![]() |
#91 |
Raczkowanie
|
Dot.: Pierniczki:)
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#92 |
Zakorzenienie
|
piernik to moje ukochane ciasto.
Ja ide na łatwiznę i robię z gotowca - piernik Delecty. Jednak jest ono naprawdę przepyszne, niesamowicie smakuje i pięknie pachnie w całym domu. Potem kroję go w kostkę i każdą kosteczkę smaruję czekoladą i dekoruję bakaliami ![]()
![]() |
#93 |
Zadomowienie
|
jakies pietnascie lat temu pieklam pierwszy rza w zyciu PIERNICZKI
![]() ![]() slowo daje byly wspaniale ..... ale dopiero na wielkanoc ![]() ![]() ![]() od tego czasu kupuje gotowe,i w tym roku tez chyba nie zdaze juz upiec ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#94 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() ![]() Są jednak takie przepisy w których pierniczki nie muszą leżakować ![]() Ale z nas niezłe pierniki ![]() ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#95 |
Konto usunięte
|
Nie robilam ich jeszcze, bo rozpędziłam sie z innymi pierniczkami... ale zrobiłabym drobne lub doskonałe, w tych cukrowych zabójcza ilość jaj jest.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#96 |
Raczkowanie
|
Ciasto na pierniczki już "leżakuje" w lodówce... W piątek wielka akcja pieczenia - trochę mi zejdzie z tym bo robiłam aż z trzech porcji...
![]()
![]() |
#97 |
Raczkowanie
|
Pierniczki upieczone i dżemem przełożone.. jeszcze tylko czeka mnie zdobienie...
![]() |
#98 |
Wtajemniczenie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#99 |
Raczkowanie
|
Po prostu "sklejam" dżemem dwa pierniczki - to jest u mnie przełożenie
![]()
![]() |
#100 |
Raczkowanie
|
Dziewczyny, a robila ktoras z was "Pierniczki" z dr Oetkera? To sa "gotowce". Dodaje sie jajka, miod i maslo. Ponoc nawet jest foremka do wycinania w srodku.
Ciekawi mnie czy one wychodza twarde czy miekkie. http://www.☠☠☠☠☠☠☠☠☠☠/object.php/act/...fb7420a0c75f13
![]() |
#101 |
Zakorzenienie
|
Najwyższy czas nadszedł na zrobienie pierników. Przepis mam z "Miasta Kobiet" - są przepyszne, robię je od dwóch lat i moja rodzina wpisała je na "obowiązkową listę świątecznych słodkości" zaraz po serniku wiedeńskim
![]() Co ciekawe, pod koniec lata znalazłam parę zachomikowanych sztuk i nadal były smaczne ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#102 |
Raczkowanie
|
Ilonko,
a mozesz podac przepis? ![]() Kurcze, ja sie boje zrobic pierniki, bo nie chce zeby wyszly twarde. Ponoc jesli da sie za duzo maki to one sie takie robia. No, ale jak sie znowu tej maki nie bedzie dosypywalo to ciasto sie potwornie klei ![]() Maslo mozna zastapic margaryna. Ale czy ja zamiast masla moge dac olej, np slonecznikowy? I ile tego oleju?
![]() |
#103 |
Zakorzenienie
|
Pierniczki:
1 kg mąki 1 kostka masła [można użyć margaryny, ale nie ma to jak świeżutkie masło] 2 jajka 1 szklanka cukru [biały, ale ja daję brązowy demerara] 4 łyżki przyprawy do piernika [można użyć też do grzańca] 2 łyżki gorzkiego kakao 1 łyżka sody 3/4 kg miodu skórka otarta z 2 pomarańczy Ciasto wyrobić jak kruche i odstawić do lodówki na conajmniej 1 dzień. Wyjąć, rozwałkować na około 1 cm, wykroić pierniczki. Ciasto musi być cały czas zimne, inaczej będzie się kleić [jak to kruche] - właśnie zamówiłam sobie wałek do którego można nalać zimnej lub gorącej wody i nie mogę się doczekać wypróbowania - taka mała dygresja ![]() Piec w piekarniku nagrzanym do 175 stopni przez 15 min na blasze wyłożonej pergaminem. Po ostygnięciu można je dowolnie udekorować. Aha, z tego co pamietam to po ostygnięciu mogą się wydać za twarde, ale zmiękną z czasem, dlatego trzeba je piec z wyprzedzeniem. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#104 |
Raczkowanie
|
Mniam, az mam ochote zabrac sie teraz za pieczenie
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#105 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Wklejam Ci stary przepis Nutinki z CinCin. Wypróbowałam go już wiele razy i pierniczki wychodzą właśnie takie, o jakie prosisz: pulchne, miękkie, pyszne ![]() 2 szklanki mąki pszennej tortowej (typ 450) 1 jajo 3/4 szklanki cukru pudru czubata łyżka miodu 1,5 łyżeczki przyprawy do pierników (dla mnie najlepsza jest Kotanyi) 1 łyżeczka sody oczyszczonej 2,5 dag drożdży 2,5 dag miękkiego masła Mąkę wymieszać z cukrem pudrem. Miód podgrzać do rozpuszczenia z przyprawami, na koniec wymieszać z sodą, przełożyć do mąki z cukrem, wymieszać. Dodać drożdże (bez robienia rozczynu), jajko i masło, wyrobić dokładnie. Wałkować (w razie potrzeby podsypać odrobiną mąki) na ulubioną grubość (grubsze są bardziej miękkie), wycinać foremkami dowolne kształty (w pierniczkach lepiej się sprawdzają te zaokrąglone) i piec około 15 minut (lepiej nie piec zbyt długo, bo twardnieją) w piekarniku nagrzanym do 190°C. U mnie leżą bez przykrycia i po nocy są miękkie. |
|
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#106 |
Rozeznanie
|
Mam pytanie do powyższego przepisu:
Nie wkładać ciasta po wyrobieniu do lodówki? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#107 |
Rozeznanie
|
No to teraz muszę sie wziąć za pierniczki, żeby wyszły takie mniamusie na święta. Thanx za przepis
![]()
Gdyby została Ci tylko jedna godzina życia, i mógłbyś zadzwonić tylko do jednej osoby, lub tylko z jedna osoba mógłbyś spędzić tą godzinę, do kogo byś zadzwonił? z kim byś spędził ten czas? I dlaczego jeszcze zwlekasz?
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#108 |
Raczkowanie
|
DZIEWCZYNY WKLEJAJCIE ZDJĘCIA SWOICH PIERNICZKÓW!! Wlaśnie chcę upiec pierniczki, ale nie mam pomysów jak je udekorować i jakie powinny mieć ksztalty - może mnie zainspirujecie?
a wlaśnie: czy to prawda, ze pierniczki nie od razu są miękkie i trzeba je wcześniej upiec, żeby mialy czas zmięknąć (podobno po upieczeniu można nimi okna wybijać?) wesolych Świąt Bożego Narodzenia pozdrawiam |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#109 |
Zakorzenienie
|
Aż mi sie nie chce wierzyć, ale wczoraj w końcu udało mi sie upiec pierniczki [działając z "doskoku" i niejednokrotnie bujając jedną ręką wózek a drugą wycinając foremką ciasto
![]() ![]() Ciasto zawsze trzymam w lodówce, bo inaczej nie da się rozwałkować - strasznie się klei. Agul_la tak, to prawda, po upieczeniu są miękkie i twardnieją w miarę stygnięcia, i muszą poleżakować aby skruszeć ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#110 |
Zakorzenienie
|
Ja juz tez mam pierniczki, wczoraj pieklam ... a dzis sa twarde jak kamien
![]() Przeczytalam caly watek ... i szybko otworzylam wieczko ... bo gdzies wyczytalam tutaj ze nie powinny byc szczelnie zakryte ... Zobacze jutro czy beda mniej twarde ![]()
![]() |
#111 |
Zadomowienie
|
Ja jutro będę robic pierniczki, ale zjem je pewnie po świetach skoro muszą troche poleżakować
![]()
![]() |
#112 |
Rozeznanie
|
Szczerze powiedziawszy,możecie spokojnie piec z przepisu jaki podała lullaby22...
Pierniki nie są twarde jak kamien nawet tuz po upieczeniu,na drugi dzień są po nocnym leżakowaniu są mniej twarde a dzsiaj dwa dni po upieczeniu i juz przystrojeniu ich moge z pewnościa stwierdzić ze nadaja sie jak najbardziej do jedzenia,są dobre,grube i nie twarde,więc chętne na pierniki mogą spokojniej eszcze je piec ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#113 |
Zakorzenienie
|
Ja się dzisiaj zabieram do pierniczków
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#114 |
Zakorzenienie
|
to ja teges, ide piec pierniczki ;P
ja mam wg tego przepisu: http://www.*************/potrawy.asp?id=1487 kulinaria(kropka)pl w sensie. czemu tu nie mozna linkow wstawiac? ![]() jak wyjda to powiem jakie beda. a lukier kolorowy robie dodajac do bialego albo kakao albo sok z buraka :P |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#115 |
Raczkowanie
|
Ja dopiero w zeszłym roku piekłam pierwszy raz pierniczki, a to moje tegoroczne wypieki
![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#116 |
Zadomowienie
|
milajo piekne te twoje pierniczki, i ten pomysł z obdarowywaniem bliskich super
![]() Ja dzisiaj upiekłam moje, narazie leżakuja ![]() ![]()
![]() |
#117 |
Zakorzenienie
|
Ja zrobiłam kilka rodzajów ciasteczek i też pakuję po kilka w pudełka, rozdam je rodzinie i przyjaciołom. Lubię piec i gotowac, przynajmniej mam powód żeby się wyżyć kulinarnie
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#118 |
Zakorzenienie
|
A ja dzisiaj ozdabiałam pierniki(zrobione przez mamę-ale może też kiedyś mi się uda
![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#119 |
Zakorzenienie
|
Ja wczoraj w nocy skończyłam ozdabianie pierniczków zrobionych według genialnego przepisu nieocenionej Nefretete na miękkie pierniczki (i nie leżakujące)
![]() Przepis: http://www.wizaz.pl/porady/censura.p...ils&itemid=438 Oto efekt ![]()
![]() |
#120 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() Jeżeli mogę zapytać-miałaś takie foremki czy sama stworzyłaś te kształty? |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 15:04.