|
|||||||
| Notka |
|
| Odchowalnia - jestem mamą Forum dla rodziców. Tutaj porozmawiasz o połogu, karmieniu, wychowaniu dziecka. Wejdź i podziel się swoją wiedzą i doświadczeniem. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#3691 | |
|
Rozeznanie
|
Dot.: Drżą rodzice, dziadkowie, sąsiadka, bo za chwilę BUNT DWULATKA! III-IV 2010
Cytat:
![]() wiesz ja tez myslałam ze wisyta bedzie chciaz ciut dłuzdza na spokojnie pooglada i powie co i jak a on tylko zerknął - (pewnie to dla niego normalne) i juz ubarac dziecko i 100zł a bałam sie czekac te 6mcy wiec zmuszeni bylismy pójsc prywatnie to w koncu siusiak, kiedys mu się przyda ![]() ![]() mój tez nie chodzi tylko biega, jak próbuje złapac przytrzymac to wrzask i wyrywa sie, wiec biegalismy za nim ![]() lind biedny Michaś z tą kupa, na mojego działaja buraczki, jabłko z marchewka ślwki - wtedy kupa po pachy ![]() ale my nigdy nie mielismy z tym problemu zawsze 1-2 dziennie
|
|
#3692 |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Drżą rodzice, dziadkowie, sąsiadka, bo za chwilę BUNT DWULATKA! III-IV 2010
nasza cieka w rajtach,getrach badz skarpetach
---------- Dopisano o 09:17 ---------- Poprzedni post napisano o 09:13 ---------- jak ubiracie maluchy? u nas body na krotki bluza kurtka,szalik,czapa,rajty ,spodnie,buiory zimowe,chyba o nie? musze jakies buty jej kupic i mam dylemat jakie;/
|
|
#3693 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Jak naprawdę chłodniej jest to zakładam rajtki. Niedawno wstała,założyłam jej majtki,przypomniałam o nocniku.Zjadła,wypiła sporo wody,przyszła,zawołała siusiu i zrobiła w nocnik ---------- Dopisano o 09:21 ---------- Poprzedni post napisano o 09:18 ---------- Cytat:
Jak sucho na dworzu to emu na nogi i już.Jak mokro to kalosze. Szalika też nie nosimy nawet zimą tylko chustki,czapka oczywiście jeszcze na głowie.
|
|
#3694 |
|
Zakorzenienie
|
myslalam ze latwiej z moim pojdzie... a on taki niekumaty.. chcial usiasc na nocnik zobaczymy czy cis wycisnie... my tez musimy kupic buziki, chyba znowu polbuty z ecco w tamtym roku super sie sprawdziky, sporo w nich smiagal - bo oprocz nich mial tylko sandalki:P i jak nowki wygladaja.. i trzeba bedzie kupic jeszcze jakas lzejsza kurtke bo w tej zimowej troche dziwnie wygllada zwlaszcza przy tezecie ktory juz w skorce smiga;/
|
|
|
|
#3695 |
|
Zakorzenienie
|
Właśnie moje dziecko zrobiło grubszą sprawę do nocnika-sama zawołała
Matka taka dumna,że aż jej loda w nagrodę dałam
|
#3696 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Ana dla Ninki u nas kolejny dzień bez smoczka Zosia ani razu się nie obudziła w nocy wczoraj znalazła jakiegoś starego smoczka, wzięła go i wyrzuciła do kosza i z tekstem do mnie: mama ama( smoczek) beee do kosia (kosza), Ola nie ma już![]() w nagrode dostała 2 rodzaje puzzli wczoraj siedziała 2 godziny i układała![]() ja Zosi zakładam bluzeczkę z długim na to jakiś grubszy sweterek albo bluzę i bezrękawnik, cienką czapkę , chustkę pod szyje i buty emu. Musze jej kupic jakieś buty na wiosnę ale nic mi się nie podoba
|
|
|
#3697 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Sara jak masz boti to przejdz się tam.Mają tam fajne buciki dla dziewczynek.Takie ala trzewiki.Brudny fiolet i brudny róż.Śliczne są
|
|
#3698 |
|
Zakorzenienie
|
Lenka 100lat Ana gratulacje dla Ninki szybko załapała
Ja za chwilę wybywam, starszego na rekolekcje zaprowadzić, i musze też wtedy mlodego jakimś cudem do wózka wsadzić i uśpić, bo na 16 znowu kościół dla komunistów Mój też już od dawna body nie nosi. Niewygodne to jak dziecko trzeba wysadzać.Na dwór ma tshirt z krótkim rekawem+cienka bluza, kurteczka, ale taka już cieńsza, rajtuzy, spodnie, i adidasy trekingowe. Zimowych nie chce nosić. Ma golfik na szyję, i cienką czapkę na głowie. Mam zawsze tez rękawiczki w torebce takie też cienkie, w razie jakby mu ręce zmarzły. Staram mu się ubierać ciemne spodnie jakby miał wpadke z siusianiem, i żeby widac nie było A jak idę do kogos albo wyjeżdzam to ciuchy na przebranie.Na szczęście się nie przydaje, ale tak w razie co jestem spokojniejsza
|
|
#3699 |
|
Zakorzenienie
|
Madzia dziękować
Sto lat dla Lenusi ![]()
|
#3700 | ||||
|
Zakorzenienie
|
Lenka 100 lat!!! To moje dziecko coraz bardziej nieobliczalne - przed chwilą rodzynkę z noska mu wyciągałam... Noc prawie nie przespana (za to chłopcy dali mi pospać 7.30-10) Michał się męczył wiercił płakał - spał z nami co się od pół roku nie zdarza i o 7 zrobił kupę w pieluchę z nocy, później drugą w majtki, o 10 nie zdążył i się zsikał... Od razu lepie. Kupa twarda... A od lipca walczyliśmy z rzadką i nic nie działało ![]() Cytat:
Cytat:
rajstopki i dresy, sztruksy ale u mnie zimno, jak jestem u rodziców gdzie cieplej to albo w rajstopkach albo spodniach chodzi. Cytat:
Cytat:
Koszulka z krótkim, bluza cieńsza lub grubsza w zależności jaka pogoda i jaka kurtka, czapka, szalik lub chustka, rajstopy, spodnie i buty jeszcze zimowe... Jak idziemy dziury kopać w ogrodzie to jeszcze cienkie rękawiczki...
|
|
#3701 |
|
Zakorzenienie
|
Lanka - 100 lat Skarbie
Dużo uśmiechu i wielu mądrych słów Buziaczki do cioci i Iguśka
|
#3702 |
|
Zakorzenienie
|
Witajcie
My też kolejny dzień i noc bez smoka . Dzisiaj mija tydzień. Noce przesypiane całe od ok. 21 - 7.20. Oczywiście wierci się i postękuje ale nie budzi. Bardziej jej teraz przeszkadza kołdra, chyba za ciepło i czas na kocykLENKA 100 LAT. DUŻO ZDRÓWKA I RADOŚCI Ana - brawa za nocnik ![]() Zosia lata w majtkach i czasem w legginsach albo spodniach. Sara - brawa za smoka ![]() Darusia - ja zakładam body z krótkim rękawem, bluzka z długim, rajtki i spodnie, buty wiosenne/jesienne, chustka na szyję, lżejszą czapkę i oczywiście kurtka. Body jeszcze zakładam bo lubię jak ma plecki zakryte ale jak będzie cieplej to będą już tylko bluzki---------- Dopisano o 11:14 ---------- Poprzedni post napisano o 11:12 ---------- Lind - uwaga bo rodzynki to jak koraliki. Unormuje się wszystko
|
#3703 |
|
Zakorzenienie
|
Młody rodzynki wcina sam od bardzo dawna ale dopiero teraz wpadł na to żeby do nosa włożyć, na sszczęście małe dostał i zatkałam jedną dziurkę a drugą wydmuchnął...
Lecimy z tz zawieźć kolejne cv
|
#3704 |
|
Rozeznanie
|
STO LAT LENKO!!!
DUŻO ZDRÓWKA I UŚMIECHU Dla Ninki za nocnikowanie![]() jestem w szoku jak szybko załapała i dla Zosi za smoczka dzielna dziewczynka i mamusia też![]() młoda mój tez nie kuma nocnika, i nie gada ach Ci chłopcy![]() ja tez musze mojemu jakies butki kupić ale narazie tzn takie wiosenne ma i ocieplane kalosze takze myslałam o jakis adidaskach no a potem juz sandałki na lato Bartuś chodzi jeszcze w zimowej kurtce, zreszta u nas zimno dzis rano -1 teraz koło zera a pod spodem body na krótki i bluzeczka z długim, szalik-golfik czapka cienkie rekawiczki, rajtuzy spodnie ja chce juz wiosne! ![]()
|
#3705 |
|
Wtajemniczenie
|
100 lat dla Lenki![]() cmoczek od Danielka i mnóstwo radości oraz prezentów!! |
|
|
|
#3706 |
|
Zakorzenienie
|
nie no rajtki to ja jeszcze zakladam,kurtka bardzo lekka czyli jaka?bez podszycia?
my w plaszczyku wiosennym od wczoraj smigamy,ale tez nie jest extra super cieniutki/
|
|
#3707 |
|
Zakorzenienie
|
100 lat Lenko!!!
u nas bylo siku do kibelka... co do butow to na teraz tylko zimowe mamy.... bo wiosenne juz za male... |
|
|
|
#3708 |
|
Zakorzenienie
|
tak tak Lenuś 100 lat!!!juz 2 latka....matko! nadal to do mnie chyba nie dociera;p
|
|
#3709 |
|
Zakorzenienie
|
wpadam, życzenia składam sto lat, zdrówka i mnóstwa prezentów dla Lenusi
i spadam ![]()
|
#3710 |
|
Zakorzenienie
|
Kochana Lenko Sto Latek
|
#3711 |
|
Zakorzenienie
|
kochane ciotki bardzo dziękuję za życzonka dla Lenki
jak tak czytam to strasznie lekko już młodzież ubieracie, ja nie wiem wrocek niby najcieplejszy na ogół, ale mnie tam ciągle zimno, rano ok zera jest potem co najwyżej 5 stopni. Ja zmarzluch jestem i sama to bym chyba zamarzła w t-shircie na długi i wiosennej kurteczce....a co dopiero młoda w wózku....no ale to JA. Wy som gorące dziołchy ![]() Wczoraj rano to myślałam, że zamarznę (do koleżanki szłyśmy z młodą) tak mnie wyziębiło... a moja nadal jak się jej nie przypilnuje wali w gacie i dziś mi dodatkowo "prezent" urodzinowy zrobiła: jak rano wstaje to ostatnio łaskawie siada na nocnik i potem wtedy lata już bez pieluchy (jak nie zrobi to z samego rańca z pieluchą żeby swojego i mojego wyraz nie zalała). Siedzi w łóżeczku, ogląda bajkę. My z tż w kuchni śniadanie sobie robimy. Nagle krzyk- "Mamoooooooooooo zrobiłam kupeeeee" Przychodzę, patrzę, a tam lenusia sobie pokaźmne stadko bobeczków przesympatycznych walnęła, wyleciały wszystkie nogawką od spodenek piżamowych (nie miała jeszcze gaci założonych)i tak sobie pięknie z łóżeczka patrzyły....moja mina bezcenna..... ![]() Ana, ogromnie gratuluję postępów nocnikowych!!! jestem z was bardzo dumna! widzisz, twoja to wie, że matki drażnić nie wolno i trzeba być przykładnym potomkiem gusinek, fajnie że z siusiakiem ok, ale ból utraconej po 2 min stówy też niezły. Ale spokój święty też kosztuje, co zrobić Darusia, dobrze pamiętałaś-to dorze lenka się zwierzała, że się w gacie zlała ![]() dziewczyny, a macie objawy przesilenia wiosennego? bo ja straszne-cały czas mi się chce spać-nawet jak się po 9 położę i śpię normalnie (np.do 6.15-u mnie to już ok), a wstaję jak bym tydzień nie spała i cały dzień myślę o tym kiedy już wieczór będzie....chodzę zła jak osa wszystko mnie denerwuje (choć to może być PMS już)i w ogóle jestem nie do życia.... ---------- Dopisano o 12:47 ---------- Poprzedni post napisano o 12:47 ---------- bao, jak się czujesz? kiedy wizyta?
|
|
#3712 | |||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Jak ładnie Zosia śpi ![]() Dziękować Cytat:
Cytat:
![]() Mamy No i cała trójka marudna trochę i nie do życia
|
|
#3713 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
jak jest choć troche mięsa to zje. surówki mu blenderuję z ziemniakami, fajnie wygląda puree z brokułami, marchewką lub groszkiem, buraczki też mi tak przemycam, nawet szpinak. Jak mu cos nie smakują warzywka to z sosem czosnkowym wszystko zje Na każdego znajdzie się sposób. Musisz popróbować.Mojemu starszemu to szło tylko warzywa w soku marchewkowym przemycić. Codziennie sokowiruwką mu robiłam marchewkę w selerem i buraczkiem, czasami do tego jakiś owoc, jak chciał słodsze to mu soku z malin dolewałam, aż mnie mdli na samą myśl o tym, no ale co zrobić dziecko potrzebuje witamin i błonnika ![]() Cytat:
Więcej magnezu biore i piję herbatki z melisy, i jeszcze dzisiaj zakupię z szyszek chmielu ![]() Sara iza brawa za pozbycie się smoczków, dziewczynki muszą mieć równiutkie ząbkiDarusia u mnie ta ciensza kurtka to taka wioseno jesienna, na temp 0 i mniej się nie nadaje. Ja mojego cienko ubieram ale on cały czas biega, i nie to nie troszke potupta i idzie, on cały czas zapierdziela, i jak widzi że go nie doganiam to mi papa robi żeby mnie zmotywować. Wózek na spacery biorę, jako taki karniak, jak mnie nie będziesz słuchał to wsadzę do wózka i takie tam. Evitka twój opis wypadającej kupy nogawką
|
|
|
#3714 | ||
|
Wtajemniczenie
|
Wszystkiego Nacudowniejszego dla Naszaj Gaduły Lenki
Cytat:
daj mu czas ![]() Cytat:
![]() ![]() My też już bez smoka ponad tydzień, mała już się oswoiła, choć jak bardzo zmęczona to woła ale tylko raz lub dwa. Oczywiście dłużej zasypia, ale wczoraj już nie siedziałam przy niej wieczorem tylko wyszłam, 2 razy mnie zawołała i w końcu sama usnęła. Tylko w nocy z płaczem sie obudziła, a raczej nie obudziła, tylko wyła przez sen, musiałam ją do nas wziąć i wybudzić. Po chwili usnęła i spałyśmy do 6.30. Swoją drogą ostatnio skraca czas spania wcześniej spała do minimum 7 a ostatnio do 6 śpi
|
|
#3715 | |
|
Zakorzenienie
|
evitka bym zapomniała że dzisiaj na to moje przesilenie kupiłam sobie w ramach diety tą dużą czekoladę białą z orzechami
![]() ---------- Dopisano o 13:13 ---------- Poprzedni post napisano o 13:11 ---------- Cytat:
za odsmoczkowanie dla dzielnej mamydzieci jakoś wyczówają zmiane czasu która nadchodzi dużymi krokami
|
|
|
#3716 |
|
Rozeznanie
|
LENKA 100 LAT
Julia dzisiaj o 1.30 w nocy przez sen zawołała "mamusia ee chcem " wysadziłam moje nieprzytomne dziecko na nocnik i zrobiła piękną wielka śmierdzącą kupę, po czym ubrałam pampersika, a ona przez sen dalej mówi " dorobiłam jeszcze " i musiałam ja przebierać w przedszkolu za chiny ludowe nie chce robić do nocnika z innymi dziećmi, sama jak siada to zrobi Darusia my ubieramy tak: cieplejszy dzień: body na ramiączkach <takich cieniusich>< a body dla tego, bo bynajmniej mam pewność,że jak się nachyli nie bedzie miała nereczek na wierzchu> na to koszulka z długim, bluza i cienka kurtka, albo kamizelka. Na dół skarpety, spodnie, albo rajtki i spódniczka, na nogi emu, albo półbuciki ale takie za kostkę < kupiłam jej w zeszłym tygodniu w ccc takie fioletowe>na główkę opaska albo nauszniki chłodniej jak dzisiaj: bodziak, koszulka z długim, bluza, kurtka z podpinką jesienna rajty leginsy, półbuty i czape,
|
#3717 |
|
Zakorzenienie
|
madzia, widzisz, u mnie słodycze to na porządku dziennym więc dużo mi na stan obecny nie pomogą...ale ogólnie to na smutki polecam z lidla czekolady te 200g z całymi orzechami lub migdałami
![]() ale zaczęłam dzis podkradać staremu bodymaxa, to może jakoś będzie
|
|
#3718 |
|
Wtajemniczenie
|
Ja tak na szybko.....
Zniknęłam znowu, bo mi się w domu(jakkolwiek głupio to brzmi) net skończył ![]() A w pracy mam furę roboty X-/ i nawet nie ma kiedy wpaść ![]() Przejrzałam tak szybko wasze wpisy i jestem w szoku że takie macie mądre dzieci!!!! Już się załatwiają pięknie! Gadają pełnymi zdaniami i to logicznie lub nie gadają, ale są niesamowicie bystre! Układają puzle (I TO JAKIE!!! SZZZZOOOOOK), memo i inne rzeczy, których nawet ja nie umiem! A na dodatek .... SĄ TAKIE ŚLICZNE! WSZYSTKIE!!! :szok: ..... Idę po pracy młodemu kupić puzzle ;P Pop - Byle do przodu!!!! Mała silna bestia jest! ![]() i oczywiście .... 100 LAT LENKA ![]() ---------- Dopisano o 13:50 ---------- Poprzedni post napisano o 13:48 ---------- P.S. Michał symuluje sikanie do nocnika na stojąco. Ściąga gatki i pieluchę, staje przed nocnikiem okrakiem, kolana ugina, ręce zakłada na krzyż i mówi "siiiiiiiiiii". Wygląda jak ostatni żul przy tym, ale ma frajdę że hoho. Oczywiście siku NIE zrobi, co najwyżej potem się zleje na dywan bo pieluchy też NIE da sobie założyć
|
|
|
|
#3719 | |||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
U nas wózek już złożony i latamy pieszo a Zosia co chwila pogrzewa atmosferę ![]() Cytat:
, kóre mnie nistety dopadło chyba już w styczniu . Zwykle pomagał mi bodymax i nawet zakupiłam ale chyba jakieś jest lipne bo nic a nic nie działa. Kiedyś jak zeżarłam z rana na czczo tabletkę to latałam jak nakręcona a teraz co najwyżej mnie mdli. Kawa nie działa, czekolada tyż, wszystkie środki do dupy . Nawet mój Tż już ok. 22 jest zasypiający a normalnie to on i po 24 jest "żywy" .Co do ubierania to moja matka mówi że jakby popatrzeć jak Zosia jest ubrana to można by pomyśleć że jest wiecznie chora z tego wyziębienia .Cytat:
![]() Nocny płacz to może jakieś zęby wychodzące ? Wczoraj Zosia zasnęła p mleku na rękach.
|
|
#3720 |
|
Zakorzenienie
|
izz, to ty ją jeszcze z butli na rękach karmisz?
![]() |
Nowe wątki na forum Odchowalnia - jestem mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 18:50.

dla Ninki 

moglby pic
Buziaczki do cioci i Iguśka

100 lat dla Lenki

wcześniej spała do minimum 7 a ostatnio do 6 śpi
i musiałam ja przebierać 
. Nawet mój Tż już ok. 22 jest zasypiający a normalnie to on i po 24 jest "żywy"