Mamusie Lipcowo-Sierpniowe 2012 cz III - Strona 79 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Poczekalnia - będę mamą

Notka

Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2012-02-06, 20:08   #2341
phdwao
Zakorzenienie

Dot.: Mamusie Lipcowo-Sierpniowe 2012 cz III

Mi sie wydaje, że L4( w przypadku braku zagrozonej ciązy itp.) jest sprawa indywidualna i nie ma co sie porównywać

Ja nie ide na L4 tylko dlatego, że w domu bym sie nudziła cały dzień. Ale jesli ktoś potrafi sobie zorganizowac fajnie czas to super. L4 w ciąży może słuzyć fajnego przygotowaniu się do narodzin. Czasem L4 jest konieczne ze względu na charakter pracy(np. praca na magazynie w markecie), niby prawo mówi, że trzeba zmienic na ten czas pracownicy warunki pracy, ale w realu bywa czasem trudne cos takiego.

Ja powiem szczerze...czasem zazdroszcze ciążarówkom na L4 że nie muszą wstawać o 5,45 i jechać 40 km do pracy, tam byc 8h i znó wracac 40km. Byc w domu o 17 i nie mieć sil juz na nic. Ale ja to ja, wiem że na L4 narzekałabym jeszcze bardziej-tym razem z nudów
phdwao jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-02-06, 20:09   #2342
chmielinka
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez Kasik_12 Pokaż wiadomość
No cóż to jest Twoje zdanie ok masz prawo tak mówić . Wszystko zależy gdzie się pracuje i czy jest sens narażania się na stres siedząc w pracy. W mojej sytuacji sama kierownik zaproponowała mi , aby poszłam na zwolnienie i sobie odpoczywała i cieszyła się ciążą , bo taka sytuacja się nigdy nie powtórzy...Mam umowę na czas nieokreślony i jestem dobrym pracownikiem w związku z tym mogłam sobie na to pozwolić .
A co do zwolnień to nawet pytać lekarza nie musiałam bo sam mi je proponował od początku ciąży oraz zajęcia dla kobiet w ciąży.
Też polecam Ci odpocząć sobie
jak ja to rozumiem... ja mam podobną sytuację. Jestem na zwolnieniu lekarskim głównie ze względu na warunki i atmosferę w pracy. U mnie bardzo wykorzystują młode pracownice, bo już starszym się pracować nie chce i tylko dokładają obowiązków młodym. Nikogo to nie interesuje że jestem w ciąży, bo przecież "ciąża to nie choroba". Poza tym jest bardzo dużo złości i nie wiem czy to ma znaczenie że pracują u nas same kobiety to jest pełno zazdrości i jedna na drugą donosi do dyrekcji. Jest bardzo nieprzyjemnie i nerwowo, więc po co miałabym się stresować. Zdrowie maleństwa jest najważniejsze. Po ciąży zamierzam zmienić pracę, bo dłużej nie wyobrażam sobie pracować z takimi osobami (a pracuję w publicznym przedszkolu (!))
chmielinka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-02-06, 20:09   #2343
Kasik_12
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez wanilllka82 Pokaż wiadomość
L4 w ciąży nie jest do odpoczywania
Do regenerowania sił
Kasik_12 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-02-06, 20:36   #2344
Irmusia81
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez prince_polo Pokaż wiadomość
ja tam nie myusle o takich rzeczach jak jakies upiekszanie sie po porodzie w okreslonym czasie. Chciała bym szybko wrocic do swojej wagi wiadomo ale bez przesady
Ja zakładam ze przytyje do 16 kilo. Czyli w normie. Ale jesli przytyje 20 to tez sie nic niestanie. Dla mnie dziecko jest najwazniejsze juz teraz a nie moj wyglad, a po porodzie odrazu tez nie bede jakos sie wysilała i katowała by schudnąc. Bedzie na to pora nie koniecznie od razu po.
Całkowicie się z Tobą zgadzam

Cytat:
no mi wyszło że mam anginę ropną choć cześć objawów do mnie nie pasuje, dostałam antybiotyk, tym razem bezpieczny, tym się nie przejmuje, mam gorsze zmartwienie, krople do nosa które pozwoliła stosować laryngolog są szkodliwe w ciąży, kilka godzin już siedzę i się martwię
Biedna jesteś z tym choróbskiem A skoro laryngolog wiedziała, ze jesteś w ciąży i zapisała Ci te krople, to znaczy, że będzie z nich więcej pożytku niż szkody. Czasem lekarz musi zdecydować czy lepiej zapisać pacjentce lek szkodliwy czy nie. Myślę, że skoro chorujesz już długo, to lekarz uznał, ze trzeba jaknajszybciej pozbyć się infekcji, bo ona może wyrządzić większe szkody niż te krople.

Cytat:
Napisane przez pumas Pokaż wiadomość
Hmmmm... sorry ze to powiem, ale skoro jestes na L4, to nie powinnaś chodzić na takie zajęcia.... ?? Zawsze mnie to wlasnie dziwi, ze baby załatwiaja sobie zwolnienie, a nic im nie jest, bo jednak chodząc na takie zajęcia fitness trzeba być w bardzo dobrej formie i zdrowiu. Zaden lekarz nie wystawi L4 i nie da zaswiadczenia o mozliwosci cwiczen na fitnessie. Paradoks jak dla mnie.
.
Niekoniecznie tak jest jak piszesz. Czasem kobieta nie jes w ciąży zagrożonej, a mimo to lekarz zaleca L4. Bo np pracuje z chemikaliami czy ma bardzo stresującą pracę. Ja miałam taką pracę, która kosztowała mnie sporo nerwów i gdybym tam nadal pracowała na 100% byłabym na L4. I gdybym dobrz się czuła i lekarz nie miałby nic przeciwko, chodiłabym na fitness. Powody L4 w ciąży są bardzo różne
Irmusia81 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-02-06, 20:40   #2345
Paula SHIN
Zakorzenienie

Cytat:
ja tez dbałam o ciało. Duzo jezdzilam rowerem w sezonie ppotrafiłam 50 km w dzien zrobic,. W zimie jezdzilam an stacjonarnym. Biegac nie moge bo miałam kontuzje kolana. , teraz niestety niemoge bow iecznie jakies problemy........... ale co mam zrobic? brakuje mi ruchu ale lekarz zabronił mi uprawiania sexu nawet i odkad zobaczyłam 2 kreski nie wspolzyłam wcale i jak i ja tak i maz poprostu czekamy na czas kiedy bedziemy mogli. A ciąza wiaze sie z przytyciem. Jak bym myslala o ciele tylko i o kilogramach to bym wiecznie była przewrazliwiona na widok brzycha i nie umiała sie cieszyc z dodatkowych cm w brzuchu

pewnei Ci sie nastawienie zmieni no chyba ze nie to juz wsumie sprawa indywidualna
Tak dlugo zabronil seksu?
Wiadomo jak nie ma wyjscia to trzeba wytrzymac. Nie takie rzeczy sie robi dla dziecka, jeszcze wiele poswiecen nas czeka. Chociaz mi by bylo baaaardzo ciezko wytrzymac bez seksu dluzej niz tydzien...

Bardzo, bardzo, bardzo szczesliwa
Nasze Drugie Dziecko

Paula SHIN jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-02-06, 20:41   #2346
wanilllka82
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez Irmusia81 Pokaż wiadomość
Biedna jesteś z tym choróbskiem A skoro laryngolog wiedziała, ze jesteś w ciąży i zapisała Ci te krople, to znaczy, że będzie z nich więcej pożytku niż szkody. Czasem lekarz musi zdecydować czy lepiej zapisać pacjentce lek szkodliwy czy nie. Myślę, że skoro chorujesz już długo, to lekarz uznał, ze trzeba jaknajszybciej pozbyć się infekcji, bo ona może wyrządzić większe szkody niż te krople.

oczywiście masz racje ale w tej sytuacji to wydaje mi się, że ona się nie znała bo właściwie to żadnych się nie powinno, powiedziała że te krople daje się tez niemowlętom więc mi nie zaszkodzą a to przecież tak nie działa, ogólny się bardzo zdziwił że mi to dała
to nie jest lek receptę
wanilllka82 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-02-06, 20:48   #2347
buena
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez branzoletka Pokaż wiadomość
No i dzisiaj stwierdzam, że czas kupić nowy biustonosz, bo mi sutki wychodzą i w oczy zaglądają Poszłabym dzisiaj nawet ale nie mam jeszcze siły na szwendanie się po sklepach Może jutro...
Też mam ten problem w jednym ze staników. Na szczęście mam jeszcze inne, które pasują. W sumie ten też pasuje, ale mam tak ciężkie cycki, że mi się same ssuwają to co ramiączka trzymają (nie wiem jak to się nazywa).
Cytat:
no mi wyszło że mam anginę ropną choć cześć objawów do mnie nie pasuje, dostałam antybiotyk, tym razem bezpieczny, tym się nie przejmuje, mam gorsze zmartwienie, krople do nosa które pozwoliła stosować laryngolog są szkodliwe w ciąży, kilka godzin już siedzę i się martwię
Nie martw się kroplami, napewno będzie ok. Długo te krople brałaś? i Co to za krople?

Cytat:
No cóż to jest Twoje zdanie ok masz prawo tak mówić . Wszystko zależy gdzie się pracuje i czy jest sens narażania się na stres siedząc w pracy. W mojej sytuacji sama kierownik zaproponowała mi , aby poszłam na zwolnienie i sobie odpoczywała i cieszyła się ciążą , bo taka sytuacja się nigdy nie powtórzy...Mam umowę na czas nieokreślony i jestem dobrym pracownikiem w związku z tym mogłam sobie na to pozwolić .
A co do zwolnień to nawet pytać lekarza nie musiałam bo sam mi je proponował od początku ciąży oraz zajęcia dla kobiet w ciąży.
Też polecam Ci odpocząć
Zgadzam się z tym, że to czy ktoś idzie na L4 zależy też od tego, gdzie się pracuje. Ja np. czuję się ok, a na zwolnieniu jestem od samiusieńkiego początku. Nie wyobrażam sobie chodzić w ciąży do mojej pracy.
Niby tak nie powinno być i pracodawca powinien zapewnić lżejsze stanowisko pracy, ale nie oszukujmy się, mało kto to zapewnia.
Jak pracowałam kiedyś w biurze, to poszłam dopiero jakoś w 7 m-cu ciąży na zwolnienie, bo już ciężko siedziało mi się cały dzień przy komputerze. Teraz nie wyobrażam sobie siedzieć tak długo w tej robocie. Znaczy w tej co teraz jestem zatrudniona.

Edytowane przez buena
Czas edycji: 2012-02-06 o 20:52
buena jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-02-06, 20:50   #2348
anna99302
Zadomowienie

Czesc dziewczyny! Ale mam do nadrobienia! wow!

Ale dzisiaj zgrzeszyłam: zjadłam kilka kawalkow pizzy i wypilam Colę!!!!! naughty naughty naughty
anna99302 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-02-06, 20:56   #2349
kejtigda
Wtajemniczenie

Na USG genetycznym sie bada dziecko pod kątem jakiś wad np zespół downa, a na połówkowym w połowie ciąży czy nie ma jakiś mniejszych np serduszka, mózgu itp
Stary 2012-02-06, 20:58   #2350
linzey
Rozeznanie

Witam
Dzisiaj w pracy urwanie głowy.Wróciłam o 19
Co do tycia w ciąży dbania o siebie to podpisuje sie 2 rękami pod tym co napisała prince_polo.Decydując się na ciąże trzeba się liczyć z tym że nasze ciało się zmienia.Po ciąży bedzie czas na ograniczanie sobie jedzenia ale kiedy dzieciątko jest w brzuchu ?(oczywiście nie mówie o objadaniu się).
Pisałyście o L4- ja też uważam że jezeli ktoś ma bardzo ciężką , stresującą lub zwiazaną z chemią pracę itd to ma prawo do zwolnienia nawet jeżeli ciąza nie jest zagrożona.
linzey jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-02-06, 21:11   #2351
sas
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez blueberry88 Pokaż wiadomość
No to ładnie - ja odłożyłam zakończenie studiów na za rok. Wiem, że teraz nie dam rady. Jakby mi ktoś to wcześniej powiedział, to bym nie uwierzyła.
ja nie mialam wogole takich mysli na przerwanie studiow..wiem, ze pozniej byloby mi ciezej wrocic na studia..teraz tylko mam nadzieje, ze zdaze sie obronic przed porodem ale wiadomo kazdy wie, co jest dla niego najelpsze i mam nadzieje, ze za rok bedziesz blyskawicznie zaliczala egz
[QUOTE=ewka5891;32112734

hmm, jakoś nie wydaje mi się, ze walentynki to jakis specjalny dzien... ludzie powinni byc dla siebie kochani każdego dnia a nie tylko 14 lutego...[/QUOTE]
zgadzam się z tym , ale..mysle ze takie dni tez sa potrzebne
Cytat:
Napisane przez ewka5891 Pokaż wiadomość
jedna znajoma z technikum urodziła w tym samym dniu co miała obrone pracy mgr, to był dopiero strzał
hehe ja juz zapowiedzialam mojemu mezowi, ze na obrone jedzie ze mna bo musze miec obstawe w razie czego a do swojego szpitala mam z uczelni 40-50 min
Cytat:
Napisane przez karolka110 Pokaż wiadomość
Witajcie Mamusie Moje Kochane
wiem, że jestem mało widoczna, ale mam problemy z netem, jest taki powolny...
ale dobra wiadomość jest taka, że ponieważ są takie mrozy u nas i Małż nie chodzi do pracy, jutro ruszamy do PL, bo nie chce nam się tutaj siedzieć
nie wiem czy to możliwe, ale wczoraj późnym wieczorem poczułam jakby małe smyranie od mojej Kruszynki Małż od razu przyłożył ucho i twierdził, że słychać jak pluska, niby inaczej niż jelitka...a potem już była cisza...chociaż nie wiem, czy to możliwe by mógł to słyszeć, ale poczekam na kolejne potwierdzenie
tymczasem całuje i ściskam Was gorąco, odezwę się po powrocie <papa>
gratuluje ruchow
Cytat:
Napisane przez kejtigda Pokaż wiadomość
Ja sobie daje 8kg do przytycia w ciąży i chce w 6 tyg wrócić do formy Już jestem ugadana, bo jestem leniem, z kolega co jest trenerem osobistym że ma mnie siłą wziąć w obroty i nie ma że boli i od mamy dostanę serię zabiegów jakiś na cellulit itp Marzy mi się 6tyg bo po 6 wyjeżdzam na parę dni za granicę i chcialabym już się czuć swobodnie we własnym ciele
Cytat:
ja tam nie myusle o takich rzeczach jak jakies upiekszanie sie po porodzie w okreslonym czasie. Chciała bym szybko wrocic do swojej wagi wiadomo ale bez przesady
Ja zakładam ze przytyje do 16 kilo. Czyli w normie. Ale jesli przytyje 20 to tez sie nic niestanie. Dla mnie dziecko jest najwazniejsze juz teraz a nie moj wyglad, a po porodzie odrazu tez nie bede jakos sie wysilała i katowała by schudnąc. Bedzie na to pora nie koniecznie od razu po.
i
mysle dokladnie tak samo.... jestem w 19 tyg i mam 8 kg na plusie...tez dbalam o siebie i bylam szczupla a teraz poszlo mi w brzuszek i w boczki...ale nie bede sie odchudzac czy zakaladac sobie, ze mam przytyc tyle czy tyle tym bardziej ze widze ze mam po prostu tendencje do przybierania w ciazy jak sie maluszek urodzi zapewne da mi popalic bede duzo spacerowac i mam nadzieje, ze jakos zrzuce zbedne kg

Cytat:
Hmmmm... sorry ze to powiem, ale skoro jestes na L4, to nie powinnaś chodzić na takie zajęcia.... ?? Zawsze mnie to wlasnie dziwi, ze baby załatwiaja sobie zwolnienie, a nic im nie jest, bo jednak chodząc na takie zajęcia fitness trzeba być w bardzo dobrej formie i zdrowiu. Zaden lekarz nie wystawi L4 i nie da zaswiadczenia o mozliwosci cwiczen na fitnessie. Paradoks jak dla mnie.

Ja się zdołuje, jak przytyję wiecej niz 10 kg. Serio. Dla mnie wyglad na te chwile jest na tyle wazny, ze kazdy kilogram dla mnie to jakas męka. Wiem, nie powinnam tak mowic, ale zawsze dbałam o figure, trzymałam się calkiem niezle, a ciąża mi tego nie ułatwia, wrecz popsuje cały moj wysiłek... Pewnie nastawienie mi się zmieni, ale poki co...

Zyczyłabym sobie tego samego dla siebie !!! Ja po porodzie sama sie wezme za siebie, by w max 3 miesiace wrocic do poprzedniej figury. Nie ma opcji inaczej.
hmmm nie zgadzam sie..ja tez jestem na l4 mimo, ze czuje sie w miare ok... ale mam taka prace ze stres i chorobska dopadlyby mnie predko i lekarz sam mi zaproponowal L4. Ale to nie znaczy, ze mam lezec i nic nie robic..jestem w miare aktywna- praca w domu, spacery i male ciwczenia...poki moge
Cytat:
oj kochana zycze szybkiego powrotu do zdrowka
Cytat:
ja tez dbałam o ciało. Duzo jezdzilam rowerem w sezonie ppotrafiłam 50 km w dzien zrobic,. W zimie jezdzilam an stacjonarnym. Biegac nie moge bo miałam kontuzje kolana. , teraz niestety niemoge bow iecznie jakies problemy........... ale co mam zrobic? brakuje mi ruchu ale lekarz zabronił mi uprawiania sexu nawet i odkad zobaczyłam 2 kreski nie wspolzyłam wcale i jak i ja tak i maz poprostu czekamy na czas kiedy bedziemy mogli. A ciąza wiaze sie z przytyciem. Jak bym myslala o ciele tylko i o kilogramach to bym wiecznie była przewrazliwiona na widok brzycha i nie umiała sie cieszyc z dodatkowych cm w brzuchu
popieram

Edytowane przez sas
Czas edycji: 2012-02-06 o 21:17
sas jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-02-06, 21:20   #2352
anna99302
Zadomowienie

Cytat:
Na USG genetycznym sie bada dziecko pod kątem jakiś wad np zespół downa, a na połówkowym w połowie ciąży czy nie ma jakiś mniejszych np serduszka, mózgu itp
Dziewczyny do którego tygodnia można zrobić genetyczne?
Stary 2012-02-06, 21:21   #2353
Mandragorrka
Zakorzenienie

Ah pooglądałam sesje zdjęciowo - takie z brzuszkiem i z noworodkami.
Wszystkie wyjątkowo słodziuchne.
A potem oglądałam czapeczki - bardzo często dzieciaczki w takich pozują i na ogół fotograf ma je na swoim wyposażeniu, łącznie z jakimiś koszykami, kocykami, piórkami itd.
http://allegro.pl/zabka-czapka-szyde...087688370.html
Czapki są śliczniutkie - tylko jakoś mojego małża nie wzruszają

Co do L4 to ja się wybieram, ale dopiero wtedy jak nie dam rady wysiedzieć w pracy Póki co nie mam ochoty siedzieć w domu.
I oczywiście również mam nadzieję, że za dużo nie przytyję. A jeśli się nie uda - no cóż będę się odchudzać Ale na to mam jeszcze dużo czasu.

"To nie my daliśmy Ci życie...
To życie dało nam Ciebie..."

Mandragorrka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-02-06, 21:28   #2354
anna99302
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez Soleilka Pokaż wiadomość
Gadżeciarskie

Ale ja bym się czuła tak, jakbym dziecko do wiaderka włożyła Przepraszam za porównanie
haha ja nie wiem to wiadro mi się z blenderem kojarzy kto to wymyślił?
Stary 2012-02-06, 21:29   #2355
kejtigda
Wtajemniczenie

Ja myślę że jak ktoś nie będzie dbał o wygląd w ciąży to potem będzie miał 2x trudniej. No ale to moje zdanie i moja 1 ciąża, zobaczymy jak to praktyka zweryfikuje Ja się głodzić nie zamierzam ale będę obserwować uważnie co jem
Stary 2012-02-06, 21:38   #2356
nel_a
Zakorzenienie

mam tą czapeczkę żabkę
kupiłam do sesji foto. W weekend testowanie

Mamę namawiam by zrobiła mi inne - sówkę, misia, kaczuszkę

nel_a jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-02-06, 21:45   #2357
Mandragorrka
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez nel_a Pokaż wiadomość
mam tą czapeczkę żabkę
kupiłam do sesji foto. W weekend testowanie

Mamę namawiam by zrobiła mi inne - sówkę, misia, kaczuszkę
Czapeczki są śliczne, ciężko byłoby mi zdecydować się na jedną
Oprócz żabki podoba mi się kilka innych

Uciekam spać. Trzymajcie się ciepło dziewczynki

"To nie my daliśmy Ci życie...
To życie dało nam Ciebie..."

Mandragorrka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-02-06, 21:49   #2358
nel_a
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Mandragorrka Pokaż wiadomość
Czapeczki są śliczne, ciężko byłoby mi zdecydować się na jedną
Oprócz żabki podoba mi się kilka innych

Uciekam spać. Trzymajcie się ciepło dziewczynki
to fakt, są przeurocze a im dłużej na nie patrzę tym więcej bym ich chciała a w portfelu wieje wiatr

ja też mykam
zaraz mnie mąż nasmaruje oliwką

nel_a jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-02-06, 21:52   #2359
blueberry88
Zakorzenienie

Cytat:
Ojej, mam nadzieję, ze leki szybko pomogą. Grunt to dobra diagnoza. Dbaj o siebie i maleństwo!

Cytat:
Napisane przez sas Pokaż wiadomość
ja nie mialam wogole takich mysli na przerwanie studiow..wiem, ze pozniej byloby mi ciezej wrocic na studia..teraz tylko mam nadzieje, ze zdaze sie obronic przed porodem ale wiadomo kazdy wie, co jest dla niego najelpsze i mam nadzieje, ze za rok bedziesz blyskawicznie zaliczala egz
Na pewno dasz radę, słyszałam, że wiele kobiet się mobilizuje w ciąży i są w stanie sporo osiągnąć. I super, że tak jest!
Ja tak 3 godziny dziennie w miarę funkcjonujeę a tak to mam wiele problemów fizycznych i często emocjonalnych. Myślę, że dam radę. A jak zaliczę coś w drugim semestrze jeszcze, to malutko mi zostanie. Oczywiście nie licząc pracy Już dziś zaczęłam naukę i jest nieźle Jeszcze dwa tygodnie temu nie byłabym w stanie. Nadal nie dowierzam, że tak mnie trafiło. Zawsze kojarzyłam kobiety w ciąży z kwitnięciem i promiennością. Jednak brzuszek rośnie i mała lokatorka i to najbardziej mnie cieszy.
To jak z tym L4 - bardzo indywidualna sprawa. Nie jestem w stanie postawić się w sytuacji innej kobiety, ocenić co i jak czuje. Ja jestem w ciąży i ktoś tam jest - ale jedna sytuacja drugiej nie równa.
blueberry88 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-02-06, 21:55   #2360
pumas
Zakorzenienie

Cytat:
Też polecam Ci odpocząć
Wiesz Kasik, ja jakbym miała beznadziejną pracę, to bym przynajmniej przyznała się do tego, że szybko uciekłam na L4, bo już nie miałam chęci patrzeć na te gęby zakazane. To też jest całkiem normalne, jak w pracy człowieka gnębią. Z tym, że raczej nie ma się zamiaru do takiej pracy już wracać.
Mój lekarz też mi co wizytę proponuje L4, ale ja póki co odmawiam mimo, że jestem bardzo zmęczona. Trudno mi wysiedzieć 8h i wgapiać się w komputer (z punktu widzenia magazynierki to wymarzona praca), ale jak potrzebuję odpoczynku, to biorę urlop jeden dzień i od razu mi lepiej. Głupio by mi było iść na zwolnienie, a wieczorami chodzić na fitness. Ale tak jak mówie, każdy jest inny.

Cytat:
L4 w ciąży nie jest do odpoczywania
Tak jak wanilka uważam, że L4 nie jest do końca do odpoczywania, czy regenerowania sił, tylko raczej z konieczności. Wiadome, dzień, dwa L4, żeby urlop zachować na gorsze czasy, to jest ok, ale już teraz brać L4 tylko dlatego, że mam stres w pracy ? Hmmm..... Dla mnie to trochę nieetyczne.

Cytat:
Napisane przez phdwao Pokaż wiadomość
Mi sie wydaje, że L4( w przypadku braku zagrozonej ciązy itp.) jest sprawa indywidualna i nie ma co sie porównywać

Ja nie ide na L4 tylko dlatego, że w domu bym sie nudziła cały dzień. Ale jesli ktoś potrafi sobie zorganizowac fajnie czas to super. L4 w ciąży może słuzyć fajnego przygotowaniu się do narodzin. Czasem L4 jest konieczne ze względu na charakter pracy(np. praca na magazynie w markecie), niby prawo mówi, że trzeba zmienic na ten czas pracownicy warunki pracy, ale w realu bywa czasem trudne cos takiego.

Ja powiem szczerze...czasem zazdroszcze ciążarówkom na L4 że nie muszą wstawać o 5,45 i jechać 40 km do pracy, tam byc 8h i znó wracac 40km. Byc w domu o 17 i nie mieć sil juz na nic. Ale ja to ja, wiem że na L4 narzekałabym jeszcze bardziej-tym razem z nudów
Ja też zazdroszcze ciezarówkom, że nie maja stresu, chodza sobie po parkach, po sklepach, wyjezdzaja nawet na wakacje itp, a kaska leci Ale dla mnie to trochę naduzycie i niestety nie patrzy sie dobrze na takiego pracownika, ktory ledwo dowie sie o ciazy a juz ucieka na zwolnienie. i mowcie co chcecie, nigdy nie mowi się dobrze chyba, że ta osoba po prostu ma ciaze zagrozoną i musi lezec, obija się od szpitala do szpitala itd.

Wiadome, że jak praca jest fizyczna czy z chemikaliami, to w ogole nie ma co polemizować. Ale biurowa?

Gwoli jasności - nie jestem jakaś święta, gdybym była w innej firmie, to na 100 % wykorzystałabym fakt ciąży i od razu uciekła na L4 ale z myślą, że już nigdy do tej firmy nie wrócę.
Dodatkowo uważam, że każdy ma prawo do odpoczynku, ale dziewczeta, może bez przeginania co...

Cytat:
Ja myślę że jak ktoś nie będzie dbał o wygląd w ciąży to potem będzie miał 2x trudniej. No ale to moje zdanie i moja 1 ciąża, zobaczymy jak to praktyka zweryfikuje Ja się głodzić nie zamierzam ale będę obserwować uważnie co jem
Właśnie W tym momencie wyobrazcie sobie, że kolezanki w pracy obzeraja się frytkami, mięchem, zawiesistymi sosami itd, a ja jem np. kus kus, grillowaną pierś z kurczaka, dużo sałaty. Obydwie strony patrzą się na siebie wzajemnie dziwnie - one mi zarzucają, że powinnam jeść bardziej tłusto, a ja im, że wręcz przeciwnie No i ile bab, tyle opinii.
pumas jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-02-06, 21:58   #2361
anna99302
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez Mandragorrka Pokaż wiadomość
Ah pooglądałam sesje zdjęciowo - takie z brzuszkiem i z noworodkami.
Wszystkie wyjątkowo słodziuchne.
A potem oglądałam czapeczki - bardzo często dzieciaczki w takich pozują i na ogół fotograf ma je na swoim wyposażeniu, łącznie z jakimiś koszykami, kocykami, piórkami itd.
http://allegro.pl/zabka-czapka-szyde...087688370.html
Czapki są śliczniutkie - tylko jakoś mojego małża nie wzruszają
Ojej! prześliczne czapunie! Jak dowiem sie płeć muszę zamówić bo sesje tez koenicznie będę robić!!! Przecudowne!!!!!
Stary 2012-02-06, 21:59   #2362
muminek82
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez branzoletka Pokaż wiadomość
kathrinaaaaa naprawde fajne ciuszki sobie kupiłaś

muminek Czekam na dobre wieści po wizycie

Maciejka bardzo się cieszę

Gratuluje i trzymam mocno

Jakoś walentynki zeszły na dalszy plan, bo bardziej przeżywamy usg genetyczne kilka dni przed

blueberry miłego wieczorku rocznicowego

Ale zazdraszczam tych domowych ruskich

Dziękuje u mnie już dużo lepiej trochę jeszcze smarkam ale wymęczyła mnie ta infekcja i jestem taka bez energii.

A moje kochanie szaleje, bo nudzi mu się a poza tym chciałby tyle rzeczy w domu zrobić a kasy jak na lekarstwo. Na razie kupujemy używane łóżko do materaca które mamy a które leży na ziemi + wymienimy drzwi, bo nasze, to kopniakiem lekkim można wyważyć no i wanna woła o pomstę do nieba Na razie tyle może kiedyś uda się zrobić więcej.
Ide coś wszamać a zastanowić się muszę poważnie nad tymi plackami ziemniaczanymi a musiałabym po śmietane iść a tak mi się nie chce
Kochana spokojnie wszystko sobie urządzicie,ja na obecnym mieszkaniu mam ogromną szafe wbudowaną w której mam prawie wszystko a drugą (naszą) w przedpokoju,obydwie po brzegi zapchane,i na tym nowym mieszkaniu zostanie nam tylko nasza szafa wiec reszta rzeczy zostanie w kartonachale co tam
Cytat:
Kupiłam symbolicznie ręcznik z napisem tata
Zawsze mam wrażenie, że uroczystości nasze kręcą się wokół żarcia

Mam jeszcze czas i jest to nawet ok (w sensie materiał), nie wiem, czemu tak reaguję.
Jak 5 kg na miesiąc, to można się martwić. Swoją drogą kobiety po porodzie czasem zrzucają naprawdę dziesiątki kilogramów!

Dziękować, dziękować

Hehe, ja też bym chciała nowy. Najlepszy byłby taki od brafitterki, ale kosztują ok. 100zł, a nie wiadomo kiedy będę musiała znowu mieć nowy...

Zgłodniałam przez te zakupy.
super prezent mąż napewno się ucieszy!
Cytat:
Napisane przez ewka5891 Pokaż wiadomość
gratuluje udanej wizyty

hmm, jakoś nie wydaje mi się, ze walentynki to jakis specjalny dzien... ludzie powinni byc dla siebie kochani każdego dnia a nie tylko 14 lutego...
ja też tak uważam,i dlatego też nie chodzimy do kina i do restauracji w tym dniu bo nie lubimy tego tłumu ludzi wszędzie
Cytat:
zgadzam się z prince,dziecko jest najważniejsze i bardziej martwi mnie to żeby ładnie jadło nie płakało nie miało kolek i było zdrowe niż moje pare kilo wiecej,które napewno i tak zrzuce bo przy dziecku jest się cały czas zajętym!
Cytat:
Kochana życzę dużo zdrówka

u mnie wszystko ok wizyta udana,lekarz powiedział żeby torbielą się nie martwić to czesto się zdarza i samo się wchłoniena następnej wizycie mam mieć wymaz.
muminek82 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-02-06, 22:17   #2363
Alexandraaa88
Raczkowanie

Cytat:
No i pełen szacun. Ja zaliczam część teraz, a część potem. Stres związany ze studiami za dużo mnie kosztował zdrowia w ciąży. Różnie to bywa. U mnie już tak, że wyglądałam jak obraz nędzy i rozpaczy. Już pracowałam w zawodzie i licencjat też jest w dwóch kierunkach, więc w razie czego praca będzie, jak mi się coś przeciągnie.
A to masz bardzo fajnie Ja nigdy w zawodzie nie pracowałam bo wszędzie gdzie pytałam chcą tylko z mgr dlatego dla samej siebie muszę teraz dać z siebie wszystko żeby to zdać. Marzyły mi się jeszcze podyplomowe bo wtedy już w ogóle nie musiałbym się martwic o robotę no ale nie wiem jak z tym będzie 6 tys za jedno podejście do egzaminu mnie przerasta finansowo

Cytat:
Dokładnie Teraz najważniejsze jest dziecko a zbędne kilogramy jakoś się straci
Stary 2012-02-06, 22:18   #2364
ooolllccciiiaaa
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez muminek82 Pokaż wiadomość
u mnie wszystko ok wizyta udana,lekarz powiedział żeby torbielą się nie martwić to czesto się zdarza i samo się wchłoniena następnej wizycie mam mieć wymaz.
SUPER muminku bardzo się cieszę z udanej wizyty i z dobrych wieści
ooolllccciiiaaa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-02-06, 22:30   #2365
sas
Wtajemniczenie

muminku - ciesze się ze wszystko ok
sas jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-02-06, 22:33   #2366
blueberry88
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Alexandraaa88 Pokaż wiadomość
A to masz bardzo fajnie Ja nigdy w zawodzie nie pracowałam bo wszędzie gdzie pytałam chcą tylko z mgr dlatego dla samej siebie muszę teraz dać z siebie wszystko żeby to zdać. Marzyły mi się jeszcze podyplomowe bo wtedy już w ogóle nie musiałbym się martwic o robotę no ale nie wiem jak z tym będzie 6 tys za jedno podejście do egzaminu mnie przerasta finansowo
Fajnie mi się udało - po licencjacie pracowałam i studiowałam dziennie. Miałam do pracy 15 minut pieszo z uczelni
6 tysięcy?

---------- Dopisano o 22:33 ---------- Poprzedni post napisano o 22:31 ----------

Cytat:
Napisane przez muminek82 Pokaż wiadomość
super prezent mąż napewno się ucieszy!

Ucieszył się - ja dostałam pudełeczko białych Michałków
Super, że z maluchem dobrze! Na pewno się wchłonie
Stary 2012-02-06, 22:36   #2367
Alexandraaa88
Raczkowanie

Cytat:
Fajnie mi się udało - po licencjacie pracowałam i studiowałam dziennie. Miałam do pracy 15 minut pieszo z uczelni
6 tysięcy?
Czyli Ty sobie bez problemu poradzisz Ja się tylko muszę zmotywować by w końcu skończyć pisanie pracy bo termin mam do 15 marca
No niestety... 6 tys... A i tak mało kto zdaje za pierwszym razem więc to bardzo optymistyczne
Stary 2012-02-06, 22:43   #2368
blueberry88
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Alexandraaa88 Pokaż wiadomość
Czyli Ty sobie bez problemu poradzisz Ja się tylko muszę zmotywować by w końcu skończyć pisanie pracy bo termin mam do 15 marca
No niestety... 6 tys... A i tak mało kto zdaje za pierwszym razem więc to bardzo optymistyczne
To trzymam Kupa kasy, heh...
Stary 2012-02-06, 22:46   #2369
Paula SHIN
Zakorzenienie

Cytat:
Tak jak wanilka uważam, że L4 nie jest do końca do odpoczywania, czy regenerowania sił, tylko raczej z konieczności. Wiadome, dzień, dwa L4, żeby urlop zachować na gorsze czasy, to jest ok, ale już teraz brać L4 tylko dlatego, że mam stres w pracy ? Hmmm..... Dla mnie to trochę nieetyczne.

Ja też zazdroszcze ciezarówkom, że nie maja stresu, chodza sobie po parkach, po sklepach, wyjezdzaja nawet na wakacje itp, a kaska leci Ale dla mnie to trochę naduzycie i niestety nie patrzy sie dobrze na takiego pracownika, ktory ledwo dowie sie o ciazy a juz ucieka na zwolnienie. i mowcie co chcecie, nigdy nie mowi się dobrze chyba, że ta osoba po prostu ma ciaze zagrozoną i musi lezec, obija się od szpitala do szpitala itd.

Wiadome, że jak praca jest fizyczna czy z chemikaliami, to w ogole nie ma co polemizować. Ale biurowa?

Gwoli jasności - nie jestem jakaś święta, gdybym była w innej firmie, to na 100 % wykorzystałabym fakt ciąży i od razu uciekła na L4 ale z myślą, że już nigdy do tej firmy nie wrócę.
Dodatkowo uważam, że każdy ma prawo do odpoczynku, ale dziewczeta, może bez przeginania co...
Tak, ale jest w tym tez wina lekarzy - bo wypisuja L4.
Pamietam jak moja bratowa zaszla w ciaze i biegala od lekarza do lekarza. Bo zaden jej nie chcial wypisac L4. Nie miala stresujacej ani ciezkiej pracy. Az trafila na takiego, ktory wypisal. Tez do niego chodzilam. W kolejce prawie same ciezarne. Niektore bezczelnie pytaly juz w kolejce czy ten lekarz wypisuje L4.
Mozecie mnie objechac ale ja za tym nie jestem. Chcemy zeby ludzie byli w stosunku do nas uczciwi to my tez badzmy.
A pozniej wielkie zdziwienie, ze pracodawcy nie chca przyjmowac mlodych kobiet w obawie o ciaze...

Bardzo, bardzo, bardzo szczesliwa
Nasze Drugie Dziecko

Paula SHIN jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-02-06, 22:54   #2370
nicki86
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez ivoncia16 Pokaż wiadomość
kochane a co planujecie na WALENTYNKI?
ha... na razie planuje isc do endokrynologa a pozniej ginekologa My jakos specjalnie walentynek nie obchodzimy, pewnie bedziemy razem w domku jakis filmik ogladać. My swietujrmy 17lutego rocznice slubu ale tez jakos pomysłów jak ja spedzic nie mam... moze wybierzemy sie na kolacje do knajpki przy której mieliśmy wesele

Czapeczki sa przecudne... tez mnie kusza, ale skad wiadomo czy beda dobre? w koncu dzidziek moze miec główeczke lub porzadna głowe...
Ja sobie sesji robic nie bede bo jakos atrakcyjna sie nie czuje juz teraz a co dopiero potem, a dzidziusiowi sama bede robiła nom ja amatorka ale czasem cos mi sie uda np. tu http://www.digart.pl/praca/5908502/s...l#.TzBJ95f-obB albo tu http://www.digart.pl/praca/5780219/b...l#.TzBLs5f-obA fotografowałam mojego siostrzeńca chyba najgorzej nie wyszło... a jak bede miała swojego dzidzka w domu to porzadnie go wymecze i moze wyjda z 2zdjecia na 100

jem liczi na kolaje.... kocham
nicki86 jest offline Zgłoś do moderatora  
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości