|
|||||||
| Notka |
|
| Włosy kręcone: pielęgnacja, fryzury, inspiracje Forum dla osób z kręconymi włosami. Rozmawiamy o stylizacji i pielęgnacji loków. Wejdź, podziel się doświadczeniem, zadaj pytanie. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#54751 | |
|
Zadomowienie
|
Dot.: Pielęgnacja loków, loczków i fal - XI część zakręconej opowieści
Cytat:
Myślę, że jednej z nas będzie on służył, innej nie, bez względu czy jest to zgodne z zasadą CG czy nie. Trzeba sprawdzać na własnych włosach co lubią.
|
|
|
#54752 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Bo olejek amla na parafinie ma przeciwników. Jest jeszcze olejek amla firmy Khadi na kokosie i ten chyba jest zgodny z CG.
|
|
#54753 |
|
Zadomowienie
|
Kurcze, tak sobie dzisiaj uświadomiłam, że ja właściwie wcale nie stosuję się do zasad CG i moim włosom najwyraźniej to służy
Używam silikonów, parafiny, pq, szamponów z siarczanami (rzadko to rzadko, ale jednak), a nawet maski Wax z SLSem (naprawdę nie wiem czemu ona nie niszczy mi skalpu, a wręcz przeciwnie ) i moje włosy wyglądają super. Na początku kiedy próbowałam się dostosować osiągałam nie do końca fajne efekty. Owszem, zmieniłam dużo w pielęgnacji, nie czeszę na sucho, suszę z dyfuzorem chłodnym nawiewem, odżywiam włosy regularnie, olejuję itp, ale zasad CG nie przestrzegam wcale. Naprawdę, co włosy to inne potrzeby ![]() Powiedzcie mi, czy odżywka Alterry granat i aloes jest leciutka czy bardziej treściwa? Bo myślałam że lekka i dlatego nie kupowałam, ale mojej koleżance obciążyła włosy (co brzmi dla mnie i moich włosów bardzo zachęcająco
|
#54754 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Nie podpinam włosów, bo nie za bardzo umiem, nie znalazłam niestety tych tunkanów czy jakos tak a na zabki nie znalazłam łopatologicznej instrukcji ![]() Włosy myję zazwyczaj pochylając głowę w dół. A spłukuję zawsze. Mam prysznic, więc nawet jak myję podczas kąpieli, to odzywkę ds spłukuję już z głowa w dół. Musze jednak potem i tak grzebać we włosach (staram się rękoma zwilżonymi żelem lnianym), bo mam bajzel na głowie (17 przedziałków gdzie popadnie). Żel nakładam na mokre włosy, po bs, odsączone w koszulkę. Nakładam go ugniatając włosy z głową w dół (trochę też z głowa podniesioną ale tez ugniatając boki). Sucharki odgniatam gatkami od satynowej pidżamy). problem z objętością to chyba po prostu problem z ilościa moich włosów niestety ![]() Czekam cierpliwie na ciąg dalszy a ja idę zmyć Alterrę pomarańczową. |
|
|
|
|
#54755 | ||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Parafinę na początku bardzo lubiłam, bo nic innego nie powstrzymywało wody przed ucieczką z włosa. Silikonów też używam ale wolę unikać, choć na co dzień stosuję szampon Fitomed z siarczanem. Ale dziś jestem CG, po hennie, masce Bingo z kolagenem i balsamie Nivea FC ![]() Cytat:
Edytowane przez eiri Czas edycji: 2012-02-01 o 11:20 |
||
|
|
|
#54756 |
|
Zakorzenienie
|
Dziewczyny! Czy któraś z was uzywala moze oliwki dla dzieci do włosow?
Bo dziś przeglądałam te oliwki z alterry są choolernie droogie ! 4,99Euro a w DM 2,95 oliwki z alverde.. więc jest porównanie.. ale zajrzałam na oliwki dla dzieci i te wychodzą po 1,60-2 euro więc capnęłam jedną i jutro będę testować.. tylko chcialam wiedziec czy ktoraś zwas juz uzywala i czy jest tak samo dobra jak te inne?? A pozatym czy któraś też uzywała maski bez spłukiwania z Isany dla farbowanych włosów..? http://www.rossmann.de/qualitaetsmar...usspuelen.html
|
#54757 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#54758 | ||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Wcześniej jakoś wszystko mnie przetłuszczało, a i nie chciało mi się kombinować przy tamtym myciu i faktycznie wyszło za lekko No tak, proste są nudniejsze ![]() Agrafko Przeszło mi na tyle, że już tylko w myślach mówię brzydkie rzeczy z rana przy próbach reanimacji, czy czegokolwiek ![]() Cytat:
Granat jest lżejszy niż morela, ale w dalszym ciągu nie zaliczyłabym tej odżywki do całkiem leciutkich. Gnacie na tym wątku aż dogonić nie mogę
|
|
|
#54759 | ||||||||||
|
MatkaPrzełożonaCurlitanek
|
Cytat:
Cytat:
Cytat:
I koniecznie zwiększ częstotliwość stosowania keratyny. Na tę chwilę raz w tygodniu. Cytat:
Cytat:
![]() To? ![]() Czyżby orzech? Ciekawostka ![]() Cytat:
Bardziej cieszyć się nie potrafię Cytat:
![]() Cytat:
Cytat:
Cytat:
Wspaniale wyglądają te grube skręcone pukle Miodzio.I jak? Nie za ciężko?
|
|
#54760 | ||||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Kurcze, co głowa to inne zdanie Cytat:
![]() Czyli muszę po prostu kupić i przetestować
|
|
#54761 | ||
|
Kazar Lady
|
Cytat:
i to jak moje super wyglądaja falowane Cytat:
![]() nie za ciężko, trzymały sie tak calutki dzień nawet nie spuszyly się ![]() w dobie kryzysu nie powinnam wstawiać dzisiejszego zdjecia, ja jestem z włosów dzis zadowolona, wciąż są grube wciaz skręcone i mnie cieszą a luda na ulicy patrzyły mi na lep
|
||
|
|
|
#54762 |
|
Strażnik Wizażu
|
A moich po cięciu nie widziała, bo nie nadrabiała pewnie
nie no, w albumiku w podpisie są
|
|
|
|
#54763 | |
|
ma zielone pojęcie
|
Cytat:
![]() Ale zobaczymy co tam upoluję ![]() Ogólnie jest fajny, ale jednak do twarzy mi bardziej zimny blond pasuje... Dlatego do niego wracam
|
|
#54764 | |
|
Kazar Lady
|
Cytat:
w albumie twoim nawet dzis też byłam - super przemiana - różnica kolos dorzuć jeszcze to sprzed lustra zdjęcie takie cudne masz na nim włoski niuchnij sobie ten olejek - nie jest typowo mocno pomarańczowy, złamany jest brzozą bardziej delikatniejszy niż meczący |
|
|
|
|
#54765 |
|
Zakorzenienie
|
Ag Rafko miodzio z maliną
![]() Przerzucam się całkiem na mycie BD, potrzebuje więcej objętości! Dziś mi się tak pozbijały w loki, że wyglądam jak łysa - zbijanie się to niby dobry objaw, ale nie przy 3 włosach na krzyż i nawet dziura wróciła, kryzys jakiś zbiorowy czy kij wie.I myślę o Myszce, oby wszystko było dobrze
|
#54766 | ||||||||
|
|
Nie dogonię Was
Kacysko zmiany koloru nie widzę, ale wierze na słowo Ayrine ależ masz błyszczące włosy! Carotino, Carotino... Będę marzyć, by u mnie nie spłukał się rudy blask ![]() Jestem głodna, a Ty o jajecznicy ![]() Cytat:
Mam złe przeczucia, jak to przy Timotei, alem ciekawa Cytat:
Cytat:
Cytat:
Za to dzięki wielu antyoksydantom będzie zapobiegał procesom starzenia, spowalniał je, a to już wiele ![]() Cytat:
![]() I po co prostować? Długo Ci się to utrzyma? Szkoda czasu i pracy. Idź, lepiej dokarm sikorki Cytat:
Cytat:
dobrze myśliszNie dość, ze szkoda własnej pracy, to i czasu na prostowanie - przecież włos i tak się skręci Cytat:
![]() A płukanki kwaśne? A cięcie? Nie pomoże? Ja tez myślę dziś o Myszce
Tote este mizeriă in faţă de eternitate Dziennik, FAQ, pigułka wiedzy i pielęgnacja - wszystko o kręconych naturalnie włosach! MÓJ IDEAŁ Edytowane przez Eloe77 Czas edycji: 2012-02-01 o 13:11 |
||||||||
|
|
|
#54767 |
|
Mod-Śnieżynka
|
Całkiem zapomniałam o płukance z octu, wypróbuję jak wrócę do Cz. Dziękuję za radę
![]() A cięcie to na pewno. Tylko myślałam, że wytrzymam do marca. Muszę jednak pocieniować. Tylko podejdę do tego logistycznie, wtedy kiedy ładnie się ułożą i skręcą, co by sobie krzywdy nie zrobić, tzn. włosom
Edytowane przez *Basia* Czas edycji: 2012-02-01 o 13:24 |
|
|
|
#54768 | |
|
Kazar Lady
|
moze na czas nadrabiania zamknij wątek
![]() ![]() Cytat:
![]() :dzie kuje:to dzięki Wam |
|
|
|
|
#54769 | |
|
Zadomowienie
|
..o żesz, wtedy wizaż coś wariował i w ogóle zrezygnowałam z kończenia tego postu, myślałam, że go nie dodałam
w każdym razie, już nie pamiętam ale chyba chodziło mi o to, że jak nie w gorącej wodzie to powoli w bardzo ciepłej kąpieli wodnej.Cytat:
![]() O, przypomniały mi się włosy agatki89, cuuuuudowne! A jak na miesiąc pielęgnacji to szał, taka równa fala, objętość, blask..anielsko mi się kojarzą
|
|
|
#54770 | |||||||||
|
|
I jak poszło? Kiedy wyniki?
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Sama często myję włosy samą wodą (choćby wczoraj). Trzeba pamiętać o zmywaniu i o tym, że one same silikony włosów nie nakarmią. Cytat:
To ja maluję sobie dziś nową wciereczkę. Wczoraj jakoś czasu nie stanęło na wszystko. Cytat:
A włosy chcą jeść - tu sporo dadzą oleje i emolientowe odżywki Na tę chwilę kosmyki wyraźnie się oddzielają, ale jeszcze nie robią się mięsiste.Możliwe. Im szybciej drastycznie zmienisz pielęgnację, tym szybciej przychodzi kryzys. Pamiętaj też, że mamy ekstremalne warunki pogodowe - jest potwornie sucho i punkt rosy sięga nawet -15 stopni. To nie jest rewelacyjna pora dla włosów, choć moje - odpowiednio potraktowane - ją lubią. Cytat:
Nadto pojawia się pytanie czy cokolwiek jest w stanie zabezpieczyć włosy przed spaleniem w temperaturze ponad dwustu stopni? Kiedyś widziałam prostownicę nastawioną na 217 stopni i myślałam, ze zejdę, patrząc na dziewczynę przejeżdżającą tym ukropem po włosach Cytat:
Cytat:
Parafina działa dokładnie tak, jak napisałaś, ale może zostawić - w przeciwieństwie do silikonów - tłusty film. Na dodatek jest on nieco bardziej ciągły. Nałożenie na skórę daje możliwość zrobienia ciepłego kompresu - skóra się nagrzewa sama od siebie pod takim parafinowym okładem. A teraz wyobraź sobie włos. Choć nie jest żywy i nie wytwarza ciepła, to jednak dostęp do jego wnętrza jest utrudniony po nałożeniu parafiny. zależy od tego, co chcesz zrobić.
Tote este mizeriă in faţă de eternitate Dziennik, FAQ, pigułka wiedzy i pielęgnacja - wszystko o kręconych naturalnie włosach! MÓJ IDEAŁ Edytowane przez Eloe77 Czas edycji: 2012-02-01 o 14:07 |
|||||||||
|
|
|
#54771 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#54772 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
punkt rosy -8! i tylko 41% wilgotnosci (rozumiem, ze to bardzo suche i zimne powietrze, zresztą zauważyłam już dawno, że moje włosy lubią się skręcać, kiedy jest wilgotno) dziś rano nie było źle, ale poszłam na rozmowę ws. pracy i pozniej z młodą na spacer i po powrocie są tylko trochę pogniecione. i jakieś właśnie strąkowate się wydają. czyli olejować teraz intensywniej, czy dawać treściwe odżywki z gliceryną np? bo że przeczekać to wiem ![]() co do Alterry, wiem, że nie jest cg. ale lubię ją, jak za długo myję samą odżywką to zaczyna mnie trochę swędzieć głowa, więc raz na jakiś czas stosuję go do OMO, to pierwszy raz że umyłam nim całość. używam też pottersa do mycia, który też nie jest cg. ale to moje jedyne grzechy silikonów nie używam od lat (miałam przyklap) odstawiłam szczotkę, nie wyciągam ich na szczotce, nie prostuję, reszta kosmetyków jest "dobra" idę was nadrobić. |
|
|
|
|
#54773 | ||||||||||||
|
|
Tutaj będę musiała skończyć
Ale tylko na dziś. Chociaż kto wie? Cytat:
![]() Cytat:
Jak ze mnie gliceryna o tej porze roku.Jednak ja bym chciała wiedzieć, co masz konkretnie na myśli - jak konkretnie wyglądają włosy tej kosmitki? Cytat:
Artiste różowa nie powinna być nakładana samodzielnie. Potrzebuje towarzystwa przynajmniej oleju. Cytat:
Nie pisałaś nic o szamponach... Może po prostu potrzebują oczyszczenia? Cytat:
Cytat:
I napisz, jak konkretnie to wszystko wygląda. Jakie układasz zestawy, bo może tylko po oliwie tak jest, a może coś innego tutaj się dzieje. Swoją drogą czym zmywasz oliwę? Fru ![]() Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Możesz tez suszyć naprzemiennie ciepłym i chłodnym powietrzem. Cytat:
![]() Cytat:
![]() Już była Uciekam do domu. Przyjemnego popołudnia
Tote este mizeriă in faţă de eternitate Dziennik, FAQ, pigułka wiedzy i pielęgnacja - wszystko o kręconych naturalnie włosach! MÓJ IDEAŁ Edytowane przez Eloe77 Czas edycji: 2012-02-02 o 06:48 |
||||||||||||
|
|
|
#54774 |
|
Zadomowienie
|
Jak to? juz tak zrobilam :P bo musialam wlosy wczoraj umyc. Efekt jest fajny. Tak to widzialam ze najlepiej jest najpierw oczyscic a pozniej dac dawke nawilzenia i na to olej. Bo jakbym na oblepiony wlos dala olej i pozniej potraktowala go silnieszym szamponem to by wiekszosc zmyl. Mam racje czy nie?
|
|
|
|
#54775 |
|
Zakorzenienie
|
Yh.....ale się wkurzyłam! Zacytowałam z 2 czy 3 stron i kończyłam już pisać i mi uciekło
Eloe fajnie wiedzieć o tych wnikających, ze starczy odżywka a do niewnikających zazwyczaj szampon ![]() A ta Alterra Perfumfrei to w Polsce jest? Chyba się nie spotkałam z nią...Ma świetny skład! Chyba dość podobny do bazy szamponowej z Ecospa ![]() Agrafka lubię szopę, ale lubię jak są zdefiniowane Najlepiej dwa w jednym Może kiedyś do takiego stanu dojdę... ![]() Piękne włoski widziałam po drodze przeglądania ostatnich stron Włosów nie myję. Nie chce mi się. Jest szopka, siana wielkiego nie ma, dam radę ![]() Ah, przypomniało mi się. Eloe, pytałam czy mycie może powiększyć porowatość, a Ty spytałaś czym mycie. Np. odżywką? Bo szampon to raczej wpływa, hm?
|
#54776 |
|
Zakorzenienie
|
widze że mnie tu Olano nikt mi nie odpisał ale mniejsza oto..
Znalazłam fajną listę produktów na niemieckiej stronie BEZ SILIKONU Moze warto zerknąć i zaktualizowac waszą jesli coś jest czego nie macie.Pozdrawiam Szampony: 1030 Alpecin Forte Kopfh.u.Haarpf.Mitt. 200ml 4413 Guhl Shampoo Bier 200ml 4415 Guhl Shampoo Ei-Cognac 200ml 4418 Guhl Shampoo Pfirsich-Öl 200ml 5448 Ultra Beauty ShampooKinder 250ml 13489 Nivea Bath Care KidsSham.+Du. Kids 200ml 13520 Weleda Rosmarin Haarshampoo 100ml 13522 Weleda Kastanien Haarshampoo 100ml 15644 Sulfrin Shampoo gg. Schuppen 250ml 17066 Guhl Shampoo Mandel-Öl 200ml 18255 Guhl Shampoo Weizenkeim-Öl 200ml 28512 Guhl Shampoo Rosmarin 200ml 33142 Ultra Beauty ShampooOlivenöl/Zitr. 250ml 40482 Alpecin After Shamp.Liquid 200ml 40483 Alpecin Aktiv Shampoo-Schupp 250ml 40485 Alpecin Aktiv Shampoo-normal 250ml 43055 Ultra Beauty ShampooRosenöl-Feige 250ml 46032 Balea Anti-Schuppen Shampoo 300ml 46038 Balea Pflege Shampoo 300ml 46040 Balea Colorglanz Shampoo 300ml 50470 Nivea Volumen Shamp.fein/sensitiv 250ml 50472 Nivea Glanz Shampoo normal 250ml 50473 Nivea Shampoo for Men 250ml 50475 Nivea Aufbau Shamp. tr./strap. 250ml 50476 Nivea Shampoo Anti-Schuppen 250ml 50477 Nivea Shampoo Anti-Fett 250ml 50478 Nivea Shampoo Plus 2in1 250ml 50485 Nivea Color Glanz Shamp.col./get.250ml 53161 Vivality Shampoo feines Haar 250ml 53162 Vivality Shampoo Aufbau&Repair 250ml 53163 Vivality Shampoo Farbsch.&Glanz 250ml 77658 Guhl Shampoo Wildrose 200ml 98410 Nivea Locken Shampoo 250ml 105295 Nicky Clarke ShampooColour Care 250ml 106968 Nicky Clarke ShampooExtra Thicken. 250ml 106983 Nicky Clarke ShampooMoist.Sensation250 ml 117894 reelle High Color Shampoo 250ml 117923 reelle Blond up Shampoo 250ml 118054 reelle Smooth-it-up Shampoo 250ml 118487 Alpecin Med. ShampooKonz.A-Schuppen200ml 118488 Alpecin Med. ShampooKonz. fett.Haar200ml 119363 Pro Hair Shampoo Hydration 250ml Maski: 1445 Alpecin Anti- Schuppen Kur 100ml 24553 Nivea Aufbau Kur Fluid tro./str.150ml 24554 Nivea Aufbau Kur Fluid col./get.150ml 43046 Balea Energie Haar- kur 100ml 46102 Balea Pflege Aufbau-Kur 25ml 50483 Nivea Aufbau Tiefen-Pflege co./dw. 150ml 50484 Nivea Aufbau Tiefen-Pflege tr./st. 150ml 77768 Balea Fresh Aufbau-Kur 25ml 101593 Alpecin Sens.ShampooS1 empf.Haar 250ml 117896 reelle High-Color Intensive Kur 150ml 117906 reelle Repair-it-up Thermo Protect 150ml 117925 reelle Blond-up Effect Kur 150ml 118057 reelle Smooth-it-up Heat-Control 150ml 119973 Balea Feuchtigkeits Aufbau-Kur 25ml 121553 Ultra Beauty Int.KurNussöl/Pfirs. 300ml
Nie ma mnie dla nikogo.. Edytowane przez SugarbabyLove Czas edycji: 2012-02-01 o 14:59 |
|
|
|
#54777 | |
|
ma zielone pojęcie
|
Nikt nie chciał, to nie wrzucałam
Aqua, Prunus Amygdalus Dulcis Oil, Butyrospermum Parkii, Aloe Barbadensis Gel, Dimethicone, Prypylene Glycol, Glyceryn, Cocos Nucifera Fruit Extract, Isononyl Isononanoate, Caprylic/Capric Trigltceride, Peg-100 Stearate, Arachidyl Alcohol, Coco-Caprylate/Caprate, Parfum, Cetyl Alcohol, Stearyl Copolymer, Methylparaben, Phenoxyethanol, Behenyl Alcohol, Glycery Stearate, Isohexadecane, Propylparaben, Arachidyl Glucoside, Tocopheryl Acetate, Ethylparaben, Allantoin, Polysorbate 80, BHT-Coumarin, Hexyl Cinnamal Cytat:
![]() Pewnie zależy jeszcze od danego miasta
|
|
#54778 | |
|
Strażnik Wizażu
|
Cytat:
![]() ---------- Dopisano o 16:13 ---------- Poprzedni post napisano o 16:10 ---------- Yyy...po 3,5h nie ma odzewu to znaczy, że Cię olano? A może nikt nie zna odpowiedzi na Twoje pytanie... poza tym większość dziewczyn tutaj jednak mieszka w PL i nie zna wszystkich niem. kosmetyków...a bez składu to możemy zgadywać ![]() Tej Isany nie testowałam |
|
|
|
|
#54779 | ||
|
Mod-Śnieżynka
|
Cytat:
. A jeszcze jak zakwaszenie się sprawdzi, to będę Cytat:
|
||
|
|
|
#54780 |
|
ma zielone pojęcie
|
Nowe wątki na forum Włosy kręcone: pielęgnacja, fryzury, inspiracje
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 3 (0 użytkowników i 3 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 23:49.

Używam silikonów, parafiny, pq, szamponów z siarczanami (rzadko to rzadko, ale jednak), a nawet maski Wax z SLSem (naprawdę nie wiem czemu ona nie niszczy mi skalpu, a wręcz przeciwnie 
ale wolę unikać, choć na co dzień stosuję szampon Fitomed z siarczanem.

Wcześniej jakoś wszystko mnie przetłuszczało, a i nie chciało mi się kombinować przy tamtym myciu i faktycznie wyszło za lekko
No tak, proste są nudniejsze ![:]](http://static.wizaz.pl/forum/images/smilies/krzywy.gif)
, moze niesluza mi oleje niewnikajace ? wydaje mi, ze poteguja ostatnio ten efekt, a moze mam niedobor protein? 

Super! Piękny ten miodowy blond...