|
|||||||
| Notka |
|
| Odchowalnia - jestem mamą Forum dla rodziców. Tutaj porozmawiasz o połogu, karmieniu, wychowaniu dziecka. Wejdź i podziel się swoją wiedzą i doświadczeniem. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#3991 | |
|
Wtajemniczenie
|
Dot.: Dzieci pięknie nam się rozwijają i mamuśkom nudzić się nie dają. Mamy IX-X 2011
Cytat:
|
|
|
|
|
#3992 | |
|
Wtajemniczenie
|
Dot.: Dzieci pięknie nam się rozwijają i mamuśkom nudzić się nie dają. Mamy IX-X 2011
Cytat:
|
|
#3993 |
|
Wtajemniczenie
|
|
|
|
|
#3994 |
|
Raczkowanie
|
Dziewczyny jak jest zastój to mleko nie chce lecieć czy jak to jest? Bo nie wiem o co chodzi ale zrobiła mi się gula w piersi już 3 raz w tym miesiącu
troszeczkę boli....
|
|
|
|
#3995 |
|
Zakorzenienie
|
Jak pojawią się dziewczyny wprawione to na pewno dadzą dobre rady. Ja od siebie polecę gorące okłady i ściąganie/częste przykładanie. Po czym kapucha lekko zmrożona ( ale to po karmieniu coby maleństwo nie dostało zaraz po piersi).
|
|
|
|
#3996 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Ale dzieki za rade
|
|
|
|
|
#3997 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#3998 |
|
Raczkowanie
|
odciągam ale albo ja jestem jakaś dziwna albo ten laktator bo coś słabo mi to idzie wiecej juz leci jak ścisnę tą pierś
zrobie te okłady i zobaczymy co z tego bedzie
|
|
|
|
#3999 |
|
Zakorzenienie
|
no musisz próbować - dziewczyny jak się pojawią to na pewno coś mądrego poradzą bo ja to się za bardzo na tym nie znam. Ale jak nie leci laktatorem to możesz delikatnie dłonią spróbować coś odciągnąć
|
|
|
|
#4000 |
|
Zakorzenienie
|
Silvereczko moja jest z 4.10 i dostała pierwsze jabłko 5.02
po skończeniu 4 m-cyMonis współczuje ale niestety nie znam sie |
|
|
|
#4001 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ja jestem juz weteranką zastoi na naszym wątku- niestety ![]() Przy zastoju mleko troszkę leci z piersi- zależy jak duży jest zastój. U mnie obejmował od 1-3 do połowy piersi, wiec z połowy mleko jako tako leciało. Jednak przez to, ze dużo się go gromadziło i pierś była obrzmiała to laktator nie dawał rady, dziecko tez miało problem by chwycić taką pierś. Ostatnio udawało mi sie recznie wyciskac w ciepłej kąpieli- 2 miesiące temu tym sposobem była lipa. Gdzies czytałam by napełnić wannę woda tak ,ze jak sie połozysz to piersi unosza sie swobodnie i wtedy wyciskać. Ja kombinowałam jak koń pod górkę. Najlepszym ściągaczem jest dziecko- trzeba też zmieniać pozycję do karmienia i zawsze zaczynac karmienie od chorej piersi. Przy zastoju piers moze boleć- jak boli bardzo mocno i jest czerwona i tkliwa to juz mamy do czynienia z zapaleniem i wtedy nie mozna piersi rozgrzewać tylko chłodzic i do lekarza sie zgłosic trzeba po antybiotyk. Przy zastoju/zapaleniu dobrze łykac ibuprom co 6h. A jeśli chodzi o okłady to przykładamy je po karmieniu: -w dzień bardzo dobrze działają potłuczone, schłodzone liście kapusty - w nocy j.w. tylko zamiast kapuchy ostudzony napar z szałwii. Przed karmieniem natomiast trzeba rozgrzać pierś (ale nie jak jest już zapalenie!) Niektórzy polecają masować , inni wręcz zabraniają . Szkoły są różne. Ja wypośrodkowałam i w trakcie gdy mały jadł lekko rozmasowywałam w kierunku sutka. Mam nadzieje,ze u Ciebie to tylko chwilowe przepełnienie i szybko zejdzie |
|
|
|
|
#4002 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#4003 |
|
Raczkowanie
|
danika - dziękuję bardzo za zainteresowanie
Moja mała właśnie dziś skończyła 4 miesiące (boziu jak ten czas leci...) i zaczęłam się zastanawiać czy mogę już coś jej dawać. Za każdym razem jak jem ona z takim zachwytem na mnie patrzy jakby chciała powiedzieć "mamusiu daj mi spróbować" Rozumiem, że zaczynałyście od owocków...a co można oprócz jabuszka? A z warzywek? monis1206 - w sumie też miałam z tym problem. Robiły mi się zastoje zwykle w tych samych miejscach co jakiś czas, raz było lepiej raz gorzej, ale generalnie jakoś udawało mi się tego pozbyć. Mnie pomagał bardzo delikatny masaż, ciepłe okłady i laktator. Jedyne co mogę jeszcze poradzić to to, żebyś tego pilnowała, bo jeśli będzie się to utrzymywało zbyt długo to potrafi zrobić się zapalenie...
|
#4004 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#4005 |
|
Wtajemniczenie
|
[QUOTE=silvereczka;3219434 8]danika - dziękuję bardzo za zainteresowanie
Moja mała właśnie dziś skończyła 4 miesiące (boziu jak ten czas leci...) i zaczęłam się zastanawiać czy mogę już coś jej dawać. Za każdym razem jak jem ona z takim zachwytem na mnie patrzy jakby chciała powiedzieć "mamusiu daj mi spróbować" Rozumiem, że zaczynałyście od owocków...a co można oprócz jabuszka? A z warzywek? Ja zaczęlam od podawania małej jabłuszka,potem jabłuszko z marchewką i inne kombinacje. a jak skończyła 4msc to marchewka z ziemniaczkiem, dynia z ziemniaczkiem, zupka jarzynowa, itp dozwolone po 4 msc życia. Zreszta zobaczysz sama, jak dziecię przyjmie nowe jedzonko. ] |
|
|
|
#4006 | |||||||
|
Zakorzenienie
|
Hej
Szymon budził się co godzinę z płaczem, jeść niby chciał, ale za każdym razem odrywał się od piersi z płaczem - w efekcie zjadł dopiero o 5 rano jak mi o mało cycki nie eksplodowały, i potem musiałam z laktatorem walczyć ( z jednego cycka ściągnęłam 180ml )Potem byliśmy u pediatry bo pleśniawki już są na całym języku i w gardziołku i dostał Szymek nystantynę. A tak poza tym to chyba na dodatek mamy skok Cytat:
Cytat:
![]() Cytat:
Tobie też współczujęee i tak sobie nic nie kupiłam ![]() Cytat:
Jak sam się tak podnosi to ja nie widzę problemu.Cytat:
![]() Cytat:
Cytat:
![]() Ja tam lubię takie oranżadki ![]() Zgadzam się Chyba mi coś poucinało - mam nadzieję, że wybaczycie Jeśli na coś nie odpowiedziałam to bardzo proszę się upomnieć.
|
|||||||
|
|
|
#4007 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() Zatem wygląda na to, że czas najwyższy zaesperymentować z nowym jedzonkiem i u nas...ależ jestem ciekawa reakcji mojej małej myszki ![]() A przygotowujecie wszystko same czy macie jakieś przetestowane gotowe słoiczki?
|
|
#4008 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Ja daję słoiczki - ale z różnych firm - patrzę co która ma w składzie. Dzisiaj np chciałam kupić ziemniaki ze szpinakiem z hippa i okazało się że oni do tego dodają mleko a my mleka nie możemy i wzięłam z bobovity. Ogólnie większość mamy z gerbera bo mają prawie 100% owoców i warzyw a hipp dodaje dużo innych składników i u nas odpadł mimo że myślałam iż głównie hipp pójdzie w ruch---------- Dopisano o 20:50 ---------- Poprzedni post napisano o 20:49 ---------- Moje dziecko znowu usnęło o 18 po całym dniu nie spania i śpi do tej pory
|
|
|
|
|
#4009 |
|
Wtajemniczenie
|
[QUOTE=19natka88;32196036]Hej
Szymon budził się co godzinę z płaczem, jeść niby chciał, ale za każdym razem odrywał się od piersi z płaczem - w efekcie zjadł dopiero o 5 rano jak mi o mało cycki nie eksplodowały, i potem musiałam z laktatorem walczyć ( z jednego cycka ściągnęłam 180ml )Potem byliśmy u pediatry bo pleśniawki już są na całym języku i w gardziołku i dostał Szymek nystantynę. A tak poza tym to chyba na dodatek mamy skok Współczucia za nockę..może Szymka boli ta buźka przez te pleśniawki A ja właśnie odkryłam u mego dziecka drugi zabek - lewa dolna jedynka
|
|
|
|
#4010 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
- nic na to nie poradzimy---------- Dopisano o 20:55 ---------- Poprzedni post napisano o 20:54 ---------- [QUOTE=agus1978;32196494] Cytat:
za kolejny ząbek - normalnie zazdroszczę - moje dziecię nadal bezzębne
|
||
|
|
|
#4011 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() za drugi ząbekMartunia dzięki, nocki to już tak od miesiąca mamy fatalne ![]() Ja tam jakieś fundusze bym znalazła ale co zrobić jak mi się nic nie podoba albo kosztuje fortunę jak na zwykłą szmatkę ![]() A bo nie powinno być ograniczenia w cytowaniu ![]() Ząbków nie zazdrość - mnie dzisiaj Szymon po tej cudownej nocce jeszcze dwa razy ugryzł
Edytowane przez 19natka88 Czas edycji: 2012-02-09 o 21:03 |
|
|
|
|
#4012 |
|
Wtajemniczenie
|
[QUOTE=19natka88;32196747]Ponoć pleśniawki nie bolą ale kto wie
![]() Ale może go to denerwuje? za drugi ząbekMartunia, Natka dziękujemy ![]() A zakupy - ostatnimi czasu to kupuje głównie dla małej, jakos tak dla siebie bym chciala tez, ale jakos tak jak cos jest ładne na wieszaku to jak nałożę na siebie to jakoś tak..dziwnie mi w tym hihi |
|
|
|
#4013 | ||
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Nie patrzyłam jeszcze za słoiczkami dla dzidzi, ale wydawałoby się, że powinny być w nich tylko "dobre" składniki...a tu masz mleko władowali...ciekawe po co Chyba kiedyś czytałam, że mleka krowiego nie powinno się dawać dziecku do 1rżNo to w sobotę jedziemy zakupić jakieś dobroci w słoiczkach Cytat:
|
|
#4014 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Mam pytanko - nie bądź zła
|
|
|
|
|
#4015 |
|
Wtajemniczenie
|
Czemu mam być zła? no właśnie nie wiem,czemu mi sie tak robi, tzn tak dziwnie wstawiają cytaty...de facto usuwam część wypowiedzi ale raz mi sie wstawi porządnie a raz tak..inaczej...
|
|
|
|
#4016 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
To musisz pilnować żeby na początku tego co chcesz zacytować było [QUOTE ] a na końcu [/QUOTE ] wtedy powinno być ok |
|
|
|
|
#4017 |
|
Zakorzenienie
|
Mleko krowie i tak jest= mm , kaszki.... pewnie o takie z kartonu chodzilo
---------- Dopisano o 21:31 ---------- Poprzedni post napisano o 21:30 ---------- Ellabailasola,co u was? Nie czytaj, pisz ![]() |
|
|
|
#4018 | ||
|
Wtajemniczenie
|
[QUOTE=agus1978;32196494]
Cytat:
Cytat:
![]() Podpowiem Jak usuwasz część wypowiedzi to na końcu jest [ /QUOTE]nie usuwaj tego bo to zamknięcie tej ramki Natka współczuję przebojów z Szymkiem wampirkiem ...będzie lepiej !
"Moja matka nauczyła mnie aby stać prosto, siedzieć wyprostowaną i palić najwyżej sześć papierosów dziennie..." - Audrey Hepburn Edytowane przez Malgosia1983 Czas edycji: 2012-02-09 o 21:38 |
||
|
|
|
#4019 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Edytowane przez agus1978 Czas edycji: 2012-02-09 o 21:39 |
|
|
|
|
#4020 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Kupiłam koszulkę z Myszką Miki w Biedronce - polecam |
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Odchowalnia - jestem mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 17:34.

Będzie okej - zobaczysz. 
troszeczkę boli....

)

Jeśli na coś nie odpowiedziałam to bardzo proszę się upomnieć.