Mamusie Wrześniowo -Październikowe część 2 :) - Strona 26 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Poczekalnia - będę mamą

Notka

Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2012-03-03, 08:18   #751
Enigmama
Raczkowanie

Dot.: Mamusie Wrześniowo -Październikowe część 2 :)

Cytat:
Napisane przez Iwoncia81 Pokaż wiadomość
Helloł i kolejna nocka z zarwanym spaniem. Już 3 raz siku bylam i moge sobie teraz tv najlepiej puscic bo juz nie zasne
Na dodatek mężul katarem mnie zarazil i jak znam zycie katar przyczyni sie do kaszlu ii sie rozłoże z grypskiem. Luuuudzie 5 godzina a ja na necie cykam - paranoyyya

Witam sobotnio. Mnie już zaraził, zaczęło sie od niego, potem najmłodsza, potem strasza córcia myslalam ze sie uchowam, ale nie, wczoraj mnie wzielo a dzis juz calą para. Do nosa mam tylko marimer i inhalacje z aromatolu ( ale nie do końca wiem czy mozna? itroche sie boje ich stosowac), a na gardło hasco sept bo czuje drapanie... witamina C. No i kupilam sobie wreszcie waitamy ciązowe, wybieralam porównywalam sklad ceny i wybralam vita miner prenatal, ale maz przez przypadek lupil ten DHA czyli dodatkowo z omega 3.

Alicja 06.08.2005 rok 3050 g 55 cm
Hanna 27.03.2008 rok 3350 g 59 cm
Dorotka 21.09.2012 rok 3540 g 58 cm
Moje skarby!
Kruszynka

Edytowane przez Enigmama
Czas edycji: 2012-03-03 o 08:22
Enigmama jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-03-03, 08:27   #752
Anusia479
Zakorzenienie

GG do Anusia479

Dziewczynki mnie dzisiaj nie będzie,bo jadę z małym do mamci posiedzieć,bo mąż w pracy,to co będę w taką piękną pogode się dusić w mieście. Więc proszę mi nie napisać 10 stron
Miłego dniai słonecznego

Gracjanek

Fabianek
Anusia479 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-03-03, 08:36   #753
Enigmama
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Anusia479 Pokaż wiadomość
Dziewczynki mnie dzisiaj nie będzie,bo jadę z małym do mamci posiedzieć,bo mąż w pracy,to co będę w taką piękną pogode się dusić w mieście. Więc proszę mi nie napisać 10 stron
Miłego dniai słonecznego
Dopisuje sie do prośby bo niestety też mnie weekendowo za dużo nie będzie mam po weekendzie egzamin, a i widzę słonko za oknem więc pewnie skorzystamy z pogody, Anusia moj mezulek tez dzis nieobecny wiec pewnie bedziemy miały podobne plany, pozdrawiam do poniedziałku

Moje skarby!
Kruszynka
Stary 2012-03-03, 08:55   #754
Nisia4
Zadomowienie

Cześć Dziewczyny! Chciałam się tylko z Wami przywitać i życzyć Wam miłego weekendu, u mnie pogoda bardzo ładna, świeci słońce i chociaż jest trochę zimnawo to wietrzę w domu i wybieram się na spacer z kijkami. Dużo zdrówka dla Was!
Stary 2012-03-03, 08:59   #755
anusiaaniaanusia
Rozeznanie

Jejku dziewczynki co z tym waszym snem Ja tylko głowe do poduszki przyłoże i śpię jak zabita. Już w nocy na siusiu nie wstaję, ale za to codziennie o 7 rano do kibelka pędze. Może śpicie w dzień i dlatego nie możecie spać w nocy, albo może za ciepło w sypialni? Wywietrzcie dobrze przed snem, może pomoże. (Pewnie Was szkole a za 2 dni u mnie pojawi się bezsenność może to jakiś objaw ciążowy?)
W weekendy dużo nie skrobiemy, nie mamy czasu Jedne mężów dopieszczają, inne sprzątają... Myślę, że nie musicie się martwić
Ja też w weekendy jestem jakoś mało aktywna
Stary 2012-03-03, 09:07   #756
Iwoncia81
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez lourose Pokaż wiadomość
Wstawanie na siku na szczęście mam raz w nocy zawsze między 1 a 3 oczy szeroko otwarte, i kurs zombie do łazienki.
A ja biegam od początku ciąży, a teraz mam nawet cos takiego że mi sie chce jak wielbłądowi, a ide z kropelką :P

Usnęłam jeszcze kurde o 6:20 na pół godziny bo później mężul z pracy wrócił i mnie obudził i teraz wyglądam jak wypluta śliwka
Spać mi sie chce masakrycznie, a na dworze taaaaaaaakie słonko że w tym domu dostane czegoś.
Ja chcem na dwór na spacerki wychodzić!!!!!
Bede krzyczeć i tupać nogami !!!
Dzisiaj jeszcze wytrzymam ale jutro WYCHODZE choćby na 30min.
Wyjde bo ogłupne na amen.
Iwoncia81 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-03-03, 10:24   #757
colds
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez anusiaaniaanusia Pokaż wiadomość
Jejku dziewczynki co z tym waszym snem Ja tylko głowe do poduszki przyłoże i śpię jak zabita. Już w nocy na siusiu nie wstaję, ale za to codziennie o 7 rano do kibelka pędze. Może śpicie w dzień i dlatego nie możecie spać w nocy, albo może za ciepło w sypialni? Wywietrzcie dobrze przed snem, może pomoże. (Pewnie Was szkole a za 2 dni u mnie pojawi się bezsenność może to jakiś objaw ciążowy?)
W weekendy dużo nie skrobiemy, nie mamy czasu Jedne mężów dopieszczają, inne sprzątają... Myślę, że nie musicie się martwić
Ja też w weekendy jestem jakoś mało aktywna
Ja mimo spania w dzień, w nocy śpię jak zabita
I przynajmniej u mnie, wczesne wstawanie, było objawem ciąży . Do 12t wstawałam o 6rano i dalej spać nie mogłam Ale teraz już nie mam problemu
Stary 2012-03-03, 10:29   #758
Elmiria
Raczkowanie

Cześc dziwczynki

We wrocku też dziś wspaniała pogoda, coprawda zimno, ale jak słonecznie!!!! I może to słonko rozgrzeje powietrze.

Ja regularnie wstaję raz w nocy gdziś ok. 3.30 Akurat jeden sen mi się kończy, wstaję siusiu i potem zaczynam inny

Początkowo czytałam z przerażeniem w oczach o tych wózkach, bo się kompletnie(!!!) na tym nie znam! Ale zestawiłam wszystkie wasze rady i doświadczenia i stwierdziłam, że dam rady wybrać! Właściwie, to nie mam wyboru.
Sojka, bardzo mi się podoba ten zaproponowany przez ciebie! Lekki, wielofunkcyjny, odpowiednie kółka, podoba mi się Tym bardziej, magazyn znajduje się pod Wrockiem

ghola, kochana, my wiemy, że ty będziesz ostrożna i nie będziesz sobie robiła maratonu, ale tu nie chodzi nawet o wysiłek fizyczny, tylko o to, że zawsze może dojść do upadku, kolizji, a z tym i urazów - i to jest najbardziej groźne! Nie przewidzisz tego, dlatego ci tak tu wszyscy odradzamy.
Zmiana otoczenia, klimatu, szczególnie góry, bo to mega dawka tlenu, ale bez ryzyka urazów
Jeśli jednak się zdecydujesz, to życzę udanego wypoczynku i oby obeszło się bez wypadków

axxxa, trzymam kciuki, żeby jak najszybciej cię z tego szpitala wypuścili!
Elmiria jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-03-03, 10:34   #759
axxxa
Zadomowienie

GG do axxxa

witam dziewczynki! ja jeszcze w szpitalu, dopiero jutro mnie wypisza. w DE z plamieniami sie lezy w szpitalu i dostaje sie kroplowke i nic wiecej. jak czytam ze wy bierzecie cos "odbobrowo" i doustnie to tutaj tak nie ma.na podtrzymanie nic, tylko lezenie i odpoczynek. tak wiec leże od srody i mam nadzieje ze do jutra. a do 10tc bylo wszystko super i o.. nie narobilo.

u nas na szczescie pogoda "pod zdechlym azorem" a wiec nic nie trace ze leze. mam tv, laptopa, pojedynczy pokoj-jakos przezyje. a zreszta dla mojego malego "giganta" wszystko!!!

milego weekendu!

a jeszcze propo ciazowych ciuszkow to kupilam sobie spodnie w H&M takie rurki 36 rozmiar, na teraz sa super i babka mowi ze sie rozejda ale jak ja bede miala taka wielkoluda to pewnie urosne i chyba musze je wymienic jak wyjde bo za dlugo w nich nie pochodze...

miala z was ktoras spodnie z hm ciazowe, jak sie sprawdzaja?

ZAPRASZAM NA MOJEGO BLOGA o kosmetykach

http://axxxasworld.blogspot.com/

albo stylizacji rzęs
http://lvlinsrzesy.blogspot.com/

Laura 28.09.2012

"lepiej zrobic cokolwiec niz nie zrobic nic"

axxxa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-03-03, 10:37   #760
nynka87
Zakorzenienie

GG do nynka87 Send a message via Skype™ to nynka87

Cytat:
Napisane przez Kalpana Pokaż wiadomość
Wiem,że się mogło zmienić, ale w krusie na pewno jest, bo nie dalej jak kilka tygodni szwagier poszedł się pytać, bo w czerwcu im się dziecko urodzi. Też uważam, że wszędzie powinno być tak samo, ale sprawiedliwość nie jest mocną stroną naszego kochanego państwa Wydaje mi się jednak, że skoro w krusie się dostaje, to i w zusie powinno, ale o to trzeba się dowiadywać osób, które tam pracują, chociaż tak jak wspomniałam mnie nie udzielą takiej informacji, bo nie jestem u nich ubezpieczona.
w krusie na pewno się dostaje i to sporo, właśnie koło 3 tys
Cytat:
Napisane przez maggie123 Pokaż wiadomość
już od razu chciałam sprostować to, co wcześniej napisałam o krusie... ależ niewiedza jest rzeczą straszną... jak się zainteresowałam przez Twój post Kalpana krusem, to jednak się dowiedziałam (wbrew mej wcześniejszej opinii - btw sądzę, że spora grupa osób tak sądzi niestety), że zus to sobie moje składki ściąga, a krus to inna bajka (a myślałam, że częściowo przynajmniej z zusu jest finansowany - a to wszystko przez to, co aktualnie mówią w mediach i jak wprowadzają człowieka w błąd). skoro zatem krus ma korzystniejszą opiekę dla swoich "członków" umie pieniędzmi lepiej zarządzać to tylko pozazdrościć. I nie dziwię się teraz takiemu oporowi psl w kwestii likwidacji krusu... Co za paranoja w tym naszym kraju. Chcą zlikwidować to, co funkcjonuje dobrze, nie ma wystawnych budynków, rzeszy nierobów zatrudnionych, na których łaskę trzeba liczyć (ostatnio jedna z moich koleżanek, będąca pod koniec ciąży na l4 z powodu nadciśnienia - ostatnie 2 mce - została wezwana do zus, żeby udowodnić, że to zwolnienie jej się należy... i tak się zastanawiam kiedy mnie będą chcieli ujrzeć w swych nieskromnych progach), zamiast przebudować system zus....
no chyba, że znów błędnie wnioskuję, a jeśli tak, wyprowadzajcie mnie z błędu
niestety nie nasza wina że zus działa zupełnie inaczej, tylko zauważcie że na zwolnieniu lekarskim w zusie dostaje się sporą część wypłaty a w krusie za każdy dzień to są grosze... tak samo emerytura w krusie, przecież to jest 600 zł z groszami więc co się dziwić że przez tyle lat mało się płaci jeżeli potem ledwo starcza na życie? nie oszukujmy i zus i krus nie działają w pełni tak jak powinny
Cytat:
Napisane przez colds Pokaż wiadomość

A tak zmieniając temat..
Jak u Was z kurteczkami na wiosnę?
Zastanawiałyście się?
W sensie.. kupujecie kurtkę/płaszczyk czy może jakieś ponczo???
ja na jesień lupiłam sobie płaszczyk grzybek więc teraz nie będę miała problemu mam nadzieję chyba że się w cyckach nie zapnę
Stary 2012-03-03, 10:53   #761
mala mysz
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Iwoncia81 Pokaż wiadomość
A ja biegam od początku ciąży, a teraz mam nawet cos takiego że mi sie chce jak wielbłądowi, a ide z kropelką :P

Usnęłam jeszcze kurde o 6:20 na pół godziny bo później mężul z pracy wrócił i mnie obudził i teraz wyglądam jak wypluta śliwka
Spać mi sie chce masakrycznie, a na dworze taaaaaaaakie słonko że w tym domu dostane czegoś.
Ja chcem na dwór na spacerki wychodzić!!!!!
Bede krzyczeć i tupać nogami !!!
Dzisiaj jeszcze wytrzymam ale jutro WYCHODZE choćby na 30min.
Wyjde bo ogłupne na amen.
Kochana lez i się nie ruszaj! Cała wiosna przed nami. Kazali nam leżeć to trzeba chyba leżeć. Sama siebie też przekonuje
Dobrze że nie w szpitalu jak kolezanka z zagranicy . Ech.. u nas nie ma pojedynczych sal
mala mysz jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-03-03, 11:02   #762
emillia006
Zadomowienie

Czesc dziewczyny.

Pisze do Was bo nie wiem co myslec. Wczoraj w nocy pojechalam na emergency do szpitala. Dostalam brazowego sluzu, nie widze domieszki krwi ale jakby zluszczajacy sie nablonek Po 3 godzinach czekania, zmierzyli mi cisnienie, pobrali krew na beta hcg, pomacali brzuch i tyle Nawet nie zrobili usg bo nie uzywaja sprzetu w ciagu nocy Angielska sluzba zdrowia. Dzisiaj ide prywatnie na USG i strasznie sie martwie Oprocz tego co jakis czas boli mnie podbrzusze plus krzyz Jestem w osmym tc i nie chce stracic dzidziusia Czy ktoras z Was tak miala. Wizyte mam za 6 godz i chyba oszaleje do tego czasu
emillia006 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-03-03, 12:23   #763
Iwoncia81
Zakorzenienie

Emilia, ja też miałam już chyba wszystkie możliwe kolory śluzu, nawet różowe, ale ja wtedy leże i na drugi dzień przechodzi, a dodatkowo luteina dopochwowo.
Był nawet czas że plamienie utrzymywało sie 3 dni ale z maluchem okey.
W poniedziałek mam badania genetyczne i już sie troche stresuje.
Nie martw sie na zapas, leż i odpoczywaj, wytrzymasz do wizyty.
Wszystko bedzie dobrze, napisz potem co i jak
Stary 2012-03-03, 12:30   #764
Agnes!84!!
Rozeznanie

Dziewczyny można jeść białą kiełbasę w ciąży?
Stary 2012-03-03, 12:50   #765
colds
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Agnes!84!! Pokaż wiadomość
A dlaczego nie??? Coś z nią nie tak?
Stary 2012-03-03, 13:01   #766
Malemalenstwo
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez axxxa Pokaż wiadomość
,

milego weekendu!

a jeszcze propo ciazowych ciuszkow to kupilam sobie spodnie w H&M takie rurki 36 rozmiar, na teraz sa super i babka mowi ze sie rozejda ale jak ja bede miala taka wielkoluda to pewnie urosne i chyba musze je wymienic jak wyjde bo za dlugo w nich nie pochodze...

miala z was ktoras spodnie z hm ciazowe, jak sie sprawdzaja?
ja w 1 ciąży kupiłam sobie spodnie ciążowe jeans rurki właśnie w h&m, przechodziłam w nich pół ciąży i teraz czekają w szafie, aż nie będe mieściła się w swoje spodnie. Nie rozeszły się wcale i są w bardzo dobrym stanie

---------- Dopisano o 13:01 ---------- Poprzedni post napisano o 12:59 ----------

Cytat:
ja to bym się nie zastanawiała czy można czy nie można tylko jadła. przecież surowej nie będziesz jeść?
Ja jem wszystko na co mam ochotę.
Stary 2012-03-03, 14:24   #767
nynka87
Zakorzenienie

GG do nynka87 Send a message via Skype™ to nynka87

Cytat:
Napisane przez Sojka1990 Pokaż wiadomość
to jest również mój faworyt, ale i tak nie kupię jeżeli nie zobaczę go najpierw na żywo tylko nie wiedziałam że nie można spacerówki przodem i tyłem ustawić dziewczyny, które orientują się w wózkach, znacie może takie modele?
Cytat:
Napisane przez I_K Pokaż wiadomość
my na początku będziemy mieć taką kołyską http://allegro.pl/wozek-kolyska-loze...165225355.html tylko starszy model bo po mojej 25 letniej siostrze uszyję tylko nową pościel i będzie ślicznie
taka kołyska to max do 3 mc, ale jest wygodna pod tym względem że ma kółeczka i może stać perzy łóżku czy gdziekolwiek
śliczne
Cytat:
Napisane przez Kalpana Pokaż wiadomość
Mnie też się bardzo podobają kojce i chyba się na takowy zdecydujemy. TŻ też jest za, więc problemu nie będzie

Mnie bardziej martwi to, że nie mam pojęcia gdzie ja to wszystko powstawiam... Mamy cały pokój zagracony, ciężko będzie żeby wózek i łóżeczko wstawić. Coś mi się wydaje, że przy wiosennym malowaniu trzeba będzie troszkę przemeblować pokój, bo teraz jest tylko możliwość postawienia łóżeczka zaraz koło drzwi, więc ta obcja odpada, bo przeciąg i te sprawy.
my też mamy wszystkie swoje graty w jednym pokoju ale na szczęście TŻ stanął na wysokości zadania i drugi pokój już jest w remoncie będzie gdzie chociażby kompa i parę innych rzeczy postawić to będzie miejsce na łóżeczko
idę dalej sprzątać nic mi się dzisiaj nie chce tylko jeść
Stary 2012-03-03, 14:27   #768
Agnus21
Zadomowienie

GG do Agnus21

Cytat:
Napisane przez emillia006 Pokaż wiadomość
Czesc dziewczyny.

Pisze do Was bo nie wiem co myslec. Wczoraj w nocy pojechalam na emergency do szpitala. Dostalam brazowego sluzu, nie widze domieszki krwi ale jakby zluszczajacy sie nablonek Po 3 godzinach czekania, zmierzyli mi cisnienie, pobrali krew na beta hcg, pomacali brzuch i tyle Nawet nie zrobili usg bo nie uzywaja sprzetu w ciagu nocy Angielska sluzba zdrowia. Dzisiaj ide prywatnie na USG i strasznie sie martwie Oprocz tego co jakis czas boli mnie podbrzusze plus krzyz Jestem w osmym tc i nie chce stracic dzidziusia Czy ktoras z Was tak miala. Wizyte mam za 6 godz i chyba oszaleje do tego czasu
Biedactwo... Wy dziewczyny macie stresów przez to plamienie... Ja jakoś obyłam się bez takich niespodzianek.
Jak widać jest to objaw dość częsty więc nie stresuj się na zapas. Napisz oczywiście potem czy wszystko ok.

axxxa trzymaj się. Trzeba przyznać, że warunki w tym szpitalu masz niezłe

Elmiria ja początkowo też nie ogarniałam tematu wózków, ale dzięki tym wszystkim radom czuję się co raz pewniej. Dziewczyny dzięki za pomoc

Iwoncia81 wyjdź sobie na troszkę na dwór. Przecież ruch to zdrowie, a do tego to słońce... Nie musisz iść od razu biegać. Możesz nawet usiąść na ławce i się poopalać

Ja dzisiaj intensywną mam sobotę. Gospodarzę sobie. Sprzątam, piorę, pracuje, gotuje. Jak mam siłę to z przyjemnością zamieniam się w kurę domową po 5 dniach spędzonych przed komputerem.
Na obiad zupa kalafiorowa. Wyszła wspaniale
Stary 2012-03-03, 14:58   #769
Iwoncia81
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Agnus21 Pokaż wiadomość
[...]
Iwoncia81 wyjdź sobie na troszkę na dwór. Przecież ruch to zdrowie, a do tego to słońce... Nie musisz iść od razu biegać. Możesz nawet usiąść na ławce i się poopalać
[...]
Tak właśnie zrobie jutro bo te słonko aż sie prosi żeby na dwór wyskoczyć.
I będzie "lece bo chce..."
Oho, odbija mi już chyba
Stary 2012-03-03, 15:01   #770
mala mysz
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez emillia006 Pokaż wiadomość
Czesc dziewczyny.

kochana ja też tak miałam. mi pomoglo lezenie i 4 razy dziennie duphastol. tez tak jak ty lecialam w poplochu do lekarza ktory powiedzial że Tyciek dzilnie się trzyma. plamienia i krwawienia minęły mi dopiero po dobrym tygodniu. może to być własnie spowodowane zbyt niskim poziomem progesteronu. więc czy luteina czy duphastol powinny pomóc.
Stary 2012-03-03, 15:05   #771
Enigmama
Raczkowanie

Nynka napewno
coneco kangoo
coneco mustang
tako jumper
tako captiva -moj faworyt
baby active jet-3
arte alu3x3
jedo fyn 4ds -tez fajny
wiecej nie kojarze

dziewczyny wsoolczuje Wam tego leżaenia, sama tydzien lezalam i to było trudne...Oby jak najszybciej okazało sie ze wsztystko Ok i lezenie nei potrzebne!

Moje skarby!
Kruszynka
Stary 2012-03-03, 15:34   #772
Agnes!84!!
Rozeznanie

Dzięki za odpowiedzi. Udanego weekendu
Stary 2012-03-03, 16:10   #773
Nisia4
Zadomowienie

Dziewczyny właśnie sobie wkręciłam coś, mianowicie na początku ciąży i jakieś dwa tygodnie temu jadłam trochę sera camembert i łososia wędzonego i oczywiście już myślę, że na pewno coś z tego będzie...
Stary 2012-03-03, 16:20   #774
Sojka1990
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez Nisia4 Pokaż wiadomość
Dziewczyny właśnie sobie wkręciłam coś, mianowicie na początku ciąży i jakieś dwa tygodnie temu jadłam trochę sera camembert i łososia wędzonego i oczywiście już myślę, że na pewno coś z tego będzie...
Nie popadajmy w paranoje Wszystko będzie ok ja ostatnio zajadałam się salami i wyrzutów sumienia nie mam
Stary 2012-03-03, 16:50   #775
colds
Zakorzenienie

Cytat:
Na początku ciąży zajadałam się rybami, których ogólnie nienawidzę :P.
W tym łososiem
Stary 2012-03-03, 17:33   #776
Enigmama
Raczkowanie

Bez przesady dziewczyny! co innego jakbys zjadla poł kilo tego sera! naprawdę przy kazdej informacji czego nie powinno sie jesc w ciazy powinno byc napisane ze chodzi o jedzenie w duzych ilosciach. Równie dobrze moglabys jesc wszystko będąc juz w ciazy i nie wiedzac o tym, na pewno łosoś nie zaszkodzi dziecku... juz bardziej stres jaki przezywasz z takich powodów.
W ciazy wszystko w nadmiarze moze zaszkodzic równie dobrze mandarynki które są poddawane gazowaniu chemią zeby były swieze dlugo, i sto innych produktów.

Moje skarby!
Kruszynka
Stary 2012-03-03, 17:41   #777
colds
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Enigmama Pokaż wiadomość
Bez przesady dziewczyny! co innego jakbys zjadla poł kilo tego sera! naprawdę przy kazdej informacji czego nie powinno sie jesc w ciazy powinno byc napisane ze chodzi o jedzenie w duzych ilosciach. Równie dobrze moglabys jesc wszystko będąc juz w ciazy i nie wiedzac o tym, na pewno łosoś nie zaszkodzi dziecku... juz bardziej stres jaki przezywasz z takich powodów.
W ciazy wszystko w nadmiarze moze zaszkodzic równie dobrze mandarynki które są poddawane gazowaniu chemią zeby były swieze dlugo, i sto innych produktów.
Naprawde cos takiego robia z mandarynkami?
Stary 2012-03-03, 17:50   #778
mala mysz
Raczkowanie

Kurde dziewczyny ale dlaczego łososia i czy camemberta jeść nie można?
Nic o tym nie wiedziałam.
Stary 2012-03-03, 18:02   #779
Enigmama
Raczkowanie

madarynki, pomarańcze babany cytryny, to po to zeby wygladały na dojrzałe , + chemia zeby sie nie psuły
"...przed sprzedażą owoce poddaje się działaniu etylenu w celu szybkiego doprowadzenia ich do stanu dojrzałości. Takiemu zabiegowi standardowo poddaje się banany, które zbierane są zielone, w stadium dojrzałości zbiorczej i po dotarciu na miejsce przeznaczenia dla uzyskania jednolitych jakościowo owoców poddane są zabiegowi gazowania etylenem przez okres 4-7 dni" z wikipediii, i to poczytajcie:

http://tierralatina.blox.pl/2009/08/...ednak-myc.html
i to tez nie oznacza zeby ich nie jesc , tylko umyc albo sparzyć skórke np cytrynie zanim dodamy do herbatki, no i nie jesc kilogramami, moja kuzynka tak zrobiła bidulka miala taka ochote na mandarynki a nastepnego dnia dostała okropnej wysypki na calym ciele... ale minelo jej, córcie urodziła zdrową

wiec uwazać trzeba zawsze, a nie martwic sie kawałkiem serka, po drugie sery pleśniowe wiekszosc- w Polsce sa produkowane z mleka pasteryzowanego a te akurat sa bezpieczne

Moje skarby!
Kruszynka

Edytowane przez Enigmama
Czas edycji: 2012-03-03 o 18:08
Stary 2012-03-03, 18:05   #780
alfabia
Raczkowanie

Cytat:
Na surowo?! Broń boże !!!

---------- Dopisano o 18:05 ---------- Poprzedni post napisano o 18:03 ----------

Cytat:
A co konkretnie?!
alfabia jest offline Zgłoś do moderatora  
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości