|
|||||||
| Notka |
|
| Pielęgnacja włosów W tym miejscu rozmawiamy o pielęgnacji włosów. Jeśli twoje włosy są suche, pozbawione blasku lub zniszczone i szukasz sposobu na poprawę sytuacji. Dołącz do nas. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#2071 | |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Walka o zdrowe i piękne włosy część IX
No cóż, ja od spania w mokrych miałam strasznie połamane i poszarpane włosy, do tej pory mi odrastają.
Cytat:
![]() Na Jarocinie też przeżyły koszmar. Ale ja tego nie żałuję!!! Wspomnienia piękne, na całe życie a włosy odrosły Teraz już jestem trochę starsza i sobie związuję na koncerty, ale wciąż uważam, że dobra zabawa jest ważniejsza, niż włosy (zabijecie mnie ).
|
|
|
|
|
#2072 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
Dzieje się tak dlatego, że barwnik jest na stałe związany z keratyną. Właściwie staje się częścią białka tworzącego włosy zmieniając jego skład chemiczny. Rozjaśniacz może wypłukać pigment naturalny 'osobniczy' i do pewnego stopnia ten z farb chemicznych. Dekoloryzator podobno wypłukuje tylko chemiczny nie ruszając naturalnego. Spróbuj potraktować pasemko włosów czymś rozjaśniającym i zobacz ile naprawdę zostało z henny. Może to wcale nie jest tego na tyle dużo, żeby zaburzyć proces rozjaśniania. |
|
|
|
|
#2073 |
|
Zakorzenienie
|
weegirl - to może tej mojej koleżance akurat ten kolor pasuje. Ona ma właśnie bladą cerę ze skłonnością do zaczerwienień i najgorzej wyglądała, jak miała czerwoną rudość, każdy drobny wyprysk był widoczny z sąsiedniego powiatu
Dobrze wygląda w chłodnym brązie i w takim blondzie:
|
|
|
|
#2074 |
|
Wtajemniczenie
|
[1=18d73f41c1c01aef8fdf04b 5e3282c14752c25f5_62181c6 d1d29a;32699176]A czym dokładnie farbowałaś? Jeśli to była mieszanka z indygo, a ty widzisz, że jeszcze nie zeszła, to po rozjaśnianiu będziesz miała niebeskie włosy. Po rozjaśnianiu włosów potraktowanych tylko henną będzie jaskrawa marchewa. Dekoloryzacja nie pomoże.
Dzieje się tak dlatego, że barwnik jest na stałe związany z keratyną. Właściwie staje się częścią białka tworzącego włosy zmieniając jego skład chemiczny. Rozjaśniacz może wypłukać pigment naturalny 'osobniczy' i do pewnego stopnia ten z farb chemicznych. Dekoloryzator podobno wypłukuje tylko chemiczny nie ruszając naturalnego. Spróbuj potraktować pasemko włosów czymś rozjaśniającym i zobacz ile naprawdę zostało z henny. Może to wcale nie jest tego na tyle dużo, żeby zaburzyć proces rozjaśniania.[/QUOTE] Farbowałam Khadi, ciemny brąz, czyli henna + indygo. Hm, a myślisz, że jak użyję farby + oxydant 6% to efekt może wyjść nieciekawy? |
|
|
|
#2075 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ale zapytaj kogoś, kto się na tym zna
|
|
|
|
|
#2076 | |||
|
Rozeznanie
|
[1=18d73f41c1c01aef8fdf04b 5e3282c14752c25f5_62181c6 d1d29a;32696104]A ja uważam, że jest odwrotnie. Właściwie to nie wiem skąd się bierze taki pogląd, że gdy włosy równocześnie wysychają i leżą na poduszce miałoby jakoś negatywnie na nie wpływać
Żadne włosy nie są zbyt cienkie do zapuszczania. Mogą być jedynie zbyt rzadkie, a twoje takie nie są. A na zakola może pomóc olej rycynowy i wcierki.[/QUOTE] Muszę spróbować z tymi wcierkami Cytat:
![]() A Babydream nalewam do kubka, dolewam trochę wody (nie za dużo żeby nie było zbyt rozcieńczone), mieszam palcami żeby zrobiła się piana i polewam sobie głowę Włosy są czyste (na zdjęciu mam włosy umyte właśnie BD wieczorem poprzedniego dnia). Myję włosy codziennie i BD u mnie dzień przetrwa, więcej już nie (chociaż jak używałam innych szamponów, z SLES to też myłam codziennie więc może u Ciebie dłużej utrzyma się efekt świeżości).Cytat:
Cytat:
Też tak myślę, jak będę źle wyglądać - najwyżej je obetnę ![]() Dzięki za odpowiedzi |
|||
|
|
|
#2077 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
Był kiedyś na wiżażu przypadek rozjaśniania włosów potraktowanych brązem Khadi (nie pamiętam jakim, może nawet ciemnym) i dziewczyna była wręcz oburzona faktem, że jej włosy zrobiły się turkusowe Chyba nawet poczuła się oszukana przez wątek hennowy.
|
|
|
|
|
#2078 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() No i Twoje strąki przy moich, to pikuś ![]() Ależ proszę Zresztą powinnaś sobie dziękować, bo to dzięki Tobie włoski są takie śliczne ---------- Dopisano o 21:59 ---------- Poprzedni post napisano o 21:54 ---------- Cytat:
Muszę w końcu spróbować w jakiś dzień, bo kupiłam go do mycia ciałka, ale na włoskach też będzie trzeba wypróbować Z wcierkami próbuj, ja miałam po nich wysyp nowych włosków (używałam wody brzozowej, a później Joanny Rzepa-kuracja wzmacniająca). Co do końcówek, to skoro są trochę połamane i porozdwajane, to ja bym podcięła minimalnie. Jak nie jest źle, to poczekaj do wiosny
|
|
#2079 |
|
Zakorzenienie
|
ogłaszam ze wax kamille sie sprawdził włosy taaakie sypkie
|
#2080 |
|
Zakorzenienie
|
[1=18d73f41c1c01aef8fdf04b 5e3282c14752c25f5_62181c6 d1d29a;32699912]Niekoniecznie. Ciemny brąz wielu dziewczynom bardzo się spłukuje, ale to nie jest reguła - ja robiłam nim kilka pasemek i u mnie jest nieśmiertelny. Dlatego proponuję na początek rozjaśnić jakieś pasemko w niewidocznym miejscu. Ten ciemny brąz to bardziej indygo niż henna, więc granatowego barwnika ma bardzo dużo, ale jeśli bardzo ci się zmył, to może nie masz czego się bać.
Był kiedyś na wiżażu przypadek rozjaśniania włosów potraktowanych brązem Khadi (nie pamiętam jakim, może nawet ciemnym) i dziewczyna była wręcz oburzona faktem, że jej włosy zrobiły się turkusowe Chyba nawet poczuła się oszukana przez wątek hennowy.[/QUOTE]Aaa, no jak to z indygo jest, to ja bym jednak nie farbowała
|
|
|
|
#2081 | ||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Ta kosztuje ok 110zł/118ml. ![]() ---------- Dopisano o 22:30 ---------- Poprzedni post napisano o 22:29 ---------- Cytat:
Narek - |
||
|
|
|
#2082 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
. Nie jestem pewna na jakiej zasadzie indygo łączy się z włosami, ale wnioskuję, że na tej samej, co henna. Wtedy można to już tylko obciąć.
|
|
|
|
|
#2083 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
Oj wcale nie tak grube czy błyszczące, aparat jednak trochę przekłamuje
|
|
#2084 | ||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() Ale z tego co udało mi się zobaczyć wnioskuję, że nie są w złym stanie. Błyszczą, wyglądają na całkiem zdrowe. Rozumiem,że to efekt po prostownicy? ![]() Jeśli tak,to może wklej nam zdjęcie "bez obróbek"? No i jeśli masz loki to może warto zainteresować się ich podkreśleniem? Na forum dla kręconowłosych jest dużo przydatnych informacji, oraz metoda CG (Curly Girl) dla kręconowłosych i falowanych ![]() Myślę,że jeśli końcówki nie są jakoś totalnie spalone i wyniszczone to warto zapuszczać. Co do pielęgnacji - polecam zainteresować się olejowaniem i wcierkami ---------- Dopisano o 22:42 ---------- Poprzedni post napisano o 22:34 ---------- Cytat:
Na zdjęciu włosy wyglądają bardzo ładnie - są gładkie, zdyscyplinowane,a końcówki nie wyglądają na suche czy rozdwojone. Co do olejowania - nie oczekuj efektu po pierwszym użyciu. Na to trzeba zaczekać. Ale warto Chociaż są oleje (w moim przypadku - Amla Gold) po których efekt jest widoczny już po pierwszym użyciu - włosy są bardzo błyszczące i gładkie. Ale możliwe,że to zasługa silikonu i parafiny. Ja uważam,że jest sens zapuszczać Tylko stanowczo odradzam spanie z mokrymi włosami
|
||
|
|
|
#2085 |
|
Raczkowanie
|
jestem po całej nocy z lnianym i nawet ok się sprawdził, nie ma jakegoś efektu wow, ale może być
użyłam też odżywki garniera z drożdżami piwnymi i owocem granatu - efekt nawet niezły, nawilżone i łatwe w rozczesywaniu (ale ja zawsze takie mam) ale nie było jakiegoś super push-upa, może troszeczkę. ale ogólnie do awokado się nie umywa
|
|
#2086 |
|
Zakorzenienie
|
![]() Łączę się z Izus w sprawie suchego skalpu, chyba szampon Alterry tak mnie załatwił, bo co innego?
|
#2087 |
|
Zakorzenienie
|
[1=18d73f41c1c01aef8fdf04b 5e3282c14752c25f5_62181c6 d1d29a;32701377]No właśnie sęk w tym, że to może nie pomóc
. Nie jestem pewna na jakiej zasadzie indygo łączy się z włosami, ale wnioskuję, że na tej samej, co henna. Wtedy można to już tylko obciąć.[/QUOTE]No może, może, ściągacz w wielu sytuacjach może nie pomóc, ale raczej nie zaszkodzi No ale faktycznie, po indygo to różne mogą wyjść efekty kolorystyczne po farbie blond... ufff, dobrze, że ja przyciemniałam włosy farbami
|
|
|
|
#2088 |
|
Wtajemniczenie
|
Nie straszcie
![]() Ja chcę dać szamponowi Alterry jeszcze jedną szansę. Wzięłam ten z Papają, bo alkohol jest najdalej w składzie. Narek, a jakiego szamponu Ty używałaś? |
|
|
|
#2089 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
#2090 | ||
|
Zakorzenienie
|
Dlaczego te wszystkie naturalne cudeńka muszą być takie drogie
Cytat:
Może faktycznie troszkę się nie domyły To był pierwszy raz, spróbujesz drugi i wtedy ocenisz ![]() No i chciałabym, żeby te moje strąki były takie jak Twoje Moje to jest tragedia w porównaniu do Twoich, chociaż i tak jest lepiej, jedynie od tego co wysuszyłam skalp jest teraz gorzej ![]() Cytat:
A jesteś pewna, że to Alterra? Ja właśnie robię drugie podejście do niej
|
|
#2091 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
Twoje są super lekkie i puszyste i przede wszystkim pięknie błyszczą Każda narzeka
|
|
#2092 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Kobiecie zawsze jest mało Nam się po prostu nie dogodzi
|
|
#2093 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Że pozwolę sobie krzyknąć : DAWAJ MI TU ZARAZ JAKI TO KOLOR I JAKA FARBA ! |
|
|
|
|
#2094 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Chyba tam nie ma farby, ale generalnie można coś takie uzyskać, jak ma się zaufaną fryzjerkę
|
|
|
|
|
#2095 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
. Żartuję . Próbujemy i próbujemy, a koniakowy / miodowy kolor nie chce wyjść . Trochę to i moja wina, bo rękoma i nogami bronię się przed mocnymi procentami w utleniaczach .
|
|
|
|
|
#2096 |
|
Zakorzenienie
|
Hej
![]() czy znajdę w Nature spraye z Gliss kur? Albo w Carrefourze? |
|
|
|
#2097 |
|
Zakorzenienie
|
W Carrefourze na pewno, w moim są
Co do Natury, to tam wieki nie byłam, więc nie pomogę ![]() Są też w Rossmannie i Superpharmie
|
#2098 | |||||||
|
Zadomowienie
|
Nowe Wizażanki witam serdecznie!!!
Cytat:
Cytat:
![]() Wlaśnie slyszalam od znajomych.. I co tam wlosy.. Zalożę jakiś czepek na naolejowane wlosy, jakąś laniarską czapę, będę "stylowa" - wlosy nie ucierpią a ja poszaleję pod sceną (o ile się do niej dopcham Cytat:
* odrobina Jantara * woda przegotowana lub źródlana jako baza * odżywka b/s Joanny (kiedyś mialam tą z makiem, teraz z zieloną herbatą) * 1-2 kropli Panthenolu * ok 7-10 kropel keratyny * trochę żelu aloesowego ..i chyba tyle Ale teraz mam nową mgielkę MrPotters z aloesem i planuję następnym razem ją wykorzystać jako bazę, bo sklad ma calkiem przystępny, cenę też i atomizer, a ja teraz cierpię na brak buteleczek i atomizerów ![]() Cytat:
![]() Bylo kilka rodzajów tych mgielek, ale Aloes rządzi! ![]() Cytat:
), czyli ekstrakt z chmielu, ewentualne dodatki (jak np w niektórych piwach miód) Tak przynajmniej kiedyś tlumaczyla mi... Uwaga, uwaga! Moja BABCIA A że kiedyś miala wlosy oblędne to ja jej wierzę Poza tym piwem często smarowalam wlosy na noc lub dodawalam do masek i byly wg mnie bardziej blyszczące Cytat:
![]() Cytat:
Aczkolwiek pewnie zdecydowanie lepiej kupić taką "czystą" na ZSK, bo ta w tabletkach jest obrabiana i nie daj Boziu ma mniej wlaściwości niż ta naturalna.. Ale chemiczki bijcie, jak źle gadam, bo biorę to na moją "chlopską logikę" niepopartą doświadczeniami w laboratoriach
|
|||||||
|
|
|
#2099 | |
|
pani.dietetyk
|
Cytat:
![]() Tydzień mnie tu nie było - szkoła i już ponad 10 stron do nadrabiania Muszę Wam powiedzieć, że we wtorek idę do fryzjera, bo na końcówki patrzeć nie mogę i chcę nadać kształt "U" - ale boję sie straaaaaaaaaaaaasznie !
|
|
#2100 |
|
Zakorzenienie
|
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Pielęgnacja włosów
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 00:23.

Oj tam, raz się żyje i młodym też się jest tylko raz 
Teraz już jestem trochę starsza i sobie związuję na koncerty, ale wciąż uważam, że dobra zabawa jest ważniejsza, niż włosy (zabijecie mnie
).

Poza tym wiem, że farbowanie włosów po hennie może doprowadzić do tego, że bedą miały dziwny kolor... Obecnie mam strasznie sprawy brąz i dwie opcje - zafarbować henną khadi ciemny brąz i zapomnieć o blondzie, albo zaryzykować i zrobić blond kosztem pogorszenia kondycji. A blond chcę mieć dlatego, że mam b.jasną cerę i w brązie wyglądam trochę jak śmierć

. Nie jestem pewna na jakiej zasadzie indygo łączy się z włosami, ale wnioskuję, że na tej samej, co henna. Wtedy można to już tylko obciąć.
Oj wcale nie tak grube czy błyszczące, aparat jednak trochę przekłamuje