|
|||||||
| Notka |
|
| Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo. |
| Pokaż wyniki sondy: Jaki wybieramy tytuł IV cz. naszego wątku? | |||
| Mamy majowo-czerwcowe imiona dla dzieci mają prawie gotowe. |
|
3 | 4,29% |
| Majowo-czerwcowe mamy - imiona dla dzieci wybieramy. |
|
5 | 7,14% |
| Jak ten czas szybciutko leci, wybieramy imiona dla dzieci. |
|
3 | 4,29% |
| Minie zima, przyjdzie wiosna, każda mama będzie radosna. |
|
2 | 2,86% |
| Zima minie, wiosna nadejdzie, przy każdej mamie dziecko będzie. |
|
5 | 7,14% |
| Miną II, III, IV... W maju pierwsze dzieci ujrzymy na świecie. |
|
3 | 4,29% |
| Co to pajac, rogal, pomocy! Plotkujemy od rana do nocy. |
|
7 | 10,00% |
| Luty, marzec, kwiecień, maj - w czerwcu będzie komplet mam! |
|
42 | 60,00% |
| Głosujący: 70. Nie możesz głosować w tej sondzie | |||
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#4891 | |
|
Raczkowanie
|
Dot.: Nasze brzuchy szybko rosną, urodzimy późną wiosną. Mamusie V-VI 2012 cz. III
Cytat:
A dziewczyny podlinkowały właśnie motherhood.
Edytowane przez ghosst Czas edycji: 2012-02-05 o 23:27 |
|
|
|
|
#4892 | |
|
Wtajemniczenie
|
Dot.: Nasze brzuchy szybko rosną, urodzimy późną wiosną. Mamusie V-VI 2012 cz. III
Cytat:
http://allegro.pl/lampka-nocna-przyt...046012825.htmlAle dużo fajnych tematów poruszyłyście Ja też mam pytanie, jeśli mogę Jak karmi się dziecko piersią np do 1rż, to wprowadza się w między czasie jakieś inne produkty do jedzenia?zaaabcia, super zakupy. Mnie też bardzo podoba się ta kołyska, ale ja poluję raczej na polski, tańszy odpowiednik z coneco
Edytowane przez Gaabbi Czas edycji: 2012-02-06 o 00:44 |
|
|
|
|
#4893 |
|
Wtajemniczenie
|
[QUOTE=Gaabbi;32097384]Nie wiem, czy właśnie tą lampkę podlinkowałaś, ale mnie się podoba ta
http://www.youtube.com/watch?v=JFv4u...eature=relatedAle dużo fajnych tematów poruszyłyście Ja też mam pytanie, jeśli mogę Jak karmi się dziecko piersią np do 1rż, to wprowadza się w między czasie jakieś inne produkty do jedzenia?Nie wiem, czy to ta lampka, bo nie mam czegoś tam i nie chce mi się otworzyć jak wpiszesz Pabobo Lumilove to wyskoczy![]() Jak karmisz dziecko tylko piersią, to wprowadzasz normalne jedzenie od 5/6 miesiąca, jeżeli karmisz mlekiem modyfikowanym albo piersią i mlekiem modyfikowanym - od 4/5 m-ca
|
|
|
|
#4894 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
---------- Dopisano o 23:59 ---------- Poprzedni post napisano o 23:56 ---------- Świetnie się Was czyta, ale uciekam spać bo jutro badanie glukozy i pobudka o 6:15!! Dobrej nocy wszystkim brzuszkom
|
|
#4895 |
|
Zakorzenienie
|
Aniołek (06-2011)[*] Aniołek (11-2010)[*] Po szklistych oczach je poznasz, po chwiejnym głosie Po marzeniach w pył obróconych, po kołysankach nie wyśpiewanych Po imionach nie nadanych, po smutku lepiej lub gorzej skrywanym Po tym wszystkim poznasz Aniołkowe mamy.... |
|
|
|
#4896 |
|
Wtajemniczenie
|
No dobra
podlinkowałam nie tą zakładkę co chciałam Już edytuję tamten post i będzie ok... chyba
|
|
|
|
#4897 | ||||||||||||
|
Wtajemniczenie
|
Hoho... Byłam na wątku popołudniu, a tu tyle ważnych tematów jeszcze się pojawiło tego dnia
![]() Cytat:
Dla niego najważniejsza jest mama i tylko to się liczy. To Ty musisz być silna i leżeć, a nie chodzić z Filipem, żebyś później z dwoma synkami mogła się zdrowo i wesoło bawić Czekamy z niecierpliwości na wieści po poniedziałkowym obchodzie ![]() To cieszę się. Proszę Cytat:
I mi się fotel spodobał, bo postanowiłam dawno, że jakiś będzie w pokoju Kaja, ale zupełnie nie wiem jeszcze jaki...Cytat:
Ja też tak mam, że lubię mieć czarno na białym coś do porównania. Też nie widziałam takiej strony, która by coś porównywała... Już w ten sposób zeszłam z jakichś 15 modeli, które początkowo brałam pod uwagę do 4 ![]() [1=ecd9a68db8379fc22aec146 35aa2645aca7c721b_6070dc9 9c9f91;32090502]Dziewczyny, a czy boli Was czasami, jak dzieci kopią? Bo jak mi przysadzi kopa w lewy jajnik, to aż się boję, że to coś tam nie tak, ale po chwili widzę fale Dunaju po lewej stronie brzucha, to już wiem, że buszuje...[/QUOTE] Oj tak Właśnie wtedy jak mały siedzi z głową u góry, a kopie mnie na dole w głębi (po pęcherzu?), to boli trochę. Nawet myślałam ostatnio, że nie pamiętam, żeby Maksiu mnie tak kopał, ale on z kolei bardzo szybko był już głową w dół i chyba zdecydowaną większość w czasu w tej pozycji spędzał, a Kajko kopie mnie tak ze 2 dni u góry, a potem ze 3 dni w dole i tak na zmianę.Cytat:
Cytat:
Cytat:
Ja nic nie pisałam, żeby takie dzieci ratować... Pisałam wręcz, że obecność i budowę mózgu ocenia się na usg już w 12-14 tc. Pisałam o trudności w podjęciu decyzji, gdy zdrowe dziecko rodzi się za wcześnie:Cytat:
Cytat:
![]() Cytat:
Co do budzenia na karmienie zgadzam się z Kotkiem. Noworodka (czyli przez pierwszy miesiąc) trzeba obudzić, jeśli za długo śpi. Natomiast nie pamiętam, ile trwa "za długo". Muszę jeszcze zapytać o to pediatrę/położną. Ale też miałam podobną sytuację, że Maksiu raz w szpitalu spał długo (tak mi świta, że 5-6h) i jak położna to usłyszała, bo powiedziałam, że "tak mi ładnie i długo śpi dziecko" czy coś w tym stylu to od razu kazała mi go obudzić.Cytat:
). To już będzie chyba dobry termin dla Ciebie ![]() Cytat:
![]() Cytat:
Maksiu spał zupełnie na płasko na pewno przez pierwszy rok, jak nie dwa, nie pamiętam Dla mnie to nie jest dziwne, bo sama śpię na bardzo małej poduszce ![]() Uff, doczytałam, odpisałam, jestem na bieżąco Jutro nowy wątek, to na pewno będziecie zasuwać - tak sądzę, bo jak ten się zaczynał, to takie szaleństwo było Tylko proszę mi zaraz skoro świt tych 100 postów nie wysmarować, bo o 8 rano przed wyjściem tż do pracy idę zapisać Maksa do szkoły, po tym zaraz wracam i siedzę w domu. Ja już w sumie zdrowa, ale teraz jeszcze przez parę dni (oby nie dłużej!) jestem w ciągu dnia uziemiona przez to, że Maks jeszcze chory... Ale na razie - tfu, tfu! - jest poprawa i wygląda na to, że syropki mu wystarczą do wyzdrowienia Oby, bo choroba bez antybiotyku to u nas teraz rzadkość ![]() ---------- Dopisano o 00:50 ---------- Poprzedni post napisano o 00:39 ---------- Ach, jeszcze mi się jedno przypomniało... Wczoraj grzebiąc po allegro za komodą z przewijakiem, znalazłam dział z takimi półko-przewijakami: http://allegro.pl/przewijaki-komody-pielegnacyjne-99371 Któraś kiedyś o takie coś pytała, więc wrzucam
|
||||||||||||
|
|
|
#4898 | |||||
|
Zakorzenienie
|
haha no na to wyglada
ale byl zachwycony ze bardzo wygodny ![]() Cytat:
Na necie pisze ze do 7kg dziecko moze lezec wiec faktycznie nie duzo .. u nas bedzie to stalo na poczatku w sypialni a pozniej u siebie bedzie spalo. Cytat:
![]() dziekuje Cytat:
![]() Dziekuje ![]() Superowa ta lampka Cytat:
a ile w pl takie kolyski? Cytat:
Moja mama oszalala Byla sama na zakupach i kupila kolejne dwa worki ciuszkow dla wnusia ![]() Mowie jej zeby przystopowala bo gdzie ja to wszystko pomieszcze
|
|
|
#4899 |
|
Wtajemniczenie
|
Dzień dobry.
Dzisiaj "wielki dzień" więc już zasnąć nie mogę ![]() U nas te kołyski, co Ty kupiłaś są w okolicach 525zł z przesyłką http://allegro.pl/promocja-kolcraft-...091142679.html, a ten polski odpowiednik ok. 350zł http://allegro.pl/nowa-wersja-kolysk...101691802.html Dziecko może podobno w tej kołysce spać do 5 miesiąca życia. Wczoraj oporządziłam swoją cytrynkę i spod chaszczy wyłoniła się ciemna kreska Na razie nie jest jakoś super widoczna i niedługa, ale jest.
Edytowane przez Gaabbi Czas edycji: 2012-02-06 o 07:20 |
|
|
|
#4900 | |||||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Cytat:
Co do karmienia to tak jak napisał Szmaragdowy Kotek, taki maluch nie wytrzymuje zbyt długo bez jedzenia i jeśli w pierwszym tygodniu nie budzi się w nocy na jedzonko to powinno się go wybudzać, potem te przerwy się same wydłużają. Oliwka chyba jak miała 2 miesiące to przesypiała ciągiem od 22 do 5 rano ![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]() U nas młoda ma taką poduchę, ona się najbardziej przydaje jak dziecko jest przeziębione i ma katar to kładzie się wtedy malucha na takiej poduszce i ta wydzielina z kataru nie spływa dziecku do gardła co może skończyć się zapaleniem oskrzeli. Nam doradziła to pediatra ale młoda miała na pewno pół roku, nie wiem czy wcześniej można. Cytat:
Tak w ogóle to cześć ![]() Ja mam dzisiaj dzień wizyt lekarskich, młoda kaszle a mnie napierdziela gardło
[vichy]263566[/vichy] Niechaj Bóg ma w swej opiece człowieka, który Cię naprawdę pokocha. Złamiesz mu serce, śliczna moja, okrutna, psotna kotko, która tak jest nieuważna i pewna siebie, że nie stara się nawet osłaniać swoich pazurków. http://suwaczki.waszslub.pl/img-2008080201001030.png |
|||||
|
|
|
#4901 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Różnice są m.in. w jakości wykonania, użytym materiale. I najważniejsze, najlepiej kupić rogal, a nie długą prostą poduszkę. Bo rogal wymusza pewną pozycję, na której nam zależy, która odciąża kręgosłup. A poduszkę kształtujesz jak chcesz, i niekoniecznie ten efekt osiągniesz ![]() Cytat:
U nas z wykańczaniem sprawa o tyle "poważna", ze wszystko od początku robimy. Gładzie - 1,5 tygodnia, łazienka kolejne 1,5. Później malowanie... parkiet, zejdzie ze 2 tygodnie, bo po położeniu musi poleżeć przed olejowaniem... Kuchnia - 2-3 dni. No i urządzić resztę trzeba. A terminów nie da się zgrać tak żeby jeden wykonawca wchodzić od razu po drugim. Bo, po pierwsze nie wiem kiedy dokładnie skończy pierwszy, a po drugie, na kolejnego kilka dni trzeba poczekać bo ma inną robotę... ![]() Ale z moim szczęściem wierzę, ze się uda do końca marca skończyć ![]() U mnie, nawet blisko domu i szpitala. Termin będzie już niedaleko, więc mogę rodzić
|
|
|
#4902 |
|
Wtajemniczenie
|
Niosę dobre wieści
|
|
|
|
#4903 | ||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
To teraz nic tylko dbac o siebie i odpoczywać![]() Czy którąś z was w nocy czy tez nad ranem łapią skurcze w łydkach? Od 2 nocy nie mogę się przeciągnąć, bo zaraz tak mnie łapie, że muszę się przez 5 minut masować |
||
|
|
|
#4904 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() To teraz dbaj o siebie i nie przemęczaj się Ale to sama wiesz najlepiej ![]() Cytat:
Magnezu Ci potrzeba. Jeśli lubisz to jedz kaszę gryczaną, to doskonałe źródło. Mi się właśnie gotuje
|
|
|
#4905 |
|
Wtajemniczenie
|
|
|
|
|
#4906 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
, bo jest dla mnie zbyt mdła i nie jadalna, ale znajdę zastępstwo. I chyba witaminy znowu zacznę brać.
|
|
|
|
|
#4907 | ||||
|
Wtajemniczenie
|
Dzień dobry! Już jestem
![]() A widzę, że Wy dziś grzecznie na razie i dopiero kilka postów.Ja już byłam w szkole, Maksiu zapisany, tak że już niedługo moje małe dzieciątko będzie pierwszoklasistą.Cytat:
A jednak ciekawość wzięła górę i czytałam sporo... Z powodu tak wielu negatywnych opinii ja bym się bała zdecydować na tą butlę Myślę, że sprzedaż dużej ilości na allegro to przede wszystkim efekt świetnej opinii firmy Medela. Ja mam zamiar jak najbardziej karmić piersią, a jak już będzie ustabilizowana laktacja i mały dobrze nauczony ssania z piersi to tak od 5/6 mies. (jak będzie potrzeba, to może 3/4 mies.) już spokojnie będzie stało w domu mleko w puszce i butla na jakieś moje nieprzewidziane pilne wyjścia. Wcześniej też może być potrzeba podania wody czy herbatki. Dlatego też zainteresowałam się od razu tą butlą, jak Kotek napisała o niej...Kotku, a propos jak już czytałam o Medeli, to zaczęłam myśleć o jakiejś innej butelce. Ty pisałaś, że zdecydowałaś się już na Tommee Tippee? Znajac Twoje podejście do karmienia piersią, to myślę, że wybierałaś też pod kątem nie zaburzania odruchu ssania, tak? Którą wybrałaś - zwykłą czy tą z taką rureczkę antykolkową w środku?Dla Maksa miałam 1 szt. Nuka i 1 szt. Aventu. Na pierwsze karmienie z butli wybrałam Nuka, bo niby kształt piersi, itp... Pomimo najmniejszego smoczka 2-miesięczny Maks przy pierwszym karmieniu nam się chyba zachłysnął (dlatego jak poczytałam o tym szybkim wypływie z Calmy, jak już się dziecko zassie, to sie jej boję). Piszę chyba, bo nie wiemy do końca co się wtedy stało... Jadł tak niespokojnie, nie podobało mu się to ewidentnie, zjadł odrobinę i po paru minutach zaczął nam lecieć przez ręce. Tak jakby w momencie usypiał, ale jednak jakoś inaczej... Na moment otwierał oczy i znowu to samo... Trwało to może 5-10 minut, ciężko mi określić, bo byliśmy spanikowani, już mieliśmy dzwonić na pogotowie. W końcu położyliśmy go na brzuszku i tak samo w momencie mu przeszło. Potem badał go laryngolog i neurolog, ale stwierdzili, że nic mu nie dolega i nie wiadomo, co to było... Dlatego jestem bardzo ostrożna co do butli... Po miesiącu spróbowaliśmy z Aventa i było super. Pomimo braku jakiś specjalnie anatomicznych kształtów nie było problemu z jedzeniem Maksa ani z laktacją. Jak się nauczył jeść z Aventu, to z Nuka też już pił bez problemu. Więc generalnie skłaniam się ku Aventowi (do tego prostota butelki mnie zachęca, system antykolkowy bez dodatkowych mechanizmów i fajny system zatykania wypływu przez zatyczkę, nie potrzeba dodatkowych części), ale ciekawa jestem tej Tommee Tippee... Napiszesz nam coś o niej? ![]() Cytat:
![]() ---------- Dopisano o 10:18 ---------- Poprzedni post napisano o 10:14 ---------- Cytat:
Cytat:
A wiadomo nic tak dobrze dziecka nie nauczy jak przykład rodzica ![]() Wiadomo, że lepiej witaminki w pożywieniu, ale jakby Ci te skurcze miały tak dawać się we znaki, to może sam magnez po prostu zażywaj
|
||||
|
|
|
#4908 | |
|
Zakorzenienie
|
oj wcale Ci się nie dziwię
![]() Cytat:
|
|
|
|
|
#4909 | |||||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
a teraz czekam na kuriera i jestem podekscytowana heheheCytat:
Mi trochę wyszła ale taka jakaś blada. Za to wczoraj wieczorem zauważyłam, że zaczęły mi wyciekać kropelki mleka. Cytat:
Czy na wyniki toxoplazmozy długo się czeka? muszę zrobić i nie wiem na ile przed wizytą. Cytat:
Mnie też bardzo się podobał.Cytat:
Otóż...moja siostra też miała zastój na prawej nerce spowodowany uciskiem dziecka na nią, zaczęło się to bodajże w 6ms... Niestety ale wiele z tego powodu wycierpiała, bardzo często leżała w szpitalu. Opowiadała, że nie raz zabierało ją pogotowie, bo strasznie ta nerka ją bolała, tak, że paraliżowało jej całą prawą nogę, miała bardzo wysoką gorączkę, nie wiedziała co się z nią dzieje. Przez prawie 3ms siedziała w domu i nie mogła wyjść nawet na klatkę schodową, żeby nie poczuć żadnego zimna ( była zima) bo nasilał się ból nerki. Oprócz podawania leków nic nie dało się z tym zrobić, musiała jakoś wytrzymać do momentu aż dziecko rozwinie się na tyle, aż będą mogli zrobić cc. W pewnym momencie nie mogła już przyjmować leków, bo było to szkodliwe dla dziecka a ból był tak silny, że lekarze próbowali wywołać poród, na nic to się zdało więc wszystko zakończyło się cesarką. Był to już 36tc więc długo wytrzymała. Mam nadzieję, że Twój przypadek jest jednak inny ![]() Nie mogę doczekać się tego kuriera ![]() Idę z tego wszystkiego umyć podłogi |
|||||
|
|
|
#4910 |
|
Zakorzenienie
|
Kasz zjedzona
Uwielbiam taką tylko z masełkiem Pyszna jest też ugotowana ze starkowanymi warzywami, z sosem grzybowym, albo w sałatkach ![]() kism, pamiętaj o dodaniu sygnaturki do nowego wątku
|
|
#4911 | ||||||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
![]() Cytat:
![]() Cytat:
dobrze wiedzieć każda informacja jest na wagę złota - szczególnie od doświadczonych mam... a co do werandowania - to ja miałam nadzieję, że tak chwilę po przybyciu do domu będziemy mogli wychodzić na spacery bo to będzie maj - a w maju to jedny czas kiedy stanowczo mało pada i jest trochę słońca zatem trzeba będzie "werandować"![]() Cytat:
i dlatego z chęcią czytam opinie ludzi którzy go już sprawdzilino widzicie dziewczyny - to nie ma co czytać poradników tylko od razu do Was trzeba z pytaniem, bo w każdej książce co innego napisane, a najczęściej żeby dziecka nie wkładać do wanienki tylko przemyć go szmatką, czy czymś innym na stole - tak do 10 dnia życia...a ja już chyba wolałabym go w tą wanienkę niż męczyć się ze szmatką, z resztą po przyjściu ze szpitala dziecko będzie miało ten specyficzny zapach - którego ja bym nie zniosła ![]() Cytat:
cieszę się razem z Tobą - to wypoczywaj
|
||||||
|
|
|
#4912 |
|
Zakorzenienie
|
Cześć!!!
właśnie wróciłam z kawy u mamy. po drodze wstąpiłam po glukoze. i kupiłam babci krem na urodziny. zimno tam cosik. coś mnie wkurza wizaż. klikam na pokaż pierwszą nieprzeczytaną odpowiedź a pokazuje mi się ostatnia wiadomość. eh... wczoraj byliśmy na łyżwach. tzn mąż jeździł a ja chodziłam po jeziorze. begie ja nie wiem ile, ale chyba jeden dzień. ja się wybieram dla pewności jutro a wizyta w piątek. |
|
|
|
#4913 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ja zawsze robię badania w piątek, a wizyty mam w środy
|
|
|
#4914 |
|
Zadomowienie
|
Witajcie,
Cały weekend przeleżałam w łóżku, miałam strasznie niskie ciśnienie i mdłości. Dziś na szczęście wszystko wraca do normy, więc biorę się za nadrabianie zaległości.
|
#4915 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
#4916 | |
|
Zakorzenienie
|
Hej
Niedawno wstałam i nic mi sie nie chce ![]() Cytat:
Aniołek (06-2011)[*] Aniołek (11-2010)[*] Po szklistych oczach je poznasz, po chwiejnym głosie Po marzeniach w pył obróconych, po kołysankach nie wyśpiewanych Po imionach nie nadanych, po smutku lepiej lub gorzej skrywanym Po tym wszystkim poznasz Aniołkowe mamy.... |
|
|
|
|
#4917 |
|
Zakorzenienie
|
super!!!
|
|
|
|
#4918 | |||
|
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() Cytat:
![]() Cytat:
Teraz też biorę, chociaż tryb życia inny już zupełnie, ale trudno magnez przedawkowac A poza kaszą gryczaną - najwięcej ma kakao (też gorzka czekolada), fasola biała (też ma żelaza sporo, więc w ciąży super), płatki owsiane.
|
|||
|
|
|
#4919 |
|
Zakorzenienie
|
|
|
|
|
#4920 |
|
Zakorzenienie
|
Swoje podobno inaczej się odczuwa. Wyczuwa
![]() |
Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 17:24.

A dziewczyny podlinkowały właśnie motherhood.

- (że też w oczy go to nie razi!) i mówi na to "stworek". Świetna rzecz - w ciągu dnia stoi na podstawce do ładowania, na noc ściągamy i calutką noc do rana świeci takim przyjemnym, delikatnym światłem.
podlinkowałam nie tą zakładkę co chciałam
Już edytuję tamten post i będzie ok... chyba 
Dla niego najważniejsza jest mama i tylko to się liczy. To Ty musisz być silna i leżeć, a nie chodzić z Filipem, żebyś później z dwoma synkami mogła się zdrowo i wesoło bawić
Czekamy z niecierpliwości na wieści po poniedziałkowym obchodzie 

Ja też tak mam, że lubię mieć czarno na białym coś do porównania. Też nie widziałam takiej strony, która by coś porównywała... 
Dla mnie to nie jest dziwne, bo sama śpię na bardzo małej poduszce