Luty, marzec, kwiecień, maj - w czerwcu będzie komplet mam! Mamusie V-VI 2012 cz. IV - Strona 10 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Poczekalnia - będę mamą

Notka

Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo.

Pokaż wyniki sondy: Jaki wybieramy tytuł V cz. naszego wątku?
Nogi mocno zaciskamy, pierwsze porody jeszcze przed nami. 0 0%
Na nasze maleństwa czekamy, póki co nogi zaciskamy. 0 0%
Jeszcze z brzuszkami pobiegamy, do porodów trochę czasu mamy. 0 0%
Pobiegamy jeszcze z brzuszkami, zanim przywitamy się z maluszkami. 2 3,39%
Wyprawkę powoli kompletujemy, w maju-czerwcu powijemy. 2 3,39%
Najpóźniej za 3 miesiące powitamy nasze brzdące. 4 6,78%
Brzuszki mocno podskakują, maluszki na świat się już szykują. 22 37,29%
Koniec już zimowych chłodów, coraz bliżej do porodów. 15 25,42%
Już zimy końcówka, teraz czeka porodówka. 6 10,17%
Wiosna juz za pasem, niedługo pierwsze spotkanie z bobasem. 8 13,56%
Głosujący: 59. Nie możesz głosować w tej sondzie

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2012-02-07, 18:55   #271
Pandzia_2010
Wtajemniczenie

GG do Pandzia_2010
Dot.: Luty, marzec, kwiecień, maj - w czerwcu będzie komplet mam! Mamusie V-VI 2012 c

Cytat:
Napisane przez agatka661 Pokaż wiadomość
podobno okres macierzynski to jest okres krory liczy sie np do emerytury, ale to jest taki okres za ktory placi zus i wtedy jakos inaczej sie tto liczy no i nie nalezy sie zasilek. nie wiem jak to ubrac w ladne slowka, ale tak mi tlumaczyli.

normalnie dostaniesz bo czytałam

a nawet jeśli nie to musisz pracować w ciągu ostatnich 18m'cy 12miesięcy trochę chore ale jak pracowałas do macierzyńskiego 12miesięcy to 6 miesięcy macierzyńskiego, więc dostaniesz

do dziewczyn które mają udokumentowane niskie dochody !!!

od listopada 2012 żeby dostać drugie becikowe dochód nie bedzie mógł przekroczyć 552zł (teraz to jest 504zł) a becikowe można odebrać do roku po urodzeniu dziecka

105.....99.....95....89.. ...85.....79...75
Pandzia_2010 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-02-07, 19:01   #272
anulka4771
Wtajemniczenie

Dot.: Luty, marzec, kwiecień, maj - w czerwcu będzie komplet mam! Mamusie V-VI 2012 c

Usg dowcipne napewno będe miała,żeby sprawdzić moją nieszczęsną szyjkę.Dzisiaj znajomi przywiezli nam łóżeczko drewniane,mąż pózniej złoży a ja wezme się za kupowanie materaca i pościeli.
Marcin bardzo mi pomaga,bardzo przejął się rolą
Opakowanie luteiny starczy mi na 7 dni a ona kosztuję prawie 30 zł Muszę iśc w czwartek do gina po recepte i sie zapytać czy ja mam ją brać już do końca ciązy.

Filipek ur 28.12.2007
Szymonek ur 15.05.2012

Ćwiczę
anulka4771 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-02-07, 19:08   #273
agatka661
Zakorzenienie

GG do agatka661

Cytat:
Napisane przez Pandzia_2010 Pokaż wiadomość
normalnie dostaniesz bo czytałam

a nawet jeśli nie to musisz pracować w ciągu ostatnich 18m'cy 12miesięcy trochę chore ale jak pracowałas do macierzyńskiego 12miesięcy to 6 miesięcy macierzyńskiego, więc dostaniesz

do dziewczyn które mają udokumentowane niskie dochody !!!

od listopada 2012 żeby dostać drugie becikowe dochód nie bedzie mógł przekroczyć 552zł (teraz to jest 504zł) a becikowe można odebrać do roku po urodzeniu dziecka

no aj sie obawiam, ze mnie sie to nie lapie bo pracowalam pol roku na pracach interwencyjnych na niecaly etat, pozniej na caly etat pol roku, pozniej zostalam zwolniona, po 2 tygodniach znalazlam prace na 1/4 etatu i od stycznia mam caly etat takze skomplikowane, no ale ja nie dostane bezrobocia ani nic
agatka661 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-02-07, 19:10   #274
Tacca
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez 8ewus8 Pokaż wiadomość
tahito dzięki

Ja doświadczenia z pieluchami nie ma, tyle, co czytałam na forach w necie, ale ja dotarłam do informacji, ze te dada to niezbyt są tzn. gdzieś znalazałam wypowiedź, że fajne, niedrogie i zaczęłam szukać czegoś na ich temat i kolejne wypowiedzi nie były już takie pozytywne.

Ja narazie nastawiam się na pampersy, ale różnie to może być, bo np. synek mojej kolezanki bardzo źle reagował na nie i musiała zmienić na jakies inne, ale nie pamiętam na co.
Ja na początek kupiłam pampersy. Moja koleżanka zachwyca się dada. Także, dopóki się nie spróbuje to trudno powiedzieć.
Cytat:
Napisane przez rinco Pokaż wiadomość
A żebyś wiedziała

A to swoją drogą, ale już samo to, że się na zwolnieniu dostaje więcej niż jak się pracuje to nie zachęca do chodzenia do pracy Wieczorem się wgryzę w temat i spróbuję poszukać jak to naprawdę jest.

Poza tym mam kolejne pytanie
Czy da się wyczuć jak dziecko ma czkawkę? Bo czasem czuję takie jakby regularne kopniaczki i nie wiem czy to czkawka czy nadzwyczajne poczucie rytmu u mojego dziecka
Da się wyczuć podobno, ale ja jeszcze nic takiego nie czułam.
Faktycznie więcej się dostaje. Ja dostaję nawet więcej niż mam na umowie.
Cytat:
Napisane przez andzya Pokaż wiadomość
ja dzisiaj zrobiłam badania, między innymi glukozę - 133 to chyba dobry wynik ?
Płyn do wypicia masakryczny, do teraz nie chce mi się po nim jeść, ale na szczęście mam już z głowy.
Reszta okej, chociaż badania moczu niezbyt pozytywne wyszły. Zobaczymy co na to gin powie.
Najbardziej martwiące jest to, że żelazo biorę już 2 miesiące, a wyniki dalej mam słabe.
Ale tak jak powiedziałam, gin w piątek niech się do tego ustosunkuje.
Mam nadzieję, że nie jest źle. Żelazo bierzesz, ale dzidzia ciągle rośnie, więc się zużywa.
Cytat:
Napisane przez Ewunia_1984 Pokaż wiadomość
Czkawka to takie delikatne, regularne ruchy, jakby kopniaczki. Bynajmniej u mnie

Byłam dzisiaj w sklepie dla dzieci i mam kilka pytań.
1. Pieluszki tetrowe mają być rozmiaru 80x80???
2. oglądałam ręczniki w przeróżnych rozmiarach i nie wiem w końcu jaki kupić
3. Czy wszystkie wkładki laktacyjne są takie duże jak Avene??? U mnie to one są wielkości 3/4 piersi. Wyobrażałam sobie je jakoś inaczej, ze są mniejsze.
4. Widziałam piękną pościel satynową do łóżeczka, ale czy satyna jest ok???

Zapisałam się do szkoły rodzenia. Zaczynam w czwartek. Szczerze, nie chce mi się. 2 razy w tygodniu przez 2 miesiące po 2 godziny, no ale może akurat mi się spodoba.
Tak z ciekawości, trochę nie kumam dlaczego jedna szkoła oferuje zajęcia 2x w tygodniu przez 2 miesiące, a inna 5 spotkań, a cena ta sama??? Zastanawiam się jak to jest, że jedni chcą przekazać ta wiedzę przez 2 miesiace, inne przez miesiąc. Pani powiedziała mi, że oni nie leją wody jak w innych szkołach. Moze lepiej iść na te 5 spotkań...cholercia, nie wiem.
Ja kupiłam pieluchy 80x80, podwójne. Dziś mi koleżanka przysłała maila, żeby w ogóle nie kupować, bo są do niczego. Ale ona chyba kupiła te pojedyncze. Moja siostra używała tetrowych, np. jak coś się ulało itp. Zadowolona była. Mówiła, żeby tych flanelowych nie kupować dużo. Co mama to inna opinia.

[1=ecd9a68db8379fc22aec146 35aa2645aca7c721b_6070dc9 9c9f91;32132881]Ale mam bajzel w mieszkaniu... Od czwartku nie sprzątałam, a tu wygląda jak po Armageddonie i jak w mieszkaniu studentów :/[/QUOTE]
Ja też... I nie chce mi się posprzątać. Może w czwartek się zmobilizuję, jutro mnie cały dzień nie będzie, muszę do notariusza pojechać na drugi koniec województwa prawie. Z tatą jadę, jeszcze o urząd gminy zahaczymy, z podatkiem za działeczkę i z prośbą o zgodę na wycinkę niektórych drzew. Ciekawa jestem czy światło i wodę udałoby się za jednym razem załatwić...
Cytat:
ok dzieki,
nie zamawialam sudokremu, chyba on dziala jak ten krem co juz mam, najwyzej dokupie sudokrem w aptece. Gruszki, fridy i nci do nosa gtez nie kupowalam, kupi sie jak ebdzie potrzebne.
tak ogolnie zamowilam juz wyprawke nie opanowalam sie
chce rozlozyc wydatki troche bo pozniej sie boje wsyztkiego naraz kupowac

ok ide za sciane do babci na zupe :P
Ja też nie wytrzymuję. Obiecałam sobie w tym miesiącu już nie robić dużych zakupów, ale czy wytrzymam...
Cytat:
Napisane przez clauudik Pokaż wiadomość
No ja właśnie się z tego wyleczyłam... miałam jeszcze bardzo liczne bakterie, ale na szczęście antybiotyk zadziałam i jest czysto. Tylko kurde nie rozumiem skąd ta glukoza bo skoro we krwi jest w normie... w sumie wieczorem jadłam panna cottę przed badaniem, ale czy aż tak by to wpłynęło. Oszaleję do jutra!
Ja jestem na etapie leczenia. Mam nadzieję, że ta glukoza w moczu to nic groźnego...
Cytat:
Napisane przez onething Pokaż wiadomość
Moja koleżanka używa dada i jest z nich bardzo zadowolona, ale mi się wydaje, że wszystko zależy od tego jak skóra dziecka zareaguje na dana pieluchę. Ja na początek chyba będę miała Huggisy, a później Happy, ale narazie to tylko plan, zobaczymy jak mały już będzie na świecie
Moja siostra huggiesy chwaliła, używała na początku. Masz rację zresztą, wszystko wyjdzie w praktyce.
Cytat:
hej. Ale pędzicie a ja zapisałam się do gina na NFZ ;D i nawet się okazało że już się z Panem doktorem poznałam podczas cięcia z pierwszym Bąblem
Jaki mały ten świat!
Cytat:
Napisane przez justys1358 Pokaż wiadomość
A powiedzcie Ci jak to jest z zaległym urlopem, mam do wykorzystania za 2011 -20 dni, mogłabym go wykorzystac np. po macierzynskim ?(zakładajac ze szefowa sie zgodzi) i kto mi za to zapłaci? tzn. no wiecie, czy bede miała go płatny. Jesli nie ma takiej mozliwosci, to co mam z nim zrobic? Bo skoro jestem na l4, to nie wykorzystam go.
Można wykorzystać po macierzyńskim, też mam zamiar wykorzystać jeszcze urlop i może dopiero do pracy wrócić... Choć wolałabym posiedzieć z maleństwem chociaż aż roczek skończy. Zobaczymy jak będzie. W sumie moja firma ma funkcjonować do końca 2013r., więc jakbym wróciła w czerwcu 2013 to byłabym ze wszystkim na bieżąco.
A i oczywiście urlop będzie płatny, pracodawca musi zapłacić.

Edytowane przez Tacca
Czas edycji: 2012-02-07 o 19:12
Tacca jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-02-07, 19:19   #275
Efijy
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez Ewunia_1984 Pokaż wiadomość
Za 2 miesiące, 2x w tygodniu po 2 godziny 170zl za miesiąc, czyli 340 za całość, a w innej szkole za 4 spotkania po 2,5godziny + 1 spotkanie sam na sam gdzie będzie mnie uczyć kapać dziecki itp, 340zł. Mieszkam na Krzykach i szukałam jak najbliżej mieszkania. Na ulicy Wałbrzyskiej szkoła jest za darmo, ale nie wiem gdzie mieszkasz.

Jaką szczotkę kupujecie do czesania dziecka??? Są z tak różnych materiałów, że nic nie wiadomo.

Oglądałam sprzęty które chcę kupic: Laktator medeli 570zl, podgrzewacz 301zł, niania z detektorem ruchu 610zl
Tak tylko pytała mnie te 8 spotkań to też wydaje się dużo nie wiem jeszcze jak to będzie dokładnie ale pomyślałam że jak już iść do szkoły to lepiej przy szpitalu w którym się rodzi.
Efijy jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-02-07, 19:20   #276
Tacca
Zakorzenienie

Idę po lody... Mam algidę śmietankowo-śmietanową... Tatuś mi kupił... Teraz jak jadę do rodziców mam naszykowane pomarańcze, mandarynki i lody... Wcześniej jak miałam fazę na soki marchwiowo owocowe, tatuś je kupował w takich ilościach, że nie mogłam przepić tego...
Stary 2012-02-07, 19:21   #277
andzya
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez aaaggusia Pokaż wiadomość
dziewczyny z Wrocławia, orientujecie się który ASKOT jest najlepiej zaopatrzony jeżeli chodzi o łóżeczka???
wydaje mi się, że ten na Zakrzowskiej, bo jest chyba największy. Zresztą zawsze możesz wejść na ich stronę i tam jak wybierzesz poszczególne sklepy to zobaczysz, które w jakie firmy są zaopatrzone
Stary 2012-02-07, 19:25   #278
ecd9a68db8379fc22aec14635aa2645aca7c721b_6070dc99c9f91
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez Tacca Pokaż wiadomość
Mnie mąż zaopatrzył w magnez, bo wczoraj jak się kładłam, miałam tak ściśnięty brzuszek, że szok. Profilaktycznie nie zaszkodzi, a może pomoże. Wizyta dopiero za tydzień. Zastanawiam się czy nospę brać. Skurczy nie mam tylko brzuszek taki napięty...
Dzidzia dalej spokojna, choć wczoraj w nocy miałam wrażenie, że porządnie kopnęło 2 razy, ale nie wiem czy to to.. Ręka na brzuchu aż mi podskoczyła, ale nie bolało.
No wydaje mi się, że magnez Ci nie zaszkodzi. Ja nie biorę Nospy (tylko raz wzięłam, jak mi bardzo stwardniał brzuszek), a teraz tylko ten magnez 2 razy dziennie. I też mam jak stoję napięty brzuszek, jak siedzę to jest miękki.
I ciesz się, że Cię nie boli, jak kopie Mnie jak czasami walnie, to aż się krzywię...

Cytat:
Napisane przez anulka4771 Pokaż wiadomość
Opakowanie luteiny starczy mi na 7 dni a ona kosztuję prawie 30 zł Muszę iśc w czwartek do gina po recepte i sie zapytać czy ja mam ją brać już do końca ciązy.
:O To jeszcze podrożała luteina? Czy może to doustna? Ja kupowałam dowcipną za jakieś 14 zł...

Cytat:
Idę po lody... Mam algidę śmietankowo-śmietanową... Tatuś mi kupił... Teraz jak jadę do rodziców mam naszykowane pomarańcze, mandarynki i lody... Wcześniej jak miałam fazę na soki marchwiowo owocowe, tatuś je kupował w takich ilościach, że nie mogłam przepić tego...
Ja Ci wróżę dziewczynkę
ecd9a68db8379fc22aec14635aa2645aca7c721b_6070dc99c9f91 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-02-07, 19:39   #279
agatka661
Zakorzenienie

GG do agatka661

[QUOTE=Tacca;32139752]Ja na początek kupiłam pampersy. Moja koleżanka zachwyca się dada. Także, dopóki się nie spróbuje to trudno powiedzieć.
ja kupilam 2xpampersy po 43 szt i jedne dada;p robilam im test obciazenia woda chlona wg mnie tak samo, wygladaja w sumie identycznie, zobaczymy co malemu spasuje :P

Da się wyczuć podobno, ale ja jeszcze nic takiego nie czułam.
Faktycznie więcej się dostaje. Ja dostaję nawet więcej niż mam na umowie. oh byloby dorbze )

Mam nadzieję, że nie jest źle. Żelazo bierzesz, ale dzidzia ciągle rośnie, więc się zużywa.

Ja kupiłam pieluchy 80x80, podwójne. Dziś mi koleżanka przysłała maila, żeby w ogóle nie kupować, bo są do niczego. Ale ona chyba kupiła te pojedyncze. Moja siostra używała tetrowych, np. jak coś się ulało itp. Zadowolona była. Mówiła, żeby tych flanelowych nie kupować dużo. Co mama to inna opinia. ja tez dzis te podwojne zamowilam kurierem, maja byc na jutro-pojutrze wiec zdam relacje niebawem
aha i zamowilam tez te tansze- 10 szt grubszych 10 tanszych

Ja też... I nie chce mi się posprzątać. Może w czwartek się zmobilizuję, jutro mnie cały dzień nie będzie, muszę do notariusza pojechać na drugi koniec województwa prawie. Z tatą jadę, jeszcze o urząd gminy zahaczymy, z podatkiem za działeczkę i z prośbą o zgodę na wycinkę niektórych drzew. Ciekawa jestem czy światło i wodę udałoby się za jednym razem załatwić...

Ja też nie wytrzymuję. Obiecałam sobie w tym miesiącu już nie robić dużych zakupów, ale czy wytrzymam... ja robie po malu ale czesto :P, teraz jeszcze trzeba bedzie porozgladac sie za wozkiem, karuzele juz upatrzona mam FP rainforest, tylko trzeba zamowic, wozek.... reszta to drobiazgi

QUOTE]

Edytowane przez agatka661
Czas edycji: 2012-02-07 o 19:40
Stary 2012-02-07, 19:39   #280
Tacca
Zakorzenienie

[1=ecd9a68db8379fc22aec146 35aa2645aca7c721b_6070dc9 9c9f91;32140246]No wydaje mi się, że magnez Ci nie zaszkodzi. Ja nie biorę Nospy (tylko raz wzięłam, jak mi bardzo stwardniał brzuszek), a teraz tylko ten magnez 2 razy dziennie. I też mam jak stoję napięty brzuszek, jak siedzę to jest miękki.
I ciesz się, że Cię nie boli, jak kopie Mnie jak czasami walnie, to aż się krzywię...

Ja Ci wróżę dziewczynkę [/QUOTE]
Teraz mam taki normalny, ale wczoraj wieczorem się przestraszyłam... A magnez będę brała, bo pharmaton ma tylko 3% dziennego zapotrzebowania.
Dziewczynkę mówisz? Oj, byle do 16.02...
Stary 2012-02-07, 19:39   #281
Dasti80
Zakorzenienie

Wróciłam dzisiaj zrobiłam się na bóstwo ( farbowanie włosów, manicure)
Boże!!! Wy już tak daleko posunięte z wyprawkami jesteście, a ja jak na razie mam tylko poupatrywane na all
Cytat:
Napisane przez fonn Pokaż wiadomość
Miałam, mówiąc oględnie i delikatnie , dość poważny incydent neurologiczny, dzięki któremu mogę "rodzić" tylko przez cc, bo sn byłby zagrożeniem życia. Zawdzięczam temu "incydentowi" również zażywanie przez całą ciążę i karmienie heparyny drobnocząsteczkowej w postaci zastrzyków w brzuch
Też się kłuję w brzuch
Cytat:
Napisane przez MonikaFaustyna Pokaż wiadomość
Mąż wrócił z Lidla i przywiózł mi takie gumy rozpuszczalne Fritt z wit, C o smaku truskawkowym i jak się tu powstrzymać przed zjedzeniem całego opakowania
uwielbiam

Po szklistych oczach je poznasz, po chwiejnym głosie
Po marzeniach w pył obróconych, po kołysankach nie wyśpiewanych
Po imionach nie nadanych, po smutku lepiej lub gorzej skrywanym
Po tym wszystkim poznasz Aniołkowe mamy....

Dasti80 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-02-07, 19:52   #282
tahito
Raczkowanie

GG do tahito

któraś wcześniej napisała ,że je koktajl z truskawek,i tak mnie wzięło ,ze cały dzień tylko ten koktajl widziałam,w końcu poszłam do sklepu i sobie jogurt pitny truskawkowy kupiłam i przeszło ach te nasze zachcianki ...
tahito jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-02-07, 20:02   #283
Tacca
Zakorzenienie

Jakoś mi nie posmakowało...
Stary 2012-02-07, 20:03   #284
kapukat
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez kism Pokaż wiadomość
Dzień dobry!
U mnie małe postępy w sprawie wyprawki, tż zaczął ze mną szukać i rozmawiać o mebelkach Wczoraj zapadła decyzja, że będzie jednak łóżeczko turystyczne. Tż takie się o wiele bardziej podoba, jeszcze znalazł sprzymierzeńca w Maksie i zostałam przegłosowana Zresztą w praktyce to łóżeczko też ma wiele zalet
Poza tym dopracowałam swoją listę

kapukat, a jakież to masz obowiązki takie pilne z samego rana? Coś przegapiłam?
Kism to fajnie że wyprawka ruszyła wielką parą aż miło popatrzyć jak się cieszysz. Czy byłoby to dla Ciebie straszne gdybyś wkleiła swoją dopracowaną listę? jestem bardzo ciekawa co jest zbędne - chętnie bym rzuciła okiem, bo Ty niedość że już doświadczona mama to w bojach obeznana

a co do obowiązków - ponieważ jak wiadomo jestem kobietą w ciąży na bezrobociu to każą mi się doszkalać nie mają litości, zatem rano musiałam się dostać autobusem na drugi koniec miasta, żeby posiedzieć 1.5h i posłuchać jakie są możliwości kariery przyszłej, a potem do szpitala na rehabilitację.... padam

Cytat:
Napisane przez tahito Pokaż wiadomość
http://allegro.pl/oilatum-soft-emuls...083805975.html to do mycia i natłuszczania jednocześnie ( niektórzy jeszcze potem czymś smarują, ja nie ,ale to sama zobaczysz jak skóra się będzie zachowywać )
jeśli się nie mylę to oilatum jest do skóry wrażliwej i z egzemą - ostanio słyszałam od Mamuś - żeby nie stosować takich płynów jeśli dziecko rodzi się zdrowe i nie ma problemów skórnych, tylko najzwyklejszy płyn od 1 dnia....ale ja się nie zam

[1=ecd9a68db8379fc22aec146 35aa2645aca7c721b_6070dc9 9c9f91;32131274]Ja jestem w 22. i mam 1. stopnia i wczoraj dużo o tym czytałam (bo się o tym dowiedziałam, nie miałam pojęcia o tym wcześniej), wg mnie nie masz się czym martwić.
Ja nigdzie nie umiałam znaleźć żadnej klarownej publikacji o tej skali Granumma, gdyby ktoś miał to pod ręką, to chętnie poczytam.

http://forum.styl.fm/dojrzalosc-lozy...mma.t75036.htm i ten post:
"Trzeba jeszcze wziąć pod uwagę to, że dojrzałość łożyska ocenia lekarz nie jest to wyliczenie USG, więc na pewno jeśli coś by go zaniepokoiło to by powiedział! Jeśli nie ma przy tej II informacji, o zbyt licznych zwapnieniach etc. to na pewno wszystko jest w porządku!

Wyczytałam, że II stopień jest charakterystyczny dla trzeciego trymestru ciąży i nie jest to absolutnie żadna nieprawidłowość!! Niektórzy mają II już od 25 tygodnia i też wszystko jest ok.
Na samym początku łożysko ma stopień 0, od połowy ciąży powinno mieć już I, trzeci trymestr II i potem okolice terminu III - no ale to wszystko też na pewno zależy od konkretnego lekarza i jego 'skali ocen'. Niektórzy uznają, że jest jeszcze stopień IV."

A tu wątek na wizażu:
https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=77621

Wciąż uważam, że nie masz się co martwić.[/QUOTE]

a mówiły dziewczyny NIE SZUKAĆ U DR GOOGLE? ....ja nie czytam, nie doczytuje i nie doszukuje się nigdy co oznaczają moje wyniki - lekarz je widzi, to by zareagował a po co mam się dodatkowo denerwować. Dzięki temu ciąże przechodzę bardzo spokojnie

Cytat:
Napisane przez _agata Pokaż wiadomość
Sodokrem po każdej kąpieli, obsmarować cały tyłek.
I zdecydowanie kosmetyki z jednej linii. Jak się okaże, ze uczulają to odstawiasz całość i szukasz czegoś innego. A jak kupisz coś Hipp, coś Nivea, a coś jeszcze z innej firmy, to nie dojdziesz do tego co uczula.
czytałam, słyszałam z różnych źródeł - że maście z cynkiem - nie tylko sudocrem powinno się stosować w wypadku problemów z odparzeniami lubi wysypką pieluszkową ale nie stosować ich "na wszelki wypadek" bo skóra się przyzwyczaja i potem przestają działać...
ooo to z seriami to ciekawy pomysł

Cytat:
Witam!
Dziś miałam dzień lenistwa - cały dzionek przespałam.
Idę czytać.

ja za to cały dzionek na nogach - jestem padnięta dzisiaj wyjątkowo

Cytat:
ale Cię rozpieszczają! hmm... aż zamarzyłam sobie żeby tak ktoś mi dostawy robił
kapukat jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-02-07, 20:03   #285
Tacca
Zakorzenienie

Łóżeczko dziś wysłali...
Stary 2012-02-07, 20:05   #286
tahito
Raczkowanie

GG do tahito

Cytat:
Napisane przez Olik23 Pokaż wiadomość
agatka661,

po co stosować sudokrem profilaktycznie? Nie stosuj go codziennie, bo to bez sensu, tylko jak się coś zaczyna dziać na pupie dziecka. Na co dzień stosuj delikatne ochronne preparaty jak linomag, bambino itp.

http://www.dobra-mama.pl/apteczka-ma...filaktyka.html tutaj wklejam link ,który mówi ,że jednak jest sens stosowania codziennie sudocremu,ja tak właśnie robiłam ,bo u nas kazdy pediatra zalecał sprawdził się super a i bardzo wydajny jest więc wychodzi naprawdę tanio. Inne środki napewno też są dobre a ich sens stosowania jest taki sam jak sudocremu .
tahito jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-02-07, 20:06   #287
Dasti80
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez kapukat Pokaż wiadomość
Kism to fajnie że wyprawka ruszyła wielką parą aż miło popatrzyć jak się cieszysz. Czy byłoby to dla Ciebie straszne gdybyś wkleiła swoją dopracowaną listę? jestem bardzo ciekawa co jest zbędne - chętnie bym rzuciła okiem, bo Ty niedość że już doświadczona mama to w bojach obeznana
No właśnie prosimy

Po szklistych oczach je poznasz, po chwiejnym głosie
Po marzeniach w pył obróconych, po kołysankach nie wyśpiewanych
Po imionach nie nadanych, po smutku lepiej lub gorzej skrywanym
Po tym wszystkim poznasz Aniołkowe mamy....

Dasti80 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-02-07, 20:13   #288
Pandzia_2010
Wtajemniczenie

GG do Pandzia_2010

sudocrem stosowałam po każdej zmianie pieluszki Olo miał odparzenia tylko gdy miał biegunki i wtedy stosowałam tormentiol

Stary 2012-02-07, 20:28   #289
Tacca
Zakorzenienie

Cytat:
a co do obowiązków - ponieważ jak wiadomo jestem kobietą w ciąży na bezrobociu to każą mi się doszkalać nie mają litości, zatem rano musiałam się dostać autobusem na drugi koniec miasta, żeby posiedzieć 1.5h i posłuchać jakie są możliwości kariery przyszłej, a potem do szpitala na rehabilitację.... padam

ja za to cały dzionek na nogach - jestem padnięta dzisiaj wyjątkowo

ale Cię rozpieszczają! hmm... aż zamarzyłam sobie żeby tak ktoś mi dostawy robił
Rozpuszczają a potem będą wymagać... Nawet na jutrzejszy wyjazd mam kierowcę, tata będzie jechał a ja się będę byczyć jako pasażer...
Rzeczywiście aktywny dzień miałaś. Długo będą Cię tak ganiać? Odpoczywaj!
Stary 2012-02-07, 20:31   #290
agatka661
Zakorzenienie

GG do agatka661

dziekuje no ale narazie nie bede kupowala sudokremu, ten hipp ktory mam ma chyba podobne wlasciwosci. dobra, kosmetykami w sumie to bede sie martwila tydzien przed porodem albo po porodzie chlop pojedzie do tesco lub apteki z lista tych trzech rzeczy i kupi )

naczynia czekaja na umycie eh

Edytowane przez agatka661
Czas edycji: 2012-02-07 o 20:32
Stary 2012-02-07, 20:36   #291
_agata
Zakorzenienie

Cytat:
jeśli się nie mylę to oilatum jest do skóry wrażliwej i z egzemą - ostanio słyszałam od Mamuś - żeby nie stosować takich płynów jeśli dziecko rodzi się zdrowe i nie ma problemów skórnych, tylko najzwyklejszy płyn od 1 dnia....ale ja się nie zam

czytałam, słyszałam z różnych źródeł - że maście z cynkiem - nie tylko sudocrem powinno się stosować w wypadku problemów z odparzeniami lubi wysypką pieluszkową ale nie stosować ich "na wszelki wypadek" bo skóra się przyzwyczaja i potem przestają działać...
ooo to z seriami to ciekawy pomysł
Miałam opisać wczorajsze zajęcia sr, ale padam na twarz. Może jutro mi się uda, chociaż też będę poza domem przez większość dnia...

Co do Oilatum, to jak najbardziej nadaje się do codziennej pielęnacji podczas mycia dziecka. Bo nie dość, że myje, to natłuszcza.
Oliatum jest emolientem (wczoraj się dowiedziałam ), czyli preparatem pielęgnacyjnym przeznaczonym do pielęgnacji delikatnej skóry, nie tylko dzieci, ale i dorosłych. Uzupełnia lipidy i substancje wiążące wodę w skórze. Nawilża i natłuszcza, dzięki czemu nie ma potrzeby stosowania po kąpieli żadnych dodatkowych środków nawilżających

A co do sudocremu, to jest preparat, który jak najbardziej jest wskazany do stosowania profilaktycznego. Nałożony cienką warstwą izoluje skórę od pieluchy, co zapobiega odparzeniom i podrażnieniom delikatnej skóry dziecka.

o
_agata jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-02-07, 20:37   #292
kapukat
Zakorzenienie

nie wiem. Pewnie do porodu...
kapukat jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-02-07, 20:41   #293
Pandzia_2010
Wtajemniczenie

GG do Pandzia_2010

Oilatum jest super i tansze od emolium

Stary 2012-02-07, 20:43   #294
loksa
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez aaaggusia Pokaż wiadomość
dziewczyny z Wrocławia, orientujecie się który ASKOT jest najlepiej zaopatrzony jeżeli chodzi o łóżeczka???
chyba ten na sztabowej jest najwiekszy,ale jeszcze nie jezdzilam po tych askotach, mam zamiar w marcu ,jak bedziesz cos wiedziala to daj znac
loksa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-02-07, 20:49   #295
ecd9a68db8379fc22aec14635aa2645aca7c721b_6070dc99c9f91
Konto usunięte

A ja się zdecydowałam na tę darmową szkołę rodzenia, mam bliziutko i bez faceta i za darmo - same plusy, a jak jeszcze wybór położnej nie ma znaczenia dla przyszłego pediatry dla dziecka, to tym lepiej. Oby tylko do tego czasu nie było przeciwwskazań do SR.

Dzisiaj wszystko posprzątałam, jutro przyjeżdża mama, pokażę jej dziecko i ubranka, które kupiłam Mama mi każe przestać kupować body i mam kupować ubranka z nogami :P I w sumie ma rację...
ecd9a68db8379fc22aec14635aa2645aca7c721b_6070dc99c9f91 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-02-07, 20:56   #296
andzya
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez loksa Pokaż wiadomość
chyba ten na sztabowej jest najwiekszy,ale jeszcze nie jezdzilam po tych askotach, mam zamiar w marcu ,jak bedziesz cos wiedziala to daj znac
to podałyśmy sprzeczne informacje
Stary 2012-02-07, 20:59   #297
Gaabbi
Wtajemniczenie

Co do sudocremu, to ja każdego dnia na pewno nie będę używała. Słyszałam od kilku mam, że wręcz jest to niewskazane. Zresztą wystarczy zobaczyć na skład tego kosmetyku. Ja wiem, że jest to kosmetyk ze wskazaniem dla dzieci i nie każdy przywiązuje wagę do składników, ale pozwolę sobie zwrócić uwagę na kilka z nich, które zawiera sudocrem.

Alkohol na drugim miejscu w składzie- wiadomo co powoduje,
Propylene Glycol (PEG)- Zatykają pory w skórze, wywołują wysięki wokół gruczołów łojowych oraz apokrynowych. Stan zapalny i wysięk uwidacznia się w pachwinach i na twarzy. Powodują pokrzywkę, świąd i pękanie głębokie naskórka. Jeśli są zanieczyszczone dioksanem (1,4-dioxane) wówczas nabierają właściwości kancerogenne (rakotwórcze). Nie stosować w czasie laktacji i ciąży,
BHA (butylated hydroxyanisole)- Przeciwutleniacz. Powoduje swędzące wysypki na skórze i rumień. Stosowany jako konserwant i przeciwutleniacz w kosmetykach od 1947 roku. U niektórych osób powoduje alergiczne kontaktowe zapalenie skóry.

Dwa ostatnie składniki są pod koniec listy, ale jednak są. Wszystko to powoduje przede wszystkim przesuszenie skóry i może powodować zmiany na skórze.

Edytowane przez Gaabbi
Czas edycji: 2012-02-07 o 21:18
Gaabbi jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-02-07, 21:02   #298
clauudik
Rozeznanie

Cytat:
a ja sie tak boje naciecia krocza, ze juz sama nie wiem czy leposze cc czy porod naturalny.
Dodam, ze u mnie w szpitalu nacinaja wsyztkich raczej, takze ja raczej tez nie odmowie.
boje sie, ze pozniej na dupie nie usiade.
w dodatku w szpitalu nie ma znieczulenia do porodu naturalnego tylko jest gaz.
chce rodzic w moim miescie, jest tylko 1 szpital, no ale sie boje jak choileraaaa ....
Ja też się boję cięcia, pęknięcia i całej rzeszy innych rzeczy związanych z porodem i połogiem. Tego wydalania odchodów, itd. Obrzydza mnie to strasznie... Ale mam jeszcze jakieś 3 miesiące

Nasz skarb 06/05/2012

...and nothing else matters...

http://www.suwaczki.com/tickers/ex2b9vvjae3cdu8n.png
clauudik jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-02-07, 21:07   #299
Tacca
Zakorzenienie

Cytat:
nie wiem. Pewnie do porodu...
Heh... To masakra...
[1=ecd9a68db8379fc22aec146 35aa2645aca7c721b_6070dc9 9c9f91;32143020]A ja się zdecydowałam na tę darmową szkołę rodzenia, mam bliziutko i bez faceta i za darmo - same plusy, a jak jeszcze wybór położnej nie ma znaczenia dla przyszłego pediatry dla dziecka, to tym lepiej. Oby tylko do tego czasu nie było przeciwwskazań do SR.

Dzisiaj wszystko posprzątałam, jutro przyjeżdża mama, pokażę jej dziecko i ubranka, które kupiłam Mama mi każe przestać kupować body i mam kupować ubranka z nogami :P I w sumie ma rację...[/QUOTE]
Rety... Zawstydzasz mnie... Ja muszę się wziąć za sprzątanko...
Cytat:
Oilatum jest super i tansze od emolium
Hm... muszę pomyśleć, bo nastawiona byłam na emolium...
Stary 2012-02-07, 21:15   #300
libretka
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Gaabbi Pokaż wiadomość
Co do sudokremu, to ja każdego dnia na pewno nie będę używała. Słyszałam od kilku mam, że wręcz jest to niewskazane. Zresztą wystarczy zobaczyć na skład tego kosmetyku. Ja wiem, że jest to kosmetyk ze wskazaniem dla dzieci i nie każdy przywiązuje wagę do składników, ale pozwolę sobie zwrócić uwagę na kilka z nich, które zawiera sudokrem.

Alkohol na drugim miejscu w składzie- wiadomo co powoduje,
Propylene Glycol (PEG)- Zatykają pory w skórze, wywołują wysięki wokół gruczołów łojowych oraz apokrynowych. Stan zapalny i wysięk uwidacznia się w pachwinach i na twarzy. Powodują pokrzywkę, świąd i pękanie głębokie naskórka. Jeśli są zanieczyszczone dioksanem (1,4-dioxane) wówczas nabierają właściwości kancerogenne (rakotwórcze). Nie stosować w czasie laktacji i ciąży,
BHA (butylated hydroxyanisole)- Przeciwutleniacz. Powoduje swędzące wysypki na skórze i rumień. Stosowany jako konserwant i przeciwutleniacz w kosmetykach od 1947 roku. U niektórych osób powoduje alergiczne kontaktowe zapalenie skóry.

Dwa ostatnie składniki są pod koniec listy, ale jednak są. Wszystko to powoduje przede wszystkim przesuszenie skóry i może powodować zmiany na skórze.
też tak uważam jeśli chodzi o sudocrem

myślę że warto przeczytać http://☠☠☠☠☠☠☠☠☠☠/artykuly/czytaj/752...-brzuchu-matki
libretka jest offline Zgłoś do moderatora  
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości