|
|||||||
| Notka |
|
| Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#1711 |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Ludzkie zachowania i poglądy, które dziwią cz.3
|
|
|
|
#1712 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
z tym,że to dotyczyło bajek-i zdaje się,że była tam mowa o jakimś francuskim pisarzu,że u niego były takie hardkory. Tam też opisywali baśnie Braci Grimm i analizowali,dlaczego są współcześnie tak łagodzone.
|
|
|
|
|
#1713 |
|
Wtajemniczenie
|
Chyba chodzi o te drastyczne wersje bajek Grimmów
![]() Są na pewno, czytałam kiedyś.
|
#1714 |
|
Zakorzenienie
|
|
|
|
|
#1715 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
W mojej książce jest że obcinają sobie palce, bo nie mogą zmieścić w buta ![]() Cytat:
|
||
|
|
|
#1716 |
|
ma zielone pojęcie
|
Dziwią mnie ludzie, którzy stosują wielkie litery w postach (np. na początku zdania), a nicki innych użytkowników i tak piszą małą (nawet jeśli nicki są pisane wielką literą)
|
#1717 |
|
Zakorzenienie
|
W mojej wersji oprócz skracania kończyn siostyczki kończą bez oczu, bo jak szły na ślub Kopciuszka to im gołąbki siadły na prawym ramieniu i wydłubały prawe oczko, a jak wracały to na lewym...
"Uroczyście nie zobowiązuję się do regularnych porządków, prowadzenia kalendarza, niejedzenia słodyczy, byciu skrupulatnym w podejmowanych czynności oraz gaszeniu światła w łazience - to się nigdy nie udało, więc w końcu dorosłam do nie oszukiwania samej siebie." za: whitepointeshoes |
|
|
|
#1718 |
|
BAN stały
|
Ostatnio nosiłam ciężkie zakupy, bo moja mama leżała w szpitalu. Wracam z nimi do domu, wchodzę na swoją ulicę, idzie sąsiadka, która zaczęła się naśmiewać z tego, że noszę toboły. Zresztą nie tylko ją to bawiło. Nie wiem, co jest zabawne w tym, że ktoś męczy się z ciężarami... Kpiące komentarze mogła zatrzymać dla siebie...
Inna sytuacja, moja mama wróciła ze szpitala, nagle wszyscy postanowili ją odwiedzać jak eksponat w muzeum, chociaż jak leżała w szpitalu, to tylko ja z tatą ją odwiedzałyśmy, a tak to każdy pierwszy do odwiedzin już 2 h po powrocie do domu. Kolejna sytuacja, moja mama odebrała wczoraj telefon od sąsiadki, która zapytała ją, na który typ żółtaczki choruje... Nie wiem, skąd jej się to wzięło, chyba wywnioskowała na tej podstawie, że przechodziła, gdy ja wychodziłam z zakaźnego... Według niektórych na zakaźny trafiają tylko osoby z żółtaczką, normalnie brak słów Poza tym mój sąsiad ma zwyczaj przetrzymywania dwóch rowerów na korytarzu w wąskim przejściu, przez co człowiek musi przeskakiwać nad tymi rowerami. Ostatnio wracałam w sukience i musiałam w niej przechodzić nad ramą, bo bym do mieszkania się nie dostała. Tyle razy zwracaliśmy mu uwagę, a on nam tylko trzaska drzwiami. Jutro to zgłosimy właścicielowi mieszkania, od którego chłopak wynajmuje. I absolutnym hitem jest moja koleżanka z roku, która ciągle podbija do mnie i mojej przyjaciółki z tekstem pt. "ile stron już napisałyście na prezentację u dr" Szczerze mówiąc, jest to dosyć irytujące, gdy znienacka łapie nas za ramię, zaczyna szarpać i żądać natychmiastowej odpowiedzi, niezależnie od tego, że jesteśmy w tym czasie zajęte czymś innym. Totalny brak kultury. Ostatnio zwróciłam jej uwagę, że nie życzę sobie, żeby mnie szarpała i dotykała. Jeśli ma pytanie, to niech poczeka, aż skończę robić coś innego. |
|
|
|
#1719 | |
|
Szef ds. Wymianek
|
Cytat:
.
|
|
|
#1720 |
|
Władca Wizażu
|
Treść usunięta
Edytowane przez mm444 Czas edycji: 2012-03-04 o 23:23 |
|
|
|
#1721 |
|
Szef ds. Wymianek
|
ale ja to wiem - i bynajmniej nie pilam do Chatul, piszac o "niektorych"
. po prostu pociagnelam temat dalej .btw - "wielka litera", nie "od wielkiej"^^.
|
|
#1722 |
|
Władca Wizażu
|
Treść usunięta
|
|
|
|
#1723 |
|
Zakorzenienie
|
Zmieni to coś jak wsadzę w cudzysłów słowo "bajka"? Zbiór opowiadań, nikt raczej by ich dzieciom nie przeczytał
|
#1724 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
#1725 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
"Uroczyście nie zobowiązuję się do regularnych porządków, prowadzenia kalendarza, niejedzenia słodyczy, byciu skrupulatnym w podejmowanych czynności oraz gaszeniu światła w łazience - to się nigdy nie udało, więc w końcu dorosłam do nie oszukiwania samej siebie." za: whitepointeshoes |
|
|
|
|
#1726 |
|
Konto usunięte
|
O_O o kurde powiedzcie mi jeszcze o tych baśniach z ciekawosci wynalazłam tego kopciuszka i faktycznie (ale to tylko krótki niezbyt chyba udany przekład nie taki wydany książkowo) widzę że Jaś i Małgosia całkiem ciekawy, co jeszcze bardzo się różni od tego co mogłam czytać?
(Bardzo łagodne wersje?)A co do szpitala to trochę tez mnie dziwi jak ludzie no mimo że chcą dobrze to mnie odwiedzają w szpitalu jakby to ująć, wystarczy telefon i miłe słowo, jak leżę chora taka no po prostu - jak po zabiegu to wiadomo brudna i chora, nie umieram (nie umierałam, bo opowiadam sytuacje która już miała miejsce) więc nie spieszyło mi się do wizyt wpadła raz mama raz tata i to wystarczy jeszcze chrzestna mnie odwiedziła bo akurat miała rzut beretem, ale żeby np babcia chciała to zawsze odmawiam bo starsza osoba to jeszcze się w szpitalu czymś zarazi i tylko gorsze nieszczęście będzie :P dlatego trochę nie rozumiem jak do ludzi zwalają się całe rodziny i znajomi, leżałam w zakaźnym no to jak mówię odwiedzały mnie trzy osoby zazwyczaj po jednej, nie mozna było wychodzić z sali a do dziewczyny z ktorą miałam salę bo chorowała na to samo, przyszła trójka znajomych i w ogóle jak wycieczka. Rozumiem że chcieli jej zrobić przyjemność ale nie działo jej się nic poważnego i tak niedługoby wyszla a takie no przesiadywanie było dla mnie uciążliwe. No to się wygadałam |
|
|
|
#1727 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
jak ktoś bardzo mi bliski z rodziny leżał w śpiączce na intensywnej terapii, to wtedy były naloty znajomych - przychodziło po 10 jednocześnie do "przebieralni", a potem po 2 na salę, każdy chciał się przebrać w zielony fartuszek i zobaczyć jak wygląda kolega w sterylnej sali, podpięty do respiratora i innych dziwnych urządzeń. a potem my jako rodzina nie mieliśmy prawa wejść, bo nie można aż tak męczyć pacjenta (przecież każda para znajomych siedziała w środku pół godzinę-godzinę). niestety nie mogliśmy nad tym zapanować, bo nie siedzieliśmy cały czas w szpitalu, przecież mimo wszystko trzeba żyć i mieć za co żyć. po kilku miesiącach, jak się obudził i przeniesiono go na inny oddział wizyty się skończyły, a koledzy pojawiają się raz na kilka tygodni...
Edytowane przez tekila901 Czas edycji: 2012-03-05 o 15:14 |
|
|
|
|
#1728 |
|
Konto usunięte
|
No... Ja na intensywnej nie leżałam kurde straszne co mówisz.
Btw któraś pisala że ma w domu wydanie prawdziwe baśni, czy może mogłaby mi zeskanować jedno opowiadanie, czy coś w ten deseń? Szukam na allegro ale tutaj są same wersje nowoczesne (podobno prawa autorskie wygasły i teraz baśnie można dowolnie modyfikować i większość to magiczne bajeczki dla dzieci )
|
|
|
|
#1729 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
#1730 |
|
Konto usunięte
|
Tak Grimmów
Jakby ci coś wpadło w ręce byłabym bardzo wdzięczna
|
|
|
|
#1731 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
http://allegro.pl/j-w-grimm-ksiega-b...103889004.html i tam siostry kopciuszka obcinały piętę lub palce... o ile dobrze pamiętam ![]() musiałabym poszukac u rodziców
|
|
#1732 |
|
Zakorzenienie
|
A patrzcie co rzecze wikipedia odnośnie Kopciucha: Bajka wywodzi się ze starożytności (z Egiptu bądź mitologii grecko-rzymskiej) i jest znana na wszystkich kontynentach. Pierwsza zapisana wersja pojawiła się w Chinach ok. roku 860 n.e. (dynastia Tang), w zbiorze opowiadań Duan Chengshi.
No, tego nie wiedziałam
|
#1733 |
|
Flawless
|
A wszystko zaczęło się od tego, ze niektóre kobiety mają ogromne parcie na bycie w związkach
|
|
#1736 |
|
Zakorzeniona
|
Ja pamiętam bajkę o Sinobrodym, moja mama nigdy jej do końca nie przeczytała
Straszne to było, zabijał swoje żony i takie tam...Ta bajka "Krzew jałowca" - Masakra!
|
|
|
|
#1737 | |
|
Ekspert od Dupy Strony
|
Cytat:
|
|
#1738 |
|
BAN stały
|
Dzięki Wam dowiedziałam się paru nowych, szokujących rzeczy o bajkach
|
|
|
|
#1739 |
|
Konto usunięte
|
ale bajka O_O nigdy tego nie słyszałam.
w Dziewczynce z zapałkami w oryginale, ona zamarza tak? Czy dzieje się coś jeszcze ciekawego? A jak z syrenką Arielką? Czytałam gdzies że w oryginale wszyscy umierają
|
|
|
|
#1740 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Właśnie... u moich rodziców jest chyba dwutomowe wydanie baśni Grimmów, w takiej niebieskiej oprawie jak dobrze pamiętam. Muszę się temu przyjrzeć ![]() takie
♥ ♥ ♥ Komentuj. Nie obrażaj. Edytowane przez karolca Czas edycji: 2012-03-05 o 23:58 |
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Forum plotkowe
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 06:34.

W "Wysokich Obcasach" był zdaje się...

z tym,że to dotyczyło bajek-i zdaje się,że była tam mowa o jakimś francuskim pisarzu,że u niego były takie hardkory. Tam też opisywali baśnie Braci Grimm i analizowali,dlaczego są współcześnie tak łagodzone.

.

Masakra!