|
|||||||
| Notka |
|
| Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#901 |
|
Wtajemniczenie
|
Dot.: Luty już mamy więc na pierwsze dziecko czekamy! Mamcie III-IV 2012
ivonka duzy brzucholek!!!
mrawka jakie ladne mebelki w Roberta pokoju!! gosia jakie Wy we trzy jestescie do siebie podobne ![]() o nie teraz moj czas na ziewanie...wiec ide pocwiczyc, bo drzemka dopiero o 13 bedzie ![]() Milego dnia!! |
|
|
|
#902 |
|
Rozeznanie
|
Nie rozumiem
a jak wyjdzie to co zrobisz? Przecież to normalne w ciąży.Monia Han no nie że duży kokonek? Niestety przy takim wzroście to gdzieś dzidzi musi sie schować. Już powoli nastawiam się na szok odnośnie wagi/wielkości dziecka na czwartkowym USG.
|
|
|
|
#903 |
|
Zadomowienie
|
)Ivonka ,ale masz ładnego pępucha u mnie spłaszczony, chyba nie wyjdzie![]() zaraz ubieram sie ciepło i ide na spacer, czeka mnie troche prasowania dzisiaj , na obiad mamy schabowe z wczoraj, takze moge sie lenic do woli ![]() po tych kilku dniach ograniczania sie z jedzeniem waga troszke spadła i nie podnosi sie, szkoda ze tak późno sie opamiętałam, no ale lepiej późno niż wcale
26.03.2012 Mateuszek 21.09.2014 Piotruś Edytowane przez tynka88 Czas edycji: 2012-02-07 o 10:41 |
|
|
|
#904 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
wiem ze to normalne
|
|
|
|
|
#905 | ||||||
|
Zakorzenienie
|
Hej mamusie
![]() Pytam Filipka dzis co chce na sniadanie, z czym zrobic mu kanapeczki, to mowi: z majozenikiem, ogoreczkiem i keczupikiem hihi ![]() Noc ogolnie ciezka, dzis wstawalam czesto, a wogole rano taka jestem spiaca jak nigdy, nie moge sie dobudzic. Dobrze ze jest u mnie babcia, to spojrzy na malego i moge pospac z rana ![]() Cytat:
Nie sluchaj tej poloznej. Wielkosc brzuszka na pewno nie swiadczy o tym jaki bedziesz miala porod ![]() Wszystko zalezy jaka waga wyjsciowa dzidziusia bedzie a nie jaki masz brzuszek ech. Cytat:
Cytat:
![]() Cytat:
![]() Ale wiesz ja mam skurcze od dawna wiec u mnie jest wszystko na opak Mozliwe ze te klucia dotycza skracania i rozwierania szyjki.Cytat:
![]() Cytat:
|
|
#906 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Z waga mam 98 i tez 15 na plusie ale w nosie tam jak pomysle comi bedzie wolno jesc jak bede karmic to sie nie przejmuje
|
|
|
|
|
#907 |
|
Zakorzenienie
|
ivonka no brzucholek masz duzy, ale Tobie w sam brzuszek poszlo, jestes szczupla laseczka
|
#908 |
|
Wtajemniczenie
|
bo jestem drobna a brzuch wg położnej mam już spory, wygląda na to że mały będzie duży i dlatego cięzko mi będzie urodzić, tzw brak warunków naturalnych
choć nie wiem komu wierzyć bo pani dr 3 tyg temu mówiła że dziecko o 2 tyg za małe i jak do 2500g dociągnie to sie bedziemy cieszyć teraz ide w czwartek do lekarza to sie okaze czy mały faktycznie tak nadrobił wage bo brzuch mi mocno wyskoczył
|
#909 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
ze on już taki duży
|
|
|
|
|
#910 |
|
Wtajemniczenie
|
ivonka super brzusio
i faktycznie pępek nieźle wyskoczył
|
#911 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
biedny Antek, oby szybko wyzdrowiał Z tego co tak czytam wszędzie to 37 tydzień musi być skończony to wtedy dziecko już nie jest wczęśniakiem , http://wczesniak.pl/dla-rodzicow-wcz...t-wczesniakiem więc już się pogubiłam bo raczej na tej stronie wiedzą o czym piszą ![]() Dzisiaj miałam dziwne spanie, zasnęłam o 22, obudziłam się o 0,25 , nie spałam do 4.30, wstałam o 6.20 , ciekawa noc
Edytowane przez koniakonia Czas edycji: 2012-02-07 o 11:17 |
|
|
|
|
#912 | ||
|
Gang Iren
|
Dzien dobry!
Dzis maz zaprowadzil Wiki do szkoly,bo jest w domu,wiec pospalam do 9:30 ![]() Zjadlam wlasnie bulke z powidlami i pije kawke. Kaszel meczy mnie caly czas,zatoki daja znac o sobie. Cytat:
dla meza.Ja czopu tez nie widzialam.Mysle,ze tak jak tobie odszedl mi z wodami.Coz moze w drugiej ciazy uda nam sie go zobaczyc.A jak nie to w trzeciej ![]() Cytat:
A tutaj polozna powiedziala mi,ze 37 skonczony to jest juz dziecko donoszone.Wiec oni chyba sami nie wiedza do konca ![]() Ja tam bede wszystko jesc.Drugi raz nie popelnie bledu z ograniczaniem sie na zapas.Te teorie ciagle sie zmieniaja-co jesc a czego nie.Bede eliminowac z diety cos dopiero jak okaze sie,ze maly zle toleruje.
|
|
#913 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
przecież jakieś uczulenie nie wychodzi po 5 minutach od zjedzenia tylko może np. na 2 dzień i skąd wiedzieć, że to po jakimś owocu, a nie np. po jogurcie, albo kotlecie z obiadu?ja chyba zastosuję metodę stopniowego włączania produktów... zacznę od gotowanego kurczaczka i co dzień lub dwa dni będę włączać nowy produkt obserwując co na to mały Edytowane przez mag_99 Czas edycji: 2012-02-07 o 11:33 |
|
|
|
|
#914 |
|
Zadomowienie
|
ja tez zamierzam jesc wszystko, tak jak w ciazy, moja mama ostatnio mi mówiła ze nie ograniczała sie w jedzeniu i nic nam nie bylo od jej mleczka
![]() jezeli zdarzy sie ze malemu cos bedzie, jakas alergia albo kolki ,to na drugi dzien bede jesc tylko bezpieczne produkty i kolejno dodawac nowe. ja ostatnio jadam dziwne sniadania, cos na wzór bawarki, ale tak nieświadomie bo robie sobie herbate , gotuje mleko z płatkami i tak jem dwa łyki herbaty i dwie łyzki mleka z płatkami
26.03.2012 Mateuszek 21.09.2014 Piotruś Edytowane przez tynka88 Czas edycji: 2012-02-07 o 11:34 |
|
|
|
#915 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Wiem jak to było poprzednio i teraz widzę ,że to dobre nie było ![]() Nie da się przez cały okres karmienia być na kurczaku i ryżu , no chyba ze ktoś potrafi, a efekty tego co zaszkodziło mogą być nawet później niż po dwóch trzech dniach, więc można zgłupieć totalnie. Edytowane przez koniakonia Czas edycji: 2012-02-07 o 11:44 |
|
|
|
|
#916 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#917 |
|
Zakorzenienie
|
gosiu no wlasnie jestem ciekawa jak bedzie teraz
wogole zastanawiam sie czy chlusnie mi i tym razem czy bedzie sie saczyc, bo wiadomo ze moze byc zupelnie inaczej.
|
#918 |
|
Raczkowanie
|
ivonka jak na ciebie patrzę to tak jakby było widać po buzi że niedługo urodzisz, nie wiem czemu tak mam
![]() pępuszek faktycznie ciekawy, nie boli jak dotykasz? na patologii leżała ze mną dziewczyna w 2o tc z drugim dzieckiem i też miała taki o dużej średnicy, mocno wystający i mówiła że to przepuklina pępkowa(?) ale ja się na tym nie znam ---------- Dopisano o 11:55 ---------- Poprzedni post napisano o 11:46 ---------- co do karmienia, moja mamcia miała tak dużo mleka, że niemowlęta z całej wsi mogłaby nakarmić. dlatego przez cały dzień zjadała np. tylko 2 bułki i piła samą wodę i tak przez 2 miesiące, potem się unormowało. Przez ciążę przytyła z 25 kg, po 3 tygodniach nie było już śladu tych kg dieta cud
|
#919 |
|
Zakorzenienie
|
A co planujecie w Walentynki?
Ja mam rocznice 12 lat ale pewnie nigdzie nie pojdziemy ze wzgledu na to, ze mam byc grzeczna i szyjka ma dac rade jeszcze do konca lutego
|
#920 |
|
Zakorzenienie
|
Hejka!
![]() Byłam u położnej . Mam braki żelaza, ale to akurat u mnie normalne. Poza tym ważę 66kg (z początkową 59,5). Co do Walentynek to chyba nic nie planujemy .
|
|
|
|
#921 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
ale bez szaleństw chodze po domu i nie moge sie z niczym ogarnac... maz mi wczoraj kupil nowego laptopa bo stary juz ledwo dycha(5rok) i nie dosc ze troche inna klawiatura bo z boku mam numeryczna to jeszcze jest caly bialy i sie mecze z pisaniem bo zawsze pisałam bezwzrokowo ale juz zaczyma sie przyzwyczajać
|
|
|
|
|
#922 |
|
Wtajemniczenie
|
My też raczej nic nie planujemy, może sobie kupimy jakieś drobne prezenciki
|
|
|
|
#923 |
|
Zakorzenienie
|
Hej. Dzięki za kciuki, melduję się po wizycie.
![]() Szyjka w normie, dzidzia nisko ma główkę więc buźki nie dało się podglądnąć, jedynie delikatnie profilek. ułożenie podłużne główkowe, wody płodowe w normie, łożysko też ok Strasznie się ruszała za to, że Pani doktor nie mogła jej pomierzyć, nawet czkawki dostała podczas badania, tak że było słychać podczas osłuchiwania bicia serducha śmiesznie to brzmiało Jedyny delikatny powód do zmartwień, że jest ciut malutka, bo lekarka wymierzyła ją na 1700gram co odpowiada jakiś tydzień wstecz. Za 3 tygodnie mam mieć kontrolne usg, czy to coś poważnego, czy tylko chwilowe. W sumie wg położnej ja przytyłam 400 gram od ostaniej wizyty, którą miałam 12 stycznia... No nic, zobaczymy. Mam nadzieję, że to jednak nic poważnego.... ![]() Teraz idę coś zjeść, bo już mnie tak śsie, że szok.
|
#924 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Ja też zamierzam jeść wszystko..Nie jem jak świnia, więc jak coś zaszkodzi, to zawsze można się domyślić, co mogło zaszkodzić. Zgadzam sie z Gosią, że nie ma co na zapas ograniczać produktów.. Rzeczy, które wzdymają sama nie lubię.. więc i tak nie będę jadła..A to w sumie najbardziej o to chodzi- o kolki, nie o alergie. Jak już pisałam, moja mama jest dla mnie guru karmienia piersią- 4 z nas w tym bliźnięta.. Nigdy nie miała dała żadnemu z nas mleka z butelki. I ona jadła normalnie przy karmieniu. Przy bliźniakach miała już w domu całą naszą szóstkę (plus tata i babcia) do wykarmienia, więc jakby sobie oddzielnie gotowała, to by chyba padła. Mag , jeszcze dodam, że wiele kobiet ma podobne podejścia jak Twoje.. I wydaje mi się, że ono często przyczynia się do zaprzestania karmienia piersia..To jest taki wehikuł samonapędzający się.. Wracasz ze szpitala.. zmęczona, obolała.. Zamiast zjeść to, na co masz ochotę, jesz suchego kuraka.. Frustracja rośnie.. Jesz tak dzień drugi, trzeci.. nadal jesteś zmęczona .. frustracja sie powiększa.. dziecko zaczyna płakać.. Ty myślisz.. kurcze co zrobiłam, że mały ma 'kolki'?? Ograniczasz jedzenie jeszcze bardziej.. itd itd.. aż w końcu stwierdzasz,. że Twoje mleko nie jest dobre dla dziecka i przestawiasz je na butlę.. Wiesz ile podobnych historii słyszałam od znajomych>? Najlepiej chyba wyluzować i cieszyć się życiem. Pojawią się problemy.. to wtedy można się zastanawiać i szukać przyczyny. Edytowane przez anagat Czas edycji: 2012-02-07 o 12:22 |
|
|
|
|
#925 | |||
|
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() Ivonka - bardzo ładnie wyglądasz ![]() Cytat:
Jeśli zobaczę, że maluszkowi coś nie służy będę eliminować podejrzane produkty i obserwować dalej. Cytat:
![]() a tak w ogóle to dzień dobry! dziś mam dzień lenia na obiad dojemy gołąbki, które dostaliśmy od babci tż-ta, więc mogę sobie pozwolić na odpoczynek ![]() aha no i Zaczęłam właśnie 32 tydzień!!!
|
|
#926 | ||
|
Gang Iren
|
Cytat:
Tutaj fajnie napisali moim zdanie na temat diety matki karmiacej: http://www.edziecko.pl/pierwszy_rok/...0,3855207.html Cytat:
|
|
#927 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
za udaną wizytę...tydzień różnicy w wadze to na pewno nic poważnego, nie ma się co martwić te pomiary mają margines błędu, a jeszcze mała nie za bardzo chciała się poddać tym wymiarom
|
|
#928 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
A poza tym, Karo, to totalna bzdura żeby powiedzieć matce, że coś może być nie tak, bo dzidzia jest mniejsza o tydzień , niż wynika z OM. Dzieci donoszone i zdrowiutkie mogą mieć 2800 i mogą mieć 5 kg.. To w którym momencie te różnice myślisz powstają? Mój też był mniejszy na ostatnim skanie.. I mnie to cieszy, bo mam nadzieję, że będę miała do wypchnięcia 3.5 kg a nie 4.8 ![]() Ktoś baaardzo głupiutki Ci to powiedział.. Piszesz ,że to lekarka.. Powinna zdecydowanie zweryfikować swoją wiedzę.. Usg , żeby ocenić wiek płody robi się w 1 trymestrze właśnie dlatego, że potem dzieci zaczynają rosnąć w swoim tempie.. Więc nic się nie przejmuj i ciesz się zgrabnym maleństwem.. Pamiętajcie też, że margines błędu w ocenie wagi dziecka pod koniec ciąży jest baaardzo duży. |
|
|
|
|
#929 | ||
|
Rozeznanie
|
Cytat:
kurcze dziewczyny co wy macie z tymi pępkami, dlaczego miałoby mnie boleć? A przepuklina pępkowa to schorzenie głównie dziecięce, z tego co ja wiem. Cytat:
Wiadomo że w tym stadium przepoczwarzenia ciążowego nie wygląda się jak miss polonia hehe Gratuluje kolejnego tygodnia! Już wszystkie jesteśmy tuż, tuż
|
||
|
|
|
#930 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
) ani nie jadam rzeczy wzdymających - bo ich po prostu nie lubię - groszki, fasole i kapusty mogą dla mnie nie istnieć, co nie zmienia faktu, że zastanawiam się jak to będzie z karmieniem, wydaje mi się, że sposób jem wszystko a potem zacznę odstawiać jak coś będzie nie tak jest trudny... bo i dziecko może być obolałe (nie chodzi tylko o kolki, ale o alergie też) i mama załamana, że nie wie od czego to, albo będzie się dołować "niepotrzebnie to zjadłam", spróbuję zacząć od gotowanego i pieczonego kurczaka, indyka i zacznę wprowadzać inne mięsko, potem zjem kawałek smażonego i sprawdzę co na to mały fajnie, że Twoja mama wykarmiła tyle dzieci i nie miała z tym żadnych problemów... ale równie dobrze może się tak zdarzyć, że Ty będziesz jeść tylko kleik i sucharki dlatego ja wolę spróbować metodą małych kroczków... zacząć od typowej diety dla mam karmiących i próbować codziennie jakiegoś nowego pokarmu, w ciągu miesiąca na prawdę można dojść do sporej i wypróbowanej diety p.s. poczytałam trochę wątek mamuś I-II i one na prawdę mają problemy z kolkami - mimo, że jedzą niewielką ilość produktów i zastanawiają się od czego to może być, więc z tym karmieniem na pewno nie jest tak różowo... |
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 13:12.

a jak wyjdzie to co zrobisz? Przecież to normalne w ciąży.
no nie że duży kokonek? Niestety przy takim wzroście to gdzieś dzidzi musi sie schować. Już powoli nastawiam się na szok odnośnie wagi/wielkości dziecka na czwartkowym USG.
)
że taki już duży a tu jeszcze m-c przede mną i że ja taka drobna i że za lekko mi nie będzie urodzić
pocieszyła mnie nie ma co
) ale ostatnio żarłam, zamiast jeść, pozwolę sobie wspomnieć o 200 g czekolady z orzechami na 1 raz 

za wizyty dzisiejsze

dla meza.
) ani nie jadam rzeczy wzdymających - bo ich po prostu nie lubię - groszki, fasole i kapusty mogą dla mnie nie istnieć,