|
|||||||
| Notka |
|
| Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#3031 |
|
Zadomowienie
|
Dot.: Luty już mamy więc na pierwsze dziecko czekamy! Mamcie III-IV 2012
Ivonka! Gratulacje dla Ciebie i małej Ewy
Lena super, że mężul awansował gratulacje dla niego ![]() Dziewczyny mi wody przekłuli o 8 rano a Maćka urodziłam o 11.50. Musiałam się troche pomęczyć i jeszcze miałam oksytocynę bo słabły mi bóle bez niej. Nie każda ma tak dobrze, że jak wody odejdą to szybko się urodzi. Była ze mną dziewczyna, która po odejściu wód rodziła jeszcze 8 h, dostała antybiotyk, żeby dziecku niczym się nie zaraziło a w ostateczności zrobili jej cc. To ja dziewczyny mam 165 cm przed ciążą ważyłam 59 kg. A teraz już mam około 76 I to ja teraz wyglądam jak piłka
|
|
#3032 |
|
Zakorzenienie
|
Wy tak mówicie, że na porodówce nie można mieć pomalowanych pazurów, a można rodzić w skarpetkach ??
|
|
|
|
#3033 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
![]()
|
|
#3034 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
czy to lato czy to zima ja zawsze śpię w skarpetkach nie ma opcji abym była bez skarpetek bo zamarzam, nogi mam zawsze jak kostki lodu ![]() jedynie w lato do japonek czy sandałów nie nosze. |
|
|
|
|
#3035 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
a ja w życiu nie usnęłabym w skarpetkach![]() Dziękuję jeszcze raz za gratki dla męża, idę z nim trochę posiedziec i ładnie poprosic o masażyk, bo mnie już plecy napierdzielają po całym dniu
|
|
|
|
|
#3036 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
mi w sumie kazali wziac na porodowke cieple skarpety, ale zdziwilam sie po co ja tak mialam przed ciaza ... a odkad jestem w ciazy to od kolan w dol mam mega grzanie ..... zasypiam z odkrytymi nogami, spie w samych majtach i podkoszulku, a spimy przy uchylonym oknie ....
07.03.2012, 20:35 3270g, 47 cm |
||
|
|
|
#3037 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
mi tam zawsze zimno, a w zimę to często śpię w bluzie mimo tego, że mam grzejnik na maxa
|
|
|
|
|
#3038 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
ale ja tez tak mialam, zawsze spalam juz od wrzesnia pod gruba puchowa koldra, a teraz nadal spie pod letnia no i poubierana w grube pizamy, od stop do glow w ciazy mi sie odmienilo, jestem ciekawa jak to bedzie po porodzie
|
|
|
|
#3039 |
|
Zakorzenienie
|
mam strasznego lenia, a obiecałam małżowi sałatkę....
zmobilizujcie mnie jakoś |
|
|
|
#3040 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
mi się nie odmieniło w ciąży więc pewnie tak zostanie już zawsze
|
|
|
|
|
#3041 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
#3042 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ---------- Dopisano o 20:29 ---------- Poprzedni post napisano o 20:27 ---------- Cytat:
Czyli pierwsza już się rozdwoiła która następna?? Chyba coś przegapiłam co??
Edytowane przez nowaken Czas edycji: 2012-02-16 o 20:30 |
||
|
|
|
#3043 | ||||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Zycze Ci tego kochana ![]() Cytat:
![]() Co do laktatora, to ssaczek jest niezly o tak ![]() Ja dzis juz naliczylam 15 bolesnych skurczy ![]() Cytat:
![]() nowaken kochana Ty zasluzylas na odpoczynek ---------- Dopisano o 20:38 ---------- Poprzedni post napisano o 20:36 ---------- Cytat:
|
|
#3044 | |||||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() I z tego co się dowiedziałam, pracuje w szpitalu, gdzie mam swojego lekarza rodzinnego Więc może wybiorę ją sobie na położną do odwiedzin po porodzie. Zawsze co znana twarz, to znana twarz ![]() Cytat:
![]() A o tym czopie to chodziło mi o to, że nie zawsze musi wyglądać jak taka galaretka śluzowata a może przypominać wody płodowe. Cytat:
![]() Cytat:
![]() Cytat:
|
|
#3045 |
|
Zakorzenienie
|
czuje się wychłostana po zadku ![]() ruszyłam do działania - psy nakarmione, makaron sojowy i grzybki mun się chłodzą, mięsko pocięte w paseczki... teraz tylko resztę posiekać, doprawić i gotowe
|
|
|
|
#3046 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Niby sie tego spodziewalysmy, ale i tak jestem zaskoczona ![]() Ivonka Gratulacje Dziekuje kochane za kciukasy Ja po wizycie, wszystkie wyniki wzorowe Nastepna wizyta za 2 tyg. byc moze ostatnia ![]() Opisze co nieco, moze zainteresuje dziewczyny z uk. * Witamine K podaje sie dziecku zaraz po urodzeniu i jesli sie chce, to dostaje sie rowniez do domu i podaje dziecku przez 10 tygodni. * Witaminy D nie podaja (pytalam), dopiero rozpatruja taka mozliwosc. * Zaraz po urodzeniu badaja jeszcze serduszko, sluch, tetno i krew, ale maja nowoczesna metode i nie nakluwaja dziecka, a przypinaja do nozki zaroweczke, ktora przez skore przeswietla czy jest wszystko w porzadku * 5.dnia po urodzeniu jak przychodza do domu nakluwaja dziecko w pietke i pobieraja 4 kropelki krwi na papierek bibulkowy w celu zbadania 4 chorob, m.in.na mukowiscytoze, jakas anemie polksiezycowa i jeszcze na dwie ktore nie pamietam... * Polozna przychodzi w zaleznosci od potrzeb i na zyczenie. Na pewno pierwsze dwa dni po urodzeniu, potem 5., pozniej "co jakis czas" (poprzednia polozna mowila mi, ze codziennie przez pierwsze 2tyg., wiec do konca nie wiem jak z tym jest) * Jesli chodzi o torbe szpitalna, to chyba nie bede miala problemu spakowac sie w jedna mala dla nas obu Gdyz kosmetykow dla dziecka nie zalecaja uzywac do 4.tyg zycia. Dla malej mam wiec zabrac tylko jakies ciuszki, pieluszki i waciki do mycia. No i dla siebie rzeczy. Mam nie brac duzo, bo....uwaga....* Jak jest wszystko ok, wypuszczaja do domu po 6 godzinach ![]() * Maz moze byc ze mna praktycznie caly czas, nie trzymaja sie rygorystycznie godzin odwiedzin, poza tym maja teraz duzy "przemial" i te kilka-kilkanascie godzin spedza sie tylko na jednoosobowej porodowce, a potem do domu * Pytalam o paciorkowca, badanie robia tylko wtedy jak sa jakies objawy (ale paciorkowiec chyba nie daje zadnych objawow???)To chyba tyle ciekawostek. |
|
|
|
|
#3047 |
|
Zakorzenienie
|
rybka to super, ze takie wiesci dobre z wizyty
![]() Co do paciorkowca, nie daje zadnych objawow. Mozna go stwierdzic jedynie poprzez zrobienie wymazu (posiewu).
|
#3048 |
|
Zakorzenienie
|
Aaaaaaaa kolejne Maleństwo na świecie
![]() Ivonka7 GRATULACJE!!!!!!!!!!!!!!! !!!!!!!! |
|
|
|
#3049 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Większość kobiet jest nosicielem paciorka a może o tym nie wiedzieć. Nie jest on groźny ani dla kobiety ani dla partnera ale podczas porodu SN dla dziecka tak. Jeśli test na paciorka wychodzi pozytywny, matce przed porodem podaje się końską dawkę antybiotyku aby złagodzić przebieg zakażenia u dziecka. Nie jest powiedziane, że podczas porodu dziecko złapie paciorka, ale w PL lekarze dmuchają na zimne (tak mi dziś położna tłumaczyła).
|
|
#3050 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Gratulacje dla wszystkich rozpakowanych klas ki:
|
|
|
|
|
#3051 |
|
Zadomowienie
|
Ja już po wizycie i USG, Madzia się nie przekręciła więc juz pewne że będzie cc, termin ustalimy 22.02 jak pojadę na KTG, możliwe że to będzie 1-go marca. Waży teraz 3100 i gin stwierdziła że wygląda na ciążę donoszoną
|
#3052 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
, ale to rzadkość na szczęście
|
|
|
|
|
#3054 |
|
Zakorzenienie
|
ale to jest sytuacja ekstremalna i chyba baaaaardzo rzadka
|
#3055 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Dobrze ze Madzia wyglada na donoszona , przynajmniej wiesz ze w razie jakby co to spokojnie moze przychodzic na ten swiat ![]() Rybka, gratuluje udanej wizyty ![]() Po 6-u godzinach do domu, szybciutko! Ja bym tak nie chciala Ale co zrobic skoro tak kaza!
|
|
#3056 | |||||
|
Rozeznanie
|
Cytat:
GRATULACJE!!!!Dzielna Ivonka i Ewusia!!!! Fajnie że dałaś znać na forum odpoczywaj teraz ile się da i ciesz się swoim maleństwem! Super, że malutka nie ma problemów z cucaniem cycusia Cytat:
Ja się zastanawiam, czy jak się zaczną umnie skurcze, to też mam czekać aż będą co 5 minut czy wcześniej pojechać właśnie ze względu na tą niewydolną szyjkę... muszę moją ginkę zapytać...Cytat:
![]() ![]() klask i: super! gratulacje!Cytat:
Cytat:
Wróciliśmy ze szkoły rodzenia...tematem był poród tak jak pisałam wcześniej. Mąż się nasłuchał i naoglądał porodów na filmach...pokazała położna film taki dość drastyczny jak to wygląda od frontu tak na niego spoglądałam w trakcie i minę miał nieziemską! ![]() myślałam, że to go w ogóle zniechęci do tego, żeby ze mną być przy porodzie...mimo że całe zajęcia raczej położna podkreślała żeby faceci byli przy tym, że nie widzi się tej krwi itp... Po zajęciach zapytałam go co on na to...mówi, że nie boi się krwi i tych drastycznych widoków...bardziej boi się tego jak zareaguje psychicznie na widok mnie w bólu ( kolega mu mówił, że cały poród przepłakał, bo nie mógł się powstrzymać) mam nadzieję że mimo wszystko będzie przy mnie...ale nie będę go na siłę namawiać...
|
|
#3057 |
|
Zadomowienie
|
Agabi, slicznie wygladasz!
Lena, no ja tez sie doczekac nie moge ale szybko nam zleci, zobaczysz Widac to dobrze na mamuskach styczniowo-lutowych ![]() Konia, nie martw sie swoja macica na zapas Ivonka - ucaluj Ewe od nas wyszystkich !!! |
|
|
|
#3058 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
fajnie, że wy już niedługo będziecie miały swoje maleństwa przy sobie!ja jeszcze muszę parę tygodni poczekać...a już sie doczekać nie mogę
|
|
#3059 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
![]() A u mnie po wizycie... wynikow nt opryszczki jeszcze nie ma... beda jutro... za to mam grzybice no i szyjke mam mieciutka, przez tydzien skrocila sie o 2 cm (z 5 na 3), dzis caly dzien miewam skurcze, niekiedy co 2-3 minuty, ale szybko sie uspokajaja... i dosc czesto latam z nr 2 do kibelka... ehhh... byle do jutra, a potem niech sie dzieje co ma byc ![]()
|
|
#3060 |
|
Zakorzenienie
|
no niby rzadka, ale zakażenia wewnątrzmaciczne się zdarzają, paciorkowiec może też być przyczyną poronień , więc możliwość dostanie się do środka jest, poza tym wystarczą naruszone błony płodowe ,żeby dać szanse temu draństwu dostać się do środka, dlatego tak ważne jest to badanie przed, bo jeśli wyjdzie ,że to jest obecne to dziecko jest ( powinno być ) bardziej obserwowane pod kątem potencjalnego zakażenia.
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 23:11.

gratulacje dla niego
I to ja teraz wyglądam jak piłka 

ale juz wiem gdzie jest regulacja ssania ufff 

klas ki: