|
|
#151 | |
|
Zadomowienie
|
Dot.: Co oznacza, że kogoś "stać na dziecko"...?
Cytat:
|
|
|
#152 |
|
Zadomowienie
|
A ja miałam taki problem. Pracowałam w agencji reklamowej jako account manager. Pracowałam w Warszawie, ale przeniosłam się do Łodzi. Do części prac nie miałam wymaganego doświadczenia. A jak szukałam już jakiejkolwiek pracy, to nie chcieli mnie przyjąć. Usłyszałam, że mam za wysokie kwalifikacje i boją się ze zaraz znajdę inną pracę i odejdę. Także to nie jest takie proste. Może w niektórych miastach jest, ale w Łodzi nie.
Edytowane przez Harrods Czas edycji: 2012-03-03 o 20:28 |
|
|
|
|
#153 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
najpierw chciałam napisać, że w pełni popieram, ale napisze ze popieram w 90% ![]() sama mieszkam w małym miecie, i nie jest tak fajnie, co prawda ja zawsze pracę znalazłam taka jak chciałam ... ale widzę, że są osoby chcą pracować a na prawdę nie mogą nic znaleźć w sensownym promieniu, bo zdecydować się na dojazdy do pracy typu 100km (tyle mamy do 2 dużych miast) nie jest tak łatwo mając niemowalka
|
|
|
#154 |
|
Gang Iren
|
Gdybym miala myslec w kategoriach czy stac mnie na dziecko,to nie moglabym miec go wcale.I znam duzo takich osob.
Los zdecydowal za mnie-wpadka.Ale kochana wpadka. Prace mialam,za najnizsza krajowa,maz tak samo.Mieszkania swojego brak.Wynajmowana kawalerka,na ktora nie starczala jedna wyplata.Po macierzynskim juz nie przedluzyli mi umowy w pracy,wiec zeby nie zostawiac w zlobku 3 m-c corki zostal mi zasilek przez pol roku dla bezrobotnych.Wtedy mielismy dochodu ok 1500 zl(maz 1100 niecale,ja troszke ponad 400zl),sam wynajem z oplatami to ponad 1000 byl. Nie powinnam miec dziecka,prawda?
|
|
#155 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Według wielu osób pewnie nie powinnaś, ale jak widać daliście sobie radę i nawet jak widzę z podpisu będzie i drugie dziecko. Życie zmienne jest. |
|
|
|
|
|
#156 | |
|
zawsze mam racje
|
Cytat:
Nie mówię, że sześciolatkowi, ale nastolatkowi na pewno tak.
|
|
|
#157 | |
|
Gang Iren
|
Cytat:
No ale,zeby miec drugie dziecko musielismy wyjechac z naszego "cudownego" kraju ![]() W Polsce dorobilismy sie tylko kredytow.Bo inaczej nie dalo rady.Bralismy kredyt po to,zeby dokladac sobie do zycia.Bo ja bym moze i przezyla na chlebie i wodzie (no pewnie zdrowa bym nie byla),ale dziecko musialo miec warzywa,owoce,nabial.Ubra nia byly uzywane,ale w lumpkach mozna dosta super ciuszki.Wiec mimo,ze pieniadzy nie bylo i tonelismy w dlugach,to corka zdrowo sie odzywiala,byla czysta,ladnie ubrana,miala zabawki(no moze nie FP) i duzo milosci.Nie stac nas bylo nawet na morze czy gory,ale chodziilismy nad jezioro,do lasu,do parku.I byla i jest szczesliwym,radosnym dzieckiem,mimo biedy. Za to nigdy nie wymuszala kupna czegos,jest dojrzala,rozumie kiedy nie ma na cos pieniedzy.No i potrafi sie cieszyc z drobnych rzeczy.
|
|
|
#158 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Przykre jest , iż żeby trochę lepiej żyć trzeba wyjeżdżać za granicę, choć o tyle dobrze, że w ogóle można to zrobić. Ale najistotniejsze pogrubiłam
|
|
|
|
|
|
#159 | |
|
Ekspert od Dupy Strony
|
Cytat:
.Nie od dziś wiadomo, że Polacy żyją na kredytach(nie mam nic do kredytów, ale branych od czasu do czasu na jakieś sprzęty, mieszkanie, itp., na zasadzie: jeden spłacę to wezmę drugi). Jak ktoś musi brać kredyt, by przeżyć to nie stać go na dziecko. Zresztą to że wyjechaliście o czymś świadczy.
|
|
|
#160 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Po drugie - nic dziwnego skoro takie pensje są w naszym kraju Za komuny wystarczyło mieć wkład i lecieć do spółdzielni , teraz niestety ale żeby mieć mieszkanie kredyt trzeba wziąć (mówię o większości) W takim państwie żyjemy i nie wiemy na co i jakie autorka postu pozaciągala |
|
|
|
|
|
#161 | |
|
Ekspert od Dupy Strony
|
Cytat:
Ja napisałam właśnie, że rozumiem kredyty na mieszkanie, jakieś sprzęty... ale nie na jedzenie.
|
|
|
#162 | |
|
Gang Iren
|
Cytat:
Kredytu tak duzego,zeby byl na mieszkanie nie dostalabym nigdy,bo nie bylo takiej zdolnosci kredytowej. Musialam placic duzo pieniedzy za wynajem,bo innej opcji nie bylo.A na zycie po oplatach i dojazdach meza do pracy zostawalo wtedy jakies 300 zl(na jedzenie,chemie,leki,ubra nie itp) Wiec wzielam jeden kredyt,i dokladalam sobie co miesiac z niego,potem drugi i tak dalej. Caly czas mialam nadzieje,ze sytuacja sie odmieni.Wiadomo nie cudownym sposobem.Maz probowal znalezc lepsza prace,ale bylo wtedy duze bezrobocie i duzo pracy "na czarno",co bylo dosc ryzykowne.Poza tym w wielu pracach nie mial mozliwosci zatrudnienia,ze wzgledu na wade wzroku. A dziecko nie bylo przez lekkomyslnosc,a zawiodla antykoncepcja. Ale po komentarzach rozumiem jaka jestem beznadziejna,ze kredyty bralam.Tylko ciekawe co moglam wtedy zrobic.Usunac?Czy zaczac pracowac w agencji towarzyskiej?
|
|
|
#163 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ja bym się bała pożyczek (trzęsę się na samą myśl ) ale jakby mialo być mi dziecko czy matka, ktokolwiek głodny to bym wzięłaCytat:
też od 3 msc w UK jestem - nie ma co się czarować, widac różnicę |
||
|
|
|
|
#164 | |
|
Gang Iren
|
Cytat:
A tutaj z najnizszej chocby pensji mozna zyc normalnie.Nie martwiac sie,ze nie starczy na rachunki czy jedzenie. A i w niecaly rok posplacalalismy wszystkie kredyty
|
|
|
#165 | |
|
Ekspert od Dupy Strony
|
Cytat:
Dobrze, że teraz Ci się sytuacja poprawiła. Swoją drogą jest to skandal, żeby dorosłych pracujących ludzi nie było stać na choćby jedno dziecko, na utrzymanie na normalnym poziomie o jakim piszę... Polityka prorodzinna to jakiś żart, pensje w tym kraju również... Smutne.
Jak na św. Hieronima jest deszcz albo go ni ma, to na św. Szczepana pada albo nie pada. Edytowane przez ciri15 Czas edycji: 2012-03-04 o 19:16 |
|
|
|
|
|
#166 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() inne realia |
|
|
|
|
|
#167 |
|
Zakorzenienie
|
Zgadzam się. Sama w UK nie pracowałam, ale mam koleżankę, która tam mieszka już kilka lat i pracuje w supermarkecie. Mówiła mi, że po dołożeniu się do rachunków i jedzenia (a mieszka z mamą i bratem - w sumie brat nie jest tam cały czas) co wynosi ją po przeliczeniu na złotówki tyle ile mnie wszystkie opłaty (wynajem, czynsz, gaz, prąd, ogrzewanie,internet, telefony, telewizja), może sobie pozwolić jeszcze na wiele rzeczy np. na przylot do Polski, na kino, na łyżwy, wyjście do knajpy, na ciuch czy kosmetyk, ma samochód...
I to wszystko z jednej wypłaty. U nas niewyobrażalne pracując w supermarkecie
Edytowane przez iwona200 Czas edycji: 2012-03-04 o 19:22 |
|
|
|
|
#168 |
|
Zakorzenienie
|
wg mnie, kogoś stać na dziecko, jeżeli
już abstrahując od żłobka za 1700 zł. nic dziwnego, że coraz więcej osób decyduje się wyłącznie na jedno dziecko. nic dziwnego też, że mamy niski przyrost naturalny. i nic dziwnego, że coraz częściej rodzimy dzieci po 30-tce. |
|
|
|
|
#169 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Co do wydatków ,myslałam ze niemowle kosztuje więcej (na bieżąco,nie mowię o wyprawce)...a wydajemy miesiecznie ..hmm?100 zł? Mleka nie kupuję,pieluchy wielo,gotuję sama.Jakies ubranka czy kosmetyki mieszcza sie w tej stówie.
|
|
|
#170 | |
|
Gang Iren
|
Cytat:
Jednak nie chcialam usunac,bo zawsze chcialam miec dzieci. I mimo wszystko moje dziecko jest dobrze wychowane i chociaz nie mialo markowych ciuchow czy zabawek robilam co moglam by zapewnic jak najlepsze warunki (oprocz tego,ze jak mala miala 9 m-cy poszlam do pracy i pracowalam wiele lat biorac nadgodziny)i by spedzac z nia jak najwiecej czasu.Moje dziecko nie mialo komputera i pakietu w tv z kilkunastoma programami z bajkami,ale nie sadze zeby to byl wyznacznik szczescia.Miala matke,ktora po wielu godz pracy przychodzi do domu i maluje z corka,lepi,wycina,idzie do parku,na plac zabaw. Nie moglabym usunac kogos kogo kocham.
|
|
|
#171 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
co do kosztów, moja jest na mleku modyfikowanym od 6 mca. przy bebilonie, plus słoiki na początek wychodziło nam 500 zł miesięcznie. teraz trochę mleka odpadło, sama jej gotuję, ale mimo wszystko z pieluchami pampers, bo na inne ma uczulenie wychodzi ok. 400 zł. szczepienia dodatkowe - 300 zł/2 mce. leki? nebulizator, czy jak mu tam 150 zł. byle jaka woda morska do nosa, syrop itd. 50 zł. wizyty kardiologiczne - 200 zł. a jeżeli ktoś ma alergika, to w ogóle współczuję, bo mleko jest jeszcze droższe. niestety nie zawsze da się stosować najtańsze pieluchy, czy najtańsze żele do kąpieli. moja ma uczulenie na wszystkie inne pieluchy, albo takie odparzenia, że aż strach. no ale cóż, nie nam decydować kogo stać na dziecko. ja mówię wyłącznie o własnych wydatkach, dla porównania. |
|
|
|
|
|
#172 | |
|
Ekspert od Dupy Strony
|
Cytat:
Nie mówię też, że twoje dziecko jest źle wychowane czy że czegoś mu brakowało, ale... ile ono ma lat? To pewnie jeszcze mała dziewczynka. Taka której malowanie z mamą, wycinanki wystarczają.... Nie oszukujmy się, ale nastolatek potrzebuje już czegoś innego, jego świat się poszerza, rówieśnicy mają coraz większy wpływ. Nastolatkowi/licealiście komputer jest już moim zdaniem potrzebny, takiemu małemu dziecku jak Twoje - nie(choć obecnie swoboda w obyciu z komputerem jest ważna, ale szybko się tego uczy więc łatwo nadrobić). Z jakichś powodów wyjechałaś - męczyły Cię kredyty, wiedziałaś, że tego nie spłacisz, wiedziałaś, że nie zapewnisz dziecku tego, co byś chciała...
|
|
|
#173 |
|
Gang Iren
|
A nie myslicie,ze nie powinno byc w ogole tego pytania?
Bo dziecko to nie rzecz i kazdy powinien miec mozliwosc posiadania potomstwa?Przeciez nasz cudowny kraj w niczym nie pomaga rodzinom. A najnizsze pensje w stosunku do oplat,wynajmu mieszkanie(bo nie kazdy ma wlasne) itd sa smieszne. No a dzieci chce miec kazdy,nie tylko prawnik,lekarz ale takze sprzataczka czy sprzedawca.
|
|
#174 |
|
Zakorzenienie
|
moim zdaniem temat jest w ogóle śliski i nie nam oceniać, czy kogoś stać, czy nie stać na dziecko. nikt nie będzie analizował niczyjej sytuacji, czy może np. zrezygnować ze swoich potrzeb, czy może zastąpić jakieś produkty tańszymi. w jakimś tam stopniu da się coś wygospodarować, ale musi być jakaś baza. a jaka? zależy od danej sytuacji.
często można dostać wózek i inne rzeczy od kogoś z rodziny. ubranka również. karmić można naturalnie i przy sprzyjających wiatrach wszystko może kosztować niewiele. jednak mimo wszystko trzeba mieć jakieś zaplecze finansowe na wypadek alergii, chorób itd. |
|
|
|
|
#175 | |
|
Gang Iren
|
Cytat:
Gdybym w Polsce miala szanse na normalne zycie,to bym nie wyjechala. Z tym komputerem to chodzilo mi o to,ze sa dzieci ktore maja i komputer i konsole rozne,a moga nie byc szczesliwe,bo rodzice nie poswiecaja im czasu.Sadzaja dziecko przed komputerem i z glowy. Wiec ja uwazam ze takich rodzicow nie stac na dziecko,poniewaz nie stac ich by poswiecic temu dziecku czas . Moja corka ma lat 8,5. I tak: bedzie miec komputer,juz w tym roku-na komunie dostanie.Bo oczywiscie jak mnie na to stac,to dlaczego nie.To przeciez kopalnia wiedzy,nie tylko sluzy do zabawy.Ale uwazam jednak,ze sa rzeczy wazniejsze.
|
|
|
#176 | |
|
Ekspert od Dupy Strony
|
Cytat:
|
|
|
#177 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
#178 | |
|
Ekspert od Dupy Strony
|
Cytat:
Szczerze mówiąc to ja pod tym względem się bardzo boję przyszłości. Taki off top: ja tam nie wierzę w to, że 8-latek będzie wykorzystywał kompa do poszerzania wiedzy . I nad czasem przy kompie trzeba czuwać.
|
|
|
#179 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Jadac na benefitach, mieszkajac w iles tam osob na chacie, albo/i w raczej malo interesujacych miejscach. Nie, nie jestem ksiezna sromu i nie mieszkam w palacu i nie jem samych rarytasow, jezdzac jaguarem na najnowszej rejestracji, ale z najnizszej pensji ciezko by mi sie tu zylo. Zwlaszcza z dzieckiem. Powiedzialabym, ze w UK latwiej jest zyc - NAWET z najnizszej pensji, ale przy ja widze roznice w cenach chocby zywnosci teraz, a niemal 7 lat temu... |
|
|
|
|
|
#180 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
![]() |
Nowe wątki na forum Być rodzicem
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 09:13.

) ale jakby mialo być mi dziecko czy matka, ktokolwiek głodny to bym wzięła