Luty, marzec, kwiecień, maj - w czerwcu będzie komplet mam! Mamusie V-VI 2012 cz. IV - Strona 62 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Poczekalnia - będę mamą

Notka

Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo.

Pokaż wyniki sondy: Jaki wybieramy tytuł V cz. naszego wątku?
Nogi mocno zaciskamy, pierwsze porody jeszcze przed nami. 0 0%
Na nasze maleństwa czekamy, póki co nogi zaciskamy. 0 0%
Jeszcze z brzuszkami pobiegamy, do porodów trochę czasu mamy. 0 0%
Pobiegamy jeszcze z brzuszkami, zanim przywitamy się z maluszkami. 2 3,39%
Wyprawkę powoli kompletujemy, w maju-czerwcu powijemy. 2 3,39%
Najpóźniej za 3 miesiące powitamy nasze brzdące. 4 6,78%
Brzuszki mocno podskakują, maluszki na świat się już szykują. 22 37,29%
Koniec już zimowych chłodów, coraz bliżej do porodów. 15 25,42%
Już zimy końcówka, teraz czeka porodówka. 6 10,17%
Wiosna juz za pasem, niedługo pierwsze spotkanie z bobasem. 8 13,56%
Głosujący: 59. Nie możesz głosować w tej sondzie

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2012-02-19, 18:52   #1831
_agata
Zakorzenienie

Dot.: Luty, marzec, kwiecień, maj - w czerwcu będzie komplet mam! Mamusie V-VI 2012 c

Cytat:
Napisane przez kapukat Pokaż wiadomość
tak właśnie - mam podobne zdanie, ale z braku laku niestety będę miała cięższy wózek - szczęście w nieszczęściu że nie muszę go nigdzie wnosić ani go rozkładać, bo mam parterowy dom i wózek ewentualnie będzie stał w przedpokoju a chętnie też kupiłabym taki 10 kg

_Agata - ponieważ Ty dużo już czytałaś i wiesz co nieco - co myślisz o tych pieluszkach? http://ie.bambinomio.com/ie znalazłam je tutaj i wyglądają ciekawie - a jak mówiłam chciałabym spróbować tylko trochę później niż od noworodka
Gdybym nie miała wyboru, brałabym taki wózek jaki mam w zasięgu ręki. Ty jesteś zmuszona kupić taki a nie inny, ale wierzę, że będziesz zadowolona. Przecież to nie tak, ze cięższy = gorszy. Wózek ma służyć do wożenia dziecka, a nie być maszyną wielofunkcyjną. My się tutaj rozwodzimy nad wyższością jednego nad drugim, a myślę, że każda będzie zadowolona z tego, który kupi. Posłuży przez rok czy trochę więcej, i trzeba będzie pewnie rozglądać się za lekką, małą spacerówką, bo dzieci zaczną chodzić, i wózek nie będzie potrzebny cały czas

O tych pieluszkach trudno mi coś napisać, bo z tymi konkretnymi się nie spotkałam. Jak spróbujesz to się przekonasz
Ile kosztują?

Cytat:
Napisane przez Dasti80 Pokaż wiadomość
Dzień doberek
Wczoraj pokłóciłam się z teściową na skypie (dobrze że mieszka 600km od nas), już nie mogłam zdzierżyć jej gadania i "dobrych" rad które mnie nie interesują i się o nie nie pytam np. już jakiś czas temu mówiła że jak urodzę to przez miesiąc nie mogę z dzieckiem wychodzić na dwór, nie chciałam być złośliwa więc jednym uchem wpuściłam a drugim wypuściłam i takie ględzenie miałam od kilku miesięcy, z rozmowy na rozmowę coraz bardziej mnie w☠☠☠☠iała, a wczoraj już nie wytrzymałam i byłam złośliwa jak usłyszałam że ona się pytała lekarza i powiedział że przez miesiąc na dwór nie można wychodzić to jej powiedziałam że ja się spytam po porodzie i wtedy podejmę decyzję, potem był rozkaz że muszę ciuszki prasować na co jej odpowiedziałam ze nie mam zamiaru, ona już się coraz czerwieńsza robiła ze złości i zaczęła mnie pouczać co mam spakować do torby do szpitala (jakbym nie wiedziała) głównie chodziło jej o podpaski a o podkładach i majtkach poporodowych nie słyszała, więc jej powiedziałam że wiem doskonale co mam spakować a o podpaskach nie mam zamiaru z nią rozmawiać bo to są moje intymne sprawy o których z własną matką nie rozmawiam a ona z butami w ten temat wchodzi, wtedy ona zaczęła drzeć gumiora, rozpłakała się i poleciała do drugiego pokoju. A jeszcze wcześniej powiedziała że ona mi to mówi bo jej zależy na bezpieczeństwie jej wnuka, jakbym chciała zrobić krzywdę swojemu dziecku, niecierpię jej
Dasti, przepraszam, ale strasznie mnie to rozbawiło
Gdyby mi ktokolwiek w ten sposób zaczynał wywody robić to bym tego skypa wyłączyła, udając, ze jakaś awaria jest
Nieprawdopodobne, że dorosła osoba drugiej dorosłej osobie aż tak na siłę chce coś wbić do głowy.
Wiem, że są matki i teściowe, do których nic nie trafia, żadne argumenty nie przekonują, są wszechwiedzące. Ale one swoje dzieci już wychowały i wara im od naszych. Za nic w świecie nie pozwalam sobie na takie narzucanie zdania. Od początku to pokazałam, i mam spokój Ale wiem, że nie do każdej teściowej da się przemówić.
Serdecznie współczuję.

Cytat:
Też mam takie zdanie o x-landerach, ale mój tż musi się przekonać że takie właśnie są, nasi znajomi bardzo chwalili sobie ten wózek, dla dwójki dzieci im posłużył i dlatego mój tż taki napalony jest.
Bo to na pewno jest bardzo dobry wózek, w końcu wiele osób go kupuje i korzysta w pełni zadowolenia. Tylko ta waga i jego nieporęczność skreślają go definitywnie
A jako, że na początku przede wszystkim ja będę wózek prowadzała, to chłop wybór pozostawia mnie. No i chociażby do teściów musimy wózek wnieść na drugie piętro, czy oni sami będą musieli to zrobić. A nie chcę ich nadwyrężać

Cytat:
Napisane przez SzmaragdowyKotek Pokaż wiadomość
Tak, wszystko zalezy od pogody najpierw troszkę przy oknie czy na balkonie, dziecko ubrane jak do wyjścia, a potem po kilku dniach takiego werandowania na dwór, po dwóch tygodniach to juz spokojnie. No i stan zdrowia maluszka też jest ważny, oczywiście, zwłaszcza na początku. Generalnie nie wychodzimy z takim małym dzieckiem kiedy na dworze jest powyżej plus 25 stopni albo poniżej minus 10, jak silny wiatr, to nawet jak jest minus 5 czy 0 stopni. No tak ogólnie zdroworozsądkowo po prostu
Dodam tylko, że w pełnym słońcu spacery też są niewskazane. Najlepiej rano, do 10-11, a później po 15-16, kiedy słońce trochę niżej zejdzie i nie ma takiego skwaru jak w południe

Cytat:
Napisane przez andzya Pokaż wiadomość
ja pierniczę, skąd ja to znam... Tylko ja mam gorzej, bo moja teściowa prowadzi pogotowie dla niemowlaków i trwa już od 10 lat, więc od 10 lat ciągle ma w domu dzieciaczki kilkudniowe aż zazwyczaj do roku (to zależy od ich sytuacji prawnej). Więc wyobraź sobie jaka ona jest dopiero wszechwiedząca.... Masakrator....
To ja chyba pójdę się pomodlić za moją. Też zajmuje się dziećmi i wiedzę ma ogromną, Ale przekazuje mi ją w jakieś takiej przyswajalnej formie, bez narzucania swojego zdania. I jak widzi, że przesadza, to stopuje.

o
_agata jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-02-19, 18:53   #1832
ecd9a68db8379fc22aec14635aa2645aca7c721b_6070dc99c9f91
Konto usunięte

Dot.: Luty, marzec, kwiecień, maj - w czerwcu będzie komplet mam! Mamusie V-VI 2012 c

Ja też mam Moulinexa i jestem zadowolona, chleb piecze, ciasto na bułki/chałki/pizzę zagniecie i więcej mi nie jest potrzebne Ma duuużo programów (a korzystam z 2, może 3), 3 opcje zarumienienia chlebka i 3 wersje wagowe.
ecd9a68db8379fc22aec14635aa2645aca7c721b_6070dc99c9f91 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-02-19, 19:39   #1833
8ewus8
Zadomowienie

Cytat:
wiesz, moja rodzina akurat jest spoko, strasznie mnie wspiera i w ogóle. Ale rodzina męża.... Nawet nie zostałam zapytana jak się czuję i czy wszystko z dzieckiem okej. Eh, szkoda gadać.
A powiem Ci, że mój charakter jest bardzo trudny ... Często przez takie podejście nie jest mi łatwo w życiu ...
A Ty się nic nie martw Nasze rodziny będą idealne
ja na szczęście w tej kwestii nie moge narzekac. Moja teściowa była u mnie w szpitalu, codziennie dzwoniła, szukała przez taką lekarkę z rodziny dobrego urologa. Generalnie bardzo się przejęła moim zdrowiem.
8ewus8 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-02-19, 19:43   #1834
Konto usunięte

Dla dziewczyn, które tak jak ja nienawidzą zimy: oglądam dwie prognozy, według których na początku marca mają już być temperatury rzędu 8-10 stopni a do tego czasu najniższa temperatura w dzień to ok. 3 stopnie.... Żeby to się sprawdziło
ecd9a68db8379fc22aec14635aa2645aca7c721b_6070dc99c9f91 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-02-19, 19:51   #1835
SzmaragdowyKotek
Wtajemniczenie

[QUOTE=_agata;32410964]

Dodam tylko, że w pełnym słońcu spacery też są niewskazane. Najlepiej rano, do 10-11, a później po 15-16, kiedy słońce trochę niżej zejdzie i nie ma takiego skwaru jak w południe

Tak, takno i wiadomo, dzieci wyłącznie w cieniu
SzmaragdowyKotek jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-02-19, 20:01   #1836
Dasti80
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez _agata Pokaż wiadomość
Dasti, przepraszam, ale strasznie mnie to rozbawiło
Gdyby mi ktokolwiek w ten sposób zaczynał wywody robić to bym tego skypa wyłączyła, udając, ze jakaś awaria jest
Nieprawdopodobne, że dorosła osoba drugiej dorosłej osobie aż tak na siłę chce coś wbić do głowy.
Wiem, że są matki i teściowe, do których nic nie trafia, żadne argumenty nie przekonują, są wszechwiedzące. Ale one swoje dzieci już wychowały i wara im od naszych. Za nic w świecie nie pozwalam sobie na takie narzucanie zdania. Od początku to pokazałam, i mam spokój Ale wiem, że nie do każdej teściowej da się przemówić.
Serdecznie współczuję.
Bo jej wywody są śmieszne, ale mi do śmiechu nie jest. Całe 11 lat przymykałam oko na jej gadanie, a w ciąży chyba hormony mi na to nie pozwalają

Po szklistych oczach je poznasz, po chwiejnym głosie
Po marzeniach w pył obróconych, po kołysankach nie wyśpiewanych
Po imionach nie nadanych, po smutku lepiej lub gorzej skrywanym
Po tym wszystkim poznasz Aniołkowe mamy....

Dasti80 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-02-19, 20:16   #1837
aga_bre
Rozeznanie

Cytat:
Dzień doberek
Wczoraj pokłóciłam się z teściową na skypie (dobrze że mieszka 600km od nas), już nie mogłam zdzierżyć jej gadania i "dobrych" rad które mnie nie interesują i się o nie nie pytam np. już jakiś czas temu mówiła że jak urodzę to przez miesiąc nie mogę z dzieckiem wychodzić na dwór, nie chciałam być złośliwa więc jednym uchem wpuściłam a drugim wypuściłam i takie ględzenie miałam od kilku miesięcy, z rozmowy na rozmowę coraz bardziej mnie w☠☠☠☠iała, a wczoraj już nie wytrzymałam i byłam złośliwa jak usłyszałam że ona się pytała lekarza i powiedział że przez miesiąc na dwór nie można wychodzić to jej powiedziałam że ja się spytam po porodzie i wtedy podejmę decyzję, potem był rozkaz że muszę ciuszki prasować na co jej odpowiedziałam ze nie mam zamiaru, ona już się coraz czerwieńsza robiła ze złości i zaczęła mnie pouczać co mam spakować do torby do szpitala (jakbym nie wiedziała) głównie chodziło jej o podpaski a o podkładach i majtkach poporodowych nie słyszała, więc jej powiedziałam że wiem doskonale co mam spakować a o podpaskach nie mam zamiaru z nią rozmawiać bo to są moje intymne sprawy o których z własną matką nie rozmawiam a ona z butami w ten temat wchodzi, wtedy ona zaczęła drzeć gumiora, rozpłakała się i poleciała do drugiego pokoju. A jeszcze wcześniej powiedziała że ona mi to mówi bo jej zależy na bezpieczeństwie jej wnuka, jakbym chciała zrobić krzywdę swojemu dziecku, niecierpię jej

Super
Mój to czasami tak kopie że szklanka z piciem stojąca na brzuchu się podnosi

8ewus8 wszystkiego najlepszego kochana
O jaaa to nie najlepiej. Ja na szczęście mam super teściową. Mówi mi co za jej czasów się orbiło, ale zawsze pada tekat, że teraz to na pewno inne są poglądy i powinnam robić jak mi lekarz każe i przede wszystkim nie sluchać nikgo. Także ja narzekać nie mogę.

A właśnie jak to jest z tym wychpdzeniem?? Ja uważam, że bez przesady skoro będzie cieplutko to czemu mam dziecko w domu kisić?? I naprawdę nie można gości w domu przyjmować bo bakteriami się dziecko zarazi?? Kurczę za naszych czasów tak nie było.

Cytat:
Napisane przez onething Pokaż wiadomość
To ja, to ja, to ja Cieszę się, że ciacho smakowało, bo ja je uwielbiam za to, że mogę go jeść bardzo dużo i mnie po nim nie mdli

Z tym kopaniem to ja mam tak samo, wczoraj wieczorem wypychał mnie nóżką, a ja go "gilgotałam", a jak zabawę skończyłam to mnie zaczęło w środku łaskotać, bo się układał do snu. Ale to cudowne uczucie

Dziewczyny, które pieką same chleb: jakich urządzeń używacie i na co zwracać uwagę przy zakupie takiego urządzenia? Mama chce kupić, a że mam tu specjalistki to proszę o radę
Ja piekę w piekarniku z mieszanek i jest super. Więc w maszynkach nie pomogę.

Wiecie miałam dzisiaj do wieczora fatalny dzień. Dzidziuś był mało aktywny i zaczęlam się poważnie zastanawiać nad pojechaniem na pogotowie. Tzn nie ruszył się ani po zjedzeniu słodkiego, ani po lekkich ćwiczeniach jakie sobie robię. Naprmalnie się wystarzyłam. Dopiero tak z pół godziny temu sie odezwał i aż mi kamień spadł z serca. Myślicie, że przesadzam??
Stary 2012-02-19, 20:16   #1838
rinco
Wtajemniczenie

Cytat:
To ja, to ja, to ja Cieszę się, że ciacho smakowało, bo ja je uwielbiam za to, że mogę go jeść bardzo dużo i mnie po nim nie mdli
Ciasto przepyszne i takie leciutkie, że faktycznie można jeść i jeść i nie czuje się jak kalorie wchodzą w tyłek

[1=ecd9a68db8379fc22aec146 35aa2645aca7c721b_6070dc9 9c9f91;32411836]Dla dziewczyn, które tak jak ja nienawidzą zimy: oglądam dwie prognozy, według których na początku marca mają już być temperatury rzędu 8-10 stopni a do tego czasu najniższa temperatura w dzień to ok. 3 stopnie.... Żeby to się sprawdziło [/QUOTE]

Oby!!! Też już nie mogę się doczekać wiosny
(Ja zimę lubię, ale bez nart to już mniej)

Ciekawe co to za wózek
http://www.pudelek.pl/artykul/38366/...cerze_zdjecia/
Jakoś tak nieproporcjonalnie wygląda, a kosztował pewnie majątek
rinco jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-02-19, 20:21   #1839
Gaabbi
Wtajemniczenie

Cytat:

Ciekawe co pan Zawitkowski radzi jak dziecko w tej spacerówce uśnie
Żeby była jasność, Pan Zawitkowski nie jest moim autorytetem w sprawie opieki nad dzieckiem. On nie mówił, że dziecko nie może USNĄĆ w spacerówce, tylko nie powinno w niej dłużej spać. Powiedział, że lepiej w takiej sytuacji położyć się z dzieckiem np. na kocyku pod drzewkiem
Nikt nikomu nie każe się stosować do takich zaleceń, ale jeśli wolicie, to mogę nie pisać takich zasłyszanych informacji. Będę to pozostawiała dla swojej wiadomości

Cytat:
no właśnie ja też nie uważam, żeby brzuszek mój był duży. Gaabi tak napisała, dlatego trochę się zdziwiłam
Duży w porównaniu do mojego, ale dzieli nas chyba 5 tygodni ciąży Nie mam porównania, bo chyba żadna inna dziewczyna nie wrzucała zdjęcia w 28tc

A propo teściowych, to współczuję.
Ja na swoją nie narzekam. Dzisiaj zaprosiła nas na pyszny obiad i zrobiła specjalnie dla mnie kapustę ze śmietaną i koperkiem mniam...
Na deser dwa rodzaje ciasta i jeszcze prowiant do domu
Gaabbi jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-02-19, 20:27   #1840
anulka4771
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez rinco Pokaż wiadomość
Ciekawe co to za wózek
Orbit bodajże.Ona wygląda jakby szła spory kawał za tym wózkiem.

Filipek ur 28.12.2007
Szymonek ur 15.05.2012

Ćwiczę
anulka4771 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-02-19, 20:33   #1841
Tacca
Zakorzenienie

Ja się oddaję manii butowej... Kolejne uzależnienie... I oglądamy z mężusiem dzisiejsze zakupy i prezenty od siostry.
Stary 2012-02-19, 20:47   #1842
Konto usunięte

A ja mam dzisiaj dzień pysznego jedzenia
Obiadek - super miękkie mięsko z kurczaka zrobione a la kotlet, ziemniaczki i kapustka z grzybami, potem sernik na zimno, a na kolację pasta jajeczna na chlebie z serem+pomidor, pycha A najlepsze, że wszystko sama zrobiłam, bo wyjątkowo mi się chciało
Stary 2012-02-19, 21:04   #1843
agatka661
Zakorzenienie

GG do agatka661

kurde znow nie mialam kopmpa, no ale wczoiraj mialam badania.....
zrobili mi tsh
1.5
a tydzien temu w czw cyzli w sumie 10 dni temu mialam 2,99
nbie zmienialam dawki
szmaragdowykotek Ty sie znasz co o tym myslisz ?? no kurde tydzien i taki spadek ?
inne badania krwi i moczu ok
agatka661 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-02-19, 21:04   #1844
SzmaragdowyKotek
Wtajemniczenie

Cytat:
to prawda jak egzaminatorka chciała "udupić" mojego brata na koniec, po wszystkich jazdach - to kazała mu otworzyć maskę i zapytała jakiego oleju się używa do samochodu - jak jej powiedział że samochodowego to zapytała o nazwę, jak powiedział że w zależności od przejechanych kilomterów to zapytała - czyli jakiego - jak wkurzył się i odpowiedział że od tego jest instrukcja obsługi w samochodzie, aby to sprawdzić, a w ostateczności jedzie się do mechanika, żeby nie pomylić to powiedziała mu że w takim razie niech przyjdzie następnym razem z informacjami od mechanika bo tym razem nie zdał...

Tak... słonecznikowego albo oliwy, wyłącznie z pierwszego tłoczenia na zimno ja tylko pamiętam, że syntetyk albo półsyntetyk, taki jaki był ostatnio wlewany, ale od tych rzeczy to ja mam męża jednym zadają takie pytania, a innych przepuszczają nawet jak im się myli pedał gazu z hamulcem - w koleżankę niedawno wjechał facet.. bo własnie pedały mu się pomyliły
u nas w ośrodku jeszcze była praktyka oblewania kursantów na takich malutkich uliczkach, dosłownie 5 metrów długości każda, ruch żaden - ale były jednokierunkowe i trzeba było przy skręcie podjechać do lewej krawędzi - uczyliśmy się tych uliczek na pamięć. Teraz w ramach prostestu z satysfakcją jeżdżę dokładnie środkiem tych uliczek i mam to w d****e.
Stary 2012-02-19, 21:04   #1845
_agata
Zakorzenienie

Cytat:
Ciekawe co to za wózek
Orbit Baby G2 http://ekowozki.pl/Wozki-wielofunkcy...CabrioFix.html
No tani nie był

Cytat:
Napisane przez Gaabbi Pokaż wiadomość
Żeby była jasność, Pan Zawitkowski nie jest moim autorytetem w sprawie opieki nad dzieckiem. On nie mówił, że dziecko nie może USNĄĆ w spacerówce, tylko nie powinno w niej dłużej spać. Powiedział, że lepiej w takiej sytuacji położyć się z dzieckiem np. na kocyku pod drzewkiem
Nikt nikomu nie każe się stosować do takich zaleceń, ale jeśli wolicie, to mogę nie pisać takich zasłyszanych informacji. Będę to pozostawiała dla swojej wiadomości
Gaabbi, ależ jak najbardziej wrzucaj. Dla mnie każda informacja jest bardzo cenna.

[1=ecd9a68db8379fc22aec146 35aa2645aca7c721b_6070dc9 9c9f91;32413092]A ja mam dzisiaj dzień pysznego jedzenia
Obiadek - super miękkie mięsko z kurczaka zrobione a la kotlet, ziemniaczki i kapustka z grzybami, potem sernik na zimno, a na kolację pasta jajeczna na chlebie z serem+pomidor, pycha A najlepsze, że wszystko sama zrobiłam, bo wyjątkowo mi się chciało [/QUOTE]

A ja właśnie skończyłam robić bułki. Teraz tylko wyrosną i do pieca.

o
Stary 2012-02-19, 21:12   #1846
SzmaragdowyKotek
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez aga_bre Pokaż wiadomość
A właśnie jak to jest z tym wychpdzeniem?? Ja uważam, że bez przesady skoro będzie cieplutko to czemu mam dziecko w domu kisić?? I naprawdę nie można gości w domu przyjmować bo bakteriami się dziecko zarazi?? Kurczę za naszych czasów tak nie było.

Wiesz, zimą tez inaczej, niż latem. Na pewno jak ktoś jest zakatarzony, to lepiej sobie odpuścić wizyty. Przestrzegam tez przed jakimikolwiek sklepami - jak mówi nasza pediatra - lepiej nie ryzykować - 3 minuty w sklepie, 3 tygodnie antybiotyków - choroba u noworodka czy małego niemowlęcia jest zawsze czymś bardzo poważnym. Ten okres aklimatyzacji jest po to, że dziecko rodzi się bez żadnej flory bakteryjnej i nie ma kompletnie żadnej odporności, więc najpierw chodzi o to, żeby "oblazły" je Wasze baktrerie, takie domowe, a nie czyjeś. Na pewno żadnego całowania, ja tam akurat nie przepadam osobiście za robieniem z dziecka maskotki i podawaniem go sobie z rąk do rąk piętnastu całującym ciociom, bo i bodźców za dużo i bakterii. W taką ładną pogodę można śmiało spotkać się np. w zacienionym ogródku kawiarni, wypić soczek, pogadać, a dziecku dać święty spokój małe dziecko nie potrzebuje wielu bodźców, najważniejsi dla niego są rodzice i święty spokój, niczego więcej mu nie trzeba, dopiero później, ale to tylko moja osobista opinia
I bo ja wiem, czy kiedyś było inaczej? To chyba zależy od podejścia. Moi rodzice wiem np. że też bardzo pilnowali, żeby nie było żadnego całowania (po rączkach też, bo rączki za chwilę wylądują w buzi), czy tabunu ludzi naraz. Ostrożność tego typu to zupełnie co innego niż chowanie dziecka w sterylnych warunkach i pod kloszem - już wspominałam, że moje dziecko jadło smoka z podłogi itp, więc to naprawdę nie o to chodzi. To dwie kompletnie inne sprawy. Chodzi o to, żeby nie bombardować układu immunologicznego noworodka, który jest kompletnie bezbronny, jakimiś cudzymi bakteriami. Najpierw niech to będą domowe, nieszkodliwe bakterie, na inne przyjdzie czas później

Edytowane przez SzmaragdowyKotek
Czas edycji: 2012-02-19 o 21:18
Stary 2012-02-19, 21:32   #1847
andzya
Zakorzenienie

Cytat:
Ciekawe co to za wózek

Wózek Orbit Baby. Siedziałam gdzieś w poczekalni i przeglądałam Party Tam była sesja Muchy ze spaceru, ze sprytnie zaprezentowaną reklamą firmy wózka

---------- Dopisano o 21:32 ---------- Poprzedni post napisano o 21:26 ----------

Cytat:

Duży w porównaniu do mojego, ale dzieli nas chyba 5 tygodni ciąży Nie mam porównania, bo chyba żadna inna dziewczyna nie wrzucała zdjęcia w 28tc
kochana, ja w 23 tygodniu ciąży miałam taki brzuszek jaki Ty masz na tym zdjęciu, które wrzuciłaś w 19 tygodniu tak jak napisałam, on mi jakieś 2- 3 tygodnie temu zaczął wystrzelać do przodu
Stary 2012-02-19, 21:38   #1848
śliweńka
Zakorzenienie

Cytat:
no właśnie ja też nie uważam, żeby brzuszek mój był duży. Gaabi tak napisała, dlatego trochę się zdziwiłam

ja pierniczę, skąd ja to znam... Tylko ja mam gorzej, bo moja teściowa prowadzi pogotowie dla niemowlaków i trwa już od 10 lat, więc od 10 lat ciągle ma w domu dzieciaczki kilkudniowe aż zazwyczaj do roku (to zależy od ich sytuacji prawnej). Więc wyobraź sobie jaka ona jest dopiero wszechwiedząca.... Masakrator....
ja też mam problem bo moja jest pielęgniarką kazała mi iść do sr, szpital chciała mi szukać, lekarza zmieniać a wczoraj iść prywatnie do okulisty przed porodem i dentysty najlepsze jak jeszcze nie urodziłam a kazała szukać ortopedy by iść z bioderkami

Cytat:

Z tym kopaniem to ja mam tak samo, wczoraj wieczorem wypychał mnie nóżką, a ja go "gilgotałam", a jak zabawę skończyłam to mnie zaczęło w środku łaskotać, bo się układał do snu. Ale to cudowne uczucie

Dziewczyny, które pieką same chleb: jakich urządzeń używacie i na co zwracać uwagę przy zakupie takiego urządzenia? Mama chce kupić, a że mam tu specjalistki to proszę o radę
ja mam moulinexa dwa mieszadła, chleby od 750gr do 1500gr

musisz patrzeć ile ma programów i jakie, jaka moc, ile mieszadeł i wielkości chleba

Cytat:
o ja mam cos takiego, tylko starszy model :
http://www.moulinex.pl/Products/brea...xl_ow5020.aspx
he he mam ten sam poza tym znamy się też z wątku dla maszynistów

[1=ecd9a68db8379fc22aec146 35aa2645aca7c721b_6070dc9 9c9f91;32410990]Ja też mam Moulinexa i jestem zadowolona, chleb piecze, ciasto na bułki/chałki/pizzę zagniecie i więcej mi nie jest potrzebne Ma duuużo programów (a korzystam z 2, może 3), 3 opcje zarumienienia chlebka i 3 wersje wagowe.[/QUOTE]

ja korzystam z dwóch do pieczenia i do wyrabiania ciasta, a niezastąpiony do wyrabiania ciasta na pizze, nie wyobrażam sobie życia bez wypiekacza

Cytat:
O jaaa to nie najlepiej. Ja na szczęście mam super teściową. Mówi mi co za jej czasów się orbiło, ale zawsze pada tekat, że teraz to na pewno inne są poglądy i powinnam robić jak mi lekarz każe i przede wszystkim nie sluchać nikgo. Także ja narzekać nie mogę.

Ja piekę w piekarniku z mieszanek i jest super. Więc w maszynkach nie pomogę.

Wiecie miałam dzisiaj do wieczora fatalny dzień. Dzidziuś był mało aktywny i zaczęlam się poważnie zastanawiać nad pojechaniem na pogotowie. Tzn nie ruszył się ani po zjedzeniu słodkiego, ani po lekkich ćwiczeniach jakie sobie robię. Naprmalnie się wystarzyłam. Dopiero tak z pół godziny temu sie odezwał i aż mi kamień spadł z serca. Myślicie, że przesadzam??
teraz z czasem tak będzie, bo dzidzia będzie się robiła coraz większa i nie będzie miała tyle czasu do brykania

09.04.2012 córa
19.04.2017
31.01.2018
06.02.2019 Kropek http://fajnamama.pl/suwaczki/kw05lel.png
śliweńka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-02-19, 21:40   #1849
_agata
Zakorzenienie

Mój pasożyt z kolei dzisiaj nadrabia za wszystkei czasy. Mam wrażenie, że wyjdzie mi zaraz przez pępek.

o
Stary 2012-02-19, 21:43   #1850
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez śliweńka Pokaż wiadomość
ja korzystam z dwóch do pieczenia i do wyrabiania ciasta, a niezastąpiony do wyrabiania ciasta na pizze, nie wyobrażam sobie życia bez wypiekacza
Ja też, bo mam uczulenie na drożdże i zagniatanie ciasta to dla mnie męka. A jak są jakieś ciasta, które trzeba długo zagniatać, to mam całe ręce czerwone.
Stary 2012-02-19, 21:47   #1851
andzya
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez śliweńka Pokaż wiadomość
ja też mam problem bo moja jest pielęgniarką kazała mi iść do sr, szpital chciała mi szukać, lekarza zmieniać a wczoraj iść prywatnie do okulisty przed porodem i dentysty najlepsze jak jeszcze nie urodziłam a kazała szukać ortopedy by iść z bioderkami

he he mam ten sam poza tym znamy się też z wątku dla maszynistów
moja też jest pielęgniarką, ale od 10 lat prowadzi to pogotowie dla niemowlaków i nie pracuje w szpitalu

i tak, to prawda - znamy się
Cytat:
Mój pasożyt z kolei dzisiaj nadrabia za wszystkei czasy. Mam wrażenie, że wyjdzie mi zaraz przez pępek.
mi też dzisiaj brzuch lata na wszystkie strony może taka pogoda
A apropos pępka - zaczął wyglądać u mnie jak pępęk chińczyka tak mój mąż mówi
Stary 2012-02-19, 21:51   #1852
Konto usunięte

U mnie też dzisiaj aktywnie
Ale do środka, więc średnio czuję przykładając rękę.
No i mi pępek też coraz bardziej się pomniejsza
Stary 2012-02-19, 21:55   #1853
SzmaragdowyKotek
Wtajemniczenie

Cytat:
Mój też dzisiaj dawał tylko że u mnie zawsze tylko na dole - tę drugą ciążę mam jeszcze niżej, niż poprzednią, normalnie w kolanach mam to dziecko
A zauważyłyście, że generalnie u większości z nas w danym dniu dzieci albo mocno się ruszają, albo są spokojne? ciekawe, od biometu to zależy, czy jak?
Stary 2012-02-19, 21:56   #1854
_agata
Zakorzenienie

[1=ecd9a68db8379fc22aec146 35aa2645aca7c721b_6070dc9 9c9f91;32414501]Ja też, bo mam uczulenie na drożdże i zagniatanie ciasta to dla mnie męka. A jak są jakieś ciasta, które trzeba długo zagniatać, to mam całe ręce czerwone.[/QUOTE]

Można zagniatać hakami od miksera

Cytat:
mi też dzisiaj brzuch lata na wszystkie strony może taka pogoda
A apropos pępka - zaczął wyglądać u mnie jak pępęk chińczyka tak mój mąż mówi
Jak wygląda pępek chińczyka? Mój nadal jak lej po bombie

---------- Dopisano o 21:56 ---------- Poprzedni post napisano o 21:55 ----------

Cytat:
Napisane przez SzmaragdowyKotek Pokaż wiadomość
Mój też dzisiaj dawał tylko że u mnie zawsze tylko na dole - tę drugą ciążę mam jeszcze niżej, niż poprzednią, normalnie w kolanach mam to dziecko
A zauważyłyście, że generalnie u większości z nas w danym dniu dzieci albo mocno się ruszają, albo są spokojne? ciekawe, od biometu to zależy, czy jak?
Na pewno pogoda nie pozostaje bez znaczenia.

o
Stary 2012-02-19, 21:58   #1855
stokroteczka777
Wtajemniczenie

GG do stokroteczka777

Witam i ja Doczytałam do końca, bo znowu weekend i znowu zaległości. Chyba tak będę miała co tydzień
Tacca gratuluję wieści o płci maleństwa
MonikaFaustyna to u Was całkiem inna bajka. Przed porodem nie przejmują się ciężarną, marne wizyty itd ale za to po porodzie np taki hotel... to po prostu luksus.
aga_bre hausewife manager, jesteś rewelacyjna
fonn chyba idziemy łeb w łeb.
liveinhope ja mam większość na 62. Ale jak właśnie tak czytam i czytam to stwierdzam, że chyba dokupię trochę tych mniejszych.
anulka4771 ja też mam krosty na brzusiu, i też używam oliwki z Bambino, z tym że cały czas jej używam, a dopiero teraz takie krostki.
Gaabbi lepiej jest mieć kogoś każdego dnia przy sobie i sprzeczać się o pierdoły Film rewelka

Nasz ślub:
http://s3.suwaczek.com/20100922640113.png

Jesteśmy razem od:
http://s1.suwaczek.com/200706022338.png

"Jest bowiem kilka odmian ciszy; najlepsza jest ta, która zapada z wyboru człowieka, a nie przeciw niemu"
stokroteczka777 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-02-19, 22:03   #1856
diablica071086
Zadomowienie

witam nie jestem w stanie was nadgonic bo już mam opóźnienie z 15 stron,
u nas wszystko w porządku ninunia rośmie ma już prawie 500 g i afi się powiększyło z 6 do 8 więc ma więcej miejsca,
mąż ostatnio położył dłoń na brzuchu i mówi że coś czuje
na zwolnienie może wybiorę się w kwietniu bo się dobrze czuję więc na pewno was nie uda mi się nadgonic
cieszę cię że wiosna nadchodzi bo niby guziki w kurtce przesunełam juz z 4 cm a ledwo co sie dopinam a przed ciążą mogłam gruby sweter założyć a teraz to cieniutka bluzeczka i się nie mieścimy, a płaszcz zimowy od mamy juz za ciepło bo gruby do pół łydki i w dodatku wyglądam w nim jak buka ale zawsze ciepło i można sie spokojnie zapiąć)
ogólnie coś mi się stało bo w sobotę dokładnie wyczyściłam kuchnię i łazienkę a potem padła i juz siły nie miałam a mąz do mnie po co tak dokładnie sprzątasz przeciez tak jak teraz nie jest źle ale mi nasz mały bałaganik zaczyna przeszkadzac
duzo zdrówka dla wsz wszystkich szczególnie dla dziewczyn w szpitalach trzymajcie się ciepło
mam pytanko bo mi coś na kształt wagrów się robi na brzuszku normalnie czarne plamki jak na buzi rozumiem plecy dekolt ale brzuch piling robię balsamuję i co nadal się pojawiaja , na pewno to nie potówki bo nie są pod biustem tylko na bokach a tam się chyba nie zapociłam

Edytowane przez diablica071086
Czas edycji: 2012-02-19 o 22:06
diablica071086 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-02-19, 22:05   #1857
Timii
Rozeznanie

Cytat:

Timii - ja to słyszałam od osoby której wykryli bakterie - dziewczyna powiedziała że jej dali antybiotyk, więc jak będziesz na wizycie w szpitalu poinformuj ich o tym swoim paciorkowcu!
dzieki Kapukat, mam nadzieje ze jest to w standardzie i ze podadza mi co trzeba. moze ja wtedy po prostu trafilam na jakiegos konowala...

polka bardzo ciekawa. wklej fotke jak ja skonczysz

Cytat:

Zrobiłam wczoraj ciasto z Pysia, które tu ktoś ostatnio linkował (ciemny biszkopt, zielona masa z Pysia, biszkopty, bita śmietana, posypka ze startej czekolady - w sumie prościzna) i normaaaaaaalnieeeeee rewelacjaaaaa!!! Jest takie leciutkie, że nie wiadomo kiedy wchodzi Już dawno nie jadłam czegoś tak pysznego
rinco mozesz podac link do tego ciasta? tez chcialam zrobic, mialam gdzies przepis zapisany i wcielo. wkurzylam sie jak nie wiem. na szczescie Ty chyba prawda?

moja tesciowa nie jest najgorsza ale potrafi tak wkurzyc ze szok. wkolko nam np powtarza zebysmy tylko nie przytyli a sama wyjada na obiad cala golonke i to jeszcze z ta ohydna, tlusta skora!! czasami bardzo sie ciesze ze jest daleko bo nawet na skypie potrafi mnie wnerwic wiec co by bylo gdybysmy sie czesciej widywali??
Timii jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-02-19, 22:05   #1858
kapukat
Zakorzenienie

Cytat:
wiesz, moja rodzina akurat jest spoko, strasznie mnie wspiera i w ogóle. Ale rodzina męża.... Nawet nie zostałam zapytana jak się czuję i czy wszystko z dzieckiem okej. Eh, szkoda gadać.
A powiem Ci, że mój charakter jest bardzo trudny ... Często przez takie podejście nie jest mi łatwo w życiu ...
A Ty się nic nie martw Nasze rodziny będą idealne
na początku bałam się że dla mojego syna będę taka sama jak moja mama była dla mnie, ale potem pomyślałam, że ja wcale taka nie jestem, nie daje sobie wejść wszystkim na głowę a potem nie wyżywam się na najbliższych - masz racje - nasze będą Idealne!

Cytat:
Gdybym nie miała wyboru, brałabym taki wózek jaki mam w zasięgu ręki. Ty jesteś zmuszona kupić taki a nie inny, ale wierzę, że będziesz zadowolona. Przecież to nie tak, ze cięższy = gorszy. Wózek ma służyć do wożenia dziecka, a nie być maszyną wielofunkcyjną. My się tutaj rozwodzimy nad wyższością jednego nad drugim, a myślę, że każda będzie zadowolona z tego, który kupi. Posłuży przez rok czy trochę więcej, i trzeba będzie pewnie rozglądać się za lekką, małą spacerówką, bo dzieci zaczną chodzić, i wózek nie będzie potrzebny cały czas

O tych pieluszkach trudno mi coś napisać, bo z tymi konkretnymi się nie spotkałam. Jak spróbujesz to się przekonasz
Ile kosztują?
one są w dwóch rozmiaracch - dla noworodków/small i potem medium/large - w pakach są np 3 osłonki i 12 pieluch za 67 euro..ale teraz weszły z tej firmy takie na zapięcia rosnące - tutaj jedna kosztuje 17 euro... i dlatego się zastanawiam które byłyby lepsze - podkreślając, że nie zamierzam pierwszemu dziecku zakładać pieluch wielorazowych na samym początku, bo wystarczająco będę przerażona tym że mam dziecko ale potem czemu nie - licząc pranie nawet i trzypaki takich pieluch - to i tak wyjdzie mnie dużo taniej niż pieluszki jednorazowe, a czemu nie spróbować? np kupić taki 3 paka i zobaczyć jak to działa, a najwyżej dokupić potem więcej... tylko nie wiem czy lepsze byłyby takie w rozmiarach czy takie rosnące

to prawda - czasami nie ma jak wybrać i trzeba brać to co wydaje nam się najrozsądniejsze
Cytat:
nie nie przesadzasz, jak mój się nie rusza to prosze R żeby przystawił ucho i sprawdził gdzie jest serduszko i czy je słychać...więc wszystko z Tobą w porządku

Cytat:
Oby!!! Też już nie mogę się doczekać wiosny
(Ja zimę lubię, ale bez nart to już mniej)

Ciekawe co to za wózek
hahaha..dla mnie też ten wózek nie należy do najładniejszych - jakby był zrobiony z zupełnie niepasujących do siebie części

Cytat:
NIE NIE NIE nie zgadzam się - po pierwsze chyba nikomu tak naprawdę nie przeszło przez głowę że to może być Twoja wyrocznia, a po drugie dzięki temu mieliśmy ciekawą dyskusję o to co robić z dzieckiem na spacerze i jak postępować ze zmienną temperaturą. Jak najbardziej się dziel, niektóre będą pewnie ciekawe inne wątpliwe - ale dzięki temu przedyskutujemy rózne punkty widzenia

Cytat:
ale wg Anny Muchy - mercedes wśród wózków
kapukat jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-02-19, 22:07   #1859
stokroteczka777
Wtajemniczenie

GG do stokroteczka777

A jeszcze zapomniałam się pochwalić, że mąż wreszcie zabrał mnie na zaległe Walentynki Byliśmy na obiedzie a jedliśmy placki po węgiersku. Były pysznościowe, rewelacyjne i nażarłam się jak ś... Ale najlepsze z tego wszystkiego jest to, że nie musiałam dziś gotować. Jutro znowu cały dzień sama, TŻ dopiero wieczorem wróci, więc znowu leń mnie opęta, wiem to Tylko jakiś obiad zrobię i to będzie wszystko. Kiedy on jest w domu jakoś więcej mi się chce, a jak jestem sama to tylko siedzę, leżę i nie robię nic.
U mnie od dziś 24tc, a we wtorek wizyta.
Co do wózka, to my dalej nie wiemy, ale stawiam na Maritę.

Nasz ślub:
http://s3.suwaczek.com/20100922640113.png

Jesteśmy razem od:
http://s1.suwaczek.com/200706022338.png

"Jest bowiem kilka odmian ciszy; najlepsza jest ta, która zapada z wyboru człowieka, a nie przeciw niemu"
stokroteczka777 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-02-19, 22:09   #1860
śliweńka
Zakorzenienie

Cytat:
Można zagniatać hakami od miksera

Jak wygląda pępek chińczyka? Mój nadal jak lej po bombie

---------- Dopisano o 21:56 ---------- Poprzedni post napisano o 21:55 ----------

Na pewno pogoda nie pozostaje bez znaczenia.
moja teściowa raz tak zrobiła to myślałam że zaraz mikser spali

Cytat:
Napisane przez Timii Pokaż wiadomość
dzieki Kapukat, mam nadzieje ze jest to w standardzie i ze podadza mi co trzeba. moze ja wtedy po prostu trafilam na jakiegos konowala...

polka bardzo ciekawa. wklej fotke jak ja skonczysz

rinco mozesz podac link do tego ciasta? tez chcialam zrobic, mialam gdzies przepis zapisany i wcielo. wkurzylam sie jak nie wiem. na szczescie Ty chyba prawda?

moja tesciowa nie jest najgorsza ale potrafi tak wkurzyc ze szok. wkolko nam np powtarza zebysmy tylko nie przytyli a sama wyjada na obiad cala golonke i to jeszcze z ta ohydna, tlusta skora!! czasami bardzo sie ciesze ze jest daleko bo nawet na skypie potrafi mnie wnerwic wiec co by bylo gdybysmy sie czesciej widywali??
moja nas pasie a sama powietrzem żyje

moje dziecko ostatnie 6dni było nad spokojne dziś w końcu ożywienie przyszło

09.04.2012 córa
19.04.2017
31.01.2018
06.02.2019 Kropek http://fajnamama.pl/suwaczki/kw05lel.png
śliweńka jest offline Zgłoś do moderatora  
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości