|
|||||||
| Notka |
|
| Odchowalnia - jestem mamą Forum dla rodziców. Tutaj porozmawiasz o połogu, karmieniu, wychowaniu dziecka. Wejdź i podziel się swoją wiedzą i doświadczeniem. |
Pokaż wyniki sondy: Wybieramy tytyuł do kolejnej części naszego wątku
|
|||
| Uśmiechamy się radośnie, bo zaraz witamy wiosnę. |
|
5 | 11,36% |
Ząbek tu, ząbek tam , ale jeszcze czadu mamie dam
|
|
10 | 22,73% |
Dietka rozszerzona, mama zadowolona a ja poznaje nowe smaki, bo już nawet jem buraki
|
|
7 | 15,91% |
| Poznajemy smaki nowe i jesteśmy przez to zdrowe ! |
|
2 | 4,55% |
| RosnąRączki,RosnąNóżkiTo też czas zębowej wróżki, baba,baba wciąż słyszymy i na wiosnę sie cieszymy. |
|
12 | 27,27% |
| Pół roczku już mamy i siadać, pełzać zaczynamy! Mamusie VII-VIII. |
|
8 | 18,18% |
| Głosujący: 44. Nie możesz głosować w tej sondzie | |||
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#4771 |
|
Raczkowanie
|
Dot.: Nasze maluchy śliczne, radosne, a my plotkując czekamy na wiosnę :) VII-VIII.
Naataaszkaa a gdzie ten fryzjer, ja tez uwielbiam jak ktoś mi gmera we włosach
|
|
|
|
#4772 |
|
Zadomowienie
|
Dot.: Nasze maluchy śliczne, radosne, a my plotkując czekamy na wiosnę :) VII-VIII.
No trochę nadrobiłam, ale już mam mętlik co i komu...
Moje mośki śpią od 2 godzin - Tż przebudził się i mówi, że to ząbkowanie jak nic - u niego i u Zosi (Zosia trzeci raz śpi dzisiaj Wczoraj byliśmy u teściów - mieli ponad 27 stopni w mieszkaniu i mała cały czas marudziła, więc latała na golasa... My mamy w domu max 22 stopnie, więc była to dla niej ogromna różnica! Ja też ledwo żywa byłam, ufff... Wieczorem była kolęda i przyszedł nasz ulubiony ksiądz Poza tym rozmowy takie niewymuszone, bez kazań i w ogóle... na taką kolędę warto czekać Muszę się wziąć za siebie, bo moje ciuszki takie jakby coraz mniejsze ![]() ---------- Dopisano o 15:59 ---------- Poprzedni post napisano o 15:54 ---------- Widzę, że było o usypianiu trochę mowy: Zosia zawsze w bujaczku usypiała, ostatnio postanowiłam ją kłaść na naszym wyrku, kłade się obok, smok (do zakapslowania buziaka, jak mawia Tż )i pieluszka wokół gowy - jak chce spać, to tuli pieluchę do noska, jak nie - zrywa ją z głowy. Pogłaszczę ją po włoskach, czole i nosku i zazwyczaj zasypia, ostatnio jak widzę, że się wierci to kładę ją na boku i przytulam, głaskanie i śpi - chyba plecki też muszą kiedyś odpocząć.Wieczorem zazwyczaj przy cycu usypia albo przy karuzelce (projektorze) i pieluszce wokół glowy. Ja nadal piorę w Dzidziusiu - jeszcze 1 opakowanie zurzyję i przerzuce się (Zośkowe rzeczy tzn.)na dorosły proszek.płyn ![]() Jejku, ilu mamy dziś Solenizantów!!! Sto lat Maluszki!!! Iustyna, super, że się udało, to takie przecież ważne intymne sprawy! Myślałam o Was! Ciekawe jak tam chrzciny u Kajool i Szymonka. Edytowane przez wodaqua Czas edycji: 2012-02-11 o 16:04 |
|
|
|
#4773 |
|
Zakorzenienie
|
dziewczyny dziekuje
![]() M kupił mi syrop ale on jest z alko a ja nie mogę spozywać alko nawet w małych ilościach więc nie wiem jak mam kaszel zlikwidować ![]() Nataszko a do fryzjera chodzisz tutaj koło Nas? wodaqua jestem w szoku jak mozna miec tak ciepło w domu ja jak miałam 24 stopnie to był upał.A w łazience mam 13-14 |
|
|
|
#4774 |
|
Zadomowienie
|
Doczytałam co dziadek zrobił Dominikowi Jaciowemu z buzią
|
|
|
|
#4775 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Marysia, Filip, Emilek, Hania, Natanek - sto lat!!!! Brumek ja się boję Zuziakowi dać kawałek jabłka czy marchewki, boję się zakrztuszenia, zadławienia. Ona może i jest gotowa na takie jedzenie, ja nie . Jakoś ten sposób jedzenia nie przemawia do mnie przy takich maluchach . Jak będzie trochę starsza, to czemu nie.Do tego takim maluchom chyba nie daje się takiej ilości manny, żeby można było ją zrobić na gęsto. W kawałku dostaje tylko chlebek (dwudniowy ) i chrupki. Zęby maluchom do jedzenia nie są potrzebne, wystarczą mają dziąsła. No i Zuziak jeszcze nie siedzi tak super, więc je na leżaczku. W ogóle leżaczek dla niej od kilku miesięcy to zło i siedzi tam za karę tylko jak je. Tak sobie nieskładnie popisałam .Dzisiaj próbowała 2 razy usiąść z czworaków . Nie wyszło .
![]() Kto rano wstaje ten jest niewyspany ![]() - Co robisz? - Szukam szczęścia. - W lodówce??? - Gdzieś kur*a musi być!! Edytowane przez iustyna1 Czas edycji: 2012-02-11 o 16:12 |
|
|
|
|
#4776 |
|
Zadomowienie
|
Blondynko, no właśnie, ja mało nie zasłabłam u nich...
A miałam w wykonaniu chytry plan: moim rodzicom (tez ciepluchy) nagadałam jak to u teściów straszny ukrop i Zosia się źle czuje, a teściom że tak strasznie gorąco u moich rodziców jest - ponakręcali się że u jednych będzie lepiej Zosi niż u tych drugich, ale z wykonaniem jednak gorzej, chociaż nie powiem, u moich rodziców było ostatnio ze 24, co i tak jest jak dla mnie za dużo... |
|
|
|
#4777 | |||
|
Raczkowanie
|
U nas niedobrze
Hania cały czas gorączkuje.. raz ma ponad 38.. trochę spadnie do 37 z hakiem.. i tak w kółko.. widać, że się męczy strasznie.. marudna, łzy jej lecą same.. spać nie chce.. mam nadzieję, że to naprawdę od tego zęba ale na wszelki wypadek umówiłam nas do lekarza.. co prawda dopiero na wtorek bo wcześniej nie było miejscCytat:
Ja mam wiecznie 18 lat a tak serio to 26 mi stuknęłoCo do kurczaka - w 2 łyżkach oliwy/oleju rozrabia się 2 kostki rosołowe na taką papkę.. smarujesz tym piersi z każdej strony dokładnie.. z pół godz niech poleżą i nasiąkną tym i na dobrze rozgrzaną patelnię.. i to wszystko, zero innych przypraw.. dla mnie wyszło super, skórka przypieczona że chrupiąca a w środku delikatne, nie suche.. na 2 kostki może komuś być za słone ale ja nie rozbijałam piersi i wtedy takie grubsze kawałki były w sam raz Cytat:
ale dla mnie bomba bo nie patrzy na czas tylko żeby naprawdę klientka była zadowolonaCytat:
|
|||
|
|
|
#4778 | ||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
|
|
#4779 | |
|
Zakorzenienie
|
A to dlaczego?
Cytat:
Oby to zęby były Fajny ten kurczak, na pewno zrobię. Naataaszkaa, Ty pisałaś o tym serku wiejski z tuńczykiem? Otóż zrobiłam to dzisiaj. Bardzo nam smakowało. Ja bym to jeszcze doprawiła i dała zielonej cebulki albo szczypiorku. Pycha! Upiekłam ciasto amerykańskie ![]() Tylko blachę wzięłam za dużą i trochę cienkie wyszło. |
|
|
|
|
#4780 |
|
Zakorzenienie
|
Witajcie,
sorki ze sie nie odniose do postow ale mam wnerwa na TZ , a on ma w Ale za to upieklam wasze ciasto bananowe - pycha i muffinki z marmolada truskawkowa, dom pachnie, gary zmyte wiec tylko przebiore sie w czyste ciuchy i czekam na gosciDziekuje wszystkim za zyczonka dla mojej polrocznej Marysi!!! |
|
|
|
#4781 | ||||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
z oferty nie skorzystałam jednak, gdyż są tam same drogie oprawki i nie opłaca się. Cytat:
Cytat:
Marysia czekała czekała i padła
Edytowane przez eveewe Czas edycji: 2012-02-11 o 18:14 |
||||
|
|
|
#4782 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Udanej imprezy ![]() Ja upiekłam to ciasto: http://dodajiwymieszaj.blox.pl/2007/...rykanskie.html ---------- Dopisano o 18:18 ---------- Poprzedni post napisano o 18:17 ---------- Dziewczyny a co z tytułami na następny wątek? Zostaje ten co jest czy wymyślić trzeba? |
|
|
|
|
#4783 | ||||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
to juz siadac zaczął ?Cytat:
dziewczyny mi tu na wizazu pisaly ze 38 to juz nie "zebowa goraczka" wiec sprawdz bo jesli tylk ogoraczkuje i nic wiecej to pewnie ma to co wlasnie Igorkowi sie skonczylo we wtorek Cytat:
---------- Dopisano o 18:21 ---------- Poprzedni post napisano o 18:20 ---------- Cytat:
my przechodzimy suchote powietrzna kaloryfer grzeje i powietrze takie suche ze nawet ja mam katar i kapcia w gebie wiec niezwlocznie pobieglam po nawilzacz do piwnicy i wieczorem zrobie inhalacje Igorowi z soli fizjologicznej zeby nawilzyc nosek bo mi dziecko furczy nei oddycha Tż mnei wkurzyl i wylaczyl przede mna tel zebym mu nie gadala morałów wiec postanowilam nie odbierac dopoki nie wroci z delegacji a niech sie wystraszy troche no nic powoli szykujemy rzeczy do i po kapieli i te inhalacje nieszczesne
Złoty krążek mi wcisną na ręce.... ![]() A ja rosnę i rosnę latem, zimą na wiosnę ![]() Jeszcze tylko..... ![]() Ząbki Igorka Edytowane przez SweetAngel1984 Czas edycji: 2012-02-11 o 18:25 |
||||
|
|
|
#4784 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() zrobilam ciasto jak na muffiny i wlozylam lyzke ciasta, w srodek lyzeczke marmolady i zakrywamy druga lyzka ciasta
|
|
|
|
|
#4785 | ||||
|
Zadomowienie
|
Marysia, Emil, Natan, Filip- wszystkiego najlepszego dzieciaczki!
![]() Cytat:
Dziękujemy. Cytat:
Cytat:
!Dziękujemy. Dziękujemy. Dziękujemy. Dziękujemy. Cytat:
![]() Dziękujemy za życzenia. Dziękujemy. |
||||
|
|
|
#4786 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Nie mam żadnego sprawdzonego przepisu na babeczki a chętne bym zrobiła |
|
|
|
|
#4787 | |||
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Cytat:
Ślinię się!!!!! My tu coraz częściej o jedzeniu gadamy.. i jak tu się odchudzać? ssie mnie ![]() Cytat:
Trochę się Hani poprawiło.. gorączki teraz nie ma, zjadła aż 260ml mleka (szok ).. i padła w 2 sekundy.. ostatnią drzemkę miała dzisiaj o 12.. potem marudzenie na zmianę z zabawą.. teraz jakby wróciła do siebie więc już sama nie wiem co jej jest.. będę obserwować..A dzisiaj przez tą gorączkę nie spotkałam się z tatą.. przyjechał do Poznania z siatkarzami na mecz i mieliśmy jechać się z nim zobaczyć bo dlatego, że nie był sam nie mógł do nas przyjść.. i wyszło jak wyszło.. a już się dawno z tatą nie widziałam tata tirowiec i przeważnie jak my do nich jedziemy to on w trasę jedzie.. a on tak super się z Hanią bawi.. strasznie do niego lnie aż mi smutno teraz..
|
|||
|
|
|
#4788 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() no u nas goraczka raz spadala raz 38 albo i wiecej jesli to 3 dniowka to jutro tez bedzie goraczkowac a jesli nie to moze rzeczywiscie zeby ![]() nie to iejst ic groznego tzn zalezy jak na to patrzec bo ogolnie wysoka temp. nie jest za fajna przy 3 dniowce moze do 40 sopni dochodzic trwa 3 di i konczy sie wysypka jak unas ktoraa utrzymyje sie odkilku godzin do kilku dni u nas byla 2 dni ,ale to nie swedzi nei boli nie piecze poprostu wysypka jak sie pojawi to znaczy ze jest koniec choroby zreszta na stronce z linka wszystko pisze ale choroba nie koniecznie musi sie konczyc wysypka dziewczyny tu pisaly ze u nich nei bylo wysypki np. takze roznie moze byc....ale moze to nie 3 dniowka jutro zobaczysz ![]() Igi juz spi..... bawilismy sie wzielam go na rece bo cos zamarudzil i stanelam i zapatrzylam sie na tv i tak stalam chyba z 5 min patrze a moje dziecie spi na rekach wiec szybko kapiel kacha i do lozia....padl mi bidulek od tych wyglupow ![]() I ja niedlugo sie poloze bo jakas nie wyspana jestem ....
Złoty krążek mi wcisną na ręce.... ![]() A ja rosnę i rosnę latem, zimą na wiosnę ![]() Jeszcze tylko..... ![]() Ząbki Igorka Edytowane przez SweetAngel1984 Czas edycji: 2012-02-11 o 19:43 |
|
|
|
|
#4789 | ||||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Aż serducho rośnie, co? Pokaż włosy! Cytat:
Widzę, że basen się spodobał. My też byśmy chcieli się znowu wybrać, ale się boję że mała się przeziębi przy takiej dużej różnicy temperatur.Cytat:
Cytat:
![]() Dziękujemy. |
||||
|
|
|
#4790 | ||||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
2. U nas też smok, pielucha na głowie i dziecka nie ma. ![]() 3. Dziękujemy Cytat:
![]() Cytat:
Cytat:
, a podawałaś jej coś przeciwgorączkowego?Hania dzisiaj świętuje pół roku i z tej okazji zamówiłam jej doidy cup i gryzak nuby. Mnie z kolei dopadło przeziębienie. Nos zapchany, katar się leje i gardło boli- mam nadzieję, że jej nie zarażę.
|
||||
|
|
|
#4791 | |||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ja podziwiam za odwagę, boję się tych dużych kawałków jak ognia ![]() Nawet przez przypadek kupiłam słoiczek od 8 miesięcy, patrzę skład warzywa i pomidor i kurczak,myślę sobie normalne danie a rozkręcam słoiczek a tam takie kawałki marchewki przeraziłam się okropnie.Cytat:
powiedziałam sobie, że JA musze być też gotowana na podanie takich kawałków... natomiast kasze jaglaną normalnie zje myślę, że wpływ na zadławienie miało też to że jej zwyczajnie nie smakowało.Cytat:
Ale z basenu do auta mamy kawałek, więc sobie myślę nie może być źle. Ja chyba jeszcze psychicznie nie jestem gotowana na basen z mała, co chwile piła mi wodę do tego się krztusiła ją. Nie wiedziałam jak dobrze ją trzymać aby mi wody nie połykała ![]() Chlapała, szalała ale cały czas tą wodę mi zlizywała. Chyba za bardzo panikowałam. Na początku to nie wiedziała jak zareagować, obserwowała tak inaczej, ale potem jak się wyluzowała to było ok ![]() Telik tak dzisiaj pierwszy raz Brumek podoba mi się przesłanie BLW.Ja pewnie pozwolę Emilie poznawać w taki sposób nowe smaki, aby gryzła po swojemu.Tylko, że Ja muszę do tego dorosnąć Na pewno będzie tak, żę dostanie nowe produkty i będzie uciaprana wszędzie, doczekać się tego nie mogę ![]() Natomiast wolę wprowadzać papki, a potem powolutku robić co raz to większe kawałki...za bardzo się stresuję zadławieniem. Dziubek mi też siedzi cały czas w głowie córką kogoś tam - pisałaś o niej, która zadławiła się marchewką.Mimo, że stało się to tak dawno, kiedyś to usłyszałam i do dziś to pamiętam.. Ja dzisiaj zrobiłam bananowca, chodził za mną a wy jeszcze nim kusiłyście. Tylko, że Ja zrobiłam tego mojego |
|||
|
|
|
#4792 |
|
Zakorzenienie
|
Brumku ja niestosuje BLW w czystej postaci, ale dawałam Agacie w misce różne warzywai ona coś tam mlaskała, ale ostatnio prawie mi się zadławiła bananem i troche się sparzyłam. Z tym, ze Agata od początku dostaje zupki zmiksowane na oko. Teraz juz w ogóle nie blenderuje tylko ciapie widelcem. Zęby nie są potrzebne, bo człowiek przecierz jedynkami nie przeżuwa tylko trzonowymi, dziąsła wystarczą.
Wiecej nie napisze. Padam na ryjek. Nie lubie studiować zaocznie
|
|
|
|
#4794 | |||
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Cytat:
A Tobie dużo zdrówka życzę.. coś się Poznanianki pochorowały Cytat:
![]() Oglądała któraś z Was "Paranormal activity"? |
|||
|
|
|
#4795 |
|
Zakorzenienie
|
Sara usnęła sama w łóżeczku. Ale była padnięta, po butli odłożyłam ją i odpłynęła
![]() Moje gluty ( ten stary i mały) śpią, ja czekam aż mi włosy podeschną i sączę winko ![]() Ja na temat BLW mam takie zdanie: Ta metoda zawsze była, tylko zebrali to do kupy i jakoś nazwali. Stosowanie jej od początku przygody z rozpoczynaniem jedzenia czegoś innego niż mleko jest wg. mnie robienie na siłę z dziecka trochę dorosłego dziecka. Chodzi mi głównie o to, ze maluch dostaje od początku pokarm w kawałeczkach, kiedy jeszcze nie zna papek. Albo inaczej: rodzic zastępuje papki owymi kawałkami w zupie uważając że papki to zło. ( chodzi mi głównie o to) Po 1 primo: dziecko stopniowo powinno poznawać nowe konsystencje. Po 2 primo: zbyt duże ryzyko zakrztuszenia. Dziecko nie jest gotowe, bo nie kontroluje tego co ma w buzi. Oczywiście, niektóre jej zasady np. dziecko bawi się jedzeniem, samo "dotyka" tego co wędruje do buzi jest jak najbardziej ok. To się trochę powymądrzałam
|
#4796 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
może, że bez cynamonu ![]() spaaaać...jutro może coś popisze papa |
|
|
|
|
#4797 | ||||||||
|
Zakorzenienie
|
Bry wieczór
![]() U nas dzień dwojaki: z jednej strony przemiły, bo pierwszy raz chyba od porodu cały dzień spędziłam z mężem (tzn. mąż spędził go z nami), była u nas moja koleżanka, z którą nie widziałam się 3 lata, potem byliśmy na sushi i na szybkich zakupach ![]() Ale z drugiej strony Tymek dziś jadł DWA RAZY I to tylko po 8 minut Więcj się wił niż jadł Nie martwię się za bardzo, bo od jednego dnia głodówki nic mu się nie stanie, ale marzę, żeby to był jednorazowy wyskok, bo to jednak męczące dla mnie i psychicznie i fizycznie No i jego przede wszystkim szkoda...Cytat:
edit: doczytałam ![]() Cytat:
Mi się zdaje że to godne pochwały Wychodzę z założenia, że do ok. roku całe jedzenie poza mlekiem mamy to tylko taki dodatek i przygoda dla dziecka z nowymi smakami, konsystencjami. Taka zabawa w jedzenie. A jak zabawa, to niech będzie fajnie i poznawczo, a nie na siłę, podstępem itp ![]() Marzy mi się żeby Tymcio miał w życiu swobodne, naturalne podejście do jedzenia. I wydaje mi się że takie metody, jakie proponuje BLW (tylko oczywiście dostosowane do siebie, a nie jakieś fanatyczne ), mogą pomóc wychować dziecko, które nie będzie niejadkiem.Cytat:
Matko, to diabelnie niezdrowe w gruncie rzeczy...Cytat:
Dlatego chcę spróbować. Ale tak jak mówię, nie będę ani papko-filką, ani BLW-filką. Wszystkiego po trochu, tak żeby było zdrowo i wesoło ![]() Cytat:
Jest błyskawiczne a smaczne. Jeśli ktoś lubi takie korzenno, cynamonowe smaki ![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]() Cytat:
Bo tak samo można stwierdzić że jedzenie łyżeczką, jest "dorosłe" ![]() Ale, broń Boże, ja nie krytykuję papek i nie wychwalam pod niebiosa BLW, tym bardziej że na razie mądra jestem tylko w teorii, bo w praktyce nie mam pojęcia jak to wyjdzie Po prostu szukam czegoś fajnego.
|
|
#4798 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Próbowałam jej dzisiaj dać kawałek jabłka, ale odgryzła za duży i zaczęła się krztusić. Chociaż nie, odgryzła mały, ale sobie z nim poradzić nie mogła i w gardle jej stanął. Takie "jedzenie" to nie na moje nerwy . Wielkie gratulacje dla Adasia, jeżeli on sobie tak ładnie z kawałkami jedzenia radzi. Gdyby Zuziak sobie radziła, nie miałabym nic przeciwko takiemu karmieniu.Poza tym, to chyba nie jest sposób jedzenia dla dzieci na MM, bo na MM nowe smaki wprowadza się po skończonym 4 miesiącu a jedno z założeń BLW jest takie, że dziecko musi stabilnie siedzieć. (dobrze myślę, czy się mylę ) Raczej wtedy nie da się uniknąć papek.Jakby co, nie jestem fanką papek a przeciwniczką BLW .
|
|
|
#4799 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Ja się dzielnie trzymam i na razie nic mi nie dolega (ale złego licho nie bierze . Dziewczyny kurować się, bo coś czuję, że i w tę środę pójdę sama z Heleną do kina...A tak na poważnie - wszystkim dużo zdrowia życzę ![]() Nie oglądałam ale chętnie bym obejrzała Helena śpi, mąż u kolegi (wróci jutro - powiedziałam mu, żeby poszedł spać do mamy - nie będzie mi nikt dzisiaj chrapać ) a ja się obijam
|
|
|
|
|
#4800 |
|
Wtajemniczenie
|
Zostawmy ten sam temat, bo jest aktualny
![]() |
Nowe wątki na forum Odchowalnia - jestem mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 16:36.

(Zosia trzeci raz śpi dzisiaj
Poza tym rozmowy takie niewymuszone, bez kazań i w ogóle... na taką kolędę warto czekać 

Zęby niby potrzebne, ale tak sobie myślę że banana czy rozgotowane brokuły to i dziąsełkami da się pomemłać
Hania cały czas gorączkuje.. raz ma ponad 38.. trochę spadnie do 37 z hakiem.. i tak w kółko.. widać, że się męczy strasznie.. marudna, łzy jej lecą same.. spać nie chce.. mam nadzieję, że to naprawdę od tego zęba ale na wszelki wypadek umówiłam nas do lekarza.. co prawda dopiero na wtorek bo wcześniej nie było miejsc

, a on ma w 

kla ski:
przeraziłam się okropnie.