Ludzkie zachowania i poglądy, które dziwią cz.3 - Strona 58 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum plotkowe

Notka

Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2012-03-04, 16:55   #1711
Finlora
Zakorzenienie

Dot.: Ludzkie zachowania i poglądy, które dziwią cz.3

Cytat:
Napisane przez Aninek Pokaż wiadomość
Nie nie,ten artykuł czytałam przed powstaniem książki pani Rice W "Wysokich Obcasach" był zdaje się...
A to ja nie znam, ale pierwszy tom Trylogii o Śpiącej Królewnie powstał w 1983 roku czyli całkiem dawno temu
Finlora jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-03-04, 17:01   #1712
Aninek
Zakorzenienie

GG do Aninek

Cytat:
Napisane przez Finlora Pokaż wiadomość
A to ja nie znam, ale pierwszy tom Trylogii o Śpiącej Królewnie powstał w 1983 roku czyli całkiem dawno temu
Ups z tym,że to dotyczyło bajek-i zdaje się,że była tam mowa o jakimś francuskim pisarzu,że u niego były takie hardkory. Tam też opisywali baśnie Braci Grimm i analizowali,dlaczego są współcześnie tak łagodzone.
Aninek jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-03-04, 17:02   #1713
emelie
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez Aninek Pokaż wiadomość
Ale co?
Chyba chodzi o te drastyczne wersje bajek Grimmów
Są na pewno, czytałam kiedyś.
Stary 2012-03-04, 17:10   #1714
Aninek
Zakorzenienie

GG do Aninek

Cytat:
Napisane przez emelie Pokaż wiadomość
Chyba chodzi o te drastyczne wersje bajek Grimmów
Są na pewno, czytałam kiedyś.
Ja mam w domu egzemplarz-zainteresowanym polecam szukanie wydań mniej więcej z lat 80.
Stary 2012-03-04, 17:26   #1715
natalkaa7522
Zakorzenienie

Cytat:
Swoją drogą powinnam wyrosnąć na sadystkę, bo ja z dzieciństwa pamiętam oryginalną wersję Kopciuszka, z obcinaniem palców i pięt, żadnej cenzury Byłam zdziwiona, że jest jakaś łagodna, przyjazna dzieciom wersja
Ja pierwszy raz od Ciebie 'słyszę', że jest jakaś łagodna wersja. W mojej książce jest że obcinają sobie palce, bo nie mogą zmieścić w buta

Cytat:
Napisane przez boinnenazwybylyzajete Pokaż wiadomość
Był taki zbiór bajek w oryginalnych wersjach i było to dość brutalne Właśnie gwałt był w przypadku śpiącej królewny.
I to były bajki dla dzieci?
Stary 2012-03-04, 22:03   #1716
Chatul
ma zielone pojęcie

Dziwią mnie ludzie, którzy stosują wielkie litery w postach (np. na początku zdania), a nicki innych użytkowników i tak piszą małą (nawet jeśli nicki są pisane wielką literą)
Stary 2012-03-04, 22:06   #1717
Linaewen
Zakorzenienie

Cytat:
Nie pamiętam dokładnie, ale chyba po prostu bucik nie pasuje na nogi starszych sióstr i nic z tym nie robią. W wersji bez cenzury są zdesperowane i dlatego skracają sobie kończyny

To mogło być jeszcze ostrzej? Nieźle
W mojej wersji oprócz skracania kończyn siostyczki kończą bez oczu, bo jak szły na ślub Kopciuszka to im gołąbki siadły na prawym ramieniu i wydłubały prawe oczko, a jak wracały to na lewym...
"Uroczyście nie zobowiązuję się do regularnych porządków, prowadzenia kalendarza, niejedzenia słodyczy, byciu skrupulatnym w podejmowanych czynności oraz gaszeniu światła w łazience - to się nigdy nie udało, więc w końcu dorosłam do nie oszukiwania samej siebie."
za: whitepointeshoes
Linaewen jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-03-04, 22:55   #1718
Sondrina
BAN stały

Ostatnio nosiłam ciężkie zakupy, bo moja mama leżała w szpitalu. Wracam z nimi do domu, wchodzę na swoją ulicę, idzie sąsiadka, która zaczęła się naśmiewać z tego, że noszę toboły. Zresztą nie tylko ją to bawiło. Nie wiem, co jest zabawne w tym, że ktoś męczy się z ciężarami... Kpiące komentarze mogła zatrzymać dla siebie...
Inna sytuacja, moja mama wróciła ze szpitala, nagle wszyscy postanowili ją odwiedzać jak eksponat w muzeum, chociaż jak leżała w szpitalu, to tylko ja z tatą ją odwiedzałyśmy, a tak to każdy pierwszy do odwiedzin już 2 h po powrocie do domu.
Kolejna sytuacja, moja mama odebrała wczoraj telefon od sąsiadki, która zapytała ją, na który typ żółtaczki choruje... Nie wiem, skąd jej się to wzięło, chyba wywnioskowała na tej podstawie, że przechodziła, gdy ja wychodziłam z zakaźnego... Według niektórych na zakaźny trafiają tylko osoby z żółtaczką, normalnie brak słów
Poza tym mój sąsiad ma zwyczaj przetrzymywania dwóch rowerów na korytarzu w wąskim przejściu, przez co człowiek musi przeskakiwać nad tymi rowerami. Ostatnio wracałam w sukience i musiałam w niej przechodzić nad ramą, bo bym do mieszkania się nie dostała. Tyle razy zwracaliśmy mu uwagę, a on nam tylko trzaska drzwiami. Jutro to zgłosimy właścicielowi mieszkania, od którego chłopak wynajmuje.
I absolutnym hitem jest moja koleżanka z roku, która ciągle podbija do mnie i mojej przyjaciółki z tekstem pt. "ile stron już napisałyście na prezentację u dr" Szczerze mówiąc, jest to dosyć irytujące, gdy znienacka łapie nas za ramię, zaczyna szarpać i żądać natychmiastowej odpowiedzi, niezależnie od tego, że jesteśmy w tym czasie zajęte czymś innym. Totalny brak kultury. Ostatnio zwróciłam jej uwagę, że nie życzę sobie, żeby mnie szarpała i dotykała. Jeśli ma pytanie, to niech poczeka, aż skończę robić coś innego.
Sondrina jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-03-04, 22:58   #1719
siarka40
Szef ds. Wymianek

Cytat:
Napisane przez Chatul Pokaż wiadomość
Dziwią mnie ludzie, którzy stosują wielkie litery w postach (np. na początku zdania), a nicki innych użytkowników i tak piszą małą (nawet jeśli nicki są pisane wielką literą)
ja pisze nicki uzytkownikow tylko wtedy mala litera, gdy sie taka litera w istocie zaczynaja. i wbrew twierdzeniom niektorych, nie jest to brak szacunku do danej osoby, ale wlasnie z tego szacunku zapisuje nick tak, jak go wpisal uprzednio w system dany uzytkownik.
Stary 2012-03-04, 23:14   #1720
mm444
Władca Wizażu

Treść usunięta

Edytowane przez mm444
Czas edycji: 2012-03-04 o 23:23
mm444 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-03-04, 23:19   #1721
siarka40
Szef ds. Wymianek

Cytat:
Napisane przez mm444 Pokaż wiadomość
Treść usunięta
ale ja to wiem - i bynajmniej nie pilam do Chatul, piszac o "niektorych" . po prostu pociagnelam temat dalej .

btw - "wielka litera", nie "od wielkiej"^^.
Stary 2012-03-04, 23:23   #1722
mm444
Władca Wizażu

Treść usunięta
mm444 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-03-04, 23:25   #1723
boinnenazwybylyzajete
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez natalkaa7522 Pokaż wiadomość

I to były bajki dla dzieci?
Zmieni to coś jak wsadzę w cudzysłów słowo "bajka"? Zbiór opowiadań, nikt raczej by ich dzieciom nie przeczytał

Mother
Tell your children not to walk my way
Tell your children not to hear my words
boinnenazwybylyzajete jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-03-05, 08:56   #1724
Suvia
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Linaewen Pokaż wiadomość
W mojej wersji oprócz skracania kończyn siostyczki kończą bez oczu, bo jak szły na ślub Kopciuszka to im gołąbki siadły na prawym ramieniu i wydłubały prawe oczko, a jak wracały to na lewym...
pamiętam taką dyskusję (nawet chyba tu na forum) o brutalności dzisiejszych bajek. A tu proszę, jak nie część stopy, to oko

~ Hank Moody
Suvia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-03-05, 09:41   #1725
Linaewen
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Suvia Pokaż wiadomość
pamiętam taką dyskusję (nawet chyba tu na forum) o brutalności dzisiejszych bajek. A tu proszę, jak nie część stopy, to oko
Jest też tam jeszczze jakaś bajka o jelonku[chyba?], pierwsza werjsa Jasia i Małgosi[z porzuceniem dzieci w lesie przez rodziców i finalnym usmażeniem czarownicy] i kiedyś jeszcze jakąś brutalną bajkę o 11 łabędziach też czytałam. Oj tak, bracia Grimm to mieli wyobraźnię
"Uroczyście nie zobowiązuję się do regularnych porządków, prowadzenia kalendarza, niejedzenia słodyczy, byciu skrupulatnym w podejmowanych czynności oraz gaszeniu światła w łazience - to się nigdy nie udało, więc w końcu dorosłam do nie oszukiwania samej siebie."
Stary 2012-03-05, 14:38   #1726
201604181004
Konto usunięte

O_O o kurde powiedzcie mi jeszcze o tych baśniach z ciekawosci wynalazłam tego kopciuszka i faktycznie (ale to tylko krótki niezbyt chyba udany przekład nie taki wydany książkowo) widzę że Jaś i Małgosia całkiem ciekawy, co jeszcze bardzo się różni od tego co mogłam czytać? (Bardzo łagodne wersje?)

A co do szpitala to trochę tez mnie dziwi jak ludzie no mimo że chcą dobrze to mnie odwiedzają w szpitalu jakby to ująć, wystarczy telefon i miłe słowo, jak leżę chora taka no po prostu - jak po zabiegu to wiadomo brudna i chora, nie umieram (nie umierałam, bo opowiadam sytuacje która już miała miejsce) więc nie spieszyło mi się do wizyt wpadła raz mama raz tata i to wystarczy jeszcze chrzestna mnie odwiedziła bo akurat miała rzut beretem, ale żeby np babcia chciała to zawsze odmawiam bo starsza osoba to jeszcze się w szpitalu czymś zarazi i tylko gorsze nieszczęście będzie :P dlatego trochę nie rozumiem jak do ludzi zwalają się całe rodziny i znajomi, leżałam w zakaźnym no to jak mówię odwiedzały mnie trzy osoby zazwyczaj po jednej, nie mozna było wychodzić z sali a do dziewczyny z ktorą miałam salę bo chorowała na to samo, przyszła trójka znajomych i w ogóle jak wycieczka. Rozumiem że chcieli jej zrobić przyjemność ale nie działo jej się nic poważnego i tak niedługoby wyszla a takie no przesiadywanie było dla mnie uciążliwe.

No to się wygadałam
201604181004 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-03-05, 15:12   #1727
tekila901
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez drabineczka Pokaż wiadomość
A co do szpitala to trochę tez mnie dziwi jak ludzie no mimo że chcą dobrze to mnie odwiedzają w szpitalu jakby to ująć, wystarczy telefon i miłe słowo, jak leżę chora taka no po prostu - jak po zabiegu to wiadomo brudna i chora, nie umieram (nie umierałam, bo opowiadam sytuacje która już miała miejsce) więc nie spieszyło mi się do wizyt wpadła raz mama raz tata i to wystarczy jeszcze chrzestna mnie odwiedziła bo akurat miała rzut beretem, ale żeby np babcia chciała to zawsze odmawiam bo starsza osoba to jeszcze się w szpitalu czymś zarazi i tylko gorsze nieszczęście będzie :P dlatego trochę nie rozumiem jak do ludzi zwalają się całe rodziny i znajomi, leżałam w zakaźnym no to jak mówię odwiedzały mnie trzy osoby zazwyczaj po jednej, nie mozna było wychodzić z sali a do dziewczyny z ktorą miałam salę bo chorowała na to samo, przyszła trójka znajomych i w ogóle jak wycieczka. Rozumiem że chcieli jej zrobić przyjemność ale nie działo jej się nic poważnego i tak niedługoby wyszla a takie no przesiadywanie było dla mnie uciążliwe.

No to się wygadałam
odnośnie szpitala i nie tylko. coś co mnie w ludziach dziwi, wkurza, irytuje - fałszywi przyjaciele:
jak ktoś bardzo mi bliski z rodziny leżał w śpiączce na intensywnej terapii, to wtedy były naloty znajomych - przychodziło po 10 jednocześnie do "przebieralni", a potem po 2 na salę, każdy chciał się przebrać w zielony fartuszek i zobaczyć jak wygląda kolega w sterylnej sali, podpięty do respiratora i innych dziwnych urządzeń. a potem my jako rodzina nie mieliśmy prawa wejść, bo nie można aż tak męczyć pacjenta (przecież każda para znajomych siedziała w środku pół godzinę-godzinę). niestety nie mogliśmy nad tym zapanować, bo nie siedzieliśmy cały czas w szpitalu, przecież mimo wszystko trzeba żyć i mieć za co żyć.
po kilku miesiącach, jak się obudził i przeniesiono go na inny oddział wizyty się skończyły, a koledzy pojawiają się raz na kilka tygodni...

Edytowane przez tekila901
Czas edycji: 2012-03-05 o 15:14
tekila901 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-03-05, 15:16   #1728
201604181004
Konto usunięte

No... Ja na intensywnej nie leżałam kurde straszne co mówisz.

Btw któraś pisala że ma w domu wydanie prawdziwe baśni, czy może mogłaby mi zeskanować jedno opowiadanie, czy coś w ten deseń? Szukam na allegro ale tutaj są same wersje nowoczesne (podobno prawa autorskie wygasły i teraz baśnie można dowolnie modyfikować i większość to magiczne bajeczki dla dzieci )
Stary 2012-03-05, 16:21   #1729
Linaewen
Zakorzenienie

Cytat:

Btw któraś pisala że ma w domu wydanie prawdziwe baśni, czy może mogłaby mi zeskanować jedno opowiadanie, czy coś w ten deseń? Szukam na allegro ale tutaj są same wersje nowoczesne (podobno prawa autorskie wygasły i teraz baśnie można dowolnie modyfikować i większość to magiczne bajeczki dla dzieci )
Grimmów? Jak odnajdę moje to Ci mogę podesłać, ale jest opcja, że u dziadka w piwnicy czekają na moje dzieci, to wtedy za kilka lat ;]
Stary 2012-03-05, 16:24   #1730
201604181004
Konto usunięte

Tak Grimmów Jakby ci coś wpadło w ręce byłabym bardzo wdzięczna
Stary 2012-03-05, 16:51   #1731
karolca
Zakorzenienie

Cytat:

ja mialam takie wydanie
http://allegro.pl/j-w-grimm-ksiega-b...103889004.html
i tam siostry kopciuszka obcinały piętę lub palce... o ile dobrze pamiętam
musiałabym poszukac u rodziców

♥ ♥ ♥

Komentuj.
Nie obrażaj.
karolca jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-03-05, 17:18   #1732
Suvia
Zakorzenienie

A patrzcie co rzecze wikipedia odnośnie Kopciucha: Bajka wywodzi się ze starożytności (z Egiptu bądź mitologii grecko-rzymskiej) i jest znana na wszystkich kontynentach. Pierwsza zapisana wersja pojawiła się w Chinach ok. roku 860 n.e. (dynastia Tang), w zbiorze opowiadań Duan Chengshi.

No, tego nie wiedziałam

~ Hank Moody
Suvia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-03-05, 17:33   #1733
Phoce
Flawless

A wszystko zaczęło się od tego, ze niektóre kobiety mają ogromne parcie na bycie w związkach
Check out your worth because you're worth more than that."
Phoce jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-03-05, 21:22   #1734
mc266
Zakorzenienie

Jeśli chodzi o baśnie braci Grimm to mam tu jedną dość szokującą klik

mc266 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-03-05, 21:28   #1735
Aninek
Zakorzenienie

GG do Aninek

Cytat:
Napisane przez mc266 Pokaż wiadomość
Jeśli chodzi o baśnie braci Grimm to mam tu jedną dość szokującą klik
Tej nie znałam,ale rzeczywiście...
Stary 2012-03-05, 21:33   #1736
invisible_01
Zakorzeniona

Ja pamiętam bajkę o Sinobrodym, moja mama nigdy jej do końca nie przeczytała Straszne to było, zabijał swoje żony i takie tam...

Ta bajka "Krzew jałowca" - Masakra!
invisible_01 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-03-05, 22:25   #1737
ciri15
Ekspert od Dupy Strony

Cytat:
Napisane przez invisible_01 Pokaż wiadomość
Ja pamiętam bajkę o Sinobrodym, moja mama nigdy jej do końca nie przeczytała Straszne to było, zabijał swoje żony i takie tam...
Też ją pamiętam! Ostra była

ciri15 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-03-05, 23:43   #1738
Sondrina
BAN stały

Dzięki Wam dowiedziałam się paru nowych, szokujących rzeczy o bajkach
Sondrina jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-03-05, 23:51   #1739
201604181004
Konto usunięte

ale bajka O_O nigdy tego nie słyszałam.

w Dziewczynce z zapałkami w oryginale, ona zamarza tak? Czy dzieje się coś jeszcze ciekawego? A jak z syrenką Arielką? Czytałam gdzies że w oryginale wszyscy umierają
Stary 2012-03-05, 23:56   #1740
karolca
Zakorzenienie

Cytat:
ale bajka O_O nigdy tego nie słyszałam.

w Dziewczynce z zapałkami w oryginale, ona zamarza tak? Czy dzieje się coś jeszcze ciekawego? A jak z syrenką Arielką? Czytałam gdzies że w oryginale wszyscy umierają
z syrenką słyszałam wersję, że zamieniła się w morską pianę (ale to jest sluchowisko i nie wiem ile w tym jest interpretacji a ile oryginału). W każdym razie zakończenie szczęśliwe nie jest.

Właśnie... u moich rodziców jest chyba dwutomowe wydanie baśni Grimmów, w takiej niebieskiej oprawie jak dobrze pamiętam. Muszę się temu przyjrzeć

takie

♥ ♥ ♥

Komentuj.
Nie obrażaj.

Edytowane przez karolca
Czas edycji: 2012-03-05 o 23:58
karolca jest offline Zgłoś do moderatora  
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Forum plotkowe

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości