|
|||||||
| Notka |
|
| Odchowalnia - jestem mamą Forum dla rodziców. Tutaj porozmawiasz o połogu, karmieniu, wychowaniu dziecka. Wejdź i podziel się swoją wiedzą i doświadczeniem. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#1771 | |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Drżą rodzice, dziadkowie, sąsiadka, bo za chwilę BUNT DWULATKA! III-IV 2010
Cytat:
.Widoki tez piękne ---------- Dopisano o 13:29 ---------- Poprzedni post napisano o 13:24 ---------- Darusia chyba niestety nasze dzieciaki już wcześniej pójdą. Mam tylko nadzieję ze szkoły już będą przetestowane i lepiej przygotowane niż teraz, przedszkola również. Pamiętam jeszcze ze studiów że w Holandii np. obowiązek szkolny jest w wieku 4 lat, a tym że chodzi tu o obowiązek posyłania dziecka do przedszkola. To tak samo jak u nas zerówka tylko że sporo wczesniej, z tą różnicą że oni są przygotowani na taki system a u nas się tylko uchwala ustawy a niewiele za tym idzie
|
|
#1772 | |||
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Drżą rodzice, dziadkowie, sąsiadka, bo za chwilę BUNT DWULATKA! III-IV 2010
Madziu
:Cytat:
Cytat:
Z tż ani mamą bym nie leciała Oczywiście to tak tylko piszę- dla potwierdzenia Nikomu przecież nie mam nic za złe i nie tłumaczyć mi sie tu proszę nie oczekiwałam tego pisząc tamtego posta Cytat:
|
|
#1773 |
|
Rozeznanie
|
my wietrzymy i mieszkanko i pościel, którą na kocu wrzucam na otwarte okno
ja lubię przy takim mroziku wyczyścić dywan wyrzucam go na śnieżek i trzepię, trzepię i trzepię, a potem jeszcze na trzepak i zaś trzepię i trzepię potem wisi sobie taki wytrzepany przez pół dnia a wieczorem tak fajnie pachnie Tż tego nie lubi hehe bo to on musi trzepać, a ja tylko stoje i mówię równo, równo
|
#1774 | |||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
już lepiej niech 2 lata z 3 latkami siedzi z resztą rób jak chcesz![]() Cytat:
![]() Cytat:
|
|
#1775 | |
|
Zakorzenienie
|
Dziewcznyny ale to nie jest az tak straszne jak wam sie wydaje. Tutaj nie ma klas takich jak w Pl , lawka za lawka i puste sciany
haha. Nie siedza od tej 9 do 15 przy ksiazkach bo jest to poprostu nie realne , znaczy co ryba mowi hehehe. Albo mial narysowane kostki do grania, i byly po dwie kazda miala iles tam oczek ( jedna miala np 2 druga 4) i mial napisac sume oczek na tych kostkach. Dostaja te zadania raz na tydzien i maja kilka dni na odrobienie. Czytanke dostja raz na tydzien , czasem drguga szybciej dostaja bo ladnie dziecku idzie czytanie. W czesniej jak zaczal szkole w tamtym roku to dostawal ksera i mial do nauki 5 wyrazow np DO YOU I HE, SHE . Na inny kserze bylo WE, THEIR, WHEN, WHERE i cos tam jeszcze . Asiulek sliczna mala, fajny kacik mieliscie dla dzieci, wo ile sniegu ,az mnie skreca , uwielbiam snieg ![]() Puzniej wm wkleje prosta czytanke jaka maly czytal i ma dwa zadania do odrobienia. ---------- Dopisano o 14:43 ---------- Poprzedni post napisano o 14:41 ---------- Cytat:
padlam hahaha
|
|
|
|
|
#1776 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Fajnie, będzie druga Wercia na forum ![]() Trzymam kciuki za łobuziarę
|
|
#1777 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
wiec znam temat ze swojego podwórka. To że dzieci czegoś nie potrafią, np wycinać czy rysować jest najbardziej powodowane tym że rodzice nie puszczaja dzieci do przedszkola, i w domu też dziecko musi się bawić plasteliną, kredkami, i pod kontrola nożyczkami. Często dzieci w zerówce trzymają długopis czy łyżeczkę jak małpka, i potem ciężko przestawić się. Znam dzieci co są w czwartej czy piątej klasie i nie umieją butów wiązać. a w przedszkolu to tez było na teście do szkoły![]() Sama widzisz że teraz szkoły inaczej wyglądają niż za naszych czasów. Kiedyś nami się nie przejmowali, a teraz przynajmiej w Eryka szkole od razu problemy dzieci wychwytywane i zajęcia wyrównawcze z dysleksji, z komunikacji,logopeda itp. Jak ja chodzilam do szkoły to się nikt takimi problemami nie przejmował, nauczyciel mówił i pisał a uczeń musiał zanotować i się nauczyć, jak tego nie robił to jego problem i kiepskie oceny. No ale jeszcze 6-ciolatki w szkole rozumiem, ale 5-latka nie Z tą cała reformą to jest tylko bałagan, bo teraz dzieci są mieszane w klasach. A co dopiero moja bratowa ma zrobić jak ma dzieci rok po roku(18 mc różnicy) i będą razem do klasy chodzić, bo akurat jedno jako 7-latek a drugie jako 6-latek Tutaj to jest bezsens.
|
|
|
#1778 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ja widzę po synu Tża jak to jest z 6 latkiem w grupie samych 7 latków. On mimo ze jest dużo mądrzejszy i inteligentniejszy od reszty (to nie tylko moja opinia) to zawsze jest młodszy (w jego przypadku i mniejszy) zawsze jest problem z koncentracją, skupieniem i dyscypliną. To nie tylko kwestia wychowania. Wiem ze sporo dzieciaków sobie radzi ale jest ich naprawdę niewiele. Nie raz rozmawiałam z różnymi nauczycielami i psychologami i ich opinii na ten temat i wszyscy trzymają się jednego - klasa wyłącznie z samych 6-cio latków albo samych 7-mio latków. W mieście gdzie pracuje mój Tż nie ma tendencji wzrostowej w przypadku posyłania do szkoły 6-cio latków razem ze starszymi.
|
|
#1779 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
nie lepiej jest w zerówkach...podstawa programowa to jedno, a wyposażenie, materiały dyd. i wogóle warunki - to zupełnie nijak się ma do siebie
|
|
#1780 |
|
Zakorzenienie
|
Tutaj wlasnie jak dziecko ide do panstwowego przedszkola w wieku 3 lat to wlasnie tam nabiera tych umiejetnosci, wycinanie, klejenieitp Czesto mi przynosil jakies rzeczy z kosmosu wymyslone na pudelkach od platkow czy tym podobnych. W szkole dla 5 latkow dochodza wlasnie takie pisanie literek , slaczkow i od nich zaczynali
. Zeby nie bylo tak kolorowo to anglicy maja problem z gramatyka , poprostu nie ucza sie jej w szkole, ale ile z tego prawdy to okaze sie jak moj bedzie starszy . Jak mowilam mozna tutaj kupic ksiazeczki dla dzieci ktore przygotowuja je do szkoly, np pisania , czytania, literek, cyferek (3-5) a polowa ksiazki jest w roznych slaczkach i dziecko cwiczy reke . Ja mojemu kupowalam zeby go oswojic i od czasu do czasu cwiczylismy te przeklete slaczki, pamietam je z podstawowki hehe
|
|
|
|
#1781 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Mi też chodzi o to że jak juz dziecko idzie do przedszkola to już to jest taki obowiązek. Tego czasu beztroski i zabawy jest tak bardzo mało.
|
|
#1782 |
|
Zakorzenienie
|
kolezanka ma to samo, my tez mamy 18 miesiecy roznicy ale u nas razem do klasy nie pojda mimo ze amelka z grudnia czyli jak to sie przyslowiowo mowi,rok do tylu;p
---------- Dopisano o 14:42 ---------- Poprzedni post napisano o 14:41 ---------- Bao zgadzam sie z toba ze widac strasznie roznice,pracowalam z 6 i 7 latkami i jest ta przepasc a wycinanie klejenie czy cokolwiek to kropla w morzu.
|
|
#1783 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ja uważam że nasze dzieci z początku roku i tak juz będą miały łatwiej w szkole, niż np P0P Oliwka która z końca roku ![]() Ja piszę jako matka dziecka które wcześniej poszło do szkoły i widze jak on czyta czy pisze a jak to robi większość jego kolegów. Ma kolegę ze stycznia co już ma teraz ponad 9 lat a literuje , mój w większości całe wyrazy czyta, czasami przy dłuższych sylaby. Nie ma z nauką żadnych problemów, bardziej z tym że cwaniaczek z niego straszny i żartowniś, co mu na lekcji soro czasu zajmuje. To co dzieci mają w szkole to jest tylko marny procent tego co musza umieć. Widze ile mój ma w zeszytach napisane po 4 h w szkole, a ile potrafi napisać jak jest w domu. Jego wychowawczyni zawsze z okazji zebrań dziękuje rodzicom, bo mówi że nauczyciele sami niczego nie nauczą, tu musi być włożony wysiłek rodzica i dziecka, a jak dziecko nie chce to rodzic musi przekonać. izazula no z koncetracją to juz tak chłopaki czesto mają Mój to marzyciel, on już planuje co wybuduje jak będzie dorosły, jakie to wielkie domy Za dziadkiem cos mu w genach przeszło.Nauczyłam sobie z nim radzić, i nie mamy problemów ![]() Może to też kwestia tego że ma swoją pierwszą dziewczynę :P i dla niej się stara
|
|
|
#1784 |
|
Zakorzenienie
|
molami mnie nie namowia by dzieciaka wczesniej puscic do szkoly chociazby byl naj naj najzdolniejszy,mam nadzieje ze nie beda musialy isc jednak od 6 lat....
tz z mala pojechal do lekarza,mela spi...mam nadzieje ze sie obedzie bez antybiotyku. ![]() ---------- Dopisano o 14:57 ---------- Poprzedni post napisano o 14:49 ---------- mysle ze nie ma co porownywac tych dwoch systemow nauczania,nasz nie jest przygotowany do wczesnego szkolnego nauczania,nie ma odpowiednich warunkow,odpowiednich klas, przynajmniej sa to nieliczne szkoly W KRAJU (mowie o publicznych) monka piaskownica-myslisz ze w pl w srodku w szkole moglby byc piaskownica?nie sadze,to taki tylko przyklad,a zadania o ktorych piszesz wcale nie sa tak proste,biorac pod uwage 5 letnie dziecko,sa proste dla nas,dla 4 klasisty ale dla 5 latka nie kazdego moze byc to proste.
|
|
#1785 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
#1786 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
ja uwielbiałam angielską szkołę mojego syna mój jako 6-latek liczył do 1000 wymyślał zadania z treścią do działań umiał wskazać czasownik i przymiotnik w zdaniu pisał list do kosmity projektował okładkę do książki zdrowy jadłospis układał robił mapę okolicy (z domu do szkoły) sprzedawał mieszk. w wymyślonej agencji nieruchomości hodował roślinki z nasion i opisywał kolejne etapy uczył się o islamie (w katolickiej szkole) i wychodził zawsze zadowolony - mamo, jak fajnie było dzisiaj w szkole w Polsce przychodził zły, zmęczony, zdenerwowany - kładł się i spał |
|
|
|
|
#1787 |
|
Zakorzenienie
|
Darusia cos mi sie wydaje ze jednak twoja pojdzie wwieku 6 lat, chbya jest to juz przesadzone
teraz jedyna nadzieja jest to ze w kilka lat zdolaja sie w miare przygotowac jak wasze szkraby rozpoczna nauke. Trzymam kciuki zeby antybiotyku nie bylo. Ja tez jak pierwszy raz zobaczylam przedszkole, szkole , co i jak to bylam w szoku , w koncu pamietam nasz sysem . Kwestia przyzwyczajenia , wyboru nie mam wiec musialam to i owo zaakceptowac . Tez mi go bylo szkoda jak szdl do szkoly a mial wtedy 4 i pol , bo w styczniu zaczal a on z 30 sierpnia . Ale jakos daje rade, jak cos nie tak nauczyciele pisza w takim zeszyciuku z czym ma problem. TUtaj raczej chodzi o taka doroslosc emocjonalna dziecka , czytac i pisac sie nauczy jak widac 5ltek nie ma z tym problemu, ale wlasnie chodzi o jego rozwoj emocjonalny. Ollencja hehe Moj za brdzo nie lubi szkoly mowi czasami ze woli siedziec w domu i sie bawic , a najbardziej to lubi DISCO haha. Nie jest zle ja jestem zadowolona i on tez
|
|
|
|
#1788 |
|
Zakorzenienie
|
w pracy znalazłam fajnego bloga z zabawami dla dzieci
po powrocie wykorzystałam jedną z zabaw Juleczka zajęta była wyklejaniem ponad 40 minut, radości było masa, a jak ladnie i równo kleiła efekty w załącznikachJeśli chodzi o szkołę, to mam takie samo zdjęcie jak Plmadzia, ale zgadzam sie też z Baobabkiem i Izulą
|
#1789 |
|
Zakorzenienie
|
Witam,
Wszystkim chorym życzę zdrowia (Wercia, Oliwka). Asiulek - Wercia pięknie wygląda i jaka mądra jest Drcorn- śliczne dzieło stworzyła Julka .Ta Wasza dyskusja o szkole to mnie przeraża. Bo moje dziecko to praktycznie w wieku 5 lat (korygowanych) pójdzie do szkoły. JA sobie tego nie wyobrażam. Szkoda że nie udało mi się poczekać z tym porodem do stycznia tedy by nie miała całego roku do tyłu.
|
#1790 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
taką dokładnie http://allegro.pl/smoby-kuchnia-kuch...106951443.html Ogólnie jestem zadowolona, dokupiłam komplet plastikowego żarcia i jest zabawa ![]() ale ta mi się np.wydaje fajniejsza, bo ma szafeczki. http://allegro.pl/smoby-24636-kuchni...093973104.html monka, fajny ten twój mały. Ale ty chyba nam nie powiedziałas jeszcze jak ma na imię twój szkrab, a właściwie obaj. Co do kupowania rowerków, to moja ma za 3 tyg urodziny, więc najwyższy czas kupować Cytat:
darusia, zdrówka dla olinka, twoja teściowa i szwagierka...to normalnie brak słów
|
|
|
#1791 |
|
Wtajemniczenie
|
MONKA witaj.synus
ASIULEK moja Wercia jak zawsze sliczniutenka i taka aby ja tylko schrupac DRCRON Julka ![]() moja Karinka dzis byla pierwszy raz az 4 godz w przedszkolu.jak pani brala ja do sali to plakala,az mnie scisnelo w gardle.juz mialam mysli w domu,ze to za wczesnie,ze nie rozumie co mowia,ze nie dopilnuja jak zrobi siku...ale sie mylilam zmienilismy pokoj Karince na mniejszy,pomalowalismy i po DRCRON sciagnelismy pojemniki wiszace na kredki
|
#1792 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
dla Karinki Asiulek23 i drcron wasze laseczki cudne
|
|
#1793 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Córka koleżanki jest z 25 grudnia więc też cały rok do tyłu ale ona poszła normalnie w wieku 7 lat (a właściwie 6)
|
|
#1794 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
I w dużej mierze zgadzam się z tym co napisały darusia i izz-często pozwalanie na zbyt wiele może się potem czkawką odbić...ja też jestem raczej żanadarmem w domu. Co do przytulania to tu też mam inne zdanie-moja też z tych przytulaśnych, ale jak jakieś dziecko tego nie chce nie lubi, to je delikatnie rozdzielam i tłumaczę lence, że dziewczynka/chłopczyk nie lubią lub nie chcą. Bo przecież mają takie prawo i to też trzeba szanować. I pokazać dziecku że nie zawsze będzie tak jak ono by chciało.... asiulek, współczuję, zdrówka dla werci.Zdjęcia fajne. Co do zamkowej sytuacji to szczęście miałaś-ja wam kiedyś opisałam jak w dzieciństwie tak mamie zrobiłam, ale nie otworzyłam sara, ja tez kupiłam układanki -cztery wzięłam (wędkarza, misia do ubierania, dżungle i farmę) i dwa zestawy ciastolinowe-jedzonko i piekarnię. Co ciekawe ten zestaw piekarnia występuje w smyku, pod tą ichnią marką smiki pod nazwą fabryka ciastek, w środku identyko, tylko wiadomo inne pudełka i cena-biedra 17zł, smyk 35zł. Fajnie, co? Dwie puszeczki z masą rozpakowałam i super jest póki co-mięciutka jak masełko. Ciekawe jak szybko stwardnieje...ta smykowa dość szybko skuruszła i stwardniała, M.już regenerował, ale i tak potem znów to samo mimo że szczelnie zamknięta... w kwestii szkoły w polsce i reformy podpisuję się wszystkimi kończynami pod wypowiedziami baobaka, darusi i izz- u nas wszystko na "ej hop robimy" a potem się zastanawiają co i jak i czy to ma sens....szkoły nie są przygotowane wcale Madzia, dokałdnie tak jak napisłałaś-często widać różnicę między dziećmi z początku i z końca roku w pierwszych latach (zerówka, pierwszaki), a 6 i 7 latki razem to już epoka-bo tu nawet 2 lata mogą być tym samym...to już epoka. Głównie chodzi o rozwój emocjonalny, ale te inne rzeczy też ważne. To że twój taki udany, to niestety nie znaczy że inne też....raczej przeciwnie... A jeszcze jak było tak że 7 latek po zerówce i 6 latek po przedszkolu-mówię wam....a teraz w zerówce u nas 5 latki takie bidne, zagubione... szkoda że my nie będziemy miały już raczej wyboru i będziemy musiały 6 latki do szkoły słać, jest jednak nadzieja, że już do tego czasu to jakoś w tej oświacie ogarną... Ja planuję lenkę od września do przedszkola posłać z trzylatkami i jest duża szansa że się uda- właśnie się niebawem wybieram na rozmowę z panią dyrektor. Ona już teraz jest bardziej rozgarnięta niż niejeden trzylatek, także radę sobie da na pewno . Opowiem wam w klubie co i jak jak będę już po. 6 września lenka kończy 2,5 także na styk się w tym wymogu mieści. I w razie co będzie rok dłużej w przedszkolu, nie dam jej wcześniej do szkoły --- dziś rano rozmawiałam z tż o tym rowerku biegowym (ze 2 zdania powiedziałam, coś żeby w decathlonie zobaczył), a młoda: -rowerek mi kupiś!! i będziem tak pedałować, pedałować, o tak będziem <i pokazuje>, nie dogonicie mnie! a tż-to się biedne dziecko rozczaruje jak zobaczy co jej matka wybrała
|
|
|
#1795 |
|
Zakorzenienie
|
aga pokazuj pokoik!!!!
|
|
#1796 |
|
Wtajemniczenie
|
ANECZKA
EVITKA pokaz zdjecia tych ukladanek...bo ja za daleko mam do biedry ![]() DARUSIA jest jeszcze nie gotowy.ale moge pokazac jak mniejwiecej wyglada...jest rozowy wiec nie wiem czy sieWam spodoba
|
#1797 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() drcron- Julka prześliczna i jaką ładną wyklejankę zrobiła. Gdzie kupiłaś tą opaskę z kwiatkiem?
|
|
|
#1798 |
|
Zakorzenienie
|
evitka no to chyba jednak nie "bedziem pedalowac" hehehe
---------- Dopisano o 21:17 ---------- Poprzedni post napisano o 21:15 ---------- aga ja bialych pokoi dla dzieci jakos nie lubie,w sensie ze wszystkie sciany biale,takze wiesz...poza tym masz fajny gust wiec mysle, ze jest po prostu sliczny
|
|
#1799 |
|
Zakorzenienie
|
darusia, no nie będziem
![]() ale biegowy kupuję, bo zwykły, pedalski z bocznymi kółkami przywiezie lenie koleżanka z uk na wiosnę jak przyjedzie aga, tu masz gazetkę, strona 7 http://dane.okay.pl/iulotka/pdf/biedronkado220212.pdf pokaż pokoik, kochamy twoje fotki
|
|
#1800 |
|
Zakorzenienie
|
Evi - ja to dzisiaj rano pomyślałam czy ja dogonię mojego gnoma
Nowe wątki na forum Odchowalnia - jestem mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 12:10.

.
nie oczekiwałam tego pisząc tamtego posta
wyrzucam go na śnieżek i trzepię, trzepię i trzepię, a potem jeszcze na trzepak i zaś trzepię i trzepię 
już lepiej niech 2 lata z 3 latkami siedzi z resztą rób jak chcesz
. Osobiście nie jestem zwolenniczką wcześniejszego posyłania do szkoły nawet jeżeli intelektualnie dziecko jest przygotowane i niejednokotnie bardziej rozgarnięte niż starsze dzieci. Trzeba dokładnie zbadać czy ich psychika jest gotowa.
padlam hahaha

.
a wy co o tym myślicie, przepraszam,że tak bezskladnie to napisałam, ale może zrozumiecie o co mi chodziło.