Jednym już figurki wracają, inne jeszcze z brzuszkami biegają. Mamusie I-II 2012. - Strona 129 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Poczekalnia - będę mamą

Notka

Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2012-02-20, 15:01   #3841
boroo50
Rozeznanie

GG do boroo50
Dot.: Jednym już figurki wracają, inne jeszcze z brzuszkami biegają. Mamusie I-II 201

Cytat:
Napisane przez kamciurka Pokaż wiadomość
dzisiaj konczymy miesiac
Najlepszego
Cytat:
Napisane przez Mijus Pokaż wiadomość
To była pierwsza przespana noc po porodzie Mała obudziła się tylko o 2 na żer i spała do 7 Jaka jestem szczęśliwa i wyspana
Miłego dnia kochane
Coś było na widelcu, bo u nas też pierwsza prawie przespana nocka. Jedna podubka w nocy na jedzonko własnie koło pierwszej czy drugiej, a potem o 5 rano pobudka na drugie jedzonko i wariactwa
Miłego dnia Tobie również
Cytat:
Napisane przez Anabellita Pokaż wiadomość
Kurczę, coś ze mną jest nie tak, gorączka 39'C utrzymuje się od soboty, ciągle mam dreszcze, raz mi zimno raz gorąco, biorę leki przeciwko gorączce i ledwo udaje się ją zbić do 37'C. Wyczytałam, ze to może być zapalenie dróg rodnych po nacięciu krocza! W sumie to mnie nic nie boli tam na dole, ale któż to wie? Chciałam się do lekarza zarejestrować, ale już miejsc nie było
Do szpitala idź do chole.ry, a nie się zadtanawiasz! Gorączka jest b. niebezpieczna w takich sytuacjach, a jeszcze do tego drgawki
Raz, dwa szoruj do lekarza!

http://suwaczki.slub-wesele.pl/200807202338.html
http://straznik.dieta.pl/zobacz/stra...d7fcac01be.png
82 68 67 66 65 64 63 62 61 60 59 58 57 -->56 <--
boroo50 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-02-20, 15:04   #3842
kasikzaki
Zadomowienie

Send a message via Skype™ to kasikzaki
Dot.: Jednym już figurki wracają, inne jeszcze z brzuszkami biegają. Mamusie I-II 201

Hej mamuśki

Na wstepie Pearl i czubasku serdeczne gratulacje

Podczytuję Was juz trzeci dzień ale jakoś czasu na pisanie nie miałam.
Dwa dni temu w nocy dopadły nas straszne kolki, 2 h płaczu, ogrzewaliśmy brzuszek, masaże i wszystko co zalecają ale ale jak dodatkowa dawka espumisanu zadziałałą to mała zasnęła i spałą 5 i pół h(od urodzenia jeszcze nigdy tak długo nie spała)

Tak po za tym to dalej walczymy z ciemieniuchą, smaruję główkę po kapieli ciepłą oliwką, czapeczka i po pół wyczesywanie. Już 4 dzień i widać znaczną poprawę, z uszek i brwi juz preawie całkiem zniknęła (ale też wcześniej sie pojawiła) a z główki pomalutku tez zchodzi

Wczoraj byłyśmy z małą pierwszy raz na dłuzszej przejażdżce. |Pojechaliśmy do siostry(35km) bo tz w pracy. Teraz mam swoje auto to moge śmigać gdzie chcę Nawet stelaż z wózka sie do tej corsy mieści W tamną stronę mała ładnie spała ale w drodze powrotnej musieliśmy robić przerwę na cyca bo sie darła

Dalej szukamy domu do wynajęcia, w zasadzie mamy upatrzony jeden i dziaj sie okaże czy oni akceptuja dofinansowanie do mieszkania. Teraz nam będzie przysługiwać ale nie każdy kto wynajmuje akceptuje to(jak nie płąci podatku to nie akceptuje) a to jest do 80e tygodniowo wiec ponad połowę czynszu by nam dopłacali...wiec czekamy, babka z agencji ma dzisiaj dać znać.

Tak po za tym to chyba nic nowego

Lece dalej nadrabiac.....ile zdaże bo mała jeszcze śpi
kasikzaki jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-02-20, 15:05   #3843
inutil
Zakorzenienie

GG do inutil

Dzień dobry! Ale u nas śnieżyca się rozpętała

Julek ma dziś miesiąc więc stawiamy (karmi)
i dostał od dziadków takie cuś http://allegro.pl/fisher-price-uspok...148030124.html

My dziś mamy lepszy dzień, Julek rano tylko pomarudził, teraz śpi a ja wyjęłam właśnie z piekarnika ciasto marchewkowe

Chyba też kupię sobie to karmi, bo w dzień cycki flaczki (mimo herbatek) a po nocy napełnione tak, że tryskam mlekiem w buzię Julka

neska22 pięknie przespana nocka nie za długo?? bo nam mówią wszyscy żeby nie spał dłużej niż 6-7 godzin i tego się trzymamy, bo Julek to śpioch taki że trzeba go na siłę budzić.
Kciuki za bioderka, my idziemy jutro.
Anabellita może lepiej idź do lekarza i tą gorączką, bo nigdy nic nie wiadomo... albo zadzwoń do gina zapytać

Anulka_86 oby się ruszyło samo jak najszybciej... wszystkim tego życzę, byle by nie wywoływać a i fajne zakłady na uczelni, może ten kto wygra przekaże wygraną dla Huberta
likas Brawo dla Natki, to pijemy razem
zoskasamoska nasza położna też nieciekawa, szkoda, bo można by się czegoś dowiedzieć, a tak wpadnie jak po ogień to się zapomina wszystkiego. Ja też zapisuję o co mam zapytać
Cytat:
Napisane przez MartuNiunia87 Pokaż wiadomość
Ja u synka stosowałam zarówno zapobiegawczo jak i leczniczo Aphtin
zapobiegawczo to jak? Coś mi się kojarzy że na smoczek można?

Cytat:
Napisane przez renata:) Pokaż wiadomość
a mam pytanko do was czy wasze dzieciaczki jak miały miesiąc trzymały juz głowkę leżąc na brzuszku? ale tak bez teleoptania i dość długo? bo moja robi taką kołyskę nogi do góry i główka do góry i się rozgląda...nie za wcześnie?
Julek trzyma, jak się go bierze do odbicia albo jak leży na brzuchu najpierw podnosił i mu się chwiała a od kilku dni potrafi chwilę tak trzymać. Wodzi też wzrokiem za głosem czy światłem, skupia wzrok na dłużej.
Ale ktoś mówił mi, że dzieci urodzone po terminie często te pierwsze umiejętności szybciej nabywają. Nie wiem czy to prawda.

Cytat:
Napisane przez NataliaM1103 Pokaż wiadomość
Dziewczyny ponawiam pytanie:
czy wiecie cos na temat przerazliwego krzyku bobasów przez sen??wczoraj 2 razy i dzisiaj już 1.To taki inny wrzask niz normalny płacz,taki wystraszony ,przerazliwy!
Martwi mnie to,jezeli bedzie sie powtarzac udam sie do lekarza
hmm, j nie wiem, Julek czasem krzyknie, jęknie ale nie jest przeraźliwe. Wydaje się jakby przez sen. Może zadzwoń do położnej?

Cytat:
Napisane przez eliza1984 Pokaż wiadomość
ja karmię piersią i czasami muszę dokarmić mm bo jej nie starcza,ale dajemy różne 30-60ml

U nas ciężka noc,jak obudziła się o 2.30 na karmienie tak zasnęła przed 6 Normalnie miałam jej dość bo nic jej nie pasowało,a poźniej już spała do 8.30.Dziś byliśmy z nią e tesco ale ładnie spala i kupiliśmy jej fajne ciuszki i buciki z wyprzedaży.dobra lecę pomoc coś mężowi robić bo dziś mamy gości,tylko czy jak bede odkładać małą z klatki to się nie obudzi
a
warte wyprzedaże w tesco? bo chcemy z Julkiem się wybrać. Tylko jakoś stresuje mnie to, że jak pojedziemy i zachce mu się jeść, to będziemy musieli szybko do domu wracać, bo w markecie karmić nie chcę.

My też czasem dokarmiamy i podobne ilości
Stary 2012-02-20, 15:31   #3844
kasikzaki
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez boroo50 Pokaż wiadomość
Krzysio kończy dziś pierwszy miesiąc swojego życia

Z tej okazji e-ciotkom stawiamy po kielonku

Chcę dziś zamówić dla mojej niuni te ramki z allegro i nie wiem którą wybrać. Gdyby była opcja venge na statywie z wstążką to bym taki zestaw wzięła, ale nie ma
Zastanawiam się między dębem na wstążce (statyw) lub venge na wstążce (bez statywu).
http://allegro.pl/ramka-z-glina-na-o...105259451.html
lub
http://allegro.pl/grawerowana-ramka-...120016239.html
dla Krzysia

A ramka mi sie podoba ta bez podstawki, sama bede taka zamawiać

Cytat:
GRATULACJE!
Dziewczyny mam kilka pytań - proszę pomóżcie

1) Czy sab simplex można podać dla 10 dniowego malca? Ile kropli?
Boje się, że bez konsultacji z lekarzem nie powinnam jej tego podawać niestety nie wiem
2) Ile kupek na dobę robią Wasze szkraby? Jaka konsystencja i kolor?
ja tylko na cycu i kolor jest jasno brazowy, dosć żadka kupa z białymi drobinkami
3) Ile herbatki w dzień może wypijać dzidzia?
4) Ile butli mm jedzą Wasze dzieciaczki na dobę?
5) Jak długo oswajały się z kąpielą? U nas cały czas wrzask
U mnie jest wrzask do tej pory po wyjeciu z wanienki...masakra
6) Czy Wasze dzidzie przy kolkach oddychają szybciej później?
Nie zauważyłam
Zaczynam świrować, tak bym chciała, żeby się nie męczyła. Na szczęście nie jest tak, że ona krzyczy non-stop, ale widać, że ją boli...bo leży niby spokojnie i nagle ma skurcz bo się krzywi i zaczyna się płacz
Cytat:
Napisane przez czubasek20 Pokaż wiadomość
Dziewczyny mam takie pytanie... Czy wasze maluchy też tak ulewały tuż po urodzeniu? Moja co zje to uleje a ja tego pokarmu nie mam dużo i czy pytanie do tych które były nacinane. Długo ta rana ciągnie? Ja po 12h jej nie czułam ale nie wiem czy to chwilowe czy ból wróci..
Mnie rana ciagneła długo, cgba ze brałąm czopek przeciwbólowy. W sumie do teraz choc jest zagojona to mnie ciagnie.

---------- Dopisano o 16:20 ---------- Poprzedni post napisano o 16:10 ----------

Cytat:
Bartosz kończy dzisiaj 4 tygodnie

Cytat:
Dziękuję bardzo za odpowiedzi Jesteście kochane Zawsze człowiek spokojniejszy jak wie, że nie jest sam z tymi samymi problemami

Dzisiejsza kąpiel i wszystkie czynności po udały się bez krzyku
Położyłam pieluszkę flanelową w wanience i włożyłam Gabi brzuszkiem w dół. Pieluszkę ciepłą kładłam na plecki i powoli umyłam całe ciałko
Potem dała się spokojnie wymasować i nakremować Bosko

Opanowałam też atak kolki, położyłam córcię na termoforze i okładałam brzuszek ciepłymi pieluszkami + masaż. Do tego herbatka koperkowa + 3 krople ss do mleka. Udało się wyciszyć atak i teraz śpi jak betonik! Oby już dziś kolka nie wróciła! Błagam!
Super

Cytat:
Napisane przez BebiBebi Pokaż wiadomość
hej, czy Wasze dzieci mają pleśniawki ? jak leczycie ?
mojej się jedna pojawiła ;/
A to pleśniawki czy afta. Kiedys czytałąm ze pleśniawki to taki nalot na całym jezyku(mozna pomylić z nalotem po mleku, tak właśnie ja mam) a afta pojawia sie w postaci pojedyńczych plamek.
Cytat:
a mam pytanko do was czy wasze dzieciaczki jak miały miesiąc trzymały juz głowkę leżąc na brzuszku? ale tak bez teleoptania i dość długo? bo moja robi taką kołyskę nogi do góry i główka do góry i się rozgląda...nie za wcześnie?
Moja bardzo szybko trzymała w zasadzie od początku z tym ze Mili urodziła sie duza(4255g) i to chyba też ma znaczenie.

---------- Dopisano o 16:26 ---------- Poprzedni post napisano o 16:20 ----------

Cos mi mignęło ze był temat herbatek laktacyjnych, ja pije z hippa i tu moje pytanie do mamuś które też takie pija(kurcze jak już było to sorki) czy macie po nich gazy. U mnie to jest masakra, na początku piłam po 2 dziennie teraz piję 1 bo czasami mam wrażenie ze mi dupe rozerwie
A moze to tylko ta z tej firmy?? nie wiem, pomóżcie mi

---------- Dopisano o 16:31 ---------- Poprzedni post napisano o 16:26 ----------

Aaaa bo zawsze zapomnę, piszę pogrubionym bo to dość ważne, sądzę ze każda w Was o tym wie ale na wszelki wypadek napiszę bo np. moja przyjaciółka nie wiedziała i "zafundowała" swojemu synkowi rehabilitację na przykurcz ramiączka. Synek ma 7 miesięcy a od 3 miesięcy z nim chodzi, dopiero kilka dni temu mi powiedziała że to jej wina bo kładła małego prawie cały czas na jednym boku, bo jak mówi"tak mi było wygodniej" i nie zdawała sobie sprawy ze go krzywdzi. Synek odwracał główkę tylko w jedną stronę i sie właśnie okazało ze ma przykurcz.

Tak wiec mamuśki uważajcie na to i jak kłądziecie dzidzię na boczku(ja tak robię) to zmieniajcie strony.
Stary 2012-02-20, 15:31   #3845
zoskasamoska
Wtajemniczenie

Kiedy znika ta kreska na brzuchu ?

Ponoć do roku się utrzymuje i zainteresowało mnie to teraz.
zoskasamoska jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-02-20, 15:33   #3846
nawojka8583
Zadomowienie

Cześć Dziewczynki!
Cytat:
Napisane przez BebiBebi Pokaż wiadomość
hej, czy Wasze dzieci mają pleśniawki ? jak leczycie ?
mojej się jedna pojawiła ;/
My leczyliśmy aftinem
Cytat:
Napisane przez neska22 Pokaż wiadomość
czesc

moje dziecie dziś rekord pobiło
jak zjadł o 20.00 po kąpieli i poszedł spac to obudziłąm go na siłę o 5 bo sie bałam ze zdecydowanie za długo spi....nawet pieluchy nie miał za bardzo zlanej... szok (wrodził sie do mamusi ja spałam całe noce i tez pielucha sucha była )
Ciekawe czy to jednorazowy atak sennosci czy jjuz tak bedzie...
a dzisiaj jedziemy na usg bioderek...oby dobrze bylo...
Neska ale Ci zazdroszczę
Cytat:
Napisane przez Anabellita Pokaż wiadomość
Kurczę, coś ze mną jest nie tak, gorączka 39'C utrzymuje się od soboty, ciągle mam dreszcze, raz mi zimno raz gorąco, biorę leki przeciwko gorączce i ledwo udaje się ją zbić do 37'C. Wyczytałam, ze to może być zapalenie dróg rodnych po nacięciu krocza! W sumie to mnie nic nie boli tam na dole, ale któż to wie? Chciałam się do lekarza zarejestrować, ale już miejsc nie było
Biednawspółczuje przeziębienia.
Cytat:
Napisane przez Anulka_86 Pokaż wiadomość
Cześć Dziewczyny, dawno mnie nie było... dopada mnie mały lęk i takie...hm. nie wiem jak to nazwać - dosłownie nie wiem co mam robić. Torba zapakowana, sesja zdana - muszę tylko jeszcze dzisiaj iść po wpis i oddać indeks. Zaczął się nowy semestr, ale zajęć niewiele bo to ostatni już mój semestr na studiach.
Mój mąż akurat był w Poznaniu ze mną 2 tygodnie bo miał szkolenie i razem sobie pomieszkaliśmy troszkę, ale wczoraj pojechał a nasz Hubik nie wyszedł. Teraz zostałam sama i jak się coś zacznie dziać mam dzwonić to przyjedzie z domku. Wolę być tu w Poznaniu bo tu chcę rodzić ...ale do domku też bym pojechała i tak coś czuję ,że w środę jak nic się nie będzie dziać to pojadę jeszcze.
Byliśmy u lekarza 15 lutego. Dowiedziałam się ,że nie mam już szyjki.Skrócona całkowicie, ale to co zostało trzyma bardzo mocno. Zero rozwarcia. Stwierdziła, że pewnie jeszcze przyjdę 28 jak mam wizytę umówioną.
Jak ja bym chciała wiedzieć kiedy to nastąpi !!!! Fajnie być w ciąży.... ale już chciałabym chociaż wiedzieć czy jutro czy pojutrze itp.
Wiem,żale się a Wy już po przeszłyście....
Nic mnie nie boli i jeszcze nie wiem co to skurcze.
Czy któraś tak miała,że skróciła jej się szyjka całkowicie przed porodem?
Anulka trzymamy kciuki za szybkie rozwiązanie
nawojka8583 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-02-20, 15:41   #3847
boroo50
Rozeznanie

GG do boroo50

Cytat:
zapomnialam wczoraj...ale dzisiaj zrobie
to się szybko małżonek poprawi podejrzewam

moja królewna śpi sobie słodko na brzusiu i czekam aż się obudzi i idziemy na spacer a dzisiaj robimy próbę generalną z butelką od przyszłego tyg chce wrócic na studia i musże ją nauczyć z butli jeść więc po spacerze odciąganie i butla-trzymajcie kciuki
Dzisiajsza noc była wręcz... no dawno takiej nie miałam. Raz - mały spał super, a dwa tż taki był dobry: on przewinie, ponosi, w wózku będzie woził, bo mały ok. 5:00 chciał na ręce, żeby go nosić i bujać

za butlę

Stary 2012-02-20, 15:49   #3848
Katerina_00
Zakorzenienie

GG do Katerina_00

dzis udalo mi sie obciac malemu paznokcie bo jak mi pare razy przejechal po sutkach to myslalam ze ze skory wyskocze ale jednak 10lat praktyki z paznokciami sie przydalo
Katerina_00 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-02-20, 16:02   #3849
snesha
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez MMONIKA9 Pokaż wiadomość
http://przepieknie.pl/threads/1673-S...miec-35z%C5%82!! tu z tych niemieckich znalazłam najtańsze bo potem to juz sa po 40zł-50zł
Dzięki. Szkoda że nie wiedziałam wcześniej, że jest kilka możliwości. Zamówiłam już - teraz to wiem - czeskie. Rozumiem, że nie mam co szukać tego leku w polskich aptekach?
snesha jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-02-20, 16:04   #3850
boroo50
Rozeznanie

GG do boroo50

Cytat:

a co do oddechu to nawilżasz mu nosek solą fizj?? ja teraz psikam małemu afrinem bo od 2 tyg mozna i ładnie mu nawilza... a taką sapkę ma jak nie nawilżębo u nas strasznie suche powietrze
Zakupiłam dziś aspirator z Canpolu i Donosan-ratiopharm aerozol do nosa, bo u nas też powietrze suche mimo nawilżaczy 4 na kaloryferach. Aerozol poleciła pani w aptece, bo jest dla niemowląt
Więc jak sie tylko szkrab obudzi to psiku psiku robimy
Się tej sapki właśnie przestraszyłam
Cytat:
E tam, pewnie że nie za wcześnie Teraz Krzyś tak łepetynkę zadziera, że aż mnie przeraża czasem, zeby sobie nic nie zrobił

Stary 2012-02-20, 16:06   #3851
Mijus
Rozeznanie

Inutil - za Juleczka

Cytat:
Napisane przez Katerina_00 Pokaż wiadomość
dzis udalo mi sie obciac malemu paznokcie bo jak mi pare razy przejechal po sutkach to myslalam ze ze skory wyskocze ale jednak 10lat praktyki z paznokciami sie przydalo
Gratulacje, mnie też to czeka, ale narazie się cykam
Stary 2012-02-20, 16:09   #3852
boroo50
Rozeznanie

GG do boroo50

Cytat:
Napisane przez aniaxxxxx Pokaż wiadomość
japrzyszlam sie tylko przywitac
mala wisi ciagle na cycku wiec na nic nie ma czasu.. jak mi pzysypia to odstawiam ja do kosza i 5 min nie mija jak sie budzi... jak efektywnie dziecko uspic??
hmmm.. nam pomaga jedynie kołysanie i puszczanie kołysanek Turnaua, pod warunkiem że cyc zawiedzie (znaczy usypianie przy cycu)
Cytat:
Napisane przez czubasek20 Pokaż wiadomość
To ja nie wiem co ona ma z tym ulewaniem. W ogóle to wczoraj od 13 do 22 spala. O 22 położne kazały ja obudzić i dać cyca , dałam wydoila doszczętnie i położne musiały dokarmić bo krzyk. A potem wszystko ulewala. potem jadła koło 2 o 3 dokarmianie. O 10 cyc i dokarmianie i od tamtej pory śpi. Mam za mało pokarmu ale walczę z tym.

Jeszcze na obchodzie pediatra stwierdził że mała zaczyna robić się żółta;/
Ja uważam, ze lepiej jak dzidziuś przejdzie żółtaczkę w szpitalu
A co do małej ilości mleczka to jeszcze będziesz płakać krokodylimi łzami jak Ci cycochy od nawału popuchną
Teraz się cieszę, że mam to już za sobą, bo dosłownie ryczałam z bólu Więc nie narzekaj póki co Czubasku, będzie dobrze

Stary 2012-02-20, 16:12   #3853
MissZuzia
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez inutil Pokaż wiadomość

i dostał od dziadków takie cuś http://allegro.pl/fisher-price-uspok...148030124.html

warte wyprzedaże w tesco? bo chcemy z Julkiem się wybrać. Tylko jakoś stresuje mnie to, że jak pojedziemy i zachce mu się jeść, to będziemy musieli szybko do domu wracać, bo w markecie karmić nie chcę.

My też czasem dokarmiamy i podobne ilości
brawo dla Julka
bardzo ładna zabaweczka

ja kupowalam dwa razy w tesco ciuchy i na mojego syna one totalnie nie pasują, np.
- body 3-6 m jest ledwo ledwo w tej chwili na niego, jest bardziej szersze niz dłuższe, na krótkie grubaski szyte chyba mam jeszcze 6-9m i chyba wrzuce je do prania bo zaraz się okaze ze nie zalozył nawet raz
- pajece 0-3m (odpowiadaja 62) to w drugim tygodniu zycia były na ścisk, te z kolei wąziutkie jak na chudzielca
- kombinezon 62 zalozylam mu raz, nie moglam wlozyc go do niego taki meeeega puchaty

Cytat:
Napisane przez kasikzaki Pokaż wiadomość

Cos mi mignęło ze był temat herbatek laktacyjnych, ja pije z hippa i tu moje pytanie do mamuś które też takie pija(kurcze jak już było to sorki) czy macie po nich gazy. U mnie to jest masakra, na początku piłam po 2 dziennie teraz piję 1 bo czasami mam wrażenie ze mi dupe rozerwie
tez tak mam najbardziej po hippie i po bocianku, przeszlam na herbapol (pruszków) i jest ciut lepiej powiedzmy
Cytat:
Napisane przez zoskasamoska Pokaż wiadomość

nie wiem kiedy ale u mnie nawet o ton nie zbledła nienawidze jej

Cytat:
Napisane przez Katerina_00 Pokaż wiadomość
moj to sie drze i wije jak mu probuje obcinac, najczesciej musze robic to turami po paznokciu czy dwóch

http://suwaczki.maluchy.pl/li-57141.png

było 83 jest 63 musi być 60 w sferze marzeń 58
MissZuzia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-02-20, 16:21   #3854
nawojka8583
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez faellivrin Pokaż wiadomość
moj synek zamiast byc coraz mniej klopotliwy, jesli chodzi o zdrowko, poniewaz juz powinien byc coraz lepiej przystosowany, to on co chwile teraz cos niepokojacego mnie ma: jak nie plynna kupa, to pachnaca nie tak jak powinna, jak nie klopoty z zasypianiem to krostki na buzi. do tego doszlo ulewanie i krztuszenie przy jedzeniu. i nie wiem czy to wszystko jest w miare ok czy cos mu jednak dolega.
Mój Michaś też ostatni taką kupę robi, zastanawia mnie to trochę
Cytat:
Napisane przez likas Pokaż wiadomość
Cześć
Brawo, brawo dla Czubaska i Pear.

Nadrobiłam ale nie cytuję, może w końcu dnia będzie lepiej. Zaraz wpadną znajomi więc mam tylko chwilę.

Natka kończy dziś 6 tygodni

Jutro idziemy na szczepienie i już mam stres z tym jej ciągłym jedzeniem. Do tego tz jeszcze nie wie czy dostanie wolne więc pierwszy raz sama będę musiała z nią jechać. Do tego w czwartek na USG bioderek i to juz na pewno sama będę jechała - oby nie padało

Juz sie obudziła, a tak ładnie wibracje uspiły ją w foteliku - znikam
za 6 tygodni Natalki
Cytat:
Napisane przez MissZuzia Pokaż wiadomość
my dzis tez 6 tyg
a szczepienie w srode
dla Alexa, my mamy szczepienie w czwartek, już się boję
Cytat:
Mój dźwiga główkę, ale jeszcze nie potrafi jej tak utrzymać. U mnie problemem jest to, ze Michaś wogóle nie chce już leżeć u mnie na rękach bo pasuje mu tylko jak go trzymam na prosto, a to przecież niezdrowe dla jego kręgosłupa no ale jak go położę to jest wrzask ogromny

Edytowane przez nawojka8583
Czas edycji: 2012-02-20 o 16:44
Stary 2012-02-20, 16:37   #3855
boroo50
Rozeznanie

GG do boroo50

Cytat:
czy wiecie cos na temat przerazliwego krzyku bobasów przez sen??wczoraj 2 razy i dzisiaj już 1.To taki inny wrzask niz normalny płacz,taki wystraszony ,przerazliwy!
Mieliśmy tak raz. Ale wtedy to mnie na równe nogi postawił Na szczęście nie powtórzyło się. Pojęcia nie mam co to było, Miss Zuzia chyba pisała, że podczas snu dziecko coś przeżywa z dnia

Cytat:
Najlepszego dla małego

Prezent świetny

Stary 2012-02-20, 16:45   #3856
NataliaM1103
Rozeznanie

Zuzia mam nadzieje,że u mojego bobaska też te krzyki nic złego nie oznaczają
NataliaM1103 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-02-20, 16:46   #3857
inutil
Zakorzenienie

GG do inutil

A jak powinna pachnieć kupa? bo Julkowa czasem śmierdzi bardzo i też mnie to zmartwiło, ale tż mnie na ziemię sprowadził...

MissZuzia a nam wlaśnie przypasowały tescowe ciuszki. miałam 5-pak body na 00 i były akurat, bo reszta szeroka. ale juz za małe. nie wiem jak większy rozmiar i inn ciuszki
Stary 2012-02-20, 16:49   #3858
nawojka8583
Zadomowienie

Cytat:
Do szpitala idź do chole.ry, a nie się zadtanawiasz! Gorączka jest b. niebezpieczna w takich sytuacjach, a jeszcze do tego drgawki
Raz, dwa szoruj do lekarza!
pogoń ją, pogoń!!!
Cytat:
Wczoraj byłyśmy z małą pierwszy raz na dłuzszej przejażdżce. |Pojechaliśmy do siostry(35km) bo tz w pracy. Teraz mam swoje auto to moge śmigać gdzie chcę Nawet stelaż z wózka sie do tej corsy mieści W tamną stronę mała ładnie spała ale w drodze powrotnej musieliśmy robić przerwę na cyca bo sie darła

Dalej szukamy domu do wynajęcia, w zasadzie mamy upatrzony jeden i dziaj sie okaże czy oni akceptuja dofinansowanie do mieszkania. Teraz nam będzie przysługiwać ale nie każdy kto wynajmuje akceptuje to(jak nie płąci podatku to nie akceptuje) a to jest do 80e tygodniowo wiec ponad połowę czynszu by nam dopłacali...wiec czekamy, babka z agencji ma dzisiaj dać znać.

Tak po za tym to chyba nic nowego

Lece dalej nadrabiac.....ile zdaże bo mała jeszcze śpi
za udany wyjazd z Małą i kciuki za mieszkanko.
Cytat:

dla Julka
Cytat:
Aaaa bo zawsze zapomnę, piszę pogrubionym bo to dość ważne, sądzę ze każda w Was o tym wie ale na wszelki wypadek napiszę bo np. moja przyjaciółka nie wiedziała i "zafundowała" swojemu synkowi rehabilitację na przykurcz ramiączka. Synek ma 7 miesięcy a od 3 miesięcy z nim chodzi, dopiero kilka dni temu mi powiedziała że to jej wina bo kładła małego prawie cały czas na jednym boku, bo jak mówi"tak mi było wygodniej" i nie zdawała sobie sprawy ze go krzywdzi. Synek odwracał główkę tylko w jedną stronę i sie właśnie okazało ze ma przykurcz.

Tak wiec mamuśki uważajcie na to i jak kłądziecie dzidzię na boczku(ja tak robię) to zmieniajcie strony.
Ja kładę raz na jednym boczku raz na drugim, ale on i tak zawsze główkę tylko na jedną stronę wykręca, muszę powiedzieć o tym lekarzowi.
Cytat:
moj to sie drze i wije jak mu probuje obcinac, najczesciej musze robic to turami po paznokciu czy dwóch
Zuzia, ja zawsze obcinam paznokietki jak śpi
Stary 2012-02-20, 17:09   #3859
kropeczka1984
Rozeznanie

Gratulacje kolejnych skończonych tygodni My dzisiaj kończymy drugi tydzień

Była u nas dzisiaj położna i oczywiście kolejna opinia na temat pielęgnacji pępuszka... W każdym bądź razie jestem zadowolona, bo troszkę posiedziała, pogadała i odpowiadała wyczerpująco na pytania

No i zaliczyliśmy dzisiaj pierwsze werandowanie Mały wyglądał jak ludzik Michelin taki opatulony Zdjęcia porobione na pamiątkę

Co do zanoszenia się płaczem, to zapomniałam o to zapytać położną... A kompletnie nie wiem, co bym zrobiła

Paznokcie obcinam jak mały NIE śpi Jak śpi, to chowa mi rączki a jak nie, to spokojnie sobie czeka Myć się nie lubi, to chociaż o paznokcie dba

Edytowane przez kropeczka1984
Czas edycji: 2012-02-20 o 17:10
kropeczka1984 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-02-20, 17:10   #3860
kasikzaki
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez nawojka8583 Pokaż wiadomość

za udany wyjazd z Małą i kciuki za mieszkanko.

Cytat:
Ja kładę raz na jednym boczku raz na drugim, ale on i tak zawsze główkę tylko na jedną stronę wykręca, muszę powiedzieć o tym lekarzowi.
najlepiej to sprawdzic, moze to nic nie znaczy ale lepiej miec pewnosc.

Cytat:
ja tez

Cytat:

tez tak mam najbardziej po hippie i po bocianku, przeszlam na herbapol (pruszków) i jest ciut lepiej powiedzmy
no to lipa pozostaje nic tylko zakupic maski gazowe
Stary 2012-02-20, 17:19   #3861
eliza1984
Zadomowienie

Cytat:

Mało było rzeczy na wyprzedaży,alae w każdym tesco inaczzej.U nas znowu ciuszki 56 sa jeszcze dobre ,a z innych firm juz za małe
Cytat:

-
ja dopiero zaczynam pic herbatke herbapol pruszków(w końcu tu teraz mieszkam) ale z tego co wiem to tam jest napisane ,ze to przenika do mleka matki i działa na jaelitka ,na gazy i zaparcia,wiec u Ciebie tym bardziej będzie powodował pierdki
zanim się urodziłaś - kochałam Cię ,
nim minęła pierwsza minuta Twojego życia...
- byłam gotowa za Ciebie umrzeć..."
eliza1984 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-02-20, 17:20   #3862
faellivrin
Raczkowanie

Cytat:
usg mamy tutaj
http://www.medeor.pl/

dostalismy wykaz od połoznej gdzie mozna zrobic i tutaj nam pasuje najbardziej.. na nfz oczywiscie tylko skierowanie trzeba

a co do oddechu to nawilżasz mu nosek solą fizj?? ja teraz psikam małemu afrinem bo od 2 tyg mozna i ładnie mu nawilza... a taką sapkę ma jak nie nawilżębo u nas strasznie suche powietrze
My też idziemy tam w czwartek, bo były bliższe terminy niż na Drewnowskiej. Niestety nas nikt nie poinformował o tym, gdzie można takie usg zrobić i musielismy sami szukać A jak wygląda taka wizyta?

A mieszkasz gdzieś na Bałutach, że masz blisko Ciesielskiej?

A co do sapki to zakraplamy mu kilka razy dziennie, a potem odciągamy gilki jak się da. Kupilismy nawet higrometr. Faktycznie mamy nadal dość sucho, bo poniżej 40% - mam nadzieję, że to przez to. Tydzień temu byliśmy z sapką u lekarza, to właśnie mówiła, że to od suchego powietrza, ale mimo naszych starań nic się nie zmieniło

Cytat:
Mój też trzyma od dość dawna. Widać silne dzieciaczki się urodziły zimową porą

Cytat:
To jest normalne. Czasem się uśmiechają, czasem krzyczą. Moja mama mówiła, że ja i moja siostra tak samo miałyśmy, a wszystko z nami ok Jest taki przesąd, że dzieciątko śni swoje całe życie i jak się często uśmiecha to znaczy, że będzie często szczęśliwe, jak płacze, to wiadomo-trochę mniej. Moja siostra więcej płakała, a ja się uśmiechałam i jej się w życiu mniej fartownie czasem układa, ale oczywiście to tylko taki przesąd

Cytat:
Napisane przez anankee Pokaż wiadomość
zazdroszczę wam, że dzieciaki wam tak ładnie śpią po nocach.
Mój to śpi najwyżej 3h, najlepiej mu się śpi po kąpaniu, usypia ok 21 to śpi do północy.
Dziś to była pobudka po 22, potem o 1, o 3, jęczał do 4.30, póki go nie wzięłam do nas do łóżka, potem o 6, i o 8 już na dobre się obudził
nie oszczędza mnie to moje dziecię nocami. Niby nie jest uciażliwy, nie drze pyjora, w dzień jest spokojny w miarę, ale spać to mógłby trochę dłuzej....
Mój też ma cyrki ze spaniem. W nocy max 2,5 godz., a w dzień ok. 2. Trochę mnie martwi, że tak mało śpi i z uśnięciem ma problem.

Cytat:
Chyba też kupię sobie to karmi, bo w dzień cycki flaczki (mimo herbatek) a po nocy napełnione tak, że tryskam mlekiem w buzię Julka
Bardzo dużo czytałam na temat laktacji i według mądrych głów oznacza, to że popyt=podaż, czyli w dzień masz w sam raz mleka. W nocy masz go trochę więcej niż trzeba, dlatego czujesz w piersiach obrzmienie. Dzieje się tak, dlatego, że w dzień laktacja szybciej dostosowuje się do potrzeb niż w nocy

Cytat:
A jak powinna pachnieć kupa? bo Julkowa czasem śmierdzi bardzo i też mnie to zmartwiło, ale tż mnie na ziemię sprowadził...
Powinna mieć wyraźnie kwaśny zapach.

Edytowane przez faellivrin
Czas edycji: 2012-02-20 o 17:40
faellivrin jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-02-20, 17:24   #3863
renata:)
Zadomowienie

Cytat:
Gabi ( 11 dni) też tak główkę podnosi Jak ją biorę do odbicia na klatę to trzyma sztywno łepek i się rozgląda Położna powiedziała, że jak sama tak robi to mam się nie stresować
Cytat:
Moja też trzyma główkkę i przekręca ją sobie,ale ona już w szpitalu na rękach u nas odpychała się i trzymała prosto główkę,w ogóle szybko zaczęła gugać nam,najczęściej do zabawek
Cytat:
Napisane przez MMONIKA9 Pokaż wiadomość

mój jak miał już 2 tyg to tak wysoko głowke unosił i czasami mu sie głowka kolebała a czasami sztywno trzymał wszyscy byli w szoku że ma 2 tyg i już tak głowe umie trzymać a teraz to już podnosi elegancko o długo trzyma rozgląda się na boki i skubaniec chce ciągle tylko siedzieć jak go kłade to jaki wrzas i ryk a jak go chwyce za rączki to cały się napina i unosi i siup już siedzi papka mu się śmieje pełne zadowolenie i się rozgląda
Cytat:
mój synek sam podnosił głowke pod koniec 2tyg czy na poczatku 3go wiec się nie matw, jest po prostu silna

Cytat:

Julek trzyma, jak się go bierze do odbicia albo jak leży na brzuchu najpierw podnosił i mu się chwiała a od kilku dni potrafi chwilę tak trzymać. Wodzi też wzrokiem za głosem czy światłem, skupia wzrok na dłużej.
Ale ktoś mówił mi, że dzieci urodzone po terminie często te pierwsze umiejętności szybciej nabywają. Nie wiem czy to prawda.

dziękuje za odp uspokoiłyście mnietrochę byłam zdziwiona jak ona tak wczoraj tą kołyskę zrobiła i bez żadnej trzęsawki na spokojnie jak dorosły sobie główkę trzymała i się rozglądała z przewijaka po pokojua wiadomo że za wczesnie to tez nie zawsze dobrze wolałam się upewnić
Cytat:

mam to samo jeśli chodzi o herbatki

Cytat:
Napisane przez zoskasamoska Pokaż wiadomość

ja tez jestem ciekawa kiedy zniknie bo wygląda strasznie
Cytat:
Dzisiajsza noc była wręcz... no dawno takiej nie miałam. Raz - mały spał super, a dwa tż taki był dobry: on przewinie, ponosi, w wózku będzie woził, bo mały ok. 5:00 chciał na ręce, żeby go nosić i bujać
ale się mąż przestraszył embargahahah
no i gratulacje skuteczności

Cytat:

Mój dźwiga główkę, ale jeszcze nie potrafi jej tak utrzymać. U mnie problemem jest to, ze Michaś wogóle nie chce już leżeć u mnie na rękach bo pasuje mu tylko jak go trzymam na prosto, a to przecież niezdrowe dla jego kręgosłupa no ale jak go położę to jest wrzask ogromny
to może się wygnij trochę jak go nosisz tak żeby maluszek miał zaokrąglone plecki moja tez lubi tą pozycje

butelka zaliczona!!dziękuje my za kciuki

"nadwrażliwość to mój wróg- przerost duszy nad rozumem[...] dyskretnej troski trzeba mi"

http://www.suwaczki.com/tickers/ajwwb201imv5ykw7.png

Lilka już z nami!!

renata:) jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-02-20, 17:28   #3864
MissZuzia
Zadomowienie

Cytat:

dla Alexa, my mamy szczepienie w czwartek, już się boję
my mamy jeszcze jutro pobranie krwi

Cytat:
Zuzia mam nadzieje,że u mojego bobaska też te krzyki nic złego nie oznaczają
nie sadze, nie martw się - ja to skonsultowałam z neurologiem dzieciecym, jestem teraz spokojniejsza wiec jesli bardzo cie to martwi to wybierz sie do lekarza
Cytat:

MissZuzia a nam wlaśnie przypasowały tescowe ciuszki. miałam 5-pak body na 00 i były akurat, bo reszta szeroka. ale juz za małe. nie wiem jak większy rozmiar i inn ciuszki
moj nawet nie wszedl w 0-0 a mialam ze dwie paczki
Cytat:
tez tak robie ale on sie wtedy zawsze budzi
Cytat:

no to lipa pozostaje nic tylko zakupic maski gazowe
no slabo
Cytat:
ja dopiero zaczynam pic herbatke herbapol pruszków(w końcu tu teraz mieszkam) ale z tego co wiem to tam jest napisane ,ze to przenika do mleka matki i działa na jaelitka ,na gazy i zaparcia,wiec u Ciebie tym bardziej będzie powodował pierdki
ja przez pierwszych kilka dni nie wiedziałam co się stało i skąd to mam, analizowałam co jadłam ale potem żarówka mi się zapaliła we łbie że przecież tam są takie składniki na wzdęcia więc stąd te gazy

Cytat:
A co do sapki to zakraplamy mu kilka razy dziennie, a potem odciągamy gilki jak się da. Kupilismy nawet higrometr. Faktycznie mamy nadal dość sucho, bo poniżej 40% - mam nadzieję, że to przez to. Tydzień temu byliśmy z sapką u lekarza, to właśnie mówiła, że to od suchego powietrza, ale mimo naszych starań nic się nie zmieniło
u nas ile razy byśmy nie włączyli nawilżacz to mamy zawsze poniżej 40 a mały się strasznie pieni jak mu coś do nosa zakraplam

http://suwaczki.maluchy.pl/li-57141.png

było 83 jest 63 musi być 60 w sferze marzeń 58

Edytowane przez MissZuzia
Czas edycji: 2012-02-20 o 17:29
MissZuzia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-02-20, 17:40   #3865
neska22
Zakorzenienie

GG do neska22

my po wizytcie
wszytsko ok ale prawy staw jest leciutko płytszy (ale w normie). musimy cwiczyc z małym rowerek i nogi rozkłądac jak najczesciej "na żabke"

Inutil co do snu to on jest na mm a mm jest dłuzej trawione niz mleko matki wiec spac moze dłuzej. nie sadze ze za długo. ja przesypiałam całe noce, moj chrzesniak tez...

Cytat:
My też idziemy tam w czwartek, bo były bliższe terminy niż na Drewnowskiej. Niestety nas nikt nie poinformował o tym, gdzie można takie usg zrobić i musielismy sami szukać A jak wygląda taka wizyta?

.
wizyta trwa moze 5 minut
trzeba wziac pieluszke tetrowa bo kłądzie się ja na przewijaku na ktorym dzidzia lezy przy badaniu. załóż spiochy rozpinane od dołu tylko bo nie trzeba dzidzi całej rozbierac wystaczy spiochy od dołu rozpiac i odpiac pieluszke (pieluszki tez nie trzeba zdejmowac). dzidzie raz sie kłądzie na jeden boczek i potem na drugi i po badaniu.
wez ksiazeczke zdrowia bo tam wpisuje dr co wybadał.

---------- Dopisano o 17:40 ---------- Poprzedni post napisano o 17:39 ----------

a co do tesco to kombinezon ten misiowy jest BEZNADZIEJNY- niby na długosc za duzy a wsadzic dziecka w niego nie moge....
neska22 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-02-20, 17:45   #3866
siobhan1
Zadomowienie

Hej Dziewczyny,

Maciej w środę kończy 1 miesiąc a już od tygodnia jesteśmy rozdzieleni - ma zapalenie płuc i lezy w inkubatorze. nie życzę nikomu takich infekcji :/
Dzis pytałam lekarza i najgorsze nie jest jeszcze za nami. Laktator już jest znienawidzony, mleka co raz mniej a końca pobytu w szpitalu nie widać. Najgorsze jest to, ze nie moge byc tam z nim....

Zdrówka dla wszystkich bąbelków, tych narodzonych i tych nie.

S
siobhan1 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-02-20, 17:53   #3867
boroo50
Rozeznanie

GG do boroo50

Cytat:
pogoń ją, pogoń!!!
Która kobitki tam gdzieś blisko Annabelity mieszka?

Stary 2012-02-20, 17:53   #3868
*Agatek*
Zakorzenienie

Cześć laseczki

no nie nadrobię Was

kiedy Wy macie czas pisać? moja mała wczoraj dostała jeść o 21.20, z godzinkę zasypiała, a jak zasnęła to.... spała do 4 rano!! dopiero 4.50 dostała jeść, bo zanim ją oporządziłam itp itd... kolki ją wymęczyły i o

Neska super, że tak ładnie spał Igulec. No i za usg bioderek!! my idziemy dopiero 29.02 a 1.03 szczepienie

BebiBebi mało higieniczne ale na pleśniawki jest mocz... niech nasiusia w pieluchę tetrową i wytrzyj języczek, kilka razy zrobisz i po pleśniawkach- stary sposób

Zoskasamoska kreska może dłuugo być, więc pozostaje nam czekać

Mijus fajnie, że udało Ci się ujarzmić Gabryśkę oby tak dalej!!!!

Katerina ja obcinam paznokcie co drugi dzień, bo tak szybko chyba rosną jak śpi to szybko szybko robię, ale wierzgoli tymi łapkami i muszę ostrożnie robić

Czubasek mnie długo ciągnęła rana... koło 10 dni... ale najgorszy pierwszy tydzień.. nie mogłam siadać, a przy kichnięciu bałam się, że rozsadzi mnie na dole Co do ulewania- spytaj położne, ja myślę, że to przez to, że ma niedojrzały układ pokarmowy...

Renata moja zaczęła też dość szybko podnosić główkę i coraz dłużej ma w górze, ale nic z tym nie robię, teściówka mówi, że silna kobiecina z niej Trzymam kciuki za przyzwyczajenie do butli!!!
Chciałam zobaczyć jak się sprawy mają 'w środku' i wymacałam 2 szwy no grzecznie czekam aż same wyjdą...

Anabellita wracaj do zdrówka!!

idę odbić małą... budziłam ją bo zasnęła po stękaniu, zjadła 60 ml, a potem zasnęła ale odbiłam ją bo się po chwili obudziła, teściowa poszła odgrzać mleko a ta znów usnęła podziamgała jeszcze 20 ml i zasnęła, odłożyłam do łóżka no i teraz czas na odbicie...

*Agatek* jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-02-20, 17:56   #3869
kropeczka1984
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez siobhan1 Pokaż wiadomość
Hej Dziewczyny,

Maciej w środę kończy 1 miesiąc a już od tygodnia jesteśmy rozdzieleni - ma zapalenie płuc i lezy w inkubatorze. nie życzę nikomu takich infekcji :/
Dzis pytałam lekarza i najgorsze nie jest jeszcze za nami. Laktator już jest znienawidzony, mleka co raz mniej a końca pobytu w szpitalu nie widać. Najgorsze jest to, ze nie moge byc tam z nim....

S
Współczuję... Trzymam kciuki, żeby wszystko było dobrze i nie załamuj się!
kropeczka1984 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-02-20, 17:56   #3870
boroo50
Rozeznanie

GG do boroo50

Cytat:
Napisane przez siobhan1 Pokaż wiadomość
Hej Dziewczyny,

S
Nie lam się niunia, bo nasz synuś też miał zapalenie płuc i dał radę Pokarm Ci napłynie z powrotem jak tylko mały będzie obok już

Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości