|
|||||||
| Notka |
|
| Pielęgnacja włosów W tym miejscu rozmawiamy o pielęgnacji włosów. Jeśli twoje włosy są suche, pozbawione blasku lub zniszczone i szukasz sposobu na poprawę sytuacji. Dołącz do nas. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#271 | |
|
Rozeznanie
|
Dot.: Walka o zdrowe i piękne włosy część IX
Cytat:
Sama mam takie włosy, że związanie ich suchych frotką powoduje odkształcenie włosów w miejscu wiązania :/ I po rozpuszczeniu ich na burzę to raczej nie wygląda, szczególnie jak włosy u nasady sterczą do góry, a reszta wisi jak zwykle. Takie raczej trzaśnięcie piorunem ![]() Co nie zmienia faktu, że i tak muszę w ten sposób upinać włosy każdego wieczora, bo nie znalazłam lepszego sposobu na włosy po spaniu.
|
|
#272 |
|
Wtajemniczenie
|
Początkowo byłam z niego bardzo zadowolona, bardzo dobrze chroniło końcówki. Kiedyś bardzo się rozdwajały, jak zaczęłam stosowa L'Bioice + kokos na końcówki, to nie rozdwajały sę przez 4 miesiące (dla mnie rekord). Niestety podcięłąm włosy w grudniu i teraz znów pojawiają się pojedyńcze rozdwojone... I właśnie nie wiem czy to rzez zimę czy L'Biotica juz nie dziala jak kiedys... Dlatego chce wybrobowac tez Chi - jest bardzo polecany na wizażu no i tańszy
|
|
|
|
#273 |
|
Zakorzenienie
|
ale pedzicie z postami
![]() melduje sie zeby sledzic cd dyskusji o wlosach
|
|
#274 | |
|
Rozeznanie
|
Kocham ten wątek, chociaż rzadko się udzielam
![]() Cytat:
![]() Myję głowę rano i 3 dni w tygodniu muszę podsuszać włosy suszarką, żeby nie wychodzić z mokrymi w taki mróz no i tragedia. Suchary bez życia, nie chcą się porządnie falować. Wcześniej zupełnie nie używałam suszarki. Ale mam jakąś badziewną, więc w sumie się nie dziwię xD Pottersa z powodzeniem stosuję jako odżywkę d/s i spisuje się świetnie nawet bez żadnych dodatków - zarówno wersja z aloesem i ginko. Tylko zawsze trzymam 5min. Planuję kupić tego nowego, bo obiło mi się o oczy, że wyszedł chyba z kolagenem. A w ogóle to dzisiaj mam zamiar upłynnić trochę kasy na cudeńka do włosów. Od października nic nie kupiłam i aż boję się wejść do Auchana
|
|
|
|
|
#275 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
no nic muszę poszukać info
|
|
#276 |
|
Raczkowanie
|
Nie odkryję Ameryki mówiąc, że jak silikony są w szamponach to chyba dobrze bo one przecież oblepiając nasze włoski chronią je przed wpływami środowiska, a to, że nie przechodzą przez nie substancje odżywcze z masek itd. to chyba nie problem jeśli przed nałożeniem maski, odżywki czy czegokolwiek umyje się włosy szamponem oczyszczającym a na codzień jak sie nie stosuje maski (ja myję włosy przeważnie rano więc rzadko mam czas stosować maski po myciu, ale odżywka d/s zawsze) to wtedy zwykłym szamponem z silikonami umyć i ma się od razu chronione włosy i nie ma problemu z rozczesaniem. Więc zgadzam się ze zdaniem Indios Bravos i Heroldin, że silikony w szamponach to nie samo zło
|
|
|
|
#277 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Wiem, bo sama teraz po każdym myciu suszę (zatoki). Ale cóż, wychodzę z założenia, że włosy są dla mnie a nie ja dla nich Dodam, ze moim włosom chłodny nawiew wybitnie nie służy, już to zresztą opisywałam- po chłodnym wietrze czy nawiewie z suszarki moje włosy są jakby... tłuste Tak więc stosuję nawiew ciepły (czy tam bardzo ciepły). Mimo wszystko, widzę, że to nic dobrego dla włosów, chociaż tragedii też nie ma przy odpowiedniej pielęgnacji i zabezpieczaniu włosów.Cytat:
![]() A tak w ogóle- jeśli chodzi o łagodniejsze detergenty, to nawet całkiem fajny jest szampon księżniczkowy Lilliputz Tzn. nawet nieźle myje. Jak dla mnie, dużo fajniejszy niż Hipp czy BD, aczkolwiek skład chyba też dłuższy... i zawiera mikę.
|
||
|
|
|
#278 | ||||||
|
Zakorzenienie
|
morlinka - dużo tych włosów spaliłaś? Jak np tylko jedno pasmo, to ja bym się wstrzymała i zaczekała na swoją fryzjerkę.
Cytat:
![]() Cytat:
![]() Ale dla mnie silikony cięższe niż odparowujące w szamponie to jest jakaś pomyłka. Dla mnie szampon ma myć a nie zabezpieczać, zatykać czy oblepiać włosy. Cytat:
![]() Cytat:
Cytat:
Cytat:
Także ja jestem wciąż nieprzekonana ![]() Ale dziewczyny, tutaj nie chodzi o to, że ktoś komuś mówi, jakie ma stosować składniki, przecież każdy sam dba o swoje włosy i mnie naprawdę nie boli, że stosujecie silikony w szamponie Ja zwyczajnie uważam, że to mija się z celem, jeśli stosuje się później jakieś maski, odżywki czy serum.Jedyna sytuacja, w której widzę sens używania silikonu w szamponie, to kiedy używa się tylko szamponu, suszy włosy i koniec. Ale tego raczej większość z nas nie robi (ja kiedyś robiłam i miałam całkiem nie najgorsze włosy... ech, młodość ).
Edytowane przez Fubizka Czas edycji: 2012-02-09 o 13:41 |
||||||
|
|
|
#279 |
|
Zakorzenienie
|
|
#280 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
1. nie wie, że powinien używać dodatkowo szamponu oczyszczającego 2. ma suche włosy i musi nakładać odżywkę po każdym myciu
|
|
#281 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
Problem w tym, ze mam wlosy przetluszczajace sie (wiem, to skalp sie przetluszcza :P). Wczoraj wieczorem umylam je, a dzis rano wlosy dotykajace bezposrednio skalpu byly przetluszczone, te na wierzchu ok. Dlatego nie wyobrazam sobie nie myc ich rano (co wiaze sie z uzyciem suszarki). Zreszta moja mama ma to samo - w dzien mycia wlosy cud miod, a po jednej nocy wszystko powykrecane w rozne strony. Poza tym naprawde lubie swoje wlosy po uzyciu suszarki, a to chyba o to w tym wszystkim chodzi
Edytowane przez nafiyqa Czas edycji: 2012-02-09 o 14:19 |
||
|
|
|
#282 |
|
Zadomowienie
|
Dziewczynki piszę do Was z prośbą o pomoc w rozwiązaniu mojego problemu... Otóż od maja '11 olejuję włosy, nakładam odżywki, maski, itd. , ale moje włosy mimo tak długiego czasu pielęgnacji są matowe. Nawet płukanki octowe nie pomagają w żadnym stopniu... Co może być przyczyną ? Widzę, na wizażu tyle pięknych lśniących włosów, a moje nic... ciągle matowe i suche... Może któraś z Was miała podobny problem ? Dodam, że tylko raz włosy błyszczały po Heenarze, teraz już nie udaje mi się z nich wydobyć błysku po żadnym oleju..
|
|
|
|
#283 | ||
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Cytat:
tak, zgodzę się, że większość z nas - wizażanek, włosomaniaczek tego nie robi ale większość z nas - kobiet w Polsce i na świecie pewenie też, zdecydowanie tak robi. Sama wiesz z doświadczenia, że kiedyś się tak robiło - ja miałam to samo i to przez przeważającą część mojego życia - ja akurat elseve albo pantene proV zwiększające obiętość i koniec - porażka ![]() A my świadome włosomaniaczki (jedne bardziej drugie mniej - np ja ale się uczę ) wiemy, że trzeba przed odżywką, maską, serum itd oczyścić włosy. I każda z nas odpowiednio dobiera kosmetyki w zależności od tego co planuje na dany dzień - jaką pielęgnację i to ile ma czasu danego dnia itp.
Edytowane przez malwka Czas edycji: 2012-02-09 o 14:38 |
||
|
|
|
#284 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
![]() Ja co prawda w ciąży nie miałam żadnych tego typu objawów, ale kilka miesięcy po porodzie moja cera zaczynałam się buntować, pewnie dlatego, że hormony się regulowały i po jakimś czasie wszystko wróciło do normy No i gratuluję Dziecko to największy skarb ---------- Dopisano o 14:45 ---------- Poprzedni post napisano o 14:42 ---------- Aha dziewczyny kupiłam maskę Elseve Total Repair 5 ![]() Dzisiaj ostatni dzień promocji w Rossmannie i płaciłam za nią 14,99 zł ![]() No i pytanie do dziewczyn, które ją stosują, zauważyłyście jakieś polepszenie kondycji włosków? Jak długo ją trzymacie i czy jest sens ją tuningować?
|
|
#285 |
|
Zakorzenienie
|
no cóż, to ja już zgłupiałam. Sama nie wiem co dla mnie dobre.
czyli oczyszczenie raz w tygodniu to za mało? Zakładająć, że moje szampony mają silikony? I czy mówimy o samych silikonach czy o SLSach też? Bo ja całe życie myślałam, że silikon to właśnie sls. Dopiero od Was się dowiedziałam, że nie
Edytowane przez Dinulka Czas edycji: 2012-02-09 o 15:25 |
|
|
|
#286 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
|
|
#287 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
#288 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#289 |
|
Zakorzenienie
|
Ja własnie zmyłam mieszankę oleju i dpantenolu barwą żurawinową
szampon pachnie boooosko i mega smakowicie![]() Nałożyłam teraz garniera z avokado jak wszystko zmyje i włoski wyschną to dam znać jaki efekt
|
#290 | ||||||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
![]() Ja upinam bez gumki ![]() Cytat:
Mi Rzepa służy to będę stosować z powodzeniem ![]() Cytat:
Cieszę się, że tu trafiłam. Dzięki temu będę mogła wdrażać silikony, ale z głową Nawet te w szamponie ![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]() I wracam do tego, co służyło najlepiej moim włosom ![]() W końcu
|
|
#291 |
|
BAN stały
|
Pójdę jutro do mojej apteki i zamówię Jantar, bo nigdzie nie mogę dostać
![]() No i chcę nazamawiać półproduktów z BU/ZSK/Mazideł (/ = lub )
Edytowane przez msstuff Czas edycji: 2012-02-09 o 16:52 |
|
|
|
#292 |
|
Raczkowanie
|
co myślicie o dodaniu odrobiny henny do kallosa + troche zelu aloesowego? nie chce zmieniac koloru, ewentualnie go poglebic, a najbardziej zależy mi na błyszczeniu.. wiem, że można robić coś takiego jak gloss henną ale boje sie zmiany koloru... i tak rozkminiam czy można by uzyć henny jako dodatek do maski..
|
|
|
|
#293 |
|
Zakorzenienie
|
Do mnie Jantar został wysłany w poniedziałek i jeszcze nie doszedł
Jutro się przejdę na Pocztę
|
#294 |
|
Raczkowanie
|
Heroldin, Indios Bravos ja absolutnie nie twierdzę że silikony to zło niepodważalne i całkowite
Bo wcale tak nie jest, jeżeli ktoś używa ich świadomie faktycznie są bardzo pomocne w pielęgnacji i pomagają chronić włosy przed uszkodzeniami mechanicznymi czy temperaturą, szczególnie chyba większość dziewczyn, które zapuszczają włosy chroni włosy (głównie końcówki) w ten sposób . Sama też używam silikonów do zabezpieczania włosów, zazwyczaj końcówek czy też zabezpieczam całość kiedy od wielkiego dzwonu prostuję/suszę włosy a także włączyłam teraz pielęgnację częściowo silikonową ze względu na panujące na dworze temperatury. Chodziło mi raczej o "przeciętną kobietę" która nie analizuje składów i zwyczajowo nie oczyszcza włosów (bo szampon też zawiera pq czy silikony) - dla mnie błędne koło, bo włosy nie otrzymują zbyt wiele substancji odżywczych. A przecież stan włosów po samych silikonach się nie poprawi (no może wizualnie) Absolutnie nie twierdzę, że mam monopol na prawdę i używanie silikonów na włosy to głupota, bo każda z Nas wie najlepiej czego jej włosy potrzebuję Jak ktoś to tak odebrał to przepraszam, ale nie o to chodziło ![]() A co do Alterry to też niespecjalnie za nią przepadam, prócz olejków ![]() Poddałam się i kupiłam olej z orzechów włoskich Czyli olejowa akcja denko idzie co najmniej średnio Dzisiaj będzie testowanie ale krótko niestety Poza tym Mrs Potter z kolagenem (chciałam wypróbować) i Gliss Kur b/s różowy (z silikonami, żeby nie było )
|
|
#295 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
#296 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
w takim razie kupie sobie jakiś w najbliższym czasie Dzisiaj kupiłam sobie olejek kokosowy i szampon hipp
|
|
|
#297 | ||
|
Raczkowanie
|
Co do silikonów, ja używam, ale staram się nie przesadzać z ilością. Mnie bardziej martwi konieczność zmywania szamponami z SLS lub SLeS. Także wolałabym takie silikony które zmywają się za pomocą łagodniejszych szamponów.
SLS i SLes i wszystkiego jego odmiany (jest ich kilka) to jednak dosyć silne detergenty. Co do SLS to nawet były badania i już wiadomo że jest bezpieczny dla skóry tylko wtedy gdy stosowany jest w kosmetykach o krótkotrwałym kontakcie ze skórą, a w kosmetykach które pozostają na skórze o zawartości do 1%. To jednak coś znaczy. Źródło http://www.farmona.pl/sklep/sles-skl...artykul/6.html A co do silikonów... to długotrwały ich kontakt ze skórą (np. fluidy, kremy) mogą zaostrzać tradzik i inne problemy skórne. Cytat:
Cytat:
Sympatyczny, nie plącze włosów jak BD.Ja stosowałam tylko do OMO lub do mycia odżywką.
|
|
|
#298 |
|
Zakorzenienie
|
a więc mam pyatnie odnośnie szamponów.... Uzywałam BD ale jest średni. Chciałam go zamienić na Farmone radical i u zywać tylko jego on chyba nie ma silikonów? po nim już nie muszę oczyszczać np Rzepą?
|
|
|
|
#299 | |
|
Rozeznanie
|
Zdradź sposób upięcia, proooszę
gdyby tak się dało.. chyba, że warkocz, ale u mnie niestety się nie sprawdza ![]() Cytat:
|
|
#300 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
http://anwena.blogspot.com/2010/10/s...-co-dzien.html Ja robię takiego, ale upinam wsuwkami
![]() |
Nowe wątki na forum Pielęgnacja włosów
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 23:31.

no nic muszę poszukać info

Wiem, bo sama teraz po każdym myciu suszę (zatoki). Ale cóż, wychodzę z założenia, że włosy są dla mnie a nie ja dla nich
Tak więc stosuję nawiew ciepły (czy tam bardzo ciepły). Mimo wszystko, widzę, że to nic dobrego dla włosów, chociaż tragedii też nie ma przy odpowiedniej pielęgnacji i zabezpieczaniu włosów.

Dziecko to największy skarb
szampon pachnie boooosko i mega smakowicie