![]() |
#61 |
Konto usunięte
|
Dot.: Kościoły ,a finanse państwowe
W rodzinnej parafii raz była składka na... ogród (czyli zagospodarowanie terenu, trawka i drzewka) dla przyszłych księży, by po męczących zajęciach i pracy mieli gdzie odpocząć..
Jak to usłyszałam - otwarł mi się nóż. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#62 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Wzruszające ![]() To już trzeba wstydu nie mieć. A potem pewnie parafianie księzowskie włości by z gracą obrabiali ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#63 |
Konto usunięte
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#64 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Powiem szczerze - za ściąganiem krzyzy nie jestem. To nasz niemal symbol narodowy (zresztą sam Palikot tak twierdził póki mu pasowało ![]() ale te dotacje...masakra. Jeśli księża chcą uczyć religii to niech robią to za darmo! W ramach wolontariatu....tak po chrześcijańsku ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#65 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#66 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() To niech da z tacy potencjalnej gosposii i zakasa jeden z drugim rękawy - powinni wdowie pomagać nie się nią wyręczać ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#67 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ---------- Dopisano o 19:29 ---------- Poprzedni post napisano o 19:28 ---------- Cytat:
![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#68 | |
Strzelaj lub emigruj!
|
Cytat:
Nie rozumiem, dlaczego miałybyśmy NIE poruszać tu sprawy księży. Przecież to on "dowodzą" całym tym burdelem na kółkach. ![]()
![]() |
![]() |
#69 |
Konto usunięte
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#70 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
Albo są są kasiężami z powołania albo traktuja to jako zawód jeżeli to drugie to jak w każdym zawodzie składki odprowadzać nalezy. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#71 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#72 |
Raczkowanie
|
Podczytuję wątek i chciałabym coś dorzucić na temat religii w szkole.
Ktoś wcześniej powiedział, że i tak wszyscy chodzą na tą religię, mimo, że na nią narzekają. Już pominę fakt, że ktoś chodzi, bo mama każe, bo babcia zawału dostanie jak nie będę chodzić, bo wszyscy chodzą, ale u nas ksiądz po prostu zrobił straszną awanturę, jak się jedna osoba wypisała ![]() W dodatku z moim profilem był problem, bo w klasie maturalnej wychodziło nam za dużo godzin. Co nam obcięli? Biologię, którą 3/4 klasy zdaje na maturze na rozszerzeniu. I tym sposobem biologii miałam łącznie przez całe liceum 7 godzin w tygodniu, a religii 6. Paranoja. Przypuszczam, że prędzej odejmą godziny matematyki niż wyrzucą religię ze szkoły. Przed maturą będzie pielgrzymka do Częstochowy. Wszyscy mają jechać, nawet ci, którzy nie chodzą na religię. Bo a nuż im Bóg coś pomoże podczas egzaminu ![]() Zbieranie kasy na wszystko to inna sprawa. Nasz ksiądz (parafia 800 osób, do kościoła chodzi może połowa) wymyślił sobie żyrandol za 15 tys. ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#73 |
Rozeznanie
|
No to jeszcze niech zniosą finansowanie partii, zmniejszą sobie wydatki na przywileje dla posłów i całej burżuazji, oraz przestaną opłacać składki za sędziów i prokuratorów, bo przecież oni też są w tej grupie co księża
![]() Jak to zrobią to będzie można normalnie pogadać ![]() Nie ma że nie jak wszyscy to wszyscy, a nie tworzenie podziałów społecznych ![]() No i jeszcze kwestia, której jestem bardzo ciekawa: wprowadzą takie finansowanie, ale czy przez to mam rozumieć że zmniejszą podatki ? Bo jakoś mi się wydaję że raczej te pieniądze będą przeznaczane na różne fanaberie władzy czyt. ipod... Wytłumaczcie jak to ma być? Bo do tej pory z tego co wiem to księża rozliczali się ryczałtowo z tzw. ,,co łaska". Asji też tak sądzę co do tego wątku ![]() dawidowskasia widzę jak zapierniczają w sandałach, a już szczytem możliwości rowerem ![]()
Taa bo uwierzę, że państwo nam nie przeszkadza, a spokojna przyszłość nas czeka ![]() http://demotywatory.pl/3671712/Czasem-mam-wrazenie http://www.youtube.com/watch?v=QUQsqBqxoR4 ![]() ![]() ![]() Edytowane przez katepew Czas edycji: 2012-03-21 o 20:02 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#74 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() Ja mam w bliskiej rodzinie księdza, który zatrudnia gosposię. Kobieta ma męża pijaka i 2 dorastających synów na utrzymaniu. Dzięki pracy przynajmniej nie gnije z tym pijaczyną, i do emerytury sobie coś dorobi. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#75 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Niech wspieraja wdowy - za darmo |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#76 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() Jak zawsze najwięcej do powiedzenia mają osoby, których temat nie dotyczy. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#77 | |||||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
Sa dwa wyjscia: albo kazdy moze sobie wybrac, na co ida jego podatki, w kazdej sprawie, albo nie. Bo dlaczego ktos musi placic na Krytyke Polityczna, ZUS, dotowanie kolei, oplacanie kancelarii premiera itd. itp., a ktos inny ma sobie wybierac - ja KK nie lubie, za katechete nie zaplace. Jak dla mnie logiki w tym brak. Cytat:
![]() Cytat:
![]() Cytat:
--- Oczywiscie, jak to w tego typu watkach bywa - juz sie zaczelo stekanie na to, jak sie KK "miesza" w zycie innych, a rownoczesnie radosne wyliczanie, jaki to Lichen duzy i ze ksieza sa tacy i owacy. Logika przednia ![]()
Łajrak blog: https://wizaz.pl/forum/blog.php?u=288138 Myslisz, ze mu sie podobasz? Czyli rzecz o nadinterpretacji: https://wizaz.pl/forum/blog.php?b=2437 OCZY (patrz av) cisna mi na MOZG. Prosze wez to pod uwage przy czytaniu moich postow. |
|||||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#78 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Musiałabym stać i liczyc ile kto dał na tace i po kolędzie ![]() Jesli to będzie jawne to spoko ![]() PS skoro na witraże ma kase to niech wdowy wspomoże - odejmując sobie od ust chociażby - powtórzę - tak po chrześcijańsku ---------- Dopisano o 00:17 ---------- Poprzedni post napisano o 00:15 ---------- Cytat:
Edytowane przez dawidowskasia Czas edycji: 2012-03-21 o 22:18 |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#79 |
Zakorzenienie
|
Fajne podejscie w teorii, ale watpie w jego powodzenie w praktyce
![]()
Łajrak blog: https://wizaz.pl/forum/blog.php?u=288138 Myslisz, ze mu sie podobasz? Czyli rzecz o nadinterpretacji: https://wizaz.pl/forum/blog.php?b=2437 OCZY (patrz av) cisna mi na MOZG. Prosze wez to pod uwage przy czytaniu moich postow. |
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#80 | ||
Zadomowienie
|
Cytat:
Cytat:
Zrozumiałam Cię za pierwszym razem, także bez nerwów ![]() ![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#81 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#82 |
Wtajemniczenie
|
widze ze inne watki antykosciolowe sie znudzily i trzeba zaczac nowy zeby memlac to samo od poczatku i po raz enty...
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#83 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() nie chodzi o to,ze nie znam celu ale nie wiem ile dokladnie uzbierano w dany dzień ![]() ktos pisał,że ludzie byliby oburzeni gdyby wdowa za darmo dostala pensję - cóż, myślę,że jako chrześcijanie by zrozumieli,że nalezy pomagac bezinteresownie bliźnim ![]()
Edytowane przez dawidowskasia Czas edycji: 2012-03-22 o 03:21 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#84 |
Zakorzenienie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#85 |
Wtajemniczenie
|
Raczej to nie o to chodzi. ja też nie chcę płacić na takich niby ludzi jak pedofile. Bo dlaczego? Niech sami zapierniczają na swoje utrzymanie w więzieniach przy pracy w kamieniołomach np.
--- Dobrym rozwiązaniem byłoby wg mnie wprowadzenie tego dobrowolnego podatku na KK. Kto chce daje, kto nie chce, nie daje i kropka. Kto chce chodzi do Kościoła i daje na tacę, a kto nie chce to tego nie robi.
![]() |
![]() |
#86 |
Zakorzenienie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#87 |
Zakorzenienie
|
można na nich robić eksperymenty leków
![]() a tak poważnie - mogą mieć obok więzienia ziemię - co posadzą to zjedzą. ![]() Albo chociaż niech przekopują ziemię plastikową łyżeczką z jednej strony na drugą (8h dziennie) - będę lepiej spać ![]() Jeśli chodzi o kościół - to moim zdaniem powinno odbyć się referendum. To jest ważna kwestia - myślę,zę fundamentalna dla naszego kraju. Podejrzewam,że większość byłaby za finansowaniem , ale przynajmniej byłoby jasne,że jest to wybór demokratyczny. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#88 | |||
Zadomowienie
|
Cytat:
Cytat:
![]() Jeśli ksiądz chciałby jej pomóc to mógłby np ogłosić z ambony, że kobieta szuka pracy – może ktoś z parafian mógłby ją zatrudnić? Albo niech weźmie gazety z ogłoszeniami i jej tą pracę sam znajdzie. Mógłby ją np powozić na rozmowy kwalifikacyjne i to też byłaby bezinteresowna pomoc bliźniemu. A nie finansuje utrzymanie (prawdopodobnie) zdrowej osobie w wieku produkcyjnym. Cytat:
![]() |
|||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#89 |
Wtajemniczenie
|
W tym momencie to już się czepiasz
![]() zawsze można to rozwiązać. część kamieniołomów przeznaczyć na prace dla więźniów, a cześć dla tych bezrobotnych co na pewno, ale to na pewno polecieliby jak na skrzydłach pracować w kamieniołomach.
![]() |
![]() |
#90 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
![]() Z drugiej strony kto musiałby o tym wiedzieć? albo moga ją wysłać do gotowania w jadłodajni dla bezdomnych, sprzatania u chorych a u siebie niech zakasują rękawki i po sprawie. Ilu tam ich jest na plebanii? W gdańsku około 20. Niech se dyżury rozpiszą i gotują na przemian ![]() Czym tacy zajęci? PS Z pozytywów ![]() Ksiądz nie wziął (!!!) , wyciągnął z płaszcza 400 zł i dał jej,zeby sobie kupiła coś na święta ![]() za najniższą... ![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 22:20.