|
|||||||
| Notka |
|
| Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo. |
| Pokaż wyniki sondy: Jaki wybieramy tytuł V cz. naszego wątku? | |||
| Nogi mocno zaciskamy, pierwsze porody jeszcze przed nami. |
|
0 | 0% |
| Na nasze maleństwa czekamy, póki co nogi zaciskamy. |
|
0 | 0% |
| Jeszcze z brzuszkami pobiegamy, do porodów trochę czasu mamy. |
|
0 | 0% |
| Pobiegamy jeszcze z brzuszkami, zanim przywitamy się z maluszkami. |
|
2 | 3,39% |
| Wyprawkę powoli kompletujemy, w maju-czerwcu powijemy. |
|
2 | 3,39% |
| Najpóźniej za 3 miesiące powitamy nasze brzdące. |
|
4 | 6,78% |
| Brzuszki mocno podskakują, maluszki na świat się już szykują. |
|
22 | 37,29% |
| Koniec już zimowych chłodów, coraz bliżej do porodów. |
|
15 | 25,42% |
| Już zimy końcówka, teraz czeka porodówka. |
|
6 | 10,17% |
| Wiosna juz za pasem, niedługo pierwsze spotkanie z bobasem. |
|
8 | 13,56% |
| Głosujący: 59. Nie możesz głosować w tej sondzie | |||
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#1501 | |
|
Wtajemniczenie
|
Dot.: Luty, marzec, kwiecień, maj - w czerwcu będzie komplet mam! Mamusie V-VI 2012 c
Cytat:
nawet powiem, że lubimy, bo maluch często do nas przychodzi, żeby się przytulić seks i nasza bliskość kompletnie nie ucierpiały na tym, wręcz przeciwnie. Uważam, że nie ma żadnej różnicy pomiędzy kochaniem się w drugim pokoju, a w sypialni - co za róznica, czy dziecko przyjdzie w nocy, bo się obudzi, z naszej sypialni do drugiego pokoju czy z drugiego pokoju do naszej sypialni?![]() Tylko przy każdym podejściu - nieważne, czy mówimy o spaniu razem, czy osobno najważniejsze jest, żeby nikt nie czuł się pokrzywdzony czy odepchnięty i żeby to naprawdę wszystkim odpowiadało. Ja np. wiele razy proponowałam mężowi, jak mały miał kolki i płakał całymi nocami, że przeniosę się razem z nim do drugiego pokoju, żeby mógł się wyspać, jak wstaje rano do pracy, ale mój mąż nie chciał. I tak sobie spaliśmy a seks to zupeeeełnie inna sprawa i jak wszystko gra między ludźmi to czas i miejsce zawsze się znajdą, nawet jak długo będą spali z dzieckiem Dla nas akurat spanie z dzieckiem było bardzo wygodne i komfortowe. Do tej pory jak maluch przychodzi się do nas rano przytulić, mąż go otula kołderką, całuje i mówi: "przecież synka nie wyrzucę" )))) ale jak mówię, obie strony muszą takie rozwiązanie akceptować. Myśmy woleli się wyspać razem z dzieckiem, a nie co chwilę biegać, a seks uprawiać można, jak jest się wyspanym, bo jak człowiek wykończony ciągłym bieganiem do drugiego pokoju czy chociażby wstawaniem, to i siły i ochoty brak a tak to jak pogłaszczesz po główce, przytulisz, nakarmisz bez wstawania i dziecię śpi, a co za tm idzie i Wy jesteście wyspani, to i nabiera sie chęci na seks i bliskość
Edytowane przez SzmaragdowyKotek Czas edycji: 2012-02-16 o 22:43 |
|
|
|
|
#1502 |
|
Konto usunięte
|
Dot.: Luty, marzec, kwiecień, maj - w czerwcu będzie komplet mam! Mamusie V-VI 2012 c
Ano, jeśli idzie o nas (bo moje rozwiązanie jest niepopularne
) my o tym rozmawialiśmy już, tapczan do pokoju był kupowany z myślą o tym... Co nie znaczy, że jeśli mąż będzie chciał przyjść pospać z nami, nie będzie mógł - będzie, będzie. Ale to już będzie zależeć od niego, a może wcale nie będzie tak źle, dziecko będzie grzeczne i będziemy sobie spać w 3 Tak jak piszesz SzmaragdowyKotku, jest to ustalone przez nas, żadne nic nikomu nie narzuca
|
|
|
|
#1503 |
|
Wtajemniczenie
|
No i to właśnie jest najważniejsze
żeby Wam pasowało, bo każde rozwiązanie będzie dobre, jeżeli wszystkim pasuje. Są różni dorośli i różne dzieci - są takie, które szybko przesypiają noce i nie mają problemów ze spaniem samodzielnie, ale są i takie, które mają kolki, problemy ze spaniem, lęki itp. Tak jak mówię, nasze dziecko akurat wymagało wspólnego spania, ale nam to naprawdę nie przeszkadzało i bardzo to lubiliśmy ja tam uważam, że z każdego czasu trzeba brać to, co najpiękniejsze - dla nas to było naprawdę super przeżycie spać nos w nos z takim malutkim przytulonym stworkiem a te chwile się już nie powtórzą, więc trzeba się nimi cieszyć. Oczywiście nie chcę nikogo przekonywać na siłę, piszę tylko jak było u nas. Jak synek już był starszy, to miałam problem ze spaniem wspólnym pt.: " bo wszyscy mówią, ze dziecko ma spać samo", to nasza pediatra tylko powiedziała: "nie musi" i zapytała czy to dla nas jest jakiś problem. Jak powiedziałam, że bardzo chętnie śpimy z dzieckiem, to zapytała, o co własciwie w takim razie chodzi i powiedziała - to śpijcie Państwo dalej A dziecko po jakimś czasie samo się wyprowadza, nie trzeba robić tego siłowo
Edytowane przez SzmaragdowyKotek Czas edycji: 2012-02-16 o 23:10 |
|
|
|
#1504 |
|
Zakorzenienie
|
|
|
|
|
#1505 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Dziekuje dziewczyny za kciuki Wrocilam od lekarza. Mialam zrobione normalne usg wszystko z serduszkiem wporzadku " Takze synus na 100%.Wiercil sie jak nie wiem chyba nie lubi jak mu sie robi usg. Dostalam kolejne 3 zdjecia dwie buzki i jedno z kciukiem w gorze smialam sie z lekarzem ze daje mi znac ze u niego w brzuszku wszystko wporzadku Cytat:
[1=ecd9a68db8379fc22aec146 35aa2645aca7c721b_6070dc9 9c9f91;32341775] Niespecjalnie się obawiam. Mamy temat w miarę przegadany. Może podam moje argumenty: 1. przez pierwszy miesiąc-dwa pewnie o seksie i tak można zapomnieć... A jeśli nie, to kto powiedział, że trzeba "to" robić tylko w nocy? ![]() 2. nawet teraz czasami wolałabym się przespać sama (możecie mnie zlinczować:P). Mamy dosyć wąskie łóżko, jak na nasze dwa brzuchy (mąż swoje waży, a i ja się zaokrąglam). Nie wyobrażam sobie skakania przez niego po porodzie (śpię pod ścianą, nie umiem z brzegu, mogę albo przy ścianie albo na całym łóżku) 3. jak zapewne zauważyłyście, jestem straszną histeryczką, więc tak będzie lepiej dla mojego zdrowia psychicznego ![]() 4. w weekendy pewnie będziemy spać normalnie razem, 5. mamy niedaleko z jednego pokoju do drugiego, zawsze można podskoczyć, przytulić się, 6. ostatecznie nie będzie to trwało wieczność Tak teraz piszę w teorii, może w praniu to się zmieni, może dziecko szybko będzie przesypiać noce i mąż będzie spać ze mną, ale na pewno na początek taka opcja u nas istnieje. [/QUOTE] Jesli o pkt 4 chodzi to mysli ze tak latwo uda Ci sie dziecko nauczyc z dnia na dzien ze 5 dni w tyg spij z Toba a w weekend sam? Moze byc ciazko ![]() Ja osobiscie jestem przeciwko temu aby dziecko spalo w jednym lozku z rodzicami .. w lozeczku obok jak najbardziej przez pierwsze miesiace pozniej w wlasnym pokoju. Po pierwsze wydaje mi sie to niebezpieczne a po drugie lozko to jednak miejsce dla rodzicow Znam pary ktore po urodzeniu dziecka przestaly sypiac razem maz w salonie zona z dzieckiem w sypialni i szczerze mowic nie miesci mi sie to w glowie. Ja rozumiem ze dziecko potrzebuje duzo uwagi ale napewno te dwie rzeczy mozna razem pogodzic.
|
|
|
#1506 | |||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
dlatego ja wlasnie bardzo boje sie porodu naturalnego - ogolnie slaba fizycznie jestem i boje sie, ze nie dam po prostu rady fizycznie tego zniesc... nawet dzis od rana rozmyslam nad sposobem porodu i doszlam do wniosku, ze bede musiala porozmawiac ze swoim lekarzem o tym i o moich watpliwosciach ![]() ---------- Dopisano o 06:49 ---------- Poprzedni post napisano o 06:48 ---------- Cytat:
![]() ---------- Dopisano o 06:56 ---------- Poprzedni post napisano o 06:49 ---------- [1=ecd9a68db8379fc22aec146 35aa2645aca7c721b_6070dc9 9c9f91;32359760]Ano, jeśli idzie o nas (bo moje rozwiązanie jest niepopularne ) my o tym rozmawialiśmy już, tapczan do pokoju był kupowany z myślą o tym... Co nie znaczy, że jeśli mąż będzie chciał przyjść pospać z nami, nie będzie mógł - będzie, będzie. Ale to już będzie zależeć od niego, a może wcale nie będzie tak źle, dziecko będzie grzeczne i będziemy sobie spać w 3 Tak jak piszesz SzmaragdowyKotku, jest to ustalone przez nas, żadne nic nikomu nie narzuca [/QUOTE]my tez rozwazamy tapczan do pokoju dziecka - wlasnie po to zeby czasem tam spac i przy nim czuwac ![]() ---------- Dopisano o 06:58 ---------- Poprzedni post napisano o 06:56 ---------- Cytat:
![]() dzis jade obejrzec i ewentualnie zakupic lozeczko |
|||
|
|
|
#1507 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
Co do spania z dzieckiem to ja mam podobne zdanie jak zaabcia. Ale rzeczywistośc wszystko zweryfikuje. No dziewczyny mamusie mmarcowo - kwietniowe rozpakowują się , ale my musimy jeszcze zaciskać nogi.
|
|
#1508 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
ja kupilam maxi cosi mura 4, jestem narazie bardzo zadowolona no ale wiadomo - wyjdzie w praniu. jesli chodzi o jego wady to z tego co czytalam to ma szeroki rozstaw kol tylnych - i faktycznie porownywalnie do xlandera czyli dosc spory, mala buda w spacerowce wiec nie wiem na ile osloni dziecko przed wiatrem no ale nie martwie sie tym za bardzo, najwyzej bedziemy mala hartowac (Irysy to podobno najbardziej zahartowany narod w Europie ) no i nie wiem jeszcze jak bedzie sie zachowywal ten palak w spacerowce - ale zawsze mozna sie go pozbyc i uzywac samych pasow. poza tym wydaje sie byc super. kupilam go w sklepie tutaj eurobaby ale musialam czekac 2 tyg az przyjdzie z magazynu bo nie maja na stanie za duzo towaru. zamawiasz, placisz depozyt i czekasz. ja tutaj w Dublinie widze duzo ludzi z tymi wozkami z polskiego sklepu jumper X wiec chyba sa zadowoleni. no i od razu widac po wozku ze to Polacy moze poszukaj jakiegos info na gazeta.ie - tam tez sa rozne fora. wspolczuje ze tak wyszlo z tymk wozkiem z polski. nie ma to jak sie na cos napalic a potem taka kiszka.. zapytam jeszcze mojej kolezanki bo ona zamawiala wozek z Polski i na pewno nie placila tyle. wiem tylko ze przyszedl najpierw do niej do domu i potem kurierem przyslala go tutaj. placila 1eur za kilogram wiec nie bylo tragedii. dam znac jak sie cos wiecej dowiem |
|
|
|
|
#1509 |
|
Zakorzenienie
|
dzięki Timii - ale ja już zdecydowałam że jeśli nie upatrzę tutaj nic to kupuje ten Dubliński - czasami nie można mieć wszystkiego
![]() idę zaraz do lekarza a potem weekend ze znajomymi...ojej już się nie mogę doczekąć! w końcu ktoś ze starej paczki przyjedzie do mnie
|
|
|
|
#1510 | |||
|
Zakorzenienie
|
Ty pierwsza
![]() Litości... w przyszłym tygodniu koleżanka na urlop idzie, więc może od marca zacznę. ![]() Cytat:
![]() Cytat:
Fajny brzuszek ![]() Cytat:
|
|
|
#1511 |
|
Zakorzenienie
|
dzięki Agata
![]() jak tam poranek? u mnie zapowiada się bajecznie szybki - zaraz do Gp potem kupić coś na obiad, co prawda R zrobił wczoraj beef strogonof - ale trzeba mieć coś na zaś i do domu, bo goście na weekend przyjeżdzają i przywożą mi "drzewo" dla dziecka - mój kolega zrobił taki stojak - na książeczki i płyty w formie drzewa - będzie coś fajnego w pokoju
|
|
|
|
#1512 |
|
Wtajemniczenie
|
Ja od 8.00 w pracy
(ale jeszcze tylko 8 dni ). Poza tym dziś luźniejszy dzień to będę na bieżąco z wątkiem
|
|
|
|
#1513 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
i w ogóle moi rodzice mieszkają bardzo blisko niego. Z tego co słyszałam, to po rewolucji dr. Szełemeja, jest tam cud miód i orzeszki. Wierzę, bo jak babcia Męża leżała na oddziale kardiologicznym, to normalnie miała opiekę na bardzo wysokim poziomie . Moja mama się śmieje, że jak przyjedziemy na święta, to w razie czego mamy blisko na porodówkę . Chociaż wolę, żeby Maja była "Holenderką", bo wiąże się to z wieloma dotacjami i ogólnie wsparciem od strony Holandii. Poza tym zakochałam się w tym hotelu położniczym.
|
|
|
|
|
#1514 |
|
Zakorzenienie
|
A ja najchętniej poszłabym do domu. Spać!
|
|
#1515 |
|
Rozeznanie
|
Ale cisza dzisiaj. Nie mówicie, że Was zasypało. U mnie też kolejny pracowity dzień. Głowa już umyta, teraz tylko czekam aż wyschnie. Jadę do pracy po pita i po wyniki. Na szczęscie nie dzwonili do mnie z laboratorium to raczej są dobre. Póxniej jakiś obiad - dzisiaj postanowiłam zrobić pierwszy raz w życiu zrazy. Zobaczymy czy mi się uda.
Monika Faustyna widzisz jaki ten świat mały. Może w święta spotkamy się w szpitalu?? Tfu, tfu. Oby jak najdłużej wytrzymać. A tak na poważnie to fakt. Ogólnie to jest ponoć jeden z lepszych szpitali na Dln Śląsku. Ma bardzo wysoki stopień referencyjności jeżeli chodzi o opiekę nad noworodkami i matkami i ogólnie ginekologię. Mam nadzieję, że uda mi się dotrzeć tam z Wrocławia. Ponoć też personel jest bardzo miły. agata - czas na odpoczynek i zwolnienie.
MIKOŁAJ Edytowane przez aga_bre Czas edycji: 2012-02-17 o 09:30 |
|
|
|
#1516 |
|
Zakorzenienie
|
Ja oglądam ddtvn i się wkurzyłam. Babka we Wrocławiu zaczęła rodzić, pojechała do szpitala, porobili jej badania i wywalili do domu, bo... miejsca nie było
. A jak dziennikarze potem zadzwonili do tego szpitala, to powiedzieli: "no zdarza się czasem"... ja pierniczę Edytowane przez MonikaFaustyna Czas edycji: 2012-02-17 o 09:32 |
|
|
|
#1517 |
|
Wtajemniczenie
|
Ja też SPAĆ!!!
Ostatnio (tzn. już gdzieś od 2 tyg.) w ogóle się nie mogę wyspać w nocy. Kładę się codziennie przed 23.00, wstaję o 6.30 (ponad 7 godz.), ale w nocy się budzę po 5-10 razy i praktycznie przy każdej zmianie pozycji wybudzam się tak na maxa. Rano jak budzik zadzwoni to też budzę się bez problemu, ale jak siadam w pracy przed kompem to zaczynam ziewać... ---------- Dopisano o 09:33 ---------- Poprzedni post napisano o 09:32 ----------
|
|
|
|
#1518 |
|
Zakorzenienie
|
Witam!
Dzięki wielkie! Wrzucę fotki i idę poczytać...
|
|
|
|
#1519 |
|
Zakorzenienie
|
|
|
|
|
#1520 |
|
Zakorzenienie
|
Mąż się śmiał, że się mały za głowę łapie, czemu mu tak dokuczają...
|
|
|
|
#1521 |
|
Zadomowienie
|
Tacca gratulujemy
Mąż jak zobaczył żebra to, aż zbladł, że mały taki chudy a później dopiero doczytał, że tkanka tłuszczowa zbiera się od połowy 6 miesiąca
|
|
|
|
#1522 | ||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Kurna kiedy ten śnieg przestanie padać Wczoraj myślałam,że pojadę do szpitala ale nie miałam z kim młodego zostawić bo babcia była po piwie Tak mnie bolał brzuch,że myślałam że rodzę,mało tego czułam straszny napór na pipkę i bolały mnie kości koło pipy i plecy.I chyba pójdę do gina-kur.a jak mnie nie przyjmą to ich rozniose I mały tak mnie strasznie kopał-jak nigdy,bolało aż chodziłam do łazienki sprawdzić palcem tam na dole![]() ---------- Dopisano o 09:47 ---------- Poprzedni post napisano o 09:45 ---------- Cytat:
|
||
|
|
|
#1523 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Może trzeba pracę zmienić, może ta nas nudzi? ---------- Dopisano o 09:53 ---------- Poprzedni post napisano o 09:52 ---------- Cytat:
|
|
|
#1524 |
|
Wtajemniczenie
|
|
|
|
|
#1525 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
Z tym szpitalem to normalnie szok... Jak tak można... Ciekawe czemu ta dziewczyna wróciła do domu zamiast do innego szpitala jechać, tak swoją drogą...? No słodkie... Ja się zakochałam... |
||
|
|
|
#1526 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
#1527 |
|
Wtajemniczenie
|
|
|
|
|
#1528 | ||||
|
Wtajemniczenie
|
Dzień dobry.
Wczoraj miałam kiepski wieczór. Narobiłam się w ciągu dnia w kuchni, a P wrócił z pracy i jeszcze mnie wkurzył. Pokłóciłam się z nim i oczywiście padło dużo słów za dużo Czasami mam takie myśli, że gdyby nie ciąża, to zostałabym sobie sama samiusieńka i tak byłoby najlepiej ![]() Cytat:
Zdarzy się do tego zapomnieć portfela i wtedy już porażka na całej linii ![]() Cytat:
Miał wtedy może z 13lat. Cytat:
Cytat:
Lecę się szykować, bo jadę z Babcią do szpitala na kontrolę. Do zgadania później. |
||||
|
|
|
#1529 | |||
|
Rozeznanie
|
Cytat:
Cytat:
Cytat:
hausewife menager
MIKOŁAJ Edytowane przez aga_bre Czas edycji: 2012-02-17 o 10:08 |
|||
|
|
|
#1530 |
|
Wtajemniczenie
|
moj maz tez ostatnio ze mna chodzil na usg zeby wlasnie malutka zobaczyc i zawsze sie zaslaniala rączkami
lekarz robil 4 podejscia do 3d i zawsze z lapkami, nawet on sie smial wogole to ostatnio przeczytalam w ksiazce o dzidziolkach, ze w zyciu plodowym malenstwa ssa kciuk i ktos opisal, ze podczas badania usg wyszlo, ze dzidzius nie potrafil docelowac dobie paluszkiem do buzi i sie rozplakal ![]() ![]() nawet w brzuszku placza
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 19:25.

nawet powiem, że lubimy, bo maluch często do nas przychodzi, żeby się przytulić
Dla nas akurat spanie z dzieckiem było bardzo wygodne i komfortowe. Do tej pory jak maluch przychodzi się do nas rano przytulić, mąż go otula kołderką, całuje i mówi: "przecież synka nie wyrzucę"

" Takze synus na 100%.Wiercil sie jak nie wiem chyba nie lubi jak mu sie robi usg. Dostalam kolejne 3 zdjecia dwie buzki i jedno z kciukiem w gorze smialam sie z lekarzem ze daje mi znac ze u niego w brzuszku wszystko wporzadku
dlatego ja wlasnie bardzo boje sie porodu naturalnego - ogolnie slaba fizycznie jestem i boje sie, ze nie dam po prostu rady fizycznie tego zniesc... nawet dzis od rana rozmyslam nad sposobem porodu i doszlam do wniosku, ze bede musiala porozmawiac ze swoim lekarzem o tym i o moich watpliwosciach 

że co, że kto 

. A jak dziennikarze potem zadzwonili do tego szpitala, to powiedzieli: "no zdarza się czasem"... ja pierniczę