|
|||||||
| Notka |
|
| Odchowalnia - jestem mamą Forum dla rodziców. Tutaj porozmawiasz o połogu, karmieniu, wychowaniu dziecka. Wejdź i podziel się swoją wiedzą i doświadczeniem. |
Pokaż wyniki sondy: Wybieramy tytyuł do kolejnej części naszego wątku
|
|||
| Uśmiechamy się radośnie, bo zaraz witamy wiosnę. |
|
5 | 11,36% |
Ząbek tu, ząbek tam , ale jeszcze czadu mamie dam
|
|
10 | 22,73% |
Dietka rozszerzona, mama zadowolona a ja poznaje nowe smaki, bo już nawet jem buraki
|
|
7 | 15,91% |
| Poznajemy smaki nowe i jesteśmy przez to zdrowe ! |
|
2 | 4,55% |
| RosnąRączki,RosnąNóżkiTo też czas zębowej wróżki, baba,baba wciąż słyszymy i na wiosnę sie cieszymy. |
|
12 | 27,27% |
| Pół roczku już mamy i siadać, pełzać zaczynamy! Mamusie VII-VIII. |
|
8 | 18,18% |
| Głosujący: 44. Nie możesz głosować w tej sondzie | |||
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#4171 | |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Nasze maluchy śliczne, radosne, a my plotkując czekamy na wiosnę :) VII-VIII.
Cytat:
a oto moja lista, jescze z arturowych czasów: 4. miesiąc: przecier/sok z marchwi lub jabłka, sok porzeczkowy 5. miesiąc: zupki - ziemniak, marchew, dynia, pietruszka, seler (może uczulać), brokuł, kalafior, kapusta (mogą powodować wzdęcia), brukselka, groszek zielony, kukurydza, fasolka szparagowa, kabaczek, cukinia, jabłko, dzika róża, czarne jagody, kleik bezglutenowy, kaszka kukurydziana, można podawać gluten (dzieci piersiowe) 6. miesiąc: zupki mięsne (kurczak, indyk, królik, cielęcina), patison, soczewica czerwona, ryż, kukurydza (kasze, mąki, płatki - również z brązowego ryżu), morela, gruszka, maliny, jeżyny, można podawać gluten (dzieci na mm) i ryby (uwaga na alergię – w przypadku wystąpienia podawać dopiero po 12. miesiącu) 7. miesiąc: pół żółtka (co drugi dzień), soczewica zielona, kalarepa, por (jeśli w rodzinie występuje alergia pokarmowa, to podajemy por dopiero od 10. miesiąca), burak (z tym samym zastrzeżeniem co w przypadku pora; ponadto barwi mocz na czerwono), banan (uwaga – kupki z widocznymi „robaczkami” to objaw zbyt szybkiego podania banana a nie robaczycy!) 8. miesiąc: jarmuż, świeże szparagi, sok z kapusty kiszonej (jedna łyżka - gdyby jednak pojawiło się zaczerwienienie wokół ust, przerywamy podawanie i ponowną próbę podejmujemy dopiero po 12. miesiącu), śliwki (węgierki, mirabelki, renklody i inne, także suszone), czereśnie, brzoskwinie, kiwi, winogrona, mango, melon, morele, daktyle, gruszki i rodzynki, kasza gryczana biała niepalona, kaszka krakowska, mąka sojowa, majeranek, kminek, koperek (suszony), sezam. 9. miesiąc: biszkopty bezglutenowe, chrupki kukurydziane, całe żółtko co drugi dzień, groch, szpinak i szczaw (jeśli dziecko ma problemy z nerkami, to nie), jeżyny, aronia, wiśnie, borówka amerykańska, porzeczki (białe, czerwone, czarne), arbuz, kasza jaglana, amarantus (mąka, ziarno), jęczmień, pestki i nasiona - słonecznik, dynia, tymianek, cząber, estragon, bazylia, rozmaryn, oregano (ostrożnie przy alergii). 10 miesiąc: kaszki, kleiki, kasze, bułki, chleb, sucharki, awokado (nie, jeśli dziecko ma problemy z wątrobą lub zdarzyły się one w rodzinie), bakłażan, ogórek świeży gruntowy, papryka, rzodkiew, soja, cieciorka, pomidor gruntowy, fasola - biała, czerwona, bób (nie - jeżeli dziecko ma kłopoty z przewodem pokarmowym), ogórek kiszony, kapusta kiszona (jeśli po soku nie było czerwono wokół ust), borówki, żurawina, poziomki, truskawki, pasiflora, papaja, ananas, kiełki - soczewicy, soi, słonecznika, lucerny, rzodkiewki, pieprz, papryka słodka, kolendra, sól kamienna (nieoczyszczona i tylko odrobinkę), cynamon (ostrożnie przy alergii), szczypiorek, natka pietruszki, koperek, rzeżucha (świeże, ale nie ze szklarni). 11. miesiąc: całe jajko 3-4 razy w tygodniu, wędliny, produkty na bazie mleka (kefir, jogurt, twarożek, także danonki), rzepa, cykoria, figi. 12. miesiąc: sałata, rzodkiewki, cebula, czosnek, pomarańcze, mandarynki, grejpfrut, cytryna, limonka, pszenica (mąka, kiełki, ziarno), orzechy - włoski, laskowy, nerkowiec i inne. Dodatkowo: 1. Nowe produkty należy wprowadzać kolejno i pojedynczo, najlepiej do południa, zaczynając od niewielkich ilości i obserwując przez kilka kolejnych dni ewentualną reakcję dziecka. Kolejność wprowadzanych produktów może zostać zmieniona przez lekarza. 2. Jako tłuszcz do zup jarzynowych można używać wysokiej jakości masła, oliwy z oliwek lub bezerukowego oleju rzepakowego (jest dostępny w sklepach ze zdrowa żywnością). Potrzebne jest to do przyswajania niektórych witamin. 3. Który miesiąc oznacza to - od ukończenia danego miesiąca życia. 4. Zaleca się, by wprowadzane produkty zbożowe były wzbogacone w żelazo. 5. Konsystencja jarzyn i mięsa powinna zachęcać dziecko do żucia. Grzyby leśne po 12 roku życia! Grzyby inne (pieczarki, boczniaki) po 3 roku życia. Ocet, ketchup, marynowane w occie warzywa, musztarda oraz ostre przyprawy niewskazane w diecie dziecka. |
|
|
|
|
#4172 | |||
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Nasze maluchy śliczne, radosne, a my plotkując czekamy na wiosnę :) VII-VIII.
Czyli nie tylko mój taki ruchomy przez sen
![]() Cytat:
![]() Nic mu nie mówię, żeby się nie zraził. Cytat:
![]() Cytat:
Najpierw mąż nas pozarażał a teraz ta ospa ![]() W góry mieliśmy jechać w okolice Nowego Sącza. |
|||
|
|
|
#4173 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Nauczy się odczytywać Domka i przejdzie u te przebieranie |
|
|
|
|
#4174 |
|
Zakorzenienie
|
Dziubek a gdzie kupisz bebiko za 13 zł, bo nawet w biedronce podrożało
|
#4175 |
|
Zakorzenienie
|
|
|
|
|
#4176 |
|
Zadomowienie
|
Gdyby ktoś był zainteresowany, to są już w sprzedaży nowe numery miesięcznika "Mamo to ja"- 99gr i "Dziecko"- 1zł. W pierwszym artykuły m.in. o AZS, chorobach zakaźnych, a w drugim o rozszerzaniu diety.
|
|
|
|
#4177 |
|
Zakorzenienie
|
aa, dzieki za
bo szczepienie przeszło jakby go nie było. ledwie zrobila echhhh i juz po wszystkim. kolejne dopiero po roczku. wtedy tez na ospe wietrzna zaszczepie.
|
|
|
|
#4178 | ||||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
dzięki ![]() Cytat:
Aż się TŻ dziwi co mi się stało i wszystko jasne czekasz aż się więcej nazbiera?![]() Cytat:
Cytat:
mam taką fajną kakaową, z orzechami, jak odszukam to napiszę.
|
|
|
#4179 |
|
Zakorzenienie
|
Teliczku - dopiero doczytałam - strasznie mi przykro że Jasio tak się wymęczył - biedaczek... oby już kolejny taki zabieg nie był konieczny
|
|
#4180 |
|
Zadomowienie
|
no nieee... nastepnym razem mow to ja sie pisze na zakup i przesylke bo u mne inei ma tego sklepu a cena jak za pół darmo bo u nas po 16.99 jestscio - Ty mój dietetyku wizazowy napisz mi jak ja mam ta kasze dodac do zupy wsypac lyzke i zamieszac czy zagotowac z ta kasza??? mam bobovite kaszka manna na mleku |
|
|
|
#4181 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#4182 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
pół szkl. wody margaryna 1 szkl cukru 2 łyżki kakao Wszystkie składniki zagotować i ostudzić. Gdy będzie zimne dodać 2 szkl. mleka w proszku i dobrze wymieszać. Starcza na 2 paczki andrutów ![]() tak, czyli to wystarczy? |
|
|
|
|
#4183 |
|
Zakorzenienie
|
Sweet o kasze manne chodzi ? Jaką masz w ogóle? Jak masz błyskawiczną, nalej sobie gorącej wody do niej kasze wymieszaj i odczekaj minutę i dodaj do obiadku.Możesz też dodać ją do gorącego obiadku, ale jest szansa że będą wtedy grudki, więc Ja wolę zrobić ją osobno. Jeżeli masz kaszę mannę mleczną to Ja dodaję do obiadu i podgrzewam.
|
|
|
|
#4184 |
|
Wtajemniczenie
|
monia powiem Ci że super wyszłyte suwaczki,
za pomysł |
|
|
|
#4185 |
|
Zakorzenienie
|
kurde źle zapytałam, chodzi mi o to czy planujesz podawać kaszkę robiona na mleczku , bo jesli tak to powinna wystarczyć zamiast mleka.
|
|
|
|
#4186 |
|
Rozeznanie
|
tak to będą mleczne kaszki, czyli ok? nie za mało posiłków mlecznych?
|
|
|
|
#4187 |
|
Zakorzenienie
|
nie wiem czy się rozumiemy, mleczne kaszki robisz na wodzie i to może byc mało ale np ryzową kaszkę robisz na MM i gdybyś taką podała plus UU to powinno starczyć.
Pytanie do mam karmiących UU czy można taką kaszkę zrobić na swoim mleku , z tego co ja wiem to można . |
|
|
|
#4188 | |||
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Cytat:
![]() Super wiadomość ![]() Jesteś wielka Cytat:
Jestem przerażona!! Hania już któryś raz np podczas karmienia odwraca się gwałtownie w jedną stronę (tak jak to robi gdy ktoś np wchodzi do pokoju).. patrzy w jedno miejsce gdzie kompletnie nic nie ma, nic nie wisi na ścianie.. i się zaczyna uśmiechać tak jakby kogoś widziała! Mam pełne gacie!! Na dodatek strzeliła mi kolejna żarówka (a po ostatnich takich akcjach Tż wszystko sprawdził, powymieniał itd).. ktoś mnie tu ewidentnie w tym domu nie lubi
|
|||
|
|
|
#4189 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
APEL: nie pisac mi ze ejstem wielka! jestem wysoka i troche moze nabralam ciałka, ale nie jestem WIELKA ile wam jedza dzieci MM na jeden raz? karmie raz dziennie kinge (w ramach [rzyzwyczajania, pediatra kazala HA w razie czego, ale widze ze hipp jej nic nie robi, bede wiec dawac dalej), ale zjada niewiele, 60-120 ml Edytowane przez 83monia Czas edycji: 2012-02-08 o 12:57 |
|
|
|
|
#4190 | ||||||||||
|
Zakorzenienie
|
Dzień dobry
![]() Kciuki za wszystkie szczepienia i wizyty ![]() Ciekawe jak Justynka i jej wizyty? Telik - a jak dziś oczko? Cytat:
Alt właśnie mówiła - wszystko albo nic.Może lepiej nie ![]() Cytat:
![]() Na początku nie smarowałam wcale, ale jak sie zrobił zimno, te ostatnie tygodnie, to zaczęłam smarować na spacery Nivea na każdą pogodę. Sterydów to ja na pewno dziecku nie podam, póki nie będę miała 100%-owej pewności że to to. Cytat:
![]() Kawkę bardzo chętnie, ale dopiero po spacerku ![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]() Cytat:
Cytat:
![]() Kinga jest twardziel ![]() My też na bank będziemy przeciw ospie szczepić. Cytat:
). Zapiszę sobie
|
|
#4191 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Tez sie ciesze ze sie umowilismy, bo zawsze to krok w przod. Troszke papierkow zalatwimy dopoki mam jeszcze urlop. Marys teraz odstawila koncert, spac jej sie chcialo, nie mogla usnac, przytulala sie do mnie, butli nie chciala, probowalam lyzeczka jej dac mleko, ale nic. Polozylam na lezaczku noga pobujalam i w sekundzie jej powieki opadly. jak ja wyjmowalam z tego lezaczka nawet na chwile oka nie otworzyla. ---------- Dopisano o 13:05 ---------- Poprzedni post napisano o 13:03 ---------- brumku przymierzalam sie do spacerku - ale po tym co sie dzieje z Marysia nawet nie ide bo koncert by dawala i zaraz by na internecie byla wiadomosc ze kolejna szalona matka wyprawia cos ze swoim dzieckiem |
|
|
|
|
#4192 | |||
|
Zakorzenienie
|
w biedrze te 350g opakowanie kosztuje juz 16,99 a te 500g - 19.99
![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]() Cytat:
|
|
|
#4193 |
|
Zadomowienie
|
Kuźwa... Miałam zacytowane, coś kliknęłam i paszoł wszystkie odpowiedzi uciekły
![]() Będzie z pamięci zatem: 83monia - fajnie, że Kinga nie poczuła szczepienia 16 pieluch... w ciągu dnia któryś tatuś zmienił!?!? (sorry zapomniałam który ) to chyba do księgi guinnessa trzeba wpisać![]() Nataszkaa - może to duch? Brrrr...Dalej nic nie pamiętam... My po drugim dniu jedzenia marchewki... Było o niebo lepiej, zjadła pół słoiczka
Edytowane przez karolinee1983 Czas edycji: 2012-02-08 o 13:22 |
|
|
|
#4194 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#4195 |
|
Zakorzenienie
|
Scio
mam nadzieję że jednak Pepti się przyjmie u Agatki - bo kupować Nutrę po 30zł za puchę to chyba ciężko by było - bo na refundację Nutry to chyba marne szanse są - ale swoją drogą debile że wykreślili Nutrę przeciez masa dzieci piła go - jest jeszcze chyba Bebilon sojowy, Humana SL sojowa i Isomil na refundacje dla dzieci alergicznych - oby Agatce posłużyło pepti
|
|
#4196 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
iwona |
|
|
|
|
#4197 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
u nie kiedys Oliwka (starsa córka) każdego wieczora widziała jakiegoś pana, stał przy oknie w mieszkaniu, Nati tez czasami ma że patrzy w sufit i się smieje, juz się przyzwyczaiłam chociaż dawno czegos takiego nie było |
|
|
|
|
#4198 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
8 kaszka a 12 obiadek? Moja nie wytrzymuje, jak je kasze o 8 to ok 11 a nawet przed dostaje MM, o 14 obiadek, 16 deser - i tutaj to różnie wytrzymuje- czasami godzinę czasami dwie. Nataszka może instalacja jest wadliwa? chyba duchów nie ma? robi się zwarcie i strzelają żarówki? Byłyśmy na spacerze Całe 20 min bo kwękała.
|
|
#4199 |
|
Zakorzenienie
|
hej mamuśki,
byliśmy dziś w końcu na spacerze, u nas -9 i piękne słoneczko, Lila od razu padła i śpi do tej pory ja też się dotleniłam i od razu lepiej sie czujetelik współczuję badania, biedny Jaś oby to juz było ostatnie i w końcu to oczko Wam sie zagoiłoaaaa Lilka kończy dziś 7 miesięcy ![]() ugotowałam dziś pomidorową, zobaczymy czy panienka zechce... ![]() iustyna podziwiam Cię że mogłabyś adoptować dziecko
Edytowane przez youyou Czas edycji: 2012-02-08 o 13:35 |
|
|
|
#4200 |
|
Zakorzenienie
|
Nowe wątki na forum Odchowalnia - jestem mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 09:42.

Najpierw mąż nas pozarażał a teraz ta ospa 
bo szczepienie przeszło jakby go nie było. ledwie zrobila echhhh i juz po wszystkim. kolejne dopiero po roczku. wtedy tez na ospe wietrzna zaszczepie.

no nieee... nastepnym razem mow to ja sie pisze na zakup i przesylke bo u mne inei ma tego sklepu a cena jak za pół darmo bo u nas po 16.99 jest
za pomysł

oby to juz było ostatnie i w końcu to oczko Wam sie zagoiło