Drżą rodzice, dziadkowie, sąsiadka, bo za chwilę BUNT DWULATKA! III-IV 2010 - Strona 132 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Odchowalnia - jestem mamą

Notka

Odchowalnia - jestem mamą Forum dla rodziców. Tutaj porozmawiasz o połogu, karmieniu, wychowaniu dziecka. Wejdź i podziel się swoją wiedzą i doświadczeniem.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2012-03-09, 17:06   #3931
izazula
Zakorzenienie

GG do izazula
Dot.: Drżą rodzice, dziadkowie, sąsiadka, bo za chwilę BUNT DWULATKA! III-IV 2010

Cytat:
Napisane przez libra777 Pokaż wiadomość
Izazula polecam plaster woltaren ,nie grzeje mocno ale pomaga może to tylko mięsień

Właśnie termometr za oknem pokazuje +15
Chyba nawet mam w domu ten plaster

A u nas było max 2,6 st. i wiatr jak diabli. Zimniej niż przy -10

Cytat:
Napisane przez pl_madzia Pokaż wiadomość
Libra wiem ze to glupie ale milo mi to czytac
Ja prucz zazeniwania sytuacja prowadzenia wisielca,to po prostu sie martwie ze moje dziecko do 3roku zycia bedzie mialo rece po kostki.bo matka mu tak powyciaga :/ dlatego wisi raz na jednej raz na drugiej,zeby choc jednej dlugosci
Rodzina małpek, synek rączki do kostek i mamusia tak samo
Stary 2012-03-09, 17:25   #3932
aneczkkaa
Zakorzenienie

Dot.: Drżą rodzice, dziadkowie, sąsiadka, bo za chwilę BUNT DWULATKA! III-IV 2010

Dziewczyny przychodzę z dobrą nowiną
Maciuś załapał po moim poście zaczął pięknie siedać i sikać na nocnik normalnie w szoku jestem pękam z dumy jakie ja mam mądre dziecko dobrze że nie odpuściłam bo już byłam skłonna to zrobić
20-12-14 10 tc

Edytowane przez aneczkkaa
Czas edycji: 2012-03-09 o 17:26
aneczkkaa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-03-09, 18:00   #3933
Darusiaaaa
Zakorzenienie

GG do Darusiaaaa Send a message via Skype™ to Darusiaaaa

madziwnia mnie sie cholernie te podobaja
http://allegro.pl/buty-top-ten-adida...193573409.html
szkoda ze jasne nie sa,wzielabym jej!
A.Camus
Darusiaaaa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-03-09, 18:07   #3934
monka23
Zakorzenienie

WSZYSTKIEGO NAJ DLA IGORKA , zycze ci duuuuzo schodow do przechodzenia i zebys z mamusia zaliczyl tyle klatek schodowych ile tylko chcesz .

Mam nadzieje ze dobrze zapamietalam .A gdzie zdjecie solenizanta?

Cytat:
Napisane przez sara 85 Pokaż wiadomość
dajecie dzieciom ketchup do jedzenia? Zosia chce się zabić jak widzi, kupiłam jej ostatnio taki dla dzieci. rano tylko oczy otworzy to woła albo jajo albo kiełbase. Wczoraj zobaczyła frytki w tv, tż musiał gnać po frytki do sklepu. Jedzą wasze dzieci frytki? ja jak coś to daje jej takie pieczone w piekarniku.
Moj lubi , ze wszystkim nie je, ale kojarzy potrawy do ktorych pasuje ktechup. Moje lepki czasem za czesto jedza frytki bo tz ma w sklepie i ciezko mi ich dopilnowac. Ale truje tz-towi zeby sie pilnowal . Zazwyczaj troche podjedza , nie zastepuje to posilku.

Cytat:
. Bo ciezko jest zaczac.
Oj ciezko ciezko jest zmusisc sie do jakiegos sportu, ale jak sie juz zacznie to czlowiek traktuje to jako normalna czynnosc w trakcie dnia. Jak mycie zebow .

Cytat:
Napisane przez madziwnia Pokaż wiadomość
PS.. ciesz sie drcron że masz mozliwośc dorobic że znasz jezyki i potrafisz szyć.. ja niestety nie posiadam takich zdolności....
rzadnych nie posiadam któe by mi pozwoliły dorobic..
ejjjj nie dygaj ja to jestem totalne beztalencie , nic do zaoferowania hehe

Cytat:
Napisane przez P0P70 Pokaż wiadomość
Kardiolog sprawdził serce i nie stwierdził jak na razie nic groźnego. Oczywiście nie wszystko jest perfekt ale na razie w normie. Nie wiemy w dalszym ciagu dlaczego ciśnienie jest wysoki. Za kilka dni znowu kontrola kardiologa.
Co do okulisty to badanie dopiero będzie miała w następnym tygodniu.
Super wiesci i trzymam dalej kciuki

Cytat:
Napisane przez evitka21 Pokaż wiadomość
A no i na urodzinki robiłam tort tiramisu z bloga moje wypieki i wyszedł obłędnie pyszny (tylko nasączałam za radą libry kawą bezkofeinową i nie dawałam likieru). Także polecam jeśli lubicie takie smaki i zamierzacie same piec
Tez zrobie , kurcze pierwszy raz go robilas? Jakies jeszcze dodatkowe rady ?

Cytat:
Napisane przez ASIULEK_23 Pokaż wiadomość

1. Ja jakoś specjalnie się nie ukrywam ale staram sie jakoś wielce nie paradować na golasa, w ogóle nie mam tego w zwyczaju nawet jak małej nie bylo. Tż tez raczej nie paraduje. Choć kiedys mala mu weszła jak sie kąpał i tak ze zdiwieniem spytala"ooo, a cio to" (a tż chował to coś między nogami jak tylko mógl )

2. A ja siedze obżarta, że az mi niedobrze . Zrobiłam naleśniki z farszem jak do ruskich pierogów i potem je podsmażylam na patelni na chrupiąco... pychota... polecam

3. u nas dalej dobrze jesli chodzi o nocnik. Żadnych wpadek nie odnotowaliśmy, mała ladnie woła i kupkę i siusiu ale boję się polożyć ją na drzemkę bez pampka. jak myślicie, powinnam? Jutro będzie tydzień jak mała sika bez wpadek.

4,dzis idziemy do znajomej. zastanawiam sie czy u niej zdjąc jej pampka? Bo tam nie ma nocnika. W domu czasem zalatwia się na ubikacji ale boje się, ze tam zastrajkuje. No i czy sie nie bedzie zapominać... a jak im cos zaleje ryzykować?? u dziadkow ma nocnik i tez bez problemów się tam załatwia...
1, Mam tak samo jak ty hehe
2. Kurka no nie ma sprawiedliwosci mi odrazu taki obiad wiadomo gdzie idzie hehe
3. w dalszym ciagu jestem w szoku ze taaaak szybko, taaaak latwo , poprostu trafilas chyba w najodpowiedniejszy dla niej moment
4. sama nie wiem, chyba zalezy od znajomych, jak bym nie czula sie pewnie ich, bo to na przyklad znajomi bardziej tz-ta to chyba bym pampka zalozyla, a jak moji starzy znajomi to pfff lajcik , ludzie sa rozni . Mi by osobicie nie przeszkadzalo jakby mi dziecko siku na srodku pokoju zrobila

Cytat:
Napisane przez izazula Pokaż wiadomość

Ta teraz nie rusza ale "za chwilę zobaczysz" jak to się zmieni. To nawet nie chodzi o to czy go golizna rusza czy nie. Dzieciaki różnie reagują. Sama się przekonasz
Dokladnie Iza , kiedys bedzie ten czas, ze moze zrobic sie niekomfortowo , raczej nie usmiecha mi sie latac z golym cyckiem kolo nastolatka . Takze pisalam o terazniejszosci, mysle ze to jakos naturalnie wyjdzie, ja zaczne sie krepowac on tez i poprostu nie bedzie wchodzil mi do lazienki. Na waleta po domu nie biegam to mi tego brakowac nie bedzie hehe

Cytat:
Mialam sie pytac , gdzie ty mieszkasz i czy termometr nie zepsuty, ale zerknelam u mnie na telefonie i pokazuje 12 stopni hehe termometru nie mam wiec tego sie trzymam. Ale cieplo bylo pierwszy raz zaszlika nie zarzucilam na szyje

Cytat:
Napisane przez aneczkkaa Pokaż wiadomość
Maciuś załapał po moim poście zaczął pięknie siedać i sikać na nocnik normalnie w szoku jestem pękam z dumy jakie ja mam mądre dziecko dobrze że nie odpuściłam bo już byłam skłonna to zrobić
hehehe szok jak akcja sie zmienia, 3 dni katorgi a teraz mamuska szaleje bo synus sika do nocnika hehe . Super I pomyslec, ze kiedys bysmy pukenly sie w glowe jakby nam ktos powiedzial ile radosci nam przyniesie sikanie do nocnika .

Ana co ile nakladasz sobie ten olej na wlosy? ja mam fest zniszczone po ostatnich farbowaniach i mysle ze co noc bede nakladac przez jakis czas , albo co drugi dzien. Musze je do maja jakos podreperowac.

---------- Dopisano o 19:07 ---------- Poprzedni post napisano o 19:02 ----------

Cytat:
Napisane przez Darusiaaaa Pokaż wiadomość

Ciekawe jaka podeszfa jest, niby napisane ze wygodne, ale ja tam na slowo to wiesz .....
Super sa niektore adidaski i tego typu, ale jak je do reki biore to mam trudnosc w zgjeciu podeszfy. Metka mnie nie przekonuje , tzn odnosze sie do tego co tam pisze hehe , ze posiada wszystkie metki ,oryginalne , czy firmowe pudelko .No ale butki fajne z wygladu, zeby nie bylo.
monka23 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-03-09, 18:24   #3935
anakazar
Zakorzenienie

Cytat:
Brawa dla Maćka.Twoje pękanie z dumy rozumiem,bo sama do tej pory pękam
Cytat:
Napisane przez monka23 Pokaż wiadomość
Ana co ile nakladasz sobie ten olej na wlosy? ja mam fest zniszczone po ostatnich farbowaniach i mysle ze co noc bede nakladac przez jakis czas , albo co drugi dzien. Musze je do maja jakos podreperowac.

.
Monka nakładaj na noc przed każdym myciem jak masz włosy zniszczoneCo ile myjesz?
Ja myję co 2 czasami co 3 dzień i zawsze coś nakładamlej na noc albo po myciu trzymam maskę przez godzinę.Jedną mam taką co się trzyma godzinę przed myciem.
Jak nie mam czasu na maski to szampon i odżywka do spłukania i tyle.
Fajnie jakbyś miała porządny szampon i odżywkę-wtedy pielęgnacja olejami miała by większy sens.
Jakiego używasz szamponu i codziennej odżywki?

"Kiedy decydujesz się na dziecko,zgadasz się,że od tej chwili Twoje serce będzie przebywało poza Twoim ciałem"Katharine Hadley
anakazar jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-03-09, 18:31   #3936
Darusiaaaa
Zakorzenienie

GG do Darusiaaaa Send a message via Skype™ to Darusiaaaa

monka powiem ci ze my mialysmy adidaski i adidasa i nike i chyba wygodniej jej sie chodzilo niz np a clarksach,chociaz te tez baardoz lubi.
A.Camus
Darusiaaaa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-03-09, 18:51   #3937
monka23
Zakorzenienie

Ana jak siedze w domu teraz to myje co 2 dzien , czasami codziennie. Myje tylko rano. Yyyy szampony odzywki proboje co chwile rozne, kadusa, aveda , charles worthington london http://www.boots.com/en/Charles-Wort..._-c1030_image4 . Typowo dostepne w sklepach , z tej firmy http://www.hollandandbarrett.com/pag...9&cid=87&sid=0 i ostatnio wyczailam ta jednorazowa maske i szampon http://www.hollandandbarrett.com/pag...0&cid=87&sid=0 i bylam zadowolona . Musze sprawdzic czy maja normalnie w butelkach i na pewno zakupie. Te CW tez mi nawet pasowalo , ale nie to co bym chciala. hehe Tazke jak cos to polecaj . Aaaaa mam jeszcze jedne na oku, zapomnialam teraz nazwe , jak znajde to podpytam , niby opinie ma zadowalajace .

Do maja musze no musze je ozywic . Powstrzymuje sie i nie farbuje

---------- Dopisano o 19:51 ---------- Poprzedni post napisano o 19:45 ----------

Cytat:
monka powiem ci ze my mialysmy adidaski i adidasa i nike i chyba wygodniej jej sie chodzilo niz np a clarksach,chociaz te tez baardoz lubi.

Darusia ja nie mowie ze wszystkie butki adidasa dla naszych dzieciakow sa do i niewygodne. Moje tez maja tylko jak chodze po sportowych i dotykam to czasami mysle kto to kupuje .No sa poprostu takie twarde . To po co przeplacac, wystarczy wziasc kawalek deseczki obic podeszfa i podszyc gumkami i niech dziecko na takiej prostej desce chodzi hehe. Jedni lubia obuwie sportowe, inni szpilki inni jeszcze jakies inne. Tak mi sie wydaje jaaaa tam lubie wszystkie
Stary 2012-03-09, 18:57   #3938
madziwnia
Zakorzenienie

Send a message via Skype™ to madziwnia

Cytat:
Napisane przez minka26 Pokaż wiadomość
to znaczy że jesteśmy we 4 do Iguśka??

a jak!!! ja tam stoję do każdego boya z naszego watku.. bo cholera wie czy Michaśka bedzie wolała blondynów czy brunetów

Cytat:

Przepraszam gdzie Ty mieszkasz skąd żeś jest !!!
bo jak szłam na ten festyn charytatywny o 15.40 to taaka zimnica że tylko na zimowo w wózku i kocyk czapy i rekawiczki obowiazkowo
Cytat:
aleeeeeeeeee czadowe!!!!
Cytat:

.
ja nie ana.. ale jak nałozyłam olej ze słodkich migdałów w środę wieczorem.. to zmyłam go dzis ok 12 wiec ponad 36 godzin na głowie bo wczoraj za szybko w łózku wyladowałam z mężem oczywiście ... i jakos nie było okazji zmyc.. i potem nałożyłam ta maske WAZ LATTE on tez słodkie migdały ma.. i pierwszy raz moje włosy nabrały lekkiego połysku!!!
No rewelacja... ciekawe na jak długo..

Od tego rozjasnienia to potwornie mi sie zmywa kolor wyglada jak wyblakła dupa lisa!!

Pola ur. 3 czerwca 2014!
madziwnia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-03-09, 19:04   #3939
anakazar
Zakorzenienie

Cytat:
Ana jak siedze w domu teraz to myje co 2 dzien , czasami codziennie. Myje tylko rano. Yyyy szampony odzywki proboje co chwile rozne, kadusa, aveda , charles worthington london http://www.boots.com/en/Charles-Wort..._-c1030_image4 . Typowo dostepne w sklepach , z tej firmy http://www.hollandandbarrett.com/pag...9&cid=87&sid=0 i ostatnio wyczailam ta jednorazowa maske i szampon http://www.hollandandbarrett.com/pag...0&cid=87&sid=0 i bylam zadowolona . Musze sprawdzic czy maja normalnie w butelkach i na pewno zakupie. Te CW tez mi nawet pasowalo , ale nie to co bym chciala. hehe Tazke jak cos to polecaj . Aaaaa mam jeszcze jedne na oku, zapomnialam teraz nazwe , jak znajde to podpytam , niby opinie ma zadowalajace .

CW nie znam w ogóle
Dr.Organique może być-jak Ci pasi to używaj.
Maska też spoko,ma parę fajnych ekstraktów,oleje.Będzie ładnie odżywiać
Ja do tego wrzucisz systematycznie i często oleje to do maja podreperujesz włosy
A znasz może tam u siebie John masters organique?

"Kiedy decydujesz się na dziecko,zgadasz się,że od tej chwili Twoje serce będzie przebywało poza Twoim ciałem"Katharine Hadley
Stary 2012-03-09, 19:15   #3940
monka23
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez anakazar Pokaż wiadomość
CW nie znam w ogóle
Dr.Organique może być-jak Ci pasi to używaj.
Maska też spoko,ma parę fajnych ekstraktów,oleje.Będzie ładnie odżywiać
Ja do tego wrzucisz systematycznie i często oleje to do maja podreperujesz włosy
A znasz może tam u siebie John masters organique?
Ten dr to mi wogole nie pasil gniot
Nie znam ale juz dodalam i musze poczytac. Musze sprawdzic u sibie na ebayu co mam w liscie to moze cos bedziesz znac .Mam jeszcze pare innych firm , ale kij z tym W niedziele sprawdze co tam jeszcze maja w tym azjtyckim sklepie moze jakas perelke wyczaje

Dzieki .
Stary 2012-03-09, 19:22   #3941
anakazar
Zakorzenienie

Cytat:
Ten dr to mi wogole nie pasil gniot
Nie znam ale juz dodalam i musze poczytac. Musze sprawdzic u sibie na ebayu co mam w liscie to moze cos bedziesz znac .Mam jeszcze pare innych firm , ale kij z tym W niedziele sprawdze co tam jeszcze maja w tym azjtyckim sklepie moze jakas perelke wyczaje

Dzieki .
John masters ogranique musisz mieć,bo on dopiero niedawno przylazł do Pl.Sprawdz,bo jego kosmetyki choć tanie nie są to czary-mary robiąSzczególnie polecam dwie odżywki,ale najpierw się zorientuj czy masz
W tym sklepiku zobacz też może czy masz"lavera"-bardzo fajne mają szampony

Stary 2012-03-09, 19:48   #3942
izazula
Zakorzenienie

GG do izazula

Cytat:
dla Maciusia
Stary 2012-03-09, 19:49   #3943
monka23
Zakorzenienie

Ana nic z tego nie mam , takze na bank cos zamowie , szampon odzywka i jakies serum czy cus.

Kurcze moze i ja zaczne przez jakis czas pic te mleko z drozdzami jak mowicie ze widac efekty. Jakie dajecie proprcje? szklanka mleka i ile drozdzy? Te w kostkach rozumiem? a co z drozdzami piwowarskimi? dostepne sa chyba w aptekach, dobre na skore wlosy i podobno przy odchudzaniu , ograniczaja wilczy apetyt czy coe w ten desen . Prawda to ? Probowal ktos? Jak bede w Pl to chyba zakupie , ale powiem zeby mi mama wyslala

Aha a te mleko to jakie pijecie , ilu procentowe? a odtluszczone moze byc hehehe tak zwana biala woda bo w sumie to do mleka nie podobne .
Stary 2012-03-09, 20:10   #3944
mrowak
Zakorzenienie

Dobry wieczór po przerwie.

Biję się w piersi, że nie dołączyłam wcześniej do życzeń urodzinowych dla kilku solenizantów. Ostatnio tylko wpadłam klub przejrzeć i tyle mnie tu widzieli-sypię głowę popiołem i obiecuję poprawę, a przynajmniej postanowienie poprawy
Zalegli solenizanci, to dla Was: magia: - żebyście mogli sobie wyczarować co tylko zechcecie.
A dzisiejszemu świętującemu Igorkowi życzę szczęśliwej Mamy, nieskończonych wypraw schodowych, wielu przychylnych sprzętów do rozmontowywania i setek kilometrów pokonanych za pomocą windy (tak, wiem, mamusia się ucieszy) I jeszcze jedno-Igorku, powiedz jakieś nowe słowo, bo Ci matka osiwieje z rozpaczy
mrowak jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-03-09, 20:29   #3945
anakazar
Zakorzenienie

Cytat:
Ana nic z tego nie mam , takze na bank cos zamowie , szampon odzywka i jakies serum czy cus.

Kurcze moze i ja zaczne przez jakis czas pic te mleko z drozdzami jak mowicie ze widac efekty. Jakie dajecie proprcje? szklanka mleka i ile drozdzy? Te w kostkach rozumiem? a co z drozdzami piwowarskimi? dostepne sa chyba w aptekach, dobre na skore wlosy i podobno przy odchudzaniu , ograniczaja wilczy apetyt czy coe w ten desen . Prawda to ? Probowal ktos? Jak bede w Pl to chyba zakupie , ale powiem zeby mi mama wyslala

Aha a te mleko to jakie pijecie , ilu procentowe? a odtluszczone moze byc hehehe tak zwana biala woda bo w sumie to do mleka nie podobne .
mleko podobno najlepiej kupować 2%.Ja piję wiejskie,prosto od krowy-bo sąsiadka ma krówke i kupujemy mleko od niej.
Jedną kostkę drożdży mam na 3 razy-czyli 3 dni.
Drożdże piwowarskie ponoć lepsze od tych piekarniczychal e dostępne w aptekach w formie tabletek.

Stary 2012-03-09, 20:34   #3946
evitka21
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez ASIULEK_23 Pokaż wiadomość
dzis idziemy do znajomej. zastanawiam sie czy u niej zdjąc jej pampka? Bo tam nie ma nocnika. W domu czasem zalatwia się na ubikacji ale boje się, ze tam zastrajkuje. No i czy sie nie bedzie zapominać... a jak im cos zaleje ryzykować?? u dziadkow ma nocnik i tez bez problemów się tam załatwia...
ja bym zakładała, bo moja akurat jest jaka jest-zależy jakich masz znajomych. Nie każdemu uśmiecha się mieć zasiuraną kanapę, na ten przykład.
Ja tylko u jednej koleżanki ją puszczam bez pampka. U drugiej w pamku, ale wysadzam (ale tam rzadziej jesteśmy).

Cytat:
evitka... szybko link zapodaj... bo ja zawsze sama co roku tort pieke.. ale zaraz chyba z tej strony piekłam na roczek Tort Szwarcwaldzki

chyba o tym mówisz? http://mojewypieki.blox.pl/2009/10/Tort-tiramisu.html

a co do zakąsek na imprezy.. własnie przygotowuje kolezance z uczelni jadłospis na chrzciny.. wiec wrzuce wieczorem co mam może sie przyda.. ja 4 lata pod rząd T. urodziny na 20-25 osób robiłam.. swoich ani razu u nas czesto kiedys czesciej mam szykowała to imieniny swoje , taty babci..
i jak ten szwarcwaldzki?
tiramisu dokładnie ten co wkleiłaś.

z góry dziękuję za pomysły zakąskowe

Cytat:
Evitka,to jak od sasiada to nie twoj koszt naprawy.placisz fundusz remontowy i on jest na takie wypadki,juz sadiada w tym sprawa zeby to zalatwic,bo zawsze mozesz zlozyc skarge do nadzoru budowlanego
dzięks

libra,minka,izz
-czyli cudów jednak ni ma -trza czekać i mieć nadzieję, że coś być musi, d cholery, za zakrętem . A ANia niedawno pisała że szymkowi to TAK DŁUGO zajęło-3 tygodnie,a u nas już więcej i dalej lipa...

Cytat:
Madzia mój dzisiaj zrobił podobną akcję jak twój ostatnio ,właził w błoto mówię kilka razy wyjdź z tamtąd to ten co zrobił wytaplał się po kolana,po łokcie dosłownie i jak go wyciągałam to wisielca zrobił i jeszcze się w gacie zlał
boski jest , miko "pobił" erwiego

Cytat:
Ja prucz zazeniwania sytuacja prowadzenia wisielca,to po prostu sie martwie ze moje dziecko do 3roku zycia bedzie mialo rece po kostki.bo matka mu tak powyciaga :/ dlatego wisi raz na jednej raz na drugiej,zeby choc jednej dlugosci
Cytat:
Napisane przez izazula Pokaż wiadomość
Rodzina małpek, synek rączki do kostek i mamusia tak samo
zaraz sie posikam, no

Cytat:
no i pięknie!!! będzie super

Cytat:
Tez zrobie , kurcze pierwszy raz go robilas? Jakies jeszcze dodatkowe rady ?

Ana co ile nakladasz sobie ten olej na wlosy? ja mam fest zniszczone po ostatnich farbowaniach i mysle ze co noc bede nakladac przez jakis czas , albo co drugi dzien. Musze je do maja jakos podreperowac.--.
ja nasączałam biszkopt kawą bezkofeinową z kawiarki, taką mocną dość, ale ją posłodziłam i dałam łyżeczkę czekolady do picia, bo się bałam, że za wytrawny będzie. Krem do niego boski, ale nie bardzo słodki-taki idealny rzekłabym.
Biszkopt sam wychodzi dość niski, da się przekroić, ale cienkie placki są, także na drugi raz zrobię z 5 jaj (czyli jedno więcej) z tego przepisu dokładnie
http://mojewypieki.blox.pl/2009/06/B...rzepis-II.html

A i mój tż nie jest farmaceutą, więc w kwestii tej osłony nie pomogę niestety

A w kwestii olejowania to musisz wybadać sama-ja najpierw olejowałam za każdym myciem, ale szybko sie okazało, że to dla moich włosów za często. To indywidualna kwestia

Cytat:

1/4 kostki na szklankę mleka ja piję. Z tym że te drożdże najpierw zalewam malutką ilością wrzątku żeby je zabić, a potem dopełniam mlekiem i podgrzewam w mikro. Czasem daję troszkę cukru i prawdziwego kakao, lub czekolady do picia, lub miodku...
Nie ma znaczenia ilu % mleko-możesz nawet z wodą pić jak ci przez gardło przejdzie. Ja piję mleko 3,2%, no chyba że w sklepie braknie
O piwowarskich piszą, że są skuteczniejsze i bogatsze w składniki odżywcze niż piekarnicze, i one chyba w suplementach drożdżowych są właśnie. Ale jak wyczytałam to wszystkie te preparaty trza łykać 6-12 tabsów dziennie, to ja podziękowałam i pognałam po drożdże babuni do biedry.
Co do odchudzania, to ponoć są też bogate w chrom i niby mają pomóc w chamowaniu się przed słodyczowym głodem. No i ogólnie są bogate w wit, szczególnie z grupy B

Edytowane przez evitka21
Czas edycji: 2012-03-09 o 20:36
evitka21 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-03-09, 20:46   #3947
anakazar
Zakorzenienie

Cytat:
Co do odchudzania, to ponoć są też bogate w chrom i niby mają pomóc w chamowaniu się przed słodyczowym głodem. No i ogólnie są bogate w wit, szczególnie z grupy B
Taa niby mają pomócTylko mój tasiemiec słodyczowy nie daje się pokonać.Trzęsę sie dalej nad czekoladą jak zawsze

Stary 2012-03-09, 20:51   #3948
evitka21
Zakorzenienie

Cytat:
Taa niby mają pomócTylko mój tasiemiec słodyczowy nie daje się pokonać.Trzęsę sie dalej nad czekoladą jak zawsze
hehe u mnie to samo ;D. Dodatkowo jestem przed @, to już całkiem pochłaniam jak durna, na dzień kobiet się wzbogaciłam to sobie używam...i drożdże mi jakoś nie chcą w tym przeszkodzić...(niestety) ...

Stary 2012-03-09, 20:59   #3949
monka23
Zakorzenienie

Cytat:
mleko podobno najlepiej kupować 2%.Ja piję wiejskie,prosto od krowy-bo sąsiadka ma krówke i kupujemy mleko od niej.
Drożdże piwowarskie ponoć lepsze od tych piekarniczychal e dostępne w aptekach w formie tabletek.
ja wlasnie nie wiem czy 2% czy 3,2% , kiedys o tym bylo w WIEM CO JEM - lubie ten program, swietna babka . I nie pamietam jakie mleko polecala, na pewno odradzala odtluszczone , ktore pije . Tutaj w angli nie widzialam takich drozdzy wiec tylko Pl sklep. Czyli jednak lepsze to powiem mamie zeby mi kupila i wyslala, a potem sama sobie dokupie.
Kurcze i co rzlopiesz takie cieple? jak bylam mala pamietam jak u babci bylam to mi takie cieple przynosila i butelke cala szklana wypijalam . To byly czasy . Chlopakom kozie kupuje ale ze sklepu i czasem krowie.

Cytat:

libra,minka,izz-czyli cudów jednak ni ma -trza czekać i mieć nadzieję, że coś być musi, d cholery, za zakrętem . A ANia niedawno pisała że szymkowi to TAK DŁUGO zajęło-3 tygodnie,a u nas już więcej i dalej lipa...

ja nasączałam biszkopt kawą bezkofeinową z kawiarki, taką mocną dość, ale ją posłodziłam i dałam łyżeczkę czekolady do picia, bo się bałam, że za wytrawny będzie. Krem do niego boski, ale nie bardzo słodki-taki idealny rzekłabym.
Biszkopt sam wychodzi dość niski, da się przekroić, ale cienkie placki są, także na drugi raz zrobię z 5 jaj (czyli jedno więcej) z tego przepisu dokładnie
http://mojewypieki.blox.pl/2009/06/B...rzepis-II.html

A i mój tż nie jest farmaceutą, więc w kwestii tej osłony nie pomogę niestety

A w kwestii olejowania to musisz wybadać sama-ja najpierw olejowałam za każdym myciem, ale szybko sie okazało, że to dla moich włosów za często. To indywidualna kwestia

1/4 kostki na szklankę mleka ja piję. Z tym że te drożdże najpierw zalewam malutką ilością wrzątku żeby je zabić, a potem dopełniam mlekiem i podgrzewam w mikro. Czasem daję troszkę cukru i prawdziwego kakao, lub czekolady do picia, lub miodku...
Nie ma znaczenia ilu % mleko-możesz nawet z wodą pić jak ci przez gardło przejdzie. Ja piję mleko 3,2%, no chyba że w sklepie braknie
O piwowarskich piszą, że są skuteczniejsze i bogatsze w składniki odżywcze niż piekarnicze, i one chyba w suplementach drożdżowych są właśnie. Ale jak wyczytałam to wszystkie te preparaty trza łykać 6-12 tabsów dziennie, to ja podziękowałam i pognałam po drożdże babuni do biedry.
Ja cos czuje ze u nas nauka nocnika tez dlugo zajmie. Juz go chyba zeby nie bola , jakis normalny sie wydaje wiec od poniedzialku od nowa sciagam pampka.
Kawiarki nie mam bo kawy jakos nie pije wole herbate zielona i czerwona, ale zakupie, one chyba tanie hehe . Biszkop bosko wyglada . Az sobie zdjecie zrobilam jak ty robilas bo na bank zapomne .
Nie wiem czemu mi siewydawalo ze towj tz jest farmaceuta
Wlasniete czytlam o tym chromie a ja po ciazy z malym dalej mam taka ochote na slodycze nie wiem czego wczesniej tak nie mialam i leci tak 2 lata juz . Tyle tabletek szok. Ciekawe jak z tym jest.
Stary 2012-03-09, 21:07   #3950
madziwnia
Zakorzenienie

3 razy go robiłam juz!! tylko z 1,5 porcji bo mam blaszke 30 cm czyli tort mega duży.. i zawsze albo środek był mokry troche albo zbyt boki spiekłam i był twardy z góry wiec ciezko nawet aby mi poncz chwycił..

zrób z normalnej porcji i powiedz jak ci wyszedł...

Aha.. bez wzgledu jakie ciasto wychodziło.. tort jest za.. isty pyszny!!!

Rewelacja!!! o tak mój wyglądał na roczek
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg tort.jpg (57,7 KB, 34 załadowań)

Pola ur. 3 czerwca 2014!
Stary 2012-03-09, 21:16   #3951
monka23
Zakorzenienie

Madziwnia kurcze ja tez przed okresm jestem hehe , a tu taka pokusa . Jeszcze pokaz zdjecie po , pewnie nic nie zostalo

Edytowane przez monka23
Czas edycji: 2012-03-09 o 21:18
Stary 2012-03-09, 21:20   #3952
ania p
Zakorzenienie

Cytat:
Ania miałaś dla oli jakieś kropelki do oczu takie bez recepty co skutkowały Mój ma taki ropny katar, psikam, czyszcze nos, a i tak na oko przeszłojuż drugi dzień opuchnięte i ropieje, narazie przemywam wodą przegotowaną. Chyba pójd ez nim do lekarza, ale w takim przypadku chyba nawet nie mam co liczyć że obędzie się bez antybiotyku. Pozatym nic mu nie jest bo ani kaszlu, ani gorączki, tylko ten katar i oko[COLOR="Silver"]

]
Ja miałam krople z antybiotykiem tobrex ale one są na receptę

Cytat:
Napisane przez sara 85 Pokaż wiadomość
Wszystkiego najlepszego dla Igorka

dajecie dzieciom ketchup do jedzenia? Zosia chce się zabić jak widzi, kupiłam jej ostatnio taki dla dzieci. rano tylko oczy otworzy to woła albo jajo albo kiełbase. Wczoraj zobaczyła frytki w tv, tż musiał gnać po frytki do sklepu. Jedzą wasze dzieci frytki? ja jak coś to daje jej takie pieczone w piekarniku.
Ja daje do parówek jedzą

Cytat:
Napisane przez P0P70 Pokaż wiadomość
Kardiolog sprawdził serce i nie stwierdził jak na razie nic groźnego. Oczywiście nie wszystko jest perfekt ale na razie w normie. Nie wiemy w dalszym ciagu dlaczego ciśnienie jest wysoki. Za kilka dni znowu kontrola kardiologa.
Co do okulisty to badanie dopiero będzie miała w następnym tygodniu.
To dobre wieści oby tak dalej , a ile mała waży ?

Cytat:
Witajcie chyba porwałam się z motyką na słońce z tym odpieluchowywaniem Maćka już 3 dni się uczymy i wielka lipa juz nie wiem co mam probić czai że sika,ale nie zawoła i nawet nie leci na nocnik czy kibelek tylko się chowa i szcza. Kupę dziś walnął w łazience na podłogę dobrze że tam są kafle

[D
Ja Szymka uczyłam trzy tygodnie , ale już doczytałam że zatrybił więc gratulacje

Cytat:
dziewczyny, ja po nocnikową radę. Bo u nas dalej to samo-młoda doskonale wie gdzie się robi siku, szczególnie przed każdym spaniem lub w nocy. Jak się jej pyta to też rzecz jasna odpowiada prawidłowo, ale....jak się jej nie przypilnuje (mniej więcej co godzinę) to wali w gacie aż miło (no, jak komu ). W domu chodzi bez pampka, tylko do spania, a na dwór ma i jak gdzieś idziemy gdzie niekoniecznie bym chciała żeby lała....

?
wysadzaj ją w końcu zatrybi że trzeba wołać .

Cytat:
evitka... szybko link zapodaj... bo ja zawsze sama co roku tort pieke.. ale zaraz chyba z tej strony piekłam na roczek Tort Szwarcwaldzki

chyba o tym mówisz? http://mojewypieki.blox.pl/2009/10/Tort-tiramisu.html

dobrze że mi przypomniałas o stronce

a co do zakąsek na imprezy.. własnie przygotowuje kolezance z uczelni jadłospis na chrzciny.. wiec wrzuce wieczorem co mam może sie przyda.. ja 4 lata pod rząd T. urodziny na 20-25 osób robiłam.. swoich ani razu u nas czesto kiedys czesciej mam szykowała to imieniny swoje , taty babci..

jak na razie mogę dosunąć decyzje o karcie.. chyba że w razie "w".. założe coby tych zaliczek nie brać.. ale chyba bym wiecej wydawała mając ta karte eh juz sama nie wiem.. na razie nic nie robie

a aukcje.. prosze cie bardzo http://allegro.pl/adidas-disney-mini...193477291.html

ja sama widze że jak kupuje to liczy sie jak zdjecie zrobione.. oby było wyraźne i dobre tło.. a najlepiej kazde zdjecie na tym samym.. a te pierwsze aukcje u mnie to taak napaćkane.. ale co tam 0.08 gr wystawiam .. a nóz sie chetny znajdzie..
na allegro trzeba uważać jak się sprzeda za ponad tysiąc rocznie może Ci skarbowy wejśc na łeb

Cytat:
Madziwnia jak siedzialam w windykacji w pracy,to ludzie na kartach kredytowych najwiecej mieli problemow :/
U mnie w pracy polecalismy,ale kazda z nas trzymala sie od tego jak najdalej. Ale np kierowcy zawodowi sobie chwalili,ze na wyjazdach tankuja na taka karte paliwo,a po powrocie szef zwraca to samo na jedzenie czy tp.

Evitka,to jak od sasiada to nie twoj koszt naprawy.placisz fundusz remontowy i on jest na takie wypadki,juz sadiada w tym sprawa zeby to zalatwic,bo zawsze mozesz zlozyc skarge do nadzoru budowlanego
Mój mąż tak ma , płaci za hotele np kredytowa a potem firma to zwraca

Cytat:
super te są , ja Olce kupiłam czarne trampki na wiosnę

coś mnie dopadło od oLKI Z przedszkola i wczoraj się źle czułam ale dziś już lepiej , tylko wstręt do żarcia mam . U niech panuje jakiś 1 dniowy wirus bo kilka dzieciaków miało .
Jutro już pewnie będzie lepiej . Olka z sikaniem bez wpadek , dziś tylko jej się raz zdarzyło w przedszkolu , ale tak to sama woła , sama robi . tylko kurdupel na kibel nie usiądzie , szymek jak się nauczył to sam właził

---------- Dopisano o 21:20 ---------- Poprzedni post napisano o 21:20 ----------

Igorku wszystkiego najlepszego
Stary 2012-03-09, 21:21   #3953
libra777
Zakorzenienie

Cytat:
nie bój nic będzie grzyby na stojąco zbierał później
Cytat:
to super ,tylko się nie załam jak się stanie to co u nas
Cytat:
Mialam sie pytac , gdzie ty mieszkasz i czy termometr nie zepsuty, ale zerknelam u mnie na telefonie i pokazuje 12 stopni hehe termometru nie mam wiec tego sie trzymam. Ale cieplo bylo pierwszy raz zaszlika nie zarzucilam na szyje
mam nawet 2 termometry jakbyś chciała wiedzieć ,pszczoły moje latały a one jak jest mniej niż 12 to raczej nie wyłażą
Cytat:

Przepraszam gdzie Ty mieszkasz skąd żeś jest !!!
bo jak szłam na ten festyn charytatywny o 15.40 to taaka zimnica że tylko na zimowo w wózku i kocyk czapy i rekawiczki obowiazkowo
O! Następna , Madzia chyba żartujesz z tym ubiorem my na rowerze jeździliśmy bez rękawiczek
Cytat:
tak piszecie o tych kostkach ,ja kupuję takie wielkie kostki drożdży piekarniczych i tam chyba z pół kilo jest ,piszcie ile gram ma ta wasza kostka ,drożdże piwowarskie można w brikomarche dostać w proszku to o takie chodzi?
Cytat:

i jak ten szwarcwaldzki?
a mogę ja napisać? Szwarcwaldzki to jeden z moich ulubionych ,moim zdaniem zgranie smaków jest idealne kwaskowate wiśnie ,delikatna bita śmietana i czekoladowe ciasto ,jak dla mnie to jeden z tych z górnej półki smakowej i też jest bardzo prosty w wykonaniu ,każdemu wyjdzie na pewno
Ja wszystkie torty robię bez alkoholu jeśli jest w przepisie znaczna jego ilość to zastępuję innym płynem ,a jeśli łyżka czy dwie to nie zawracam sobie głowy.
Tort chałwowy też jest bardzo dobry

Powiem wam co ja kiedyś piłam jak się odchudzałam. herbatę z suszonych liści brzozy. Taki napitek polecił mojej kuzynce bioenergoterapeuta jak się odchudzała i faktycznie dużo schudła ,ja też.
Napój jest tak obrzydliwy w smaku że czekałam aż ostygnie i piłam duszkiem z zamkniętymi oczami bo oczywiście nie słodzone jest gorzki jak piołun i bardzo moczopędny i zamula tak skutecznie że nic się nie chce jeść.
Robiłam sobie tego duży słoik i popijałam.
Można dostać liście w sklepie zielarskim albo zwiosny zebrać samemu z dala od szosy i ususzyć.
libra777 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-03-09, 21:31   #3954
evitka21
Zakorzenienie

libra-też pytanie! to jak tak zachwalacie, to na swoje urodzinki go zrobię

Stary 2012-03-09, 21:35   #3955
monka23
Zakorzenienie

Cytat:
mam nawet 2 termometry jakbyś chciała wiedzieć ,pszczoły moje latały a one jak jest mniej niż 12 to raczej nie wyłażą

O! Następna , Madzia chyba żartujesz z tym ubiorem my na rowerze jeździliśmy bez rękawiczek
Jak sie slyszy pierwszy raz w roku ( przynajmniej ja )ze juz gdzies 15 stopni bylo to dziw bierze az z ciekawosci sprawdzilam u nas. Ja pszczol nie mam , ale za to moj maly dzis w samych kalesonach i bluzie kolo domu latal takze cieplo bylo , a ja jak na wiosne ubrana pierwszy raz w tym roku .
Stary 2012-03-09, 21:39   #3956
minka26
Wtajemniczenie

Cytat:
padłam

Cytat:
a jak!!! ja tam stoję do każdego boya z naszego watku.. bo cholera wie czy Michaśka bedzie wolała blondynów czy brunetów
hehe bystra jesteś, ja na to nie wpadłam

Cytat:
ja bym zakładała, bo moja akurat jest jaka jest-zależy jakich masz znajomych. Nie każdemu uśmiecha się mieć zasiuraną kanapę, na ten przykład.
Ja tylko u jednej koleżanki ją puszczam bez pampka. U drugiej w pamku, ale wysadzam (ale tam rzadziej jesteśmy).

libra,minka,izz
-czyli cudów jednak ni ma -trza czekać i mieć nadzieję, że coś być musi, d cholery, za zakrętem . A ANia niedawno pisała że szymkowi to TAK DŁUGO zajęło-3 tygodnie,a u nas już więcej i dalej lipa...

w sumie racja, zależy jacy znajomi. moja i tak rzadko gdziekolwiek na tyłku siedzi, żeby mogła się zlać na wersalkę, ale na dywan by poszło

no widzisz, Amelka od wakacji bez pieluch a zdarza jej się zlać więc to chyba potrwa jakiś czas.

Za to dziś z Zośką u mojej mamy chyba rekord pobiły
a swoją drogą moja siostra oducza Zosię od wakacji (Zośka pod koniec stycznia 2 latka skończyła) i jej dużo gorzej idzie, nie poddają się ale mała chowa się za meble i sika w gacie, nie zawsze, ale dość często i na noc pieluchę jeszcze zakładają bo przesikana. No ale kiedyś w końcu musi przestać

Cytat:
mam to samo
muszę się w końcu kopnąć w zad i przestać, bo jak nie jem wcale to mi łatwiej i jakoś daję radę, a jak od rana wpakuję czekoladkę do gęby to cały dzień mnie nosi
Stary 2012-03-09, 21:39   #3957
madziwnia
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez ania p Pokaż wiadomość

na allegro trzeba uważać jak się sprzeda za ponad tysiąc rocznie może Ci skarbowy wejśc na łeb
Ania.. błąd.. - jak w miesiącu przekroczysz 1000 zł.. bo ja tak miałam gdy kuzynce wózek sprzedałam i dostałam wezwanie że na all sprzedaje.. itd.. pojechałąm powiedziałam że sprzedaje swoje rzeczy a nie nowe i kazali tylko takie oświadzcenie napisac i tyle.. że rzeczy były moja własnościa i sa używane.... i można sprzedawac..
Cytat:
n

a mogę ja napisać? Szwarcwaldzki to jeden z moich ulubionych ,moim zdaniem zgranie smaków jest idealne kwaskowate wiśnie ,delikatna bita śmietana i czekoladowe ciasto ,jak dla mnie to jeden z tych z górnej półki smakowej i też jest bardzo prosty w wykonaniu ,każdemu wyjdzie na pewno
Ja wszystkie torty robię bez alkoholu jeśli jest w przepisie znaczna jego ilość to zastępuję innym płynem ,a jeśli łyżka czy dwie to nie zawracam sobie głowy.
libra.. serio!! u nas ą wieczorem w nocy i nad rane minusowe temp. wczoraj pruszył snieg ale juz go nie ma.. jest mega zimno!! Ale na jutro zapowiadali 3 dni temu 8 st.. zobaczymy

A tort TO TEN Z GÓRNEJ PÓLKI rzeczywiscie.. idealne połączenie smaków tylko ani razu nie wyszedł idelany znaczy ciasto.. ale co sie dziwic jak blaszka ogromna.. pozycze kiedys mniejsza.. bo ta 30 to tak akurat na 25 osób starcza

Pola ur. 3 czerwca 2014!
Stary 2012-03-09, 21:43   #3958
izazula
Zakorzenienie

GG do izazula

Cytat:
Ja jeszcze nigdy nie jadłam ale z opisu i zdjęcia wyglada apetycznie. Kiedyś widziałam jak go robią w TV i się oblizywałam. A wiśnie to jakie o tej porze roku będą najlepsze? Chciałabym czyms gości urodzinowych zaskoczyć
Stary 2012-03-09, 21:47   #3959
evitka21
Zakorzenienie

libra, madziwnia, a jakich wiśni do tego tortu używacie? i likier wiśniowy dawałyście czy nie?

Stary 2012-03-09, 21:50   #3960
minka26
Wtajemniczenie

Cytat:
nie bój nic będzie grzyby na stojąco zbierał później

Powiem wam co ja kiedyś piłam jak się odchudzałam. herbatę z suszonych liści brzozy. Taki napitek polecił mojej kuzynce bioenergoterapeuta jak się odchudzała i faktycznie dużo schudła ,ja też.
Napój jest tak obrzydliwy w smaku że czekałam aż ostygnie i piłam duszkiem z zamkniętymi oczami bo oczywiście nie słodzone jest gorzki jak piołun i bardzo moczopędny i zamula tak skutecznie że nic się nie chce jeść.
Robiłam sobie tego duży słoik i popijałam.
Można dostać liście w sklepie zielarskim albo zwiosny zebrać samemu z dala od szosy i ususzyć.

Libra kocham cię

a te liście brzozy to chyba sobie kupię, tylko nie wiem czy dam rade to pić

ale wyczytałam własnie, że to na nerki dobre, a mi się ciągle kamienie robią, więc może będę miała większą motywację

Libra u nas też dziś rano wiało, niby ciepło ale po łapach bez rękawiczek dostałam. Zresztą u nas w nocy chyba też na minusie, w środę w nocy tzn. ok 5 rano -11 było
a wczoraj w dzień ok. 3 stopni

Nowe wątki na forum Odchowalnia - jestem mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości