Pielęgnacja loków, loczków i fal - wszystkie części - niech się kręcą! - Strona 1839 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Uroda > Pielęgnacja włosów i fryzury > Włosy kręcone: pielęgnacja, fryzury, inspiracje

Notka

Włosy kręcone: pielęgnacja, fryzury, inspiracje Forum dla osób z kręconymi włosami. Rozmawiamy o stylizacji i pielęgnacji loków. Wejdź, podziel się doświadczeniem, zadaj pytanie.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2012-02-04, 09:10   #55141
Miskaa78
Kazar Lady

Dot.: Pielęgnacja loków, loczków i fal - XI część zakręconej opowieści

Cytat:
Napisane przez AjriszMarta Pokaż wiadomość
Dopadłam siostrę
Jest falowana Nie nawrócę jej na CG i rytuały bo nie ma czasu ale używa moich odżywek i jej się nawet podobają Jeśli uda mi się ją przekonać, że odżywka za 5-10 zł i bez silikonów jest dobra to będę uważać to za sukces
gratulejszon
u mnie to by nie przeszło

Sarkazm to obrona osób inteligentnych przed otaczającą głupotą..

Miskaa78 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-02-04, 09:14   #55142
*Basia*
Mod-Śnieżynka

Cytat:
Balea z kokosem już byłaby lepsza ale wydaje mi się że kokos jako olej wnikający może nie zapobiec ucieczce farby.
Tu musisz poczekać na podpowiedzi farbujących.
Farbuję na kokos, używam kokoska do olejowania i nic się nie wymywa. Ale Sugar ma rudy kolor włosów. A on się chyba szybciej wymywa.
Tutaj pomogą inne dziewczyny. Mnie kokos nie szkodzi, wręcz przeciwnie.

*Basia* jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-02-04, 09:16   #55143
newelka
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez yarrowia Pokaż wiadomość
newelka zdecydowanie najfajniejsza jest wersja z żelem lnianym bez suszenia widać też zmianę, większy błysk. Nie zniechęcaj się, na początku włosy mogą nie wyglądać idealnie, trzeba im czasu
Kurczę, ślepa jestem, dopiero zauważyłam, przepraszam. Dzięki yarrowia! Bo właśnie tak mam że to że się zdecydowanie bardziej zaczynają kręcić, mnie trochę przeraża, nad tym nie umiem panować. Dotychczas miałam zawsze grzeczną fryzurkę, włosy zawsze były w zasadzie proste i tylko szczotką sobie wywijałam ewentualnie końce, pasowało mi to że nad wszystkim mam kontrolę. No nic, będziemy się dalej z nimi poznawać

newelka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-02-04, 09:19   #55144
ewcia1807
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez martysek Pokaż wiadomość
Kascysko, AjriszMarta, bardzo, ale to bardzo wam dziękuję za wskazówki!!!

Włosy właśnie wyschły i oniemiałam. Widać ogromną różnicę, a to dopiero początek!
Przepraszam za średnią jakość zdjęć, ale robiłam sama z ręki.
Piękne !

Cytat:
Napisane przez Karen15 Pokaż wiadomość
Moje dzisiejsze loczki.

Wczoraj miałam Vatikę kokosową na około 6-7 godzin, zmyłam BD i nałożyłam maskę ze Ziaji intensywnie wygładzającą na 5 minut
Bardzo fajne

28-...-36-37-38-39-40-41-42-43-44-45-46 -47-48-49-50 ... 60

Zapraszam na mojego kosmetycznego bloga: www.kosmetyczny-raj.blogspot.com
ewcia1807 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-02-04, 09:25   #55145
newelka
Raczkowanie

I właśnie to jest fajne na Forum- że dzięki obecności tutaj włosy niezależnie jakie są "od wejścia", przestają być z czasem powodem frustracji a ich pielęgnacja zaczyna sprawiać przyjemność!

newelka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-02-04, 09:32   #55146
edyta07
Zadomowienie

Karen piękne włosy, jakie gęste i jak błyszczą

Zrobiłam lniany, oczytałam się forum poświęcone jemu i teraz wyszedł rzeczywiście żel a nie olej Nałożyłam na mokre włosy, ale to raczej rozluźnia mój skręt na dłuższą metę, będę jeszcze eksperymentować.

Wybieram się za niedługo na zakupy, planuję kupić jakiś olej, jak na razie używałam tylko rycynowego. Kusi mnie na kokosowy albo migdałowy (o ile dostanę owe)

udo:
60-58-54 cm

mój blog
edyta07 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-02-04, 09:42   #55147
Shandusia
Wtajemniczenie

GG do Shandusia

Cytat:
Moje dzisiejsze loczki.

Wczoraj miałam Vatikę kokosową na około 6-7 godzin, zmyłam BD i nałożyłam maskę ze Ziaji intensywnie wygładzającą na 5 minut
Ale się super błyszczą
Shandusia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-02-04, 10:03   #55148
kascysko
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez SugarbabyLove Pokaż wiadomość
No tak wolałabym bo jednak zawsze mi ochroni ten kolor..
A pozatym taką zwykłą do mycia jedną mam
Ochrona koloru to zwykle masa silikonów w odżywkach do farbowanych. Ja bym się tym nie przejmowała, co producent pisze
Cytat:
Napisane przez Miskaa78 Pokaż wiadomość
uff

to ide nakładać

a ktos bielendę chwalił, tyl;ko nie pamiętam kto - miałam ją jutro kupić (jak w ogóle wyjde z domu, to ją nabędę sama wypróbuję)
Jo
Cytat:
Napisane przez wojownicza ksiezniczka Pokaż wiadomość
Dawo sie nieodzywalam choc staram sie dzielnie sledzic wasze wypowiedzi to ciagle jestem w tyle :P wszystkie zdjecia loczkow wstawione to poprostu az milo popatrzec
I powiem wam szczerze ze mam problem z moimi wloskami ladnie sie krecily i w ogole a ostatnio jakos mniej sie kreca mam wrazenie ze to po zelu lnianym... zanim zaczelam go stosowac byl jakis lepszy skret. W kazdym razie stosuje olej z kokosa przed myciem przynajmniej na 30 min pozniej myje wlosy szamponem z pokrzywy i szamponemz apteczki babuni miod i mleko pozniej nakladam odzywke b/s ze skrzypem i chyba rozmarynem na koniec odzywka z/s krem z Joanny i teraz zel lniany i czasem odrobinka zelu graffiti( staran sie nie przesadzac z iloscia aby nie byly zbyt obciazone ) i oczywiscie ugniatanie i schna sobie same W kazdym razie kiedy stosowalam to wszystko bez lnianego ladniej sie krecily a teraz jakby bardziej sie prostuja
Pomozcie cos
Od kiedy stosujesz lniany ? Bo jeśli od okolic mrozów to ja bym raczej oskarżała mróz - ja tyle czasu puchu nie miałam, a teraz jak wychodzę na te - 18 stopni to jest jak w mordkę strzelił

Niech mi ktoś powie, że jest ze mnie dumny - poniedziałek - czwartek miałam łącznie 5 egzaminów, i... wszystkie zdałam
kascysko jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-02-04, 10:04   #55149
Shandusia
Wtajemniczenie

GG do Shandusia

Cytat:
Napisane przez kascysko Pokaż wiadomość
Ochrona koloru to zwykle masa silikonów w odżywkach do farbowanych. Ja bym się tym nie przejmowała, co producent pisze

Jo

Od kiedy stosujesz lniany ? Bo jeśli od okolic mrozów to ja bym raczej oskarżała mróz - ja tyle czasu puchu nie miałam, a teraz jak wychodzę na te - 18 stopni to jest jak w mordkę strzelił

Niech mi ktoś powie, że jest ze mnie dumny - poniedziałek - czwartek miałam łącznie 5 egzaminów, i... wszystkie zdałam
Jestem bardzo i myślę że wszystkie tu jesteśmy
Shandusia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-02-04, 10:23   #55150
Rabarba
Raczkowanie

Cytat:

ja jestem, brawo brawoooooooooooooooklas ki:kl aski: to teraz trochę wolnego?

Ja dzisiaj jadę z baby dreamem, tylko zastanawiam się teraz, czy oleju nie nałożyć przed myciem
Stary 2012-02-04, 10:26   #55151
kascysko
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Rabarba Pokaż wiadomość
ja jestem, brawo brawoooooooooooooooklas ki:kl aski: to teraz trochę wolnego?

Ja dzisiaj jadę z baby dreamem, tylko zastanawiam się teraz, czy oleju nie nałożyć przed myciem
Niestety nie, miałam już 12, czekają mnie jeszcze 3 Dziękuję !

Nałóż, w ogóle nad czym się zastanawiasz
Stary 2012-02-04, 10:31   #55152
agatka89
Raczkowanie

Nawiazujac do wypowiedzi SugarBabyLove ja za miesiac wyjezdzam do Holandii co ja dopiero mam powiedzieć jak tam nawet Rossmanna nie ma Musze sie rozeznać w składach bo będzie ciężko coś znaleźć Aaa moze nie bedzie tak zle... Narazie robie zapasy

zapuszczam do talii

agatka89 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-02-04, 10:36   #55153
Karen15
Zakorzenienie

Nareszcie znalazłam Jantara Farmony w pewnej aptece internetowej. Czaję sie na niego od miesiąca.
Karen15 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-02-04, 11:04   #55154
Rabarba
Raczkowanie

Cytat:
Niestety nie, miałam już 12, czekają mnie jeszcze 3 Dziękuję !

Nałóż, w ogóle nad czym się zastanawiasz
hehehe, właśnie nie wiem, głupiam właśnie nałożyłam Himalayę, niech działa! w ogóle jak przeczytałam jej skład, to ma jakieś niespotykane te oleje, ale bardzo fajna jest
Stary 2012-02-04, 11:11   #55155
iga_s
Raczkowanie

Cytat:
Nareszcie znalazłam Jantara Farmony w pewnej aptece internetowej. Czaję sie na niego od miesiąca.
Ja się nad nim zastanawiam, bo nie mam żadnej wcierki, a woda brzozowa mi nie służyła . Karen w ogóle to masz bardzo ładne włoski są gęste i wyglądają na zdrowe.

Cytat:

Brawo!

Cytat:
Dopadłam siostrę
Jest falowana Nie nawrócę jej na CG i rytuały bo nie ma czasu ale używa moich odżywek i jej się nawet podobają Jeśli uda mi się ją przekonać, że odżywka za 5-10 zł i bez silikonów jest dobra to będę uważać to za sukces
Mi udało się namówić tatę na picie skrzypokrzywy i wcieranie rycyny, bo tata niestety łysieje, a mi po rycynie wychodziły baby hair, to może i tacie pomoże

U mnie jest coraz lepiej! Teraz widzę, że niepotrzebnie męczyłam włosy szamponem z SLS, bo po BD od razu odżyły.
iga_s jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-02-04, 11:15   #55156
ewcia1807
Zakorzenienie

Cytat:
Gratuluje

Stary 2012-02-04, 11:50   #55157
Eloe77
MatkaPrzełożonaCurlitanek

Cytat:
Napisane przez Miss Transept Pokaż wiadomość
Czyli generalnie zestaw po którym niejedne włosy byłyby tłuste i klapnięte, a moje są nawet dłużej świeże
To może świadczyc o sporej porowatości lub toleracnji na produkty, które nakładasz.

Cytat:
Napisane przez claudiiin Pokaż wiadomość
. To mozliwe zeby sama czapka zrobila mi takie kuku? Bo jesli to ma zwiazek z tym ze moje wlosy ostatnio sie pogorszyly i teraz beda mi sie na dodatek przetluszczac to chyba sie zalamie! Po to tak dbam o te wlosy zeby bylo coraz lepiej, nie gorzej...
Raczej czapka w połączeniu z czymś. Błędy się zdarzają, niestety.
Na pewno będzie lepiej, ale nie od razu, nie po miesiącu i nie po dwóch. Nie martw się

Cytat:
Jesli bingo shea moje wlosy nie lubia to kiepsko, bo to 500ml...
Zużyjesz do ciała.
Bardzo ciekawy szampon Tyle że na betainie kokamidopropylowej Ale ostry nie będzie.
Fajna! Piszesz, że nieco zbyt lekka? Muszę spróbować, bo mnie ciekawi. I to bardzo. Timotei i porządna odżywka! Ewenement...
Gdzie ją dostałaś?
Cytat:
Ja z kolei rowniez bardzo jestem ciekawa co to za szampon dzieciecy ktorego sklad podala Stasiek
Ja również
Cytat:
1. Przy nastepnym zamowieniu polproduktowym na pewno klikne jakies jednonienasycone oleje bo migdal dobrze dziala, ale czy warto tez wziac jakis wielonienasycony np. orzech wloski skoro lniany dziala nieco gorzej niz migdal i potencjalnie obciaza mi wlosy? Nie wiem czy juz sie zrazac do wielonienasyconych czy nie
Moje zdanie jest proste - spróbować. Oleje różnią sie kwasami tłuszczowymii często to własnie one decydują o tym, jak działa olej na naszych włosach.
By nie ryzykować, dobrze zastanowić się, jak wykorzystać ten olej, gdyby włosom nie podszedł. W najgorszym wypadku zużyjesz w odzywkach lub olejowych mieszankach.
Cytat:
2. Czy moglabys prosze napisac na czym opiera sie Twoja pielegnacja przy obecnym punkcie rosy? Wiem ze trzeba uwazac na humektanty, ze nie psikadla tylko kremy (ale nie wiem jakie) i w sumie na tym koniec... Jakich kosmetykow uzywasz?
Obecnie:
- rzadziej myję włosy (co 3 lub 4 dni), więc noszę trzeciego dnia najczęściej spięte i poodżywkowane (Naturia lniana )
- używam czasem silikonowych produktów (choćby Tigi Amplifier do stylizacji), więc stosuję szampon z siarczanem (i tak częściej, bo włosy się zmieniły i też są oleje obecnie),
- właśnie - oleje - sięgam po nie raz w tygodniu. Ostatnio było shea,
- stosuję cięższe odżywki,
- unikam gliceryny w produktach zostawianych bez spłukiwania,
- nakładam kremy (nawet ten zielony z Biedry), by je uładzić, zapobiec ucieczce wody.
Wszystko razem pozwala na to, by włosy były zabezpieczone przed ucieczką wody.
Co nie oznacza, ze czasem nie są albo spiórkowane (za mało zabezpieczeń), albo obciążonwe (za dużo )
Czy to Ci wystarczy, czy potrzebujesz informacji innego typu? Jakich?
Cytat:
3. Na olejowym ktos wrzucil dzis notke o tym, jakie oleje zawieraja duzo ceramidow i sa przez to polecane do wlosow zniszczonych, w pierwszej piatce byl slonecznik. Czy w takim najzwyklejszym slonecznikowym kuchennym tez mozna spodziewac sie ceramidow?
Chyba nawet wiem skąd info Ale nieważne... Powinny być, choć dużo zależy od sposobu pozyskania takiego oleju, sposobu przechowywania itd.
Cytat:
A propos, gdzies wyczytalam jakoby lniany po otwarciu byl zdatny do spozycia tylko przez miesiac. To prawda? Chetnie sprobowalabym go pic (tym bardziej ze chce go szybciej zuzywac) ale teraz zwatpilam, date przydatnosci ma do kwietnia a na butelce nie ma zadnej informacji czy skraca sie ona po otwarciu. Jest tylko zeby trzymac w temp pokojowej
Pokojowej? To olej, który trzyma się w lodówce i jego czas przydatności jest krótki. Szybko jełczeje, więc też chroni się go przed światłem. Powinien być trzymany w ciemnych butelkach.

Cytat:
Napisane przez Sophie24 Pokaż wiadomość
Co za tragedia mi wyszła. Z Garnierem (z serii Fructis) "dogadywałam" się zawsze dobrze no ale przez skład poszedł w niepamięć. AiK okazał się inny, znaczy szampon na razie. Obciążył mi włosy bardzo, mam wrażenie, że w ogóle nie da się go wypłukać z włosów (płukałam kilka razy włosy i ciągle jakby piana była, pewnie to ten SLS).
Piana to rzeczywiście siarczan, ale moim zdaniem nie to czułaś. Raczej obecność emolientów, bo w Garnierach Fructisach raczej nie zdarzają się oleje...
Zatem wyszła tragedia, ponieważ włosy były tłuste, obciążone?
Cytat:
B/s mam Radicala, mgiełkę, ale trudno mi się do niej przekonać i nie używałam jej praktycznie w ogóle, do teraz zastanawiam się po co ją kupiłam
Ta mgiełka to tylko na skórę. Działa wysuszająco. B/s ma włosy zabezpieczyć, a mgiełka Radical Ci tego nie da.
Cytat:
Nie lubię myć włosów w dzień, suszenie dyfuzorem też psuje efekt moich loków. Normalnie mam skręt typu 2c albo 3a i takie mam tylko z nocy. Natomiast myte w dzień wyglądają o wiele gorzej. Musiałabym sporo się napracować by wydobyć ich skręt a po nocy tego nie potrzebują
Jakie włosy masz po dyfuzorze? Jakim powietrzem suszysz?
Najprawdopodobniej teraz nie będą odpowiadać na większosc odżywek, ale po pewnym czasie i owszem.
Cytat:
Wiem też, że moje obecnie ścięcie włosów nie jest najlepsze. Mam dylemat bo jak mam włosy pocieniowane to włosy mi się kręcą jak szalone ale wizualnie włosów jest mniej (mam malutko włosów i tak) a kiedy mam obcięte na prosto (jak teraz) to skrętu nie ma ale mam efekt objętości i większej ilości włosów. Pokombinuje sobie jeszcze
Zwykle cieniowanie polega też na pozbawieniu włosów objętości. Nasze cienowanie ma polegać na zrobieniu warstw, a nie pozbawianiu objetości. Dzięki warstwo, odsłania sie włosy spod spodu, by miały okazję się pokazać.
Cytat:
Napisane przez claudiiin Pokaż wiadomość
Lniany 73% w tym 58% omega-3, orzech 84%... To duze podobienstwo?
Niespecjalnie.
Cytat:
Tak w ogole ten spis olejow Myszki to "szczegoly wnikania wg zawartosci kwasow tluszczowych". Czy nalezy to interpretowac tak, ze o wnikaniu (kwasow tluszczowych?) mowi grupa do ktorej olej nalezy (nasycone, jednonienasycone=wnikajac e, wielo=niewnikajace) a procent to jest ta zawartosc kwasow tluszczowych? Tak mi sie wydaje ale wole sie upewnic
Dobrze Ci się wydaje.

---------- Dopisano o 12:50 ---------- Poprzedni post napisano o 12:29 ----------

Cytat:
Napisane przez pussynka Pokaż wiadomość
Dzięki Czyli parafina nie taka zła? Mam parafinę ciekłą, czy mam ją dodawać do odżywek bądź olejów? Takie rozbieżne opinie o niej słyszałam, że sama nie wiem - jedni mówia, że na suchą skórę, inni że wysusza sama
Dziewczyny napisały już wszystko i w zasadzie nie mam co dodać. Mogę napisać tylko tyle, że jeśli ograniczysz sie wyłącznie do niej - podobnie jak do silikonów - to rzeczywiście możesz doprowadzic do wysszenia.
Inaczej jest jednak ze skóą a inaczej z włosami. Ponieważ włosy są w większości martwe, to z zewnątrz możemy je naprawiać. Wysuszenie więc pojawi się szybciej. Skóra jest żywa i inaczej zbudowana, więc to, co dostarczamy od wewnątrz ma dużo większe znaczenie. Zatem ograniczenie się do parafiny będzie widoczne po dłuższym czasie (przyspieszy, gdy do parafiny dodasz wysuszający sls i mało wody wewnętrznie).
Cytat:
Napisane przez *Basia* Pokaż wiadomość
Nie jest zła, ale nie wiem czy taką ciekłą możesz dodawać
Owszem, można. Parafina ciekła jest najczęściej spotykana. W formie stałej potrzebowałaby więcej rozpuszczalników.
Cytat:
Napisane przez pussynka Pokaż wiadomość
Ja się boję głównie dlatego, że z założenia mamy unikać silikonów - a że ja się na nich nie znam (nie poznam w składzie), to słucham grzecznie co kupowac i używac (niestety musze znać dokładne nazwy produktów, bo sama to jak ślepiec). No i potem nie będę wiedziała czy zmyty czy nie, SLS przesuszy i takie błędne koło. Chcę spróbowac konkretnie, zdrowo. A jak nie wyjdzie, to się pomartwię później - dopiero miesiąc niecały od "odstawienia" więc zbyt dużo nie minęło.
To od Ciebie zależy, czy wprowadzisz w ogóle i kiedy silikony z powrotem do pielęgnacji. Silikony mogą rewelacyjnie służyć włosom, ale też mogą być im całkowicie zbędne. Warto zmienić pielęgnację na bezsilikonową, by to sprawdzić.
Po co zatem wracamy do silikonów? Po to, by mieć większy wybór, by mieć substancje do zastosowania w różnych warunkach. To emolienty, ale działają inaczej niż oleje i inaczej niż odparafinowe.
Sprawdź zatem, próbuj i dopiero, gdy poczujesz się gotowa, pewna, znowu zastosujesz silikony. Na wszystko przyjdzie czas.
Cytat:
Humektant - znów trudne słowo
Równoważy poziom wilgotności we włosie oraz między włosem a otoczeniem.
Wiele humektantów pełni także inne funkcje, ale skutkiem tego regulowania mogą działać zbawiennie i "zabójczo"
Działanie humektntów trzeba sprawdzić na swoich włosach, bo niekoniecznie gliceryna będzie u Ciebie działała tak samo jak u mnie. Pamiętać jednak nalezy, że gliceryna jest istotna i pojawia się często w kosmetykach...
Cytat:
16 m-cy CG

Cytat:
O rety rety skręt przetrwał noc Pucha ni śladu, chociaż jest masa odstawaczy, zwłaszcza podrośnięte babyhair
Wspaniale

Dziennik, FAQ, pigułka wiedzy i pielęgnacja - wszystko o kręconych naturalnie włosach!

MÓJ IDEAŁ

Eloe77 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-02-04, 11:52   #55158
SugarbabyLove
Zakorzenienie

ale numer bylam dzis w 2 rossmnach i w DM w poszukiwaniu odzywki z Garniera z Karite i NIE BYLO ale pech.. Do farbowanych nie mają z alterry ani z alverde odzywki tylko szampony niestety. Moze jednak zostane przy tym kokosie...
Bo dla czerwonych włosów te profesionalne np Goldwell patrzalam drogie a na dodatek mają silikony...:brz ydal:
Stary 2012-02-04, 11:55   #55159
kascysko
Zakorzenienie

Cytat:
ale numer bylam dzis w 2 rossmnach i w DM w poszukiwaniu odzywki z Garniera z Karite i NIE BYLO ale pech.. Do farbowanych nie mają z alterry ani z alverde odzywki tylko szampony niestety. Moze jednak zostane przy tym kokosie...
Bo dla czerwonych włosów te profesionalne np Goldwell patrzalam drogie a na dodatek mają silikony...:brz ydal:
Tutaj sporo, jeśli nie większość farbuje włosy. I jesteś chyba pierwszą osobą, która przejmuje się, żeby był napis "do farbowanych"
Stary 2012-02-04, 12:00   #55160
SugarbabyLove
Zakorzenienie

Cytat:
Tutaj sporo, jeśli nie większość farbuje włosy. I jesteś chyba pierwszą osobą, która przejmuje się, żeby był napis "do farbowanych"
a czemu tylko "napis"?
No to w takim razie co mi przytrzyma dluzej kolor..?
Szampon mam z hibiskuka odzywke glattungs isany i tą kokos z dm
co moge więcej zrobić?
Stary 2012-02-04, 12:03   #55161
kascysko
Zakorzenienie

Cytat:
a czemu tylko "napis"?
No to w takim razie co mi przytrzyma dluzej kolor..?
Szampon mam z hibiskuka odzywke glattungs isany i tą kokos z dm
co moge więcej zrobić?
Odżywić, żeby były gładsze, łuski domknięte, regularne zakwaszanie, ochrona przed zniszczeniami. Żaden składnik sam Ci farby nie utrzyma bez dobrej kondycji włosów.
Stary 2012-02-04, 12:34   #55162
Eloe77

Zaraz będzie jajecznica

Cytat:
Napisane przez Miss Transept Pokaż wiadomość
Niee, miałam już kilka torebek i zawsze tak samo szybko się psuje. Już kiedyś na wątku o lnianym rozważałyśmy co się dzieje z tym moim żelem i trochę pomogła zmiana sitka na plastikowe. Ale niewiele. Trudno, po prostu postaram się gotować jeszcze mniejsze porcje i już
Pamiętam
Przedziwna sprawa, ciekawam, jak zachowa się po dodaniu konserwanta.

Cytat:
Eloe fotki wstawiła rozluźniony skręt
będziesz ciachać? ;>
Bardzo chcę ciachać. Wnerwia mnie, ze się ciągną. I też to, że się nie chcą układać.
Dziękuję za miłe słowa

Cytat:
Napisane przez edyta07 Pokaż wiadomość
Tak ja obiecałam wczoraj wrzucam zdjęcia moich włosów
Fale z korkociągami na końcach - bardzo ładne

Cytat:
Napisane przez vanilia1985 Pokaż wiadomość
On jakoś kamufluje te przesusz na głowie, choć nie na długo. Mam wrażenie, że dzieję się to od kiedy zakupiłam odżywkę alterke z morelą, chyba ona mi nie służy
Możliwe, ze reagujesz na alkohol w składzie. Odstaw, zastosuj inną, byle nie z serii Alterra.
Cytat:
maska nałożona jako odżywka d/s strasznie prostuje mi włosy, są takie błagie
Błągie? Co masz na myśli?

Cytat:
Napisane przez edyta07 Pokaż wiadomość
No cóż... będę szukać innych żeli i próbować...
Próbowałaś już Artiste? Delii? Isany?

Cytat:
Napisane przez milena798 Pokaż wiadomość
styczeń i luty to najgorszy okres dla moich włosów (przejrzałam sobie zdjęcia na kompie z zeszłego roku właśnie ze stycznia i lutego i było to samo) i nie ważne co nałoże i tak wyglądają dziwacznie z utęsknieniem czekam na wiosnę a w lato to już będzie raj włosowy
no ale z tego co tu czytam to nie tylko moje włosy nie lubią zimy
Moje lubią, za to nie znoszą lata. W żadne sposób nie jestem w stanie doprowadzic ich do stanu używalności.
Pozostaje tylko przeczekać.
Cytat:
Napisane przez Rabarba Pokaż wiadomość
W przypływie szału kupiłam sobie to:
https://wizaz.pl/kosmetyki/produkt,3...-w-sprayu.html
dopiero potem zobaczyłam, że ma alcohol denat w składzie wysoko ;(
używałyście może?
nie mogę niczego z denatem.
Alko tylko wewnętrznie

Cytat:
Napisane przez eiri Pokaż wiadomość
Wcierania keratyny w głowę raczej nie polecam - moje ostatnie doświadczenia z keratyną we wcierce nie są zachwycające
Napiszesz coś więcej?

Dziennik, FAQ, pigułka wiedzy i pielęgnacja - wszystko o kręconych naturalnie włosach!

MÓJ IDEAŁ

Stary 2012-02-04, 12:39   #55163
iga_s
Raczkowanie

Dziewczyny dopiero teraz zainteresowałam się tematem tabletek CP, mogłybyście mi powiedzieć coś na ten temat albo odesłać do właściwego tematu?
Stary 2012-02-04, 12:41   #55164
SugarbabyLove
Zakorzenienie

Cytat:
Odżywić, żeby były gładsze, łuski domknięte, regularne zakwaszanie, ochrona przed zniszczeniami. Żaden składnik sam Ci farby nie utrzyma bez dobrej kondycji włosów.
a co to to zakwaszanie?
Stary 2012-02-04, 12:48   #55165
Eloe77

Cytat:
Napisane przez eiri Pokaż wiadomość
Wcierkę miałam ze stężeniem keratyny ok.1% czyli bardzo niewiele.
1. usztywniła włosy przy skalpie
2. miejscami wręcz sklejała
3. po założeniu czegokolwiek na głowę włosy już nie wstawały
4. włosy były szorstkie jak piorun
Na 100% to wina keratyny, bo wcierkę oparłam na samych sprawdzonych półproduktach, jedynie keratyna była nowością.
Może za jakiś czas zaobserwuję długofalowe efekty, na razie wcierkę rozcieńczyłam i jest trochę lepiej.
Dziękuję
Nie rozumiem tylko tego, co pogrubiłam. Możesz dokładniej opisać?
Co do usztywnienia to się nie dziwię A skóra jak reagowała?
Cytat:
ja kombinowałam z żabkami tymi małymi z rossmanna i nawet nieźle mi to poszło, trzeba uważac podczas odpinania żeby nie zaczepić o pasemko i nie pociągnąc, bo efekt przeczesania murowany
Czyli się da Ja bym zaraz powyciągała pojedyncze włosy - nie jestem za delikatna
Cytat:
a zdjęcia są są z wczoraj
Pięknie skręcone włosy.

Cytat:
dziękuję !! dokładnie to miałam napisać, po ostatnim myciu mi włosy piszczały - myłam skalp rozcieńczonym BD, na długości miałąm olej i te wloski przy głowie normalnie piszczały
też tak macie??
Rzadko, ale tak

Cytat:
Napisane przez vanadis Pokaż wiadomość
Kochaniutke potrzebuję Waszej pomocy
Otóż czy oleje nawilżają włosy ? Czy tylko zatrzymują wodę. Bo tutaj wdałam się w lekką dyskusję i przyleciałam do Was
https://wizaz.pl/forum/showthread.ph...1#post32013985
"Nawilżają", ponieważ "nawilżanie" to proces 3-torowy:
- dostarczenie wilgoci,
- regulacja poziomu wilgoci,
- zatrzymanie wilgoci.
Oleje wnikające dostarczą wilgoć w większym stopniu niźli zatrzymają ją w środku. Oleje niewnikające zatrzymają wilgoć we wnętrzu włosa.
Humektanty: miód, aloes, panthenol, gliceryna, HA będą wilgoć dostarczać, wiązać i regulować. Ale skutkiem regulowania poziomu wilgoci mogą tę wilgoć również z włosa wyciągać. I właśnie z tego powodu zapytałabym, czy to "nawilżanie" Bo przecież wyciągają tę wodę do suchego powietrza...

MÓJ IDEAŁ

Stary 2012-02-04, 12:50   #55166
ewcia1807
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez iga_s Pokaż wiadomość
Dziewczyny dopiero teraz zainteresowałam się tematem tabletek CP, mogłybyście mi powiedzieć coś na ten temat albo odesłać do właściwego tematu?
CP to Calcium Pantothenicum

http://www.przychodnia.pl/el/leki.php3?lek=428

Edytowane przez ewcia1807
Czas edycji: 2012-02-04 o 12:52
Stary 2012-02-04, 12:50   #55167
iga_s
Raczkowanie

Cytat:
a co to to zakwaszanie?
Stosując płukanki zakwaszające domykasz łuski włosa i z tego co pamiętam stabilizują kolor. Tutaj masz link do octowej: https://wizaz.pl/forum/showpost.php?...2&postcount=32 a tu do cytrynowej https://wizaz.pl/forum/showpost.php?...0&postcount=14

Ewcia dziękuje lecę czytać

Edytowane przez iga_s
Czas edycji: 2012-02-04 o 12:54
Stary 2012-02-04, 12:55   #55168
ewcia1807
Zakorzenienie

Cytat:
a co to to zakwaszanie?
No to np. ostatnie płukanie podczas mycia włosów zakwaszoną wodą cytryna lub wodą z octem, chodzi o wyregulowanie pH włosów, by się domknęły łuski, czego skutkiem są m.in. błyszczące włosy

Stary 2012-02-04, 13:06   #55169
Eloe77

Musze sie zbierać, ale jutro będę miała więcej czasu, to powinnam dotrzeć do Was

Cytat:
Napisane przez DMkAnia Pokaż wiadomość
Jak nie sięgały ramion to faktycznie były bardziej skręcone. Odkąd podrosły już takich nie mam, są to bardziej fale.
Świetnie! To oznacza, ze masz wybór - chcesz bardziej skręcone, to mozesz podciąć krócej. Chcesz fale - zapuszczasz
Cytat:
Dwukrotnie zastosowałam minimum: mycie odżywką bez d/s i jest bardzo dobrze + żel Isana, do której wracam, bo na tę chwilę się sprawdza i trzyma fryzurę. Po wczorajszym myciu włosy nie sięgały ramion
Świetnie
Cytat:
Napisane przez anias2 Pokaż wiadomość
Eloe mam prosbe, napisalam Ci jakis czas temu PW z zapytaniem o keratyne i nie wiem kiedy sie doczekam I tak Cie podziwiam ze tak na wszystko odpisujesz to moze tu napisze, chociaz nie wiem czy bedziesz kojarzyla moja historie wlosowa
Kojarzę
Muszę ponadrabiać teraz, więc PW czeka... Ech...
Cytat:
Zaryzykuje. Chodzi o to ze kiedys w rozmowie ze mna napisalas zebym narazie nie uzywala keratyny zeby poczekac z tym i takie pytanko kiedy moge zaczac jej uzywac bo jak slysze te wszystkie ah i oh to ja tez chce!
Nie chciałam, byś w tej chwili stosowała proteiny, ponieważ włosy winny dojść do siebie. Potrzebują dostarczenia i zatrzymania wody. Póki kondycja się nie poprawi, nie ma sensu wprowadzać składnika, który tam jest. I to jest w nadmiarze (bo po wysuszeniu został tylko budulec...).
Obecnie walka toczy się o zatrzymanie wody, ponieważ powietrze jest suche (mróz, ogrzewanie). Stąd tyle olejów. Dostarczamy i zatrzymujemy wodę.
Proteiny - a mam na myśli głównie hydrolizowaną keratynę i hydrolizowany jedwab - są również humektantami, więc mogą wpływać na oddawanie wody do powietrza. Stąd mój nacisk na to, byś ich jeszcze nie stosowała. Uszczelnimy ścianki, uzupełnimy braki wilgoci i gdy zaczną sprawiać spodziewane kłopoty, wóczas sięgniemy po proteiny.
Proteiny są niezbędne latem. Powinny być regularnie dostarczane, ponieważ słońce niszczy strukturę włosa. Wtedy nie tylko zabezpieczamy przed ucieczką wody (przy wysokiej temperaturze i niskim poziomie procentowym wilgoci), ale też dostarczamy budulca.
Tutaj wiele dziewczyn stosuje proteiny, mając już włosy nawodnione, stosując oleje. Póki i Twoje nie będą w odpowiedniej kondycji, póty nie wprowadzimy protein

Cytat:
Napisane przez LadyMadalena Pokaż wiadomość
Problem namber łan:
Ciągle zniszczona wierzchnia warstwa włosów.
Roztrzepujesz włosy u nasady podczas suszenia, nawiew jest średnio mocny, nie stosujesz olejów, więc wierzchnia warstwa (pewnie nisisz też czapki albo kaptury) daje znać, ze jest nie za dobrze.
Owszem, poduszka może tutaj mieć znaczenie, ale moim zdaniem to pielęgnacja jest przyczyną.
Cytat:
Włosy pomimo stylizacji od czasu do czasu przedtały się kręcić! Mam teraz ledwo fale i jak patrzę na zdjęcia kiedy robiłam niby tak samo a efekt był zdecydowanie lepszy to mi się smutno trochę robi.
Przyczynę podałam wyżej.

Cytat:
Napisane przez milena798 Pokaż wiadomość
W ogóle nie mogę dojść do ładu z tym punktem rosy a tak bym chciała Eleo masz jakieś linki do różnych stron gdzie będzie coś do poczytania na ten temat? U mnie punkt rosy -22 wilgotność 62%
Korzystam z informacji Syrenki i podlinkowanych tam artykułów. Pytaj, spróbuję pomóc.

Ale teraz lecę. Przyjemnej soboty! Bedę jutro popołudniu

MÓJ IDEAŁ

Stary 2012-02-04, 13:09   #55170
Miskaa78
Kazar Lady

Cytat:
Napisane przez Eloe77 Pokaż wiadomość
Czyli się da Ja bym zaraz powyciągała pojedyncze włosy - nie jestem za delikatna
Pięknie skręcone włosy.

pewnie moją wypowiedz przeczytasz w poniedziałek jak się dostatecznie "rozdziabi"(otworzy) te klamerki to można je usunąć bez szkód dla pasemek

dziekuje za komplement

Sarkazm to obrona osób inteligentnych przed otaczającą głupotą..

Miskaa78 jest offline Zgłoś do moderatora  
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Włosy kręcone: pielęgnacja, fryzury, inspiracje

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości