|
|||||||
| Notka |
|
| Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo. |
| Pokaż wyniki sondy: Jaki wybieramy tytuł V cz. naszego wątku? | |||
| Nogi mocno zaciskamy, pierwsze porody jeszcze przed nami. |
|
0 | 0% |
| Na nasze maleństwa czekamy, póki co nogi zaciskamy. |
|
0 | 0% |
| Jeszcze z brzuszkami pobiegamy, do porodów trochę czasu mamy. |
|
0 | 0% |
| Pobiegamy jeszcze z brzuszkami, zanim przywitamy się z maluszkami. |
|
2 | 3,39% |
| Wyprawkę powoli kompletujemy, w maju-czerwcu powijemy. |
|
2 | 3,39% |
| Najpóźniej za 3 miesiące powitamy nasze brzdące. |
|
4 | 6,78% |
| Brzuszki mocno podskakują, maluszki na świat się już szykują. |
|
22 | 37,29% |
| Koniec już zimowych chłodów, coraz bliżej do porodów. |
|
15 | 25,42% |
| Już zimy końcówka, teraz czeka porodówka. |
|
6 | 10,17% |
| Wiosna juz za pasem, niedługo pierwsze spotkanie z bobasem. |
|
8 | 13,56% |
| Głosujący: 59. Nie możesz głosować w tej sondzie | |||
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#211 |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Luty, marzec, kwiecień, maj - w czerwcu będzie komplet mam! Mamusie V-VI 2012 c
Mnie przy przewracaniu z boku na bok ciągną wiązadła, ale to raczej normalne. Poza tym Majeczka szaleje ostro. Niech się dziewczyna bawi
, co jej będę bronić, dzięki temu wiem, że wszystko jest ok. Rogala nie mam, ale pomaga mi taki wielki pluszowy wałek, który kupiłam będąc w pracy, jako wychowawca kolonijny w Karpaczu. Mąż się śmieje, że ja jak idę spać, to z całym osprzętowaniem, chociaż wczoraj mi współczuł, bo nie mogłam sobie znaleźć miejsca i w końcu usiadłam na łóżku z mega irytacją. Teraz mam tak, że zasypiam gdzieś 22-23 a budzę się o 5 rano i leżę leżę i jak mam szczęście, to przysypiam do tej 8:30 Fajnie... ja tu jeszcze nie miałam badanej szyjki , żyję w błogiej nieświadomości sobie
|
|
|
|
#212 | ||||
|
Wtajemniczenie
|
Dot.: Luty, marzec, kwiecień, maj - w czerwcu będzie komplet mam! Mamusie V-VI 2012 c
Dzień dobry!
U mnie małe postępy w sprawie wyprawki, tż zaczął ze mną szukać i rozmawiać o mebelkach Zresztą w praktyce to łóżeczko też ma wiele zalet Poza tym dopracowałam swoją listę ![]() justys, z tydzień temu obiecałam, że porównam Twoją listę z moją... Lepiej późno niż wcale Myślę, że na Twojej liście jest wszystko, co potrzebne na początek i wiele akcesoriów ekstra, które wg jednych mam bardzo ułatwiają życie, a wg innych były nieprzydatne. Ale jak będzie w danym przypadku, to już każda mama musi na sobie i dziecku wypróbować. Jedna jedyna rzecz, którą bym dopisała, to Apap w czopkach - dobrze mieć pod ręką nawet małe opakowanie w razie jakiejś nagłej temperatury u dziecka.Cytat:
![]() Ja miałam 2 razy dokładnie z tej samej kropeczki z ręki, zdziwiłam się... Ale pielęgniarka jak weszłam na drugie pobranie po prostu zapytała, czy mnie to nie boli, powiedziałam, że nie, więc mi wbiła się w to samo miejsce. Na szczęście nie mam z tym problemów ![]() Ale w sensie, że nie wiesz jak to się robi czy nie wiesz, jak Ty byś się przy tym zachowała? ![]() ![]() Cytat:
![]() Cytat:
Cytat:
|
||||
|
|
|
#213 |
|
Rozeznanie
|
|
|
|
|
#214 | ||
|
Raczkowanie
|
Cytat:
witam w gronie he he---------- Dopisano o 12:48 ---------- Poprzedni post napisano o 12:40 ---------- Cytat:
|
||
|
|
|
#215 | ||||
|
Wtajemniczenie
|
Ech, ja znowu w pracy i jak tu na chwilkę wchodzę i widzę ile piszecie, to ja też tak chcę, a nie mogę
Cytat:
Cytat:
![]() Dla nas ten szpital to obrzeża, bo my się bardzo rzadko zapuszczamy w tamte rejony, no ale oczywiście najważniejszy to był ten pretekst do chodzenia razem (o autobusach nic nie wiem, ciiiii.... )Cytat:
Cytat:
Jak ktoś rzeczywiście tyle zarabia to się opłaca iść na zwolnienie ![]() [1=ecd9a68db8379fc22aec146 35aa2645aca7c721b_6070dc9 9c9f91;32128146]Czy zwykłe badanie też jakoś może ocenić szyjkę czy tylko USG?[/QUOTE] Mi zawsze gin bada szyjkę ręcznie, ale ostatnio, oprócz ręcznego badania zrobił mi też USG dowcipne. Sprawdzał czy szyjka jest dobrze zamknięta czy coś takiego. Dobra, koniec przerwy, wracam do roboty, a tak mnie coś plery dziś napirzają z prawej strony, o ja biedna... Edytowane przez rinco Czas edycji: 2012-02-07 o 12:59 |
||||
|
|
|
#216 | |||||
|
Rozeznanie
|
Dzień doberek wszystkim
![]() Cytat:
później, po powrocie do kraju poczekałam do planowanej daty @ i zrobiłam test. Ahh kiedy to było... wydaje się, że dopiero co, a tu już 7 miesiąc! ![]() Cytat:
Cytat:
ja się śmiałam, że smakuje prawie jak herbata mojego męża Cytat:
![]() [1=ecd9a68db8379fc22aec146 35aa2645aca7c721b_6070dc9 9c9f91;32127646]Oj raczej nie może być dowcipne... Ja już w 12 tc miałam przez brzuch i od wtedy tylko tak. Czasami trzeba potrząsnąć dzieciem, żeby coś zobaczyć, nie wyobrażam sobie tego przy USG dowcipnym [/QUOTE]Cytat:
|
|
#217 | ||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Jeszcze tylko troszkę do końca lutego i coś czuję, że od marca będziesz nasza! ![]() Cytat:
|
||
|
|
|
#218 |
|
Zadomowienie
|
tahito dzięki
Ja doświadczenia z pieluchami nie ma, tyle, co czytałam na forach w necie, ale ja dotarłam do informacji, ze te dada to niezbyt są tzn. gdzieś znalazałam wypowiedź, że fajne, niedrogie i zaczęłam szukać czegoś na ich temat i kolejne wypowiedzi nie były już takie pozytywne. Ja narazie nastawiam się na pampersy, ale różnie to może być, bo np. synek mojej kolezanki bardzo źle reagował na nie i musiała zmienić na jakies inne, ale nie pamiętam na co. |
|
|
|
#219 |
|
Zakorzenienie
|
Byłam dziś na 2 zajęciach w szkole rodzenia i dzis pocwiczyłam sobie, obym tylko zakwasów nie miała
![]() W sobotę idziemy z położna z sr do nas do szpitala poogladac porodówke, zobaczyc co i jak, popytac Juz nie moge sie doczekac
|
|
|
|
#220 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#221 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
A jak będzie to się okaże. Mogłoby być jeszcze więcej bo te zarobki to są tragiczne, a tu tyle wydatków, i jeszcze lekarzowi kasę "trzeba" dawać.
Nasz skarb: http://www.suwaczki.com/tickers/klz9mg7ydcco6bvx.png Nasz ślub: http://s3.suwaczek.com/20100922640113.png Jesteśmy razem od: http://s1.suwaczek.com/200706022338.png "Jest bowiem kilka odmian ciszy; najlepsza jest ta, która zapada z wyboru człowieka, a nie przeciw niemu" |
|
|
|
|
#222 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
tak sie dowiedzialam.... zobaczymy jak to bedzie w praktyce ale dowiadywalam sie u samego zrodelka wiec mam nadzieje, ze dostane ta pensje juz za caly etat,nie za 1/4etatu.co do ciagniecia w pachwinach ja tez mam od paru tyg i jak dotad nie przeszlo i nic nie wskazuje na to, ze przejdzie ;] boli juz mnie prawie wszytko ![]() ---------- Dopisano o 13:33 ---------- Poprzedni post napisano o 13:30 ---------- sudrokrem stosuje sie profilaktycznie po kazdej kapieli czy tylko, kiedy dziecko bedzie mialo odparzony tylek ?? boo kupilam juz taki krem- i mysle czy to dziala jak ten sudokrem http://hipp.dodomku.pl/salon_hipp/produkt/33498/4062300143722/HiPP_Krem_pielegnacyjny_p rzeciw_odparzeniom.html i teraz do niego chcialabym dokupic jeszcze cos do kapieli eh nie wiem sama... tym kremem sie tylko tylek smaruje ?? moge kupic krem hippa, cos do kapieli nivea, chusteckzi innych firm- czy lepiej wsyztko z jednej serii i firmy?
http://www.suwaczki.com/tickers/n59yx1hp79isyitx.png" Leos http://www.suwaczki.com/tickers/ckaiebkmv17sjqus.png Fosolka Edytowane przez agatka661 Czas edycji: 2012-02-07 o 13:39 |
|
|
|
|
#223 |
|
Konto usunięte
|
A ja z bólami mam tak, że poboli i mam kilka tygodni spokoju, po czym boli co innego. Na przykład teraz boli mnie kręgosłup (ale to chyba z jakiejś złej pozycji spania albo zbyt gwałtowanie się obróciłam, albo sama nie wiem) i brzuch, ale tak jakby po bokach i dosyć wysoko, choć to są chwilowe bóle.
|
|
|
|
#224 |
|
Wtajemniczenie
|
Witajcie!
właśnie byłam z Filipem u dentysty i o dziwo mój synus był taki dzielny że szok Ani razu nie zajęczał a miał bardzo dużą dziure.Ale uważam że to podejście tego pana(dętysty) bardzo fajny,mówił wszystko co robił Filipowi,że wiertła chodzą jak formuły,że wywierci robaki i zakleji plastelinką. Bo kiedys jak byłam z nim robic zęba to darł się w niebo głosy Pobijam pytanie łożysko 2 stopnia w 26 tyg to chyba zle,prawda? |
|
|
|
#225 |
|
Zadomowienie
|
[1=ecd9a68db8379fc22aec146 35aa2645aca7c721b_6070dc9 9c9f91;32131009]A ja z bólami mam tak, że poboli i mam kilka tygodni spokoju, po czym boli co innego. Na przykład teraz boli mnie kręgosłup (ale to chyba z jakiejś złej pozycji spania albo zbyt gwałtowanie się obróciłam, albo sama nie wiem) i brzuch, ale tak jakby po bokach i dosyć wysoko, choć to są chwilowe bóle.[/QUOTE]
na tą stronę chyba lepiej już nie będzie Mnie też ciągle coś boli. A to ta nerka się odzywa a to boli mnie jakby jajnik a to ciągnie mnie brzuch...i tak w koło.Na jutro umówiłam się z kolezanką, która ma rocznego chłopca. Podpytam ją o szpital głównie. |
|
|
|
#226 |
|
Konto usunięte
|
Ja jestem w 22. i mam 1. stopnia i wczoraj dużo o tym czytałam (bo się o tym dowiedziałam, nie miałam pojęcia o tym wcześniej), wg mnie nie masz się czym martwić.
Ja nigdzie nie umiałam znaleźć żadnej klarownej publikacji o tej skali Granumma, gdyby ktoś miał to pod ręką, to chętnie poczytam. http://forum.styl.fm/dojrzalosc-lozy...mma.t75036.htm i ten post: "Trzeba jeszcze wziąć pod uwagę to, że dojrzałość łożyska ocenia lekarz nie jest to wyliczenie USG, więc na pewno jeśli coś by go zaniepokoiło to by powiedział! Jeśli nie ma przy tej II informacji, o zbyt licznych zwapnieniach etc. to na pewno wszystko jest w porządku! Wyczytałam, że II stopień jest charakterystyczny dla trzeciego trymestru ciąży i nie jest to absolutnie żadna nieprawidłowość!! Niektórzy mają II już od 25 tygodnia i też wszystko jest ok. Na samym początku łożysko ma stopień 0, od połowy ciąży powinno mieć już I, trzeci trymestr II i potem okolice terminu III - no ale to wszystko też na pewno zależy od konkretnego lekarza i jego 'skali ocen'. Niektórzy uznają, że jest jeszcze stopień IV." A tu wątek na wizażu: https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=77621 Wciąż uważam, że nie masz się co martwić. Edytowane przez ecd9a68db8379fc22aec14635aa2645aca7c721b_6070dc99c9f91 Czas edycji: 2012-02-07 o 13:56 |
|
|
|
#227 | ||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() Cytat:
Wieczorem się wgryzę w temat i spróbuję poszukać jak to naprawdę jest.Poza tym mam kolejne pytanie ![]() Czy da się wyczuć jak dziecko ma czkawkę? Bo czasem czuję takie jakby regularne kopniaczki i nie wiem czy to czkawka czy nadzwyczajne poczucie rytmu u mojego dziecka
|
||
|
|
|
#228 |
|
Zakorzenienie
|
ja dzisiaj zrobiłam badania, między innymi glukozę - 133 to chyba dobry wynik ?
Płyn do wypicia masakryczny, do teraz nie chce mi się po nim jeść, ale na szczęście mam już z głowy. Reszta okej, chociaż badania moczu niezbyt pozytywne wyszły. Zobaczymy co na to gin powie. Najbardziej martwiące jest to, że żelazo biorę już 2 miesiące, a wyniki dalej mam słabe. Ale tak jak powiedziałam, gin w piątek niech się do tego ustosunkuje.
|
#229 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
I zdecydowanie kosmetyki z jednej linii. Jak się okaże, ze uczulają to odstawiasz całość i szukasz czegoś innego. A jak kupisz coś Hipp, coś Nivea, a coś jeszcze z innej firmy, to nie dojdziesz do tego co uczula. ![]() Ale mam dzisiaj od rana biegania... właśnie z budowy wróciłam, muszę się brać za obiad. A o 17 wychodzę na zajęcia z chustowania
|
|
|
#230 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() Byłam dzisiaj w sklepie dla dzieci i mam kilka pytań. 1. Pieluszki tetrowe mają być rozmiaru 80x80??? 2. oglądałam ręczniki w przeróżnych rozmiarach i nie wiem w końcu jaki kupić 3. Czy wszystkie wkładki laktacyjne są takie duże jak Avene??? U mnie to one są wielkości 3/4 piersi. Wyobrażałam sobie je jakoś inaczej, ze są mniejsze. 4. Widziałam piękną pościel satynową do łóżeczka, ale czy satyna jest ok??? Zapisałam się do szkoły rodzenia. Zaczynam w czwartek. Szczerze, nie chce mi się. 2 razy w tygodniu przez 2 miesiące po 2 godziny, no ale może akurat mi się spodoba. Tak z ciekawości, trochę nie kumam dlaczego jedna szkoła oferuje zajęcia 2x w tygodniu przez 2 miesiące, a inna 5 spotkań, a cena ta sama??? Zastanawiam się jak to jest, że jedni chcą przekazać ta wiedzę przez 2 miesiace, inne przez miesiąc. Pani powiedziała mi, że oni nie leją wody jak w innych szkołach. Moze lepiej iść na te 5 spotkań...cholercia, nie wiem. |
|
|
|
|
#231 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
|
|
#232 |
|
Rozeznanie
|
melduje sie w nowym watku! ale nadajecie dziewczyny, szok! ja dzis troszke podczytuje w pracy, normalnie to jest niemozliwe ale dzis luzniejszy dzien. za to w domu prawdziwy armagedon - pudla wszedzie gdzie sie spojrzy.
jesli chodzi o kapiel to ja wybieram wanienke anatomiczna, nie wyobrazam sobie kapieli w wiadrze. |
|
|
|
#233 |
|
Rozeznanie
|
ale właśnie odkryłam, że mam glukozę w moczu... staram się nie panikować i wytrzymać do jutrzejszej wizyty
|
#234 |
|
Konto usunięte
|
Ale mam bajzel w mieszkaniu... Od czwartku nie sprzątałam, a tu wygląda jak po Armageddonie i jak w mieszkaniu studentów :/
|
|
|
|
#235 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() nie zamawialam sudokremu, chyba on dziala jak ten krem co juz mam, najwyzej dokupie sudokrem w aptece. Gruszki, fridy i nci do nosa gtez nie kupowalam, kupi sie jak ebdzie potrzebne. tak ogolnie zamowilam juz wyprawke nie opanowalam sie ![]() chce rozlozyc wydatki troche bo pozniej sie boje wsyztkiego naraz kupowac ![]() ok ide za sciane do babci na zupe :P
|
|
#236 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
po co stosować sudokrem profilaktycznie? Nie stosuj go codziennie, bo to bez sensu, tylko jak się coś zaczyna dziać na pupie dziecka. Na co dzień stosuj delikatne ochronne preparaty jak linomag, bambino itp. |
|
|
|
|
#237 |
|
Zadomowienie
|
Też tak słyszałam, wczoraj nawet jedna z doświadczonych mam pisała, ze sudocrem tylko wtedy jak cos się dzieje.
|
|
|
|
#238 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#239 |
|
Wtajemniczenie
|
A nie ma u Was jakiejś szkoły przy szpitalu, która byłaby za darmo?
|
|
|
|
#240 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Jaką szczotkę kupujecie do czesania dziecka??? Są z tak różnych materiałów, że nic nie wiadomo. Oglądałam sprzęty które chcę kupic: Laktator medeli 570zl, podgrzewacz 301zł, niania z detektorem ruchu 610zl
|
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 20:00.

, co jej będę bronić, dzięki temu wiem, że wszystko jest ok. Rogala nie mam, ale pomaga mi taki wielki pluszowy wałek, który kupiłam będąc w pracy, jako wychowawca kolonijny w Karpaczu. Mąż się śmieje, że ja jak idę spać, to z całym osprzętowaniem, chociaż wczoraj mi współczuł, bo nie mogłam sobie znaleźć miejsca i w końcu usiadłam na łóżku z mega irytacją. Teraz mam tak, że zasypiam gdzieś 22-23 a budzę się o 5 rano i leżę leżę i jak mam szczęście, to przysypiam do tej 8:30
, żyję w błogiej nieświadomości sobie

Lepiej późno niż wcale
Myślę, że na Twojej liście jest wszystko, co potrzebne na początek i wiele akcesoriów ekstra, które wg jednych mam bardzo ułatwiają życie, a wg innych były nieprzydatne. Ale jak będzie w danym przypadku, to już każda mama musi na sobie i dziecku 

a to ciągnie mnie brzuch...i tak w koło.
Wieczorem się wgryzę w temat i spróbuję poszukać jak to naprawdę jest.