|
Notka |
|
Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo. |
Pokaż wyniki sondy: Jaki wybieramy tytuł V cz. naszego wątku? | |||
Nogi mocno zaciskamy, pierwsze porody jeszcze przed nami. |
![]() ![]() ![]() ![]() |
0 | 0% |
Na nasze maleństwa czekamy, póki co nogi zaciskamy. |
0 | 0% |
Jeszcze z brzuszkami pobiegamy, do porodów trochę czasu mamy. |
0 | 0% |
Pobiegamy jeszcze z brzuszkami, zanim przywitamy się z maluszkami. |
2 | 3,39% |
Wyprawkę powoli kompletujemy, w maju-czerwcu powijemy. |
2 | 3,39% |
Najpóźniej za 3 miesiące powitamy nasze brzdące. |
4 | 6,78% |
Brzuszki mocno podskakują, maluszki na świat się już szykują. |
22 | 37,29% |
Koniec już zimowych chłodów, coraz bliżej do porodów. |
15 | 25,42% |
Już zimy końcówka, teraz czeka porodówka. |
6 | 10,17% |
Wiosna juz za pasem, niedługo pierwsze spotkanie z bobasem. |
8 | 13,56% |
Głosujący: 59. Nie możesz głosować w tej sondzie |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#4651 |
Wtajemniczenie
|
Dot.: Luty, marzec, kwiecień, maj - w czerwcu będzie komplet mam! Mamusie V-VI 2012 c
Perse jeszcze tak długiego posta bez cytowania nie czytałm
![]() Dobrze że jesteś już w domu ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#4652 |
Zakorzenienie
|
Dot.: Luty, marzec, kwiecień, maj - w czerwcu będzie komplet mam! Mamusie V-VI 2012 c
persi to miałaś atrakcje
#4653 |
Zadomowienie
|
[1=ecd9a68db8379fc22aec146 35aa2645aca7c721b_6070dc9 9c9f91;32731834]Dziękuję Dziewczyny za miłe przywitanie
![]() To moje 3. podejście do opisania pobytu w szpitalu, dwa poprzednie zakończyły się przegrzaniem komputera i jego wyłączeniem ![]() ![]() Przyjechałam do szpitala w piątek, 24. ze skierowaniem. Przyjęli mnie na oddział, akurat jedną dziewczynę wypisali i byłam sama. Później przyszła dziewczyna w podobnym tygodniu ciąży, co ja. Lekarz zrobił mi USG i zbadał ginekologicznie (palcem ![]() W poniedziałek miałam być wypisana, ale jak tylko wskoczyłam na samolot w gabinecie, brzuch zrobił się twardy jak kamień. Wprawdzie szyjka była zamknięta, ale ordynator powiedział, że jak dalej będą skurcze, to w końcu się otworzy... No pięknie... No to kolejny raz kroplówka, a na drugi dzień już fenoterol 4 razy na dobę. W pokoju zostałam sama. Nad ranem przywieźli kolejną pacjentkę, później kolejne i jakoś sala się zapełniła. W końcu miałam 2 takie fajne dziewczyny, że non stop się śmiałyśmy i czasami zapominałam, po co tam jestem ![]() W czwartek miałam mieć kolejne badanie, ale jednak jeszcze zgłaszałam twardnienia i skreślono mi je i mnie zostawiono do poniedziałku. Dzisiaj ordynator mnie zbadał, prawie zleciałam z samolotu ![]() ![]() Jeśli chodzi o szpital – położne miłe i pomocne, odpowiadały mi na pytania, wyjaśniały działanie leków. Od jednej z nich się dowiedziałam, żeby uważać na zaparcia, bo one również mogą się przyczyniać do skurczów.. A gdy ja zgłaszałam ten problem lekarzowi, to z głupim uśmieszkiem przepisał mi laktulozę i jeszcze pytał położnej, jak to dawkować, „bo on nigdy tego nie zażywał”... Brak słów :/ Dla mnie było trochę niekomfortowe rozmawianie o niemożności zrobienia kupki z młodym lekarzem w obecności 2 innych osób, a ten jeszcze zrobił z tego cyrk. Zauważyłam też, że wzdęcia również wzmagają skurcze (jak i pełen pęcherz), ale z tym również musiałam użerać się sama, bo prosiłam o pomoc 2 lekarzy, w końcu na własną rękę kupiłam espumisan (tzn. mama mi kupiła ![]() ![]() No skoro już zaczęłam o lekarzach – generalnie totalny brak informacji. Wszystkiego dowiadywałam się pokątnie lub od położnych właśnie. Na wszystkich lekarzy fajny był mój, który tam przyjmuje, jedna lekarka, cudowna kobieta, no i ordynator, który w miarę rzeczowo odpowiadał na pytania. Nie mogę powiedzieć, lekarze byli na zawołanie, ale raczej wiele się nie dowiedziałam w szpitalu. Dlatego jak najszybciej muszę się wybrać do mojego gina, tylko czekam na wypis. Obchody wieczorne i weekendowe to była raczej formalność, mogłam liczyć na serio tylko na te poranne, z ordynatorem na czele. Jeśli chodzi o współlokatorki – miałam bardzo fajne dziewczyny, oczywiście z małymi wyjątkami ![]() Jedzenie, warunki – fatalne. Na szczęście mama mi nosiła obiady, prowiant i wszystko, a mąż wszystkie zachcianki (a potem inne dziewczyny chciały to, co ja ![]() ![]() Ale głównie przez te dziewczyny na sali wcale nie będę wspominać tego pobytu tak źle ![]() I następnym razem (oby nie nastąpił ![]() ![]() ![]() Chociaż z drugiej strony szpital jednak w miarę zapewnia poczucie bezpieczeństwa, poprzez właśnie to, że lekarz jest zawsze pod ręką, a po drugie – codziennie dwa razy albo czasami trzy, jak położne się nie dogadały słuchałam bicia serduszka mojego Dzieciątka ![]() ![]() Teraz nie wiem, czy mogę iść do dentysty (a miałam mieć jeszcze tylko jeden ząb leczony) i czy będę mogła chodzić do szkoły rodzenia ;( Ale to nic, dla Dawidka już teraz zrobię wszystko, co trzeba. Nie muszę chyba leżeć 24 h na dobę (pytałam położnej, co oznacza spoczynkowy tryb życia i mówiła, żeby nie rezygnować ze spacerów, ale boję się póki co i spytam o to swojego lekarza), ale będę teraz stokrotnie na siebie i skurcze bardziej uważać. A wyprawkę będę kompletować z pomocą mamy i on-line. Jak mi się jeszcze coś przypomni, to napiszę, bo naprawdę mam sporo wrażeń.[/QUOTE] Najważniejsze, że jesteś już w domu i mam nadzieję, że póki co do szpitala nie wrócisz, dopiero na poród w odpowiednim terminie. Oszczędzaj się teraz i dbaj o siebie a zarazem o synka ![]() A z tą 16-latką to rzeczywiście żenujące ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#4654 |
Konto usunięte
|
Zapomniałam dodać, że najważniejszym problemem dla tej dziewczyny, kiedy przyszła do szpitala było to, co ona będzie palić przez cały następny dzień, bo chyba nie miała papierosów... I z tego, co się zorientowałyśmy, wyszła w końcu i z mamą paliła.... Dla mnie to jest wszystko poniżej wszelkiej krytyki.
|
![]() ![]() |
![]() |
#4655 |
Zakorzenienie
|
Persephone witaj znów
![]() Ja jutro mam pierwsza wizyte po szpitalu i boje sie jej ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#4656 |
Zadomowienie
|
Perse, witaj !
To uważaj teraz na siebie, nie przemęczaj zebyś w zdrowiu dotrwała do konca. Co do kroplówki to ja też tak miałam, ze serce mi biło strasznie, miałam takie fale gorąca, ale potem się okazało, ze jak kroplówka za szybko leciała to właśnie się tak robi. No i rzeczywiście tak było, bo ta kroplówka co ja brałam 3 razy leciała po 4,5 godziny a kiedyś niewiele ponad 3 godziny i wtedy własnie miałam te palpitacje. Ja byłam zawieźć zwolnienie do pracy, dziewczyny pytały jak tam żyje, oglądały brzuchol a ta jedna, co jej tak bardzo nie lubię (po 50tce) nawet zza biurka się nie ruszyła a potem na koniec weszła do tego pomieszczenia, gdzie my siedziałysmy, ja powiedziałam dzień dobry a ona do mnie "widze, że nie przyszłaś nawet dzień dobry powiedzieć" , bez komentarza, stara pinda. |
![]() ![]() |
![]() |
#4657 |
Zakorzenienie
|
[1=ecd9a68db8379fc22aec146 35aa2645aca7c721b_6070dc9 9c9f91;32731834]
Jeśli chodzi o współlokatorki – miałam bardzo fajne dziewczyny, oczywiście z małymi wyjątkami ![]() Jedzenie, warunki – fatalne. Na szczęście mama mi nosiła obiady, prowiant i wszystko, a mąż wszystkie zachcianki (a potem inne dziewczyny chciały to, co ja ![]() ![]() Ale głównie przez te dziewczyny na sali wcale nie będę wspominać tego pobytu tak źle ![]() Chociaż z drugiej strony szpital jednak w miarę zapewnia poczucie bezpieczeństwa, poprzez właśnie to, że lekarz jest zawsze pod ręką, a po drugie – codziennie dwa razy albo czasami trzy, jak położne się nie dogadały słuchałam bicia serduszka mojego Dzieciątka ![]() ![]() QUOTE] z ta 16 nastolatka to jakas masakra;/ moze to okropne co napisze, ale moze sama sie starala poronic, moze to lepiej ze poronila, bo dziecko mogloby jej tylko przeszkadzac i nie opiekowalaby sie nim... co do lazienek- u nas 2 ubikacje na srodku calego korytarza, po lkewej str kobiety z problemami wlansie ginekologicznymi, zostawialy mega syf,,, po drugiej wlasnie ciezarne. No i te 2 ubikacje na caly oddzial ;] u Was ubikacja kurde w sali- fajnieeeeeeeeeee ;] ja bylam zameldowana w ostatnim pokoju i mialam bardzooo daleko do wc ![]() no ja lezalam 6 dni i rozumiem Cie, wszedzie spoko, ale najlepiej w domku ![]() ![]() ![]() ktg tez mialam raz ![]() ![]()
http://www.suwaczki.com/tickers/n59yx1hp79isyitx.png" Leos ![]() http://www.suwaczki.com/tickers/ckaiebkmv17sjqus.png Fosolka ![]() Edytowane przez agatka661 Czas edycji: 2012-03-05 o 15:38 |
![]() ![]() |
![]() |
#4658 |
Zakorzenienie
|
[1=ecd9a68db8379fc22aec146 35aa2645aca7c721b_6070dc9 9c9f91;32732383]Zapomniałam dodać, że najważniejszym problemem dla tej dziewczyny, kiedy przyszła do szpitala było to, co ona będzie palić przez cały następny dzień, bo chyba nie miała papierosów... I z tego, co się zorientowałyśmy, wyszła w końcu i z mamą paliła.... Dla mnie to jest wszystko poniżej wszelkiej krytyki.[/QUOTE]
takie rzeczy chyba nie na moje nerwy
#4659 | ||
Konto usunięte
|
Cytat:
A teraz też bierzesz fenoterol? W jakiej dawce? Cytat:
O to widzę, że u nas nie tak źle z tymi łazienkami było :O Tak, jedna łazienka na 2 sale, ale raczej nie było problemu z wejściem tam. Ja się strasznie długo zawsze szykowałam, ale ja już tak mam, jak się z tym całym majdanem zabieram do łazienki to później to trwa... Ale zawsze uprzedzałam dziewczyny, żeby poszły siku czy coś. I niestety - przepraszam, to trochę nieprzyjemne u pacjentek ginekologicznych często w toalecie była krew czy coś, dla mnie to naprawdę było trochę traumatyczne :/ A tętno, raz mi położna powiedziała, że tętno zanika. Ja od razu takie oczy i COOOOOO? A ona mówi, że mały musiał się odwrócić.... Ale co ja przeżyłam w tym ułamku sekundy to tylko ja wiem. Położne musiałyby chyba przechodzić przez jakiś kurs psychologiczny: jak rozmawiać z przewrażliwionymi ciężarnymi ![]() ---------- Dopisano o 16:49 ---------- Poprzedni post napisano o 16:47 ---------- I wyobraźcie sobie, że miałam na sali dwie babki pod 40-tkę, obie z dorosłymi już dziećmi, które też co chwila płakały, bo się martwiły o ciąże (dosyć wczesne) i przyszła taka małolata i takie coś... |
||
![]() ![]() |
![]() |
#4660 |
Zadomowienie
|
nie, nie perse, ja brałam zupełnie coś innego, ale też taka reakcja była organizmu.
Swoją drogą 7 godzin kroplówki! Masakrycznie długo, ja bym bez toalety nie wytrzymała tyle, ledwo co dawałam radę te 4 godziny. |
![]() ![]() |
![]() |
#4661 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() ![]() [1=ecd9a68db8379fc22aec146 35aa2645aca7c721b_6070dc9 9c9f91;32731834]To moje 3. podejście do opisania pobytu w szpitalu, dwa poprzednie zakończyły się przegrzaniem komputera i jego wyłączeniem ![]() ![]() Ciekawy esej, owszem ![]() Dzięki za szczegółowy opis. Mam nadzieję, że to koniec Twoich problemów ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4662 |
Zakorzenienie
|
I niestety - przepraszam, to trochę nieprzyjemne u pacjentek ginekologicznych często w toalecie była krew czy coś, dla mnie to naprawdę było trochę traumatyczne :/
uwierz, ze u nas bylo tak samo, czasami nie chcialo sie wchodzic,,, niby kobiety a taki syf zostawialy ze pawia mozna bylo rzucic. ![]()
#4663 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() Dziewczynie obok Fenoterol leciał prawie 11 godzin! Dziękuję, masz rację - najpierw miałam poronienie zagrażające, teraz poród przedwczesny zagrażający, naprawdę ozłocę to dziecko, jak się urodzi w terminie i wszystko już będzie dobrze... |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4664 |
Zakorzenienie
|
Perse, najważniejsze, że już Cię wypuścili i teraz będziemy Cię pilnować, żeby było wszystko dobrze!
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#4665 |
Rozeznanie
|
dzień dobry
![]() super że już jesteś w domku Perse ![]() ![]() a mam takie pytanko a propos tego USG po 30 tyg, wiem że niektóre z dziewczyn mają u swoich gin'ów usg 3d czy 4d ale chciałam zapytać czy te z Was które nie mają to umawiają się gdzieś na takie "dokładne " jak na to między 22-24 tyg czy teraz to już się takiego nie robi w tych tyg ![]() ![]() właściwie to może i bym nawet o tym nie myślała ale mój gin stwierdził dziewczynkę tak na 80% właśnie na tym usg około 21tyg , raz mówił że nie chce pokazać. potem jak kiedyś zagadałam żeby potwierdził to tylko powiedział że jak kiedyś mówił że dziewczynka to pewnie dalej tak jest ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#4666 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() ![]() A jak tam dzieci Wam fikają? Bo mi brzuch skacze na lewo i prawo, mały już czasami daje tak czadu, że mnie boli, choć to żaden ból ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4667 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Takie płyny są po prostu najdelikatniejsze, o to tu chodzi ![]() ![]()
![]() |
#4668 |
Wtajemniczenie
|
Wróciłam, więc witam ponownie
![]() Kupiłam sobie sukienkę i dłuższy sweterek ![]() ![]() Persephone_ witaj kochana ![]() ![]() Idę trzeć ziemniaki na placki ![]() ![]()
Nasz skarb: http://www.suwaczki.com/tickers/klz9mg7ydcco6bvx.png Nasz ślub: http://s3.suwaczek.com/20100922640113.png Jesteśmy razem od: http://s1.suwaczek.com/200706022338.png "Jest bowiem kilka odmian ciszy; najlepsza jest ta, która zapada z wyboru człowieka, a nie przeciw niemu" |
![]() ![]() |
![]() |
#4669 |
Wtajemniczenie
|
Perse - jak dobrze, że już jesteś!!
![]() ![]() Libretka - ja na pewno będę korzystała z dianatalu ![]() A jeżeli chodzi o kosmetyki, to gorąco polecam Bubchen ![]() ![]()
[img=https://wizaz.pl/akcje/garnier/images/recenzje/vbaner.png] Edytowane przez SzmaragdowyKotek Czas edycji: 2012-03-05 o 16:45 |
![]() ![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#4670 |
Zakorzenienie
|
gdZie kupujesz kosmetyki Bubchen ??nie widzialam ich w sklepach
#4671 |
Zadomowienie
|
Podpinam się do pytanie.
Ja zastanawiam się nad kosmetykami musteli. Przeczytałam relacje z porodów marcowych mamusiek i ...no oczywiście wzruszyłam się i popłakałam, ale...jestem przerażona. Chcę mieć już dzidzie w domu, ale myśl porodu zaczyna mnie przerażać. Tak dużo rzeczy może pójść nie tak... |
![]() ![]() |
![]() |
#4672 |
Zakorzenienie
|
[1=ecd9a68db8379fc22aec146 35aa2645aca7c721b_6070dc9 9c9f91;32733564]Dzięki
![]() ![]() A jak tam dzieci Wam fikają? Bo mi brzuch skacze na lewo i prawo, mały już czasami daje tak czadu, że mnie boli, choć to żaden ból ![]() Mój w tym tygodniu jest spokojny. W ubiegłym tygodniu fikał jak szalony... ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#4673 |
Wtajemniczenie
|
Ja kupuję Bubchena w mojej hurtowni - napiszę tak, bo pewnie wizaż wstawi trupie czachy
![]() ![]()
#4674 | ||
Raczkowanie
|
Próbuję od rana Was doczytać ale faktycznie dzisiaj wieksza aktywność no i Perse wróciła
![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
#4675 |
Zakorzenienie
|
[1=ecd9a68db8379fc22aec146 35aa2645aca7c721b_6070dc9 9c9f91;32732931]Wow, nieźle Ci przysadziły z tą kroplówką, mi fenoterol leciał około 7 godzin :O A jak mi za szybko puściły, to sama sobie zmniejszyłam tempo, bo naprawdę myślałam, że wykituję, byłam sama na sali na szczęście i sobie tam stękałam i jęczałam...
A teraz też bierzesz fenoterol? W jakiej dawce? Co do 16-latki - też tak pomyślałam dzisiaj. I wcale bym się nie zdziwiła.... O to widzę, że u nas nie tak źle z tymi łazienkami było :O Tak, jedna łazienka na 2 sale, ale raczej nie było problemu z wejściem tam. Ja się strasznie długo zawsze szykowałam, ale ja już tak mam, jak się z tym całym majdanem zabieram do łazienki to później to trwa... Ale zawsze uprzedzałam dziewczyny, żeby poszły siku czy coś. I niestety - przepraszam, to trochę nieprzyjemne u pacjentek ginekologicznych często w toalecie była krew czy coś, dla mnie to naprawdę było trochę traumatyczne :/ A tętno, raz mi położna powiedziała, że tętno zanika. Ja od razu takie oczy i COOOOOO? A ona mówi, że mały musiał się odwrócić.... Ale co ja przeżyłam w tym ułamku sekundy to tylko ja wiem. Położne musiałyby chyba przechodzić przez jakiś kurs psychologiczny: jak rozmawiać z przewrażliwionymi ciężarnymi ![]() ---------- Dopisano o 16:49 ---------- Poprzedni post napisano o 16:47 ---------- I wyobraźcie sobie, że miałam na sali dwie babki pod 40-tkę, obie z dorosłymi już dziećmi, które też co chwila płakały, bo się martwiły o ciąże (dosyć wczesne) i przyszła taka małolata i takie coś...[/QUOTE] ja leżałam na ginekologii w ciąży byłam w 7t a na sali ze mną dziewczyna 33lata z endometriozą i babka 42 lata z wyciętą macicą ![]() są chyba na doz i w superpharm kiedyś pisałyśmy o komuniach, byłam z TŻ w sklepie i wracając mówiliśmy na temat komunii bratanka i że za 2 lata czeka nas komunia mojego chrześniaka, więc TŻ przyszliśmy do domu i puścił mi kabaret prawdziwe realia http://www.youtube.com/watch?v=Q80O2dGhpaU
#4676 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Nasz skarb: http://www.suwaczki.com/tickers/klz9mg7ydcco6bvx.png Nasz ślub: http://s3.suwaczek.com/20100922640113.png Jesteśmy razem od: http://s1.suwaczek.com/200706022338.png "Jest bowiem kilka odmian ciszy; najlepsza jest ta, która zapada z wyboru człowieka, a nie przeciw niemu" |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4677 |
Raczkowanie
|
My tylko L4 pracodawcy, Pracodawca na odwrocie podpisuje:
zatrudnienie trwa nadal + wpłynęło dnia.... i dostarcza do ZUS. I przy pierwszym zwolnieniu druk Z3 - to do zasiłku chorobowego. Tak więc my tylko L4 do pracodawcy ![]() |
![]() ![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#4678 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
A możesz napisać jakie kosmetyki konkretnie kupujesz? Bo ja czuję że kupię za dużo ![]()
Nasz skarb: http://www.suwaczki.com/tickers/klz9mg7ydcco6bvx.png Nasz ślub: http://s3.suwaczek.com/20100922640113.png Jesteśmy razem od: http://s1.suwaczek.com/200706022338.png "Jest bowiem kilka odmian ciszy; najlepsza jest ta, która zapada z wyboru człowieka, a nie przeciw niemu" Edytowane przez stokroteczka777 Czas edycji: 2012-03-05 o 17:45 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4679 |
Zakorzenienie
|
poczytalam te opisy porodow babek z marca- kwietnia... az mi sie slabo zrobilo
![]()
#4680 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() Mam nadzieję że ma rację bo jak nie ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 13:54.