mamusie listopad-grudzień 2011 cz.2 - Strona 29 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Odchowalnia - jestem mamą

Notka

Odchowalnia - jestem mamą Forum dla rodziców. Tutaj porozmawiasz o połogu, karmieniu, wychowaniu dziecka. Wejdź i podziel się swoją wiedzą i doświadczeniem.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2012-03-10, 20:37   #841
mszpilka
Rozeznanie

GG do mszpilka
Dot.: mamusie listopad-grudzień 2011 cz.2

Cytat:
Napisane przez wiolqn Pokaż wiadomość

Adek przekrecil sie 5x pod rzad z brzuszka na plecki. DUM dum
klask i:
Cytat:
Napisane przez zmyslkobiety Pokaż wiadomość
Wyrwałam drania!!! ;D juz nie boili;P zobaczymy jak póżniej bedzie...
należało sie mu

Cytat:
Napisane przez ela3010 Pokaż wiadomość
Dziewczyny zrobiłam ciasto toffi, kiedyś pisałyście o nim, niektóre z was mówią snikers, to z herbatnikami na zimno, zapraszam na kawusię plotki.

:ślina: już pędzę

Cytat:
Napisane przez zmyslkobiety Pokaż wiadomość
Szybkie pytanie: co mogę zjesć? nie moze być ciepłe i nie mogę gryźdź, mam dosć jogurtów których ogólnie nie lubie...
kisiel, budyń, zupkę...
Cytat:
Napisane przez muffinka90 Pokaż wiadomość
ale pogoda, bleee, a my musimy na miasto skoczyc i cos na chrzciny poszukac, bo nie mam w co mlodziez ubrac...

byl wczoraj kolega co sie zeni i rozwiazalismy problem maluchow (bo oni tez maja core), bedzie miejsce zeby je polozyc w tym samym lokalu a jego laski kolezanka przyjdzie ich popilnowac jak beda juz spac : ))) bardzo sie ciesze, bo sie na spokojnie pobawie, a nie o 21:00 spac pojde

moja mama jest juz w domu, marnie sie czuje, ale najwazniejsze, ze wg lekarki nie wygladalo to najgorzej, no ale i tak czekamy na wyniki badan...
Super ze udało się rozwiążac spanie Filipka na weselu
i za mamę
Cytat:
Napisane przez Seona Pokaż wiadomość
Mam doła. Wczoraj wzięło nas na amory i nie zmieściłam się w połowę erotycznej bielizny wcisnęłam się w strój niegrzecznej uczennicy, w elfie (pozdrawiam Elf27) wyglądam najlepiej, w pokojówkę ledwo ledwo. Te ulubione to s i xs bo kiedyś taki rozmiar nosiłam
Fajna kolekcja

u nas dzis 2 spacerki zaliczone bo ładna pogoda i słonko.
Kolejny etap przygotowań pokoju Helci zaliczony, robimy przemeblowania.
Wyrastamy z 62 ubranek i nasz klocek ważył w czwartek 6760 - kawał baby z niej jest, zwłaszcze w porównaniu z nasza sąsiadką z klatki obok, która jest 2 tygodnie starsza. Helcia wydawała się wielkoludkiem

Wiol
Helcia tez wybudza sie po około 30-40 minutach, ale nie umiem jej pomóc zasnąć. Ona najcześciej spi na spacerze i wtedy po około 20 minutach jeszcze zaśnie. Ale jak śpi w łóżeczku to nie ma szans żeby zasnęła.
Ogólnie mało śpi w dzień, ale ostatnio zasypia koło 20-20.30 i śpi do 5.00 -6.30 a potem po jedzeniu i zabawie jeszcze z godzinę.

Edytowane przez mszpilka
Czas edycji: 2012-03-10 o 20:45
mszpilka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-03-10, 20:44   #842
ja_dalia
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez mszpilka Pokaż wiadomość
Wol Helcia tez wybudza sie po około 30-40 minutach, ale nie umiem jej pomóc zasnąć. Ona najcześciej spi na spacerze i wtedy po około 20 minutach jeszcze zaśnie. Ale jak śpi w łóżeczku to nie ma szans żeby zasnęła.
Ogólnie mało śpi w dzień, ale ostatnio zasypia koło 20-20.30 i śpi do 5.00 -6.30 a potem po jedzeniu i zabawie jeszcze z godzinę.

wow .. to niezle...

moja spi dzis od 18tej wiec i ja zaraz zmykam do wyrka bo znow w nocy bedzie pobudka

zmysł opowiadaj jak to ?! bo ja chcia;am tak, ale sie boje ze sie wysliznie... no i jak sobie poradzic z myciem 1 łapka hehehehe ciekawi mnie bardzoi ten tmt

Daniel Fasolek w drodze

ja_dalia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-03-10, 21:01   #843
zmyslkobiety
Rozeznanie

GG do zmyslkobiety

hmmm normalnie wszystko sobie przygotowałam wczesniej na pralce zrobiłam przewijak i sru do wody jedną ręką ją trzymałam i pomału moczyłam druga reką a potem normalnie woda sie na nas lała młoda smiała sie i nawet woda wpadająca do oczek nie robiła jej żadnej szkody, wolną ręką ją lekko namydliłam opłukałam i tyle, najmniej na tej kąpieli to ja skorzystałam ale co tam fajnie sie bawiłam.. no i oczywicie nie jest tak wymoczona jak po wannce i nie było kąpieli w olilatum.

http://www.suwaczki.com/tickers/relguay3w0a6i2sn.png

http://s2.pierwszezabki.pl/046/0462819b0.png?8210
zmyslkobiety jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-03-10, 21:34   #844
ela3010
Zadomowienie

Seonka ciasto jest przepyszne, i mimo że wyglada na duzo roboty, ja je robię w 20min, oczywiście czekam aż mi wszystko zacznie gęstnieć i wtedy łaczę.
Białek nie uzywam, wywalam, a puszka toffi mała, PRZEPYCHA.

Ja dzisiejszej nocy wyłaczyłam lampkę pierwszy raz, tzn jakoś nad ranem, bo maluch wybudził sie o 4 i nie spał do 5.30, a dwie nocki temu poszedł spać dopiero o 5 rano, od wieczora zero snu, normalnie co za dziecko.

Teraz też nie śpi, u nas wieczorem o róznych porach zasypia.

Wiola Twoje rady bezcenne, dziś dałam mu na leżaczek jedną zabawkę i długo ją oglądał, a jak miał dużo to na żadna nie patrzył tylko stękał.

Idę zapodać cyca cycomanowi,paaaa
ela3010 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-03-10, 21:58   #845
goldika
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez agnieszka 0605 Pokaż wiadomość

Jeszcze raz dziękuję za miłe powitanie

goldika myślisz, że po skończonym 5 mies to późno jak na rozszerzanie diety? A wy jak rozszerzacie?

Mola u nas od początku światło zgaszone. A w nocy jak wstaję karmić to zapalam lampkę.

Zmysłkobiety to Cię Pan Bóg wyróżnił zębolami Więcej takich "wyróżnień" nie życzę
Ja jak miałam wyrywaną ósemkę jadłam jogurty, płatki z mlekiem, zupę warzywną potraktowałam blenderem - to w pierwszy dzień. Na drugi już było lepiej i jadłam w miarę normalnie.
absolutnie nie pozno niektore dziewczyny daja posmakowac dzieciaczkom po 3mcu a ja ciagle jestem anty do tego, nie wiem dlaczego

Muffi super, ze sprawa opieki nad mlodym rozwiazana

---------- Dopisano o 21:56 ---------- Poprzedni post napisano o 21:53 ----------

Cytat:
Mam doła. Wczoraj wzięło nas na amory i nie zmieściłam się w połowę erotycznej bielizny wcisnęłam się w strój niegrzecznej uczennicy, w elfie (pozdrawiam Elf27) wyglądam najlepiej, w pokojówkę ledwo ledwo. Te ulubione to s i xs bo kiedyś taki rozmiar nosiłam

---------- Dopisano o 11:18 ---------- Poprzedni post napisano o 11:14 ----------

elf u mnie to samo. Tydzień kąpałam w oilatum i żadnej różnicy!! Po dwóch kąpielach w oilan poprawa skóry od razu widoczna. Chciałam skończyć krem oilatum, ale chyba od razu przeniosę się na oilan balsam do ciała.
wow zaskoczylas mnie, ze takie przebrania nosisz ja nie mam odwagi chociaz Tz nie raz sugerowal ze chcialby mnie w czyms takim. Ale ja nawet nie lubie zwyklej sexi koronkowej bielizny.
A po ciazy to w ogole czuje sie anty-sexi i libido raczej mizerne (nie liczac pojedynczysz sytucji)

---------- Dopisano o 21:58 ---------- Poprzedni post napisano o 21:56 ----------

Cytat:
Hej Mamunie

Jagooda podam Ci przepis jak robię to ciasto

Duża paczka herbatników
1litr mleka
1/2 szkl cukru
4 żółtka
1masło
1 szkl mąki
2 łyżki maki ziemniaczanej
1 puszka masy toffi
1 litr śmietany kremówki
2 łyżeczki żelatyny
1 cukier waniliowy
2 łyżki cukru pudru
kawałek czekolady

Krem budyniowy;
3 szkl mleka , 1/2 szkl cukru i masło zagotować. Do gotującej się masy dodać dokładnie wymieszane mikserem 1 szkl mleka , 1 szkl mąki, 2 łyżki mąki ziemniaczanej i 4 zółtka. Chwile wszystko gotować, mieszajac.

Masa toffi;
1/2 litra śmietanki ubić, stopniowo dodawać zimną masę toffi z puszki.
Na koniec wlać pół szkl wody z rozpuszczoną żelatyną, łyżeczke żelatyny daję na pół szkl.

Masa z bitejśmietany;
1/2 litra smietany kremówki ubic. Dodać cukier waniliowy i puder ubijajac.
I na koniec też żelatynę, ta sama proporcja co wyżej.

I układamy;
Warstwa herbatników, na to masa budyniowa
znów warstwa herbatników na to masa toffi
znów herbatniki i masa z bitej śmietany, na wierzchzetrzec czekoladę na tarce.

Te masy muszą być te masy lekko tżejace.

I całośc, w formie, odstawia się na 24h do lodówki, my jemy po 12h i jest ok.

Mam nadzieję że w miarę prosto napisałam.
goldika jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-03-10, 22:01   #846
Myszeczka86
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez ja_dalia Pokaż wiadomość
agnieszka niektore mamy juz u nas rozszerzaja pomalutku, mimo ze dzieciaczki mlodsze zaleca sie rozszerzanie diety od 5 m-ca przy mm i 7mego przy cycku
ale np muffinka rozszerza juz z zalecen lekarza... wiec to bywa roznie jakis czas temu ktoras z mam wspomniala ze znalazła ksiażke z lat 80tych i tam rozszerzalo sie diete po 3 tyg .... wiec... wg wlasnych upodoban mysle, wazne zeby z rozsadkiem

Dzieci karmione mm mogą rozszerzac juz od 4 mc

Juleczka 06.07.2007

Czas na walke
76
- .
70
62,400 20.04.2013

wymarzona osiagnięta 58 a nawet mniej 55,500
Myszeczka86 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-03-10, 22:34   #847
Darusiaaaa
Zakorzenienie

GG do Darusiaaaa Send a message via Skype™ to Darusiaaaa

seona wow a ja mam opory moj tz by byl w niebo wziety jakbym chociaz jeden taki stroj miala;p
A.Camus
Darusiaaaa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-03-10, 22:59   #848
fatal21
Wtajemniczenie

Widze ze nie tylko moj chce mnie ogladac w sexi strojach...
A ja nawet nie probuje mierzyc...I tak sie czuje mało komfortowo w swoim ciele a jeszcze przymierzyc cos co na łydce mi uwieznie.....

---------- Dopisano o 22:59 ---------- Poprzedni post napisano o 22:58 ----------

jeszcze nie spie,bo był dzis spontan i po zakupach zostalismy u znajomych na noc...mała troszke marudziła ale jak narazie spi ciekawe jak długo...
Stary 2012-03-11, 07:38   #849
kasia_aa
Zadomowienie

jeszcze nikt nie wstał? dzien dobry w takim razie
u nas noc masakra;/ jestem nieprzytomna, a na dodatek od 6 juz nie spimy, mały postanowił dać matce popalić...i jak po takich atrakcjach mamy mieć potem ochotę na bieganie w stroju pielęgniarki i akcje miłosne..;/u mnie przynajmniej w tym temacie słabo. Mam tylko nadzieje że z czasem wróci ochota na amory.
kasia_aa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-03-11, 07:52   #850
pokszyfka
Zadomowienie

witam się z mamusiami z samego rana

Od trzech dni piję herbatki na laktację i chyba zaczynają działać, chociaż niebardzo w nie wierzę. W nocy cycki miałam jakieś pełniejsze i pierwsza pobudka była po 4 godzinach Natusia zjadła wczoraj też 2 łyżeczki skrobanego jabłuszka, przedwczoraj też. Chyba jej to służy bo dwa dni pod rząd robi kupkę, jest troszkę bardziej plastelinowata, ale to chyba tak ma być. Ile takiego jabłuszka mogę jej podać?Chyba to polubiła
Dzisiaj spróbujemy dać jej mm tylko w mniejszej ilości, jak wyrzyga to wywalimy i kupi się to dla alergików...
U nas leje...pewnie ze spacerku będzie nici...upiekę drożdżówki i może gdzieś w gosci uderzymy

miłego dnia
pokszyfka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-03-11, 08:55   #851
joamic1
Zadomowienie

GG do joamic1

u nas jak na razie słonko. Dziś Olivka pobudkę o 5 rano zrobiła TŻ posiedział z nią obudziła się o 7 później i teraz TŻ odsypia

Chciałabym, żeby była szczęśliwa, by każdego dnia mogła być dumna, że jest człowiekiem i nasza córką, by jak teraz dawała mi siłę do życia.nasze Małe Szczęście -chwyciło za serce raz na całe życie

http://www.suwaczki.com/tickers/qq87upjyht4ic7jm.png
joamic1 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-03-11, 09:10   #852
saaraa_lub
Rozeznanie

[QUOTE=pokszyfka;32848352]witam się z mamusiami z samego rana

Od trzech dni piję herbatki na laktację i chyba zaczynają działać, chociaż niebardzo w nie wierzę.

Jakie herbatki pijesz?Mój po jednej z herbapolu zawsze ma mega kolkę, jest też inna herbapolu chyba w błękitnym opakowaniu i po niej jest ok. Hipp jak dla mnie za słodki.Na mnie najlepiej działa odgazowane Karmi

Pozdrawiamy!
saaraa_lub jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-03-11, 09:26   #853
Chawa
Zadomowienie

GG do Chawa

Witam w ten pochmurny dzień. Mieliśmy dzisiaj iść w gości, ale na taką pogodę to ja nosa z domu nie wychylam.

Cytat:
Napisane przez mszpilka Pokaż wiadomość
Taka noc to dla mnie marzenie, jakby przespał 6 godz pod rząd to bym się już cieszyła.

Cytat:
Napisane przez kasia_aa Pokaż wiadomość
u nas noc masakra;/ jestem nieprzytomna, a na dodatek od 6 juz nie spimy, mały postanowił dać matce popalić...i jak po takich atrakcjach mamy mieć potem ochotę na bieganie w stroju pielęgniarki i akcje miłosne..;/u mnie przynajmniej w tym temacie słabo. Mam tylko nadzieje że z czasem wróci ochota na amory.
Łączę się w bólu. Mojemu brzuszek w nocy strasznie dokuczał (tak myślę), wił się i wiercił. Tż go trochę pokangurował to przysnęłam i jak dałam mu espumisan to trochę sie trochę uspokoił i dał się zdrzemnąć, ale po 7-dmej obudził sie z płaczem i dopiero po kupce mu przeszło.Nie wiem co mu jest i nie wiem jak mu pomóc - czasami mnie czarna rozpacz bierze. Berni jest śpiochem jakby nie ten brzuch to problemów ze spaniem by nie było. Sama już nie wiem co robić.
Chawa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-03-11, 09:28   #854
dygotka8
Zakorzenienie

Seona-świetna kolekcja u mnie tż nie nalega na przebiaranki,a ja w ogóle nie mam zadnje ładnej bielizny bo niestety szkoda mi kasy

Tuszka-będziesz na tych targach??zazdroszczę bo ja niestety nie

a kiedy powinno się rozszerzyć dietę o marchewkę jeśłi dziecko jest głównie an cycku a mm dostaje 1 dziennie?

ja dziś nie śpię od 6
u nas śliczne słonko za oknem

Chawa wspólczuję bólów brzuszka
Saaraa-a to odgazowane powinno się pić karmi?bo j piję takie gazowane

Edytowane przez dygotka8
Czas edycji: 2012-03-11 o 09:33
dygotka8 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-03-11, 09:39   #855
ja_dalia
Wtajemniczenie

[QUOTE=saaraa_lub;32848753]
Cytat:
Napisane przez pokszyfka Pokaż wiadomość
witam się z mamusiami z samego rana

Od trzech dni piję herbatki na laktację i chyba zaczynają działać, chociaż niebardzo w nie wierzę.

Jakie herbatki pijesz?Mój po jednej z herbapolu zawsze ma mega kolkę, jest też inna herbapolu chyba w błękitnym opakowaniu i po niej jest ok. Hipp jak dla mnie za słodki.Na mnie najlepiej działa odgazowane Karmi

Pozdrawiamy!
my mamy z Hippa... rzeczywiscie slodkawa, ale mi nie przeszkadza... z herbapolu mam tez w saszetkach, ale jak piszesz, na małą b. źle działa... zaraz kolek albo bólu brzuszka się nabawia... nawet probowalam rozcienczyc i 2 saszetki na 1,5 l wody zaparzylam, ale ... nadal nie pasuje, wiec zalega

witamy z rana
mloda w nocy nawet niezle... pobudka przed 2... niestety ulalo jej sie,bo po odlozeniu zaczela bardzo sie krecic i nagle..chlust... wiec przebieranko, zmiana pieluchy, po 20 min nabrala ochoty na cyca i po 2 jakos zasnela potem po 4 pobudka i do 6.30 spala...

Daniel Fasolek w drodze

ja_dalia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-03-11, 10:10   #856
ela3010
Zadomowienie

Hej.

Młody usnął przed 23 dopiero, pobudka w nocy co 2 h, na dobre wstał o 6.15.

Wiola ja do ciebie po porade lecę.
Poradź mi kochana jak uspać dziecko wieczorem żeby to nie trwało 3h, codziennie tak zasypia, i jak w dzień wiem kiedy śpiacy, tak wieczorem śpiacy od 19 a meczy się do 23, czasem o 21 padnie ale to sporadycznie. Zazwyczaj usypia przy cycu, odkładam, wożę wózkiem, śpi, po 5min pobudka i wkoło macieju. W dzień uśnie przy cycu, odkładam iśpi godzinę, czasem 2. A wieczorem to hardkor, normalnie widze że oczy mu lecą a nie uśnie tak twardo. Nie płacze, nie marudzi mocno, tylko tak stęka, mruczy. Mam nadzieję ze mi coś poradzisz.

U nas dzis armagedon w pogodzie, wieje, leje i żabami rzuca, i grad pada.

Paaaa.
ela3010 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-03-11, 10:32   #857
agulan82
Rozeznanie

Hej dziewczyny
Trochę mnie nie było a tutaj tyle stron do nadrobienia
Przeczytałam kilka wstecz ale wszystkiego nie dam rady bo to jakieś 15 stron jest

U nas ostatnio nieciekawie nocki wyglądają, bo mała opróznia dwa cycusie i budzi sie po 2-3 godzinach a później już co godzinę albo półtorej - jestem padnięta. W dzień spi po 15 - 20 minut no chyba że jesteśmy na spacerku to nawet do dwóch godzin i mało je z czego wniosek, że nadrabia w nocy ale jak jej wytłumaczyc, że w dzień tez może się najadać - pojęcia nie mam. Także chyba ktoś mi podmienił dzieciatko a no i dzisiaj pobudka już 5.45 i oczy jak 5zł

Ja w nocy nie zapalam wcale swiatła, księżyc przyświeca nam przez szparę miedzy zasłonami

Aniu ja tak jak ty nie mogłam odciągnąć nic a jak Julka jadła to aż tryskało, może to wina laktatora A nie myśłałaś, zeby powoli wprowadzać juz stałe pokarmy dla Lilki ? Może by przybierała więcej a może poprostu taka jej natura.

Seona super kolekcja, ja nie mam taki strojów typu pielegniarka czy policjantka ale duzo koronkowej a i tak nie używamy teraz bo ja się źle czuję w swoim ciele - jakieś 6 kilo za duzo

ela ja to ciasto, na które ty podałas przepis robię w jeszcze prostszej wersji tzn. zamiast robionego - własnego kremu kupuję krem do karpatki w proszku robie i przekładam masą toffi taką prosto z puszki - rozsmarowuję maczając łyżkę w gorącej wodzie. A wierzch robię tak, że zostawiam troszkę tego kremu rozsmarowuję cieniutka warstwę na ostatnich herbatnikach i na to wysypuję mrożone pogniecione maliny i do lodówki - pycha a maliny powodują, że ciasto nie jest takie mega słodkie.

Edytowane przez agulan82
Czas edycji: 2012-03-11 o 10:35
agulan82 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-03-11, 11:05   #858
Tincia
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez goldika Pokaż wiadomość
ile czekalas od rejestracji? ja wczoraj zamowilam

Ja jakos 12 dni przed wczoraj przyszla łyzeczka

---------- Dopisano o 11:02 ---------- Poprzedni post napisano o 11:00 ----------

Cytat:
Napisane przez mol_aa Pokaż wiadomość

Mam pytanie na noc zostawiacie jakieś światło zapalone czy wszystko gasicie??
Wszystko gasze, ale u nas w mieszkaniu i tak nie jest bardzo ciemno, bo latarnie za oknem dosc mocno świecą.

---------- Dopisano o 11:05 ---------- Poprzedni post napisano o 11:02 ----------

Cytat:
Napisane przez mol_aa Pokaż wiadomość
A ja z hippa nie musiałam sie rejestrować, to co wypełniałam w szpitalu, okazało sie własnie z bebilonu, bobovity i hippa. A w paczce z hippa duzo zniżek na jedzonko dla malucha do zrealizowania w rossmanie, fajna łyzeczka, słoiczek z pierwsza marchewką i u mnie był jeszcze sliniaczek, a kolezanka dostała bez śliniaczka, ale za to z próbką preparatu na odparzenia
A ja sie nawysylalam tych kuponow z paczek szpitalnych- na wszystko z kazdej firmy odpowiedzialam i nic a nic jeszcze nie dostalam
Nie mowiac o tym, ze z jonsona na probki kosmetykow sie rejestrowalam i wiecej nie moge a odpisali mi ze w rejestrze mnie nie maja, ale moge sobie kupic ich produkty :/
A o misia z bebilonu musialam sie upomniejc ale dostalam. a ostatnio przyslali mi probke mleka i sliniaczek i poradnik

szczęśliwa mamusia od
4 listopada 2011

Tincia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-03-11, 11:56   #859
elf27
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez szyszymora92 Pokaż wiadomość
dołączam do tych 'anty-fb', jakoś nie mogłam się do tej strony przekonać.
goldika mamy dzisiaj podobne przeżycie za sobą, bo mój łobuz w ogóle pierwszy raz zaśmiał się w głos! cudowne

ja mam zawsze lampkę ledową zapaloną. prawie zawsze.

elf jak tam nocne usypianie?
jest lepiej ale jak mój tż-cisko go przetrzymuje to potem czarna rozpacz

Cytat:

---------- Dopisano o 11:18 ---------- Poprzedni post napisano o 11:14 ----------

elf u mnie to samo. Tydzień kąpałam w oilatum i żadnej różnicy!! Po dwóch kąpielach w oilan poprawa skóry od razu widoczna. Chciałam skończyć krem oilatum, ale chyba od razu przeniosę się na oilan balsam do ciała.
szalona podziwiam Cię, ja nie mam siły ani ochoty, no dzisiaj dorwaliśmy się na desce do prasowania w garderobie jak mały spał a tak to na codzień czasem padamy i już siły nie ma nawet w pozycji na zdechlaka

Cytat:
Napisane przez OlusiaS Pokaż wiadomość
no bylam przeciez,to kazal oliwa do smazenia smarowac

wiolqn tez zastanawialam nad moim mlekiem.Mialam w lodowce odciagniete i zamiast wykorzystac je do posmarowania jej lub dolania do kapieli,to glupia wylalam .

Aniu faktycznie waga nie za duza :/.Sprobuj,jak radzila pediatra,na pewno zacznie lilka przybierac
pisałyście, że mleko można trzymać 2 dni w lodówce tzn. 2 doby? bo planuję w sobotę pościągać na chrzciny to niedziela powinno być ok prawda? i chyba ściągnę 40ml i wyleję a do picia zostawię tłuste żeby był najedzony i nie ryczał mi jak goście będą non stop ten mój cycozwisiak

Cytat:
Napisane przez agnieszka 0605 Pokaż wiadomość
Aniu moja A. wyrosła z 62 jak miała chyba 4-4,5 mies, więc wydaje mi się, że też długawo w tym rozm. chodziła. Przy cycu też wisi max. 10 min, wyjątek jest wieczorem, kiedy usypia - potrafi poleżeć przy cycu z pół godziny, ale to trochę je, trochę śpi I też je dość często. Tzn. nie trzymam się sztywno ram, że powinna jeść co 3 h (a wiem, że niektóre mamy karmiące tak robią np. koleżanka mojej siostry). Jak widzę, że jest głodna, to bach do cyca.
Jeśli bardzo się martwisz to może zrób jej morfologię? Choć wydaje mi się, że jeśli je często, ssie pierś to po prostu jest drobniutka i taki już jej urok
nasz kończy w tym tyg. 4 mce i już od tygodnia szpanuje w rozmiarze 80 OMG

Cytat:
Hej Mamunie

Jagooda podam Ci przepis jak robię to ciasto

Duża paczka herbatników
1litr mleka
1/2 szkl cukru
4 żółtka
1masło
1 szkl mąki
2 łyżki maki ziemniaczanej
1 puszka masy toffi
1 litr śmietany kremówki
2 łyżeczki żelatyny
1 cukier waniliowy
2 łyżki cukru pudru
kawałek czekolady

Krem budyniowy;
3 szkl mleka , 1/2 szkl cukru i masło zagotować. Do gotującej się masy dodać dokładnie wymieszane mikserem 1 szkl mleka , 1 szkl mąki, 2 łyżki mąki ziemniaczanej i 4 zółtka. Chwile wszystko gotować, mieszajac.

Masa toffi;
1/2 litra śmietanki ubić, stopniowo dodawać zimną masę toffi z puszki.
Na koniec wlać pół szkl wody z rozpuszczoną żelatyną, łyżeczke żelatyny daję na pół szkl.

Masa z bitejśmietany;
1/2 litra smietany kremówki ubic. Dodać cukier waniliowy i puder ubijajac.
I na koniec też żelatynę, ta sama proporcja co wyżej.

I układamy;
Warstwa herbatników, na to masa budyniowa
znów warstwa herbatników na to masa toffi
znów herbatniki i masa z bitej śmietany, na wierzchzetrzec czekoladę na tarce.

Te masy muszą być te masy lekko tżejace.

I całośc, w formie, odstawia się na 24h do lodówki, my jemy po 12h i jest ok.

Mam nadzieję że w miarę prosto napisałam.
Cytat:
Napisane przez Chawa Pokaż wiadomość
Witam w ten pochmurny dzień. Mieliśmy dzisiaj iść w gości, ale na taką pogodę to ja nosa z domu nie wychylam.

Taka noc to dla mnie marzenie, jakby przespał 6 godz pod rząd to bym się już cieszyła.

Łączę się w bólu. Mojemu brzuszek w nocy strasznie dokuczał (tak myślę), wił się i wiercił. Tż go trochę pokangurował to przysnęłam i jak dałam mu espumisan to trochę sie trochę uspokoił i dał się zdrzemnąć, ale po 7-dmej obudził sie z płaczem i dopiero po kupce mu przeszło.Nie wiem co mu jest i nie wiem jak mu pomóc - czasami mnie czarna rozpacz bierze. Berni jest śpiochem jakby nie ten brzuch to problemów ze spaniem by nie było. Sama już nie wiem co robić.
a jesz nabiał? bo nasz też taki wrażliwiec, dużo go kładę na brzuch do odgazowania, ćwiczę nóżki na żabkę i uważam na dietę, odka nie jem nabiału jest o niebo lepiej

może niech pediatra zbada? rozszerzasz dietę? karmiąc piersią jadasz jabłka lub świeży chleb?

Cytat:
Napisane przez dygotka8 Pokaż wiadomość
Seona-świetna kolekcja u mnie tż nie nalega na przebiaranki,a ja w ogóle nie mam zadnje ładnej bielizny bo niestety szkoda mi kasy

Tuszka-będziesz na tych targach??zazdroszczę bo ja niestety nie

a kiedy powinno się rozszerzyć dietę o marchewkę jeśłi dziecko jest głównie an cycku a mm dostaje 1 dziennie?

ja dziś nie śpię od 6
u nas śliczne słonko za oknem

Chawa wspólczuję bólów brzuszka
Saaraa-a to odgazowane powinno się pić karmi?bo j piję takie gazowane
i tak i tak, położna mówiła, że jak maluch toleruje to nie musisz odgazowywać, ja odgazowywałam a i tak bolał go brzusiek

Cytat:
Napisane przez agulan82 Pokaż wiadomość
Hej dziewczyny
Trochę mnie nie było a tutaj tyle stron do nadrobienia
Przeczytałam kilka wstecz ale wszystkiego nie dam rady bo to jakieś 15 stron jest

U nas ostatnio nieciekawie nocki wyglądają, bo mała opróznia dwa cycusie i budzi sie po 2-3 godzinach a później już co godzinę albo półtorej - jestem padnięta. W dzień spi po 15 - 20 minut no chyba że jesteśmy na spacerku to nawet do dwóch godzin i mało je z czego wniosek, że nadrabia w nocy ale jak jej wytłumaczyc, że w dzień tez może się najadać - pojęcia nie mam. Także chyba ktoś mi podmienił dzieciatko a no i dzisiaj pobudka już 5.45 i oczy jak 5zł

Ja w nocy nie zapalam wcale swiatła, księżyc przyświeca nam przez szparę miedzy zasłonami

Aniu ja tak jak ty nie mogłam odciągnąć nic a jak Julka jadła to aż tryskało, może to wina laktatora A nie myśłałaś, zeby powoli wprowadzać juz stałe pokarmy dla Lilki ? Może by przybierała więcej a może poprostu taka jej natura.

Seona super kolekcja, ja nie mam taki strojów typu pielegniarka czy policjantka ale duzo koronkowej a i tak nie używamy teraz bo ja się źle czuję w swoim ciele - jakieś 6 kilo za duzo

ela ja to ciasto, na które ty podałas przepis robię w jeszcze prostszej wersji tzn. zamiast robionego - własnego kremu kupuję krem do karpatki w proszku robie i przekładam masą toffi taką prosto z puszki - rozsmarowuję maczając łyżkę w gorącej wodzie. A wierzch robię tak, że zostawiam troszkę tego kremu rozsmarowuję cieniutka warstwę na ostatnich herbatnikach i na to wysypuję mrożone pogniecione maliny i do lodówki - pycha a maliny powodują, że ciasto nie jest takie mega słodkie.

---------- Dopisano o 11:56 ---------- Poprzedni post napisano o 11:51 ----------

DALIA pisałaś o uczuleniach i rumianku? mam dać małemu czy sama wypić?
Stary 2012-03-11, 12:51   #860
glamourous
Zakorzenienie

Hej dziewczyny, wraca corka marnotrawna na forum
Stary 2012-03-11, 13:22   #861
Chawa
Zadomowienie

GG do Chawa

U nas się wypogodziło więc małego zapakowałam w kombinezon i tż poszedł się z nim przewietrzyć.

dygotka
dzięki

Tincia ja też na wysyłałam mnóstwo kuponów i na wileu stronach się zalogowałam, a tylko z bebilonu dostałam to co Ty (śliniak, mleko i poradnik) misia niestety nie

Cytat:
Napisane przez elf27 Pokaż wiadomość
nasz kończy w tym tyg. 4 mce i już od tygodnia szpanuje w rozmiarze 80 OMG

a jesz nabiał? bo nasz też taki wrażliwiec, dużo go kładę na brzuch do odgazowania, ćwiczę nóżki na żabkę i uważam na dietę, odka nie jem nabiału jest o niebo lepiej

może niech pediatra zbada? rozszerzasz dietę? karmiąc piersią jadasz jabłka lub świeży chleb?
To duże masz dziecko.
Nie jem nabiału, na dietę uważam tak, że bardziej już nie można. Na brzuszek też go kładę, po kąpieli obowiązkowo robię mu masaż. Jabłka surowe jem od ponad dwóch miesięcy i to codziennie, a bywało że aż tak sie nie wił.
Dobrze by było jakby go pediatra zbadał, ale jego lekarz rodzinny pediatrą nie jest, a ja dobrego pediatry nie znam.
Tż mnie uświadomił, ze u takich małych dzieci ból ma charakter uogólniony więc możę na zęby tak reaguje - nie mam pojęcia. Z brzuszkiem już było całkiem dobrze, ostatnio tak zaczął sie wić.
Dziś drzemie po 30-45min a wczoraj strzelił sobie drzemkę 1,5 godz, ale to było na spacerze.
Idę dokończyć robienie obiadu.

---------- Dopisano o 13:22 ---------- Poprzedni post napisano o 13:02 ----------

elf27 a mogłabyś mi napisać co jesz? Może faktycznie problemem jest moja dieta - jak tonący chwytam się brzytwy, bo w końcu chciałabym się wyspać, a przede wszystkim ulżyć małemu.
Gdybym znała dobrego pediatrę to bym się nawet wybrała prywatnie - dziewczyny z podkarpacka może pomożecie
Stary 2012-03-11, 13:24   #862
owieczka86
Zadomowienie

Witam

u nas dziś słonecznie ale zimno i wieje strasznie i nie wychodzę z młodym na spacer bo nie chce żeby się przeziębił bo w czwartek szczepienie
Siedzimy sami w domu cały dzień - tż na szkoleniu do 17
Byłam wczoraj u księdza i chrzciny będziemy robić 15.04 to już pewne

Od kilku dni Fifi strasznie płacze przy jedzeniu,przed zaśnięciem nawet smoczek nie pomaga,czasem nawet jak go wezmę na ręce to jeszcze dłuższą chwilę płacze a ja nie wiem czmemu tak się dzieje
Wczoraj kąpaliśmy się w dużej wannie Nie płakał i chlapał wodą więc chyba mu się podobało

jakiegoś doła łapię,czuję się samotna,wszystko mnie wkurza a najbardziej moja siostra i mama
owieczka86 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-03-11, 13:30   #863
Chawa
Zadomowienie

GG do Chawa

owieczka nie smutaj się Fifi może płacze bo ząbki mu idą.
Uczepiłam się tych zębów
Stary 2012-03-11, 13:36   #864
owieczka86
Zadomowienie

Cytat:
owieczka nie smutaj się Fifi może płacze bo ząbki mu idą.
Uczepiłam się tych zębów

też tłumaczę sobie to ząbkami i mam nadzieję że się nie mylę,bo zaczynam sobie wkręcać że coś złego się dzieje
Stary 2012-03-11, 13:40   #865
saaraa_lub
Rozeznanie

Cytat:

U nas po espumisanie to dopiero jest armagedon!Na mojego działa jedynie esputikon i ja od jakiegoś czasu sama pije rumianek, póki co odpukać w miarę ok.

Karmi piję odgazowane właściwie nie wiem dlaczego.Ktoś mi chyba tak poradził.Ważne, że działa albo siła autosugestii
saaraa_lub jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-03-11, 14:09   #866
owieczka86
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez saaraa_lub Pokaż wiadomość

Karmi piję odgazowane właściwie nie wiem dlaczego.Ktoś mi chyba tak poradził.Ważne, że działa albo siła autosugestii

mnie położna mówiła ze odgazowane piwo Karmi dobrze działa na laktację
Stary 2012-03-11, 14:16   #867
glamourous
Zakorzenienie

A ja z kolei slyszalam ze to karmi, podobnie jak bawarka to mit.
Ale mysle ze to jak z pepkiem- moczyc zy nie, traktowac spirytusem czy w ogole nie ruszac- i wiele innych kwestii- ile osob tyle opinii
Stary 2012-03-11, 14:27   #868
owieczka86
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez glamourous Pokaż wiadomość
A ja z kolei slyszalam ze to karmi, podobnie jak bawarka to mit.
Ale mysle ze to jak z pepkiem- moczyc zy nie, traktowac spirytusem czy w ogole nie ruszac- i wiele innych kwestii- ile osob tyle opinii

tak szczerze mówiąc to ja nie zauważyłam żebym miała więcej mleka po wypiciu karmi ,ale od czasu do czasu wypije bo lubię
Stary 2012-03-11, 14:35   #869
glamourous
Zakorzenienie

Owieczko no i dobrze
Stary 2012-03-11, 14:43   #870
owieczka86
Zadomowienie

jak tu dziś cicho...
jak siedze przy kompie to nikt nic nie pisze a jak nie mam czasu tu zajrzeć to później tyyyle stron do nadrobienia że szok hehe
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Odchowalnia - jestem mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości