mamusie listopad-grudzień 2011 cz.2 - Strona 33 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Odchowalnia - jestem mamą

Notka

Odchowalnia - jestem mamą Forum dla rodziców. Tutaj porozmawiasz o połogu, karmieniu, wychowaniu dziecka. Wejdź i podziel się swoją wiedzą i doświadczeniem.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2012-03-12, 14:59   #961
agnieszka 0605
Zakorzenienie

Dot.: mamusie listopad-grudzień 2011 cz.2

mszpilka w temacie karmienia myślę podobnie jak dreamnes - najlepiej odstawić powoli, tzn. eliminować karmienia w dzień.
Moja sis jak chodziła do pracy w dzień nie karmiła, ale wieczorem mały zawsze sobie coś pociumkał.

Twoje zdanie jest twoje, wiec zapewne rożni się od mojego.
agnieszka 0605 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-03-12, 15:02   #962
owieczka86
Zadomowienie

Dziewczyny jak miałyście udekorowany lub jak dekorujecie stół na chrzciny dziecka? macie jakieś pomysły?? foto mile widziane
owieczka86 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-03-12, 15:08   #963
OlusiaS
Wtajemniczenie

szpilka a mialabys mozliwosc odciagniecia mleka w pracy??Chyba,ze calkowiscie chcesz ja odstawic

---------- Dopisano o 15:08 ---------- Poprzedni post napisano o 15:02 ----------

Owieczka ja kiedys wstawialam fotke dekoracji w kolorze fioletowo-oberzynowym
OlusiaS jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-03-12, 15:16   #964
owieczka86
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez OlusiaS Pokaż wiadomość

Owieczka ja kiedys wstawialam fotke dekoracji w kolorze fioletowo-oberzynowym

faktycznie teraz już pamiętam
Stary 2012-03-12, 15:29   #965
OlusiaS
Wtajemniczenie

Wpisz moze w googlach "dekoracje stolu"-zdjecia/obrazy (mam niemieckie google i nie wiem,jakie sa polskie zakladki ).Tam masz tysiace pomyslow
OlusiaS jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-03-12, 15:55   #966
owieczka86
Zadomowienie

Cytat:
Wpisz moze w googlach "dekoracje stolu"-zdjecia/obrazy (mam niemieckie google i nie wiem,jakie sa polskie zakladki ).Tam masz tysiace pomyslow

właśnie zaczęłam szukać w google

na facebooku joamic1 dodała link o wycofaniu witaminy D z aptek http://kontakt24.tvn.pl/temat,apteki...l?categoryId=2
Stary 2012-03-12, 16:02   #967
mszpilka
Rozeznanie

GG do mszpilka

Cytat:

Ktos puscil plotke,ze jestem w ciazy i wszyscy w kolo mnie o to pytaja .
potwierdzaj
ja mówłam "tak, w spożywczej" jak ktoś mnie pytał przed Helenką

dreamnes, Olusia - nie napisałam, że Helcia na wieczór poza cycem dostaje butelkę. A od wczoraj to już istna sahara w cycyach i poza cycem dostaje butelka z mm bo drze się, denerwuje przy piersi. Zasysa i po chwili puszcza z rykiem i tak do kiedy sie nie rozbeczy całkiem, a ja nie stracę cierpliwości i robie butelkę. A z butelki zje jeszcze około 60-90 ml.
Do pracy wracam na cześć etatu i raczej nie chciałabym ściągac w pracy bo nie mam gdzie. Chciałabym odstawić całkiem małą.

---------- Dopisano o 16:02 ---------- Poprzedni post napisano o 16:01 ----------

A dla mam karmiących fajny gadżet:
http://milkbands.pl/
mszpilka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-03-12, 16:24   #968
joamic1
Zadomowienie

GG do joamic1

Cytat:
Napisane przez owieczka86 Pokaż wiadomość
właśnie zaczęłam szukać w google

na facebooku joamic1 dodała link o wycofaniu witaminy D z aptek http://kontakt24.tvn.pl/temat,apteki...l?categoryId=2
no dałam dałam szykuje się do ortopedy a Olivka smacznie śpi a tu jeszcze zupka czeka

Chciałabym, żeby była szczęśliwa, by każdego dnia mogła być dumna, że jest człowiekiem i nasza córką, by jak teraz dawała mi siłę do życia.nasze Małe Szczęście -chwyciło za serce raz na całe życie

http://www.suwaczki.com/tickers/qq87upjyht4ic7jm.png
joamic1 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-03-12, 16:38   #969
Seona
Zakorzenienie

Owieczka to Ty masz włoskie korzenie? Od czyjej strony? Suuuper W jakim mieście masz rodzinę we Włoszech?

My planujemy polskie morze, a chwilami myślimy nad Włochami lub Bułgarią Włochy to Grado chyba a Bułgaria Słoneczny Brzeg. W SB spędziliśmy niezapomniane wakacje życia Po powrocie zaszłam w ciąże

Ślub
Pati
Lili
Seona jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-03-12, 16:39   #970
elf27
Zadomowienie

Dziewczyny czy któraś z Was ma normy badań krwi dla niemowląt, bo wg tych co mi dali w lab. to moje dziecię ledwo żyje

Edytowane przez elf27
Czas edycji: 2012-03-12 o 16:40
elf27 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-03-12, 16:44   #971
Seona
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez owieczka86 Pokaż wiadomość
o matqo!! a ja podawałam cały czas właśnie tą witaminę D!! i co teraz?? padnę na zawał.

Teraz mam devikol, jak wy to podajecie? jak wkrapiacie do buzi 2 krople?

Ślub
Pati
Lili
Stary 2012-03-12, 16:58   #972
elf27
Zadomowienie

my też podawaliśmy a teraz devicap, w ogóle po co te wszystkie sztuczności...
Stary 2012-03-12, 17:02   #973
owieczka86
Zadomowienie

Seona - niestety mam włoskich korzeni moja ciocia wyjechała do Włoch 20 lat temu i została tam na stałe,ma syna który chodzi tam do szkoły,"ściągnęła" moją babcię ja z moim mężem(wtedy jeszcze chłopakiem) mieszkaliśmy i pracowaliśmy we Włoszech ponad 2 lata było suuuper,uwielbiam ten kraj byliśmy w małym miasteczku Solofra(miasto garbarni) większe miasta niedaleko to Salerno nad morzem(około 20minut drogi autem),do Neapolu mieliśmy około 80 km.

A co do witaminy to jak to przeczytałam to się wkurzyłam strasznie bo ja daję caly czas to D-vitum właśnie i co mam teraz zrobić

Elf
- niestety nie znam tych norm, może poszukaj w necie.

Edytowane przez owieczka86
Czas edycji: 2012-03-12 o 17:04
Stary 2012-03-12, 17:16   #974
glamourous
Zakorzenienie

No i dobrze w takim razie z te vit d+k podawalam w sumie z 6 tyg, potem przeszlam na devikap
Po prawdzie to mnie irytowalo ze tak duzo w tej kapsulce jest a devikapu tylko jedna kropla
Kurcze stresuje mnie temat chrzcin
Stary 2012-03-12, 17:30   #975
owieczka86
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez glamourous Pokaż wiadomość

mnie też.
Stary 2012-03-12, 17:32   #976
ja_dalia
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez Seona Pokaż wiadomość
o matqo!! a ja podawałam cały czas właśnie tą witaminę D!! i co teraz?? padnę na zawał.

Teraz mam devikol, jak wy to podajecie? jak wkrapiacie do buzi 2 krople?

ale tu jest tylko napisane ze kapsułki zawierały mniejszą dawke witaminy D niz powinny .... wiec czego się boicie ??? "dział kontroli jakości firmy wykrył mniejszą zawartość witaminy D, niż określona w specyfikacji produktu"

bo to znaczy ze dzieciaczki dostawaly witaminki ale w mniejszej dawce... wiec nie widze pwoodow do obaw... zwlaszcza jesli rozwijają się prawidłowo

elf ... ja wynikow nie znam... poszukaj na google, moze gdzies kiedys na jakims forum ktos wstawil

Daniel Fasolek w drodze

ja_dalia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-03-12, 18:02   #977
dygotka8
Zakorzenienie

Seona-devikap to 1 kropelke dziennie

zazdroszczę Wam wakacji

dygotka8 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-03-12, 18:06   #978
pokszyfka
Zadomowienie

elf tutaj zobacz
http://www.strona.net.pl/info_prakt/...n/interpre.htm

---------- Dopisano o 18:06 ---------- Poprzedni post napisano o 18:04 ----------

ewentualnie moja sis moż ci zinterpretować wyniki, pracuje w lab
pokszyfka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-03-12, 18:18   #979
princessskaa
Wtajemniczenie

Dobry wieczór Mamusie

Dzisiaj mieliśmy noc z tzw. przebojami.. Najpierw obudził nas o 3 przeraźliwy huk - miska spadła do zlewu na talerze... Nie wiem, jak ona to zrobiła cwana bestia heh Malutka obudziła się o 4 na jedzonko, zasnęła o 5, a o 6 znowu się obudziła. Błam taka nieprzytomna, że położyłam ją obok siebie w łóżku i mówię " daj choć jeszcze 5 minutek", a ona grzeczniutka poleżała i usnęła Kochana córeczka Wstałyśmy o 9

Dzisiaj kończymy 4 m-ce

Byliśmy u okulisty, bo oczko znowu łzawi i jakieś glutki się zbierają w kąciku. Lekarka przepisała antybiotyk w kropelkach, po 7 dniach powinno być dobrze. Jeżeli kanalik się nie udrożni to będę musiała małej masować, a jak nie przejdzie to do 1r.ż. to jakiś zabieg będą czynić na udrożnienie.. Niby nie jakieś to groźne, ale i tak się martwię..

Pojawił się temat planów wakacyjnych My odpuszczamy sobie w tym roku wyjazd za granicę i pojedziemy znowu w ukochane Bieszczady Lubię Solinę, choć byłam już tam kilka razy to jakoś mi się nie nudzi A za rok już na bank zrealizujemy plany zagranicznego relaxu
princessskaa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-03-12, 18:24   #980
truscafka
Zadomowienie

nO I już po pracy Przyjechałam i przywitała mnie dorosła kupa w Pampersie to chyba po zupce jarzynowej z gerbera

Szymonek ślicznie je wszystkie słoiczki marchewkę, jabłuszko, zupkę jarzynową itd, najbardziej jednak przypadła mu do gustu kaszka ryzowa z owocami na dobranoc z hippa najpierw daje mu 1/3 słoiczka i potem mleczko - pięknie śpi po tym bo ta kaszka jest bardzo syta przy mleku od razu zapada w drugą fazę snu

Cytat:
Napisane przez Tincia Pokaż wiadomość
O jaaaaaaaaaaa pitole!!!!!!!!!!!!!!!!!!! !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! !!!!! Szacun truskafko!!!!!!!!!!!!!!!! !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! !!!!!!
Ile czasu to Ci zajeło? kto wtedy z malutkim? mąż? No i że masz zapał, że Ci się chce... podziwiam. Ja siedze w domu- wypluta i nie chce mi sie nawet tylka do brzuszkow ruszyc (choc musze zaczac, bo zgnusnieje jak gruba beka jakas)
w niedzielę byłam w FC 2h mąż zostaje z Szymonkiem, żyjemy w niezłej symbiozie przez moją pracę także niedzielny wypad z kumpelą na siłkę to nic takiego

fajnie że Wam się podoba ta kiecka, zobaczymy jak będzie wyglądać na moim cielsku płetwala bo na modelce to wiecie - nie wiem kiedy się skoczę do tego mohito może w czwartek

75, 0 kg < ~~~~ jest 11.04
72,0
70,0
68,0
66,0
64,0
62,0
60,0
truscafka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-03-12, 18:59   #981
ela3010
Zadomowienie

Princesko Bieszczady to moje ukochane miejsce na ziemi

W zeszłym roku bylismy i w tym też jedziemy, tzn planujemy, Kocham te tereny.

Pokszyfko w sierpniu co i róz byliśmy w Polańczyku, niedaleko mieliśmy domek

Nika pytałaś co ile wstaje moje dziecko, najdłuzej spi 3h, co mu się bardzo bardzo rzadko zdarza, zazwyczaj wstaje co pół godziny, co 15min, albo co 1h.
Butli z kaszką nie ruszy, chciałam zeby dłużej pospał w nocy, i zastanawiam sie czy mogę mu podać na noc jakąś gęstą kaszkę lub kleik łyżeczka, bo z łyżeczki ładnie mi jadł jabłuszko.
Wydaje mi się ze 4miesieczne dziecko nie powinno budzić sie co chwile, przywykłam już.
ela3010 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-03-12, 19:30   #982
glamourous
Zakorzenienie

Ela u nas jest to samo, pobudki max co 3 godz ale zdarzaja sie i czestsze
Dzisiaj adas spal ciurkiem 4 godziny ale w tym czasie domi ik mial z 3 pobudki wiec nie mam sie co cieszyc tak czy inaczej

Boze z jednej strony nie potrafie sobie wyobrazic powrotu do pracy a z drugiej to chyba bylby dla
Mnie ogromny odpoczynek i relaks
Stary 2012-03-12, 19:41   #983
joamic1
Zadomowienie

GG do joamic1

Cytat:
Napisane przez glamourous Pokaż wiadomość
mnie też

My po ortopedzie. Śmiać mi się chce w sumie to tak się nie pieluszkowaliśmy raz założyłam raz nie. A co się okazało że jest poprawa

Nadal musimy się pieluszkować. Ale będę zakładać tylko na noc. Kontrola za 6 tyg.
A przyszły zaproszenia BOSKIE

Chciałabym, żeby była szczęśliwa, by każdego dnia mogła być dumna, że jest człowiekiem i nasza córką, by jak teraz dawała mi siłę do życia.nasze Małe Szczęście -chwyciło za serce raz na całe życie

Stary 2012-03-12, 19:47   #984
Seona
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez dygotka8 Pokaż wiadomość
Seona-devikap to 1 kropelke dziennie

zazdroszczę Wam wakacji
Ad.1. A nam pediatra kazala po 2 dawac

Ad.2. Kochana, ja od 3 lat nigdzie nie bylam!!! W 2009 w czerwcu urodzilam i nie jechalismy nigdzie, w 2010 r. bylismy sami na jedna noc w w-wie i chyba tak ze 3 razy. W 2011 zaszlam w ciaze, w ciazy fatalnie sie czulam i tez nie bylam i teraz moze w koncu!!

---------- Dopisano o 19:47 ---------- Poprzedni post napisano o 19:44 ----------

co do chrztu to bylam dzisiaj w kosciele i po mszy zamowilam chrzest na 15.04 ksiadz uslyszlam najpierw, ze msze chce zamowic i mi mowi, ze najblizszy termin na maj i na 7:30 ale jakos sie dogadalismy, ze chodzi mi o chrzest

Ślub
Pati
Lili
Stary 2012-03-12, 19:52   #985
wiolqn
Zakorzenienie

GG do wiolqn

Cytat:
Napisane przez Seona Pokaż wiadomość
wiolaqn, skąd Ty to wszystko wiesz!! Twoje dziecko to dosłownie jakby instrukcję miało - zrobisz coś i od razu się naprawia
zeby to takie latwe bylo. ja znajduje wskazowki apotem to juz ciezka praca. dzis mlody rozbity jest troche po wczorajszych wojazach. padam na pyszczek

Cytat:
Napisane przez elf27 Pokaż wiadomość
u nas szkodziły na brzusiek jabłka
probowalas jablek gotowanych na parze? nie ma po nich gazow

Cytat:
Napisane przez mszpilka Pokaż wiadomość
Odstawienie - chyba bardziej emocjonalnie to przeżyjemy niż "jedzeniowo" bo Helcia ładnie i chętnie je z butelki. Ale jak odstawić dziecko, czy raz a dobrze, czy na raty eliminując posiłki.

najlepiej stopniowo , lepiej nei tylko dla dziecka ale i dla twoich piersi. Mozna to zrobic wedle takiego rozkladu (przyklad dla 16 tyg dziecka, zakladajac ze jest karmione 4x dziennie - zalecane dla dzieci 4m i wiecej):

dzien 7,00 11,00 14,30 18,30

1 piers butelka piers piers
2 piers butelka piers piers
3 piers butelka piers piers
4 piers butelka piers butelka
5 piers butelka piers butelka
6 piers butelka piers butelka
7 piers butelka piers butelka
8 piers butelka piers butelka
9 piers butelka butelka butelka
10 piers butelka butelka butelka
11 piers butelka butelka butelka
12 piers butelka butelka butelka
13 piers butelka butelka butelka
14 butelka butelka butelka butelka

zawsze mozesz zostawic poranne i wieczorne karmienie piersia jezeli chcesz

ela dietetycy i pediatrzy nie zalecaja podawania kaszek w butelkach i kleikow na noc. moze sprobuj dotankowac maluszka przed snem. czyli karmienie na 2h przed pojsciem spac i tuz przed snem. ja zaczelam znowu karmic przez sen o 11 (zarowno butelka jak i piers dziala) i mlody spi ciurkiem nawet 10h, budzi sie tylko raz na karmienie a ostatnio to cala noc przespal

Brykanie czyli to co Tygryski lubia najbardziej

Kuchnia Tygryska

Edytowane przez wiolqn
Czas edycji: 2012-03-12 o 19:56
wiolqn jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-03-12, 20:25   #986
glamourous
Zakorzenienie

Buahahaha wlasnie dozytalam- przypadkiem zreszta- ze dla katolikow stosowanie pigulek i prezerwatyw to grzech lekki a spirali - grzech ciezki ( jako ze to srodek wczesnoporonny)
Stary 2012-03-12, 20:30   #987
ela3010
Zadomowienie

Wiola chodzi mi o karmienie przed snem nocnym, tylko u nas to loteria bo nigdy nie wiadomo który to jest sen nocny już.
Dwa razy się zdarzyło ze usnął o 20 na noc już, a czasem uśnie, po czym wstanie i 2h bryka, czasem idzie spać o 23 a cvzasem nawet później, nie wiem o co kaman.
Butli nie ruszy to odpada, już tyle razy próbowalismy.
Jedynie co mi przychodzi na myśl to pokarmić go łyzeczka, ale nie wiem czy taki gęsty kleik mogę mu już podawać, boję się o brzusio.
WOgle w dzień mamy stały rytm czuwania i drzemek, jest ok, ale przychodzi wieczór i totalny hardkor, zasypia 5 razy na noc i co 10, 15 min się budzi, nie ma czegoś takiego że zasypia o 20 i śpi, o nie, pobudek jest dużoooo, dopiero po 23 zasypia twardszym snem.

Wiola ratuj.

Ale dajemy radę, w końcu wyrośnie.
ela3010 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-03-12, 21:13   #988
Seona
Zakorzenienie

moje dziecko dostalo jakiejs alergi;( boje sie ze to azs lub skaza bialkowa cale zaognione, takie czerwone placki. najpierw bylo malo, myslalam, ze to od proszku a teraz prawie cale cialko odstawiam mleko i produkty krowie i jade od jutra na ryzu i marchewce;/ jeszcze mi mlekiem zaczelo chlustac. wyczytalam, ze przy skazie tak moze byc. jeszcze mi tego brakowalo.

czy przy skazie mozna jesc ryby???

---------- Dopisano o 21:13 ---------- Poprzedni post napisano o 20:36 ----------

ela to ciasto snikers jest na jaka blache? taka duza czy kejsowke?

Ślub
Pati
Lili
Stary 2012-03-12, 21:14   #989
fatal21
Wtajemniczenie

Zamowilismy chrzciny w lokalu 85od talerzyka ale napoje i alkohol sami musimy kupic
Stary 2012-03-12, 21:26   #990
joamic1
Zadomowienie

GG do joamic1

u nas na chrzcinach nie będzie alkoholu

Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Odchowalnia - jestem mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości