Drżą rodzice, dziadkowie, sąsiadka, bo za chwilę BUNT DWULATKA! III-IV 2010 - Strona 66 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Odchowalnia - jestem mamą

Notka

Odchowalnia - jestem mamą Forum dla rodziców. Tutaj porozmawiasz o połogu, karmieniu, wychowaniu dziecka. Wejdź i podziel się swoją wiedzą i doświadczeniem.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2012-02-15, 14:38   #1951
Baobabek
Zakorzenienie

GG do Baobabek Send a message via Skype™ to Baobabek
Dot.: Drżą rodzice, dziadkowie, sąsiadka, bo za chwilę BUNT DWULATKA! III-IV 2010

Cytat:
Napisane przez ASIULEK_23 Pokaż wiadomość
bao- ja np. nigdy się z tym nie zgodzę... ja wrócilam do pracy jak mała miała niespełna 6 miesięcy i nie uważam, ze dlatego jest jakaś opóźniona. Wręcz przeciwnie. Uważam, że jak na dziecko niespełna 2 letnie umie bardzo dużo i jest bardzo kumata. Od dawna je sama, pięknie już mówi, rowumie wszystko, układa już sama puzzle takie normalne- 15 elementowe. Wczoraj tż kupil jej min. te drwniane zwiarzaczki do ukladania w biedrze i ułożyla to w pół minuty i mówi "tata inna". Na szczęście drugą kupil trudniejszą- w srodku puzzle na zewnątrz zwierzęta- ta zajmuje jej jakies 5 minut
A to, ze nie robi na nocnik- nie uwazam, ze przez to, że poszłam do pracy. po prostu jeszcze nie jej czas... i tyle. A tak w ogóle to przecież Ty pracujac w szkole spedzasz sporo czasu w domu prawda?? Po pracy też mozesz się z Kubusiem bawic i go uczyć...

darusia- ale u was to sa jakies tam wyjatki a u nas wyjatkiem jest przespana noc w całości...
jestem w pracy od 7.45 do 14.30, wracam to mały jeszcze z godzinę śpi, później jestem z nim cały czas, ale jak widać, za mało..
dobra koniec tematu, niepotrzebnie go zaczęłam, moje dziecko, mój problem. Nie bardzo mam tu z wami o czym pisać, nie mam się za bardzo czym chwalić, odezwę się za jakiś czas, jak już będę mogła coś sensownego wam napisać...
a w innej sprawie, w poniedziałek mam wizytę, pierwszą, to będzie 8 tydzień i 4 dzień jakoś, mam nadzieję, że wszystko jest dobrze...rodzice wiedzą, siostra też, poza nimi nikomu nie mówiliśmy jeszcze, czekamy na wizytę. Jutro jadę do mojej siostry na kilka dni, do soboty, albo niedzieli
trzymajcie się

Baobabek jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-02-15, 14:41   #1952
agnieszka09
Wtajemniczenie

Dot.: Drżą rodzice, dziadkowie, sąsiadka, bo za chwilę BUNT DWULATKA! III-IV 2010

MINKA:l ove::lo ve: przepiekna blondyneczka...a te wlosy...cudna jest.

http://s6.suwaczek.com/201003261565.png

ADRIANEK 11.10.2011

NASZ SLUB 11.08.2012
agnieszka09 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-02-15, 14:41   #1953
minka26
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez agnieszka09 Pokaż wiadomość
ASIULEK dziekuje,bardzo mi milo hahha smieszie musialo to brzmiec,, nianiusia,, bardzo zazdroszcze Wam tego gadania ...ale wiem,ze i ja sie doczekam.kazdy mowi nam,ze jak Karina zacznie gadac to nas przegada...bo juz gada i gestykuluje po swojemu barrrdzo duzo.
Karince na duzo pozwalam.wiem,ze niektore tu ze zgroza patrza na jej akrobacje.ale nie jestem w stanie jej upilnowac. o polowie nawet nie pisze
poza tym ja tez taka bylam .wszedzie wazlam.mala tez taka jest.wszytko musi dotknac,zobaczyc,wejsc.mi esisac temu poznawala tajniki zapalonej swieczki do tego stopnia,ze rzesy sobie spalila.mam nadzieje,ze odrosna.od tamtego czasu zapalam swieczki dopiero po jej polozeniu spac.bo nawet polozenie swieczek na szafie by nic nie pomoglo.

mala jak wrzuca pieniazka i Adrianek z pieknie podniesiona klata
Amelka tez ma swoją skarbonkę i jak ktoś przychodzi i nie daj boże wyjmie portfel to ona od razu "liga liga liga" <oznacza to ptaszki, a w tym przypadku orła na monecie> i jak dostanie od razu ucieszona pakuje do skarbonki

Adrianek się cudnie już podnosi

moja tez taka akrobatka, że szok. Ja na większość jej akrobacji nawet nie wstaję, bo wiem, że umie spadać i zawsze się tak okręci, że ląduje bezpiecznie. Ale teraz jak znajomi byli to non stop za nią biegali a ona skakała z foteli i się śmiała. Czasem to może dziwnie wyglądać, że ona wchodzi wszędzie a ja spokojnie siedzę, ale znam swoje dziecko i wiem kiedy może sobie coś zrobić a kiedy nic jej się nie stanie bo ćwiczyłą cały dzień
Stary 2012-02-15, 14:46   #1954
agnieszka09
Wtajemniczenie

MINKA mam te same podejscie jak juz krzyczy dluzej to wiem,ze cos sie dzieje...albo jak widze,ze przesadza lub widze jakies zagrozenie w jej dzialaniu to reaguje

ADRIANEK 11.10.2011

NASZ SLUB 11.08.2012
Stary 2012-02-15, 14:47   #1955
blistex
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez Darusiaaaa Pokaż wiadomość
my tez z tz sie musimy za to wziac w koncu....w tamtym roku nam wyszlo jakos 1500zl z groszem...

---------- Dopisano o 12:19 ---------- Poprzedni post napisano o 12:18 ----------

w tym tez bedzie mniej takze drcron nie jestes sama...
Ja sie jeszcze nie rozliczam, bo czekam na jeszcze jednego pita swojego i dopiero wtedy razme podliczę wszystko
narazie podliczyłam sobie ile zwrotu dostanę za faktury z remontu.

Cytat:
Napisane przez megi-megi Pokaż wiadomość
Drcron - a masz jakieś linki do fajnych artykułów o ulgach w pitach?
Myślę, czy mogę odliczyć od swoejgo pita, jak f-ra wystawiona na męża. On ma działalność i nie może tego odliczyć, a ja pewnie nie mogę, bo faktury są na niego.

I dupa
Linków nie mam, bo koleżanka, którą księgowa rozliczała przyniosla mi wykaz co możan odliczyć z remontu, a co juz nie

Cytat:
Napisane przez madziwnia Pokaż wiadomość
drcron.. ale remont to rozliczasz osobno nie z dochodem... my z wzm-ek bedziemy mieć łacznie ok 2500 tys ale z tego ku..do biura podatkowego musiałam zapłącic 480 zł... a wczoraj odezwała się znajoma ze jej kuzynka by mogła mnie za 100-200 z roziczyc.. KU.. NIE DOSC ŻE KASY BRAK TO TA RYCHŁO W CZAS MI MÓWI.,. A WIEDZIAŁA ŻE SIĘ ROZLIZCAMY!!! WRRRRRRRRRRRRRRRRRRRR przepraszm caps sie włączył...

wiec na czysto ok 2tys.. i nie wiemy w co to włozyc.. w sensie ten remont za czarna folią co sie toczy.. na bank pojdzie na materiały

---------- Dopisano o 13:42 ---------- Poprzedni post napisano o 13:41 ----------

my własnie wróciłysmy z podwórka.. zrobiłam bałwana.. sie nadźwigałam tch kul!! mega mokry snieg jest i ciezko się chodzi..
ale Michasię do domu tylko wizja lizaka ściągneła
pisałam wyżej, że ja sobie tylko sam emont podliczyłam ile zwrotu dostanę za faktury, a do tego dojdzie jeszcze Juleczka, internety 2, bo jeden stacjonarny drugi bluconect i jeszcze może Tż się wciśnie, ale w tamtym roku mielibyśmy doplatę jak się z nim rozliczłam, a tak to dostałam ładny zwrot. W tym roku liczę na cos w granicach 3000 zwrotu z podatku na wakacje sie przyda

Cytat:
Napisane przez Baobabek Pokaż wiadomość
niepotrzebnie się odzywałam
Cytat:
na pewno dzieci tych z was które nie wróciły do pracy, są zdecydowanie lepiej rozwinięte, i tu mnie nikt nie przegada i nie przekona! Za przykłąd mam Lenkę Ewy i Michasię Madzi dziewczyny są z nimi dzień w dzień i efekty matczynego wychowania są niesamowite! Nie pamiętam, czy któraś z was zostawiła dziecko w wieku 5,5 miesiąca??? Chyba nie... a ja sobie tego nie wybaczę...to był ogromny błąd jaki popełniłam dlatego mykam na zwolnienie i biorę się za wychowanie dziecka, a drugiego nie zostawię też tak szybko do roku na pewno nie wrócę do szkoły, a pewnie i dłużej, zobaczymy jak nam odkłądanie na mieszkanie będzie szło
Oczywiście są i matki, co siedząc w domu jakoś specjalnie się do wychowania dziecka nie przyczyniają ale ja widzę po kilku dniach jak jestem teraz w domu, siedzę z nim, czytamy, wyklejamy, wydzieramy, malujemy, budujemy, skaczemy, śpiewamy, gramy balonem, gotujemy, uczę go jeść samemu - codziennie coś nowego opanowuje, więc pewna jestem, ze byłoby inne dziecko, gdybym go nie zostawiła wtedy
moja Jula siedzi w domu z babcia, a teraz z Tżtem i nie sądzę, by jej czegos brakowało do dziewczyn czy innych dzieci z forum i mimo, że nie spędzam z nią całego dnia, to ładnie mówi i woła na nocnik, nie zawsze ale woła. Po powrocie poświęcam jej mase czasu i wtedy wyklejamy, malujemy, budujemy, bawimy sie lalkami, misiami, autami. Gramy w różne gry i robimy kuchenne doświadczenia. Nie je sama, bo nie chce i tyle. Woli byc karmiona i tego na razie nie zmienię. Ubierać sie sama ubiera, ale muszę ją nadzorować, bo potrafi spodnie na głowę zalożyć, albo koszulkę na nogi

tak więc dla mnie to troszkę dziwne, co piszesz, bo są różne dzieci i różnie się rozwijają. I nie ma co sie obwiniać, że się pracuje czy nie pracuje. A do września jak dziewczyny piszą jeszcze sporo czasu, więc wszystkiego mmoże sie Kubuś nauczyć.

U nas są takie same wymogi plus jeszcze dochodzi to, że dziecko ma się samo ubioerać i rozbierać, dobrze, że butów nie każą wiązać< maja byc na rzepy> a dodatkowo, jeśli dziecko będzie sprawiało zbyt duże problemy wychowawcze nauczycielkom, to mają prawo je wypisac z grupy, tak jest w państwowym, a w prywatnym w Wałbrzychu to nawet srać i sikać w majty może, bo tam płacisz za wszystko dodatkowo

a u nas stanęło na tym, że Jula bedzie chodzila do tego prywatnego przedszkola do Wałbrzych, gdzie jest monitoring i będę mogła na necie patrzeć, co robi, Tż jak będzie jechał do pracy będzie ją wiózł, a ja bedę odbierała koszt przedszkola to 290 podstawy plus 50 za języki plus wyzywienie, ale nie wiem ile, bo 6,5 dziennnie za 3 posiłki plus paliwo hehe chleb z margaryna jeść trzeba będzie
Stary 2012-02-15, 14:48   #1956
anakazar
Zakorzenienie

Bao ja trochę współczuję Twojemu dzieckuTy ciągle tylko od niego czegoś wymagasz i narzekasz,że niczego nie potrafiMam wrażenie,że nie jesteś dumna z Kuby ani trochę,bo wciąż widzisz jego braki.
Rany boskie ten chłopiec nie skończył jeszcze nawet dwóch lat,a Ty czego już wymagasz?żeby wiersze Ci recytował?tylko dlatego,że niektóre forumowe dziewczynki pięknie już mówią?

Nigdy nie porównuję swojego dziecka do żadnego innego,bo wiem,że moje dziecko jest jedyne w swoim rodzaju i mam w nosie,że nie sika do nocnika.Przyjdzie czas to się nauczy.

I bzdurą wielką jest to co napisałaś o dzieciach,których mamy pracują i nie pracują.

"Kiedy decydujesz się na dziecko,zgadasz się,że od tej chwili Twoje serce będzie przebywało poza Twoim ciałem"Katharine Hadley

Edytowane przez anakazar
Czas edycji: 2012-02-15 o 14:50
anakazar jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-02-15, 14:49   #1957
sidorcia
Rozeznanie

Dziewczyny, wpadlam tylko na chwilkę.
Tż znalazl pracę, dzisiaj już 8 dzien w pracy
Nati nie odstępuje mnie na krok.
Dzieciaczki cudowne

Czy mogłabym was poprosić o 1% podatku dla Natalki?
Bylabym wdzięczna.
Mamy narazie 5003zł w sumie zebrane.

FUNDACJA "ROZSZCZEPOWE MARZENIA"
UL. KOZIA 9/16 00-070 WARSZAWA
BANK PKO S.A. IX O/WARSZAWA
57 1020 1097 0000 7302 0117 8920
KRS: 0000248920
W TYTULE KONIECZNIE: NATALIA SIDOROWSKA
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg Untitled (2).jpg (25,8 KB, 11 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg DSCF6041 (1).jpg (83,8 KB, 20 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg DSCF6042.jpg (94,5 KB, 16 załadowań)

Edytowane przez sidorcia
Czas edycji: 2012-02-15 o 15:06
sidorcia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-02-15, 14:52   #1958
izazula
Zakorzenienie

GG do izazula

Witajcie

U nas dzisiaj śnieżny armagedon. Zapadało tyle że ledwo się chodzi, wieje jak szlag. Masakra - Zosia chodziła po największym śniegu i mi też kazała . Wróciłyśmy mokre (ja przegrzana, Zosia chciała zdjąć czapkę) i wykończone.
Głowa mnie boli jak cholera od rana - to chyba ciśnienie. Żeby się pozbyć bólu posprzątałam dokładnie łazienkę i jest jeszcze gorzej bo śmierdzi denergentami.

Widziałyście dzisiaj w ddtvn co dzieci połykają. Mnie to przeraziło choć już nie raz o czymś takim słyszałam. Spot reklamowy mnie powalił psychicznie - ryczałam jak bóbr. Polecam stronę b.r.z.u.c.h.o.l.b.r.z.u.c .h.o.l.pl (celowo z kropkami żeby nie wycieli)

Chore Dziewczyny - zdrówka życzę

Evi i inne dziewczyny z rowerkami - biedne nasze kręgosłupy zanim dzieciaki same będą mogły śmigać

Cytat:
Napisane przez libra777 Pokaż wiadomość
Przykra sytuacja u nas dzisiaj była w wiosce ,chłopaki palili chyba papierosy i podpalili dom , sami poparzeni w szpitalu a dom gasiło kilka jednostek , i dalej pewnie gaszą
Matko tak bez domu i dzieciaki poparzone.

Cytat:
Napisane przez lindsley Pokaż wiadomość
Michał od początku roku bez pieluchy w domu chodzi. Nie będę odpuszczać, nie chce do pieluch wracać, tylko trzeba lepiej plan dnia układać. Już nawet wołał jak miał pieluchę i u kogoś byliśmy - Asiulek potwierdzi że Misiek siusiu u nich do wc robił A przez ostatni tydzień trochę się pokomplikowało Wyjdziemy na prostą...

Dobranoc
Spokojnie każdemu się zdażają wpaki. Zosia np. po feriach przestała wołać i musiałam pilnować. Od wczoraj znowu woła ale tak w ostatniej chwili. Nadal na spacery chodzimy z pieluchą i do spania wieczornego też.

Cytat:
Napisane przez monka23 Pokaż wiadomość
Ja chyba mam to samo, tylko mnie tak jeszcze nie zmalalo zebym z lozka nie wstala, u mnie bol jest raz wiekszy raz mniejszy. Czasem chodze na pol zgieta bo tak boli, a nogi to bym czasem poodcinala . Czytalam ze maty masujace pomagaja .
Rwa kulszowa boli tak diabelnie ze ruszyć się nie ma szans i bez leków rozkurczowych nie da rady. To nie jest tak że ból jest raz mocniejszy raz słabszy. Jak zaatakuje to koniec. Darusia zdaje się nawet w ciąży będąc musiała dostać jakieś leki

Cytat:
Wszystkie kupujecie te rowerki biegowe a ja się zastanawiam czy nie kupić zwyklego z pedałami. jakoś tak u nas jeszcze mało chyba znane te rowerki. Bo jak obserwowalam latem to tylko jeden chłopczyk codziennie na nim smigał a reszta dzieci na zwyklych i mi jakos tak go zal było... nie wiem... że dziecaki zasuwały na zwyklakach a on musiał zachrzaniać na nogach sama nie wiem... jakiś teraz taki hit na nie sie zrobił. Ja chyba nawet jesli kupię biegowy to zwykły tez... więc nie wiem czy jest sens wydawać na dwa rowerki ale jeszcze mam trochę czasu bo zamierzam jej kupić na 2 latka.

izz- moja po spacerach w gorach też miala popękana skórę na policzkach. jak ją potem kremowałam to się darła jak nie wiem... strasznie ją szczypało. Ale na szczęście szybko się zagoiło.
U nas w ubiegłym roku już było sporo rowerków biegowych. Zaczęło się od jednej dziewczynki a póxniej już coraz więcej. Dzieciaki sobie naprawdę świetnie radzą. Nie ma co żałować że zasuwają na nogach. Zauważyłam jedną prawidłowość - dzieciaki na biegowych jadą prosto jak się patrzy na nie z tyłu, dzieciaki na zwykłych z kółkami są przechylone na prawą lub lewą stronę (kręgosłup przypomina ?). Libra i Madzia wpadły na pomysł wykręcenia pedałów w zwykłym rowerku żeby nie musieć kupować dwóch. Ja wolałam odrazu kupić biegowy bo i tak jak Zosia podrośnie to potrzebny będzie większy jż normalny.

U nas policzki na mrozy były przygotowane i później tez smarowałam ale i tak skóra jest brzydka choć już coraz lepsza

Cytat:
załąmałam się.... dzowniłam dzisiaj do prywatnego przedszkola, zapytać jakie mają wymogi itp. przedszkole super, 2 języki, basen, konie, balet, szachy, itd. (drogo ale kij z tym), no i tam od 2,5 roku bez problemu przyjmują, ale dziecko MUSI samo wołać siku i kupę (robi albo na swój własny nocnik albo do małego kibelka) i MUSI mówić choć podstawowe wyrazy... muszą umieć się z nim dogadać.... no i lipa, ja mam niemowę do tego srającą i lejącą w pieluchę, na nocnik to on nie usiądzie, a na nakładkę na wc i owszem, ale zleje się dopiero jak zejdzie Mogę mieć pretensje tylko do siebie... mój ojciec go tego nie uczył, bo i po co... a ja powinnam siedzieć w domu to dziecko już by coś mówiło i lało tam gdzie trzeba
Bao Kochana wyluzuj i nie denrewuj się opiniami dziewczyn (moją też). Nie ma to jak fajny temat do dyskusji .
Po pierwsze to ja też jestem z Zosią 24 g/dobę i ona jakoś szczególnie nie mówi. Owszem gada sobie i bebla ale i tak jest to zrozumiałe tylko dla mnie - otoczenie juz gorzej. Owszem sika na nocnik ale tylko dlatego że ja tego pilnuję i takie mam hobby od roku. Czy to że nie mówi ładnymi pełnymi zdaniami, nie czyta, nie rozpoznaje kolorów itp. to wina tego że ja się nie przykładam do wychowania ? Nie poprostu rozwija się we własnym tempie i koniec. Cieszę się ze jest zdrowa i wszystko idzie do przodu.
Kubuś też wszystko załapie w swoim czasie.
Co do wymogów przedszkolnych to są zupełnie normalne, tzn. u nas też takie są. Czytałam na stronach wielu przedszkoli. Dziecko powinno samo sikać, ubierać się, jeść i umieć się porozumieć z otoczeniem. Co innego żłobki.
Sikaniem się nie przejmuj bo w wielu prywatnych przedszkolach niby jest wymóg samodzielnego sikania a w praktyce dzieciaki (mamy) biegają z pampkami na zmiąnę. To samo z mówieniem. Wystarczy ze porozmawiasz z wychowawcą w jaki sposób się porozumiewasz z Kubusiem i powinni sobie dać radę.

No i poczytaj sobie blog, który Evi wklejała.
Stary 2012-02-15, 14:52   #1959
agnieszka09
Wtajemniczenie

ANAKAZAR pieknie to napisalas:lov e:

ADRIANEK 11.10.2011

NASZ SLUB 11.08.2012
Stary 2012-02-15, 14:54   #1960
izazula
Zakorzenienie

GG do izazula

Cytat:
Napisane przez sidorcia Pokaż wiadomość
Dzieciaczki cudowne

Bylabym wdzięczna.

Pamiętam tylko się zastanawiałam gdzie się podziewacie .
Co u Was ?
Stary 2012-02-15, 14:55   #1961
agnieszka09
Wtajemniczenie

ja tez uwazam,ze moje dziecko jest jedno w swoim rodzaju i dla mnie jest naj naj pomimo iz nie ma bujnej czupryny i nie mowi calymi zdaniami i nie liczy do 1000 i nie zna alfabetu
kocham ja,uwielbiam i zacalowalabym ja...

ADRIANEK 11.10.2011

NASZ SLUB 11.08.2012
Stary 2012-02-15, 14:56   #1962
Darusiaaaa
Zakorzenienie

GG do Darusiaaaa Send a message via Skype™ to Darusiaaaa

Bao a nie cieszy cie ukladanie klockow przez kube?czy jego inne umiejetnosci??
najwazniejsze jest ze nie mowi??
myslisz ze jak z 2 bedziesz w domu to wszystko bedzie robilo idealnie?bez przesady , nie wymagaj ciagle,ciagle ci za malo,ciesz sie z noiwych umiejtnosci kuby a nie tylko wymagaj!
czy on jak sie budzi od rana do wieczora siedzi w tym samym miejscu w jednej pozycji ze nie masz o czym pisac?nie przeginaj...bo uwazam,ze masz fajnego rozgarnietego i madrego dzieciaka,tylko ciagle ten biedny chlopiec ma nie zadowolona mame...i to tu jest raczej problem....
my sie cieszymy z kazdej kreski na kartce,klocka poloznego na 2 klocek, no cholera no ze wszystkiego...wiesz...moj a mama czasami tez tak miala...slicznie ro zrobilas,ale czemu to tak??wiesz jak dzieciak sie wtedy czuje??uwierz ze nie chcesz zeby kuba takie cos odczuwal...dopiero jak mamie wykrzyczalam pewne rzeczy przestala...nawet sobie sprawy z tego nie zdawala...slicznie,ale moze to tak?a tu kreski nie dociagnelas?

Oliwia no rysuje super kolka,laczy kreseczke idealnie itd i mowie mamie zobacz jak naryzuje kolko a moja mama "pieknie tylko troche jajko jej wyszlo" a ze zawsze mowie co mysle to sie bardzo szybko obrazila i wyszla.

Nikt tu nie pisze tego,zeby cie zlinczowac czy cos...wiec nie musisz sie obrazac,bo ktos ma inne zdanie,tylko spojrz na to od innej strony.
A.Camus
Darusiaaaa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-02-15, 15:04   #1963
monka23
Zakorzenienie

Cytat:
na pewno dzieci tych z was które nie wróciły do pracy, są zdecydowanie lepiej rozwinięte, i tu mnie nikt nie przegada i nie przekona! Za przykłąd mam Lenkę Ewy i Michasię Madzi dziewczyny są z nimi dzień w dzień i efekty matczynego wychowania są niesamowite! Nie pamiętam, czy któraś z was zostawiła dziecko w wieku 5,5 miesiąca??? Chyba nie... a ja sobie tego nie wybaczę...to był ogromny błąd jaki popełniłam dlatego mykam na zwolnienie i biorę się za wychowanie dziecka, a drugiego nie zostawię też tak szybko do roku na pewno nie wrócę do szkoły, a pewnie i dłużej, zobaczymy jak nam odkłądanie na mieszkanie będzie szło
Oczywiście są i matki, co siedząc w domu jakoś specjalnie się do wychowania dziecka nie przyczyniają ale ja widzę po kilku dniach jak jestem teraz w domu, siedzę z nim, czytamy, wyklejamy, wydzieramy, malujemy, budujemy, skaczemy, śpiewamy, gramy balonem, gotujemy, uczę go jeść samemu - codziennie coś nowego opanowuje, więc pewna jestem, ze byłoby inne dziecko, gdybym go nie zostawiła wtedy

Powinnas wybrac sie to jakiegos terapeuty , bo ty masz problem a nie twoje dziecko. On nie ma jeszcze 2 lat. Te twoje wyobrazenia, wymagania beda z wiekiem sie nawarstwiac, powiekszac i koniec koncow wychowasz zakompleksionego faceta, ktory nie da sobie w zyciu rady. Albo co gorsza wpadnie w jakies nalogi zeby uciec od ciagle wymagajacej matki. Teraz moze wydaje sie to nierealne, wygorowane, ale jak ty teraz juz jestes niezadowolona ze on nie mowi, nie sika nie jest za bystry jak na swoj wiek to co bedzie potem? Musisz nad soba pracowac , CIESZ SIE ZE ON JEST ZDROWY KOBIETO. Wiesz ile ludzi by dalo zeby miec ZDROWE , SZCZESLIWE DZIECKO. Wiem ze to moze przytlaczac jak czytasz tutaj na forum, ze jedna nawija makaron na uszy, inne dziecko wola siku kupa, ale to sa INNE dzieci, kazdy jest inny, kazdy ma swoj rytm, ty tylko mozesz mu pomoc. Wracasz o tej 14 po 15 maly wstajeto sciagnij mu pampka i niech do wieczora lata bez i go ucz w czym poblem? Nauczy sie w koncu, ty bys moze chciala raz dwa posadzenie na nocnik i maly juz pieknie sika. Nie da sie trzeba poswiecic czas i byc cierpliwym. Moj starszy zaczal mowic ok 3 roku uwierz mi teraz sie modle zeby na chwile sie ZAMKNAL tak nawija i nawija ludzi , lep mi czasem peka .

Aga, Minka sliczne dzieciaczki , tylko robic hehehe

---------- Dopisano o 16:04 ---------- Poprzedni post napisano o 16:00 ----------

Cytat:
Napisane przez agnieszka09 Pokaż wiadomość
ja tez uwazam,ze moje dziecko jest jedno w swoim rodzaju i dla mnie jest naj naj pomimo iz nie ma bujnej czupryny i nie mowi calymi zdaniami i nie liczy do 1000 i nie zna alfabetu
kocham ja,uwielbiam i zacalowalabym ja...

Moj maly tez nie , ale mysle o nim tak samo kocham go, uwielbiam go i zacalowalabym go ... hehe Moj pare slowek mowi, ale nawazniejsze dla niego powie, zeby dac jesc i pic hehe

ludzie jak wy stukacie nie wyrabiam haha
monka23 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-02-15, 15:04   #1964
sidorcia
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez izazula Pokaż wiadomość
Pamiętam tylko się zastanawiałam gdzie się podziewacie .
Co u Was ?
A wszystko dobrze, dziękuję, nie mam kiedy siedzieć na wizażu.

Mam pytanie - do mam dzieci które jeszcze piją mleko... z jakiej wody robicie dzieciom mleko? Ja nadal gotuje a późńiej filtruję w dzzbanku.
Stary 2012-02-15, 15:04   #1965
madziwnia
Zakorzenienie

Send a message via Skype™ to madziwnia

Cytat:
załąmałam się.... dzowniłam dzisiaj do prywatnego przedszkola, zapytać jakie mają wymogi itp. przedszkole super, 2 języki, basen, konie, balet, szachy, itd. (drogo ale kij z tym), no i tam od 2,5 roku bez problemu przyjmują, ale dziecko MUSI samo wołać siku i kupę (robi albo na swój własny nocnik albo do małego kibelka) i MUSI mówić choć podstawowe wyrazy... muszą umieć się z nim dogadać.... no i lipa, ja mam niemowę do tego srającą i lejącą w pieluchę, na nocnik to on nie usiądzie, a na nakładkę na wc i owszem, ale zleje się dopiero jak zejdzie Mogę mieć pretensje tylko do siebie... mój ojciec go tego nie uczył, bo i po co... a ja powinnam siedzieć w domu to dziecko już by coś mówiło i lało tam gdzie trzeba
Bao.. juz dziewczyny duzo napisały... dziwnie od zawsze podchodzisz do tych kwestii, a dziwię sie jeszcze bardziej boś ty nauczycielka.. , czyżbys zapomniała teorii ze studiów psychologii rozwojowej dzieci itd.. Poza tym kurka nie trzeba byc pedagogiem ani matką z wykształceniem aby takie rzeczy wiedziec.. tzn. wiedziec że kazde dziecko rozwija sie w swoim tempie .

Ja siedze w domu z michalną.. ale uwierz mi nie spedzam z nią 24 h na dobę...
jest babcia dziadek, 2 parabacie i mój brat oraz tata no i ja wiec to tez ma wpływ jakis tam .

A teraz ci powiem na włąsnym przykładzie tzn mojej mamy.. gdy urodziłam sie ja mama nie pracowała bardzo długo 3 lata po mnie urodził sie brat a mama poszła do pracy jak ja miałam skonczone ok 9-10 lat .
Ja od zerówki byłam wzorowy uczen, nagrody i czerwone paski konkursy itd.. wszytsko wygrywałam a juz na pewno brałam udział.. szybko zaczełąm mówic .. baaardzo szybko nawet roku nie miałam..

mój brat.. przeciwienstwo.. zaczął młwic gdy skonczył 3 latka ale tez ledwo.. w szkole masakra.. musiał miec nauczanie specjalne.. a mama poświcała nam równo czasu i siedziała z nami nad ksiązkami.

Tylko ja sie teraz tak zastanawiam BAO.. czy ty jak piszesz takie zdania na temat wychowania.. to czy ty piszesz co slina na jezyk ci przyniesie czy raczej sa to przemyslane wypowiedzi...
chodzi mi o to że ja czasami tez cos paplam..np. jezuuuu zaraz jej natrzaskam do tyłka.. a nigdy jej nie uderze i tak sobie gadam na potrzebe chwili i ukojenie nerwów.. nic nie znaczące babskie gadanie....
bo w rzeczywistosci może ty wcale tak nie myslisz.. i taka mam nadzieję
Cytat:
Napisane przez minka26 Pokaż wiadomość
j
Bo do września to dużo może się zmienić, zdążysz go nauczyć sikać na nocnik i gadać podstawy tez na pewno zacznie
oooo jak do wrzesnia.. to on juz bedzie się sam ubierał
bao dziecko nie ma 2 lat jeszcze zdnia na dzien może ci robic postepy.. nawet sie nie obejrzysz a sama zobaczysz
Cytat:
Moja od jakiegoś tygodnia WRESZCIE potrafi się skupić dłużej na bajkach. Potrafi obejrzec ze 2-3 krótkie pod rząd bajeczki. Ale raczej robi to na sojąco lub na leząco przewalając się po podlodze a nawet jak usiądzie to sie kreci... ale ogląda. ostatnio tak stanęła to obejrzała całą swinkę Peppe i jakąs tam po niej co leciala (nie pamietam) a my z tż tylko wielkie oczy na siebie robiliśmy że tak długo się skupia... ona lubi też stacyjkowo i własnie świnkę.
o mamo... no u nas to całkiem odwrotnie.. chciałam ją kiedys odzywczajac oglądania.. ale jak teraz widze jak ona współpracuje z bajkami jak odpowiada na zadawane pytania.." czy to jest kolor różowy?".. NIE.. aczy to jest... nie.. a czy to jest TAAAAK!!!....

albo ostatnio na kota naszego Bazyla mówi.. bazyl ciarny jest... (czarny).. może przypadkiem jej wyszło.. ale trafił

u nas bajki to jest czas dla mnie na obiad sprzatanie i inne tego typu zajecia domowe... Vivat bajki!!!

Aha kocha wszytskie bajki o kotach.. hit teraz to Przygody kota Filemona, oraz Kot Jess ogladane na YT, albo bolelk i lolek czy Reksio..

Pola ur. 3 czerwca 2014!
madziwnia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-02-15, 15:04   #1966
izazula
Zakorzenienie

GG do izazula

Cytat:
jestem w pracy od 7.45 do 14.30, wracam to mały jeszcze z godzinę śpi, później jestem z nim cały czas, ale jak widać, za mało..
dobra koniec tematu, niepotrzebnie go zaczęłam, moje dziecko, mój problem. Nie bardzo mam tu z wami o czym pisać, nie mam się za bardzo czym chwalić, odezwę się za jakiś czas, jak już będę mogła coś sensownego wam napisać...
a w innej sprawie, w poniedziałek mam wizytę, pierwszą, to będzie 8 tydzień i 4 dzień jakoś, mam nadzieję, że wszystko jest dobrze...rodzice wiedzą, siostra też, poza nimi nikomu nie mówiliśmy jeszcze, czekamy na wizytę. Jutro jadę do mojej siostry na kilka dni, do soboty, albo niedzieli
trzymajcie się
Jak to nie masz się czym pochwalić ?
- Kubuś jest zdrowy ?
- uśmiecha się ?
- czyni akrobacje ?
- rozrabia ?
- wrzeszczy ?
i setki jeszcze innych, wspaniałych umiejętności.

Raz się spotkałam z dziewczyną, która ma synka miesiąc młodszego od Zosi. Mały mówi pełnym zdaniami, zna na pamięć bajeczki, umie się przedstawić i powiedzieć gdzie mieszka i jeszcze takie tam inne. Nawet Wam o tym nie pisałam bo mnie dziewczyna wkurzyła mocno. Mam nadzieję że nasze dzieciaki nie będą chodziły do tego samego przedszkola ani szkoły. Matka jest powalona, traktuje swojego synka jak upośledzone dziecko (pracuje z takimi dziećmi na codzień) i stale go stymuluje. Tam nie ma zabawy jest tylko ciężka praca. Ciągle uważa że powinien coś więcej umieć. Szkoda mi tego małego bo go mama ciągle strofuje i poprawia. Masakra
Stary 2012-02-15, 15:08   #1967
sara 85
Zakorzenienie

Cytat:
Dzieciaczki cudowne

Bylabym wdzięczna.

myślałam dzisiaj o Was, miałam pisać właśnie do Ciebie w klubie

Cytat:
Napisane przez anakazar Pokaż wiadomość
Bao ja trochę współczuję Twojemu dzieckuTy ciągle tylko od niego czegoś wymagasz i narzekasz,że niczego nie potrafiMam wrażenie,że nie jesteś dumna z Kuby ani trochę,bo wciąż widzisz jego braki.
Rany boskie ten chłopiec nie skończył jeszcze nawet dwóch lat,a Ty czego już wymagasz?żeby wiersze Ci recytował?tylko dlatego,że niektóre forumowe dziewczynki pięknie już mówią?

Nigdy nie porównuję swojego dziecka do żadnego innego,bo wiem,że moje dziecko jest jedyne w swoim rodzaju i mam w nosie,że nie sika do nocnika.Przyjdzie czas to się nauczy.

I bzdurą wielką jest to co napisałaś o dzieciach,których mamy pracują i nie pracują.
dokładnie podpisuję się pod tym co napisałaś. Nie chciałam już pisać, ale pomyślałam dokładnie tak samo że Bao wymaga od niego nie wiadomo co.

Ja powiedziałam sobie że nigdy nie będę wymagała od mojego dziecka nie wiadomo co. W szkole nie będzie miała samych 5 czy 6 trudno, niech uczy się tak jak potrafi. Nie dostanie się na studia dzienne to są zaoczne. A i tak dla mnie zawsze będzie najlepsza i najbardziej kochana.

Franio 24.07.2014 r.
sara 85 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-02-15, 15:08   #1968
Baobabek
Zakorzenienie

GG do Baobabek Send a message via Skype™ to Baobabek

nie obrażam się, po prostu dosyć mam czytania o tym co to wasze dzieci nie potrafią, ile nie mówią, kiedy i gdzie sikają, kiedy nie, co jedzą, jak jedzą, w co się bawią itd. mogłabym jeszcze wyliczać, od dobrych paru dni tylko czytam, nie piszę, bo nie mam o czym... to że klocki, czy puzle układa - ok cieszę się, wiem ile rzeczy umie zrobić, ale są to typowe czynności dla dziecka w jego wieku. Nie karcę go, wręcz przeciwnie, chwale ile się da, nie mówię, że coś mógłby lepiej narysować, czy prościej klocek ustawić manualnie i fizycznie rozwinięty jest super, chodzi mi tylko o sikanie i mówienie, bo na forum to jest głównie temat przewodni, a ja w tym temacie nie mam nic do powiedzenia. Zdrowsza będę jak poprostu zniknę z forum na jakiś czas, nie czytając o postępach, kolejnych słowach i sikach lądujących w nocniku żeby nie było, że się nie cieszę z postępów waszych dzieci uważam niemówienie i niesikanie mojego dziecka za wyłącznie moją winę...

Baobabek jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-02-15, 15:11   #1969
madziwnia
Zakorzenienie

Cytat:

Mam pytanie - do mam dzieci które jeszcze piją mleko... z jakiej wody robicie dzieciom mleko? Ja nadal gotuje a późńiej filtruję w dzzbanku.
ja zawsze gotuje i mamy tak dzbanek na przegotowaną wode i z tej wody robie jej mleko.. zawsze od urodzenia.. nigdy z mineralnych

Pola ur. 3 czerwca 2014!
Stary 2012-02-15, 15:13   #1970
Darusiaaaa
Zakorzenienie

GG do Darusiaaaa Send a message via Skype™ to Darusiaaaa

Adrianka i Karinke to ja na fb podgladam na biezaco,zachwycona jestem caly czas ze maja tak fajnie kolorowo,zeby tu gosc nam oddal kase na remont tez bysmy robili,ale jemu strasznie na tym mieszkaniu nie zalezy,wiec raczej w gre nie wejdzie...a szkoda.

Minka,ale Amelka sie zmienila!!!ja w szoku jestem!!!
A.Camus
Darusiaaaa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-02-15, 15:13   #1971
catro
Rozeznanie

Oj nie najeżdżajcie już na Bao - ja to odbieram inaczej...
Według mnie tu chodzi o opiekę nad Kubusiem - Bao uważa, że ona zrobiłaby to lepiej i ma rację (jako matka). Dziadek pewne rzeczy ignoruje, inne deprecjonuje, na jeszcze inne nie ma już siły. I tak zamiast jakiejś zabawy jest np oglądanie telewizji lub dziecko siedzi i grzebie w książeczkach (moje gdybanie). Od razu mówię, że nie uważam tego za złe (no, może o TV tak) ale chodzi o to, że powinny być też inne zabawy, a Bao ma wyrzuty sumienia, że tego dziecku nie zapewnia.

Piszę w pracy i nie bardzo mam czas tak ładnie to ubrać w słowa.

A ja w ogóle słów Bao nie odebrałam tak, jak to opisała Daria!

Ale chciałam tak nieśmiało zauważyć, że są tu matki, które wracają z pracy później niż o 14:30, bez wolnych w ferie i wakacje - i co one mają powiedzieć? Taka refleksja mnie naszła - druga strona medalu.
EDIT: krótko mówiąc - marudzisz troszkę No ale na hormony zrzucam (już pierwsza napisałaś na ogólnym forum, więc chyba też mogę )

Edytowane przez catro
Czas edycji: 2012-02-15 o 15:16
catro jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-02-15, 15:13   #1972
sara 85
Zakorzenienie

Dzieciaczki wszystkie przeurocze, Aga ja często oglądam zdjęcia Karinki i Adrianka na fb,uwielbiam na nich patrzeć

Sidorcia- Natalka prześliczna, buzia sama się cieszy jak na nią patrze

Minka- rzeczywiście Amelka wygląda na małą łobuziare mała ślicznotka

Franio 24.07.2014 r.
sara 85 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-02-15, 15:14   #1973
tylkooliwka
Wtajemniczenie

GG do tylkooliwka

Cytat:
Napisane przez minka26 Pokaż wiadomość
moja tez wreszcie usiądzie na tyłku ogląda bajki, tzn. jedną "świat małej księżniczki" to główna bohaterka ma psa i kota, a Amelka je uwielbia

ale i tak od rana leci u nas Viva Amelka jak jest dla niej fajna piosenka to podgłasza sama, a jak ciulowa to przycisza

wstawię wam zdjęcia mojego nicponia
Amelcia oczywiście do wycałowania

Agnieszka super jest ten post ze zdjeciami-piękna dwójeczka dzieci i sexi mama w awatarze

ja tez się dołączam do niegadających,mój dopiero opanował perfekcyjnie mama,tata i ostanio na nie już nie kiwa głową tylko mówi nie,ale jak się wykłóca gestykulując i te jego minki to padam na twarz ze śmiechu oczywiście po swojemu trajkoli
tylkooliwka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-02-15, 15:15   #1974
madziwnia
Zakorzenienie

Bao Michasia tez nie woła i nie sika na nocnik.. tak moja wina.. nie chce mi sie systematycznie za nia ganiac bo .. hmm zawsze mam jakies tłumaczenie.. sesja teraz była ale od wiosny zaczne na pewno

megi.. kurcze tak jakos pomyślałam o tobie.. przeciez mały tez nie mówi.. .. a ty kobieto masz zdrowe podejście!!!! Przykład brac i to juz!!!

Pola ur. 3 czerwca 2014!
Stary 2012-02-15, 15:15   #1975
anakazar
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez sara 85 Pokaż wiadomość
Ja powiedziałam sobie że nigdy nie będę wymagała od mojego dziecka nie wiadomo co. W szkole nie będzie miała samych 5 czy 6 trudno, niech uczy się tak jak potrafi. Nie dostanie się na studia dzienne to są zaoczne. A i tak dla mnie zawsze będzie najlepsza i najbardziej kochana.
Dokładnie.Mam identyczne podejście i w tym wszystkim pogrubione jest najważniejsze.

Bao Nina wali cały czas w pieluchy.Nocnik służy tylko do tego,żeby nalać tam picie z niekapka i rozlać gdzie się da.
Absolutnie nie winię siebie za to,że nie załatwia sprawy do nocnika mimo,że siedzę z nią w domu.Wiem,że przyjdzie czas to się nauczy i tyle.

Aga Twoje kolorowe dzieci są cudowneUwielbiam Twoje fotki i proszę o nie częściej

Minka,ale Ci dziewczyna wyrosła!Podobna Amelka do mamusi

Dusiaczkowa Ola nie do poznania jest!Tak wyrosła

Sara widzę,że nasze dziewczyny mają te same buty i tak samo długie kitusie

"Kiedy decydujesz się na dziecko,zgadasz się,że od tej chwili Twoje serce będzie przebywało poza Twoim ciałem"Katharine Hadley
Stary 2012-02-15, 15:18   #1976
sidorcia
Rozeznanie

Minka u nas hitem są: Klub Przyjaciół Myszki Miki, Kubuś Puchatek i Przyjaciele, Dobranocny Ogród, Świnka Peppa, Świnka Wibbly, Przygody Rozi, i wiele innych, a przy tej pierwszej to i 2h siedzi i ogląda
Stary 2012-02-15, 15:18   #1977
izazula
Zakorzenienie

GG do izazula

Cytat:

Ja przegotowuję zwykłą kranówkę. Nie przepuszczam już przez żadne filtry.

Cytat:
nie obrażam się, po prostu dosyć mam czytania o tym co to wasze dzieci nie potrafią, ile nie mówią, kiedy i gdzie sikają, kiedy nie, co jedzą, jak jedzą, w co się bawią itd. mogłabym jeszcze wyliczać, od dobrych paru dni tylko czytam, nie piszę, bo nie mam o czym... to że klocki, czy puzle układa - ok cieszę się, wiem ile rzeczy umie zrobić, ale są to typowe czynności dla dziecka w jego wieku. Nie karcę go, wręcz przeciwnie, chwale ile się da, nie mówię, że coś mógłby lepiej narysować, czy prościej klocek ustawić manualnie i fizycznie rozwinięty jest super, chodzi mi tylko o sikanie i mówienie, bo na forum to jest głównie temat przewodni, a ja w tym temacie nie mam nic do powiedzenia. Zdrowsza będę jak poprostu zniknę z forum na jakiś czas, nie czytając o postępach, kolejnych słowach i sikach lądujących w nocniku żeby nie było, że się nie cieszę z postępów waszych dzieci uważam niemówienie i niesikanie mojego dziecka za wyłącznie moją winę...
Bao to chwal się układaniem puzzli i klocków.
Nie myślałaś żeby się udać do jakiegoś fachowca ? Bo wiesz ja tam psychologiem nie jestem ale wygląda mi to na jakąś nerwicę. Dlaczego Ty się o wszystko obwiniasz ? A może to zaniżone poczucie własnej wartości ? Coś jest nie tak ? I nie piszę żeby Ci dowalić tylko pomóc
Stary 2012-02-15, 15:19   #1978
anakazar
Zakorzenienie

Sidorcia,ale Natalia ma długie włosy.Masz co czesać

Ja daję wodę przegotowaną do mleka.

Stary 2012-02-15, 15:21   #1979
sidorcia
Rozeznanie

Ana, jest co czesać, ale ona nie daje...

U nas jest straszny kamień po ugotowaniu wody, więc dlatego jeszcze dzbanek filtrujący idzie w ruch

Edytowane przez sidorcia
Czas edycji: 2012-02-15 o 15:22
Stary 2012-02-15, 15:22   #1980
monka23
Zakorzenienie

Cytat:

Moj czasami tylko dostanie mleko modifikowne bo nie lubi za bardzo, ale jak robie to dalej na mineralnej. Od jakiegos czasu jestesmy na kozim.

Cytat:
nokt ci gwarancji nie da, ze jakbys uczyla go sikac pol roku temu to teraz obylo by sie bez pampek. Zastanawiam sie jakbys w domu siedziala to jabys go stymulowala do mowienia? Sama rozmowa jest stymulacja wiec ja tego nie czaje . Od rana do wieczora czytala bys mu ksiazki? kazala powtarzac kazde osobno slowo czy jak ? Od rana do wieczora ktos z twoim malym rozmwiac i to poprzez to dzieci ucz sie mowic. No nie kumam twojego podejscia totalnie I pociesze cie MOJ NIE MOWI, MOJ NIE SIKA, MOJ NIE ROBI KUP NA NOCNIK . Je sam uffff. Daj malemu lyzke w reke i moze zalpie tylko zaakceptuj ten syf naokolo i to ze go bedziesz przebierac za kazdym razem. Starszego musialam karmic do 3 roku , len byl , nie dalo sie go nauczyc, az w koncu powiedzialam BASTA , POTRAFISZ TO JEDZ. Poskutkowalo.
monka23 jest offline Zgłoś do moderatora  
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Odchowalnia - jestem mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości