Luty już mamy więc na pierwsze dziecko czekamy! Mamcie III-IV 2012 - Strona 31 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Poczekalnia - będę mamą

Notka

Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2012-02-07, 10:19   #901
MoniaHan
Wtajemniczenie

Dot.: Luty już mamy więc na pierwsze dziecko czekamy! Mamcie III-IV 2012

ivonka duzy brzucholek!!!
mrawka jakie ladne mebelki w Roberta pokoju!!
gosia jakie Wy we trzy jestescie do siebie podobne

o nie teraz moj czas na ziewanie...wiec ide pocwiczyc, bo drzemka dopiero o 13 bedzie
Milego dnia!!

http://www.suwaczek.pl/cache/99ac688358.png
MoniaHan jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-02-07, 10:33   #902
ivonka7
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez Cytrynka_Wawa Pokaż wiadomość
moj pepek jest juz plaski i mam cicha nadzieje ze nie wyjdzie
Nie rozumiem a jak wyjdzie to co zrobisz? Przecież to normalne w ciąży.

Monia Han no nie że duży kokonek? Niestety przy takim wzroście to gdzieś dzidzi musi sie schować. Już powoli nastawiam się na szok odnośnie wagi/wielkości dziecka na czwartkowym USG.
ivonka7 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-02-07, 10:40   #903
tynka88
Zadomowienie

dzien dobry)

Ivonka ,ale masz ładnego pępucha u mnie spłaszczony, chyba nie wyjdzie

zaraz ubieram sie ciepło i ide na spacer, czeka mnie troche prasowania dzisiaj , na obiad mamy schabowe z wczoraj, takze moge sie lenic do woli

po tych kilku dniach ograniczania sie z jedzeniem waga troszke spadła i nie podnosi sie, szkoda ze tak późno sie opamiętałam, no ale lepiej późno niż wcale

Edytowane przez tynka88
Czas edycji: 2012-02-07 o 10:41
tynka88 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-02-07, 10:41   #904
Cytrynka_Wawa
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez ivonka7 Pokaż wiadomość
Nie rozumiem a jak wyjdzie to co zrobisz? Przecież to normalne w ciąży.

Monia Han no nie że duży kokonek? Niestety przy takim wzroście to gdzieś dzidzi musi sie schować. Już powoli nastawiam się na szok odnośnie wagi/wielkości dziecka na czwartkowym USG.
nic nie zrobię, żartuje sobie tak wiem ze to normalne
Stary 2012-02-07, 10:44   #905
Aguśkaa83
Zakorzenienie

Hej mamusie

Pytam Filipka dzis co chce na sniadanie, z czym zrobic mu kanapeczki, to mowi: z majozenikiem, ogoreczkiem i keczupikiem hihi

Noc ogolnie ciezka, dzis wstawalam czesto, a wogole rano taka jestem spiaca jak nigdy, nie moge sie dobudzic. Dobrze ze jest u mnie babcia, to spojrzy na malego i moge pospac z rana

Cytat:
Napisane przez aalegna Pokaż wiadomość
Za 1448 zł

Wróciliśmy ze szkoły rodzenia, dziś mieliśmy spotkanie z panią dr neonatolog i mnóstwo informacji nam "sprzedała" dobrze że wzięłam męża ze sobą bo wszystkiego na bank bym nie spamiętała. Pozatym zostaję już do ćwiczeń do porodu, podrzuty przeponą i ćwiczenie bezdechu i położna była zaskoczona wielkością mojego brzucha że taki już duży a tu jeszcze m-c przede mną i że ja taka drobna i że za lekko mi nie będzie urodzić pocieszyła mnie nie ma co
Jak ja nie lubie jak juz ktos z gory zaklada co bedzie.
Nie sluchaj tej poloznej. Wielkosc brzuszka na pewno nie swiadczy o tym jaki bedziesz miala porod
Wszystko zalezy jaka waga wyjsciowa dzidziusia bedzie a nie jaki masz brzuszek ech.
Cytat:
Napisane przez Mała! Pokaż wiadomość
Aga ja słyszałam że skończony 37 i pierwszy dzień 38 to już donoszone!

mi lekarz dziś powiedział...że poobsewrujemy maluszka poprzez Ktg... jak będzie ok to poczekamy, ale coś tam wspomniał, że może wcześniej mnie wyśle na porodówkę...
tzn. przed 40 tyg...

Mały teraz szaleje (boli) i czuję go bardzo nisko tuż przy wzgórku...aż bolą pachwiny... nie wiem...
trzymam kciuki za Ktg.
Cytat:
Napisane przez ivonka7 Pokaż wiadomość
Aguska ja ufam temu co mowi moj lekarz-wystarczy 37 tyg-w koncu pracuje w szpitalu gdzie mamy rodzic to pewnie wie co sie wpisuje. Na SR tez tak nam mowili wiec spoko. Mysle ze jeszcze troche wytrzymamy-chce dotrwac do czwartkowego USG. Noc byla nawet ok,byly sporadyczne skurcze i ciagniecie ale nic regularnego.
Dziewczyny ja tez myslalam ze rozpoczety 38 tydzien to dziecko donoszone, dlatego zastanawialam sie czemu w wypisie ze szpitala mam napisane: porod przedwczesny o tydzien czasu.
Cytat:
Napisane przez aaagga Pokaż wiadomość
Aguśka dzięki fajny link
od 3 dni mam nabity balonik zamiast brzuszka i bolą mnie scięgna po bokach: doszłam do wniosku, że to moje napięte mięśnie brzucha - mały się już nie mieści i wszystko tam się naciąga. A niech się trochę pogniecie, może go to zmobilizuje do wyjścia.

Melduję pełny 36 tc i +15 kg (102 kg ) ale ostatnio żarłam, zamiast jeść, pozwolę sobie wspomnieć o 200 g czekolady z orzechami na 1 raz

Od wczoraj czuję dziwne ukłucia w dole brzucha, tak jakby mnie prąd przeszywał. Są co 15-20 minut i trwają kilka sekund. Czy to mogą być skurcze przepowiadające? A może szyjka się skraca - bo czuję ten prąd jak idzie od szyjki do pępka?
tez tak miewam, niefajne uczucie, ale ja juz tak miewam od dawna
Ale wiesz ja mam skurcze od dawna wiec u mnie jest wszystko na opak Mozliwe ze te klucia dotycza skracania i rozwierania szyjki.
Cytat:
Napisane przez Roksape Pokaż wiadomość
Witam z rana nadrobiłam całe dwie strony hahah
aaagga Gratuluję już pełnych 36 tc !

Pytałyście się o te zaświadczenia do becikowego. Ja wczoraj też byłam ciekawa chodź tu jeszcze nikt o to nie pytał i spytałam panią doktor Mówiła mi, że jak już wyjdę z dzieckiem ze szpitala to wybrać się mam do niej z kartą wypisu i ona mi wyda zaświadczenie. Po za tym wydanie go nic nie kosztuje.

Dzisiaj odkręcam bieguny od łóżeczka i podnoszę je do samej góry. Synek drzymie na łóżku w dzień więc super bo mam wolne łóżeczko
super ze synek juz sie przeniosl na lozko
Cytat:
Napisane przez Nikii89 Pokaż wiadomość
Witam

Ja już po badaniach - mocz+ krew... w czwartek odbiór wyników i USG (może w końcu lekarz potwierdzi po ostatnim czy to syn czy córka ) niby wizytę mam na 14.02 ale spróbuję załatwić aby w ten czwartek mnie też wziął... bo tak latać ciągle do tego lekarza mi się nie chce z powodu zimna dziś u Nas -13 ...brrrr TŻ już mi z rana eska napisał że musimy się po ten cieplejszy sweter wybrać bo jeszcze mu zmarznę (kurtkę zapinam tylko do połowy bo na brzuszek już mi brakuje :/ )

Tak w ogóle nie mam pomysłu na obiad.....

za wizyty dzisiejsze
Trzymam kciuki zeby maluszek sie dobrze pokazal podczas usg
16.05.2009 godz. 11:55
SZYMONEK

08.03.2012 GODZ. 18:47

Najpiękniejsze dni w moim życiu!

Aguśkaa83 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-02-07, 10:44   #906
Kathi75
Zakorzenienie

Cytat:
Melduję pełny 36 tc i +15 kg (102 kg ) ale ostatnio żarłam, zamiast jeść, pozwolę sobie wspomnieć o 200 g czekolady z orzechami na 1 raz
Ja mam ostatnio podobnie ciagle w lodowce siedze
Z waga mam 98 i tez 15 na plusie ale w nosie tam jak pomysle comi bedzie wolno jesc jak bede karmic to sie nie przejmuje

Maxi 17.08.2006
Gabi 02.05.2009
Kathi75 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-02-07, 10:48   #907
Aguśkaa83
Zakorzenienie

ivonka no brzucholek masz duzy, ale Tobie w sam brzuszek poszlo, jestes szczupla laseczka
SZYMONEK

Stary 2012-02-07, 11:08   #908
aalegna
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez agnes99 Pokaż wiadomość
a czemu bedzie Ci cięzko urodzic?
bo jestem drobna a brzuch wg położnej mam już spory, wygląda na to że mały będzie duży i dlatego cięzko mi będzie urodzić, tzw brak warunków naturalnych choć nie wiem komu wierzyć bo pani dr 3 tyg temu mówiła że dziecko o 2 tyg za małe i jak do 2500g dociągnie to sie bedziemy cieszyć teraz ide w czwartek do lekarza to sie okaze czy mały faktycznie tak nadrobił wage bo brzuch mi mocno wyskoczył
Stary 2012-02-07, 11:11   #909
nowaken
Zakorzenienie

GG do nowaken

Cytat:
Napisane przez Aguśkaa83 Pokaż wiadomość

nowaken no brzus Ci w koncu urosl jak nalezy hihi bo mialas taki malusi
Sama się ostatnio przeraziłam ze on już taki duży

nowaken jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-02-07, 11:13   #910
aalegna
Wtajemniczenie

ivonka super brzusio i faktycznie pępek nieźle wyskoczył
Stary 2012-02-07, 11:14   #911
koniakonia
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez nowaken Pokaż wiadomość
Hej,

ja wczoraj po pogrzebie nie miałam siły już do Was zajrzeć, ale mam przymusowy tydzień wolnego bo Antka muszę jeszcze wyleczyć więc jakoś nadrobię. W sobotę muszę mu zrobić wymaz z gardła i z nosa ale tym się chyba zajmie tz.

Moja mała jest tak ruchliwa że szok już jestem tak skopana że nie wiem co to będzie do kwietnia

---------- Dopisano o 08:33 ---------- Poprzedni post napisano o 08:28 ----------

Masz racje mała 37 tydzień to juz ciąża donoszona. Jak ja rodziłam Antka to specjalnie czekałam 4 dni żebym miała rozpoczety 37 tydzień bo w 36 tygodniu Antek byłby traktowany jako wcześniak.
Hej ,

biedny Antek, oby szybko wyzdrowiał

Z tego co tak czytam wszędzie to 37 tydzień musi być skończony to wtedy dziecko już nie jest wczęśniakiem ,
http://wczesniak.pl/dla-rodzicow-wcz...t-wczesniakiem

więc już się pogubiłam bo raczej na tej stronie wiedzą o czym piszą

Dzisiaj miałam dziwne spanie, zasnęłam o 22, obudziłam się o 0,25 , nie spałam do 4.30, wstałam o 6.20 , ciekawa noc

Edytowane przez koniakonia
Czas edycji: 2012-02-07 o 11:17
koniakonia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-02-07, 11:17   #912
gosia261282
Gang Iren

Dzien dobry!
Dzis maz zaprowadzil Wiki do szkoly,bo jest w domu,wiec pospalam do 9:30
Zjadlam wlasnie bulke z powidlami i pije kawke.
Kaszel meczy mnie caly czas,zatoki daja znac o sobie.

Cytat:
Hej wieczorkiem

Wyslalam dzis meza po wanienke (bo ta po Filipie i jeszcze tez po moim bratanku strasznie sciorana), pokrowiec na przewijak i spioszki na wyjscie ze szpitala i kupil wszystko jak go prosilam
Wszystko w takich koloroach i wymiarach, chociaz pod koniec sie wczul w wyprawke
Jestem z niego dumna
Bardzo mnie wogole ostatnio pozytywnie zaskakuje, robi wieczorami obiady, robi zakupy, zajmuje sie malym, moge polegiwac ile chce.
No i pije tylko bezalkoholowe piwko jedno czasem wogole, tym mi najbardziej imponuje
I kupil lody, zrobil nam pyszne deserki

Znalazlam fajna stronke z objawami przed zblizajacym sie porodem:
http://isr.atspace.com/r2/p1/p1.htm

Ivonka no Ty masz jeszcze pare dni chyba do bezpiecznego terminu, pewnie to od tego odstawienia lekow. Ja tez jak zmniejszam leki p/skurczowe to wydaje mi sie ze mam twardnien wiecej.
No ale nie bedziemy wiecznie "blokowac" maluszkow

To super wiesci!
Ja tez nie pamietam czy mialam przy Filipie pobierany wymaz w kierunku bakterii z szyjki macicy?
Teraz to chyba taki standard.

Mnie odszedl prawdopodobnie razem z wodami plodowymi jak chlusnely mi na izbie przyjec w trakcie juz dosc mocnych skurczow ktore byly co 5 minut (mialam juz wtedy 4 cm rozwarcia).
Ale nie widzialam czopu.

oj bidulko...
dla meza.
Ja czopu tez nie widzialam.Mysle,ze tak jak tobie odszedl mi z wodami.Coz moze w drugiej ciazy uda nam sie go zobaczyc.A jak nie to w trzeciej

Cytat:
Napisane przez Mała! Pokaż wiadomość
Aga ja słyszałam że skończony 37 i pierwszy dzień 38 to już donoszone!

mi lekarz dziś powiedział...że poobsewrujemy maluszka poprzez Ktg... jak będzie ok to poczekamy, ale coś tam wspomniał, że może wcześniej mnie wyśle na porodówkę...
tzn. przed 40 tyg...

Mały teraz szaleje (boli) i czuję go bardzo nisko tuż przy wzgórku...aż bolą pachwiny... nie wiem...
Jak rodzilam Wiki to tez powiedzieli,ze skonczony 38 tydz to dziecko donoszone.Lekarz powiedzial,zeby wstrzymac sie od seksu,bo moze przed tym tygodniem wlasnie sie urodzic i bedzie wczesniak.Bo tlumaczyl,ze w terminie jest 2 tyg wczesniej i 2 tyg po.2 tyg wczesniej to jest 38 skonczony.
A tutaj polozna powiedziala mi,ze 37 skonczony to jest juz dziecko donoszone.Wiec oni chyba sami nie wiedza do konca

Cytat:
Napisane przez Kathi75 Pokaż wiadomość
Ja mam ostatnio podobnie ciagle w lodowce siedze
Z waga mam 98 i tez 15 na plusie ale w nosie tam jak pomysle comi bedzie wolno jesc jak bede karmic to sie nie przejmuje
Ja tam bede wszystko jesc.Drugi raz nie popelnie bledu z ograniczaniem sie na zapas.Te teorie ciagle sie zmieniaja-co jesc a czego nie.Bede eliminowac z diety cos dopiero jak okaze sie,ze maly zle toleruje.
Stary 2012-02-07, 11:27   #913
mag_99
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez gosia261282 Pokaż wiadomość
Dzien dobry!
Ja tam bede wszystko jesc.Drugi raz nie popelnie bledu z ograniczaniem sie na zapas.Te teorie ciagle sie zmieniaja-co jesc a czego nie.Bede eliminowac z diety cos dopiero jak okaze sie,ze maly zle toleruje.
a skąd będziesz wiedzieć co mały źle toleruje jak będziesz jeść wszystko? przecież jakieś uczulenie nie wychodzi po 5 minutach od zjedzenia tylko może np. na 2 dzień i skąd wiedzieć, że to po jakimś owocu, a nie np. po jogurcie, albo kotlecie z obiadu?

ja chyba zastosuję metodę stopniowego włączania produktów... zacznę od gotowanego kurczaczka i co dzień lub dwa dni będę włączać nowy produkt obserwując co na to mały

a ja rosnę i rosnę

Edytowane przez mag_99
Czas edycji: 2012-02-07 o 11:33
mag_99 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-02-07, 11:33   #914
tynka88
Zadomowienie

ja tez zamierzam jesc wszystko, tak jak w ciazy, moja mama ostatnio mi mówiła ze nie ograniczała sie w jedzeniu i nic nam nie bylo od jej mleczka
jezeli zdarzy sie ze malemu cos bedzie, jakas alergia albo kolki ,to na drugi dzien bede jesc tylko bezpieczne produkty i kolejno dodawac nowe.

ja ostatnio jadam dziwne sniadania, cos na wzór bawarki, ale tak nieświadomie bo robie sobie herbate , gotuje mleko z płatkami i tak jem dwa łyki herbaty i dwie łyzki mleka z płatkami

Edytowane przez tynka88
Czas edycji: 2012-02-07 o 11:34
tynka88 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-02-07, 11:34   #915
koniakonia
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez mag_99 Pokaż wiadomość
a skąd będziesz wiedzieć co mały źle toleruje jak będziesz jeść wszystko? przecież jakieś uczulenie nie wychodzi po 5 minutach od zjedzenia tylko może np. na 2 dzień i skąd wiedzieć, że to po jakimś owocu, a nie np. po jogurcie, albo kotlecie z obiadu?
Ja zrobię tak jak Gosia,będę jeść wszystko ( oprócz tych ewidentnie niewskazanych typu kapusta z grochem itp.) jak będzie się dziać źle to zacznę dietę i będę wprowadzać poszczególne podejrzane produkty.

Wiem jak to było poprzednio i teraz widzę ,że to dobre nie było

Nie da się przez cały okres karmienia być na kurczaku i ryżu , no chyba ze ktoś potrafi, a efekty tego co zaszkodziło mogą być nawet później niż po dwóch trzech dniach, więc można zgłupieć totalnie.

Edytowane przez koniakonia
Czas edycji: 2012-02-07 o 11:44
koniakonia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-02-07, 11:38   #916
nowaken
Zakorzenienie

GG do nowaken

Cytat:
Napisane przez koniakonia Pokaż wiadomość
Hej ,

biedny Antek, oby szybko wyzdrowiał

Z tego co tak czytam wszędzie to 37 tydzień musi być skończony to wtedy dziecko już nie jest wczęśniakiem ,
http://wczesniak.pl/dla-rodzicow-wcz...t-wczesniakiem

więc już się pogubiłam bo raczej na tej stronie wiedzą o czym piszą

Dzisiaj miałam dziwne spanie, zasnęłam o 22, obudziłam się o 0,25 , nie spałam do 4.30, wstałam o 6.20 , ciekawa noc
Dokładnie to ja miałam 37 + 4 i nie był traktowany jak wcześniak na wypisie mam poród o czasie

nowaken jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-02-07, 11:40   #917
Aguśkaa83
Zakorzenienie

gosiu no wlasnie jestem ciekawa jak bedzie teraz wogole zastanawiam sie czy chlusnie mi i tym razem czy bedzie sie saczyc, bo wiadomo ze moze byc zupelnie inaczej.
SZYMONEK

Stary 2012-02-07, 11:55   #918
aaagga
Raczkowanie

ivonka jak na ciebie patrzę to tak jakby było widać po buzi że niedługo urodzisz, nie wiem czemu tak mam
pępuszek faktycznie ciekawy, nie boli jak dotykasz? na patologii leżała ze mną dziewczyna w 2o tc z drugim dzieckiem i też miała taki o dużej średnicy, mocno wystający i mówiła że to przepuklina pępkowa(?) ale ja się na tym nie znam

---------- Dopisano o 11:55 ---------- Poprzedni post napisano o 11:46 ----------

co do karmienia, moja mamcia miała tak dużo mleka, że niemowlęta z całej wsi mogłaby nakarmić. dlatego przez cały dzień zjadała np. tylko 2 bułki i piła samą wodę i tak przez 2 miesiące, potem się unormowało. Przez ciążę przytyła z 25 kg, po 3 tygodniach nie było już śladu tych kg
dieta cud

aaagga jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-02-07, 11:58   #919
Aguśkaa83
Zakorzenienie

A co planujecie w Walentynki?
Ja mam rocznice 12 lat ale pewnie nigdzie nie pojdziemy ze wzgledu na to, ze mam byc grzeczna i szyjka ma dac rade jeszcze do konca lutego
SZYMONEK

Stary 2012-02-07, 12:03   #920
tikki85
Zakorzenienie

Hejka!
Byłam u położnej . Mam braki żelaza, ale to akurat u mnie normalne. Poza tym ważę 66kg (z początkową 59,5).

Co do Walentynek to chyba nic nie planujemy .
Stary 2012-02-07, 12:08   #921
Cytrynka_Wawa
Zakorzenienie

Cytat:
A co planujecie w Walentynki?
Ja mam rocznice 12 lat ale pewnie nigdzie nie pojdziemy ze wzgledu na to, ze mam byc grzeczna i szyjka ma dac rade jeszcze do konca lutego
my idziemy w piatek ze znajomymi do restauracji a same walentynki spędzimy w swoim gronie we 2 ale bez szaleństw

chodze po domu i nie moge sie z niczym ogarnac... maz mi wczoraj kupil nowego laptopa bo stary juz ledwo dycha(5rok) i nie dosc ze troche inna klawiatura bo z boku mam numeryczna to jeszcze jest caly bialy i sie mecze z pisaniem bo zawsze pisałam bezwzrokowo ale juz zaczyma sie przyzwyczajać
Stary 2012-02-07, 12:11   #922
gosica502
Wtajemniczenie

My też raczej nic nie planujemy, może sobie kupimy jakieś drobne prezenciki
gosica502 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-02-07, 12:12   #923
Karo89
Zakorzenienie

Hej. Dzięki za kciuki, melduję się po wizycie.
Szyjka w normie, dzidzia nisko ma główkę więc buźki nie dało się podglądnąć, jedynie delikatnie profilek. ułożenie podłużne główkowe, wody płodowe w normie, łożysko też ok
Strasznie się ruszała za to, że Pani doktor nie mogła jej pomierzyć, nawet czkawki dostała podczas badania, tak że było słychać podczas osłuchiwania bicia serducha śmiesznie to brzmiało
Jedyny delikatny powód do zmartwień, że jest ciut malutka, bo lekarka wymierzyła ją na 1700gram co odpowiada jakiś tydzień wstecz. Za 3 tygodnie mam mieć kontrolne usg, czy to coś poważnego, czy tylko chwilowe. W sumie wg położnej ja przytyłam 400 gram od ostaniej wizyty, którą miałam 12 stycznia...
No nic, zobaczymy. Mam nadzieję, że to jednak nic poważnego....

Teraz idę coś zjeść, bo już mnie tak śsie, że szok.

Karo89 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-02-07, 12:14   #924
anagat
Zadomowienie

Cytat:

ja chyba zastosuję metodę stopniowego włączania produktów... zacznę od gotowanego kurczaczka i co dzień lub dwa dni będę włączać nowy produkt obserwując co na to mały

Ja też zamierzam jeść wszystko..Nie jem jak świnia, więc jak coś zaszkodzi, to zawsze można się domyślić, co mogło zaszkodzić.
Zgadzam sie z Gosią, że nie ma co na zapas ograniczać produktów..

Rzeczy, które wzdymają sama nie lubię.. więc i tak nie będę jadła..A to w sumie najbardziej o to chodzi- o kolki, nie o alergie.

Jak już pisałam, moja mama jest dla mnie guru karmienia piersią- 4 z nas w tym bliźnięta.. Nigdy nie miała dała żadnemu z nas mleka z butelki. I ona jadła normalnie przy karmieniu. Przy bliźniakach miała już w domu całą naszą szóstkę (plus tata i babcia) do wykarmienia, więc jakby sobie oddzielnie gotowała, to by chyba padła.

Mag , jeszcze dodam, że wiele kobiet ma podobne podejścia jak Twoje.. I wydaje mi się, że ono często przyczynia się do zaprzestania karmienia piersia..To jest taki wehikuł samonapędzający się..

Wracasz ze szpitala.. zmęczona, obolała.. Zamiast zjeść to, na co masz ochotę, jesz suchego kuraka..
Frustracja rośnie.. Jesz tak dzień drugi, trzeci.. nadal jesteś zmęczona .. frustracja sie powiększa.. dziecko zaczyna płakać.. Ty myślisz.. kurcze co zrobiłam, że mały ma 'kolki'?? Ograniczasz jedzenie jeszcze bardziej.. itd itd.. aż w końcu stwierdzasz,. że Twoje mleko nie jest dobre dla dziecka i przestawiasz je na butlę..

Wiesz ile podobnych historii słyszałam od znajomych>?
Najlepiej chyba wyluzować i cieszyć się życiem. Pojawią się problemy.. to wtedy można się zastanawiać i szukać przyczyny.

Edytowane przez anagat
Czas edycji: 2012-02-07 o 12:22
anagat jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-02-07, 12:25   #925
karo_z
Rozeznanie

Cytat:
ivonka no brzucholek masz duzy, ale Tobie w sam brzuszek poszlo, jestes szczupla laseczka
To samo chciałam napisać
Ivonka - bardzo ładnie wyglądasz

Cytat:
Też mam taki zamiar. Będę jeść tak jak dotychczas, a że raczej odżywiam się zdrowo, to nie powinno być źle.
Jeśli zobaczę, że maluszkowi coś nie służy będę eliminować podejrzane produkty i obserwować dalej.

Cytat:
Napisane przez tynka88 Pokaż wiadomość
ja tez zamierzam jesc wszystko, tak jak w ciazy, moja mama ostatnio mi mówiła ze nie ograniczała sie w jedzeniu i nic nam nie bylo od jej mleczka
jezeli zdarzy sie ze malemu cos bedzie, jakas alergia albo kolki ,to na drugi dzien bede jesc tylko bezpieczne produkty i kolejno dodawac nowe.

ja ostatnio jadam dziwne sniadania, cos na wzór bawarki, ale tak nieświadomie bo robie sobie herbate , gotuje mleko z płatkami i tak jem dwa łyki herbaty i dwie łyzki mleka z płatkami
rzeczywiście dość specyficzne śniadanko

a tak w ogóle to dzień dobry!
dziś mam dzień lenia na obiad dojemy gołąbki, które dostaliśmy od babci tż-ta, więc mogę sobie pozwolić na odpoczynek

aha no i
Zaczęłam właśnie 32 tydzień!!!:ju pi:
Potrzebujesz sesji produktów czy dań? Daj znać!

kontakt@karolinanicpon.pl
karo_z jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-02-07, 12:32   #926
gosia261282
Gang Iren

Cytat:

Zaczynajac od gotowanego kurczaka i wlaczajac po produkcie co kilka dni,to zaczniesz jesc normalnie po roku albo i lepiej.A takie ograniczanie moze wlasnie sprawic,ze dziecko bedzie alergikiem,bo bedzie nie przyzwyczajone i jak mu nagle zaserwujesz cos to wlasnie moze byc reakcja alergiczna.Ja tez nie jem nie wiadomo ile,wiec droga dedukcji,w razie czego wyeliminuje podejrzany produkt.Przy corce mialam taka diete,ze dziekuje nigdy wiecej.A mloda darla sie ciagle z powodu kolek.Az sie zbuntowalam i zaczelam wszystko jesc.A na gotowanego kurczaka do teraz patrzec nie moge.

Tutaj fajnie napisali moim zdanie na temat diety matki karmiacej:

http://www.edziecko.pl/pierwszy_rok/...0,3855207.html

Cytat:
gosiu no wlasnie jestem ciekawa jak bedzie teraz wogole zastanawiam sie czy chlusnie mi i tym razem czy bedzie sie saczyc, bo wiadomo ze moze byc zupelnie inaczej.
Ja tez jestem ciekawa.I okazuje sie,ze wcale duzo madrzejsza nie jestem,chociaz to drugi porod bedzie,bo przeciez wszystko moze byc zupelnie inaczej
Stary 2012-02-07, 12:33   #927
karo_z
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez Karo89 Pokaż wiadomość
Hej. Dzięki za kciuki, melduję się po wizycie.
Szyjka w normie, dzidzia nisko ma główkę więc buźki nie dało się podglądnąć, jedynie delikatnie profilek. ułożenie podłużne główkowe, wody płodowe w normie, łożysko też ok
Strasznie się ruszała za to, że Pani doktor nie mogła jej pomierzyć, nawet czkawki dostała podczas badania, tak że było słychać podczas osłuchiwania bicia serducha śmiesznie to brzmiało
Jedyny delikatny powód do zmartwień, że jest ciut malutka, bo lekarka wymierzyła ją na 1700gram co odpowiada jakiś tydzień wstecz. Za 3 tygodnie mam mieć kontrolne usg, czy to coś poważnego, czy tylko chwilowe. W sumie wg położnej ja przytyłam 400 gram od ostaniej wizyty, którą miałam 12 stycznia...
No nic, zobaczymy. Mam nadzieję, że to jednak nic poważnego....

Teraz idę coś zjeść, bo już mnie tak śsie, że szok.
za udaną wizytę...
tydzień różnicy w wadze to na pewno nic poważnego, nie ma się co martwić te pomiary mają margines błędu, a jeszcze mała nie za bardzo chciała się poddać tym wymiarom
Potrzebujesz sesji produktów czy dań? Daj znać!

kontakt@karolinanicpon.pl
karo_z jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-02-07, 12:41   #928
anagat
Zadomowienie

Cytat:
Zaczynajac od gotowanego kurczaka i wlaczajac po produkcie co kilka dni,to zaczniesz jesc normalnie po roku albo i lepiej.A takie ograniczanie moze wlasnie sprawic,ze dziecko bedzie alergikiem,bo bedzie nie przyzwyczajone i jak mu nagle zaserwujesz cos to wlasnie moze byc reakcja alergiczna.Ja tez nie jem nie wiadomo ile,wiec droga dedukcji,w razie czego wyeliminuje podejrzany produkt.Przy corce mialam taka diete,ze dziekuje nigdy wiecej.A mloda darla sie ciagle z powodu kolek.Az sie zbuntowalam i zaczelam wszystko jesc.A na gotowanego kurczaka do teraz patrzec nie moge.
Gosiu , zgadzam się w 100%.

A poza tym, Karo, to totalna bzdura żeby powiedzieć matce, że coś może być nie tak, bo dzidzia jest mniejsza o tydzień , niż wynika z OM.

Dzieci donoszone i zdrowiutkie mogą mieć 2800 i mogą mieć 5 kg..
To w którym momencie te różnice myślisz powstają?
Mój też był mniejszy na ostatnim skanie.. I mnie to cieszy, bo mam nadzieję, że będę miała do wypchnięcia 3.5 kg a nie 4.8

Ktoś baaardzo głupiutki Ci to powiedział.. Piszesz ,że to lekarka.. Powinna zdecydowanie zweryfikować swoją wiedzę..

Usg , żeby ocenić wiek płody robi się w 1 trymestrze właśnie dlatego, że potem dzieci zaczynają rosnąć w swoim tempie..

Więc nic się nie przejmuj i ciesz się zgrabnym maleństwem..
Pamiętajcie też, że margines błędu w ocenie wagi dziecka pod koniec ciąży jest baaardzo duży.
anagat jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-02-07, 12:41   #929
ivonka7
Rozeznanie

Cytat:
ivonka jak na ciebie patrzę to tak jakby było widać po buzi że niedługo urodzisz, nie wiem czemu tak mam
pępuszek faktycznie ciekawy, nie boli jak dotykasz? na patologii leżała ze mną dziewczyna w 2o tc z drugim dzieckiem i też miała taki o dużej średnicy, mocno wystający i mówiła że to przepuklina pępkowa(?) ale ja się na tym nie znam
A to Ci wróżba, w sumie fakt, niedługo urodzę mam nadzieje-tak do 3 tygodni się wyrobimy kurcze dziewczyny co wy macie z tymi pępkami, dlaczego miałoby mnie boleć? Przecież to normalny pępek w ciąży, na SR wszystkie takie miałyśmy. Czasami mam wklęsły-jak dziecko ułoży się inaczej. Mój maluszek uwielbia to miejsce i najczęściej właśnie tam wypycha rączki-można poczuć paluszki .
A przepuklina pępkowa to schorzenie głównie dziecięce, z tego co ja wiem.

Cytat:
Napisane przez karo_z Pokaż wiadomość
To samo chciałam napisać
Ivonka - bardzo ładnie wyglądasz

Zaczęłam właśnie 32 tydzień!!!:ju pi:
Dzięki dziewczyny za pocieszenie Wiadomo że w tym stadium przepoczwarzenia ciążowego nie wygląda się jak miss polonia hehe

Gratuluje kolejnego tygodnia! Już wszystkie jesteśmy tuż, tuż
ivonka7 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-02-07, 12:42   #930
mag_99
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez anagat Pokaż wiadomość
Ja też zamierzam jeść wszystko..Nie jem jak świnia, więc jak coś zaszkodzi, to zawsze można się domyślić, co mogło zaszkodzić.
Zgadzam sie z Gosią, że nie ma co na zapas ograniczać produktów..

Rzeczy, które wzdymają sama nie lubię.. więc i tak nie będę jadła..A to w sumie najbardziej o to chodzi- o kolki, nie o alergie.

Jak już pisałam, moja mama jest dla mnie guru karmienia piersią- 4 z nas w tym bliźnięta.. Nigdy nie miała dała żadnemu z nas mleka z butelki. I ona jadła normalnie przy karmieniu. Przy bliźniakach miała już w domu całą naszą szóstkę (plus tata i babcia) do wykarmienia, więc jakby sobie oddzielnie gotowała, to by chyba padła.

Mag , jeszcze dodam, że wiele kobiet ma podobne podejścia jak Twoje.. I wydaje mi się, że ono często przyczynia się do zaprzestania karmienia piersia..To jest taki wehikuł samonapędzający się..

Wracasz ze szpitala.. zmęczona, obolała.. Zamiast zjeść to, na co masz ochotę, jesz suchego kuraka..
Frustracja rośnie.. Jesz tak dzień drugi, trzeci.. nadal jesteś zmęczona .. frustracja sie powiększa.. dziecko zaczyna płakać.. Ty myślisz.. kurcze co zrobiłam, że mały ma 'kolki'?? Ograniczasz jedzenie jeszcze bardziej.. itd itd.. aż w końcu stwierdzasz,. że Twoje mleko nie jest dobre dla dziecka i przestawiasz je na butlę..

Wiesz ile podobnych historii słyszałam od znajomych>?
Najlepiej chyba wyluzować i cieszyć się życiem. Pojawią się problemy.. to wtedy można się zastanawiać i szukać przyczyny.
czasami chyba nie zastanawiasz się co piszesz lub jaki ma to wydźwięk... ja też nie jem jak świnia (w ogóle co to za określenie ) ani nie jadam rzeczy wzdymających - bo ich po prostu nie lubię - groszki, fasole i kapusty mogą dla mnie nie istnieć,
co nie zmienia faktu, że zastanawiam się jak to będzie z karmieniem, wydaje mi się, że sposób jem wszystko a potem zacznę odstawiać jak coś będzie nie tak jest trudny... bo i dziecko może być obolałe (nie chodzi tylko o kolki, ale o alergie też) i mama załamana, że nie wie od czego to, albo będzie się dołować "niepotrzebnie to zjadłam", spróbuję zacząć od gotowanego i pieczonego kurczaka, indyka i zacznę wprowadzać inne mięsko, potem zjem kawałek smażonego i sprawdzę co na to mały

fajnie, że Twoja mama wykarmiła tyle dzieci i nie miała z tym żadnych problemów... ale równie dobrze może się tak zdarzyć, że Ty będziesz jeść tylko kleik i sucharki

dlatego ja wolę spróbować metodą małych kroczków... zacząć od typowej diety dla mam karmiących i próbować codziennie jakiegoś nowego pokarmu, w ciągu miesiąca na prawdę można dojść do sporej i wypróbowanej diety

p.s. poczytałam trochę wątek mamuś I-II i one na prawdę mają problemy z kolkami - mimo, że jedzą niewielką ilość produktów i zastanawiają się od czego to może być, więc z tym karmieniem na pewno nie jest tak różowo...

a ja rosnę i rosnę
mag_99 jest offline Zgłoś do moderatora  
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości