na analizowy lecę
Może być?