Luty, marzec, kwiecień, maj - w czerwcu będzie komplet mam! Mamusie V-VI 2012 cz. IV - Strona 12 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Poczekalnia - będę mamą

Notka

Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo.

Pokaż wyniki sondy: Jaki wybieramy tytuł V cz. naszego wątku?
Nogi mocno zaciskamy, pierwsze porody jeszcze przed nami. 0 0%
Na nasze maleństwa czekamy, póki co nogi zaciskamy. 0 0%
Jeszcze z brzuszkami pobiegamy, do porodów trochę czasu mamy. 0 0%
Pobiegamy jeszcze z brzuszkami, zanim przywitamy się z maluszkami. 2 3,39%
Wyprawkę powoli kompletujemy, w maju-czerwcu powijemy. 2 3,39%
Najpóźniej za 3 miesiące powitamy nasze brzdące. 4 6,78%
Brzuszki mocno podskakują, maluszki na świat się już szykują. 22 37,29%
Koniec już zimowych chłodów, coraz bliżej do porodów. 15 25,42%
Już zimy końcówka, teraz czeka porodówka. 6 10,17%
Wiosna juz za pasem, niedługo pierwsze spotkanie z bobasem. 8 13,56%
Głosujący: 59. Nie możesz głosować w tej sondzie

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2012-02-07, 23:39   #331
zaaaabcia
Zakorzenienie

Dot.: Luty, marzec, kwiecień, maj - w czerwcu będzie komplet mam! Mamusie V-VI 2012 c

[1=ecd9a68db8379fc22aec146 35aa2645aca7c721b_6070dc9 9c9f91;32138278]Ale ja jestem totalnie w lesie z wyprawką Muszę się porządnie zabrać za to.[/QUOTE]

to mozemy sobie reke podac

[1=ecd9a68db8379fc22aec146 35aa2645aca7c721b_6070dc9 9c9f91;32140246]

Ja Ci wróżę dziewczynkę [/QUOTE]

Z tym to ciezko trafic
Ja mialam identyczne smaki lody , mandarynki , pomarancze .. Od poczatku ciazy nie zjadlam ani jednego ogorka czy sledzia .. a tu chlopak bedzie

Olivia 2.07.2014
zaaaabcia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-02-07, 23:40   #332
Dasti80
Zakorzenienie

Dot.: Luty, marzec, kwiecień, maj - w czerwcu będzie komplet mam! Mamusie V-VI 2012 c

Cytat:
Napisane przez Pandzia_2010 Pokaż wiadomość
a co się dzieje z Martitą ??
Też się ostatnio zastanawiałam, chyba nas opuściła :/

Po szklistych oczach je poznasz, po chwiejnym głosie
Po marzeniach w pył obróconych, po kołysankach nie wyśpiewanych
Po imionach nie nadanych, po smutku lepiej lub gorzej skrywanym
Po tym wszystkim poznasz Aniołkowe mamy....

Dasti80 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-02-07, 23:42   #333
SzmaragdowyKotek
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez kism Pokaż wiadomość

Ja z tych nie stosusujących Sudokremu profilaktycznie Jeszcze w szpitalu Maksiu miał jakieś delikatne zaczerwienienie, kazali nam na wyjście kupić Linomag (pierwszy raz o tym usłyszałam), a potem stwierdziliśmy, że to super działa i kupowaliśmy tubeczkę za 7 zł przez 2 lata. Sudokremu dostałam skądś małą próbeczkę, przy kolejnym jakimś zaczerwienieniu w domu spróbowaliśmy i była masakra z pupą... Zamiast poprawy straszne pogorszenie Mój niealergiczny i "niewymagający skórnie" syn nie polubił się z Sudokremem, więc jedynie co to mogę sugerować, żebyście na początek kupiły małe opakowanie na próbę, bo drogie to cholerstwo strasznie... Wyleczyliśmy go wtedy pociętą pieluszką i przemywaniem pupy rumiankiem lub przegotowaną wodą, wietrzeniem i dalej jednak Linomagiem i więcej już odparzeń nie mieliśmy.

.
No właśnie, tak to jest, że każdemu dziecku co innego pasuje. Z takimi zwykłymi kremami to pół biedy, bo najwyżej nie będzie działał tak, jak byśmy sobie tego życzyły, natomiast wspomniane było coś na temat tormentiolu. Jestem zdziwiona, bo nawet na ulotce tormentiolu jest napisane bardzo wyraźnie, że NIE WOLNO go stosować u niemowląt, a do 3 rż to już w ogóle, bo zawiera bardzo szkodliwy kwas borny, który kumuluje się w organizmie. Też kiedyś słyszałam, że jest niby dobry na odparzenia, ale pani farmaceutka skutecznie mi wybiła go z głowy i powiedziała, że absolutnie nie wolno go stosować u dzieci. Potem z ciekawości czytałam też kilka artykułów na ten temat, że właśnie pediatrzy niesłusznie przepisują tormentiol. Ale to już zostawiam mamom i ich pediatrom, ja tylko sygnalizuję problem żeby takie bardzo apteczne specyfiki jednak z kimś konsultować i raczej sięgać po coś mniejszego kalibru na początek.
SzmaragdowyKotek jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-02-07, 23:50   #334
Pandzia_2010
Wtajemniczenie

GG do Pandzia_2010

a mi kazali tormentiol w szpitalu kazali sudocrem odłożyć i ten tormentiol

105.....99.....95....89.. ...85.....79...75
Pandzia_2010 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-02-08, 00:11   #335
kism
Wtajemniczenie

[1=ecd9a68db8379fc22aec146 35aa2645aca7c721b_6070dc9 9c9f91;32147583]Dziewczyny, analizuję kolejne listy wyprawkowe i w jednej z nich pojawiło się coś takiego:
body nie zakładać aż się pępuszek nie wygoi
To co zakładać? Czy Wy też tak robiłyście??[/QUOTE]

Jeszcze znajdziesz masę takich wykluczając się rad i połowę z nich (tą, która będzie Ci pasować ) za pół roku włożysz między bajki
Ja zakładałam body

---------- Dopisano o 00:11 ---------- Poprzedni post napisano Wczoraj o 23:58 ----------

Skleciłam dla Was taką listę wyprawkową - minimum na podstawie mojej Jak to ja musiałam dodać swoje 3 grosze i podopisywałam różne swoje komentarze

Ubranka:
1 szt. koszulka i 1 szt. śpiochów rozm. 62 jako pierwsze ubranko
body
pajace
rampersy
spodenki/półśpiochy
czapeczki
skarpetki
1-2 pary łapek-niedrapek
sweterki
1 grubszy pajac na chłodniejsze dni
Nie podaję ilości, bo jak już rozmawiałyśmy to sprawa bardzo indywidualna. Koszulek/kaftaników i śpioszków nie lubię w ogóle, ale chyba kupię jeden komplet na pierwsze ubranko, bo one jednak będą najdelikatniejsze dla maleństwa - nie mają nigdzie gumek ani zatrzasków, jedynie na ramionkach 2 zapięcia. Potem już będę zakładać body i pajace/spodenki/półśpiochy.

Pieluchy i pościel:
30 pieluch tetrowych
Pampersy 1 i 2
2-3 ceratki do łóżeczka
3 prześciaradła z gumką
kocyki (2 cieńsze, 1 grubszy)
rożek/otulaczek
śpiworek (rozmiar 3-6m dłużej posłuży)

Kąpiel i pielęgnacja:
wanienka (+stelaż)
3 ręczniki z kapturkiem
termometr kąpielowy
2 myjki
mleczko do ciała Nivea
mydło zwykłe dziecięce np. Nivea, Bambino (do całego ciała i włosów, szampon od 2 rż.)
krem na słońce (mało jest takich od pierwszych dni, nie mam żadnej konkretnej nazwy, dla Maksa miałam jakiś z apteki, a dla starszego trochę niemowlęcia np. Nivea na słońce)
Linomag
Bephanten (do brodawek i do podrażnień skóry u dziecka, jako jedyny może być do twarzy)
chusteczki nawilżane
wata (nie płatki, bo zostawiają kłaczki, a mokra wata zbija się w kulkę)
patyczki z ogranicznikiem
szczotka do włosów
nożyczki do paznokci
proszek (Jelp/Lovela – lubię Lovelę, bo ładniej pachnie wg mnie, a Jelp ma najwięcej pozytywnych opinii, tzn. najrzadziej uczula) – w proszku dziecięcym pierzemy też naszą pościel, jeśli dziecko ma nawet sporadycznie leżeć w naszym łóżku!
1 butelka Avent
szczotka do mycia butelki
Butelkę wyparzam gotując ją 5 min w garnku z wodą

Apteczka:
spirytus 96%/Octenisept (nie wiem jeszcze który, jak Maks się urodził to Octeniseptu jeszcze nie było )
jałowe gaziki
sól fizjologiczna
woda morska (lubię Disnemar)
gruszka/Frida
Apap w czopkach
termometr (elektroniczny do ucha nie sprawdził się u nas, nigdy nie wiedziałam czy trafiłam w uchu dobrze i czy pokazał dobrą temp., a często przy chorobie rtęciowy pokazywał o wiele wyższą… Całkowicie ufam więc tylko rtęciowym Od paru miesięcy dobrze sprawuje nam się też zwykły elektroniczny Microlife, chyba Kajowi będę nim mierzyć, zawsze to bezpieczniejsze niż rtęciowy)

Akcesoria:
wózek
torba do wózka, podręczny przewijak
fotelik
leżaczek
mata edukacyjna od 2. m
Karuzelki Maks nie miał, nie odczuliśmy jej braku Dla Kaja też raczej nie kupuję, chyba że ktoś będzie chciał sprezentować

Meble:
łóżeczko
materac
przewijak
lampka nocna

Dla mamy:
biustonosze do karmienia (nie muszą być specjalne do karmienia, a przede wszystkim wygodne, nie uciskające nigdzie piersi i żeby łatwo było je odchylić)
wkładki laktacyjne
podkłady poporodowe 60x60
podkłady poporodowe podpaski
ręczniki papierowe
majtki jednorazowe
koszule do szpitala do karmienia (wystarczy np. rozpinany dekolt)

Edytowane przez kism
Czas edycji: 2012-02-09 o 20:35
kism jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-02-08, 05:56   #336
Ewunia_1984
Zadomowienie

A ja wstałam o 4tej i sama już nie wiedziałam co mnie boli. Czy plecy czy głowa czy gardło. Siedze i piję herbatkę z miodem i cytrynom. Ech, a kysz, kysz przeziębieniu
Ewunia_1984 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-02-08, 06:48   #337
Tacca
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez agatka661 Pokaż wiadomość
ja w sumie po 6 mcach najchetniej popracowalabym na pol etatu zeby sie zajac dzieckiem no i zeby troche byc z ludzmi ;]
dobranoc ;]
Tak, mój szef się pewnie na to nie zgodzi...
Cytat:
Hej!
Ja też jak niektóre z Was miałam dziś dość aktywny dzień, no może popołudnie i wieczór Łaziłam trochę po mieście, różne rzeczy załatwiałam i po sklepach i teraz trochę jestem padnięta, ale nie odmówiłam sobie jeszcze zaglądnięcia do Was, choć łóżko też już kusi

Ja w ogóle nie kupuję flanelowych... Nie wiem do czego by ich używać
Z pieluszkami to naprawdę trzeba sprawdzić, co nam i dziecku będzie pasować. Gdyby wszystkim jedne pasowały, to nie byłoby takiego wyboru na rynku Nam akurat Huggiesy strasznie nie leżały
Ja mam w sumie 5. Nie wiem po co. Ale...
Cytat:
Napisane przez śliweńka Pokaż wiadomość
już nowy watek a tylko mnie nie było kilka dni z powodu remontu
Heh.. Fajnie, że już jesteś!
[1=ecd9a68db8379fc22aec146 35aa2645aca7c721b_6070dc9 9c9f91;32147583]Dziewczyny, analizuję kolejne listy wyprawkowe i w jednej z nich pojawiło się coś takiego:
Nie mam pojęcia, bodziaki wydają mi się na tyle luźne, że niepowinny chyba przeszkadzać...?
Cytat:
Jeszcze znajdziesz masę takich wykluczając się rad i połowę z nich (tą, która będzie Ci pasować ) za pół roku włożysz między bajki
Ja zakładałam body

---------- Dopisano o 00:11 ---------- Poprzedni post napisano Wczoraj o 23:58 ----------

Skleciłam dla Was taką listę wyprawkową - minimum na podstawie mojej Jak to ja musiałam dodać swoje 3 grosze i podopisywałam różne swoje komentarze

Ubranka:
body
pajace
rampersy
spodenki/półśpiochy
czapeczki
skarpetki
1-2 pary łapek-niedrapek
sweterki
Nie podaję ilości, bo jak już rozmawiałyśmy to sprawa bardzo indywidualna. Koszulek/kaftaników i śpioszków nie lubię w ogóle, ale chyba kupię jeden komplet na pierwsze ubranko, bo one jednak będą najdelikatniejsze dla maleństwa - nie mają nigdzie gumek ani zatrzasków, jedynie na ramionkach 2 zapięcia. Potem już będę zakładać body i pajace/spodenki/półśpiochy.

Pieluchy i pościel:
30 pieluch tetrowych
Pampersy 1 i 2
2-3 ceratki do łóżeczka
3 prześciaradła z gumką
rożek/otulaczek

Kąpiel i pielęgnacja:
wanienka (+stelaż)
3 ręczniki z kapturkiem
termometr kąpielowy
2 myjki
mleczko do ciała Nivea
mydło zwykłe dziecięce np. Nivea, Bambino (do całego ciała i włosów, szampon od 2 rż.)
krem na słońce (mało jest takich od pierwszych dni, nie mam żadnej konkretnej nazwy, dla Maksa miałam jakiś z apteki, a dla starszego trochę niemowlęcia np. Nivea na każdą pogodę)
Linomag
Bephanten (do brodawek i do podrażnień skóry u dziecka, jako jedyny może być do twarzy)
chusteczki nawilżane
szczotka do włosów
nożyczki do paznokci
proszek (Jelp/Lovela – lubię Lovelę, bo ładniej pachnie wg mnie, a Jelp ma najwięcej pozytywnych opinii, tzn. najrzadziej uczula) – w proszku dziecięcym pierzemy też naszą pościel, jeśli dziecko ma nawet sporadycznie leżeć w naszym łóżku!
1 butelka Avent

Apteczka:
spirytus 96%/Octenisept (nie wiem jeszcze który, jak Maks się urodził to Octeniseptu jeszcze nie było )
jałowe gaziki
sól fizjologiczna
gruszka/Frida
Apap w czopkach
termometr (elektroniczny do ucha nie sprawdził się u nas, nigdy nie wiedziałam czy trafiłam w uchu dobrze i czy pokazał dobrą temp., a często przy chorobie rtęciowy pokazywał o wiele wyższą… Całkowicie ufam więc tylko rtęciowym Od paru miesięcy dobrze sprawuje nam się też zwykły elektroniczny Microlife, chyba Kajowi będę nim mierzyć, zawsze to bezpieczniejsze niż rtęciowy)

Akcesoria:
wózek
fotelik
leżaczek
mata edukacyjna od 2. m
Karuzelki Maks nie miał, nie odczuliśmy jej braku Dla Kaja też raczej nie kupuję, chyba że ktoś będzie chciał sprezentować

Meble:
łóżeczko
materac
przewijak
lampka nocna

Dla mamy:
biustonosze do karmienia (nie muszą być specjalne do karmienia, a przede wszystkim wygodne, nie uciskające nigdzie piersi i żeby łatwo było je odchylić)
wkładki laktacyjne
ręczniki papierowe
majtki jednorazowe
Proponuję dać link do tego postu i na pierwszą stronę!
Cytat:
Napisane przez Ewunia_1984 Pokaż wiadomość
A ja wstałam o 4tej i sama już nie wiedziałam co mnie boli. Czy plecy czy głowa czy gardło. Siedze i piję herbatkę z miodem i cytrynom. Ech, a kysz, kysz przeziębieniu
Ja też dziś z problemami... W nocy obudziłam się z bólem brzucha i popędziłam siusiu zrobić, mam nadzieję, że ten ból tylko od pęcherza... Ale się przestraszyłam...
I głupie sny wróciły znowu...

Zajrzę dopiero wieczorkiem, więc miłego dnia życzę!
Stary 2012-02-08, 07:56   #338
niuniuniau
Zadomowienie

Cześć

Ja się dzisiaj nie wyspała, pół nocy dręczyły mnie jakieś koszmary związane z moją już byłą pracą.

Co do dyskusji o stosowaniu codziennym bądź nie sudocremu to każda zrobi tak jak uważa i jak dziecku będzie pasowało. My na początek używaliśmy linomagu, sudocrem był ale stosowałam go tylko przy zaczerwienieniu tyłeczka a do kąpieli oillatum wlewane do wody i nic więcej. Na początku smarowałam młodą oliwką co drugi dzień a potem tylko wtedy jak widziałam potrzebę.
Niechaj Bóg ma w swej opiece człowieka, który Cię naprawdę pokocha. Złamiesz mu serce, śliczna moja, okrutna, psotna kotko, która tak jest nieuważna i pewna siebie, że nie stara się nawet osłaniać swoich pazurków.

http://suwaczki.waszslub.pl/img-2008080201001030.png
niuniuniau jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-02-08, 08:10   #339
śliweńka
Zakorzenienie

położna mówiła mi że nie ma problemu z tym, nawet że od początku można dziecko kłaść na brzuszku i nie trzeba czekać aż pępuszek odpadnie

09.04.2012 córa
19.04.2017
31.01.2018
06.02.2019 Kropek http://fajnamama.pl/suwaczki/kw05lel.png
śliweńka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-02-08, 09:02   #340
anulka4771
Wtajemniczenie

[1=ecd9a68db8379fc22aec146 35aa2645aca7c721b_6070dc9 9c9f91;32140246]O To jeszcze podrożała luteina? Czy może to doustna? Ja kupowałam dowcipną za jakieś 14 zł...
[/QUOTE]
Już wyjaśniam męża wysłałam do apteki i poszedł do najdroższej w mieście.Kupywał jeszcze nospe forte i zapłacił 49 zł.
Cytat:
Napisane przez Dasti80 Pokaż wiadomość
Wróciłam dzisiaj zrobiłam się na bóstwo ( farbowanie włosów, manicure)
Boże!!! Wy już tak daleko posunięte z wyprawkami jesteście, a ja jak na razie mam tylko poupatrywane na all
Ja nie mam prawie nic,małą kupke ciuszków i łóżeczko od znajomych-zaczynam się martwić że w takim tępie nie zdąże.
Cytat:

anulka, a Ty możesz tak łazić? Nie miałaś się oszczędzać?
Taki dentysta dla dziecka to skarb My na szczęście nie mieliśmy jeszcze nigdy leczenia, mam bzika na punkcie zębów, bo sama mam bardzo słabe i Maksa bardzo pilnuję... Przez pierwsze 2 lata życia nie miał w ustach słodyczy i nie wiedział jak smakują... Więc póki co chodzimy tylko na kontrole i też mamy taką fajną dentystkę, co opowiada o samolotach, ma zabawki w gabinecie, itp.
Co do łożyska to nic nie wiem...
Ja nie chodzę ja jeżdze.A lekarz kazał mi nie przesadzać z leżeniem.Mam się oszczędzać ale bez przesady-słowa lekarki.
Ja zakładałam wszystko młodemu nawet jak miał jeszcze pępek i teraz też tak będe robić.

Ależ się dzisiaj wyspałam.Spałam uwaga,uwaga 12 h

---------- Dopisano o 09:02 ---------- Poprzedni post napisano o 08:59 ----------

Ja i tak prawie nic nie robię,mąż lata koło mnie jak ze sraczką(za przeproszeniem).Pozmywać nie,odkurzyć nie,kurze nie.Od leżenia odleżyn dostane-muszę w jakiś krem się zaopatrzyć

Filipek ur 28.12.2007
Szymonek ur 15.05.2012

Ćwiczę
anulka4771 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-02-08, 09:13   #341
_agata
Zakorzenienie

[1=ecd9a68db8379fc22aec146 35aa2645aca7c721b_6070dc9 9c9f91;32143020]A ja się zdecydowałam na tę darmową szkołę rodzenia, mam bliziutko i bez faceta i za darmo - same plusy, a jak jeszcze wybór położnej nie ma znaczenia dla przyszłego pediatry dla dziecka, to tym lepiej. Oby tylko do tego czasu nie było przeciwwskazań do SR.
[/QUOTE]

Świetnie
Nawet jeśli miałabyś jakieś przeciwwskazania do wykonywania ćwiczeń podczas zajęć, to i tak warto chodzić. Bo sr to nie tylko ćwiczenia. To są prezentacje jak się obchodzić z dzieckiem, jak kąpać, ubierać.
Powinno być też spotkanie z neonatologiem, który może wyjaśnić wiele wątpliwości. Warto posłuchać.

Cytat:
Napisane przez kapukat Pokaż wiadomość
jeśli chodzi o kosmetyki to zaczynam głupieć - stoje przed pułką i nie wiem co wybrać! chyba będę wreszcie myła w szarym mydle
Możesz i w szarym
A tak poważnie, to jeśli będziesz używała jakiegoś emolientu (Oilatum, Emolium, Mustela), to właściwie nic więcej poza chusteczkami nawilżonymi nie potrzebujesz.
Możesz używać mydełka, a później jakiegoś natłuszczacza. I to wystarczy. W tym wypadku im mniej tym lepiej

Cytat:
Napisane przez tahito Pokaż wiadomość
https://wizaz.pl/kosmetyki/produkt,3...ra-wersja.html tu masz link co powoduje ten straszny alkohol a tu kolejny link o tych strasznych właściwościach sudocremu http://www.aptekagalen.pl/p327,sudocrem+125g:-) sory dziewczyny ale smieszy mnie demonizacja kremu ,który jest świetny, ma pozytywne opinie renomowanych instytucji i polecają go pediatrzy i neonatolodzy w całym kraju. Nikt nie każe go używać, ale jesli sie nie jest specjalistą to takie wypowiedzi ,że alkohol o którym sie nie doczytało (jaki alkohol i w jakim stężeniu ) porostu wywołują uśmiech) przepraszam,że tak ciągnę z tym kremem ,ale poczułam sie troche jak zła matka bo mojej Nikoli smarowałam tyłek przez 2 lata kremem co jej aż tak szkodził bo Propylene Glycol (PEG),BHA (butylated hydroxyanisole)-,Alkohol
a jeszcze pewnie od mam które,nie używały tylko słyszały o tym kremie dowiem się ,że sam diabeł w pudełku siedzi i naszym dzieciom dupcie smaży
Dzięki, bo już miałam zacząć się produkować
Nie taki sudocrem straszny jak go malują

Cytat:
Napisane przez SzmaragdowyKotek Pokaż wiadomość
Tak, sudocrem zdecydowanie tylko w przypadku, jak coś się dzieje! Nie profilaktycznie. Jak zabrałam go do szpitala, to położne od razu mi kazały schować i powiedziały, ze to tylko na odparzenia i dostałam taki fajny tłusty kremik robiony w szpitalu na zamówienie w aptece właśnie do szpitala potem wzięłam skład i sama dawałam do robienia w aptece, bo mi się spodobał. Muszę gdzieś to odkopać
Na pewno chodzi o maść pośladkową.
Tylko nie wiem czy nie jest teraz robiona w aptece na receptę. Ale myślę, że pediatra bez problemu wypisze. W składzie zazwyczaj jest woda, lanolina, parafina, czasem wazelina. Z tego co dowiedziałam się od położnej używają tego w szpitalach i sprawdza się świetnie, a kosztuje grosze.

A co innego zakładać? Czego nie założysz, to i tak będzie dotykało pępka. Kaftanik, śpiochy... wszystko
Nie dajmy się zwariować

A co do wyprawki, ja nie mam kompletnie nic. ZERO! A będę chyba jedna z pierwszych

o
_agata jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-02-08, 09:16   #342
La Monica
La Moderatoiure

Dziewczyny, nie przejmujcie się, ja też jestem w tyle z zakupami. Mam tylko ciuchy (brakuje tylko pajaców, bo mam duże na 3 m. dziecię i może jeszcze kupię z 4 body z krótkim rękawkiem), wanienkę, 1 ręcznik z kapturkiem .... i pluszaki z Ikei Jakoś mnie to nie przeraża.

Gotuję
La Monica jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-02-08, 09:40   #343
begie13
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez anulka4771 Pokaż wiadomość
Glukozę robiłam na czczo.
Gratuluje mamusiom poznania płci ale najbardziej tego że dzidzie są zdrowe.

Moja szyjka jest długa 4,4cm więc pani ordynator powiedziała,że mam się oszczędzać i będzie dobrze,Pomimo iż jest miękka.Luteina 2 razy po 2 tabletki i globulki gynalgin bo wyszła mi bakteri w posiewie z małej (escherichia coli)i nospa forte 1 raz dziennie.A i dzidzia waży 930g dokładnie.
Już jakby co zdąrzyłam się zdrzemnąć,mąż nic nie pozwala mi robić i wziął młodego na spacer żebym mogła pospać.
Dobrze, że już lepiej

Cytat:
To dobrze, że jest dużo tych ruchów Maksiu też był w brzuchu taki ruchliwy, że nie miałam problemu z wyliczeniem mu odpowiedniej ilości ruchów. Ale bywają dzieciaczki mniej ruchliwe i wtedy szczególnie mamy powinny zwracać na to uwagę i liczyć...
Moje dziecię chyba jest z tych mniej ruchliwych ( wdało się w mamusię) , chociaż dzisiaj ok godz. 5 dawało czadu jak nigdy

Cytat:
Napisane przez Tacca Pokaż wiadomość
Oj zazdroszczę, ja jeszcze tydzień czekam...
a ja razem z Tobą do 16-stego...

Cytat:
Napisane przez libretka Pokaż wiadomość

czy macie duże różnice w terminach porodu, czyli termin od ostatniej miesiączki, a terminem jaki podaje USG?
Ogólnie tp mam na 26.05 ale potem różnie wychodziło, na 19.05, na 22.05... myślę, że nie ma się tym co przejmować

Cytat:

Mnie uda nie bolą, czytałam coś o skurczach łydek kiedyś, może Ty masz podobnie z udami?
Mnie dzisiaj w nocy złapał właśnie pierwszy raz skurcz łydki, gdy próbowałam się przeciągnąć, jeśli będzie się to zdarzać częściej, powiem lekarzowi.

Cytat:
Napisane przez kapukat Pokaż wiadomość
nie tylko Wy ja też nie mam ale na razie się nad tym nie zastanawiam bo już od wyprawki boli mnie głowa a co dopiero od tego z kim dziecko zostawie jak uda mi się znaleźć pracę
Jeśli uda mi się znaleźć pracę to mogę dziecko zostawić z teściową ale szczerze powiedziawszy ( choć nic nie mam do mojej teściowej) wolałabym gdyby to moja mama opiekowała się dzieckiem w czasie mojej nieobecności. Najpierw chciałabym iść do pracy na pół etatu no i myślę, że nie będę mogła siedzieć z dzieckiem przez np. rok bo niestety u nas z kaską słabo...

Dziwne...nie mam pojęcia i pierwszy raz słyszę...

W poniedziałek wieczorkiem dostarczyli mi wózeczek i jestem w nim zakochana nie mogę się napatrzeć. Gdyby któraś z Was była zainteresowana z chęcią podzielę się szczegółami. Jako ciekawostkę napiszę, że w spacerówce przy rozłożeniu oparcia na płasko nie ma żadnej pionowej ścianki ( Mikado Aston)

Wanda
begie13 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-02-08, 09:41   #344
fonn
Rozeznanie

Cytat:
ja niby mam mieć drugą podkłady muszą być ja miałam sporo i majteczek jednorazowych do tego miałam swój spiryt i gaziki do przemywania bo nikt nie raczył mi przemyć szwa ale ja miałam specyficzny szpital. Polecam Ci zwykłe białe mydło (nie szare, ale podobno najlepsze) do mycia właśnie rany.
Dziękuję Pandziu

Cytat:

Witaj!
Nie wiem, czy któraś z dziewczyn ma wskazanie do cc. Ja bym chyba wolała, ale szans raczej nie mam i nie zamierzam o to walczyć czy płacić komukolwiek za taką możliwość.
Czy mogę zapytać z jakiego powodu masz wskazanie? Jeśli nie chcesz nie musisz mi odpowiadać.
odpisałam już gdzieś - mam wskazanie od neurologa

Cytat:
Z palca to nawet nie pobranie. Taką jakby szpileczką robi się kuj i z kropelki, która wypłynie bada się cukier.
może dlatego mnie to przeraża, że takie "zwykłe" pobranie, ze zgięcia łokcia - niby sto razy bardziej inwazyjne i nieprzyjemne, ale już miałam je tysiąc razy a kłucie w palec jeszcze przede mną i jestem przerażona

Cytat:
Też się kłuję w brzuch
ech a mogę spytać dlaczego?
ja kłuję w zastępstwie leków doustnych o takim samym działaniu

Cytat:
Napisane przez zaaaabcia Pokaż wiadomość
Z tym to ciezko trafic
Ja mialam identyczne smaki lody , mandarynki , pomarancze .. Od poczatku ciazy nie zjadlam ani jednego ogorka czy sledzia .. a tu chlopak bedzie
Żabciu, ja zaczęłam ciążę od słodyczomanii trwała cały 2. miesiąc
a cały trzeci miesiąc i pół czwartego pochłaniałam maniakalnie kapustę kwaszoną i konserwowe ogórki, a słodyczy nie miałam ochoty nawet oglądać
tato powtarzał mi "pięknie wyglądasz, ciąża Ci służy, będzie chłopak" - no i jest

teraz pochłaniam wszystko

Cytat:
Napisane przez La Monica Pokaż wiadomość
Dziewczyny, nie przejmujcie się, ja też jestem w tyle z zakupami. Mam tylko ciuchy (brakuje tylko pajaców, bo mam duże na 3 m. dziecię i może jeszcze kupię z 4 body z krótkim rękawkiem), wanienkę, 1 ręcznik z kapturkiem .... i pluszaki z Ikei Jakoś mnie to nie przeraża.
to i tak więcej niż ja
ja chyba prowadzę na czele rankingu niewyposażonych mamy łóżeczko (zielone ) z wnętrznościami, czyli materacyk, prześcieradełka z gumką 3x, ceratki i coś tam jeszcze, do tego jednego (!!!) pajaca i małego pluszaczka z pozytywką z Ikei

za to wytypowaliśmy już z Mężem miejsce postoju łóżeczka przez pierwsze miesiące

Edytowane przez fonn
Czas edycji: 2012-02-08 o 09:50
fonn jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-02-08, 09:46   #345
tahito
Raczkowanie

GG do tahito

hejka, co bierzecie z ciuszków,żeby nasze smerfy ze szpitala odebrać? ja pierwszą rodziłam zimą więc nie było problemu,a teraz z ta pogodą to nie wiadomo ,może być na krótki rękaw,albo na kombinezon. A może dres wystarczy-nie no zwariuję zaraz.
tahito jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-02-08, 09:49   #346
_agata
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez fonn Pokaż wiadomość
może dlatego mnie to przeraża, że takie "zwykłe" pobranie, ze zgięcia łokcia - niby sto razy bardziej inwazyjne i nieprzyjemne, ale już miałam je tysiąc razy a kłucie w palec jeszcze przede mną i jestem przerażona

to i tak więcej niż ja
ja chyba prowadzę na czele rankingu niewyposażonych mamy łóżeczko (zielone ) z wnętrznościami, czyli materacyk, prześcieradełka z gumką 3x, ceratki i coś tam jeszcze, do tego jednego (!!!) pajaca i małego pluszaczka z pozytywką z Ikei
Jako krwiodawca od ładnych "kilku" lat napiszę Ci, że ja wolę pobranie krwi ze zgięcia niż upuszczenie z palca
Nie przeraża mnie ani jedno ani drugie, ale taki ukłuty palec to żadna przyjemność Wkłucie w żyłę w sumie też
Ale pomogłam

Ja nie mam ani pajaca, ani body, ani nawet głupiego smoczka. Nic.
I tak do kwietnia pozostanie

Zmykam na budowę

o
_agata jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-02-08, 09:51   #347
fonn
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez _agata Pokaż wiadomość
Jako krwiodawca od ładnych "kilku" lat napiszę Ci, że ja wolę pobranie krwi ze zgięcia niż upuszczenie z palca
Nie przeraża mnie ani jedno ani drugie, ale taki ukłuty palec to żadna przyjemność Wkłucie w żyłę w sumie też
Ale pomogłam

Ja nie mam ani pajaca, ani body, ani nawet głupiego smoczka. Nic.
I tak do kwietnia pozostanie

Zmykam na budowę
czyli znikąd pomocy i nadziei

fonn jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-02-08, 10:08   #348
Jastinkaa
Zadomowienie

Mnie zawsze przerażało każde pobieranie krwi, a teraz na dodatek dzięki okropnej cukrzycy w ciąży kilka razy dziennie muszę patrzeć na moje kropelki krwi

Jastinkaa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-02-08, 10:12   #349
kapukat
Zakorzenienie

Cytat:

Ech, to do porodu zrobią z Ciebie super wykształconą kandydatkę do pracy Hmm, trochę to dziwne, że tak Cię w ciąży gonią... Musisz na to chodzić, masz dzięki temu jakiś zasiłek czy coś?
Ja z przyjemnością podzielę się z Wami moją listą, tylko muszę ją dla Was nieco uzupełnić, bo moja jest dość okrojona o to co mam po Maksie (np. pościel, wanienkę). Jak spiszę taką, to Wam wrzucę
I mnie w szkole rodzenia uczono, żeby np. Oilatum lub Balneum stosować, jeśli pojawią się jakieś problemy i podobnie kremy z tlenkiem cynku (białe, nie dają się wsmarować). A tak to myliśmy Maksa w zwykłej czystej wodzie Wanienka była myta płynen do naczyń, Maks mydłem i po kąpieli balsam. U nas w rodzinach nie ma alergii ani jakiejś wrażliwej skóry, więc zwykłe kosmetyki były zupełnie wystarczające
.
zaatem w mojej sytuacji jest tak - na macierzyński się nie łapie - bo zwolniłam się z pracy 4 tygodnie za wcześnie i mnie już nie obejumuje - a skoro mnie nie obejmuje to jestem jak zwykły obywatel - muszę wykazywać się, że szukam pracy, chodzić na szkolenia bo w innym wypadku wszystkie świadczenia które należeć by mi się należały po porodzie mi zabiorą - nie obchodzi ich to że ledwo wstaję, albo że w sali z kilkoma osobami chce mi sie wymiotować - mam się zjawiać i koniec dyskusji - jedyne co będzie mnie obowiązywało to przez 2 miesiące po porodzie nie muszę zjawiać się na podpisanie listy - robi się to raz nna miesiąc... i nie muszę im udawadniać że szukałam pracy dla mnie to komedia, ale cóż, wolę nie stracić tego czego jeszcze nie dostałam bo mi się dziecko nie urodziło

Cytat:
Napisane przez śliweńka Pokaż wiadomość
już nowy watek a tylko mnie nie było kilka dni z powodu remontu
i jak remont idzie?

Cytat:
Ubranka:
body
pajace
rampersy
spodenki/półśpiochy
czapeczki
skarpetki
1-2 pary łapek-niedrapek
sweterki

Pieluchy i pościel:
30 pieluch tetrowych
Pampersy 1 i 2
2-3 ceratki do łóżeczka
3 prześciaradła z gumką
rożek/otulaczek

Kąpiel i pielęgnacja:
wanienka (+stelaż)
3 ręczniki z kapturkiem
termometr kąpielowy
2 myjki
mleczko do ciała Nivea
krem na słońce (mało jest takich od pierwszych dni, nie mam żadnej konkretnej nazwy, dla Maksa miałam jakiś z apteki, a dla starszego trochę niemowlęcia np. Nivea na każdą pogodę)
Linomag
chusteczki nawilżane
szczotka do włosów
nożyczki do paznokci
1 butelka Avent

Apteczka:
jałowe gaziki
sól fizjologiczna
gruszka/Frida
Apap w czopkach

Akcesoria:
wózek
fotelik
leżaczek
mata edukacyjna od 2. m

Meble:
łóżeczko
materac
przewijak
lampka nocna

Dla mamy:
wkładki laktacyjne
ręczniki papierowe
majtki jednorazowe
Kism - to pierwsza lista z głową - nie ma tutaj nic nadprogramowego, tysiąca niepotrzebnych rzeczy - naprawdę dzieki że wrzucłaś

Cytat:
Ja nie mam prawie nic,małą kupke ciuszków i łóżeczko od znajomych-zaczynam się martwić że w takim tępie nie zdąże.
ja rodzę koniec kwietnia pierwsze dni mają a oprócz jednej pary pieluszek i kilku ciuszków - to mam tylko pierdzielnik wszędzie i nic nie zamówione... żyję chwilą mam ostanio wrażenie że na pewno nie zdąże, ale co tam, martwić to ja się będę potem
kapukat jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-02-08, 10:15   #350
onething
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez agatka661 Pokaż wiadomość
ja w sumie po 6 mcach najchetniej popracowalabym na pol etatu zeby sie zajac dzieckiem no i zeby troche byc z ludzmi ;]
dobranoc ;]
Ja mam taki zamiar właśnie, żeby najpierw pracować tylko na pół etatu, żeby pobyc z maleństwem, ale też powoli wracać do cywilizacji

Cytat:

Ja mam 3xbody,2xdresik i buciki Koniec. Nie mam nic więcej, nawet nie mam listy wyprawkowej napisanej, kompletnie jestem w tyłach, ale obiecałam sobie, że w połowie marca-już po przeprowadzce- ostro się za to wezmę.
2013/2014
onething jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-02-08, 10:27   #351
martita_891
Zadomowienie

Cytat:
a co się dzieje z Martitą ??
Jestem, czytam na bieżąco, ciekawsze informacje zapisuję ale nie udzielam się. Podobno narzucałam innym swoje zdanie, niedawno okazało się, że niekoniecznie tak było.
Córa rośnie, na USG połówkowym wszystko było w porządku.
Nadal siedzę w pracy, czuję się kiepsko i marzy mi się L4 ale nie chcę wystawić szefa.
Teraz jakoś trudno wbić się w temat

SYNEK

I ZNÓW SERCA MAM DWA
martita_891 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-02-08, 10:29   #352
niuniuniau
Zadomowienie

Dziewczyny jeśli chodzi o wyprawkę to ja jeszcze nic nie kupiłam. Fakt, że większe zakupy mam bo odpada łóżeczko, wanienka itp bo zostało po Oliwce ale np nie dokupiłam jeszcze ani jednego bodziaka no nic po prostu. Czekam aż w kwietniu przyjaciółka dostarczy mi pakę z ciuszkami po jej synku i wtedy będę coś dokupować.

Mam pytanie odnośnie kasy za pierwsze 33 dni zwolnienia, które wypłaca pracodawca. Jestem na zwolnieniu od 27 stycznia do 27 lutego. Czy wypłacą mi kasę za całe zwolnienie od razu czy też powinni np do 10 lutego zapłacić za tych kilka dni w styczniu a potem reszta? Dopytuję się bo moje szefowe lubią kombinować i pewnie będę musiała się upominać o pieniążki
Niechaj Bóg ma w swej opiece człowieka, który Cię naprawdę pokocha. Złamiesz mu serce, śliczna moja, okrutna, psotna kotko, która tak jest nieuważna i pewna siebie, że nie stara się nawet osłaniać swoich pazurków.

http://suwaczki.waszslub.pl/img-2008080201001030.png
niuniuniau jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-02-08, 10:51   #353
ecd9a68db8379fc22aec14635aa2645aca7c721b_6070dc99c9f91
Konto usunięte

Cytat:
Ja zakładałam body

No właśnie tak myślę, że dziecko by musiało gołe latać - przecież czy mu ubiorę body czy spodenki, to będzie dotykać, a spodenki to nawet gorzej, bo mają gumę...
Dziękuję za kolejną listę Dopiszę sobie do mojego pliku.

Cytat:
Ja też dziś z problemami... W nocy obudziłam się z bólem brzucha i popędziłam siusiu zrobić, mam nadzieję, że ten ból tylko od pęcherza... Ale się przestraszyłam...
I głupie sny wróciły znowu...
Mnie też z rana boli. A jeszcze sobie dzisiaj rano wkręciłam stresujące myśli do głowy i od rana mam skurcze/twardnienia :/

Cytat:
Już wyjaśniam męża wysłałam do apteki i poszedł do najdroższej w mieście.Kupywał jeszcze nospe forte i zapłacił 49 zł.
O kurcze, ale ceny :O

Cytat:
Napisane przez _agata Pokaż wiadomość
Świetnie
Nawet jeśli miałabyś jakieś przeciwwskazania do wykonywania ćwiczeń podczas zajęć, to i tak warto chodzić. Bo sr to nie tylko ćwiczenia. To są prezentacje jak się obchodzić z dzieckiem, jak kąpać, ubierać.
Powinno być też spotkanie z neonatologiem, który może wyjaśnić wiele wątpliwości. Warto posłuchać.
Pewnie, że warto Mi właśnie bardzo zależało na tej teoretycznej części szkoły rodzenia.

A jeszcze a propos Tormentiolu - mi się zdaje, że ja to stosowałam na trądzik:confuse d: Ale mogę się mylić, bo to było dawno temu...
Mój dzieć jakiś mało aktywny jest od wczoraj :/ Rusza się, ale czasami to tak szalał, że aż mi tego brakuje
ecd9a68db8379fc22aec14635aa2645aca7c721b_6070dc99c9f91 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-02-08, 11:17   #354
Dasti80
Zakorzenienie

Dzień dobry

Kism za listę, wrzuć ją do pierwszego postu

Agata wcale Ci się nie dziwię że nie masz jeszcze nic kupionego, masz teraz ważniejsze sprawy na głowie, a wyprawkę można w jeden dzień zamówić. Ja też więcej czasu poświęcam na planowanie remontu niż wyprawki

Cytat:

ech a mogę spytać dlaczego?
ja kłuję w zastępstwie leków doustnych o takim samym działaniu
Ze względu na 2 poronienia biorę heparynę + acard

---------- Dopisano o 11:17 ---------- Poprzedni post napisano o 11:15 ----------

Cytat:
Napisane przez martita_891 Pokaż wiadomość
Jestem, czytam na bieżąco, ciekawsze informacje zapisuję ale nie udzielam się. Podobno narzucałam innym swoje zdanie, niedawno okazało się, że niekoniecznie tak było.
Córa rośnie, na USG połówkowym wszystko było w porządku.
Nadal siedzę w pracy, czuję się kiepsko i marzy mi się L4 ale nie chcę wystawić szefa.
Teraz jakoś trudno wbić się w temat
Dobrze że u Ciebie wszystko ok

Stary 2012-02-08, 11:17   #355
_Maya_
Zakorzenienie

[1=ecd9a68db8379fc22aec146 35aa2645aca7c721b_6070dc9 9c9f91;32152680]
Mój dzieć jakiś mało aktywny jest od wczoraj :/ Rusza się, ale czasami to tak szalał, że aż mi tego brakuje [/QUOTE]
widze, że nasze dzieci się zgadały...moje też od wczoraj mało się rusza...normalnie zaczęłabym panikować, ale jutro USG, więc sprawdzimy wszystko
_Maya_ jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-02-08, 11:20   #356
ecd9a68db8379fc22aec14635aa2645aca7c721b_6070dc99c9f91
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez _Maya_ Pokaż wiadomość
widze, że nasze dzieci się zgadały...moje też od wczoraj mało się rusza...normalnie zaczęłabym panikować, ale jutro USG, więc sprawdzimy wszystko
Ja miałam z kolei 2 dni temu, więc jakoś się nie stresuję, aczkolwiek mógłby się trochę poruszać więcej
ecd9a68db8379fc22aec14635aa2645aca7c721b_6070dc99c9f91 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-02-08, 11:24   #357
Dasti80
Zakorzenienie

Mój mały dzisiaj też jakiś spokojny jest :/

Stary 2012-02-08, 11:28   #358
_Maya_
Zakorzenienie

[1=ecd9a68db8379fc22aec146 35aa2645aca7c721b_6070dc9 9c9f91;32153444]Ja miałam z kolei 2 dni temu, więc jakoś się nie stresuję, aczkolwiek mógłby się trochę poruszać więcej [/QUOTE]

Cytat:
Mój mały dzisiaj też jakiś spokojny jest :/
może to ta wczorajsza pełnia tak działa na dzieciaki...?
_Maya_ jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-02-08, 11:29   #359
aga_bre
Rozeznanie

Melduję się w nowej części i mam juz 11 stron do nadrobienia, a nie było mnie kilka dni.

Ja zakupiłam już chyba wszystkie ciuszki na wyprawkę oraz wiekszość akcesoriów i kosmetyków. Generalnie na luty wyczerpałam limit pieniążków na Dzidziusia. W marcu kupujemy wózek, łóżko, komodę i pościel. W sumie to pod koniec marca powinnam być zwarta i gotowa.
Stary 2012-02-08, 11:33   #360
onething
Zadomowienie

Oglądam wózki na allegro i tak mi się buzia uśmiechnęła przy jednym opisie, że wam wkleje
"Stan tak jak na zdjęciach,nic mu niebrakuje.Przed kupnem zadzwon,cena do negocjacji.i sprawdzcie pierw lokalizację,gdzie ta miejscowosc się znajduję,bo byli tacy,że wózek zakupili asz z południa i po niego sie niezgłosili,nieodpowiedzi alne ludzie!Tel.xxxxxxxx,jak nieodebieram,tzn.że jestem w pracy.Napisac sms,meila odpiszę. "

A teraz mykam ogarnąć moje królestwo
2013/2014
onething jest offline Zgłoś do moderatora  
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości