Luty już mamy więc na pierwsze dziecko czekamy! Mamcie III-IV 2012 - Strona 32 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Poczekalnia - będę mamą

Notka

Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2012-02-07, 12:42   #931
Mała!
Zakorzenienie

Dot.: Luty już mamy więc na pierwsze dziecko czekamy! Mamcie III-IV 2012

Dzień dobry

Ja mam dziś mętlik w głowie... byłam rano u dentysty... powiedział, że to co się ułamało i dziurka po tym nie spowodują stanu zapalnego...ewentualnie tylko to co dzieje się w korzeniu a do tego on musi zrobić zdjęcie...więc teraz odpada grzebanie tam... zalakował mi tylko białą papką i tyle ... mam wrócić po porodzie...

Ale... przed wizytą u dentysty zadzwoniłam do mojego gina spytać o znieczulenie...w moim stanie i powiedział, że miejscowe mogę!, i jeszcze mnie zatrzymał przy telefonie i sie pyta jak te twardnienia...a ja że tak jak wczoraj ( bo wczoraj miałam wizytę więc mu mówiłam) że nadal są w dużej ilości ( dziś już ponad 14 miałam) do tego bolą mnie pachwiny ... a on do mnie wie Pani co Pani Doroto proszę się JEDNAK zgłosić dziś do SZPITALA !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! niech oni TO jeszcze puki czas wyciszą i uspokoją!!!!!!!!!!

Czemu wczoraj nic nie powiedział...mam wrażenie, że sobie przemyślał coś tam po mojej wizycie i może go niepokoją te moje twardnienia i nisko ułożony niuniek i zmienił zdanie...i kazał jechać do szpitala!
na początku stwierdziłam, że nie jadę...ale zadzwoniłam do położnej ze SR. bo ona zna mój przypadek i pracuje w szpitalu...i powiedziała, że mam przyjechać zbadają i podejmą decyzję! ku

Kurcze przy moim szczęściu tam zostanę na kilka dni!!!!!!!!!

Kocham Cię syneczku...moja gwiazdo na niebie...
Mała! jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-02-07, 12:46   #932
Nikii89
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez gosia261282 Pokaż wiadomość
Dzien dobry!
Dzis maz zaprowadzil Wiki do szkoly,bo jest w domu,wiec pospalam do 9:30
Zjadlam wlasnie bulke z powidlami i pije kawke.
Kaszel meczy mnie caly czas,zatoki daja znac o sobie.

dla meza.
Ja czopu tez nie widzialam.Mysle,ze tak jak tobie odszedl mi z wodami.Coz moze w drugiej ciazy uda nam sie go zobaczyc.A jak nie to w trzeciej

Jak rodzilam Wiki to tez powiedzieli,ze skonczony 38 tydz to dziecko donoszone.Lekarz powiedzial,zeby wstrzymac sie od seksu,bo moze przed tym tygodniem wlasnie sie urodzic i bedzie wczesniak.Bo tlumaczyl,ze w terminie jest 2 tyg wczesniej i 2 tyg po.2 tyg wczesniej to jest 38 skonczony.
A tutaj polozna powiedziala mi,ze 37 skonczony to jest juz dziecko donoszone.Wiec oni chyba sami nie wiedza do konca

Ja tam bede wszystko jesc.Drugi raz nie popelnie bledu z ograniczaniem sie na zapas.Te teorie ciagle sie zmieniaja-co jesc a czego nie.Bede eliminowac z diety cos dopiero jak okaze sie,ze maly zle toleruje.
Dużo zdrówka Oby szybko minęło

Cytat:
Napisane przez Aguśkaa83 Pokaż wiadomość
A co planujecie w Walentynki?
Ja mam rocznice 12 lat ale pewnie nigdzie nie pojdziemy ze wzgledu na to, ze mam byc grzeczna i szyjka ma dac rade jeszcze do konca lutego
Mój coś zagadywał aby gdzieś pójść, ale jeszcze nie wiemy....może wyskoczymy coś zjeść a jak nie to zrobimy jakąś kolacyjkę w domu (choć wolę wyjść, bo kolacje robię dziennie i byłaby taka odskocznia )

Cytat:
Napisane przez Karo89 Pokaż wiadomość
Hej. Dzięki za kciuki, melduję się po wizycie.
Szyjka w normie, dzidzia nisko ma główkę więc buźki nie dało się podglądnąć, jedynie delikatnie profilek. ułożenie podłużne główkowe, wody płodowe w normie, łożysko też ok
Strasznie się ruszała za to, że Pani doktor nie mogła jej pomierzyć, nawet czkawki dostała podczas badania, tak że było słychać podczas osłuchiwania bicia serducha śmiesznie to brzmiało
Jedyny delikatny powód do zmartwień, że jest ciut malutka, bo lekarka wymierzyła ją na 1700gram co odpowiada jakiś tydzień wstecz. Za 3 tygodnie mam mieć kontrolne usg, czy to coś poważnego, czy tylko chwilowe. W sumie wg położnej ja przytyłam 400 gram od ostaniej wizyty, którą miałam 12 stycznia...
No nic, zobaczymy. Mam nadzieję, że to jednak nic poważnego....

Teraz idę coś zjeść, bo już mnie tak śsie, że szok.
cieszę się że wszystko OK , a wagą zbytnio się nie martw może to tylko chwilowe, a później dogoni znów

Cytat:
Napisane przez karo_z Pokaż wiadomość
To samo chciałam napisać
Ivonka - bardzo ładnie wyglądasz

Też mam taki zamiar. Będę jeść tak jak dotychczas, a że raczej odżywiam się zdrowo, to nie powinno być źle.
Jeśli zobaczę, że maluszkowi coś nie służy będę eliminować podejrzane produkty i obserwować dalej.

rzeczywiście dość specyficzne śniadanko

a tak w ogóle to dzień dobry!
dziś mam dzień lenia na obiad dojemy gołąbki, które dostaliśmy od babci tż-ta, więc mogę sobie pozwolić na odpoczynek

aha no i
Zaczęłam właśnie 32 tydzień!!!:ju pi:
gratuluję 32 tygodnia

Ja jestem ciekawa ile ten mój maluszek będzie ważył przy porodzie. Ja ważyłam 2800 a mąż 4600 więc może tak pośrodku

Właśnie czytałam artykuł o tej matce z Sosnowca wypowiadała się jej przyjaciółka , jeżeli to prawda co tu mówi http://media.wp.pl/kat,1022943,wid,1...l?ticaid=1de0d to w wypadek wątpie....
Stary 2012-02-07, 12:48   #933
anagat
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez mag_99 Pokaż wiadomość
czasami chyba nie zastanawiasz się co piszesz lub jaki ma to wydźwięk... ja też nie jem jak świnia (w ogóle co to za określenie ) ani nie jadam rzeczy wzdymających - bo ich po prostu nie lubię - groszki, fasole i kapusty mogą dla mnie nie istnieć,
co nie zmienia faktu, że zastanawiam się jak to będzie z karmieniem, wydaje mi się, że sposób jem wszystko a potem zacznę odstawiać jak coś będzie nie tak jest trudny... bo i dziecko może być obolałe (nie chodzi tylko o kolki, ale o alergie też) i mama załamana, że nie wie od czego to, albo będzie się dołować "niepotrzebnie to zjadłam", spróbuję zacząć od gotowanego i pieczonego kurczaka, indyka i zacznę wprowadzać inne mięsko, potem zjem kawałek smażonego i sprawdzę co na to mały

fajnie, że Twoja mama wykarmiła tyle dzieci i nie miała z tym żadnych problemów... ale równie dobrze może się tak zdarzyć, że Ty będziesz jeść tylko kleik i sucharki

dlatego ja wolę spróbować metodą małych kroczków... zacząć od typowej diety dla mam karmiących i próbować codziennie jakiegoś nowego pokarmu, w ciągu miesiąca na prawdę można dojść do sporej i wypróbowanej diety

p.s. poczytałam trochę wątek mamuś I-II i one na prawdę mają problemy z kolkami - mimo, że jedzą niewielką ilość produktów i zastanawiają się od czego to może być, więc z tym karmieniem na pewno nie jest tak różowo...

Mag, ale ja absolutnie nie chciałam Cię obrazić.. Napisałam to przecież.. Każdy robi jak chce... Pisałam o sobie. Wiem że my tu wszystkie przewrażliwione jesteśmy.
A co do P.S. to doczytaj dół mojego posta.. czyli moja teoria się zgadza..
One mało jedzą, a dzieci mają'kolki'...

Za 3 miesiące zobaczymy, kto będzie karmił, kto będzie dokarmiał i zobaczymy jak nasze teorie sprawdzają się w realu. Więc nie ma co się o nie kłócić

(określenie 'je jak świnia' jest dla Ciebie dziwne? ja jeszcze znam 'jeść jak ptaszek' i wiele innych.. mamy polonistkę tutaj, więc ona pewnie jest w stanie nam przytoczyć duzo więcej takich wyrażeń)

Edytowane przez anagat
Czas edycji: 2012-02-07 o 12:50
anagat jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-02-07, 12:48   #934
mag_99
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez gosia261282 Pokaż wiadomość
Zaczynajac od gotowanego kurczaka i wlaczajac po produkcie co kilka dni,to zaczniesz jesc normalnie po roku albo i lepiej.A takie ograniczanie moze wlasnie sprawic,ze dziecko bedzie alergikiem,bo bedzie nie przyzwyczajone i jak mu nagle zaserwujesz cos to wlasnie moze byc reakcja alergiczna.Ja tez nie jem nie wiadomo ile,wiec droga dedukcji,w razie czego wyeliminuje podejrzany produkt.Przy corce mialam taka diete,ze dziekuje nigdy wiecej.A mloda darla sie ciagle z powodu kolek.Az sie zbuntowalam i zaczelam wszystko jesc.A na gotowanego kurczaka do teraz patrzec nie moge.

Tutaj fajnie napisali moim zdanie na temat diety matki karmiacej:

http://www.edziecko.pl/pierwszy_rok/...0,3855207.html
:
ale ja nie chcę dojść w ciągu roku do normalnej diety, tylko tak jak pisałam zacząć od normalnej diety dla mam karmiących i wprowadzać produkty i nie co kilka dni tylko praktycznie codziennie, w ciągu miesiąca chcę dojść do w miarę normalnej diety - łącznie z przetestowaniem rzeczy smażonych , mlecznych (jogurty, sery itp.) i różnych owoców

na pewno nie mam zamiaru przez pół roku jeść gotowanego kurczaka

a ja rosnę i rosnę
mag_99 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-02-07, 12:51   #935
pempek
Zakorzenienie

Cześć dziewczynki

Włącze się do tematu wcześniaków, i teraz to będzie moje gdybanie, ale nie jest czasem tak, że oprócz terminu porodu to nie liczy się jeszcze czy dzieciątko ma jakieś tam cechy wcześniacze? Moja jedna koleżanka urodziła po skończonym 35tc i nie zaliczyli jej dziecka jako wcześniaka, miał normalną wagę i wszystkie inne cechy donoszonego dziecka. Natomiast druga urodziła po skończonym 37 tc i jej córeczka miała jakieś tam cechy wcześniacze i napisali na wypisie, że wcześniak. Ale jak mówię, to tylko takie moje gdybanie.

Co do karmienia piersią, to nie śmiejcie się, ale tego się najbardziej boję... porodu się nie boję, a to karmienie piersią to dla mnie jakaś trauma

Jeszcze mam jeden problem i liczę, że mi doradzicie... otóż ostatnie USG miałam w 29tc, a następne mam w 40 tc i obawiam się, że mogę niedoczekać... poza tym mój gin zlał totalnie mój ból spojenia, a bardzo przeszkadza mi ono w normalnym funkcjonowaniu. No i zastanawiam się teraz czy nie umówić się jeszcze do innego lekarza wiem, że może panikuję, ale mam cukrzycę, moje dziecko było spore na ostatnim USG i do tego mam wąsko rozstawione biodra i jeszcze mój M. razem z moją mamą ciągle mi gadają, że to może być problemem przy SN i kurde już sama nie wiem co ja mam zrobić... co Wy byście zrobiły na moim miejscu??

sorki, że się tak rozpisałam
pempek jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-02-07, 12:54   #936
anagat
Zadomowienie

Cytat:
ale ja nie chcę dojść w ciągu roku do normalnej diety, tylko tak jak pisałam zacząć od normalnej diety dla mam karmiących i wprowadzać produkty i nie co kilka dni tylko praktycznie codziennie, w ciągu miesiąca chcę dojść do w miarę normalnej diety - łącznie z przetestowaniem rzeczy smażonych , mlecznych (jogurty, sery itp.) i różnych owoców

Mag, czemu Ty się tak denerwujesz.. Będziesz jadła, to co będziesz chciała.
Na pewno jeszcze znajdą sie tu koleżanki, które mają taki plan, jak Twój.
Stary 2012-02-07, 12:57   #937
mag_99
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez anagat Pokaż wiadomość
Mag, czemu Ty się tak denerwujesz.. Będziesz jadła, to co będziesz chciała.
Na pewno jeszcze znajdą sie tu koleżanki, które mają taki plan, jak Twój.
w ogóle się nie denerwuję, jestem spokojna jak nigdy....
jedynie co, to mam wrażenie, że się nie rozumiemy i próbuję to wyjaśnić - rzeczowo, nie atakując innych w jakikolwiek sposób

a ja rosnę i rosnę

Edytowane przez mag_99
Czas edycji: 2012-02-07 o 12:58
Stary 2012-02-07, 13:02   #938
Karo89
Zakorzenienie

karo_z, anagat, Nikii89 dzięki dziewczyny może i macie rację, żeby się nie martwić. Może córcia nie pokazała się porządnie, żeby ocenić wagę prawidłowo.
A co do lekarki, to ona mnie poinformowała, że taka jest waga, że trochę mała jest i że będziemy to kontrolować.
Te zmartwienia wynikają z mojej strony, wiecie jak to jest, człowiek sobie przybiera do głowy nie wiadomo co i się denerwuje czasem niepotrzebnie

pempek jeśli Cię to martwi, to idź skonsultuj to z innym lekarzem. bo mówisz, że u swojego nie ma szans na dodatkowe usg?

Karo89 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-02-07, 13:02   #939
Nikii89
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez pempek Pokaż wiadomość
Cześć dziewczynki

Włącze się do tematu wcześniaków, i teraz to będzie moje gdybanie, ale nie jest czasem tak, że oprócz terminu porodu to nie liczy się jeszcze czy dzieciątko ma jakieś tam cechy wcześniacze? Moja jedna koleżanka urodziła po skończonym 35tc i nie zaliczyli jej dziecka jako wcześniaka, miał normalną wagę i wszystkie inne cechy donoszonego dziecka. Natomiast druga urodziła po skończonym 37 tc i jej córeczka miała jakieś tam cechy wcześniacze i napisali na wypisie, że wcześniak. Ale jak mówię, to tylko takie moje gdybanie.

Co do karmienia piersią, to nie śmiejcie się, ale tego się najbardziej boję... porodu się nie boję, a to karmienie piersią to dla mnie jakaś trauma

Jeszcze mam jeden problem i liczę, że mi doradzicie... otóż ostatnie USG miałam w 29tc, a następne mam w 40 tc i obawiam się, że mogę niedoczekać... poza tym mój gin zlał totalnie mój ból spojenia, a bardzo przeszkadza mi ono w normalnym funkcjonowaniu. No i zastanawiam się teraz czy nie umówić się jeszcze do innego lekarza wiem, że może panikuję, ale mam cukrzycę, moje dziecko było spore na ostatnim USG i do tego mam wąsko rozstawione biodra i jeszcze mój M. razem z moją mamą ciągle mi gadają, że to może być problemem przy SN i kurde już sama nie wiem co ja mam zrobić... co Wy byście zrobiły na moim miejscu??

Ja bym na Twoim miejscu albo poprosiła lekarza o USG (w końcu masz do tego prawo) albo poszła do innego lekarza. Tak dla własnego spokoju.
Mi 3 tygodnie temu nie podobało się że mały jest za mało aktywny i właśnie aby nie gdybać i być spokojniejsza pojechaliśmy na USG prywatnie. A teraz sama się przypomniałam o USG mojego lekarza bo ostatnie miałam u niego w 20tc a teraz już 31będę miała (właśnie tylko dlatego że się upomniałam ) .. ale to z ciekawości aby potwierdzić płeć tym razem
Stary 2012-02-07, 13:04   #940
anagat
Zadomowienie

Cytat:
w ogóle się nie denerwuję, jestem spokojna jak nigdy....
jedynie co, to mam wrażenie, że się nie rozumiemy i próbuję to wyjaśnić - rzeczowo, nie atakując innych w jakikolwiek sposób
To dobrze..
Ja mogłam napisać, że MY nie jemy jak świnie(bo to miałam na myśli).. a ty to chyba trochę do siebie wzięłaś.. Więc widzisz.. ciężko się na piśmie porozumieć.

Uff.. ja mam dziś 31+1 czyli zaczął się 32 tydzień.
Ważyłam się dziś. Mam 8.8 kg na plusie..
Jak to jest pod koniec mamuśki? Jak się tyje? Bo jestem ciekawa czy mam szanse w 12 kg się zmieścić?

Pewnie nie mam , bo po roku nieposiadania piekarnika, zaczęłam piec ciasta Ale może jednak??

Nie mogę się zmusić, żeby zrobić sobie fotki.. jak tylko zrobię, to wstawię Wam.. Mój brzuch jast okroooooopnie wysoko.. i mimo, że duży nie jest, to mi po prostu duszno ciągle. Jak gadam to mam zadyszkę
Stary 2012-02-07, 13:08   #941
Nikii89
Zakorzenienie

Cytat:
karo_z, anagat, Nikii89 dzięki dziewczyny może i macie rację, żeby się nie martwić. Może córcia nie pokazała się porządnie, żeby ocenić wagę prawidłowo.
A co do lekarki, to ona mnie poinformowała, że taka jest waga, że trochę mała jest i że będziemy to kontrolować.
Te zmartwienia wynikają z mojej strony, wiecie jak to jest, człowiek sobie przybiera do głowy nie wiadomo co i się denerwuje czasem niepotrzebnie

pempek jeśli Cię to martwi, to idź skonsultuj to z innym lekarzem. bo mówisz, że u swojego nie ma szans na dodatkowe usg?
Ja też urodziłam się z wagą małą tak jak pisałam wcześniej 2800 i z tego co mi mama mówiła to lekarze zbytnio się tym nie przejmowali (ale to może inne czasy były) no ale ja się urodziłam 10m i 8d po moim starszym bracie więc organizm matki tez był może wtedy jeszcze "zmęczony"... tylko babcia przywitała mnie słowami w myślach "to dziecko długo nie pożyje" (dzięki babciu za miłe słowa )

Faktycznie jeżeli nie chciała się pokazać to też ciężko można było ocenić wagę.

Też pisałam kiedyś że kumpela mówiła mi że 2 tyg przed porodem lekarze ocenili że dziecko waży 1600 w dniu porodu 2200 a jak się urodził to miał 3600. Więc nawet sprzęt może czasem zawodzić
Stary 2012-02-07, 13:10   #942
anagat
Zadomowienie

Cytat:

hehe Przewrażliwione z nas mamuśki

Pempek, ja pamiętam na studiach uczyli nas pomiarów miednicy.. takimi dziwnymi urządzeniami-taką jakby obręczą..
Są takie wymiary jak wchód / wychód macicy i inne .. Ja tego już nie pamiętam, ale zastanawiam się czy Tobie tak mierzyli?

Bo patrząc na kogoś nie da się ocenić, czy biodra są za wąsko czy nie żeby urodzić..

A to pamiętam , że był sposób stosowany przez LATA.. i działał..
Pozwalał ocenić, czy możliwy jest poród naturalny, czy nie..

---------- Dopisano o 14:10 ---------- Poprzedni post napisano o 14:08 ----------

Cytat:
Napisane przez Nikii89 Pokaż wiadomość
no ale ja się urodziłam 10m i 8d po moim starszym bracie więc organizm matki tez był może wtedy jeszcze "zmęczony"...
Nikii, w Irlandii takie dzieci nazywa się IRLANDZKIMI BLIŹNIAKAMI Więc witaj irlandzka bliźniaczko
Stary 2012-02-07, 13:10   #943
agnes99
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez pempek Pokaż wiadomość
Cześć dziewczynki

ja sie dowiedziałam na SR, że przez ostanie 3 tyg. ciąży "słodkim" ciężarówkom powinno się robić 2 x w tyg. ktg
w czwartek ide do nowego lekarza (bo jak pisała wczesniej mój prowadzący gin jest w szpitalu) wiec sie postaram podpytac co i jak
może faktycznie powinnaś sie skonsultować z inym lekarzem
Stary 2012-02-07, 13:11   #944
pempek
Zakorzenienie

Jakaś taka zawiedziona jestem po ostatniej wizycie, że nawet nie pomyślałam, żeby się udać do mojego gina, ale moze rzeczywiscie powinnam tam zadzwonić...???

Anagat, ja w ostatnim trymestrze przytyłam najmniej, a właściwie to schudłam 2 kg, ale ja jestem na ścisłej diecie wkażdym razie myślę, że 12 kg jest na pewno w Twoim zasięgu (patrząc na to ile tyły moje koleżanki)
Stary 2012-02-07, 13:11   #945
mag_99
Rozeznanie

Cytat:
To dobrze..
Ja mogłam napisać, że MY nie jemy jak świnie(bo to miałam na myśli).. a ty to chyba trochę do siebie wzięłaś.. Więc widzisz.. ciężko się na piśmie porozumieć.

Jak to jest pod koniec mamuśki? Jak się tyje? Bo jestem ciekawa czy mam szanse w 12 kg się zmieścić?

Pewnie nie mam , bo po roku nieposiadania piekarnika, zaczęłam piec ciasta Ale może jednak??

Nie mogę się zmusić, żeby zrobić sobie fotki.. jak tylko zrobię, to wstawię Wam.. Mój brzuch jast okroooooopnie wysoko.. i mimo, że duży nie jest, to mi po prostu duszno ciągle. Jak gadam to mam zadyszkę
hm a tyjesz równomiernie? czy jakimiś skokami? ja tyję 2 kg na miesiąc - jestem w końcówce 37 tygodnia, ostatnio ważyłam się półtora tyg. temu i miałam +10kg,
pamiętaj, że w końcówce dużo przybiera samo dziecko, więc nawet jak przytyjesz trochę więcej niż "normalnie" to może to wynikać z przyrostu dziecka

a ja rosnę i rosnę
Stary 2012-02-07, 13:11   #946
lena_mi
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Cytrynka_Wawa Pokaż wiadomość
nic nie zrobię, żartuje sobie tak wiem ze to normalne
ja też wolałabym żeby mi nie wychodził pępuszek, ale jak wyjdzie to Ivonka, afery nie zrobię
Ale brzuszek fajny i spory rzeczywiście, choć jak na ten tydzien to normalka

Cytat:
Napisane przez Aguśkaa83 Pokaż wiadomość
Hej mamusie

Pytam Filipka dzis co chce na sniadanie, z czym zrobic mu kanapeczki, to mowi: z majozenikiem, ogoreczkiem i keczupikiem hihi

mój chrześniaczek też ma teraz etap zdrabniania wszystkiego
Filipek ma teraz 3 latka prawda?

Mravka super pokoik, pochwal się jak dojdą zwierzątka na ścianę

Edytowane przez lena_mi
Czas edycji: 2012-02-07 o 13:16
lena_mi jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-02-07, 13:12   #947
Madziara 26
Rozeznanie

ja tam myśle ze mozna bedzie jesc co sie chce tylko z umiarem
mała może nie bedą cię trzymać
pempek ja bym poszła wcześniej na usg jeśli masz jakieś obawy

Dzielić się radością to dwa razy tyle radości, dzielić się smutkiem to połowa smutku.

http://www.suwaczki.com/tickers/f2wlj48aeu99g4kn.png
Madziara 26 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-02-07, 13:13   #948
gosia261282
Gang Iren

Cytat:

Mag ja ci nie chce nic narzucac.Ja juz probowalam tego sposobu i teraz chce sprobowac inaczej.I tak mialam wielokrotnie mysli,by przejsc na mieszanke,bo mialam dosc jednostajnej diety,wypadaly mi wlosy,bylam slaba,nie sluzylo mi to.A mloda miala kolki,pewnie przez moj stres.Jak miala jakies 4 miesiace zaczelam jesc wszystko,doslownie.I stalam sie spokojniejsza,bardziej wyluzowana,a dziecku kolki sie skonczyly,nic nie bylo nawet jak zjadlam kapuste.Wiec mysle,ze ten stres byl niepotrzebny.U mnie w rodzinie nie ma alergii pokarmowych,a potrawa wzdymajaca moze bardziej zaszkodzic mi jak dziecku.Kiedys kobiety tak nie cudowaly,nie bylo tylu"madrych" teorii,jadly wszystko i karmily,bo mieszanek nie bylo.I nie bylo tylu alergikow.I moim zdaniem nie ma czegos takiego jak dieta matki karmiacej,bo powinna to byc dieta zdrowa,taka jak kazdego innego czlowieka.To tak jakby mowic nie przejde przez ulice,bo potraci mnie samochod.Tak samo nie bede tego jesc,bo MOZE dziecku zaszkodzi.A moze nie zaszkodzi?
Ale ja nauczylam sie na bledach,a ty masz prawo nauczyc sie na swoich.
Stary 2012-02-07, 13:14   #949
mag_99
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez Nikii89 Pokaż wiadomość
no ale ja się urodziłam 10m i 8d po moim starszym bracie więc organizm matki tez był może wtedy jeszcze "zmęczony"... tylko babcia przywitała mnie słowami w myślach "to dziecko długo nie pożyje" (dzięki babciu za miłe słowa )
o kurcze to mama zaszalała a macie ten sam rocznik? czy przeskoczyło?

a ja rosnę i rosnę
Stary 2012-02-07, 13:14   #950
lena_mi
Zakorzenienie

Cytat:
Hej. Dzięki za kciuki, melduję się po wizycie.
Szyjka w normie, dzidzia nisko ma główkę więc buźki nie dało się podglądnąć, jedynie delikatnie profilek. ułożenie podłużne główkowe, wody płodowe w normie, łożysko też ok
Strasznie się ruszała za to, że Pani doktor nie mogła jej pomierzyć, nawet czkawki dostała podczas badania, tak że było słychać podczas osłuchiwania bicia serducha śmiesznie to brzmiało
Jedyny delikatny powód do zmartwień, że jest ciut malutka, bo lekarka wymierzyła ją na 1700gram co odpowiada jakiś tydzień wstecz. Za 3 tygodnie mam mieć kontrolne usg, czy to coś poważnego, czy tylko chwilowe. W sumie wg położnej ja przytyłam 400 gram od ostaniej wizyty, którą miałam 12 stycznia...
No nic, zobaczymy. Mam nadzieję, że to jednak nic poważnego....

Teraz idę coś zjeść, bo już mnie tak śsie, że szok.
super, że wszystko gra, a wagą maluszka się nie martw może rzeczywiście jest tydzień młodsza - bo np. miałaś dłuższy cykl?
Najważniejsze że zdrowa i łądnie się rozwija
Stary 2012-02-07, 13:15   #951
anagat
Zadomowienie

Cytat:
hm a tyjesz równomiernie? czy jakimiś skokami? ja tyję 2 kg na miesiąc - jestem w końcówce 37 tygodnia, ostatnio ważyłam się półtora tyg. temu i miałam +10kg,
pamiętaj, że w końcówce dużo przybiera samo dziecko, więc nawet jak przytyjesz trochę więcej niż "normalnie" to może to wynikać z przyrostu dziecka
Ja w tej ciąży jestem wyjątkowo mało zdyscyplinowana.. i nieregularnie się ważę..

W pierwszym trymestrze schudłam.. Potem dość równomiernie mi się przybierało..
Ostatnio 1.5 tyg temu się ważyłam.. To w sumie 0.4 kg mi przybyło tylko? hmm

No i mój mały był dość mały na ostatnim skanie.. Więc może faktycznie teraz będzie rósł.. Nic tam, od teraz MUSZĘ się już ważyć co tydzień

Dzięki
Stary 2012-02-07, 13:15   #952
Nikii89
Zakorzenienie

Cytat:

Nikii, w Irlandii takie dzieci nazywa się IRLANDZKIMI BLIŹNIAKAMI Więc witaj irlandzka bliźniaczko
Witaj hehe ... no jakbyśmy byli z tego samego rocznika to byśmy razem do szkoły chodzili i wtedy tym bardziej mogliby Nas za bliźniaków brać
Ale brat z września a ja z sierpnia....
No ale jak piszesz że w Irlandii mówi się irlandzkie bliźniaki to wychodzi że jestem Irlandzką bliźniaczką dzięki że mi to uzmysłowiłaś
Stary 2012-02-07, 13:16   #953
mag_99
Rozeznanie

Cytat:

Pempek, ja pamiętam na studiach uczyli nas pomiarów miednicy.. takimi dziwnymi urządzeniami-taką jakby obręczą..
Są takie wymiary jak wchód / wychód macicy i inne .. Ja tego już nie pamiętam, ale zastanawiam się czy Tobie tak mierzyli?

Bo patrząc na kogoś nie da się ocenić, czy biodra są za wąsko czy nie żeby urodzić..

Pozwalał ocenić, czy możliwy jest poród naturalny, czy nie..
i dalej tak sprawdzają w szpitalu przed porodem, takimi śmiesznymi połączonymi metalowymi prętami, szczególnie właśnie jak dziecko z usg wychodzi duże, sama byłam świadkiem takich 2 pomiarów

a ja rosnę i rosnę
Stary 2012-02-07, 13:18   #954
Nikii89
Zakorzenienie

Cytat:
o kurcze to mama zaszalała a macie ten sam rocznik? czy przeskoczyło?
brat wrzesień '88 ja sierpień' 89.
Ale podobno nie jestem wpadką planowali tak szybko dziecko (przynajmniej tak mówią )
Stary 2012-02-07, 13:20   #955
anagat
Zadomowienie

Cytat:
i dalej tak sprawdzają w szpitalu przed porodem, takimi śmiesznymi połączonymi metalowymi prętami, szczególnie właśnie jak dziecko z usg wychodzi duże, sama byłam świadkiem takich 2 pomiarów
Aaaa dzięki.. czyli jednak nie jestem jeszcze taka stara

Pempek, a może poproś, żyby Cię pomierzyli? Bo jak masz się martwić, to lepiej i USG spróbować, i pomiarów

U mnie biodra jak szafa trzydrzwiowa;D Ciekawe czy tu mnie też tak pomierzą????
Stary 2012-02-07, 13:22   #956
pempek
Zakorzenienie

Cytat:

Pozwalał ocenić, czy możliwy jest poród naturalny
Wiesz co, nie miałam nigdy tak mierzonej miednicy, ale jeszcze w latach liceum ortopeda mi powiedział, że mam jakoś tam nie tak ułożone kości miednicy i że poród w przyszłości to bedzie cieżka sprawa i tak mi gdzieś to z tyłu głowy siedzi chociaż wolałabym SN.. tylko moja mama trajkocze o moich biodrach od początku mojej ciązy

Cytat:
Napisane przez agnes99 Pokaż wiadomość
ja sie dowiedziałam na SR, że przez ostanie 3 tyg. ciąży "słodkim" ciężarówkom powinno się robić 2 x w tyg. ktg
w czwartek ide do nowego lekarza (bo jak pisała wczesniej mój prowadzący gin jest w szpitalu) wiec sie postaram podpytac co i jak
może faktycznie powinnaś sie skonsultować z inym lekarzem
mi na karowej powiedzieli, że raz w tygodniu od 36 tc. Mój lekarz oczywiście nic mi nie kazał robić. On to jakoś w ogóle dziwnie do mnie podchodzi od kiedy jeżdżę na karową... taka olana się czuję w każdym razie muszę pojechać w tym tygodniu, ale do szpitala w moim mieście, bo do wawy nie będę gnać na KTG

kurde zachowuje się jak totalna panikara, a z naturę mam olewczą na ogół co ta ciąża robi z ludzi
Stary 2012-02-07, 13:24   #957
agnes99
Zakorzenienie

Cytat:
To dobrze..

mój tez jest okropnie wysoko, a do tego dostaję kopniaki w przeponę
czasem mam taka zadyszke jak stara baba po przejsciu do sklepu
troche pomagaja mi ćwiczenia oddechowe do porodu, ale tylko na stojąco wykonywane

pempek a powiedzieli Ci może na Karowej czy trzeba miec na te ktg jakies skierowanie czy tam poprostu mozna przyjechać?

Edytowane przez agnes99
Czas edycji: 2012-02-07 o 13:26
agnes99 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-02-07, 13:28   #958
Mała!
Zakorzenienie

Jeśli o wagę chodzi...to ja ostatnio się dość dobrze trzymam jak na III trymestr! przez 2 tyg przytyłam niecałe 0,5 kg a sam synek przybrał 0,7 kg...więc ja w sumie nic mam nadzieję, że się to nie zmieni gwałtownie! w sumie mam w 35 t. + 11kg +/- 0,3 bo tak się waha...

Siedzę i myślę o tym szpitalu...i znowu mam stresa... i rozwolnienie od wczoraj...

Kocham Cię syneczku...moja gwiazdo na niebie...

Edytowane przez Mała!
Czas edycji: 2012-02-07 o 13:30
Mała! jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-02-07, 13:29   #959
anagat
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez agnes99 Pokaż wiadomość
mój tez jest okropnie wysoko, a do tego dostaję kopniaki w przeponę
czasem mam taka zadyszke jak stara baba po przejsciu do sklepu
troche pomagaja mi ćwiczenia oddechowe do porodu, ale tylko na stojąco wykonywane

pempek a powiedzieli Ci może na Karowej czy trzeba miec na te ktg jakies skierowanie czy tam poprostu mozna przyjechać?

mój jeszcze uskutecznia zabawę następującą..
Najpierw jest obunożne odbicie się po prawej stronie, a potem po lewej wypięcie pupy.. po czym moment spokoju i pupa idzie w prawo.. żeby po chwili wrócić na miejsce..
Przypomina mi to skoki na trampolinie

Diablątko małe

A u mnie KTG to dopiero przy porodzie.. Albo jak coś nie tak się dzieje..
Auto nam się chrzani, mam iść mężowi pomóc.. Buziaki do potem.. pa
Stary 2012-02-07, 13:29   #960
lena_mi
Zakorzenienie

Mała trzymaj się, może nie trzeba będzie leżeć w szpitalu, a jeśli to dla Maluszka najlepsze, to dasz radę! Trzymam kciuki żeby było ok!

Aguśka my raczej nie jesteśmy fanami tego święta, więc raczej nic nie będziemy szczególnego robić, może gdzieś wyskoczymy na jakieś dobre jedzonko. Ja wciąż mam nadzieję, że będziemy mieli ku temu okazję z innej przyczyny - w związku zawansem mężula, ale na razie czekamy na werdykt, czy go dostanie

Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości