|
|||||||
| Notka |
|
| Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo. |
| Pokaż wyniki sondy: Jaki wybieramy tytuł V cz. naszego wątku? | |||
| Nogi mocno zaciskamy, pierwsze porody jeszcze przed nami. |
|
0 | 0% |
| Na nasze maleństwa czekamy, póki co nogi zaciskamy. |
|
0 | 0% |
| Jeszcze z brzuszkami pobiegamy, do porodów trochę czasu mamy. |
|
0 | 0% |
| Pobiegamy jeszcze z brzuszkami, zanim przywitamy się z maluszkami. |
|
2 | 3,39% |
| Wyprawkę powoli kompletujemy, w maju-czerwcu powijemy. |
|
2 | 3,39% |
| Najpóźniej za 3 miesiące powitamy nasze brzdące. |
|
4 | 6,78% |
| Brzuszki mocno podskakują, maluszki na świat się już szykują. |
|
22 | 37,29% |
| Koniec już zimowych chłodów, coraz bliżej do porodów. |
|
15 | 25,42% |
| Już zimy końcówka, teraz czeka porodówka. |
|
6 | 10,17% |
| Wiosna juz za pasem, niedługo pierwsze spotkanie z bobasem. |
|
8 | 13,56% |
| Głosujący: 59. Nie możesz głosować w tej sondzie | |||
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#271 | |
|
Wtajemniczenie
|
Dot.: Luty, marzec, kwiecień, maj - w czerwcu będzie komplet mam! Mamusie V-VI 2012 c
Cytat:
normalnie dostaniesz bo czytałam ![]() a nawet jeśli nie to musisz pracować w ciągu ostatnich 18m'cy 12miesięcy trochę chore ale jak pracowałas do macierzyńskiego 12miesięcy to 6 miesięcy macierzyńskiego, więc dostaniesz ![]() do dziewczyn które mają udokumentowane niskie dochody !!!od listopada 2012 żeby dostać drugie becikowe dochód nie bedzie mógł przekroczyć 552zł (teraz to jest 504zł) a becikowe można odebrać do roku po urodzeniu dziecka
|
|
#272 |
|
Wtajemniczenie
|
Dot.: Luty, marzec, kwiecień, maj - w czerwcu będzie komplet mam! Mamusie V-VI 2012 c
Usg dowcipne napewno będe miała,żeby sprawdzić moją nieszczęsną szyjkę.Dzisiaj znajomi przywiezli nam łóżeczko drewniane,mąż pózniej złoży a ja wezme się za kupowanie materaca i pościeli.
Marcin bardzo mi pomaga,bardzo przejął się rolą Opakowanie luteiny starczy mi na 7 dni a ona kosztuję prawie 30 zł |
|
|
|
#273 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
no aj sie obawiam, ze mnie sie to nie lapie bo pracowalam pol roku na pracach interwencyjnych na niecaly etat, pozniej na caly etat pol roku, pozniej zostalam zwolniona, po 2 tygodniach znalazlam prace na 1/4 etatu i od stycznia mam caly etat takze skomplikowane, no ale ja nie dostane bezrobocia ani nic
|
|
#274 | |||||||||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
Faktycznie więcej się dostaje. Ja dostaję nawet więcej niż mam na umowie. Cytat:
Żelazo bierzesz, ale dzidzia ciągle rośnie, więc się zużywa. ![]() Cytat:
[1=ecd9a68db8379fc22aec146 35aa2645aca7c721b_6070dc9 9c9f91;32132881]Ale mam bajzel w mieszkaniu... Od czwartku nie sprzątałam, a tu wygląda jak po Armageddonie i jak w mieszkaniu studentów :/[/QUOTE] Ja też... I nie chce mi się posprzątać. Może w czwartek się zmobilizuję, jutro mnie cały dzień nie będzie, muszę do notariusza pojechać na drugi koniec województwa prawie. Z tatą jadę, jeszcze o urząd gminy zahaczymy, z podatkiem za działeczkę i z prośbą o zgodę na wycinkę niektórych drzew. Ciekawa jestem czy światło i wodę udałoby się za jednym razem załatwić... Cytat:
Obiecałam sobie w tym miesiącu już nie robić dużych zakupów, ale czy wytrzymam... Cytat:
Mam nadzieję, że ta glukoza w moczu to nic groźnego...Cytat:
![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]() A i oczywiście urlop będzie płatny, pracodawca musi zapłacić. Edytowane przez Tacca Czas edycji: 2012-02-07 o 19:12 |
|||||||||
|
|
|
#275 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#276 |
|
Zakorzenienie
|
Idę po lody... Mam algidę śmietankowo-śmietanową... Tatuś mi kupił... Teraz jak jadę do rodziców mam naszykowane pomarańcze, mandarynki i lody...
|
|
|
|
#277 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
#278 | |||
|
Konto usunięte
|
Cytat:
I ciesz się, że Cię nie boli, jak kopie Mnie jak czasami walnie, to aż się krzywię... Cytat:
Cytat:
|
|||
|
|
|
#279 |
|
Zakorzenienie
|
[QUOTE=Tacca;32139752]Ja na początek kupiłam pampersy. Moja koleżanka zachwyca się dada. Także, dopóki się nie spróbuje to trudno powiedzieć.
ja kupilam 2xpampersy po 43 szt i jedne dada;p robilam im test obciazenia woda chlona wg mnie tak samo, wygladaja w sumie identycznie, zobaczymy co malemu spasuje :PDa się wyczuć podobno, ale ja jeszcze nic takiego nie czułam. Faktycznie więcej się dostaje. Ja dostaję nawet więcej niż mam na umowie. oh byloby dorbze )Mam nadzieję, że nie jest źle. Żelazo bierzesz, ale dzidzia ciągle rośnie, więc się zużywa. ![]() Ja kupiłam pieluchy 80x80, podwójne. Dziś mi koleżanka przysłała maila, żeby w ogóle nie kupować, bo są do niczego. Ale ona chyba kupiła te pojedyncze. Moja siostra używała tetrowych, np. jak coś się ulało itp. Zadowolona była. Mówiła, żeby tych flanelowych nie kupować dużo. Co mama to inna opinia. ja tez dzis te podwojne zamowilam kurierem, maja byc na jutro-pojutrze wiec zdam relacje niebawemaha i zamowilam tez te tansze- 10 szt grubszych 10 tanszych Ja też... I nie chce mi się posprzątać. Może w czwartek się zmobilizuję, jutro mnie cały dzień nie będzie, muszę do notariusza pojechać na drugi koniec województwa prawie. Z tatą jadę, jeszcze o urząd gminy zahaczymy, z podatkiem za działeczkę i z prośbą o zgodę na wycinkę niektórych drzew. Ciekawa jestem czy światło i wodę udałoby się za jednym razem załatwić... Ja też nie wytrzymuję. Obiecałam sobie w tym miesiącu już nie robić dużych zakupów, ale czy wytrzymam... QUOTE]
http://www.suwaczki.com/tickers/n59yx1hp79isyitx.png" Leos http://www.suwaczki.com/tickers/ckaiebkmv17sjqus.png Fosolka Edytowane przez agatka661 Czas edycji: 2012-02-07 o 19:40 |
|
|
|
#280 |
|
Zakorzenienie
|
[1=ecd9a68db8379fc22aec146 35aa2645aca7c721b_6070dc9 9c9f91;32140246]No wydaje mi się, że magnez Ci nie zaszkodzi. Ja nie biorę Nospy (tylko raz wzięłam, jak mi bardzo stwardniał brzuszek), a teraz tylko ten magnez 2 razy dziennie. I też mam jak stoję napięty brzuszek, jak siedzę to jest miękki.
I ciesz się, że Cię nie boli, jak kopie Mnie jak czasami walnie, to aż się krzywię... Ja Ci wróżę dziewczynkę [/QUOTE]Teraz mam taki normalny, ale wczoraj wieczorem się przestraszyłam... A magnez będę brała, bo pharmaton ma tylko 3% dziennego zapotrzebowania. Dziewczynkę mówisz? Oj, byle do 16.02...
|
|
|
|
#281 | ||
|
Zakorzenienie
|
Wróciłam
dzisiaj zrobiłam się na bóstwo ( farbowanie włosów, manicure) Boże!!! Wy już tak daleko posunięte z wyprawkami jesteście, a ja jak na razie mam tylko poupatrywane na all ![]() Cytat:
![]() Cytat:
Aniołek (06-2011)[*] Aniołek (11-2010)[*] Po szklistych oczach je poznasz, po chwiejnym głosie Po marzeniach w pył obróconych, po kołysankach nie wyśpiewanych Po imionach nie nadanych, po smutku lepiej lub gorzej skrywanym Po tym wszystkim poznasz Aniołkowe mamy.... |
||
|
|
|
#282 |
|
Raczkowanie
|
któraś wcześniej napisała ,że je koktajl z truskawek,i tak mnie wzięło ,ze cały dzień tylko ten koktajl widziałam,w końcu poszłam do sklepu i sobie jogurt pitny truskawkowy kupiłam i przeszło
ach te nasze zachcianki ...
|
|
|
|
#283 |
|
Zakorzenienie
|
Jakoś mi nie posmakowało...
|
|
|
|
#284 | |||||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
aż miło popatrzyć jak się cieszysz. Czy byłoby to dla Ciebie straszne gdybyś wkleiła swoją dopracowaną listę? jestem bardzo ciekawa co jest zbędne - chętnie bym rzuciła okiem, bo Ty niedość że już doświadczona mama to w bojach obeznanaa co do obowiązków - ponieważ jak wiadomo jestem kobietą w ciąży na bezrobociu to każą mi się doszkalać nie mają litości, zatem rano musiałam się dostać autobusem na drugi koniec miasta, żeby posiedzieć 1.5h i posłuchać jakie są możliwości kariery przyszłej, a potem do szpitala na rehabilitację.... padam![]() Cytat:
![]() [1=ecd9a68db8379fc22aec146 35aa2645aca7c721b_6070dc9 9c9f91;32131274]Ja jestem w 22. i mam 1. stopnia i wczoraj dużo o tym czytałam (bo się o tym dowiedziałam, nie miałam pojęcia o tym wcześniej), wg mnie nie masz się czym martwić. Ja nigdzie nie umiałam znaleźć żadnej klarownej publikacji o tej skali Granumma, gdyby ktoś miał to pod ręką, to chętnie poczytam. http://forum.styl.fm/dojrzalosc-lozy...mma.t75036.htm i ten post: "Trzeba jeszcze wziąć pod uwagę to, że dojrzałość łożyska ocenia lekarz nie jest to wyliczenie USG, więc na pewno jeśli coś by go zaniepokoiło to by powiedział! Jeśli nie ma przy tej II informacji, o zbyt licznych zwapnieniach etc. to na pewno wszystko jest w porządku! Wyczytałam, że II stopień jest charakterystyczny dla trzeciego trymestru ciąży i nie jest to absolutnie żadna nieprawidłowość!! Niektórzy mają II już od 25 tygodnia i też wszystko jest ok. Na samym początku łożysko ma stopień 0, od połowy ciąży powinno mieć już I, trzeci trymestr II i potem okolice terminu III - no ale to wszystko też na pewno zależy od konkretnego lekarza i jego 'skali ocen'. Niektórzy uznają, że jest jeszcze stopień IV." A tu wątek na wizażu: https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=77621 Wciąż uważam, że nie masz się co martwić.[/QUOTE] a mówiły dziewczyny NIE SZUKAĆ U DR GOOGLE? ....ja nie czytam, nie doczytuje i nie doszukuje się nigdy co oznaczają moje wyniki - lekarz je widzi, to by zareagował a po co mam się dodatkowo denerwować. Dzięki temu ciąże przechodzę bardzo spokojnie ![]() Cytat:
ooo to z seriami to ciekawy pomysł Cytat:
ja za to cały dzionek na nogach - jestem padnięta dzisiaj wyjątkowo Cytat:
|
|||||
|
|
|
#285 |
|
Zakorzenienie
|
Łóżeczko dziś wysłali...
|
|
|
|
#286 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
http://www.dobra-mama.pl/apteczka-ma...filaktyka.html tutaj wklejam link ,który mówi ,że jednak jest sens stosowania codziennie sudocremu,ja tak właśnie robiłam ,bo u nas kazdy pediatra zalecał sprawdził się super a i bardzo wydajny jest więc wychodzi naprawdę tanio. Inne środki napewno też są dobre a ich sens stosowania jest taki sam jak sudocremu . |
|
|
|
|
#287 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
prosimy
Aniołek (06-2011)[*] Aniołek (11-2010)[*] Po szklistych oczach je poznasz, po chwiejnym głosie Po marzeniach w pył obróconych, po kołysankach nie wyśpiewanych Po imionach nie nadanych, po smutku lepiej lub gorzej skrywanym Po tym wszystkim poznasz Aniołkowe mamy.... |
|
|
|
|
#288 |
|
Wtajemniczenie
|
sudocrem stosowałam po każdej zmianie pieluszki
Olo miał odparzenia tylko gdy miał biegunki i wtedy stosowałam tormentiol
|
#289 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Rzeczywiście aktywny dzień miałaś. Długo będą Cię tak ganiać? Odpoczywaj! |
|
|
|
|
#290 |
|
Zakorzenienie
|
dziekuje
no ale narazie nie bede kupowala sudokremu, ten hipp ktory mam ma chyba podobne wlasciwosci. dobra, kosmetykami w sumie to bede sie martwila tydzien przed porodem albo po porodzie chlop pojedzie do tesco lub apteki z lista tych trzech rzeczy i kupi )naczynia czekaja na umycie eh
http://www.suwaczki.com/tickers/n59yx1hp79isyitx.png" Leos http://www.suwaczki.com/tickers/ckaiebkmv17sjqus.png Fosolka Edytowane przez agatka661 Czas edycji: 2012-02-07 o 20:32 |
|
|
|
#291 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Co do Oilatum, to jak najbardziej nadaje się do codziennej pielęnacji podczas mycia dziecka. Bo nie dość, że myje, to natłuszcza. Oliatum jest emolientem (wczoraj się dowiedziałam ), czyli preparatem pielęgnacyjnym przeznaczonym do pielęgnacji delikatnej skóry, nie tylko dzieci, ale i dorosłych. Uzupełnia lipidy i substancje wiążące wodę w skórze. Nawilża i natłuszcza, dzięki czemu nie ma potrzeby stosowania po kąpieli żadnych dodatkowych środków nawilżających ![]() A co do sudocremu, to jest preparat, który jak najbardziej jest wskazany do stosowania profilaktycznego. Nałożony cienką warstwą izoluje skórę od pieluchy, co zapobiega odparzeniom i podrażnieniom delikatnej skóry dziecka.
|
|
|
#292 |
|
Zakorzenienie
|
nie wiem. Pewnie do porodu...
|
|
|
|
#293 |
|
Wtajemniczenie
|
Oilatum jest super i tansze od emolium
|
#294 |
|
Raczkowanie
|
chyba ten na sztabowej jest najwiekszy,ale jeszcze nie jezdzilam po tych askotach, mam zamiar w marcu ,jak bedziesz cos wiedziala to daj znac
|
|
|
|
#295 |
|
Konto usunięte
|
A ja się zdecydowałam na tę darmową szkołę rodzenia, mam bliziutko i bez faceta i za darmo - same plusy, a jak jeszcze wybór położnej nie ma znaczenia dla przyszłego pediatry dla dziecka, to tym lepiej. Oby tylko do tego czasu nie było przeciwwskazań do SR.
Dzisiaj wszystko posprzątałam, jutro przyjeżdża mama, pokażę jej dziecko i ubranka, które kupiłam Mama mi każe przestać kupować body i mam kupować ubranka z nogami :P I w sumie ma rację...
|
|
|
|
#296 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
#297 |
|
Wtajemniczenie
|
Co do sudocremu, to ja każdego dnia na pewno nie będę używała. Słyszałam od kilku mam, że wręcz jest to niewskazane. Zresztą wystarczy zobaczyć na skład tego kosmetyku. Ja wiem, że jest to kosmetyk ze wskazaniem dla dzieci i nie każdy przywiązuje wagę do składników, ale pozwolę sobie zwrócić uwagę na kilka z nich, które zawiera sudocrem.
Alkohol na drugim miejscu w składzie- wiadomo co powoduje, Propylene Glycol (PEG)- Zatykają pory w skórze, wywołują wysięki wokół gruczołów łojowych oraz apokrynowych. Stan zapalny i wysięk uwidacznia się w pachwinach i na twarzy. Powodują pokrzywkę, świąd i pękanie głębokie naskórka. Jeśli są zanieczyszczone dioksanem (1,4-dioxane) wówczas nabierają właściwości kancerogenne (rakotwórcze). Nie stosować w czasie laktacji i ciąży, BHA (butylated hydroxyanisole)- Przeciwutleniacz. Powoduje swędzące wysypki na skórze i rumień. Stosowany jako konserwant i przeciwutleniacz w kosmetykach od 1947 roku. U niektórych osób powoduje alergiczne kontaktowe zapalenie skóry. Dwa ostatnie składniki są pod koniec listy, ale jednak są. Wszystko to powoduje przede wszystkim przesuszenie skóry i może powodować zmiany na skórze. Edytowane przez Gaabbi Czas edycji: 2012-02-07 o 21:18 |
|
|
|
#298 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
|
|
#299 |
|
Zakorzenienie
|
Heh... To masakra...
![]() [1=ecd9a68db8379fc22aec146 35aa2645aca7c721b_6070dc9 9c9f91;32143020]A ja się zdecydowałam na tę darmową szkołę rodzenia, mam bliziutko i bez faceta i za darmo - same plusy, a jak jeszcze wybór położnej nie ma znaczenia dla przyszłego pediatry dla dziecka, to tym lepiej. Oby tylko do tego czasu nie było przeciwwskazań do SR. Dzisiaj wszystko posprzątałam, jutro przyjeżdża mama, pokażę jej dziecko i ubranka, które kupiłam Mama mi każe przestać kupować body i mam kupować ubranka z nogami :P I w sumie ma rację...[/QUOTE]Rety... Zawstydzasz mnie... Ja muszę się wziąć za sprzątanko... Hm... muszę pomyśleć, bo nastawiona byłam na emolium... |
|
|
|
#300 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
myślę że warto przeczytać http://☠☠☠☠☠☠☠☠☠☠/artykuly/czytaj/752...-brzuchu-matki |
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 09:00.

Wieczorem się wgryzę w temat i spróbuję poszukać jak to naprawdę jest.
nie opanowalam sie 
bo skoro we krwi jest w normie... w sumie wieczorem jadłam panna cottę przed badaniem, ale czy aż tak by to wpłynęło. Oszaleję do jutra! 

Mnie jak czasami walnie, to aż się krzywię...