Mamusie Wrześniowo -Październikowe część 2 :) - Strona 21 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Poczekalnia - będę mamą

Notka

Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2012-03-01, 14:09   #601
Almariel
Zakorzenienie

Dot.: Mamusie Wrześniowo -Październikowe część 2 :)

Cytat:
Napisane przez lukrecja_25 Pokaż wiadomość

eehhh to masz ciwną teściową a moze te nasze co nas lubia i nam pomagają są wyjątkami i są dzifne nie wiem ale moja jest super
Ja na moją też nie mogę narzekać, bo mam z nią dobre kontakty i zawsze się lubiłyśmy.
A gotuje tak, że po prostu palce lizac, dlatego zawsze sie cieszę, jak coś nam przyniesie do jedzenia albo jak mamy jeśc u nich.
Almariel jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-03-01, 14:11   #602
Bafi@Home
Zakorzenienie

GG do Bafi@Home

Cytat:
Napisane przez colds Pokaż wiadomość
Pozwoliłam sobie poprzeglądać wątki na odchowalni I jak kuknęłam na stare wątki mamusi, które dzisiaj? do nas zawitały .

Mają bardzo dużo fajnych informacji na tych wątkach No i taaaakiiiieee kolory

Colds to zobacz na mój wątek - to dopiero historyja kiedys to zakladaly moderatorki - teraz sie to zmienilo

https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=497004

"Nie wierzysz, mówiła miłość - jak cię rąbnę to we wszystko uwierzysz"
ks. Jan Twardowski
Bafi@Home jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-03-01, 14:18   #603
tamlin111
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Anusia479 Pokaż wiadomość
Ja juz po obiadku,sie obrzarłam tymi kopytkami,że hej.

Ja w pierwszej ciąży brzych smarowałam a mam taki pociachany cały jakby na tarce ktoś go zjechałdlatego teraz podziękowałam za dodatkową pielęgnacje,mi już nic nie zaszkodzi hehe
Kopytka
Co do rozstępów, to wszystko zależy od skóry. Mi w ciąży z Paulą żaden nie wyszedł, teraz też mam nadzieję że tak będzie, ale wolę smarować czymś.
Stary 2012-03-01, 14:19   #604
colds
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Bafi@Home Pokaż wiadomość
Colds to zobacz na mój wątek - to dopiero historyja kiedys to zakladaly moderatorki - teraz sie to zmienilo

https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=497004
Widze, ze wiele sie zmienilo od tego czasu .
I znowu trafilas w podobny termin
Stary 2012-03-01, 14:30   #605
Sojka1990
Zadomowienie

hyhy zostawić was na noc i pół dnia i już 5 nowych stron

kolejny tydzień za nami, czas leci szybciutko, wlaśnie w necie rezerwuje sobie wizyte z pełnym USG 3D za 4 tygodnie chociaż nie wiem czy nie wziąć sobie za 3 zaczniemy wtedy 18 tc (jejku to już będzie prawie że połówkowe USG)

Wczoraj chłop kupił super żeberka, mało kości, dużo mięska i to w carrefour, aż się zdziwiłam, no i przeleżały w przyprawkach przez nockę a teraz zalewam colą i do piekarnika
już nie mogę się doczekać!!
Stary 2012-03-01, 14:36   #606
lukrecja_25
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez Anusia479 Pokaż wiadomość
Ja juz po obiadku,sie obrzarłam tymi kopytkami,że hej.
Ale Wy idziecie jak burza normalnie. Synuś śpi to nadrobiłam.
Lukrecjo ma to ja się pytac o Ciebie wczoraj gdzieś Tynormalnie bo coś za czarno na wątku było,bez kolorów.
My wózeczek planujemy kupic nowy,ale teraz tak mysle czy sie opłaca,jak więcej dzieci nie planujemy,bo to nasze drugie planowane będzie. Po synku sprzedałam nie dawno,bo miałam Raff Pol ale stwierdziłam,że teraz córcia będzie to wózek inny musi być.

Bigos mam zamrożony ale coś mnie nie ciągnie do tego,a tego co teściowa by ugotowała moja to ja bym jeść nie chciała. Ja lubie gotowac i sprzatać,oby tylko czysto było bo inaczej mam nerwa.

Ale za mną kalafior chodzi a w warzywniaczku 8 zł malutka główka,to sie zbuntowałam i nie kupie

Co do kasy z zusu czy krusu to pojęcia nie mam czy takie cos istnieje,my ubezpieczeni w pzu,bo mąż z pracy swojej nas ubezpieczył.

Ja w pierwszej ciąży brzych smarowałam a mam taki pociachany cały jakby na tarce ktoś go zjechałdlatego teraz podziękowałam za dodatkową pielęgnacje,mi już nic nie zaszkodzi hehe

Choco śliczne dzidzi juz w końcu ja bym chciała swoje takie duże zobaczyć
jak o kalafiorze myśle to mi sie rzygać chce bo wczoraj kupiłam sobie na bazarku kalagfiorka za 6,5 zł i nie wiem czy mi sie smaki tak zmieniły czy co ale tak mi jakimiś nawozami jechał w smaku nie kalafiorowy był wcale i zjadłam kawałek i wywaliłam do kosza ;( ale chyba ze mną cos nie tak bo jabłka te co jadłam juz bo kupiłam 2 kg to dzisiaj tez mi nawozem zalatywały
lukrecja_25 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-03-01, 14:40   #607
Kalpana
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez tamlin111 Pokaż wiadomość
Z zusu nic się nie dostaje

Czyli albo becikowe albo ten dodatek? Głupota. Czyli te co nie chodzą do lekarza i mają gdzieś ciążę, dostają taki dodatek, bo becikowe im nie przysługuje? Chyba nie ogarniam tego.
Kurcze, szkoda W takim razie muszę kombinować, może mąż będzie mógł wziąć w krusie to 2900 (o ile ojciec dziecka faktycznie może). Nie byłoby problemu, gdyby TŻ był płatnikiem, ale jest nim moja teściowa i chyba mnie nie może pod siebie wziąć.
Też nie bardzo to rozumiem, ale takie polskie prawo, więc całkiem możliwe.....
Z tego co szwagier mówił to 4 lata temu można było wziąć becikowe, dodatkowo z pracy i chyba właśnie z zusu/krusu.

Dziewczyny myślałyście już coś o wózkach? Jakie są mniej więcej ceny? Bo oglądałam z nudów na allegro i ceny są naprawdę różneeeee i nie mam pojęcia która cena jest najbardziej rozsądna, żeby nie przepłacić, ale i nie kupić bubla....

K

Sz
Kalpana jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-03-01, 14:44   #608
Bafi@Home
Zakorzenienie

GG do Bafi@Home

Cytat:
Widze, ze wiele sie zmienilo od tego czasu .
I znowu trafilas w podobny termin

Ano coś moje bejbiki sobie jesień upodobały

"Nie wierzysz, mówiła miłość - jak cię rąbnę to we wszystko uwierzysz"
ks. Jan Twardowski
Bafi@Home jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-03-01, 15:16   #609
Agnus21
Zadomowienie

GG do Agnus21

Cytat:
Napisane przez Enigmama Pokaż wiadomość
dzieki piszcie czasami coś

Gratuluję i Witam
Dopisuję do listy zachcianek PASTĘ JAJECZNĄ
Mogę się pod tym podpisać. Pasta jajeczna chodzi za mną od wczoraj.
Postaram się dzisiaj zrobić, będzie na jutrzejsze kanapki do pracy

---------- Dopisano o 15:16 ---------- Poprzedni post napisano o 15:11 ----------

Cytat:
Napisane przez Kalpana Pokaż wiadomość
Dziewczyny myślałyście już coś o wózkach? Jakie są mniej więcej ceny? Bo oglądałam z nudów na allegro i ceny są naprawdę różneeeee i nie mam pojęcia która cena jest najbardziej rozsądna, żeby nie przepłacić, ale i nie kupić bubla....
O niektóre dziewczyny już intensywnie pisały o wózkach polecam zajrzeć na wcześniejsze strony. Chociaż pewnie ciężko będzie znaleźć.
Ja trochę na allegro oglądam. Jak chcesz nowy to taki cały zestaw to tak z 1500zł chyba powinien kosztować.
Stary 2012-03-01, 15:19   #610
lukrecja_25
Wtajemniczenie

a ja kupie chyba uzywany jakiś wózeczek mój brat kupił dla mojego chrześniaka uzywany w stanie idealnym jak nowy a za połowę ceny gondola+spacerówka+foteli k + parasolka moze i mi się uda będę szukałą na terenie kielc zeby obejżeć wcześniej no chyba ze sie tesciowa zdeklaruje ze dołozy pieniąchów do bryki maluszka to wtedy mize nowy kupimy jakiś fajny ale taki do 1500 zł max
Stary 2012-03-01, 15:26   #611
sandra23s
Zadomowienie

[QUOTE=Agnus21;32651467]Mogę się pod tym podpisać. Pasta jajeczna chodzi za mną od wczoraj.
Postaram się dzisiaj zrobić, będzie na jutrzejsze kanapki do pracy

a jak sie robi ta paste?bo ja nie jadlszy takiej

Wiktor 1.09.2007,g.9:10,3600g 54cm

Pola 5.09.2012, g.0:03,4090g 53cm
sandra23s jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-03-01, 15:35   #612
lukrecja_25
Wtajemniczenie

ja nie wiem jak sie robi TAKĄ ale ja robie se taką: biere jajka na twardo, majonez, pieprz sól ale rzadko bo majonez słony szczypiorek i se do wszystko w malakserze robie i mieszam a jeszcze kocham taka paste z suroimi bosze jakaz ona pyszna taka sama jak z jajka + surimi
Stary 2012-03-01, 15:52   #613
maggie123
Zakorzenienie

mimo, iż na dworze pochmurno zrobiłam sobie dziś dłuuugi spacer.. Jak przyjemnie i już czuć wiosnę w powietrzu
Cytat:
Napisane przez Konczita Pokaż wiadomość
Anusia koniecznie załatw tego dentystę , powinnyśmy to przed ciążą załatwić ale skoro wyszło jak wyszło to teraz musowo .. zresztą każda musi się udać na kontrolę więc od razu sobie w kartę wbijesz i po sprawie
też wreszcie muszę załatwić dentystkę. już 3 tygodnie się wybieram. Ale akurar dzieciaki mojej dentystki złapały ospę, więc muszę trochę odczekać. jeszcze jakieś 2 tygodnie i pójdę... przynajmniej taki jest plan
Cytat:
Napisane przez Agnus21 Pokaż wiadomość
Dziewczyny zobaczcie jaki piękny wózek http://allegro.pl/nowosc-wozek-carin...123400442.html
Jak dla mnie cudeńko...
Jesteście za kupieniem nowego wózka czy używanego? Ja myślałam o używce, ale z drugiej strony nie chcemy pozostać przy jednym dziecku więc może lepiej kupić nowy?
śliczny wózek, taki designerski
nie dalej, jak tydzień temu stoczyłam z mężem batalię o wózki. Ja się upieram przy nowym (będzie od razu dla drugiego bąbla, którego mamy w planach). zresztą boję się trochę kupować w komisach, bo trafić cos fajnego nie jest łatwo... chcemy od razu 3 w 1 z fotelikiem samochodowym, którym można wpiąć do wózka. I tak sobie myślę, że trudno byłoby poznać, czy fotelik nie jest powypadkowy... ludzie przecież na każdym kroku oszukują...
Cytat:
Napisane przez sandra23s Pokaż wiadomość
Bigosu mi sie chce!!!
narobiłaś mi smaka....

Cytat:
Napisane przez agutti Pokaż wiadomość

przy pierwszym dziecku miałam -5,5 i -6.0 po porodzie wzrok mi sie nieco pogorszył do -6,5. Ale nie ma reguły co do tego czy sie pogorszy czy nie 3 lata temu miałam korekcje laserową teraz na oba oczka mam 0.0, ale moze sie okazać że ta korekcja jest wskazaniem do cc poza tym mam jeszcze problemy z kręgosłupem - hypermobilność kości i hyperlordoza. pierwszy poród naturalny ale chyba mi się wtedy kręgosłup rozjechał bardziej więc tez nie wiadomo czy nie będzie to przeszkodą do porodu naturalnego.
Też muszę iść do okulisty i do ortopedy.
też noszę soczewki (co prawda mniejsza moc). i marzy mi się korekta laserowa... kiedyś uzbieram, nie?
Cytat:

eehhh to masz ciwną teściową a moze te nasze co nas lubia i nam pomagają są wyjątkami i są dzifne nie wiem ale moja jest super
to moja nas nie lubi, bo nigdy nie dała nam nic na wynos; za to moja mama co rusz się o nas troszczy (szczególnie teraz) i podrzuca mi jakieś pyszności...
Cytat:
Kurcze, szkoda W takim razie muszę kombinować, może mąż będzie mógł wziąć w krusie to 2900 (o ile ojciec dziecka faktycznie może). Nie byłoby problemu, gdyby TŻ był płatnikiem, ale jest nim moja teściowa i chyba mnie nie może pod siebie wziąć.
Też nie bardzo to rozumiem, ale takie polskie prawo, więc całkiem możliwe.....
Z tego co szwagier mówił to 4 lata temu można było wziąć becikowe, dodatkowo z pracy i chyba właśnie z zusu/krusu.

przez 4 lata wszystko mogło sie zmienić, wiec nie sugerowałabym się tym, co mówi szwagier. Z drugiej strony to dziwne takie "dodatki" z krusu.... zus nic nie płaci. Becikowe jest wypłacane ze środków gminy. Wniosek, zaświadczenie od lekarza z adnotacją, że było się pod opieką przed 10tc, można składać do roku od terminu porodu. w miejskim ośrodku pomocy społecznej...
BTW, może się ze mną nie zgodzicie i kij w mrowisko właśnie wkładam, ale dziwi mnie, dlaczego akurat krus ma wypłącać takie kwoty za urodzenie dziecka... W końcu krus jest utrzymywany z tego, co państwo zabieram nam z pensji (wkurza mnie ta 1/3 moich dochodów przymusowo odbierana). Takie same zasady powinny obowiązywać w obu instytucjach. a co za tym idzie takie same świadczenia....

http://sukcespisanyszminka.com

Zapraszam
maggie123 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-03-01, 15:56   #614
I_K
Zakorzenienie

Cytat:
a ja kupie chyba uzywany jakiś wózeczek mój brat kupił dla mojego chrześniaka uzywany w stanie idealnym jak nowy a za połowę ceny gondola+spacerówka+foteli k + parasolka moze i mi się uda będę szukałą na terenie kielc zeby obejżeć wcześniej no chyba ze sie tesciowa zdeklaruje ze dołozy pieniąchów do bryki maluszka to wtedy mize nowy kupimy jakiś fajny ale taki do 1500 zł max
też jestem z kielc

tyle produkujecie że dopiero jak pójdę na zwolnienie to do was na stałe dołączę
Stary 2012-03-01, 16:18   #615
Kalpana
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Agnus21 Pokaż wiadomość
O niektóre dziewczyny już intensywnie pisały o wózkach polecam zajrzeć na wcześniejsze strony. Chociaż pewnie ciężko będzie znaleźć.
Ja trochę na allegro oglądam. Jak chcesz nowy to taki cały zestaw to tak z 1500zł chyba powinien kosztować.
No właśnie bardzo ciężko cokolwiek znaleźć na wątku, bo chwila nieuwagi i kilka stron trzeba nadrabiać. Ja wczoraj widziałam wg mnie bardzo fajny, 2w1 + fotelik do samochodu, torba i coś tam jeszcze i z przesyłką 860zł. Wybór kolorów bardzo duży i się zastanawiam, czy to jest dobra cena i dobra jakość..... W sumie nam wózek nie jest potrzebny jakiś wypasiony, bo mieszkamy na wsi, więc tyle co na spacerek, w domu raczej też dziecka w wózku nie będę usypiać, bo nie chcę nauczyć huśtania, więc może taki by wystarczył.....
Gdyby ktoś był zainteresowany, to mogę wstawić link.
Cytat:
Napisane przez maggie123 Pokaż wiadomość
przez 4 lata wszystko mogło sie zmienić, wiec nie sugerowałabym się tym, co mówi szwagier. Z drugiej strony to dziwne takie "dodatki" z krusu.... zus nic nie płaci. Becikowe jest wypłacane ze środków gminy. Wniosek, zaświadczenie od lekarza z adnotacją, że było się pod opieką przed 10tc, można składać do roku od terminu porodu. w miejskim ośrodku pomocy społecznej...
BTW, może się ze mną nie zgodzicie i kij w mrowisko właśnie wkładam, ale dziwi mnie, dlaczego akurat krus ma wypłącać takie kwoty za urodzenie dziecka... W końcu krus jest utrzymywany z tego, co państwo zabieram nam z pensji (wkurza mnie ta 1/3 moich dochodów przymusowo odbierana). Takie same zasady powinny obowiązywać w obu instytucjach. a co za tym idzie takie same świadczenia....
Wiem,że się mogło zmienić, ale w krusie na pewno jest, bo nie dalej jak kilka tygodni szwagier poszedł się pytać, bo w czerwcu im się dziecko urodzi. Też uważam, że wszędzie powinno być tak samo, ale sprawiedliwość nie jest mocną stroną naszego kochanego państwa Wydaje mi się jednak, że skoro w krusie się dostaje, to i w zusie powinno, ale o to trzeba się dowiadywać osób, które tam pracują, chociaż tak jak wspomniałam mnie nie udzielą takiej informacji, bo nie jestem u nich ubezpieczona.

Myślicie, że można używać w czasie ciąży? https://wizaz.pl/kosmetyki/produkt,3...l-push-up.html

K

Sz
Kalpana jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-03-01, 16:25   #616
colds
Zakorzenienie

Cytat:
Nam wózek sponsoruje prababka, tzn. prababka Bejbusia
TŻ niedługo zaczyna dodatkową prace jako transport Polska - Holandia, więc może wybrałabym się jednego takowego dnia z Nim i popatrzyła czy coś taniej
Stary 2012-03-01, 16:42   #617
maggie123
Zakorzenienie

Cytat:

Wiem,że się mogło zmienić, ale w krusie na pewno jest, bo nie dalej jak kilka tygodni szwagier poszedł się pytać, bo w czerwcu im się dziecko urodzi. Też uważam, że wszędzie powinno być tak samo, ale sprawiedliwość nie jest mocną stroną naszego kochanego państwa Wydaje mi się jednak, że skoro w krusie się dostaje, to i w zusie powinno, ale o to trzeba się dowiadywać osób, które tam pracują, chociaż tak jak wspomniałam mnie nie udzielą takiej informacji, bo nie jestem u nich ubezpieczona.
już od razu chciałam sprostować to, co wcześniej napisałam o krusie... ależ niewiedza jest rzeczą straszną... jak się zainteresowałam przez Twój post Kalpana krusem, to jednak się dowiedziałam (wbrew mej wcześniejszej opinii - btw sądzę, że spora grupa osób tak sądzi niestety), że zus to sobie moje składki ściąga, a krus to inna bajka (a myślałam, że częściowo przynajmniej z zusu jest finansowany - a to wszystko przez to, co aktualnie mówią w mediach i jak wprowadzają człowieka w błąd). skoro zatem krus ma korzystniejszą opiekę dla swoich "członków" umie pieniędzmi lepiej zarządzać to tylko pozazdrościć. I nie dziwię się teraz takiemu oporowi psl w kwestii likwidacji krusu... Co za paranoja w tym naszym kraju. Chcą zlikwidować to, co funkcjonuje dobrze, nie ma wystawnych budynków, rzeszy nierobów zatrudnionych, na których łaskę trzeba liczyć (ostatnio jedna z moich koleżanek, będąca pod koniec ciąży na l4 z powodu nadciśnienia - ostatnie 2 mce - została wezwana do zus, żeby udowodnić, że to zwolnienie jej się należy... i tak się zastanawiam kiedy mnie będą chcieli ujrzeć w swych nieskromnych progach), zamiast przebudować system zus....
no chyba, że znów błędnie wnioskuję, a jeśli tak, wyprowadzajcie mnie z błędu

Zapraszam
Stary 2012-03-01, 17:00   #618
lourose
Wtajemniczenie

Ciężko Was nadrobić Prawie 8 h spędzam w pracy przed komputerem więc potem staram się ograniczać patrzenie w monitor.

Mdłości powoli mi przechodzą, zachcianek nie mam...
jedyne co mnie niepokoi to to, że mniej wiecej co 2 dni leci mi krew z nosa nie wiem o co chodzi
lourose jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-03-01, 17:14   #619
tamlin111
Zakorzenienie

Cytat:
Cytat:
już od razu chciałam sprostować to, co wcześniej napisałam o krusie... ależ niewiedza jest rzeczą straszną... jak się zainteresowałam przez Twój post Kalpana krusem, to jednak się dowiedziałam (wbrew mej wcześniejszej opinii - btw sądzę, że spora grupa osób tak sądzi niestety), że zus to sobie moje składki ściąga, a krus to inna bajka (a myślałam, że częściowo przynajmniej z zusu jest finansowany - a to wszystko przez to, co aktualnie mówią w mediach i jak wprowadzają człowieka w błąd). skoro zatem krus ma korzystniejszą opiekę dla swoich "członków" umie pieniędzmi lepiej zarządzać to tylko pozazdrościć. I nie dziwię się teraz takiemu oporowi psl w kwestii likwidacji krusu... Co za paranoja w tym naszym kraju. Chcą zlikwidować to, co funkcjonuje dobrze, nie ma wystawnych budynków, rzeszy nierobów zatrudnionych, na których łaskę trzeba liczyć (ostatnio jedna z moich koleżanek, będąca pod koniec ciąży na l4 z powodu nadciśnienia - ostatnie 2 mce - została wezwana do zus, żeby udowodnić, że to zwolnienie jej się należy... i tak się zastanawiam kiedy mnie będą chcieli ujrzeć w swych nieskromnych progach), zamiast przebudować system zus....
no chyba, że znów błędnie wnioskuję, a jeśli tak, wyprowadzajcie mnie z błędu
Właśnie miałam Cię wyprowadzić, ale zrobiłaś to sama Zus to nie Krus. Z Zusy nic nie ma, składki podnoszą a zasiłki zabierają lub obniżają. A najbardziej nie wkur......... zdrowotne, od tylu lat płacę co miesiąc składkę zdrowotną a żeby się dostać do lekarza w przyzwoitym terminie to i tak muszę iść prywatnie. I na co ja płacę się pytam

---------- Dopisano o 17:14 ---------- Poprzedni post napisano o 17:14 ----------

Robię sernik na zimno z brzoskwiniami
Stary 2012-03-01, 17:17   #620
I_K
Zakorzenienie

Cytat:

Robię sernik na zimno z brzoskwiniami
tamlin ja wczoraj jadłam z ananasem pychota
Stary 2012-03-01, 17:24   #621
maggie123
Zakorzenienie

Cytat:
Właśnie miałam Cię wyprowadzić, ale zrobiłaś to sama Zus to nie Krus. Z Zusy nic nie ma, składki podnoszą a zasiłki zabierają lub obniżają. A najbardziej nie wkur......... zdrowotne, od tylu lat płacę co miesiąc składkę zdrowotną a żeby się dostać do lekarza w przyzwoitym terminie to i tak muszę iść prywatnie. I na co ja płacę się pytam
też się nad tym zastanawiam... jaki w tym jest sens. po ch*** płacić takie składki, skoro, gdy przyjdzie co do czego trzeba iść prywatnie. chyba, że chce się czekać z rok na wizytę... może wysunę śmiałą teorię, ale jakiś wybór powinien być. A nie płać obowiązkowo, a jak chcesz do lekarza to też płać, jak ci zależy na czasie. Więc z chęcią płaciłabym tylko raz i wybrała porządną opiekę medyczną... a nie to, co oferuje nam nasze zacne państwo...wrrr

Zapraszam
Stary 2012-03-01, 17:25   #622
colds
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez I_K Pokaż wiadomość
tamlin ja wczoraj jadłam z ananasem pychota
Przestancie o serniczkach, bo zaraz sie poplacze
Tez chceeee!!!
Stary 2012-03-01, 17:25   #623
Anusia479
Zakorzenienie

GG do Anusia479

I was na chwile zostawići kolejna strona.
Kalpana a daj link tego wózeczka.
Ja to szukam gondoli+ fotelik albo 3w1 ale w dobrej cenie. Dlatego,że spacerówke mam nowa bo kupiłam nie dawno i stoi w szafie to po co mi druga. Fotelik dla noworodka tez mam ale niebieski a ja sie ubieram,że będzie córcia i musi mieć inny a ten sprzedam hehe.

Lukrecja moja mamcia ostatnio kupiła kalafior i jak ugotowała to wyrzuciła do kosza bo taką sztucznością i nawozami jechał,że zjeść się nie dałono ale u Nas w końcu jest zdrowa zywność ta co rośnie pod drogami szybkiego ruchu pod folia

Gracjanek

Fabianek
Anusia479 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-03-01, 17:30   #624
colds
Zakorzenienie

Cytat:
też się nad tym zastanawiam... jaki w tym jest sens. po ch*** płacić takie składki, skoro, gdy przyjdzie co do czego trzeba iść prywatnie. chyba, że chce się czekać z rok na wizytę... może wysunę śmiałą teorię, ale jakiś wybór powinien być. A nie płać obowiązkowo, a jak chcesz do lekarza to też płać, jak ci zależy na czasie. Więc z chęcią płaciłabym tylko raz i wybrała porządną opiekę medyczną... a nie to, co oferuje nam nasze zacne państwo...wrrr
Powinna być karta, na niej pieniądze, które płacimy.
I wtedy albo idziemy prywatnie - lekarz sobie pieniążki z konta ściąga.
Albo idziemy na nfz - znowu lekarz sobie ściąga to, co powinien.
A niewykorzystane pieniążki przez rok można, by było sobie wypłacić. .
Z tego, co się orientuje to w jakimś państwie coś takiego funkcjonuje.

---------- Dopisano o 17:30 ---------- Poprzedni post napisano o 17:27 ----------

A tak zmieniając temat..
Jak u Was z kurteczkami na wiosnę?
Zastanawiałyście się?
W sensie.. kupujecie kurtkę/płaszczyk czy może jakieś ponczo???
Stary 2012-03-01, 17:30   #625
Anusia479
Zakorzenienie

GG do Anusia479

Cytat:
No,mój brat płaci składki do pzu i ma opieke prywatną za darmo i na nic nie musi czekac,bo to jest Nasza Polska. My tez płacimy składki prywatnie,ale na nfz to byśmy czekali i czekali,dlatego jak cos ważniejszego to chodzimy prywatnie. ale ile to u Nas kosztuje to szok jest. Ostatnio byłam z synkiem u kardiologa to wizyta+usg prywatnie 220 złotychno myślałam,że padne z szoku. Ale na nfz czekałabym kilka miesięcy oczywiście. Bo w Polsce jest motto : ''za nim sie na nfz doczeka to umrze''i wizyty nie trzeba

Gracjanek

Fabianek
Anusia479 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-03-01, 17:32   #626
tamlin111
Zakorzenienie

Cytat:
Popieram. Mając możliwość wyboru nie dałabym na złodziei ani grosza bo i tak leczę się prywatnie. Na kasę chorych chodzę w sumie tylko do rodzinnego. Ale jego mądrości mnie ostatnio osłabiły, na zapalenie pęcherza kazał mi wypijać na wieczór 2-3 piwka. Ciąża nie jest przeszkodą jego zdaniem. I za to płacimy

Cytat:
Przestancie o serniczkach, bo zaraz sie poplacze
Tez chceeee!!!
Zapraszam. Twoje niedaleko Poznania to z której strony???
Bo jak nad morze to do mnie masz też niedaleko A serniczek czeka
Stary 2012-03-01, 17:32   #627
0213a3d44dd2424e2974ecf75dc2f45f89ba9c75_684767793eb51
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez lourose Pokaż wiadomość
Ciężko Was nadrobić Prawie 8 h spędzam w pracy przed komputerem więc potem staram się ograniczać patrzenie w monitor.

Mdłości powoli mi przechodzą, zachcianek nie mam...
jedyne co mnie niepokoi to to, że mniej wiecej co 2 dni leci mi krew z nosa nie wiem o co chodzi
spoko loko.to normalne bo w ciąży naczynka krwionośne się rozszerzają.mi tak buchneło na początku 8 tygodnia że nie mogłam zatamować a teraz juz bardzo rzadko

colds ja sobie z 3 lata temu kupiłam taki płaszczyk na wiosne fajny w h&m i on jest troszke w stylu lat 60 wiec taki szerszy więc teraz będzie w sam raz

Edytowane przez 0213a3d44dd2424e2974ecf75dc2f45f89ba9c75_684767793eb51
Czas edycji: 2012-03-01 o 17:34
0213a3d44dd2424e2974ecf75dc2f45f89ba9c75_684767793eb51 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-03-01, 17:34   #628
maggie123
Zakorzenienie

Cytat:
Powinna być karta, na niej pieniądze, które płacimy.
I wtedy albo idziemy prywatnie - lekarz sobie pieniążki z konta ściąga.
Albo idziemy na nfz - znowu lekarz sobie ściąga to, co powinien.
A niewykorzystane pieniążki przez rok można, by było sobie wypłacić. .
Z tego, co się orientuje to w jakimś państwie coś takiego funkcjonuje.
rozwiązanie byłoby świetne. tylko wtedy nie można byłoby tak ludzi okradać i naciągać, jak teraz....

Nad kurteczką/ płaszczykiem jeszcze sie nie zastanawiałam... A w to, co mam na stanie w szafie raczej się nie zmieszczę, chociaż... na razie (wedlug wszystkich oprócz mnie) brzuszka nie ma (tylko w spodniach przyciasnawo, jak siedzę) więc może początek wiosny przechodzę... A później liczę na to, że szybko zrobi sie ciepło i za bardzo "ocieplacze" nie będą potrzebne
Tż oglądał wczoraj mecz popijając piwko.. łyczek mu skubnęłam.. jakie było smaczniutkie (a normalnie za piwem jakoś specjalnie nie przepadałam, a teraz tak mi się chce... jak nie można, to wtedy wszystko wodzi na pokuszenie)

BTW używałyście może kremu przeciwko rozstępom ziaja http://www.domzdrowia.pl/41262,ziaja...rozstepom.html w rosmanie za ok 12 zł jest; tak się zastanawiam nad tym produktem

Zapraszam

Edytowane przez maggie123
Czas edycji: 2012-03-01 o 17:42
Stary 2012-03-01, 17:41   #629
I_K
Zakorzenienie

Faktycznie składki są duże, ale zabrałabym ZUS-owi bo emerytury albo nie dożyjemy albo umrzemy na niej z głodu

Jak wszystko jest dobrze i człowiek jest w miarę zdrowy to jest ok ale np jak jak zdarza się wypadek i potrzebna jest poważna operacja i później jakieś dalsze leczenie i rehabilitacja to myślę nie wiele z nas stać byłoby aby sobie na coś takiego odłożyć z jakiejś karty.
Nie popieram naszego systemu fakt, nie jest dobry ale nie znam idealnego rozwiązania.
Chyba w Niemczech jest tak że każdy ma jakieś tam swoje środki na leczenie i jak np się skończą to rodzina może oddać ze swoich, tylko oni mają o wiele lepsze zarobki no i po co się stresować i myśleć czy jak mi się stanie krzywda to mi ktoś swoje odda...
no i tak można by było pisać bez końca...

u nas w woj. honorowi dawcy krwi nie mają kolejek u lekarzy, zapisujesz się i idziesz nie czekasz miesiąc czy pół roku
Stary 2012-03-01, 17:41   #630
colds
Zakorzenienie

Cytat:
Popieram. Mając możliwość wyboru nie dałabym na złodziei ani grosza bo i tak leczę się prywatnie. Na kasę chorych chodzę w sumie tylko do rodzinnego. Ale jego mądrości mnie ostatnio osłabiły, na zapalenie pęcherza kazał mi wypijać na wieczór 2-3 piwka. Ciąża nie jest przeszkodą jego zdaniem. I za to płacimy

Zapraszam. Twoje niedaleko Poznania to z której strony???
Bo jak nad morze to do mnie masz też niedaleko A serniczek czeka
My to tak jakby.. typowo na Niemcy . Od Poznania na zachód

Cytat:
rozwiązanie byłoby świetne. tylko wtedy nie można byłoby tak ludzi okradać i naciągać, jak teraz....

Nad kurteczką/ płaszczykiem jeszcze sie nie zastanawiałam... A w to, co mam na stanie w szafie raczej się nie zmieszczę, chociaż... na razie (wedlug wszystkich oprócz mnie) brzuszka nie ma (tylko w spodniach przyciasnawo, jak siedzę) więc może początek wiosny przechodzę... A później liczę na to, że szybko zrobi sie ciepło i za bardzo "ocieplacze" nie będą potrzebne
Tż oglądał wczoraj mecz popijając piwko.. łyczek mu skubnęłam.. jakie było smaczniutkie (a normalnie za piwem jakoś specjalnie nie przepadałam, a teraz tak mi się chce... jak nie można, to wtedy wszystko wodzi na pokuszenie)
Ja raczej niestety będę musiała w coś zainwestować.. Bo niestety posiadam tylko dwie skóry, a głupia płaszczyk wydałam ostatniej wiosny . A szczerze mówiąc.. Chciałabym coś w czym później mogłabym pochodzić jeszcze.

Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości