|
|||||||
| Notka |
|
| Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo. |
| Pokaż wyniki sondy: Jaki wybieramy tytuł IV cz. naszego wątku? | |||
| Mamy majowo-czerwcowe imiona dla dzieci mają prawie gotowe. |
|
3 | 4,29% |
| Majowo-czerwcowe mamy - imiona dla dzieci wybieramy. |
|
5 | 7,14% |
| Jak ten czas szybciutko leci, wybieramy imiona dla dzieci. |
|
3 | 4,29% |
| Minie zima, przyjdzie wiosna, każda mama będzie radosna. |
|
2 | 2,86% |
| Zima minie, wiosna nadejdzie, przy każdej mamie dziecko będzie. |
|
5 | 7,14% |
| Miną II, III, IV... W maju pierwsze dzieci ujrzymy na świecie. |
|
3 | 4,29% |
| Co to pajac, rogal, pomocy! Plotkujemy od rana do nocy. |
|
7 | 10,00% |
| Luty, marzec, kwiecień, maj - w czerwcu będzie komplet mam! |
|
42 | 60,00% |
| Głosujący: 70. Nie możesz głosować w tej sondzie | |||
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#4861 | |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Nasze brzuchy szybko rosną, urodzimy późną wiosną. Mamusie V-VI 2012 cz. III
Cytat:
![]() _Agata - akurat co do wyboru mebli i innych rzeczy doskonale Cię rozumiem - ja jedno łóżeczko przeoglądałam już chyba z tysiąć razy, wymacałam, sprawdziłam trwałość materiałów, kolorystyke - czy będzie pasować do całej reszty - nie potrafiłabym wejśc do sklepu i kupić coś nim nie zobaczyłabym gdzie to ma stać....dlatego naprawdę z serca życzę Ci żeby zdążyli się wyrobić i żebyś mogła dokończyć to przed porodem. |
|
|
|
|
#4862 |
|
Raczkowanie
|
Dot.: Nasze brzuchy szybko rosną, urodzimy późną wiosną. Mamusie V-VI 2012 cz. III
Moje kochane jeśli chodzi o karmienie to ważne żeby się nie nastawiać że to na początku będzie miodzio ,bo nie bedzie. U mnie wygladało to tak ,że połozna godzine po porodzie kazala mi nakarmic mała bo ryczy. Więc wyjełam pierś i próbowalam przystawić a tu nic mała nie łapie ,tylko pręzy się i wyje nadal, połozna zaczeła mi miętosić tego cyca i wsadzać jej w buzie prawie na chama,ja przy tym czułam się jak manekin. Troche zassała ,ale i tak ciągle ryk,i tak przez 2 dni, na 3 dzień błagałam o butelkę bo mi się zdawało ,że mleka nie mam . Położne stwierdziły ,ze wszystko jest w normie i że tak ma być ,wię wyglądało to tak ,ona wyła i ja jednocześnie z tej bezzsilności. Na 4 dzień już w domu,dostałam nawału pokarmu,cyce jak balony mleko samo pryskało ,żeby małą przystawić musiałam spuszczać trochę laktatorem,na całe szczęście Nikola umiała już ssać,ale doszedł następny problem-popękane brodawki, ból straszliwy i do tego skurcze macicy przy karmieniu poprostu koniec dziewczynki. To wszystko trwało ok 1,5 miesiąca. A potem to już extra,ja miałam mleka pod dostatkiem,jak nie to częściej przystawiałam a na drugi dzień było ok,mała super ssała a ja miałam z głowy cały ten galimatias z butelkami,smoczkami podgrzewaczami,sterylizat orami... Pamietam jak chodziłam z córcią na spacery-kolezanki o określonej godzinie do domu mieszankę robić, albo podgrzać ,a ja pielucha tetrowa na ramię pod pieluszka mała z cyckiem a ja dalej na alejkach parkowych
drugą rzeczą jaką pamiętam to ząbkowanie,jak tylko miałam dosyć płaczu to przystawiam Nikole spokojnie usypiała ,a ja miałam czas na serial ulubiony i utęsknione wytchnienie ,butelki już bym nie podała bo można przekarmić,a cyc to jak mleczarnia i przytulanka w jednym. Pomimo tych trudności na początku,karmienie wspominam jako mój sukces i wiem ,że swoje dziecko zawsze można wykarmić, nie ma czegoś takiego jak za chude mleko czy jego niedobór , porostu jest za mała cierpliwość ale żeby ja mieć potrzebne jest wsparcie w moim przypadku męża. Więc życze wam dziewuszki wytrwałości i obyście miały wsparcie tak bardzo potrzebne w tym okresie ,a nie zrzędliwe matki,teściowe, babki itp. ,których jedyna rada to " dziecko się nie najada przejdź na butelkę"
|
|
|
|
#4863 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
#4864 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Pewnie, że tak, spróbowac na pewno można ![]() a zwykłe wiadro od mopa może być? bo taniej wyjdzie |
|
|
|
|
#4865 | |||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Dziękuję, dziękuję. Przyda się, bo jak tak dalej pójdzie to do końca roku nie będzie w domu kanapy ![]() Na szczęście płytki mąż zobaczył i powiedział, że innych nie chce. Pooglądaliśmy jeszcze trochę, ale zgodnie stweirdziliśmy, że pierwszy wybór był najlepszy. Kuchnię też od początku miałam określoną, parkiet od zawsze mial być dębowy, a ściany szare. Teraz tylko odcień szarości wybrać ![]() Cytat:
![]() ---------- Dopisano o 20:45 ---------- Poprzedni post napisano o 20:43 ---------- Cytat:
|
|
|
#4866 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#4867 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Ja już o tym pisałam. Moje dziecko leciało z wagi jak szalone - w szpitalu dostałam wybór - dokarmiamy po palcu albo kroplówka - po powrocie do domu przez cały pierwszy miesiąc nie dokarmiałam w ogóle zgodnie z założeniem, że każda kobieta może wykarmić swoje dziecko - dziecko płakało z głodu tak, że w ostatniej chwili dzięki interwencji lekarza nie trafiło z przepukliną na zabieg, mało co nie trafiło do szpitala z powodu ogromnego, wzdętego, bolącego brzucha, drzemki były w ciągu dnia -po 10-15 minut najdłużej - dziecko cały czas rozdrażnione, popłakujące, wrzeszczące - a ja jadłam przez 4 miesiące wyłącznie suchy chleb, kurczaka, marchew i buraki, mimo to małemu było albo bardzo źle albo jeszcze gorzej. Do tego refluks i koniecznośc ciągłego trzymania w pionie - nie mieliśmy nawet głębokiego wózka, bo synek krztusił się od razu po odłożeniu. Nie mogłam zjeść nawet odrobiny masła, po 2 łyżkach jogurtu mieliśmy 2 doby takiej jazdy, że drugi raz się nie odważyłam. Po 4 miesiącach masakry, bo inaczej nie mogę tego nazwać prawie zemdlałam z dzieckiem na ręku, przeszliśmy na butelkę i Nutramigen. Po dokładnie dwóch dobach problemy się skończyły. Nie wyciągałabym więc pochopnych wniosków, bo ja naprawdę bardzo chciałam karmić naturalnie. Drugi raz, jeżeli będę w takiej sytuacji, znacznie szybciej przejdę na butelkę. Nie będę męczyć siebie, a przede wszystkim dziecka. Dla mnie zrobienie mleka na dworze nie stanowi żadnego problemu - termos z ciepłą wodą, wsypuję mleko, mieszam i w kilka sekund mleko gotowe. Szybciej, niż bym zdążyła się rozebrać. Nigdy nie wracałam z powodu karmienia do domu. I nie sądzę, żebym była jedyną kobietą na tej planecie, która miała takie problemy z karmieniem. Po miesiącu karmienia samą piersią - po prostu musiałam po każdym posiłku piersią podać jeszcze butelkę, bo synek płakał z głodu. Miałam pozwolić, żeby mi zabrali dziecko do szpitala na kroplówki w imię upierania się przy jedynie naturalnym karmieniu??? Bezskutecznie zresztą. Bo gdybym tylko mogła, zrobiłabym wszystko - byłam zdeterminowana przez bite 4 miesiące. Edytowane przez SzmaragdowyKotek Czas edycji: 2012-02-05 o 21:29 |
|
|
|
|
#4868 | ||
|
Zakorzenienie
|
oplułam monitor...nie mogę dobre
![]() Cytat:
dawaj znać jak tam idzie.... jeśli chodzi o śmietnik to w jakim będzie kolorze ![]() Cytat:
ja też - oglądałam filmiki na youtube i mnie przeraził sposób trzymania tego dziecka - mam już wanienkę prześliczną niebieską i radę, żeby zanurzać dziecko w ręczniku - a dalej zobaczymy jak będzie a teraz mam dwa pytania - od kiedy jest pierwsza kąpiel? czekacie aż dziecku odpadnie pępek - myjąc go myjką na stole, czy od razu do wanienki/wiaderka? i drugie pytanie.... miałam i zapomniałam....a już wiem - karmienie piersią - do mam które oczywiście karmiły - czy Wy karmiłyście bardzo często w nocy czy pozwalałyście - jeśli dziecko spało i się nie budziło na karmienie spać dziecku do momentu pobudki? czy wstawałyście w nocy je przez sen dokarmiać? |
||
|
|
|
#4869 |
|
Zakorzenienie
|
kapukat, na pewno coś od czasu do czasu napiszę
Ale tu nie o tym wątek ![]() HA! Dostaliśmy zaproszenie na ślub i imprezę 14 kwietnia. Nie sądziłam, ze będąc w ciąży będę balować. Obym się tylko nie rozsypała podczas tańców.
|
|
#4870 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Kąpiel jest od razu my kąpaliśmy synka natychmiast po powrocie ze szpitala, żeby pozbyć się tych szpitalnych bakterii Dziecko samo się budzi na karmienie, ale jeżeli taki maluch śpi (mój tak miał - spał w szpitalu jeden raz 8 godzin i potem nie dawał się wybudzić pielęgniarkom, potem zaczęły się już płacze non stop) to trzeba jednak podawać pierś, bo to za długa przerwa. Ale generalnie dziecko samo się budzi co 2-3 godziny na jedzonko Wiesz, trzeba po prostu obserwować dziecko - jeżeli dobrze przybiera, najada się i nawet ma inny rytm budzenia się, to też wszystko ok
Edytowane przez SzmaragdowyKotek Czas edycji: 2012-02-05 o 21:10 |
|
|
|
|
#4871 | |||
|
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() Cytat:
![]() [1=ecd9a68db8379fc22aec146 35aa2645aca7c721b_6070dc9 9c9f91;32090502]Dziewczyny, a czy boli Was czasami, jak dzieci kopią? Bo jak mi przysadzi kopa w lewy jajnik, to aż się boję, że to coś tam nie tak, ale po chwili widzę fale Dunaju po lewej stronie brzucha, to już wiem, że buszuje...[/QUOTE] Mój malec kopie bardzo boleśnie szczególnie jak mu nie pasuje moja pozycja ![]() Cytat:
|
|||
|
|
|
#4872 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Lozeczko + komoda ta nizsza na gorze bedzie przewijak . Krzeslo bujane - nie znalazlam dokladnie tego samego co ogladalismy w sklepie ale podobny do tego http://www.toysrus.com/product/index...ductId=3783794 Wozek Maxi Cosi ( Travel System ) spacerowka + fotelik zastanawialismy sie nad dwoma wkoncu stanelo na tym czekoladowo turkusowym. http://www.thebraggingmommy.com/2011...system-review/ Niania - ta pierwsza ma rodzina u ktorej pracuje i super sie sprawdza ta druga jest nowsza jeszcze myslimy ktora wziasc 1- http://www.toysrus.com/product/index...uctId=11892376 2- http://www.toysrus.com/product/index...uctId=12369631 Bujak - http://www.toysrus.com/product/index...ductId=3997259 Nie moge znalesc na necie poscieli ale bedzie w malpki
Edytowane przez zaaaabcia Czas edycji: 2012-02-05 o 21:24 |
|
|
|
|
#4873 |
|
Wtajemniczenie
|
Nawet jak się zamoczy kikut pępuszka, to wystarczy wytrzeć, nic złego się nie stanie coraz więcej się o tym mówi. Wiadomo, nie moczyć specjalnie, ale jak chlapnie woda, to spokojnie - wytrzeć, osuszyć i nie panikować
|
|
|
|
#4874 | |||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
Cytat:
gratuluję zakupów
|
|||
|
|
|
#4875 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
z fotela to jak narazie najbardziej zadowolony maz
|
|
|
#4876 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
rozumiem że przygotowywał się do karmienia? ![]() ---------- Dopisano o 21:48 ---------- Poprzedni post napisano o 21:46 ---------- a i jeszcze jedno - puki pamiętam to pytam od razu - chodzi o spacery... Wracasz z niemowlakiem do domu i kiedy można wyjść z nim chociaż na krótki spacer? jak się go przyzwyczaja do tego że będzie przebywał na dworzu? można go ubrać i iść z nim już na początku, czy trzeba mu urządzać jakąś terapię wstrząsową? |
|
|
|
|
#4877 |
|
Zakorzenienie
|
zaaabcia ale zakupy piekneeeeeeeeeee, zazdrosze
![]() najbardziej mi sie podoba lozeczko, fotel i kolyska )a tak woglole ile dziecie pospi w takiej kolysce, jak myslicie ?? kiedys widzialam za 100 zl na gieldzie w sumie w stanie idealnym ,pozniej zalowalam ze nie kupilam.....No ale w sumie mala ta powierzchnia spania... Nie wiem nie znam sie ![]() aha mam, jeszcze jedno pytanie do dosw mam bo ta kolezanka u ktorej bylam miala taki trojkatr zamiast poduszki wsadzony do lozeczka... nie poduszka tylko wiecie hmmmmm http://www.google.com/imgres?q=lozec...0&tx=125&ty=89 takie cos mialyscie takie cos czy dziecie spalo na plasko ??
http://www.suwaczki.com/tickers/n59yx1hp79isyitx.png" Leos http://www.suwaczki.com/tickers/ckaiebkmv17sjqus.png Fosolka Edytowane przez agatka661 Czas edycji: 2012-02-05 o 21:53 |
|
|
|
#4878 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Jasne, chciałabyś, 6 godzin - marzycielka żartuję, oczywiście wiesz, kluczowa jest zawsze obserwacja dziecka. Na samym początku to nie jest fizjologicznie możliwe - takie dziecko wypija łyżeczkę, dwie mleka/siary, więc siłą rzeczy po prostu za te 2 godziny MUSI być głodne. Jeżeli jest to mleko modyfikowane, to tutaj sytość trwa troszkę dłużej, ale na początku i tak co te 2-3 godziny dziecko musi zjeść. Potem te odstępy naturalnie się wydłużają. Moja koleżanka miała córę na Nutramigenie, to mała przesypiała kilka godzin bez przerwy już pod koniec 1. miesiąca. Ale jej dziecko to ogólnie anioł, więc nie sugerowałabym się za bardzo Ja zrobiłabym tak - jeżeli dziecko ładnie je w ciągu dnia, jest zadowolone, widać, że nie jest głodne, to spróbowałabym na początku po tych 3-4 godzinach podać pierś. Dla pewności. Ale jeżeli nagle się nie rzuci przez jedną czy drugą noc, to potem bym dała spokój - te przerwy w naturalny sposób się wydłużają, ale na pewno takiemu tygodniowemu czy 2.tygodniowemu dziecku na początku nie można pozwolić na niejedzenie np. przez 6 czy 8 godzin - po tym, jak mi się synka nie udawało wybudzić w szpitalu, lekarz mi wytłumaczył, że to takie błędne koło - dziecko nie dostanie jeść, więc zasypia i kuli się, żeby nie tracić ciepła i zasypia tak mocno, bo organizm oszczędza kalorie. Potem może być taki stan, że możesz dziecko głaskac, mówić, próbować wybudzać na wszelkie sposoby, a ono w ogóle nie reaguje, tylko przelewa się przez ręce dosłownie - ja tak miałam i jest to przerażające, bo dziecko nie reaguje na żadne bodźce... Mam nadzieję, że zrozumiałaś mój wywód bo tyle chciałam Ci przekazać, że nie wiem, czy to jest czytelne
|
|
|
|
|
#4879 |
|
Zakorzenienie
|
zaaaabcia bardzo fajne rzeczy
jeszcze tylko pierdółki i wyprawka gotowa
Aniołek (06-2011)[*] Aniołek (11-2010)[*] Po szklistych oczach je poznasz, po chwiejnym głosie Po marzeniach w pył obróconych, po kołysankach nie wyśpiewanych Po imionach nie nadanych, po smutku lepiej lub gorzej skrywanym Po tym wszystkim poznasz Aniołkowe mamy.... |
|
|
|
#4880 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#4881 |
|
Zakorzenienie
|
Ja jestem zdecydowana na materacyk cocoonababy tylko chcę kupić używany bo nowy jest za drogi :/
---------- Dopisano o 22:17 ---------- Poprzedni post napisano o 22:09 ---------- Szmaragdowy kotku każdy Twój post czytam z uwagą i próbuję zapamiętać Twoje rady, żeby w przyszłości móc z nich skorzystać
Aniołek (06-2011)[*] Aniołek (11-2010)[*] Po szklistych oczach je poznasz, po chwiejnym głosie Po marzeniach w pył obróconych, po kołysankach nie wyśpiewanych Po imionach nie nadanych, po smutku lepiej lub gorzej skrywanym Po tym wszystkim poznasz Aniołkowe mamy.... |
|
|
|
#4882 | |||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
![]() Cytat:
|
|||
|
|
|
#4883 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
To dobrze wiesz, to jest tak, że zdrowe dziecko nigdy Ci się samo nie zagłodzi. Nawet jak przez kilka tygodni będzie miało takie fazy, że np. będzie jadło tylko jeden czy dwa produkty tak po prostu jest, wiem, ze to się wydaje przerażające, już oczyma wyobraźni widzimy sobie dziecko pozbawione witamin itp., ale to jest NORMALNE i naprawdę, wszytskie dzieci tak mają. Ja po 6 tygodniach np. jedzenia przez moje dziecko wyłącznie: uwaga - ziemniaków z marchewką oraz marchewki ze szpinakiem i ZERO jakichkolwiek innych produktów chciałam dzwonić już do lekarza, ale potem się przyzwyczaiłam, że tak po prostu jest. Faza mija i dziecko potem będzie jadło np. tylko chleb przez jakiś czas. Nic się nie stanie, krzywdy sobie nie zrobi, chociaż to wygląda dziwnie, na dłuższą metę taka dieta jest całkiem zbilansowana (patrząc np. w perspektywie kilku miesięcy), tylko że dzieci tak mają, że rzucają się na jedno, a potem kijem nie zagonisz, bo już mają ochotę na coś innego i potem potrafią jeść tylko to. Natomiast zasada ta nie dotyczy noworodków i wczesnych niemowląt. One nie zawsze mają odruch, że głod = wybudzenie, więc trzeba troszkę uważać, ale to naprawdę na samym początku potem karmić "na żądanie". I starsze dziecko też. Coraz więcej głosów jest własnie za tym, ze te sztywne pory posiłków powodują więcej szkody niż pożytku - uczymy jeść dziecko "na gwizdek", a nie wtedy, kiedy jest głodne. W rezultacie nie potrafi odróżnić tego, czy jest głodne czy nie, a to już pierwszy krok do niekontrolowanego jedzenia, tylko dlatego, ze jest pora obiadu, a nie dlatego, że dziecko jest głodne i organizm potrzebuje tego obiadu.
|
|
|
|
|
#4884 | ||
|
Zadomowienie
|
" W ciemności" fajny film, spokojnie można polecić, ale dzisiaj byłam na "Róży"-przez cały film byłam wbita w fotel. Mocny, świetny film!!!
Cytat:
Cytat:
Fotel bujany też chcę kupić, ale nie wiedziałam, że są takie...no już inne. Wiecie, ja to sobie wyobrażałam taki babciny fotel bujany W takim razie jak pójdę do sklepu to pewnie się zdziwię.To ja Wam się pochwalę lampką jaką kupiłam do pokoju dzidzi. Te dostępne tu z projektorem są beznadziejne więc stwierdziłam, że ta powinna być super. Okaże się w przyszłym tygodniu jak przyjdzie. http://www.youtube.com/watch?v=ncYeV...feature=fvwrel Jutro zagłębiam temat pielęgnacji dziecka tzn kosmetyków dla nie niego. Jeśli coś słyszałyście na temat kosmetyków mustella to chętnie posłucham. |
||
|
|
|
#4885 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Spłoniłam się ![]() |
|
|
|
|
#4886 | ||||
|
Raczkowanie
|
Cytat:
I podbijam pytanie - czy może polecic mi ktoś, kojec - poduszkę (najlepiej z allegro)? Chciałabym w tym tyg zamówic, a wiem, że niektóre z was zamawiały i były zadowolone. Please ![]() Cytat:
Cytat:
Cytat:
|
||||
|
|
|
#4887 |
|
Zakorzenienie
|
Ewunia świetna ta lampa
|
|
|
#4888 |
|
Zadomowienie
|
Haha a ja się za wcześnie pochwaliłam. Weszłam na stronkę, żeby już ją zamówić i okazało się, że produktu brak.
http://www.babyvip.pl/pl/p/NS50682La...wosc-2010/3513 Ale uwzięłam się na te gwiazdki więc jak coś będę chyba w Niemczech szukać |
|
|
|
#4889 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ja mam ten sam od kilku miesięcy, i jak najbardziej polecam. Kilka dziewczyn też ten zamówiło.
|
|
|
#4890 |
|
Wtajemniczenie
|
Dziewczyny, karuzelka oczywiście karuzelką, ale już dla troszkę starszego dziecka bardzo polecam lampkę przytulankę Barbapapa Lumilove Pabobo - piszę w całości, bo nie wiem, czy wizaż mi przepuści link http://www.☠☠☠☠☠☠☠☠☠☠☠☠/Lampka,przyt...obo-p1014.html
My mamy niebieską, synek śpi z tą lampką dokładnie tak, jak na zdjęciu - (że też w oczy go to nie razi!) i mówi na to "stworek". Świetna rzecz - w ciągu dnia stoi na podstawce do ładowania, na noc ściągamy i calutką noc do rana świeci takim przyjemnym, delikatnym światłem.Nie przepuściło to jest na stronie babymama oczywiście kropka pl
Edytowane przez SzmaragdowyKotek Czas edycji: 2012-02-05 o 23:31 |
|
![]() |
Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 22:38.

najpierw wazyl cos 2700, pozniej spadl do 2300, teraz cos ponad 2800

Mnie podobał się jedo ale jedna babka powiedziała mi że spacerówka to nie bardzo i znowu jestem w kropce