Ludzkie zachowania i poglądy, które dziwią cz.3 - Strona 53 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum plotkowe

Notka

Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2012-02-24, 22:07   #1561
nicRu
maszyna, nie człowiek

Dot.: Ludzkie zachowania i poglądy, które dziwią cz.3

Sorry - da się przytyć, faktycznie, jak mialam zapalenie płuc i brałam leki steroidowe to przytyłam do 49kg. Pewnie te leki zapisała mi zazdroszcząca figury lekarka (przepraszam, ale ten tekst o zazdroszczeniu a potem o lekarzach jest rozwalający, no jakby nie mieli nic innego do robienia tylko zazdrościć komuś, że jest bardzo chudy i ewentualnych zdrowotnych konsekwencji tego )
Stary 2012-02-24, 22:15   #1562
invisible_01
Zakorzeniona

Cytat:
Napisane przez karolca Pokaż wiadomość
Mnie denerwuje i dziwi cały czas to, w jaki sposób traktuje się kobiety w ciąży. Byłam chora i potrzebowałam pilnej wizyty u lekarza rodzinnego. Dzwonię rano aby się zarejestrować, na co pani mi mówi, że pierwszy wolny termin do lekarza jest na przyszły tydzień. Jak chcę być dziś przyjęta, to muszę sobie przyjechać i poprosić doktora aby mnie przyjął. Tłumaczę kobiecie, że kończę 8 miesiąc ciąży i jest mi ciężko jechać tylko po to, aby zobaczyć się z lekarzem, który i tak może mnie nie przyjąć. "No to trudno".
Kolejki w sklepie, u lekarzy... gdziekolwiek. Kasa pierwszeństwa to jakaś kpina. Jeszcze kobieto przepraszaj, że jesteś w ciąży - takie odnoszę wrażenie niemal na każdym kroku.
I mozna tak bez końca
Co do lekarza - osoba chora tak samo nie bardzo może czekać na wolny termin i tak samo nie ma siły/ochoty jechać tylko po to, by się prawdopodobnie dowiedzieć, że lekarz jej nie przyjmie... Jak miałam bardzo wysoką gorączkę, drgawki, wymiotowałam, to też nie miałam siły jechać i prosić lekarza o przyjęcie, na co pewnie i tak by się nie zgodził. Jak mnie zrobiło się coś okropnego z okiem, to niestety też mieli mnie gdzieś i termin się dla mnie nie znalazł, musiałam iść prywatnie. Więc akurat w przypadku lekarzy ciężarne to nie jedyna grupa, której jest źle

A co przepuszczania ciężarnych - ja nigdy nie stoję przy kasach uprzywilejowanych (bo nie mam do nich prawa), uważam to trochę za chamstwo. To znaczy - jeśli ktoś stoi przy takowej z trzema wyłożonymi na taśmę rzeczami, to OK. Ale ja zawsze przy takiej kasie widzę długi ogonek i wśród nich ani jednej kobiety w ciąży czy osoby niepełnosprawnej, podczas gdy każda z nich ma pełny wózek i wszystkie zakupy wyłożone na taśmę. Jeśli jakakolwiek ciężarna będzie chciała z tej kasy skorzystać, to i tak będzie musiała poczekać, bo przecież zaraz podniosą się żale, że "ja tych wszystkich zakupów teraz od nowa do wózka chował nie będę" I oczywiście zdegustowane pomruki, że osoba uprzywilejowana chce skorzystać ze swojego prawa.

Tak samo czekałam raz w długiej kolejce do lekarza. Przyszła nagle pani ze skierowaniem z pogotowia i miała prawo wejść do gabinetu bez kolejki. Ale się raban podniósł! Aż przykro było słuchać. Już to widzę, jak te narzekające osoby wielkodusznie zrezygnowałyby w takiej sytuacji z prawa do wejścia poza kolejnością i czekałyby "uczciwie" kilka godzin, aż lekarz przyjmie wszystkich pacjentów.
invisible_01 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-02-24, 22:37   #1563
karolca
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez invisible_01 Pokaż wiadomość
Tak samo czekałam raz w długiej kolejce do lekarza. Przyszła nagle pani ze skierowaniem z pogotowia i miała prawo wejść do gabinetu bez kolejki. Ale się raban podniósł! Aż przykro było słuchać. Już to widzę, jak te narzekające osoby wielkodusznie zrezygnowałyby w takiej sytuacji z prawa do wejścia poza kolejnością i czekałyby "uczciwie" kilka godzin, aż lekarz przyjmie wszystkich pacjentów.
Dlatego boję się kolejki do laboratorium przed ostatnim pobraniem krwi. Na czczo (wystarczy mi, że na wczesniejszym etapie ciąży biegałam co 5 minut do łazienki oddać pustą zawartość żołądka i nikt się nie zlitował).
Często jest tyle osób, że nie gdzie usiąść (a nie ukrywajmy, stanie z wielkim i ciężkim brzuchem na kilka dni przed porodem do przyjemności nie należy).
I słyszę ten lament młodych, zdrowych ludzi, że oni tyle muszą czekać, to przecież ja też mogę. Teoretycznie czas mam, gorzej z fizycznymi możliwościami
A najgorsze w tym wszystkim są jednak kobiety, które same kiedyś były w ciąży. Odwrócą głowę w drugą stronę albo patrzą się jak zmieniają się tobie kolory na twarzy od czerwonego przez biały po zielony.
Dobrze, że zaraz jest końcówka a mąż chętnie chodzi do sklepu robić zakupy. Zawsze ustępowałam ciężarnym, ale teraz to już w ogóle będę uczynna. Ostatnie tygodnie zdecydowanie nie należą do lekkich.

nicRu, wiesz... brać sterydy po to aby przytyć? Równie dobrze można zajść w ciążę. Też przytyjesz kilka kg

♥ ♥ ♥

Komentuj.
Nie obrażaj.
karolca jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-02-24, 22:46   #1564
nicRu
maszyna, nie człowiek

Ale sie da? Da I na pewno przepisała mi je zawiści, dobrze, że przypadkiem leki pomogły
Stary 2012-02-24, 22:53   #1565
invisible_01
Zakorzeniona

Cytat:
I słyszę ten lament młodych, zdrowych ludzi, że oni tyle muszą czekać, to przecież ja też mogę.
Nie każda młoda osoba jest zdrowa To już nieraz było omawiane na wątkach chociażby o ustępowaniu starszym itp. Ja ostatnio czekając w kolejce do lekarza (byłam ja jedna młoda i reszta kobiety w starszym wieku) usłyszałam, że powinnam je przepuścić, bo jestem młoda i zdrowa (obowiązywały numerki). Zdrowa nie byłam - miałam zapalenie pęcherza, sikałam krwią, bardzo mnie bolało, siedziałam tam modląc się żeby się nie posikać mimo latania co chwilę do toalety i musiałam iść do lekarza rodzinnego po skierowanie do specjalisty. Wyglądałam na zdrową i mogącą poczekać, ale naprawdę tak nie było. Dlatego ja daleka jestem od oceniania, kto może postać i poczekać, a kto nie. Co nie znaczy, że ciężarnej nie powinno się ustąpić
Stary 2012-02-24, 23:01   #1566
ciri15
Ekspert od Dupy Strony

Cytat:
Co nie znaczy, że ciężarnej nie powinno się ustąpić
U lekarza - miejsca na fotelu - jasne. Miejsca w kolejce - niekoniecznie.

ciri15 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-02-24, 23:02   #1567
Kruche Ciastko
Zakorzenienie

GG do Kruche Ciastko

Cytat:
Dlatego boję się kolejki do laboratorium przed ostatnim pobraniem krwi. Na czczo (wystarczy mi, że na wczesniejszym etapie ciąży biegałam co 5 minut do łazienki oddać pustą zawartość żołądka i nikt się nie zlitował).
Często jest tyle osób, że nie gdzie usiąść (a nie ukrywajmy, stanie z wielkim i ciężkim brzuchem na kilka dni przed porodem do przyjemności nie należy).
I słyszę ten lament młodych, zdrowych ludzi, że oni tyle muszą czekać, to przecież ja też mogę. Teoretycznie czas mam, gorzej z fizycznymi możliwościami
A najgorsze w tym wszystkim są jednak kobiety, które same kiedyś były w ciąży. Odwrócą głowę w drugą stronę albo patrzą się jak zmieniają się tobie kolory na twarzy od czerwonego przez biały po zielony.
Dobrze, że zaraz jest końcówka a mąż chętnie chodzi do sklepu robić zakupy. Zawsze ustępowałam ciężarnym, ale teraz to już w ogóle będę uczynna. Ostatnie tygodnie zdecydowanie nie należą do lekkich.

nicRu, wiesz... brać sterydy po to aby przytyć? Równie dobrze można zajść w ciążę. Też przytyjesz kilka kg
Powiem Ci, ze nie kazda kobieta w ciazy ma tak jak Ty, bo niektore i do 9 miesiaca czuje sie tak dobrze i nic im nie ciazy, ze normalnie w pracy siedza i tylko musza raz na czas robic przerwe. Vide: moja kolezanka z pracy. I na nic sie nie skarzyla. Nie mowiac juz o tym, ze jak chodzila, to bardzo zwawo, normalnie sie schylala, w ogole ja kregosplu nie bolal i sie za brzuch nie trzymala, jakby juz miala skurcze.
Ale rozumiem, ze mozna tez odczuwac dyskomfort tak jak Ty i wtedy mysle powinnas o tym mowic, aby Ci ustapili miejsca.

A z tyciem to tez nie do konca tak jest, moja kolezanka przytyla tylko i wylacznie o wage dziecka i wod plodowych, a po ciazy schudla piec kilo, czyli stala sie jeszcze czuplejsza niz byla zachodzac w ciaze (lekarze radzili jej przybrac na wadze, co starala sie uczynic, zwl. dla dobra dziecka, ale nie byla w stanie. Ot, taka biologia.)
Stary 2012-02-24, 23:04   #1568
karolca
Zakorzenienie

invisible, ale to, czy ktoś jest chory i cierpi czy nie to widać. Ja rozumiem, że ludzie, którzy z rana idą do laboratorium na pobranie też są na czczo, spieszą się do pracy... ale nikt ich nie kopie od środka upominając się o jedzenie. Z tym pęcherzem to rozumiem co mogłaś czuć, bo teraz jestem regularnie w niego kopana
albo jak nie chcą przepuścic w kolejce, to niech dadzą usiąść. Raz tylko miejsca ustąpił mi jeden pan z dzieckiem.

A zachować, które mogłabym uznać za "dziwne" jest wiele.

♥ ♥ ♥

Komentuj.
Nie obrażaj.
karolca jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-02-24, 23:16   #1569
invisible_01
Zakorzeniona

Cytat:
invisible, ale to, czy ktoś jest chory i cierpi czy nie to widać. Ja rozumiem, że ludzie, którzy z rana idą do laboratorium na pobranie też są na czczo, spieszą się do pracy... ale nikt ich nie kopie od środka upominając się o jedzenie. Z tym pęcherzem to rozumiem co mogłaś czuć, bo teraz jestem regularnie w niego kopana
albo jak nie chcą przepuścic w kolejce, to niech dadzą usiąść. Raz tylko miejsca ustąpił mi jeden pan z dzieckiem.
No właśnie ja przez pęcherz cierpiałam, a nie było tego widać I wierzę w to, że ktoś może mieć różne dolegliwości niewidoczne na pierwszy rzut oka i jednak zawsze stwierdzam, że nikt dla zabawy w kolejce nie stoi (mam nadzieję ). Zresztą, niektórzy muszą czekać w kolejce po skierowanie i też chcą to załatwić jak najszybciej. Ja jestem fanką numerków i przyjeżdżania na swoją kolej. Ale wiadomo, że nie zawsze jest taka możliwość.
Stary 2012-02-24, 23:29   #1570
abraxas2871
Wtajemniczenie

Nie no, ja totalnie nie rozumiem pretensji, że ciężarnym nie ustępuje się w kolejce do lekarza - no przecież ludzie, którzy tam czekają są CHORZY - a ciąża to nie choroba mimo wszystko. Osobiście jeśli już idę do lekarza to zawsze wtedy, kiedy już naprawdę nie mogę wytrzymać (czytaj: ponad 40 stopni gorączki i inne takie) - więc w życiu nie ustąpiłabym kobiecie w ciąży, której jest ciężko, skoro ja na nogach trzymam się dużo gorzej w takich sytuacjach (aczkolwiek - ja nie latam z każdym przeziębieniem do lekarza, jeśli tam jestem to jest naprawdę bardzo źle - są natomiast osoby, które na wizytę umawiają się z każdym katarem - wtedy mogą poczekać... tyle, że one pewnie inaczej to widzą.

W laboratorium też zazwyczaj są ludzie chorzy - dla sportu nie robią sobie tych badań przecież, nie?

A co do tematu wątku - wkurza mnie facebookowe i internetowe wyrażanie żałoby - no kurczę, umarł Vaclav Havel i cały facebook w RIP, [*], i naprędce znalezionych cytatach zmarłego. Z Szymborską to samo. I z Withney też - jakieś takie trochę żenujące to dla mnie jest, naprawdę koniecznie trzeba się tym dzielić? I wrzucać cytaty, któych wcześniej się nie znało tylko po to, żeby pokazać jakim to miłośnikiem poezji etc. się jest?

W ogóle, facebook to odzielna księga żenady.

Ale i tak najdziwniejszą rzeczą, z jaką się spotkałam jest pogląd mojej koleżanki, że błyszczyk używany w słoneczne dni powoduje raka - w jej mniemaniu to już jestem trupem z czerniakiem na ustach
abraxas2871 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-02-24, 23:29   #1571
Ejniacz
Zadomowienie

Cytat:

Parę dni temu opisywałam na wątku sytuację z pracy, ciężarna kobieta podniosła raban bo nie widziałam jej przy kasie i stać musiała w kolejce. Mogła podejść do mnie i powiedzieć że źle się czuje i mam ją skasować ? Mogła, ale nie podeszła a potem chciała składać na mnie skargę że jej nie widziałam ( a nie jest to żadna uprzywilejowana kasa )

Nie lubię jak się coś po chamsku wymusza 'bo mnie się należy', a spotykam wiele osób z takim podejściem - i nie mam na myśli że Ty też tak robisz, po prostu opisuje swoje przeżycia

Jean Cocteau
Ejniacz jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-02-24, 23:30   #1572
ciri15
Ekspert od Dupy Strony

Cytat:
No właśnie ja przez pęcherz cierpiałam, a nie było tego widać I wierzę w to, że ktoś może mieć różne dolegliwości niewidoczne na pierwszy rzut oka i jednak zawsze stwierdzam, że nikt dla zabawy w kolejce nie stoi (mam nadzieję ). Zresztą, niektórzy muszą czekać w kolejce po skierowanie i też chcą to załatwić jak najszybciej. Ja jestem fanką numerków i przyjeżdżania na swoją kolej. Ale wiadomo, że nie zawsze jest taka możliwość.
He he, to ja mam tak samo, jak mnie coś boli to tego nie okazuję przy obcych ludziach, bo po co? Najwyżej się skrzywię, ale wtedy ktoś może pomyśleć, że nie podoba mi się siedzenie w kolejce

Stary 2012-02-24, 23:40   #1573
kasieńka:)
Rozeznanie

Cytat:
Zdradź ten magiczny sposób, który umożliwi przytycie
Mówię serio. Żadne diety dla osób chcących przytyć, nic, po prostu nic u mnie nie działa. Ewentualnie żarcie i opychanie się jak świnia i siedzenie lub leżenie, zero ruchu sprawi, że przytyję kilogram lub dwa. Ale to jest niezdrowe! Trzeba się ruszać aby nie zapchać sobie żył tłuszczem...
Na razie tyć więcej nie zamierzam (ze względu na mój stan), ale kto wie, może za pół roku będzie mi znowu brakowało kilku kilogramów.
Polecam dobrą siłownie, odwiedzic dietetyka, dodatkowe witaminy, zapytaj w sklepie z "odżywkami" o jakiś preparat dla kobiet
Cytat:
Tylko widzisz, osoba, która dokuczy chudemu, grubemu nic nie powie. Bo cham chamem będzie... mi "dokuczały" osoby wykształcone, na poziomie...
Mnie też, ale dokuczają też rudym, niskim, w okularach, z piegami,...
Cytat:
Napisane przez Stace Pokaż wiadomość
Uwierz, że nie każdy
Wyjątek potwierdza regułę

kasieńka:) jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-02-24, 23:44   #1574
Kruche Ciastko
Zakorzenienie

GG do Kruche Ciastko

Cytat:
Napisane przez abraxas2871 Pokaż wiadomość

Ale i tak najdziwniejszą rzeczą, z jaką się spotkałam jest pogląd mojej koleżanki, że błyszczyk używany w słoneczne dni powoduje raka - w jej mniemaniu to już jestem trupem z czerniakiem na ustach
Moj kolega twierdzi, ze karmię raka od polizania wieczka od jogurtu.. "Bo to sam rakotworczy metal"
Stary 2012-02-25, 00:40   #1575
201604181004
Konto usunięte

Cytat:
.. Jak miałam bardzo wysoką gorączkę, drgawki, wymiotowałam
z takimi rzeczami to na pogotowie po skierowanie do szpitala

---------- Dopisano o 00:40 ---------- Poprzedni post napisano o 00:34 ----------

i ja też przyznaję rację karolce, jakby nie było zaawansowana ciąża to już praktycznie dwie osoby - jak jedna podłapie zapalenie płuc w poczekalni u lekarza to nie chcę wiedzieć co czeka dwójkę. Każdy chory człowiek może się źle czuć, to prawda, ale on jest jeden - sam. A dla kobiety w zaawansowanej ciąży (ale nawet i nie zaawansowanej, każdej) powikłania mogą mieć kolosalne skutki dla niej i dla płodu, nawet śmiertelne. Więc no ja się przychylam po prostu.

I co do ustępowania w kolejce, to też mam mieszane uczucia. Ja studiuję i pracuję, dzień wolnego w środku tygodnia to się zdarza tylko jak jest dzień dziekański/rektorski więc wyprawa do lekarza to najczęściej pobudka o 5 rano żeby jechać pod przychodnie o 7, bo o 7:30 otwierają, wbić się jak najszybciej i dojechać na 10 na uczelnie. Więc nigdy praktycznie nie jestem chętna do ustępowania, no chyba że taka grypa rozłoży mnie totalnie na łopatki tak że dostaję zwolnienie na kilka dni, to wtedy 15 minut w te czy wewte niekoniecznie robi mi różnicę. NATOMIAST dla mnie to ma pewne uzasadnienie - nie wiemy jacy ludzie czekają w kolejce do lekarza, czy to są młode dziewczyny z zapaleniem pęcherza czy gruźlicy, osoby z mononukleozą czy bóg wie jaką chorobą zakaźną we wczesnym stadium gdy zaraża. Dorosłej osoby taka choroba nie zabije, płód, dziecko - może. Więc no rozumiem twój ból choć sama nigdy w ciąży nie byłam, ale rozumiem też to z drugiej strony.

Piszecie tutaj o jakiś tragicznych sytuacjach, jak mnie nie wpuszczają do lekarza to czekam do zamknięcia przychodni i wtedy na pogotowiu przyjąć mnie muszą po prostu. Patrzę na to pod tym względem. Nie jestem jakąś matką Terenią która wpuszcza każdego ale gdy nie czujemy się jakbyśmy umierały a ciężarna czeka, to naprawdę warto ją wpuścić - zawsze to 15 minut krócej przebywania w miejscu gdzie roi się od chorych i kaszlących ludzi.

Edytowane przez 201604181004
Czas edycji: 2012-02-25 o 00:42
201604181004 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-02-25, 06:02   #1576
Heroldin
Zakorzenienie

Cytat:
Staram się zrozumieć Twoje spojrzenie . Z tym, że jest ono subiektywne. Jestem chora i tej choroby "po mnie nie widać" { nie zarażam }. Co miesiąc muszę robić badania krwi na czczo . Do laboratorium mam 15 kilometrów, to przedłużające się "na czczo" {bez kanapki i dawki leków} grozi mi bardzo poważnymi komplikacjami, ze śpiączka włącznie. Myślisz, że przepuszczę w kolejce kogokolwiek ? Nie ! I tak jak Ty : czasu mam bardzo dużo, gorzej z fizycznymi możliwościami .

Cytat:
Wyglądałam na zdrową i mogącą poczekać, ale naprawdę tak nie było.
Ano właśnie .

Cytat:
invisible, ale to, czy ktoś jest chory i cierpi czy nie to widać.
Z całym respektem - nie zawsze widać . To też powinnaś wziąć pod uwagę .

Mnie dziwi jak ktoś, kto rzeczywiście potrzebuje pomocy lekarza, zadowala się stwierdzeniem : nie ma już miejsca . Mnie tak też raz spróbowano spławić . Drugi raz już taka sytuacja nie powtórzyła się . Oczywiście, na zwykłe kontrole zapisuję się potulnie parę dni wcześniej. Raz też, przy zmianie specjalisty, zaproponowano mi termin "za pół roku" . Za poradą znajomej, położyłam się na ulicy i poprosiłam przechodnia o wezwanie pogotowia. I natychmiastowy termin się znalazł . Piszę to dlatego, że znam z obserwacji hocki - klocki jakie są stosowane przez panie w rejestracjach w przychodniach . Można sobie jednak i z tym poradzić .
Heroldin jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-02-25, 07:36   #1577
makeupnotwar
Wtajemniczenie

Cytat:

dla mnie hitem były wizyty u ginekologa, w poczekalni kobiety stały, bo połowę miejsc siedzących zajmowali misiaczkowie pań w ciąży lub nie. tu głasku głasku brzuszek, uważaj kochanie, ale reszty się już nie zauważa. żenujące

chociaż pamiętam, jak moja mama była nieprzytomna i jakaś starsza pani i kobieta z dzieckiem nie chciały jej przepuścić. przyszła lekarka, powiedziała co o tym myśli i ją wprowadziła.

Cytat:
Staram się zrozumieć Twoje spojrzenie . Z tym, że jest ono subiektywne. Jestem chora i tej choroby "po mnie nie widać" { nie zarażam }. Co miesiąc muszę robić badania krwi na czczo . Do laboratorium mam 15 kilometrów, to przedłużające się "na czczo" {bez kanapki i dawki leków} grozi mi bardzo poważnymi komplikacjami, ze śpiączka włącznie. Myślisz, że przepuszczę w kolejce kogokolwiek ? Nie ! I tak jak Ty : czasu mam bardzo dużo, gorzej z fizycznymi możliwościami .
inny przykład - mój TŻ. z zewnątrz elegancki, młody, ale jest chory. nie chciał wziąć taksy, więc wracaliśmy ze szpitala pod warszawą autobusem. po zabiegu był taki wyczerpany, że musiałam nieść jego bagaże. w autobusie stała nad nami jakaś staruszka i mruczała pod nosem o tym jak to młodzież powinna ustępować mhm...

makeupnotwar jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-02-25, 08:27   #1578
Renatka_2108
Zakorzenienie

GG do Renatka_2108

Cytat:
Napisane przez natalkaa7522 Pokaż wiadomość
Rozumiem jak kobieta w 8 miesiącu to może być naprawdę ciężko to się podchodzi i pyta czy nie ma nikt nic przeciwko, a nie chamsko wymusza.
Dokładnie. Dlatego dziwia mnie te kobiety w ciazy ktore wymuszaja ustepowanie miejsca mimo ze nic im nie dolega - wkoncu chyba nie dolega skoro ma sile i checi sie wydzierać i kłocic ? Zamiast grzecznie poprosić.

Cytat:
Napisane przez Darkoz Pokaż wiadomość
Ja też nie znoszę ,,pępków świata''. Kiedy jeszcze byłam w podstawówce, jechałam do szkoły autobusem z koleżanką. Kiedyś usiadłyśmy, a jakiś staruch (nie wydawał się być w naprawdę kiepskim stanie) zaczął się pieklić, że jakim prawem siedzimy. Warto wspomnieć, że było kilka wolnych miejsc, a my miałyśmy plecaki napakowane książkami.
Ojj tak.
Ja pamietam sytuacje w autobusie do szkoly. Usiadłam sobie z przodu i zajełam miejsce kolezance, wchodzi babka i sie pcha kolo mnie (mimo ze calutki autobus byl jeszcze wolny!!) to ja jej grzecznie mowie ze tu zajete i zeby sobie poszla usiaść obok, a ta na mnie z pyskiem ze jej sie nalezy, że ona placi za bilet i do tego 2 razy wiecej! (Uczniowie 50% znizki maja a dorosli placa całość) Wiec ona tu bedzie siedziec bo jej sie to miejsce podoba
Wkurzylam sie i wyszłam i poszlam usiasc dalej.

No zeby sie klocic o miejsce? Rozumiem jakby autobus byl pelny ale byl pusty!

Cytat:
Nie każda młoda osoba jest zdrowa To już nieraz było omawiane na wątkach chociażby o ustępowaniu starszym itp. Ja ostatnio czekając w kolejce do lekarza (byłam ja jedna młoda i reszta kobiety w starszym wieku) usłyszałam, że powinnam je przepuścić, bo jestem młoda i zdrowa (obowiązywały numerki). Zdrowa nie byłam - miałam zapalenie pęcherza, sikałam krwią, bardzo mnie bolało, siedziałam tam modląc się żeby się nie posikać mimo latania co chwilę do toalety i musiałam iść do lekarza rodzinnego po skierowanie do specjalisty. Wyglądałam na zdrową i mogącą poczekać, ale naprawdę tak nie było. Dlatego ja daleka jestem od oceniania, kto może postać i poczekać, a kto nie. Co nie znaczy, że ciężarnej nie powinno się ustąpić
Taa przepuścic... A z jakiej racji ? Ja juz sie nauczylam zeby nie przepuszczac chamskich ludzi (kobieta w ciazy, z dzieckiem, z chorym dzieckiem, starsza niedomagajaca pani) ale jak ktoras z tych grup jest chamska, wulgarna, i wyraza swoje niezadowolenie marudzeniem to nie ustapie nawet gdybym sie czula wysmienicie.

A pozatym pamietam w ciazy bylam - 8 miesiac. Poszlam do ginekologa na kontrole, brzuch juz wieelki jak balon, upał nieziemski i myslicie ze ktos ustapil ? Bylam przed ostatnia w kolejce i siedzialam 3 godziny. Prosic sie nie chcialam bo tego nie lubie wiec siedziałam i zadna niewiasta sie nie zlitowała.
Stary 2012-02-25, 08:49   #1579
invisible_01
Zakorzeniona

Kiedy idę do swojego obecnego ginekologa, to ciężarne sama przepuszczam - w sensie od razu proponuję, że może ta pani wejdzie teraz do gabinetu bez kolejki (jeśli przede mną jeszcze ktoś czeka) lub mówię, że pani może wejść przede mną. Pań w ciąży nie ma u niego dużo, właściwie zdarzają się rzadko, więc mogę to zrobić. Numerków nie ma, obowiązuje zasada, że kto pierwszy przyjdzie, ten pierwszy wchodzi. Ale do ginekologa, od którego się przeniosłam, zawsze przychodziło multum ciężarnych. Tam były numerki. Przychodziłam, czekałam na swoją kolej, przepuszczałam kolejną ciężarną i kolejną i kiedyś spędziłam w poczekalni 3 godz. mimo że przede mną czekały początkowo dwie osoby. Naprawdę, gdybym przepuściła wtedy i podczas każdej kolejnej wizyty każdą panią w ciąży, to sama do gabinetu po prostu bym nie weszła. Mnie się nie pali, ale spędzenie całego dnia u w poczekalni to też kiepska perspektywa, bo mam różne obowiązki.
Stary 2012-02-25, 09:45   #1580
ricca166
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez abraxas2871 Pokaż wiadomość
A co do tematu wątku - wkurza mnie facebookowe i internetowe wyrażanie żałoby - no kurczę, umarł Vaclav Havel i cały facebook w RIP, [*], i naprędce znalezionych cytatach zmarłego. Z Szymborską to samo. I z Withney też - jakieś takie trochę żenujące to dla mnie jest, naprawdę koniecznie trzeba się tym dzielić? I wrzucać cytaty, któych wcześniej się nie znało tylko po to, żeby pokazać jakim to miłośnikiem poezji etc. się jest?
Łoo matko,to jest żałosne do kwadratu.Teraz właśnie znajomej 20-letniej umarł tata.I codziennie po kilka razy : ,,Tato,dlaczego Ty" itp itp.Mam nadzieję,że to szok spodowodowany śmiercią bliskiej osoby,ale do cholery: jakby mi tata umarł,mimo,że nie mam z nim tak dobrego kontaktu,to ostatnie co by mi przyszło do głowy to obwieszczać to na fejsie i tam siedzieć w ogóle.
ricca166 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-02-25, 09:49   #1581
201605020943
Konto usunięte

Cytat:
Kiedy idę do swojego obecnego ginekologa, to ciężarne sama przepuszczam - w sensie od razu proponuję, że może ta pani wejdzie teraz do gabinetu bez kolejki (jeśli przede mną jeszcze ktoś czeka) lub mówię, że pani może wejść przede mną.
U mnie w przychodni ginekologicznej jest taka zasada, że kobiety cięzarne wchodzą bez kolejki
Ale to taka specyficzna przychodnia, bo nie ma rejestracji - po prostu wchodzi się kiedy przyjdziesz, osobiście nie czekałam nigdy dłużej niż 10 minut.

Co do ustępowania w kolejce u lekarza - pamiętam jak miałam zapalenie oskrzeli, 38,5 stopni gorączki, kaszlałam jakbym miała wypluć płuca, i przez 3h słaniałam się po ścianach, bo nawet mi nikt miejsca nie ustąpił żebym usiadła Ludzie chyba super chorzy nie byli, bo większość ciągle się klóciła i przepychała kto teraz ma wejść (nie tylko starsi). A 3h musiałam czekać na wizytę, bo wszystkie osoby z "zerówką" musiały wejść pierwsze, a było ich mnóstwo.

Od tego czasu kiedy jestem u lekarza np. po skierowanie a widzę że ktoś jest bardzo chory (grypa, kaszel, jakaś spuchnięta noga itp.) to proponuję żeby wszedł przede mną. Tak samo kiedy się nie spieszę i robię duże zakupy, to przepuszczam osobę, która stoi za mną i kupuje chleb i masło. Ja nic na tym nie ucierpię
201605020943 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-02-25, 11:36   #1582
Suvia
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez ricca166 Pokaż wiadomość
Łoo matko,to jest żałosne do kwadratu.Teraz właśnie znajomej 20-letniej umarł tata.I codziennie po kilka razy : ,,Tato,dlaczego Ty" itp itp.Mam nadzieję,że to szok spodowodowany śmiercią bliskiej osoby,ale do cholery: jakby mi tata umarł,mimo,że nie mam z nim tak dobrego kontaktu,to ostatnie co by mi przyszło do głowy to obwieszczać to na fejsie i tam siedzieć w ogóle.
współlokatorka miała dalekiego znajomego (daleeeekiego, po prostu znała gościai tyle). Gostek popełnił samobójstwo. No wiadomo smutna sprawa, każdego może przybić. Ale laska miała ciekawy sposób na manifestowanie smutku, właśnie taki jak powyżej. Z listy kontaktów na gg ją usunęłam, bo po pewnym czasie opisy typu "nie, nie, nie, nie ;((((" zaczęły wkurzać. Fejsa nie było (albo nie był tak popularny) za to była nasza klasa, na której też oczywiście zrobiła przedstawienie. Żałosne po prostu

~ Hank Moody
Suvia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-02-25, 11:53   #1583
_Peggy
Zakorzenienie

Mnie dziwi opinia mojego znajomego, który uważa że 8 godzin snu to stanowczo za dużo i każydy spiący tyle to zwyczajny leń (bo czas poswięcony na sen można "lepiej spożytkować") albo człowiek który "wmówił sobie nałóg spania" . Kolega ten śpi max. 4 godziny na dobę (wiem to na pewno, przez 4 miesiące mieszkał na mojej kanapie).
Stary 2012-02-25, 12:47   #1584
Dewjani
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez Sondrina Pokaż wiadomość
W ogóle rozwalił mnie program z Okrasą. Facet nie jest małym dzieckiem, a ciągle było:"wrzucam cebulkę do garnuszka", "dodaję do farszyku". Normalnie skręca mnie, jak słyszę, że dorosła osoba zdrabnia co drugie słowo. Rozumiem zdrabnianie imion, niektórzy lubią tylko zdrobnioną wersję Jestem w stanie zrozumieć, że ktoś rzuci raz na ruski rok, że "bułeczka mu smakowała", ale nie cierpię, jak ktoś nadużywa zdrobnień.
z tego, co się orientuję jest to błąd językowy (nie wiem jaki, no bo ortograficzny nie )
I też tego nie znoszę!

Caramel1 -> piękna postawa! Oby było więcej takich osób Osobiście także przepuszczam osoby w kolejce do kasy, jeśli widzę, że drastycznie mniej mają produktów ode mnie. I cieszy mnie zawsze ich pozytywne zaskoczenie i miły uśmiech

Edytowane przez Dewjani
Czas edycji: 2012-02-25 o 12:50
Dewjani jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-02-25, 12:50   #1585
Kruche Ciastko
Zakorzenienie

GG do Kruche Ciastko

A propos tego jak ludzie się wysławiają, to pewnie było już o tym milion razy, ale organicznie nie znoszę gdy osoba praktycznie do każego zdania dodaje na koniec ",tak?" - tracę wtedy całą przyjemność z rozmowy. Mam ochotę powiedzieć "Nie! ku...!" i wyjść...
Stary 2012-02-25, 13:11   #1586
ciri15
Ekspert od Dupy Strony

Cytat:
Napisane przez makeupnotwar Pokaż wiadomość

dla mnie hitem były wizyty u ginekologa, w poczekalni kobiety stały, bo połowę miejsc siedzących zajmowali misiaczkowie pań w ciąży lub nie. tu głasku głasku brzuszek, uważaj kochanie, ale reszty się już nie zauważa. żenujące
.
O tak
W autobusach jest podobnie, rzadko widzę żeby facet wstał, żeby pani w ciąży lub staruszek mógł usiąść.

Stary 2012-02-25, 15:28   #1587
cynamonowe
Zadomowienie

Z niektórymi paniami niestety czasem jest też tak, że człowiek nie jest do końca pewny, czy to ciąża czy nadwaga .

cynamonowe jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-02-25, 15:40   #1588
czarno czarna
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez kasieńka:) Pokaż wiadomość
No nie wiem czy Ci tak zazdroszczą, ja mam 168 cm i ważę teraz pomiędzy 50 a 52 i szczerze mówiąc bardzo bym chciała jeszcze z 3-5 kg przytyc.

Nie lubię tłumaczenia, że się NIE DA przytyc, bo się da
Sama jestem tego chodzącym przykładem. Wcześniej moja waga wahała się pomiędzy 44-46, później pomiędzy 46-48 aż w końcu doszłam do 50-52.

Ogólnie moim zdaniem, bardzo niegrzeczne są uwagi dotyczące wagi. Nie zależnie czy komentujemy chudą osobę czy grubą- nie jest to ładne, przecież każdy zdaję sobie sprawę z tego jak wygląda.

Miałam kilka takich osób, które "wygrały walkę z anoreksją przez nokaut" i bardzo lubiły mi dogryzac, szczególnie jeśli zdarzyło mi się odmówic czegos do jedzenia. Zawsze słyszałam "Aaaa cooo na diecie jesteś?!" Pomogła odpowiedź: " Ja? Nie, nie jestem na żadnej diecie, ale Ty powinnaś rozważyc tą ewentualnośc".
To że zazdroszczą nie było do końca na serio bo wiem że nie wszyscy ale jak ktoś mi mówi "ale jesteś chuda zazdroszcze ci" to sama nie wiem czy śmiać się czy płakać, bo nie jest fajne jak żebra wystają też chciałabym ważyć więcej ale nie sposobem "nażreć się jak świnia" a inne nie działają to co mam mówić że da się skoro ja umiem tylko tak?
Tak własciwie to wszystkie uwagi dotyczace wyglądu są troszke nie na miejscu jeśli dana osoba nie pyta się o zdanie albo mamy do oznajmienia coś czego prawdopodobnie nie wie czyli np masz liścia we włosach albo coś w tym rodzaju . Tylko mnie osobiście jeszcze wkurza jak jakaś "życzliwa" osoba w szkole oznajmi na cały głos "ale ci się tu dziura zrobiła, pryszcz ci wyskoczył, włosy poplątały" itd. Nie no coś ty sama sie nie zorientowałam musisz mnie dobić -.-
Stary 2012-02-25, 16:20   #1589
WhiteCherry
Zakorzenienie

Cytat:
nie zawsze widać
np. po mnie. Kiedyś miałam ostry ból brzucha po prawej stronie (nie wiadomo, czy jajnik, czy zapalenie wyrostka), pojechałam więc do 'rodzinnego'. Siedziałam w kolejce jak każdy inny człowiek, nie zwijałam się z bólu czy coś ;] nie byłam wcześniej umówiona, więc babka z recepcji kazała czekać, bo MOŻE będzie miejsce i mnie przyjmą, a może nie. nałykałam się tabletek przeciwbólowych, więc ból był zminimalizowany.

udało się dostałam skierowanie do szpitala, pojechałam, w szpitalu poleżałam sobie ponad tydzień więc można się pomylić, oceniając po wyrazie twarzy.

Edytowane przez WhiteCherry
Czas edycji: 2012-02-25 o 16:21
WhiteCherry jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-02-25, 16:31   #1590
nicRu
maszyna, nie człowiek

Na przytycie jest tylko jeden sposób - przyjrzeć się trybowi życia i temu co się je, a potem ponaprawiać złe zwyczaje. Jeśli to nie pomaga, a jest się zdrowym fizycznie (polecam udanie się do lekarza i wyrecytowanie po zastanowieniu wszystkich objawów towarzyszacych niemożności przytycia, porobienie badań hormonów itp.), to widocznie już taka nasza natura Mnie tylko robawiła umieszczenie zazdroszczenia i lekarzy w jednym poście

W kwestii ustępowania nie uznaję "bo mi się należy" i nigdy tego poglądu nie zrozumiem. W komunikacji miejskiej każdej nie mogącej ustać (z jakichkolwiek przyczyn) osobie zwykle ustępuję, jeśli osoba na potrzebującą nie wygląda, to niech poprosi. Nie mam magicznej siły w oczach, by poznać, że komuś jest słabo, szczególnie gdy tej osoby np. nie widze, bo stoi za mną, a gdy ktoś najnormalniej w świecie spyta, to ustępuję. Osobom awanturującym się nie ustępuję. Osoby które przepuszczam w wyjściu z autobusu a potem podnosze kule i wyprzedzają mnie w biegu na przesiadkę jestem skłonna nawet wyśmiać, gdy upominają się o miejsce (nie możesz stać - nie biegaj, a po biegu nie można od razu usiąść).
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Forum plotkowe

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości