|
|||||||
| Notka |
|
| Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#3871 |
|
Zakorzenienie
|
Tez odczekalam az pozadnie zasnie oczywiscie ta opcja tylko po cycu i na klacie i jakos poszlo troche sie silowal
mlody jak fajnie lapal sutek tak teraz nagle jakby zapomnial jak to sie robi:/ dziobie i dziobie ta glowka i nie umie zalapac i jeszcze w trakcie ze 3 razy go zgubi wrrr a to boli |
|
|
|
#3872 |
|
Wtajemniczenie
|
Dot.: Jednym już figurki wracają, inne jeszcze z brzuszkami biegają. Mamusie I-II 201
Mam pytanie do dziewczyn, które żyją bez ślubu. Jakie nazwisko dajecie swojemu dziecko? Ojca dziecka czy Wasze ?
|
|
|
|
#3873 |
|
Rozeznanie
|
Dot.: Jednym już figurki wracają, inne jeszcze z brzuszkami biegają. Mamusie I-II 201
Dziewczyny czy Wasze dzieci śpią przy zapalonym świetle? Właśnie wyczytałam, że spanie przy zapalonym świetle niekorzystnie wpływa na rozwój gałki ocznej. Nasze dziecko śpi przy lampce nocnej.
W sumie dopiero teraz zaczęłam czegoś szukać na ten temat jak teściowa napomknęła coś na ten temat. W końcu nie wiem, czy zapalać lampkę czy nie. |
|
|
|
#3874 | |
|
Raczkowanie
|
Witam!
Cytat:
Z badań to tylko sprawdziła mi szyjkę (1cm, zamknięta). Ktg niby ładne, brak czynności skurczowej, następne ktg w piątek, potem co 2 dni, a jak nic się nie zadzieje do 10 dni po terminie (liczą z OM), to kładą na patologię ciąży. Ale przecież "ma pani jeszcze 2 tygodnie, żeby urodzić" |
|
|
|
|
#3875 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#3876 | |
|
Zadomowienie
|
Oj biedactwa
![]() Cytat:
Widze ze duzo z nas dzis pisze jedna reka z maluchem na drugiej trzeba sobie jakos radzic i nie dopuscic coby nam sie watek zakurzyl od nieuzywania . Zaginela nam Diablica, ciekawe czy sie doczekala i ma juz swoje Malenstwo przy sobie? AgaMili jak po weselu? Czemu siostra plakala kilka dni przed??? |
|
|
|
|
#3877 |
|
Zakorzenienie
|
Siobhan zdróweczka maluszkowi!! bedzie dobrze!!!
|
|
|
|
#3878 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
mój ma ojca załatwiliśmy odrazu jak odbieraliśmy akt urodzenia to już miał wypisane z nazwiskiem ojca
|
|
#3879 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Ja widzisz już nie mam wcale szyjki i zero rozwarcia. Ale termin mój dopiero za 9 dni.... Będzie dobrze.... pamiętaj- damy radę... |
|
|
|
|
#3880 | |||
|
Rozeznanie
|
No dokładnie tak
mój dzieciak był smoczkowcem strasznym praktycznie do 2 lat... więc zapobiegawczo mu raz na czas - co drugi dzień powiedzmy na smoka i do buzi (a że to słodkie to nie protestował) ![]() Cytat:
Co do pogrubionego - racja, mój kuzyn miał przykurcz bo go w inkubatorze (był wcześniakiem) nie obracały... ja zaś miałam jobla na punkcie obracania mojego synka bo u takich małych dzieci można łatwo o zniekształcenie główki (spłaszczenie jej z tył lub z boku jeśli ciągle leży w 1 pozycji)... koleżanki córka miała... masakra, potem było z tym walki,a powiem, że do końca już jej tego nie odkształciła... Cytat:
Cytat:
- albo wpisujesz TŻ jako ojca, ale nazwisko dziecko będzie miało twoje (ale to chyba też TŻ musi być) - i wtedy na podstawie takiego aktu normalnie możesz np się o alimenty starać itd. - albo podajesz tylko siebie, a jako ojca podajesz tylko imię (może być prawdziwe imię TŻ a może być wymyślone) i dopisują do tego twoje nazwisko, a z tył na akcie piszą notatkę, że dziecko nosi twoje nazwisko, ojciec jest niewiadomego pochodzenia, tylko ty masz prawa rodzicielskie w tym momencie a imię zostało po prostu podane przez matkę (to jest równoznaczne z tym co kiedyś nazywało się "ojciec nieznany) - i wtedy możesz sama normalnie iść zarejestrować dziecko, ale wg aktu jest jakby dziecko ojca nie miało (tzn. wiadomo, że go ma, ale jest "nieznany"). - można to potem zmienić, idzie się normalnie do urzędu i bierze się TŻ (wcale nie musi on być prawdziwym ojcem dziecka) i mówi się pani w okienku, że chce się zmienić dziecku nazwisko na TŻ'a i wtedy TŻ musi podpisać i ustnie oświadczyć, że uznaje dziecko i chce aby nosiło jego nazwisko i wtedy zmieniają to w akcie urodzenia na miejscu ![]() No ale to już jak uważasz czy chcesz aby miało Twoje nazwisko czy TŻ to sama musisz zadecydować... albo wspólnie z TŻ
|
|
|
#3881 |
|
Wtajemniczenie
|
Ah, bo ja juz sama nie wiem co robic, jutro mamy isc do USC, a ja nadal nie wiem , które nazwisko damy małej. Nie chce zeby mała miała inne nazwisko niz ja, TŻ jest zły, bo chce zeby mała miała nazwisko po nim.
Mi znowu zalezy zeby mała miała pochodzenie po TŻcie, ale to chyba nazwisko nie ma nic do tego. |
|
|
|
#3882 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#3883 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#3884 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Jak moja mała pójdzie w mamusię, to urodzi się 29.02 ![]() Od jutra zaczynam wykurzanie |
|
|
|
|
#3885 |
|
Wtajemniczenie
|
mój misiek też śpi całą nocke przy zapalonej lampce nocnej wtedy ja jestem spokojniejsza bo czsami jak mi za długo śpi to sprawdzam czy oddycha no i pieluche w nocy jak mu zmieniam to widze gdzie co mam no i tak od samego początku miałam zapaloną i już się tak przyzwycziliśmy
|
#3886 |
|
Zakorzenienie
|
Pokarm się pojawił
i coraz więcej go będzie. Była u mnie pani od laktacji, super kobietka. Pomogła mi z mała. Okazało się że ulewała bo smołki nie mogła wydalić. Wzięliśmy jej podkurczylismy nóżki i poszło. Teraz jest spokojnie mała ma problem z łapaniem cyca, jak nie złapie to od razu jest krzyk ale walczymy z tym. No i wypluwa cyca;/ ale jest coraz lepiej bo ssala już 10 min bez wywalenia. Za to ja jestem padnieta. Jeszcze babka tz gada że mała przeze mnie ma znamię. Rozdrapałam krostke pod brodą kiedyś w jej obecności i mała ma przy ustach takie znamię a'la pieprzyk tzn nie wiadomo jeszcze czy to znamię czy jakieś naczynko które się wchłonie. |
|
|
|
#3887 |
|
Wtajemniczenie
|
ahhhhh dziewczyny tak oglądam te foteczki w k. i se taki myśle jakie piękności urodziłyśmy jesteśmy stworzone do rodzenia ślicznych dzieci
za kilkanaście lat będą łamać czyjeś serca
|
#3888 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
no ale przynajmniej wszystko ok i możesz spokojnie zacząć wykurzanie ![]() ja już od tygodnia działam i powiem Ci, że nic nie skutkuje, więc widocznie trzeba czekać, aż dzieciaczki same się ruszą! Jadę jutro na badania do szpitala i będzie decyzja co dalej, trzymajcie kciuki! ![]() no to faktycznie masz szanse na poród w terminie jak już taka szyjka! Możesz spokojnie czekać, jeszcze dużo czasu! |
|
|
|
|
#3889 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
No to za jutro.
|
|
|
|
|
#3890 |
|
Zakorzenienie
|
U mnie też dzidzia śpi przy zapalonej nocnej lampce...
|
#3891 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
|
|
|
#3892 | ||
|
Rozeznanie
|
Cytat:
Tylko ze Filip miał już miesiąc skonczony więc wylądowaliśmy na oddziale dziecięcym już i ja mogłam z nim być 24h/dobę. A twój maluszek trafił pewnie jeszcze na patologię noworodka? Zdrowia życzę i dużo siły dla ciebie i szkrabika!!!! ---------- Dopisano o 21:49 ---------- Poprzedni post napisano o 21:38 ---------- Cytat:
|
||
|
|
|
#3893 | ||||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Cytat:
Cytat:
---------- Dopisano o 23:05 ---------- Poprzedni post napisano o 23:01 ---------- Cytat:
![]() Kurcze, ale załatwili dziecko Trzeba bardzo na to uważać.
|
|
#3894 |
|
Zadomowienie
|
czesc mamuski ja dzis bylam u gina i potem u pediatry.
u gina ok. a u pediatry sama nie wiem.. mamusie co maja dzieci w naszym wieku 2 mc albo starsze czy Wasze dzieci w tym wieku lapane zaraczki podnosily same glowki czy odchylaly do tylu?? nasz odchyla i pediatra twierdzi ze powinien juz ciagnac za soba.. jak lezy na brzuchu podnosi do gory i trzyma tylko jak go tak podnosi to nie;/ mowi ze ma slabe miesnie plecow.. co mysliscie??
|
#3895 | ||
|
Rozeznanie
|
Cytat:
Ale z uznaniem ojcostwa wiąże się również sprawa alimentów jakby co... także musisz to dobre przemyśleć. ---------- Dopisano o 22:30 ---------- Poprzedni post napisano o 22:23 ---------- Cytat:
jej, nie sprawdzałam czy Gad tak robi. Muszę sprawdzić jak się obudzi ![]() Alan ma 7 tygodni i waży równo 6kg!! W sumie nie jest gruby, ale zaczyna mnie to przerażać
Edytowane przez Blanszor Czas edycji: 2012-02-20 o 22:27 |
||
|
|
|
#3896 |
|
Zakorzenienie
|
Zoska my zalatwilismy z nazwiskiem tak jak Monika juz przed porodem i maly ma nazwisko tz.
Uska moja Nikola tak miala jak miala dwa miesiace i musialam ja masowac co 3 godziny, nago nawet smoczka nie mogla miec uciskalam pewne miejsca i tak zjakis czas i wszystko sie wyrownalo, ale wtedy przestraszyli mnie fest, dostalam skierowanie do neurologa, dopiero on mnie uswiadomil ze jak bym nie. masowala to. grozi to krzywica a ja juz wyobrazalam sobie bog wie co. |
|
|
|
#3897 |
|
Wtajemniczenie
|
Pear Czubasku serdeczne gratulacje !!!
co do włosów maluszków to mój też ma na uszach na pleckach i nawet w górnej części rowku ![]() ![]() a my dzisiaj pierwszy raz werandowaliśmy mały nawet troszkę przysnął ![]() w środę idziemy na usg bioderek i już się stresuję a sama nie wiem czemu
|
#3898 |
|
BAN stały
|
Czesc,
Powiem wam że ślub siostry był bajeczny. Ja ryczałam jak bóbr jak ją zobaczyłam. Na weselu byłam do końca i wszystko super się udało. Goście z Polski byli, babcia też. Smiechu też nie zabrakło jak babcia po polsku rozmawiała z tamtą rodziną a oni udawali że ją rozumieją. Ja nawet popiłam z mężem siostry i mu powiedziałam że jak ją skrzywdzi to go zabiję . Siostra do mikrofonu podziękowała rodzicom za wychowanie i wesele, jej tż mojemu tacie. Było powitanie chlebem i solą, pierwszy taniec pary młodej, "goszko gorzko" a od tamtych taniec brzucha![]() Zdj będą w klubie ![]() A teraz idę nadrabiać ---------- Dopisano o 23:05 ---------- Poprzedni post napisano o 22:34 ---------- Kropeczka my śpimy przy zgaszonym świetle od początku. Chciałam Marcela uczyć odróżniać dzień od nocy Nawojka siostra płakała ze stresu podobno przed ślubem. CZUBASEK GRATULACJE! :roza :Nie dam rady więcej poczytać bo oczy mi się kleją. Uciekam do łóżka |
|
|
|
#3899 | |||||
|
Zadomowienie
|
hej
Cytat:
Cytat:
u nas tak nie spimy, jest wlaczona jedynie wtedy gdy musze zmienic pieluche abo sprawdzam co u niego Cytat:
moj 6 tyg ale was goni bo 5,41Cytat:
Cytat:
to sobie pospalas!!my dzis 6h
|
|
|
#3900 | ||
|
Rozeznanie
|
Cytat:
Ale faktycznie od wczoraj gaszę lampkę, bo i nam lepiej się śpi przy zgaszonym świetle, a tak to takie czuwanie było...Super Teraz tylko nie omijaj karmienia i żeby Ci dziecka nie dokarmiali i będzie ekstra ![]() Cytat:
![]() U mnie dzisiaj przerwa w spaniu była 2,5-godzinna |
||
|
![]() |
Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 22:23.

Z badań to tylko sprawdziła mi szyjkę (1cm, zamknięta). Ktg niby ładne, brak czynności skurczowej, następne ktg w piątek, potem co 2 dni, a jak nic się nie zadzieje do 10 dni po terminie (liczą z OM), to kładą na patologię ciąży. Ale przecież "ma pani jeszcze 2 tygodnie, żeby urodzić"

trzeba sobie jakos radzic i nie dopuscic coby nam sie watek zakurzyl od nieuzywania

mój dzieciak był smoczkowcem strasznym praktycznie do 2 lat... więc zapobiegawczo mu raz na czas - co drugi dzień powiedzmy na smoka i do buzi (a że to słodkie to nie protestował) 

Trzeba bardzo na to uważać.

:roza :
dopiero 4.50 dostała jeść, bo zanim ją oporządziłam itp itd...