|
|||||||
| Notka |
|
| Odchowalnia - jestem mamą Forum dla rodziców. Tutaj porozmawiasz o połogu, karmieniu, wychowaniu dziecka. Wejdź i podziel się swoją wiedzą i doświadczeniem. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#1951 | |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Drżą rodzice, dziadkowie, sąsiadka, bo za chwilę BUNT DWULATKA! III-IV 2010
Cytat:
dobra koniec tematu, niepotrzebnie go zaczęłam, moje dziecko, mój problem. Nie bardzo mam tu z wami o czym pisać, nie mam się za bardzo czym chwalić, odezwę się za jakiś czas, jak już będę mogła coś sensownego wam napisać... a w innej sprawie, w poniedziałek mam wizytę, pierwszą, to będzie 8 tydzień i 4 dzień jakoś, mam nadzieję, że wszystko jest dobrze...rodzice wiedzą, siostra też, poza nimi nikomu nie mówiliśmy jeszcze, czekamy na wizytę. Jutro jadę do mojej siostry na kilka dni, do soboty, albo niedzieli ![]() trzymajcie się
|
|
#1952 |
|
Wtajemniczenie
|
Dot.: Drżą rodzice, dziadkowie, sąsiadka, bo za chwilę BUNT DWULATKA! III-IV 2010
MINKA
|
#1953 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() Adrianek się cudnie już podnosi moja tez taka akrobatka, że szok. Ja na większość jej akrobacji nawet nie wstaję, bo wiem, że umie spadać i zawsze się tak okręci, że ląduje bezpiecznie. Ale teraz jak znajomi byli to non stop za nią biegali a ona skakała z foteli i się śmiała. Czasem to może dziwnie wyglądać, że ona wchodzi wszędzie a ja spokojnie siedzę, ale znam swoje dziecko i wiem kiedy może sobie coś zrobić a kiedy nic jej się nie stanie bo ćwiczyłą cały dzień
|
|
#1954 |
|
Wtajemniczenie
|
MINKA
jak juz krzyczy dluzej to wiem,ze cos sie dzieje...albo jak widze,ze przesadza lub widze jakies zagrozenie w jej dzialaniu to reaguje
|
#1955 | ||||
|
Rozeznanie
|
Cytat:
narazie podliczyłam sobie ile zwrotu dostanę za faktury z remontu. Cytat:
Cytat:
na wakacje sie przyda ![]() Cytat:
![]() tak więc dla mnie to troszkę dziwne, co piszesz, bo są różne dzieci i różnie się rozwijają. I nie ma co sie obwiniać, że się pracuje czy nie pracuje. A do września jak dziewczyny piszą jeszcze sporo czasu, więc wszystkiego mmoże sie Kubuś nauczyć. U nas są takie same wymogi plus jeszcze dochodzi to, że dziecko ma się samo ubioerać i rozbierać, dobrze, że butów nie każą wiązać< maja byc na rzepy> a dodatkowo, jeśli dziecko będzie sprawiało zbyt duże problemy wychowawcze nauczycielkom, to mają prawo je wypisac z grupy, tak jest w państwowym, a w prywatnym w Wałbrzychu to nawet srać i sikać w majty może, bo tam płacisz za wszystko dodatkowo ![]() a u nas stanęło na tym, że Jula bedzie chodzila do tego prywatnego przedszkola do Wałbrzych, gdzie jest monitoring i będę mogła na necie patrzeć, co robi, Tż jak będzie jechał do pracy będzie ją wiózł, a ja bedę odbierała koszt przedszkola to 290 podstawy plus 50 za języki plus wyzywienie, ale nie wiem ile, bo 6,5 dziennnie za 3 posiłki plus paliwo hehe chleb z margaryna jeść trzeba będzie
|
|
#1956 |
|
Zakorzenienie
|
Bao ja trochę współczuję Twojemu dziecku
Rany boskie ten chłopiec nie skończył jeszcze nawet dwóch lat,a Ty czego już wymagasz?żeby wiersze Ci recytował?tylko dlatego,że niektóre forumowe dziewczynki pięknie już mówią? Nigdy nie porównuję swojego dziecka do żadnego innego,bo wiem,że moje dziecko jest jedyne w swoim rodzaju i mam w nosie,że nie sika do nocnika.Przyjdzie czas to się nauczy. I bzdurą wielką jest to co napisałaś o dzieciach,których mamy pracują i nie pracują.
Mój najpiękniejszy uśmiech "Kiedy decydujesz się na dziecko,zgadasz się,że od tej chwili Twoje serce będzie przebywało poza Twoim ciałem"Katharine Hadley Edytowane przez anakazar Czas edycji: 2012-02-15 o 14:50 |
|
|
|
#1957 |
|
Rozeznanie
|
Dziewczyny, wpadlam tylko na chwilkę.
Tż znalazl pracę, dzisiaj już 8 dzien w pracy ![]() Nati nie odstępuje mnie na krok. Dzieciaczki cudowne ![]() Czy mogłabym was poprosić o 1% podatku dla Natalki? Bylabym wdzięczna. Mamy narazie 5003zł w sumie zebrane. FUNDACJA "ROZSZCZEPOWE MARZENIA" UL. KOZIA 9/16 00-070 WARSZAWA BANK PKO S.A. IX O/WARSZAWA 57 1020 1097 0000 7302 0117 8920 KRS: 0000248920 W TYTULE KONIECZNIE: NATALIA SIDOROWSKA Edytowane przez sidorcia Czas edycji: 2012-02-15 o 15:06 |
|
|
|
#1958 | |||||
|
Zakorzenienie
|
Witajcie
U nas dzisiaj śnieżny armagedon. Zapadało tyle że ledwo się chodzi, wieje jak szlag. Masakra - Zosia chodziła po największym śniegu i mi też kazała . Wróciłyśmy mokre (ja przegrzana, Zosia chciała zdjąć czapkę) i wykończone.Głowa mnie boli jak cholera od rana - to chyba ciśnienie. Żeby się pozbyć bólu posprzątałam dokładnie łazienkę i jest jeszcze gorzej bo śmierdzi denergentami .Widziałyście dzisiaj w ddtvn co dzieci połykają. Mnie to przeraziło choć już nie raz o czymś takim słyszałam. Spot reklamowy mnie powalił psychicznie - ryczałam jak bóbr. Polecam stronę b.r.z.u.c.h.o.l.b.r.z.u.c .h.o.l.pl (celowo z kropkami żeby nie wycieli) Chore Dziewczyny - zdrówka życzę Evi i inne dziewczyny z rowerkami - biedne nasze kręgosłupy zanim dzieciaki same będą mogły śmigać ![]() Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
U nas policzki na mrozy były przygotowane i później tez smarowałam ale i tak skóra jest brzydka choć już coraz lepsza Cytat:
). Nie ma to jak fajny temat do dyskusji . Po pierwsze to ja też jestem z Zosią 24 g/dobę i ona jakoś szczególnie nie mówi. Owszem gada sobie i bebla ale i tak jest to zrozumiałe tylko dla mnie - otoczenie juz gorzej. Owszem sika na nocnik ale tylko dlatego że ja tego pilnuję i takie mam hobby od roku. Czy to że nie mówi ładnymi pełnymi zdaniami, nie czyta, nie rozpoznaje kolorów itp. to wina tego że ja się nie przykładam do wychowania ? Nie poprostu rozwija się we własnym tempie i koniec. Cieszę się ze jest zdrowa i wszystko idzie do przodu Kubuś też wszystko załapie w swoim czasie. Co do wymogów przedszkolnych to są zupełnie normalne, tzn. u nas też takie są. Czytałam na stronach wielu przedszkoli. Dziecko powinno samo sikać, ubierać się, jeść i umieć się porozumieć z otoczeniem. Co innego żłobki. Sikaniem się nie przejmuj bo w wielu prywatnych przedszkolach niby jest wymóg samodzielnego sikania a w praktyce dzieciaki (mamy) biegają z pampkami na zmiąnę. To samo z mówieniem. Wystarczy ze porozmawiasz z wychowawcą w jaki sposób się porozumiewasz z Kubusiem i powinni sobie dać radę. No i poczytaj sobie blog, który Evi wklejała.
|
|
#1959 |
|
Wtajemniczenie
|
ANAKAZAR
![]()
|
#1960 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
.Co u Was ?
|
|
#1961 |
|
Wtajemniczenie
|
ja tez uwazam,ze moje dziecko jest jedno w swoim rodzaju i dla mnie jest naj naj pomimo iz nie ma bujnej czupryny i nie mowi calymi zdaniami i nie liczy do 1000 i nie zna alfabetu
![]() kocham ja,uwielbiam i zacalowalabym ja...
|
#1962 |
|
Zakorzenienie
|
Bao a nie cieszy cie ukladanie klockow przez kube?czy jego inne umiejetnosci??
najwazniejsze jest ze nie mowi?? myslisz ze jak z 2 bedziesz w domu to wszystko bedzie robilo idealnie?bez przesady , nie wymagaj ciagle,ciagle ci za malo,ciesz sie z noiwych umiejtnosci kuby a nie tylko wymagaj! czy on jak sie budzi od rana do wieczora siedzi w tym samym miejscu w jednej pozycji ze nie masz o czym pisac?nie przeginaj...bo uwazam,ze masz fajnego rozgarnietego i madrego dzieciaka,tylko ciagle ten biedny chlopiec ma nie zadowolona mame...i to tu jest raczej problem.... my sie cieszymy z kazdej kreski na kartce,klocka poloznego na 2 klocek, no cholera no ze wszystkiego...wiesz...moj a mama czasami tez tak miala...slicznie ro zrobilas,ale czemu to tak??wiesz jak dzieciak sie wtedy czuje??uwierz ze nie chcesz zeby kuba takie cos odczuwal...dopiero jak mamie wykrzyczalam pewne rzeczy przestala...nawet sobie sprawy z tego nie zdawala...slicznie,ale moze to tak?a tu kreski nie dociagnelas? Oliwia no rysuje super kolka,laczy kreseczke idealnie itd i mowie mamie zobacz jak naryzuje kolko a moja mama "pieknie tylko troche jajko jej wyszlo" a ze zawsze mowie co mysle to sie bardzo szybko obrazila i wyszla. Nikt tu nie pisze tego,zeby cie zlinczowac czy cos...wiec nie musisz sie obrazac,bo ktos ma inne zdanie,tylko spojrz na to od innej strony.
|
|
#1963 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Powinnas wybrac sie to jakiegos terapeuty , bo ty masz problem a nie twoje dziecko. On nie ma jeszcze 2 lat. Te twoje wyobrazenia, wymagania beda z wiekiem sie nawarstwiac, powiekszac i koniec koncow wychowasz zakompleksionego faceta, ktory nie da sobie w zyciu rady. Albo co gorsza wpadnie w jakies nalogi zeby uciec od ciagle wymagajacej matki. Teraz moze wydaje sie to nierealne, wygorowane, ale jak ty teraz juz jestes niezadowolona ze on nie mowi, nie sika nie jest za bystry jak na swoj wiek to co bedzie potem? Musisz nad soba pracowac , CIESZ SIE ZE ON JEST ZDROWY KOBIETO. Wiesz ile ludzi by dalo zeby miec ZDROWE , SZCZESLIWE DZIECKO. Wiem ze to moze przytlaczac jak czytasz tutaj na forum, ze jedna nawija makaron na uszy, inne dziecko wola siku kupa, ale to sa INNE dzieci, kazdy jest inny, kazdy ma swoj rytm, ty tylko mozesz mu pomoc. Wracasz o tej 14 po 15 maly wstajeto sciagnij mu pampka i niech do wieczora lata bez i go ucz w czym poblem? Nauczy sie w koncu, ty bys moze chciala raz dwa posadzenie na nocnik i maly juz pieknie sika. Nie da sie trzeba poswiecic czas i byc cierpliwym. Moj starszy zaczal mowic ok 3 roku uwierz mi teraz sie modle zeby na chwile sie ZAMKNAL tak nawija i nawija ludzi , lep mi czasem peka .Aga, Minka sliczne dzieciaczki , tylko robic hehehe ---------- Dopisano o 16:04 ---------- Poprzedni post napisano o 16:00 ---------- ![]() Cytat:
Moj maly tez nie , ale mysle o nim tak samo kocham go, uwielbiam go i zacalowalabym go ... hehe Moj pare slowek mowi, ale nawazniejsze dla niego powie, zeby dac jesc i pic hehe ludzie jak wy stukacie nie wyrabiam haha
|
||
|
|
|
#1964 |
|
Rozeznanie
|
A wszystko dobrze, dziękuję, nie mam kiedy siedzieć na wizażu.
Mam pytanie - do mam dzieci które jeszcze piją mleko... z jakiej wody robicie dzieciom mleko? Ja nadal gotuje a późńiej filtruję w dzzbanku. |
|
|
|
#1965 | |||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ja siedze w domu z michalną.. ale uwierz mi nie spedzam z nią 24 h na dobę... jest babcia dziadek, 2 parabacie i mój brat oraz tata no i ja wiec to tez ma wpływ jakis tam .A teraz ci powiem na włąsnym przykładzie tzn mojej mamy.. gdy urodziłam sie ja mama nie pracowała bardzo długo 3 lata po mnie urodził sie brat a mama poszła do pracy jak ja miałam skonczone ok 9-10 lat . Ja od zerówki byłam wzorowy uczen, nagrody i czerwone paski konkursy itd.. wszytsko wygrywałam a juz na pewno brałam udział.. szybko zaczełąm mówic .. baaardzo szybko nawet roku nie miałam.. mój brat.. przeciwienstwo.. zaczął młwic gdy skonczył 3 latka ale tez ledwo.. w szkole masakra.. musiał miec nauczanie specjalne.. a mama poświcała nam równo czasu i siedziała z nami nad ksiązkami. Tylko ja sie teraz tak zastanawiam BAO.. czy ty jak piszesz takie zdania na temat wychowania.. to czy ty piszesz co slina na jezyk ci przyniesie czy raczej sa to przemyslane wypowiedzi... chodzi mi o to że ja czasami tez cos paplam..np. jezuuuu zaraz jej natrzaskam do tyłka.. a nigdy jej nie uderze i tak sobie gadam na potrzebe chwili i ukojenie nerwów.. nic nie znaczące babskie gadanie.... bo w rzeczywistosci może ty wcale tak nie myslisz.. i taka mam nadzieję Cytat:
![]() bao dziecko nie ma 2 lat jeszcze zdnia na dzien może ci robic postepy.. nawet sie nie obejrzysz a sama zobaczysz Cytat:
albo ostatnio na kota naszego Bazyla mówi.. bazyl ciarny jest... (czarny).. może przypadkiem jej wyszło.. ale trafił ![]() u nas bajki to jest czas dla mnie na obiad sprzatanie i inne tego typu zajecia domowe... Vivat bajki!!! ![]() ![]() Aha kocha wszytskie bajki o kotach.. hit teraz to Przygody kota Filemona, oraz Kot Jess ogladane na YT, albo bolelk i lolek czy Reksio..
|
|
|
#1966 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
- Kubuś jest zdrowy ? - uśmiecha się ? - czyni akrobacje ? - rozrabia ? - wrzeszczy ? i setki jeszcze innych, wspaniałych umiejętności. Raz się spotkałam z dziewczyną, która ma synka miesiąc młodszego od Zosi. Mały mówi pełnym zdaniami, zna na pamięć bajeczki, umie się przedstawić i powiedzieć gdzie mieszka i jeszcze takie tam inne. Nawet Wam o tym nie pisałam bo mnie dziewczyna wkurzyła mocno. Mam nadzieję że nasze dzieciaki nie będą chodziły do tego samego przedszkola ani szkoły. Matka jest powalona, traktuje swojego synka jak upośledzone dziecko (pracuje z takimi dziećmi na codzień) i stale go stymuluje. Tam nie ma zabawy jest tylko ciężka praca. Ciągle uważa że powinien coś więcej umieć. Szkoda mi tego małego bo go mama ciągle strofuje i poprawia. Masakra
|
|
#1967 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
Ja powiedziałam sobie że nigdy nie będę wymagała od mojego dziecka nie wiadomo co. W szkole nie będzie miała samych 5 czy 6 trudno, niech uczy się tak jak potrafi. Nie dostanie się na studia dzienne to są zaoczne. A i tak dla mnie zawsze będzie najlepsza i najbardziej kochana.
|
|
|
#1968 |
|
Zakorzenienie
|
nie obrażam się, po prostu dosyć mam czytania o tym co to wasze dzieci nie potrafią, ile nie mówią, kiedy i gdzie sikają, kiedy nie, co jedzą, jak jedzą, w co się bawią itd. mogłabym jeszcze wyliczać, od dobrych paru dni tylko czytam, nie piszę, bo nie mam o czym... to że klocki, czy puzle układa - ok cieszę się, wiem ile rzeczy umie zrobić, ale są to typowe czynności dla dziecka w jego wieku. Nie karcę go, wręcz przeciwnie, chwale ile się da, nie mówię, że coś mógłby lepiej narysować, czy prościej klocek ustawić
uważam niemówienie i niesikanie mojego dziecka za wyłącznie moją winę...
|
#1969 |
|
Zakorzenienie
|
ja zawsze gotuje i mamy tak dzbanek na przegotowaną wode i z tej wody robie jej mleko.. zawsze od urodzenia.. nigdy z mineralnych
|
|
#1970 |
|
Zakorzenienie
|
Adrianka i Karinke to ja na fb podgladam na biezaco,zachwycona jestem caly czas ze maja tak fajnie kolorowo,zeby tu gosc nam oddal kase na remont tez bysmy robili,ale jemu strasznie na tym mieszkaniu nie zalezy,wiec raczej w gre nie wejdzie...a szkoda.
Minka,ale Amelka sie zmienila!!!ja w szoku jestem!!!
|
|
#1971 |
|
Rozeznanie
|
Oj nie najeżdżajcie już na Bao - ja to odbieram inaczej...
Według mnie tu chodzi o opiekę nad Kubusiem - Bao uważa, że ona zrobiłaby to lepiej i ma rację (jako matka). Dziadek pewne rzeczy ignoruje, inne deprecjonuje, na jeszcze inne nie ma już siły. I tak zamiast jakiejś zabawy jest np oglądanie telewizji lub dziecko siedzi i grzebie w książeczkach (moje gdybanie). Od razu mówię, że nie uważam tego za złe (no, może o TV tak) ale chodzi o to, że powinny być też inne zabawy, a Bao ma wyrzuty sumienia, że tego dziecku nie zapewnia. Piszę w pracy i nie bardzo mam czas tak ładnie to ubrać w słowa. A ja w ogóle słów Bao nie odebrałam tak, jak to opisała Daria! Ale chciałam tak nieśmiało zauważyć, że są tu matki, które wracają z pracy później niż o 14:30, bez wolnych w ferie i wakacje - i co one mają powiedzieć? Taka refleksja mnie naszła - druga strona medalu. EDIT: krótko mówiąc - marudzisz troszkę No ale na hormony zrzucam (już pierwsza napisałaś na ogólnym forum, więc chyba też mogę Edytowane przez catro Czas edycji: 2012-02-15 o 15:16 |
|
|
|
#1972 |
|
Zakorzenienie
|
Dzieciaczki wszystkie przeurocze, Aga ja często oglądam zdjęcia Karinki i Adrianka na fb,uwielbiam na nich patrzeć
Sidorcia- Natalka prześliczna, buzia sama się cieszy jak na nią patrze Minka- rzeczywiście Amelka wygląda na małą łobuziare mała ślicznotka
|
|
#1973 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Agnieszka super jest ten post ze zdjeciami-piękna dwójeczka dzieci i sexi mama w awatarze ja tez się dołączam do niegadających,mój dopiero opanował perfekcyjnie mama,tata i ostanio na nie już nie kiwa głową tylko mówi nie,ale jak się wykłóca gestykulując i te jego minki to padam na twarz ze śmiechu oczywiście po swojemu trajkoli
|
|
|
|
|
#1974 |
|
Zakorzenienie
|
Bao Michasia tez nie woła i nie sika na nocnik.. tak moja wina.. nie chce mi sie systematycznie za nia ganiac bo .. hmm zawsze mam jakies tłumaczenie.. sesja teraz była
![]() ale od wiosny zaczne na pewno ![]() megi.. kurcze tak jakos pomyślałam o tobie.. przeciez mały tez nie mówi.. .. a ty kobieto masz zdrowe podejście!!!! Przykład brac i to juz!!!
|
|
#1975 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Bao Nina wali cały czas w pieluchy.Nocnik służy tylko do tego,żeby nalać tam picie z niekapka i rozlać gdzie się da. Absolutnie nie winię siebie za to,że nie załatwia sprawy do nocnika mimo,że siedzę z nią w domu.Wiem,że przyjdzie czas to się nauczy i tyle. Aga Twoje kolorowe dzieci są cudowne Minka,ale Ci dziewczyna wyrosła!Podobna Amelka do mamusi Dusiaczkowa Ola nie do poznania jest!Tak wyrosła Sara widzę,że nasze dziewczyny mają te same buty i tak samo długie kitusie
|
|
#1976 |
|
Rozeznanie
|
Minka u nas hitem są: Klub Przyjaciół Myszki Miki, Kubuś Puchatek i Przyjaciele, Dobranocny Ogród, Świnka Peppa, Świnka Wibbly, Przygody Rozi, i wiele innych, a przy tej pierwszej to i 2h siedzi i ogląda
|
|
|
|
#1977 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
Nie myślałaś żeby się udać do jakiegoś fachowca ? Bo wiesz ja tam psychologiem nie jestem ale wygląda mi to na jakąś nerwicę. Dlaczego Ty się o wszystko obwiniasz ? A może to zaniżone poczucie własnej wartości ? Coś jest nie tak ? I nie piszę żeby Ci dowalić tylko pomóc
|
|
#1978 |
|
Zakorzenienie
|
Sidorcia,ale Natalia ma długie włosy.Masz co czesać
Ja daję wodę przegotowaną do mleka.
|
#1979 |
|
Rozeznanie
|
Ana, jest co czesać, ale ona nie daje...
U nas jest straszny kamień po ugotowaniu wody, więc dlatego jeszcze dzbanek filtrujący idzie w ruch Edytowane przez sidorcia Czas edycji: 2012-02-15 o 15:22 |
|
|
|
#1980 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
. Od rana do wieczora czytala bys mu ksiazki? kazala powtarzac kazde osobno slowo czy jak ? Od rana do wieczora ktos z twoim malym rozmwiac i to poprzez to dzieci ucz sie mowic. No nie kumam twojego podejscia totalnie . Je sam uffff. Daj malemu lyzke w reke i moze zalpie tylko zaakceptuj ten syf naokolo i to ze go bedziesz przebierac za kazdym razem. Starszego musialam karmic do 3 roku , len byl , nie dalo sie go nauczyc, az w koncu powiedzialam BASTA , POTRAFISZ TO JEDZ. Poskutkowalo.
|
||
|
![]() |
Nowe wątki na forum Odchowalnia - jestem mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 19:44.

dlatego mykam na zwolnienie i biorę się za wychowanie dziecka, a drugiego nie zostawię też tak szybko

. Wróciłyśmy mokre (ja przegrzana, Zosia chciała zdjąć czapkę) i wykończone.
ale jeszcze mam trochę czasu bo zamierzam jej kupić na 2 latka.

.