|
|
#781 | |
|
Zadomowienie
|
Dot.: Aparaty ortodontyczne cz. XII
Cytat:
Gdybym miała wizyty co mięsiąc to już bym aparatu nie nosiła ehhh
|
|
|
|
|
|
#782 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
ale dalej dziwnie gadam itp. Kurde strasznie boli mnie lewa górna 5, ale tylko gdy naciskam albo dotykam językiem T.T z innymi zębami jest ok póki co... |
|
|
|
|
|
#783 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
Była Aparatka ![]() Stała powierzchnia nagryzowa: od 16.11.2011r. do 17.05.2012r. Góra: od 16.11.2011r. do 06.09.2013r. Dół: od 20.01.2012r. do 16.01.2014r. Edytowane przez Irish184 Czas edycji: 2012-03-01 o 14:04 |
|
|
|
|
|
#784 |
|
Przyczajenie
|
No i podobno przy samoligaturującym leczenie trwa krócej więc koszty się na pewno zwrócą
![]() Nie mówiła Ci orto ile by trwało zwykłym a ile tym bezligaturowym? |
|
|
|
|
#785 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
!
|
|
|
|
#786 | |
|
Przyczajenie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#787 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#788 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() ![]() Ale znam już termin: dwunastego marca o godzinie trzynastej i powiedziałam pani w recepcji, że albo samolig. metalowy albo metalowo-estetyczny.Dziękuję dziewczyny za rady! Na pewno podzielę się wrażeniami chociaż boję się, sama nie wiem, czego Ah, i chciałam zapytać: o jakie przyrządy do utrzymania higieny muszę się wzbogacić? |
|
|
|
|
|
#789 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Choć ja akurat nici nie używam zbyt często, bo mam bardzo ciasno ustawione zęby i wiąże się to ze zbyt dużym bólem
|
|
|
|
|
|
#790 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#791 |
|
Zakorzenienie
|
|
|
|
|
|
#792 |
|
Zakorzenienie
|
|
|
|
|
|
#793 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Nie wiem czy dobrze się domyślam, ale czy pisząc 'opaski' chodzi ci o pierścienie? Jeśli tak, to ok A Jeśli nie, no to co to jest? :/ bo nosze już trochę aparat, a nie wiem (wolałabym wiedzieć).
|
|
|
#794 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#795 |
|
Zakorzenienie
|
Ale dawno mnie tu nie bylo
jutro ide na pierwsza kontrolna wizyte ![]() Zastanawiam sie jaki kolor gum wybrac mysle nad niebiesko rozowymi, albo w ogole jakichs kontrastowych..
|
|
#796 |
|
Przyczajenie
|
Jako nowa na forum nieśmiało witam wszystkie dumne aparatki
![]() Niestety (lub też stety ) z grona aparatek wystąpiłam prawie rok temu, lecz do krótkiego opisania mojej historii zainspirował mnie jeden z bliźniaczych wątków na tym forum. Powiem szczerze, że podczytywałam was podczas leczenia aparatem stałym, ba - nawet przed jego rozpoczęciem, dlatego też teraz chciałabym podzielić się z wami moimi efektami.Moje zęby przed leczeniem nie wyglądały zbyt ciekawie, co widać na załączonym obrazku. Nie miałam zawiązka jednej z górnych dwójek, do tego druga z nich była małym, szczątkowym ząbkiem. Wada, choć wybitnie nieestetyczna, nie przeszkadzała mi jednak w normalnym funkcjonowaniu - nie miałam problemów ani z artykulacją, ani z odgryzaniem pokarmów. Lata mijały, a ja poczułam, że coś trzeba z tym zrobić, bo uśmiech zaczął powoli narastać w mojej głowie do rangi koszmarnego kompleksu. Jako szesnastolatka zdecydowałam się na aparat ruchomy, co pozwoliło na delikatne przesunięcie zębów i umieszczenie w łuku brakującej dwójki w postaci akrylowej protezy - było to jednak jedynie tymczasowe rozwiązanie, ponieważ moim celem od zawsze był implant. Dopiero wizyta u ortodonty zajmującego się leczeniem aparatami stałymi uświadomiła mi, że w moim przypadku leczenie aparatem stałym jest niezbędne, by odtworzyć miejsce potrzebne dla brakującego zęba. Leczenie aparatem stałym trwało łącznie 1,5 roku (górny łuk - 1,5 roku, dolny - 9 miesięcy), po czym nastąpiło wszczepienie implantu i wykonanie prac protetycznych (korona na implancie + licówka szczątkowej dwójki, łącznie kolejnych 8 miesięcy). Przedstawione zdjęcia obrazują stan mojej jamy ustnej sprzed rozpoczęcia jakiejkolwiek interwencji oraz rok po zdjęciu aparatu i jednocześnie tydzień po zakończeniu prac protetycznych. Mam nadzieję, że moja historia podniesie na duchu wszelkie wątpiące aparatki, a także zachęci do walki wszystkich przyszłych zadrutowanych - nigdy nie jest za późno by przywrócić piękny uśmiech ![]() Pozdrawiam serdecznie
Edytowane przez PurrPurr Czas edycji: 2012-03-02 o 13:41 |
|
|
|
|
#797 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
jezu te aparaty naprawde potrafia zdziałać cuda ja nie mam zawiązków dwóch dwójek. ale bede miala przerabiane. moje zeby sa strasznie krótkie i widać dziasła nie wiem czy bede w pelni zadowolona z usmiechu ale przynajmniej nie bede miala wampirzego usmiechu...
|
|
|
|
#798 | |
|
Przyczajenie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#799 | ||
|
Raczkowanie
|
Cytat:
! i mam wersje metalowa i jak sie okazuje wychodzi na to samo,bo ludzie nawet nie zauwazaja,ze go mam, a pracuje codziennie z wieloma ludzmi !---------- Dopisano o 01:23 ---------- Poprzedni post napisano o 01:18 ---------- Cytat:
!!!
|
|
|
|
#800 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
|
|
|
#801 | |
|
Przyczajenie
|
Cytat:
![]() |
|
|
|
|
|
#802 |
|
Raczkowanie
|
Ja mam firme Smart-clip, ale tu znalazlam Ci inne firmy jeszcze
![]() https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=438118
|
|
|
#803 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Dodatkowo 2 miesiące temu miałam stripping i będę miała mniej ściśnięte zęby, nitka powinna wejść
|
|
|
|
|
|
#804 |
|
Rozeznanie
|
Pierścienie może faktycznie na początku bardziej przeszkadzają, ale wydaje mi się, że są mniej awaryjne niż rurki. Z drugiej strony do rurek nie potrzeba separacji przed założeniem aparatu. Ja myślałam, że na dolnym łuku będę miała właśnie rurki bo pomimo separacji, z jednej strony Orto nie mogła nałożyć pierścienia i coś zaczynała mówić, że może jednak te rurki, ale w końcu stwierdziła, że jeśli na górze mam pierścienie to na dole też zrobimy pierścienie i udało się w końcu wcisnąć pierścień. Ale nie wiem, co to ma za znaczenie, że u góry i na dole musi być to samo. Któraś z Was ma na dole rurki a na górze pierścienie lub odwrotnie?
|
|
#805 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Nie zauważyłam, żeby rurki był bardziej awaryjne, nigdy mi żadna nie odpadła, nie obsunęła się
|
|
|
|
|
|
#806 |
|
Przyczajenie
|
Hej, czy któraś z Was może miała kiedyś powiększanego zęba po aparacie? Jakiś czas temu zdjęto mi aparat i wszystko ok, tylko lewą czwórkę mam nieproporcjonalnie mniejszą od pozostałych zębów- ortodontka powiedziała mi, że należy ją powiększyć i mam się z tym zgłosić do dentysty. Jestem już zapisana na przyszły tydzień ale zastanawiam się jakie to są koszta- czy takiego zęba "powiększa" się za pomocą zwykłego wypełnienia? Czy np w takich przypadkach w grę wchodzi tylko korona (tylko mój ząb jest zdrowy więc korona to chyba bez sensu...)? Będę wdzięczna za odpowiedź
|
|
|
|
|
#807 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Ja mam 3 rurki i 1 pierścień, chciałabym aby już tak zostało
|
|
|
#808 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#809 |
|
Rozeznanie
|
prosze o pomoc
dzis na wizycie dostalam wyciagi, mam je nosic przez jakis czas, ale ortodontka nie powiedziala na ktorych zebach wspominala cos o szostkach, ze trzeba sie przesunac, ale ostatecznie nic nie powiedziala , tylko ze mam nosic symetrycznie, a ja z wrazenia zapomnialam sie zapytac czyli to oznacza, ze moge je nosic na jakich zebach chce, byle by na tych samych? ( w sensie np gorna 4 , dolna 4 )...
|
|
|
#810 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Medycyna estetyczna
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 13:05.

ehhh

!
ale dalej dziwnie gadam itp. 
!