|
|||||||
| Notka |
|
| Włosy kręcone: pielęgnacja, fryzury, inspiracje Forum dla osób z kręconymi włosami. Rozmawiamy o stylizacji i pielęgnacji loków. Wejdź, podziel się doświadczeniem, zadaj pytanie. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#56311 | ||
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Pielęgnacja loków, loczków i fal - XII część zakręconej opowieści
Cytat:
Silikony to bardzo poczciwe stworzenia Tylko niestety nie da się bez SLS a SLS unikam ;P Więc miłość bez wzajemności![]() Cytat:
![]() Ale fajny przepis TAkie nic a cieszy ![]() Ta. I niestety nie mogę - powieki mi puchną mi puchną ;] Ściemnieć nie raczyły więc nie będę się męczyć |
||
|
|
|
#56312 | |
|
Strażnik Wizażu
|
Cytat:
czy tylko u mnie się BD czy Hipp pieni aż nadto?Najpierw wytrzaśnij sobie jakiś pojemnik. Wlej do niego odpowiednią ilość szamponu/myjadła, podłóż pod kran/prysznic i odkręć wodę. Ciepła woda+silny strumień spienią szampon bez problemu (a jak nie to można sobie ręką pomóc ) ilość wody różna, "na oko", jest to nawet 500ml (mam pojemnik z podziałką ). Taką wodą polewam skalp i masuję, wszystko domywam za pierwszym razem...
|
|
|
|
|
#56313 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
nastepnym razem sprobuje Twoja metoda, zobaczymy jak bedzie. Z BD jeszcze nie bylo tak zle, nawet sie w miare pienil, teraz mam Timotei i polozony normalnie na wlosy tez sie pieni ale kubeczkowo ni hu hu
|
|
|
#56314 | |||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Szkoda że uciekł mi drugi o pielęgnacji Cytat:
Hura zielone ![]() To nie byłaś Ty? To w takim razie jestem genialna sama z siebie Cytat:
Kokos, babassusprawdź jeśli masz na czym czy pasują Ci jednonienasycone (rzepak oliwa) czy wielonienasycone (słonecznik, winogronowy) i wtedy pomyślimy nad rarytaskami ![]() Aaa no i argan, do rozpieszczania
|
|||
|
|
|
#56315 |
|
Raczkowanie
|
Dzisiaj mój skalp mnie kocha, włosy też. Puchu mniej, skaczę zatem pod sufit. Skręt dosyć dosyć, choć wciąż u nasady ą lekko proste, ale i na to przyjdzie czas.
)Voilà |
|
|
|
#56316 | |||
|
Rozeznanie
|
Cytat:
Cytat:
no szkoda... Cytat:
bo tym razem właśnie ciut za dużo dałam
|
|
#56317 |
|
Zakorzenienie
|
kamki- ale loooki
![]() dziewczyny i co z tą schaumą jest zgodna czy nie? któraś tu pisała że jest ..
|
#56318 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
A żelfix nie ma w skłądzie benzoesanu sodu? Może sama pektyna byłaby lepsza? znalazłam taką: http://www.bliskonatury.pl/Pektyna_n..._dzem-306.html |
|
|
|
|
#56319 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
w takim razie w najbliższym czasie zaopatrze się w kokos. masz jakiś swój ulubiony, konkretny? ![]() ładny kolor na pierwszym zdjęciu. naturalny?
|
|
#56320 | ||||
|
Zakorzenienie
|
Proszsz
Cytat:
![]() Cytat:
![]() https://wizaz.pl/kosmetyki/produkt,36643,boots-essentials-curl-creme.html Jeszcze aktualny- jeden mam na stanie jak coś ![]() Cytat:
![]() Cytat:
|
|
#56321 |
|
Raczkowanie
|
Tak, naturalny. Stwierdziłam, że w najbliższym czasie nie będę ich męczyć żadną chemią, więc tak oto wyszło
Szczerze mówiąc mi tak średnio. Owszem średnica mogłaby być, ale... Marzą mi się takie loczki skręcone u samej nasady. A przede wszystkim bardziej gęste. Pamiętam jaki siostra miała loki w najlepszej kondycji: skręt od samego czubka, więc chyba jestem zdolna osiągnąć ten efekt(nasze włosy są niemal identyczne, jak jedna przetestuje jakiś kosmetyk i poleci, wiadomo, że drugiej przypasuje). Czeka mnie po prostu kawał dobrej pracy.
|
|
|
|
#56322 | |||||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
Ty ciągle o tym puchu, a odżywki b/s niet i masło obwiniasz. Albo ciężkawego Garniera stosujesz, a potem narzekasz na przyklap. Naturię jakąś proszę spróbować, bez szemrania! Dawno temu za górami za lasami Pamiętałam o tym codziennie przez kilka miesięcy i rzęsy na prawdę były mocniejsze, grubsze, dłuższe, wyrosło trochę nowych..szał Teraz zapominam Cytat:
Cytat:
Kokos spuszył, wiesiołek i konopny też, rzepakowy trochę... Migdała i jojobę bardzo lubię, shea daje radę. Coś jeszcze fajnego zostało mi do wypróbowania? ![]() Cytat:
żelfix ma kwas cytrynowy i sorbowy. Tak, ta pektyna pewnie byłaby lepsza, LadyMadalena pisała o niej Jednak mam wątpliwości czy sama pektyna zżeluje na lnianym...Znowu się czuję do upy Same pikne włosy widziałam na ostatnich zdjęciach Benki(a?) kolor mnie rozbraja za kazdym razem
|
|
|
#56323 |
|
Zakorzenienie
|
ale tu sie nagle cicho zrobiło..
chyba większość poszła nyny.. ![]() dobra zakręcone.. ide tez nyny zaraz, jutro sie odezwe po zakupach. zobacze co znajdę ![]() buska i dobranoc
|
#56324 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
w rossmannach jest tylko jednak ta z granatem, tutaj nie widziałam nigdy tej z pszenicą. Sprawdzałam dziś na stronie rossmanna i w zakładce alterra NIE MA innych odżywek jak jakieś 2 z granatem Schauma ma parafinę, więc z ortodokcyjnym CG nie jest zgodna, ale ja bardzo lubię Schaume Extraowocową i przyznam się, że jej tu nie widziałam, mam polską. Bosko pachnie owocami i na włosy stosuje ją jako b/s. Moje włosy są zdrowe i lśniące, zauważyłam że produkty typowo do zniszczonych/suchych jak kallos czy maska mila czy właśnie Alterra z granatem nic nie robią, bo może nie mają co? Nie wiem... Ktoś mądrzejszy może się wypowiedzieć czy da się podkręcać włosy w nieskończoność One ogólnie są dziwne- żaden żel im nie służy, teraz nałożyłam piankę i wcale mi fal nie utrwaliła, a dokładałam 2 razy. Farba zmyła mi się po 3 myciu głowy-komedia Nie wiem czy masz w pobliży czerwono-czarne Netto, bo tam widziałam żel do włosów z gliceryną na 2 pozycji, co mi się wydaje ciekawą opcją.
“You can spend minutes, hours, days, weeks, or even months over-analyzing a situation; trying to put the pieces together, justifying what could've, would've happened... or you can just leave the pieces on the floor and move the fu.k on!” |
|
|
|
|
#56325 |
|
Wtajemniczenie
|
No dobra, wzięłam się w garść i zrobiłam pierwsze podejście do ziółek indyjskich: po łyżeczce brahmi i eclipty, resztka rycyny z buteleczki, oliwa, kilka kropel kwasu hialuronowego. Nałożyłam na włosy spryskane Seboradinem z keratyną. Zobaczymy, co się stanie
![]() A wracając do pierwszego eksperymentu z serwatką, po kilku dniach od operacji zauważam większą niż zwykle świeżość i objętość włosów. I dziwne - kolor włosów jest jakby bardziej intensywny.
|
#56326 | |
|
ma zielone pojęcie
|
Cytat:
![]() Właśnie, jak robiłaś serwatkę?
|
|
#56327 | ||
|
Strażnik Wizażu
|
Cytat:
trzymam by się ładnie spieniło daj znać Może ja, ale nie pamiętam? ![]() Cytat:
nie wiem...)Ag Rafka, jak było? Wykoncertowałaś się?
|
||
|
|
|
#56328 | |||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Zmienia się. Rok temu był kokos. Potem się przejadł. Potem lniany. Nie przejadł się ale mi się znudził. Teraz obkupiłam się na półproduktach i mieszam co chwilę kilka różnych, więc nie umiem powiedzieć jednoznacznie. Zdecydowanie lubię argan (ale używam w inny sposób, kropla na suche wieczorem), jojoby nie umiem domyć więc dopada, lubię mieszanki ze słonecznikiem, np słonecznik + shea Często nakładam mój krem z shea jak olej KLIK Cytat:
Cytat:
|
|||
|
|
|
#56329 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() A ser robi się tak, że do gara wlewa się mleko, kefir, podgrzewa do 38 stopni i wtedy daje się podpuszczkę. Następnie mieszamy, mieszamy, mieszamy... i kiedy mleko zaczyna gęstnieć przykrywamy garnek na jakieś pół godziny. Po pół godzinie w garze jest skrzep, który delikatnie przekładamy do sitka lub siatki wędliniarskiej - a to co zostało w garnku to serwatka. Mniam
|
|
#56330 | |
|
ma zielone pojęcie
|
Cytat:
|
|
#56331 |
|
Wtajemniczenie
|
Troszkę jest roboty i niestety dużo bałaganu. Ale poza tym same zalety - ser wychodzi bardzo dobry, na etapie mieszania w garnku można dodać do mleka zioła, bardzo dobry wychodzi z czarnuszką
Nie smakuje tak jak twarożek, ma zwartą konsystencję i z biegiem czasu dojrzewa, staje się bardziej aromatyczny. A z serwatki można jeszcze zrobić ricottę - nie podam dokładnego przepisu, generalnie podgrzewa się ją do 95 stopni i następnie zakwasza, co powoduje wytrącenie się serka. Próbowałam dwa razy, ale słabo mi wychodziło, to delikatny serek i łatwo go popsuć. Można też piec na serwatce chleb i gotować zupę (nie pamiętam jaką). No i okazuje się, że pasuje tez na włosy Ja tam polecam.
|
#56332 |
|
Zakorzenienie
|
misha- tyy faktycznie jest tylko 1 nie wiem czemu myslalam ze są 3
3 to są chyba szampony z alterra ogólnie nie wiem czemu tak zachwalana jest skoro nic nie robi i mały wybór jest... ![]() Netto to czarno pomaranczowe? mam niedaleko.. ale ja zeli nie lubie baardzo mi usztywniaja włosy są takie suche i niefajne..![]() Ale za to żel lniany sprawdza się OK
|
#56333 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ja tam mam skalp hardcorowy - nic mnie nie uczula. Jedyne nieprzyjemnosci mialam w postaci swedzonka jak probowalam sie umyc Lorysem z shea (parafina). Ale to dawne dzieje .Cytat:
.No to trzymajcie kciuki bo sie dzisiaj obcinam. Na noc poszlo shea w oleju lnianym, mycie bedzie OMO a po cieciu jaka bogata maska. Dziewczyny - kladziecie L-cysteine po hennowaniu czy nie? |
||
|
|
|
#56334 | |||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]() No nic, idę po szkole do Ross, coś kupię, albo Garniera albo Joaśkę (na dwie mi nie starczy kasy, bo wzięłam tylko na opłatę za przesyłki i reszta mi zostanie) i teraz dylemat ![]() No i shea do końca nie domyłam ![]() Mam wrażenie, ze każdy widzi moje tłuste włosy No, ale tylko w niektórych miejscach nie domyłam Głównie bliżej skalpu.
|
|
#56335 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
wciera z mentolem, fioletowa farba, trwała za trwałą ehpo nocy pierun w mietłę norma :P
|
|
|
|
|
#56336 | ||
|
Kazar Lady
|
a jednak mamy podobne Mnie Twoja pielęgnacja służy Cytat:
![]() Świetne Są takie romantyczne![]() [/QUOTE] dziekuję Cytat:
https://wizaz.pl/kosmetyki/produkt,1...ra-wersja.htmlteraz kosztuje grosze, w promo jest Zauważyłam dziewczyny widzą aloes a ja nóżkę jakiegos małego słodziaka?? BTW te posty trzymałam przez wielocytuj od wczoraj, teraz lece nadrabiać dalej
|
||
|
|
|
#56337 |
|
Zakorzenienie
|
Składy nowych Pat&Rub KLIK
Składniki: Aqua, Cocamidopropyl Betaine, Coco-Glucoside, Disodium Lauryl Sulfosuccinate, Glycerin, Lauryl Glucoside, Stearyl Citrate, Olea Europaea Leaf Extract, Potassium Sorbate, Sodium Benzoate, Glyceryl Oleate, Inulin, Alpha -Glucan Oligosaccharide, Sodium Phytate, Parfum CB. szkoda bo poza tym ładny
|
|
|
|
#56338 |
|
Zakorzenienie
|
Meldunek
. Wlosy umylam i podcielam sie na prosto - tez kucyk, ale zawiazany tuz przy karku, wiec powinno byc na prosto. Okolo poltora centymetra poszlo. Ukrecilam maske z Waxa zielonego, keratyny, mleczka pszczelego i olejku z kielkow pszenicy i trzymalam pol godziny. Plukanie i Joasia lniana. Schna i spiralkuja sie tu i owdzieZaczynam walke o porost i gestosc na wszystkich frontach - suplementacja i wcierki. Znow pije pokrzywe i skrzyp, wcierac bede resztki Jantara, a potem zel aloesowy. Kabla USB do telefonu nie znalazlam
|
|
|
|
#56339 |
|
Raczkowanie
|
Miska to noga mojego zakreconego Kubusia
Wiem ze jest watek o malych lokasach ale wole tutaj Wam napisac o naszym problemie bo jednak jet nas tutaj wiecej ![]() Dzisiaj jak moj synek wstal przerazilam sie patrzac na jego wlosy! Chryste Panie siano sterczace na kilka cm i zero loka, pare dni temu zmienilam mu poduszke i od tamtego momentu po myciu gdy rano sie budzi jest cos takiego Wlasciwie nie wiem czy to wina poduszki Wczesniej mylam mu wloski tym co cialko, ale tam byly pochodne SLS. Myje mu teraz wlosy babydreamem tym zreszta co ja myje ale efekt ten sam. Spsikalam mu wloski lawendowym psikadelkiem do reanimacji moich lokow, przeczesalam szerokim grzebieniem i po problemie nagle znowu ma pierscioneczki Nie wiem co jest przyczyna tego sianka Pod uwage biore tez to ze w nocy kreci sie niesamowicie, spi w kazda strone. Co o tym myslicie? Moze wina szamponu? Nie chce nakladac mu odzywki bo jak moj tż to zobaczy to mnie zabije ze z jego syna robie niewiadomo co Zreszta ma niecale 1,5 roku boje sie ze go podrazni.---------- Dopisano o 10:54 ---------- Poprzedni post napisano o 10:46 ---------- A wogole slyszalyscie o olejowaniu wlosow w misce? ![]() http://anwena.blogspot.com/2012/01/c...-haircare.html Dobry pomysl aczkolwiek ja preferuje olejowanie calonocne tylko wtedy mam czas
|
#56340 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
mozesz umyc mu wloski żelem lnianym albo nalozyc zel jako odzywke myłam tak mojemu siostrzencowi mozesz przecierac mu wloski oliwka jak sa mokre zajrzyj zreszta tu KLIK to mój blog a dzieć jest atopowcem jak ja. sis lekarka zaaprobowala moje metody
|
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Włosy kręcone: pielęgnacja, fryzury, inspiracje
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 3 (0 użytkowników i 3 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 00:14.

Tylko niestety nie da się bez SLS a SLS unikam ;P Więc miłość bez wzajemności

czy tylko u mnie się BD czy Hipp pieni aż nadto?
). Taką wodą polewam skalp i masuję, wszystko domywam za pierwszym razem...

Same pikne włosy widziałam na ostatnich zdjęciach
by się ładnie spieniło
No, ale tylko w niektórych miejscach nie domyłam