Kościoły ,a finanse państwowe - Strona 3 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum plotkowe

Notka

Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2012-03-21, 17:50   #61
201706190936
Konto usunięte

Dot.: Kościoły ,a finanse państwowe

W rodzinnej parafii raz była składka na... ogród (czyli zagospodarowanie terenu, trawka i drzewka) dla przyszłych księży, by po męczących zajęciach i pracy mieli gdzie odpocząć..

Jak to usłyszałam - otwarł mi się nóż.
201706190936 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-03-21, 18:04   #62
_vixen_
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Senses Woman Pokaż wiadomość
W rodzinnej parafii raz była składka na... ogród (czyli zagospodarowanie terenu, trawka i drzewka) dla przyszłych księży, by po męczących zajęciach i pracy mieli gdzie odpocząć..

Wzruszające

To już trzeba wstydu nie mieć. A potem pewnie parafianie księzowskie włości by z gracą obrabiali
_vixen_ jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-03-21, 18:12   #63
201706190936
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez _vixen_ Pokaż wiadomość

Wzruszające

To już trzeba wstydu nie mieć. A potem pewnie parafianie księzowskie włości by z gracą obrabiali
A daj spokój
Moja mama jak to usłyszała to parsknęła śmiechem w kościele..

I świetnie to ujęłaś: trzeba nie mieć wstydu...
Stary 2012-03-21, 18:24   #64
dawidowskasia
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Senses Woman Pokaż wiadomość

o ludzie!

Powiem szczerze - za ściąganiem krzyzy nie jestem. To nasz niemal symbol narodowy (zresztą sam Palikot tak twierdził póki mu pasowało)
ale te dotacje...masakra. Jeśli księża chcą uczyć religii to niech robią to za darmo!
W ramach wolontariatu....tak po chrześcijańsku
dawidowskasia jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-03-21, 18:25   #65
reverse
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez britnay Pokaż wiadomość
Już nie mówiąc, że księża mają gosposie. No, przepraszam, ale mnie na gosposie nie stać, a przydałaba by się, bo późno wracam z pracy i nie mam kiedy obiadu ugotować, a tym bardziej posprzątać w domu.
A książa mają gosposie które sprzątają, piorą i gotują. Takie podstawowe czynności każdy człowiek powinien umieć wokół siebie zrobić.
Akurat według mnie to nie jest taki zły pomysł. Już pomijając to, że ksiądz ma gosposię, ale przynajmniej w mojej parafii dzięki temu pewna kobieta może utrzymać rodzinę po śmierci męża.
reverse jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-03-21, 18:27   #66
dawidowskasia
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez reverse Pokaż wiadomość
Akurat według mnie to nie jest taki zły pomysł. Już pomijając to, że ksiądz ma gosposię, ale przynajmniej w mojej parafii dzięki temu pewna kobieta może utrzymać rodzinę po śmierci męża.
A SIOSTRY ZAKONNE MAJĄ GOSPOSIE? Czy muszą same prać , gotować
To niech da z tacy potencjalnej gosposii i zakasa jeden z drugim rękawy - powinni wdowie pomagać nie się nią wyręczać
Stary 2012-03-21, 18:29   #67
_vixen_
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez dawidowskasia Pokaż wiadomość
ale te dotacje...masakra. Jeśli księża chcą uczyć religii to niech robią to za darmo!
Jak głosi stara mądrość ludowa - za pieniądze ksiądz się modli, za pieniądze lud się podli

---------- Dopisano o 19:29 ---------- Poprzedni post napisano o 19:28 ----------

Cytat:
Napisane przez reverse Pokaż wiadomość
No i miewają tzw. "gosposie"
Stary 2012-03-21, 18:32   #68
khloe
Strzelaj lub emigruj!

Cytat:
Napisane przez Asji Pokaż wiadomość
Jak zawsze wątek bardziej lub mniej związany z religią zamienia się w osobiste wycieczki pod adresem księży, standard na wizażu

Nie rozumiem, dlaczego miałybyśmy NIE poruszać tu sprawy księży.
Przecież to on "dowodzą" całym tym burdelem na kółkach.

Przejechane na rowerze w 2019: 2 762
km

mój INSTA
(napisz pw kim jesteś wizażanko
khloe jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-03-21, 18:37   #69
201706190936
Konto usunięte

Cytat:

No i miewają tzw. "gosposie"
do tańca i do różańca
Stary 2012-03-21, 18:40   #70
13aa9d55ec6ef8489ab3852d90deb2979ef9d608
Konto usunięte

Cytat:
o ludzie!

Powiem szczerze - za ściąganiem krzyzy nie jestem. To nasz niemal symbol narodowy (zresztą sam Palikot tak twierdził póki mu pasowało)
O własnie skoro określaja się mianem sługi bożego, to niechaj jak na sługe bożego przystało, swoją powinność czynią za free. Sami uczą, że Jesus chodził i nauczał za darmo w dodatku był skromnym człowiekiem brzydal: więc coś tu nie tak...

Albo są są kasiężami z powołania albo traktuja to jako zawód jeżeli to drugie to jak w każdym zawodzie składki odprowadzać nalezy.
13aa9d55ec6ef8489ab3852d90deb2979ef9d608 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-03-21, 19:10   #71
Asji
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez khloe
Nie rozumiem, dlaczego miałybyśmy NIE poruszać tu sprawy księży.
Bo Autorka założyła wątek o finansowaniu Kościoła przez państwo, a nie do opowiadania historii z życia o tym który ksiądz i czym podpadł wizażankom Nie piszę żeby sprawy księży nie poruszać tu w ogóle, ale no ludzie, już któryś wątek z kolei związany z religią się tak kończy, teraz przez kilka kolejnych stron będą płynąć żale i buczenie na księży, że ten to ma gosposie a tamten śmiał posadzić drzewka przed plebanią za pieniądze z moich podatków!! Może powinien powstać osobny watek dla osób, które chcą odreagować stresy i dać upust swoim frustracjom. Wątek „Tu pożal się na księdza” miałby niezłe wzięcie jak przypuszczam, a wątki gdzie się toczy merytoryczna dyskusja nie byłyby rozwalane.
Asji jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2012-03-21, 19:12   #72
Dromeda
Raczkowanie

Podczytuję wątek i chciałabym coś dorzucić na temat religii w szkole.
Ktoś wcześniej powiedział, że i tak wszyscy chodzą na tą religię, mimo, że na nią narzekają. Już pominę fakt, że ktoś chodzi, bo mama każe, bo babcia zawału dostanie jak nie będę chodzić, bo wszyscy chodzą, ale u nas ksiądz po prostu zrobił straszną awanturę, jak się jedna osoba wypisała i przez to reszta woli chodzić dla świętego spokoju. Jeden chłopak nie chodzi od początku liceum, bo jest ateistą, druga wypisała się niedawno. Ksiądz przyszedł na zebranie i zaczął przy wszystkich rodzicach wydzierać się na jej mamę. Doniósł do proboszcza parafii i "obiecał" jej, że ślubu kościelnego to ona na pewno nie dostanie. Dziewczyna ma dawno osiemnaście lat skończone, więc miała prawo wypisać się sama z religii, a ksiądz awanturę na pół szkoły zrobił.

W dodatku z moim profilem był problem, bo w klasie maturalnej wychodziło nam za dużo godzin. Co nam obcięli? Biologię, którą 3/4 klasy zdaje na maturze na rozszerzeniu. I tym sposobem biologii miałam łącznie przez całe liceum 7 godzin w tygodniu, a religii 6. Paranoja.
Przypuszczam, że prędzej odejmą godziny matematyki niż wyrzucą religię ze szkoły.
Przed maturą będzie pielgrzymka do Częstochowy. Wszyscy mają jechać, nawet ci, którzy nie chodzą na religię. Bo a nuż im Bóg coś pomoże podczas egzaminu

Zbieranie kasy na wszystko to inna sprawa. Nasz ksiądz (parafia 800 osób, do kościoła chodzi może połowa) wymyślił sobie żyrandol za 15 tys.
Dromeda jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-03-21, 19:39   #73
katepew
Rozeznanie

No to jeszcze niech zniosą finansowanie partii, zmniejszą sobie wydatki na przywileje dla posłów i całej burżuazji, oraz przestaną opłacać składki za sędziów i prokuratorów, bo przecież oni też są w tej grupie co księża
Jak to zrobią to będzie można normalnie pogadać
Nie ma że nie jak wszyscy to wszyscy, a nie tworzenie podziałów społecznych

No i jeszcze kwestia, której jestem bardzo ciekawa: wprowadzą takie finansowanie, ale czy przez to mam rozumieć że zmniejszą podatki ? Bo jakoś mi się wydaję że raczej te pieniądze będą przeznaczane na różne fanaberie władzy czyt. ipod...
Wytłumaczcie jak to ma być? Bo do tej pory z tego co wiem to księża rozliczali się ryczałtowo z tzw. ,,co łaska".

Asji też tak sądzę co do tego wątku

dawidowskasia widzę jak zapierniczają w sandałach, a już szczytem możliwości rowerem

http://www.youtube.com/watch?v=QUQsqBqxoR4 jest moc siedzi i nie chce wyjść

Edytowane przez katepew
Czas edycji: 2012-03-21 o 20:02
katepew jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-03-21, 19:50   #74
Asji
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez dawidowskasia
To niech da z tacy potencjalnej gosposii i zakasa jeden z drugim rękawy - powinni wdowie pomagać nie się nią wyręczać
Pomijając fakt, że jeśli to wieś to ta gosposia nawet rachunków z tacy by nie opłaciła. Teoretycznie księża mogliby oddać kasę wdowie a sami gotować...i już widzę te tłumy parafian dowiadujących się na co ksiądz ich składkę przeznaczył Przecież osób potrzebujących w parafii jest zwykle dużo, to dlaczego akurat ta wdowa ma być finansowana z ofiar? a dla wszystkich nie wystarczy przecież...
Ja mam w bliskiej rodzinie księdza, który zatrudnia gosposię. Kobieta ma męża pijaka i 2 dorastających synów na utrzymaniu. Dzięki pracy przynajmniej nie gnije z tym pijaczyną, i do emerytury sobie coś dorobi.
Stary 2012-03-21, 20:07   #75
dawidowskasia
Zakorzenienie

Cytat:
Pomijając fakt, że jeśli to wieś to ta gosposia nawet rachunków z tacy by nie opłaciła. Teoretycznie księża mogliby oddać kasę wdowie a sami gotować...i już widzę te tłumy parafian dowiadujących się na co ksiądz ich składkę przeznaczył Przecież osób potrzebujących w parafii jest zwykle dużo, to dlaczego akurat ta wdowa ma być finansowana z ofiar? a dla wszystkich nie wystarczy przecież...
Ja mam w bliskiej rodzinie księdza, który zatrudnia gosposię. Kobieta ma męża pijaka i 2 dorastających synów na utrzymaniu. Dzięki pracy przynajmniej nie gnije z tym pijaczyną, i do emerytury sobie coś dorobi.
tak? A ja nie wiem ile jest składek z tzw tacy i nie wiem na co są przeznaczone. Owszem, ktoś wspomni o witrażach etc ale ile było z tacy to pojęcia bladego nie mam.
Niech wspieraja wdowy - za darmo

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2012-03-21, 21:42   #76
Asji
Zadomowienie

Cytat:
tak? A ja nie wiem ile jest składek z tzw tacy i nie wiem na co są przeznaczone. Owszem, ktoś wspomni o witrażach etc ale ile było z tacy to pojęcia bladego nie mam.
Skoro nie interesują Cię finanse parafii to nie rozumiem z jakiej paki piszesz na co ksiądz powinien przeznaczać składki a na co nie. Nie wiesz jakie to kwoty i na co idą, ale co tam, forum ogólnodostępne to można popisać
Jak zawsze najwięcej do powiedzenia mają osoby, których temat nie dotyczy.
Stary 2012-03-21, 21:59   #77
Wyrak
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez drabineczka Pokaż wiadomość
(...)
Niech płacą tylko wierni i wierzący. To będzie bardzo sprawiedliwe. Ale z tego co wiem zabytki znajdują się pod opieką nie ważne jakie jest ich przeznaczenie.
Cytat:
Napisane przez invisible_01 Pokaż wiadomość
Moim zdaniem podatek tylko od wierzących jest świetnym pomysłem. Okaże się wreszcie, ilu katolików tak naprawdę mamy w Polsce i ilu z nich dobrowolnie da pieniądze na kościół.
Wlasnie o to chodzi, ze takie pomysly, nijak sprawiedliwe nie sa. Wrecz przeciwnie - to dyskryminacja czesci podatnikow. Dlaczego ktos niewierzacy moze sobie wybierac, na co nie chce placic, a ktos wierzacy nie? Dlaczego akurat w tej sprawie mialby ktos decydowac?

Sa dwa wyjscia: albo kazdy moze sobie wybrac, na co ida jego podatki, w kazdej sprawie, albo nie. Bo dlaczego ktos musi placic na Krytyke Polityczna, ZUS, dotowanie kolei, oplacanie kancelarii premiera itd. itp., a ktos inny ma sobie wybierac - ja KK nie lubie, za katechete nie zaplace. Jak dla mnie logiki w tym brak.

Cytat:
Napisane przez effcia82 Pokaż wiadomość
Ok ale te same zasady powinny obowiązywać wszystkich właścicieli - kościoły także.

Podobnie jest z Komisją Majątkową. Osoba prywatna, która utraciła nieruchomość musi dochodzić swoich praw sama na drodze sądowej, Kościół "odzyskuje" niejako z automatu, nie wspominając o licznych nieprawidłowościach (zaniżanie wartości, brak możliwości odwołania się do wyższej instancji).
Z brakiem mozliwosci odwolania sie, to sie zgadza. Natomiast drugi zarzut - absurdalny. To kosciola wina i zarzut pod ich adresem, ze udalo im sie odzyskac czesc skradzionego przez nich majatku?

Cytat:
Napisane przez britnay Pokaż wiadomość
a mnie najbardziej irytuje to, ze z własnych pieniędzy fundujemy księżom bez etatu emerytury, domy seniorów itp.
Chce mieć ksiądz emeryturę to niech na nią zapracuje na etacie.
Emerytury ksiezy oplacane sa z Funduszu Koscielnego. Fundusz Koscielny jest rekompensata za czesc majatku, jaki od kosciola przejelo panstwo. W jaki niby sposob Ty komukolwiek cos fundujesz ?

Cytat:
Niech wspieraja wdowy - za darmo
Z tego co wiem, to spora czesc tych pieniedzy idzie do diecezji, na utrzymanie np. seminariow, czesc idzie do Rzymu. Ksieza to sie raczej utrzymuja z pensji katechetow (jesli ucza) i datkow przy sakramentach chyba?

---

Oczywiscie, jak to w tego typu watkach bywa - juz sie zaczelo stekanie na to, jak sie KK "miesza" w zycie innych, a rownoczesnie radosne wyliczanie, jaki to Lichen duzy i ze ksieza sa tacy i owacy. Logika przednia

Myslisz, ze mu sie podobasz? Czyli rzecz o nadinterpretacji: https://wizaz.pl/forum/blog.php?b=2437

OCZY (patrz av) cisna mi na MOZG. Prosze wez to pod uwage przy czytaniu moich postow.
Wyrak jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-03-21, 22:17   #78
dawidowskasia
Zakorzenienie

Cytat:
Skoro nie interesują Cię finanse parafii to nie rozumiem z jakiej paki piszesz na co ksiądz powinien przeznaczać składki a na co nie. Nie wiesz jakie to kwoty i na co idą, ale co tam, forum ogólnodostępne to można popisać
Jak zawsze najwięcej do powiedzenia mają osoby, których temat nie dotyczy.
nie powiedzialam,że nie interesuja tylko,że NIE WIEM.
Musiałabym stać i liczyc ile kto dał na tace i po kolędzie
Jesli to będzie jawne to spoko teraz rozumiesz w końcu?
PS skoro na witraże ma kase to niech wdowy wspomoże - odejmując sobie od ust chociażby - powtórzę - tak po chrześcijańsku

---------- Dopisano o 00:17 ---------- Poprzedni post napisano o 00:15 ----------

Cytat:
Napisane przez Wyrak Pokaż wiadomość
Wlasnie o to chodzi, ze takie pomysly, nijak sprawiedliwe nie sa. Wrecz przeciwnie - to dyskryminacja czesci podatnikow. Dlaczego ktos niewierzacy moze sobie wybierac, na co nie chce placic, a ktos wierzacy nie? Dlaczego akurat w tej sprawie mialby ktos decydowac?

Sa dwa wyjscia: albo kazdy moze sobie wybrac, na co ida jego podatki, w kazdej sprawie, albo nie. Bo dlaczego ktos musi placic na Krytyke Polityczna, ZUS, dotowanie kolei, oplacanie kancelarii premiera itd. itp., a ktos inny ma sobie wybierac - ja KK nie lubie, za katechete nie zaplace. Jak dla mnie logiki w tym brak.

Z brakiem mozliwosci odwolania sie, to sie zgadza. Natomiast drugi zarzut - absurdalny. To kosciola wina i zarzut pod ich adresem, ze udalo im sie odzyskac czesc skradzionego przez nich majatku?

Emerytury ksiezy oplacane sa z Funduszu Koscielnego. Fundusz Koscielny jest rekompensata za czesc majatku, jaki od kosciola przejelo panstwo. W jaki niby sposob Ty komukolwiek cos fundujesz ?

Z tego co wiem, to spora czesc tych pieniedzy idzie do diecezji, na utrzymanie np. seminariow, czesc idzie do Rzymu. Ksieza to sie raczej utrzymuja z pensji katechetow (jesli ucza) i datkow przy sakramentach chyba?

---

Oczywiscie, jak to w tego typu watkach bywa - juz sie zaczelo stekanie na to, jak sie KK "miesza" w zycie innych, a rownoczesnie radosne wyliczanie, jaki to Lichen duzy i ze ksieza sa tacy i owacy. Logika przednia
z jednej strony się zgadzam - jak już pisalam nie chcę płacić za pedofili w więzieniach, więc jak cięcia to dla wszystkich. Niech se każdy wybiera

Edytowane przez dawidowskasia
Czas edycji: 2012-03-21 o 22:18
Stary 2012-03-21, 22:35   #79
Wyrak
Zakorzenienie

Fajne podejscie w teorii, ale watpie w jego powodzenie w praktyce

Myslisz, ze mu sie podobasz? Czyli rzecz o nadinterpretacji: https://wizaz.pl/forum/blog.php?b=2437

OCZY (patrz av) cisna mi na MOZG. Prosze wez to pod uwage przy czytaniu moich postow.
Wyrak jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-03-21, 23:03   #80
Asji
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez Wyrak
Z tacy też się utrzymują. Tzn nie wiem czy wchodzi bezpośrednio w skład ich pensji, ale np remont plebani może być finansowany właście z tacy. Są tak jak piszesz składki np na seminaria, misje, ale duża część idzie najczęściej na bieżace potrzeby parafii, czyli rachunki, remonty, organista + jeśli kościół jest w budowie to na prace budowlane, ogrodzenie, witraże, ławki, itd. Przynajmniej kiedyś tak było.
Cytat:
nie powiedzialam,że nie interesuja tylko,że NIE WIEM.
Musiałabym stać i liczyc ile kto dał na tace i po kolędzie
Jesli to będzie jawne to spoko teraz rozumiesz w końcu?
a nie jest?
Zrozumiałam Cię za pierwszym razem, także bez nerwów Dla mnie fakt, że nie wiesz oznacza brak zainteresowania. No kurde, jeśli daję na tacę to przecież w moim interesie leży wiedzieć na co dokładnie pójdzie ta kasa. Często ksiądz informuje o tym na początku mszy lub takie info jest na stronie internetowej kościoła, a jeśli nie to można się dopytać. Jeśli cel składki mi nie pasi/ksiądz nie chce udzielić info to nikt mi nie każe dawać. Jest mnóstwo innych dróg do wsparcia Kościoła finansowo na konkretny, jawny cel jeśli czuję taką potrzebę. Jeśli nie czuję i kościelna kasa mi lata to do jasnej ciasnej nie powinno mnie interesować na co są wydawne cudze pieniądze z tacy. Ja sama jestem inno-obrządkowa, ale zdarza mi się dać coś np na renowację zabytkowego kościoła katolickiego/misje katolickie/itd., ale tylko jak mam sprecyzowany i pewny cel tej składki. Dlatego zawiało mi ignorancją z Twoich wypowiedzi, aż się zirytowałam i teraz będę mieć trudności z zaśnięciem
Stary 2012-03-21, 23:35   #81
Chantallka
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez katepew Pokaż wiadomość
No to jeszcze niech zniosą finansowanie partii, zmniejszą sobie wydatki na przywileje dla posłów i całej burżuazji, oraz przestaną opłacać składki za sędziów i prokuratorów, bo przecież oni też są w tej grupie co księża
Jak to zrobią to będzie można normalnie pogadać
Nie ma że nie jak wszyscy to wszyscy, a nie tworzenie podziałów społecznych

No i jeszcze kwestia, której jestem bardzo ciekawa: wprowadzą takie finansowanie, ale czy przez to mam rozumieć że zmniejszą podatki ? Bo jakoś mi się wydaję że raczej te pieniądze będą przeznaczane na różne fanaberie władzy czyt. ipod...
Wytłumaczcie jak to ma być? Bo do tej pory z tego co wiem to księża rozliczali się ryczałtowo z tzw. ,,co łaska".
Też tak myślę nie liczyłabym na pomoc potrzebującym .
Chantallka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-03-22, 00:12   #82
Bakteryika
Wtajemniczenie

widze ze inne watki antykosciolowe sie znudzily i trzeba zaczac nowy zeby memlac to samo od poczatku i po raz enty...
Bakteryika jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-03-22, 03:07   #83
dawidowskasia
Zakorzenienie

Cytat:
Z tacy też się utrzymują. Tzn nie wiem czy wchodzi bezpośrednio w skład ich pensji, ale np remont plebani może być finansowany właście z tacy. Są tak jak piszesz składki np na seminaria, misje, ale duża część idzie najczęściej na bieżace potrzeby parafii, czyli rachunki, remonty, organista + jeśli kościół jest w budowie to na prace budowlane, ogrodzenie, witraże, ławki, itd. Przynajmniej kiedyś tak było.

a nie jest?
Zrozumiałam Cię za pierwszym razem, także bez nerwów Dla mnie fakt, że nie wiesz oznacza brak zainteresowania. No kurde, jeśli daję na tacę to przecież w moim interesie leży wiedzieć na co dokładnie pójdzie ta kasa. Często ksiądz informuje o tym na początku mszy lub takie info jest na stronie internetowej kościoła, a jeśli nie to można się dopytać. Jeśli cel składki mi nie pasi/ksiądz nie chce udzielić info to nikt mi nie każe dawać. Jest mnóstwo innych dróg do wsparcia Kościoła finansowo na konkretny, jawny cel jeśli czuję taką potrzebę. Jeśli nie czuję i kościelna kasa mi lata to do jasnej ciasnej nie powinno mnie interesować na co są wydawne cudze pieniądze z tacy. Ja sama jestem inno-obrządkowa, ale zdarza mi się dać coś np na renowację zabytkowego kościoła katolickiego/misje katolickie/itd., ale tylko jak mam sprecyzowany i pewny cel tej składki. Dlatego zawiało mi ignorancją z Twoich wypowiedzi, aż się zirytowałam i teraz będę mieć trudności z zaśnięciem
bez przesady z tym zasypianiem
nie chodzi o to,ze nie znam celu ale nie wiem ile dokladnie uzbierano w dany dzień
ktos pisał,że ludzie byliby oburzeni gdyby wdowa za darmo dostala pensję - cóż, myślę,że jako chrześcijanie by zrozumieli,że nalezy pomagac bezinteresownie bliźnim

Edytowane przez dawidowskasia
Czas edycji: 2012-03-22 o 03:21
Stary 2012-03-22, 07:36   #84
_vixen_
Zakorzenienie

Cytat:
----------
z jednej strony się zgadzam - jak już pisalam nie chcę płacić za pedofili w więzieniach, więc jak cięcia to dla wszystkich. Niech se każdy wybiera
Wolisz, żeby byli na wolności?
Stary 2012-03-22, 07:53   #85
tequila_77
Wtajemniczenie

Cytat:
Wolisz, żeby byli na wolności?
Raczej to nie o to chodzi. ja też nie chcę płacić na takich niby ludzi jak pedofile. Bo dlaczego? Niech sami zapierniczają na swoje utrzymanie w więzieniach przy pracy w kamieniołomach np.
---
Dobrym rozwiązaniem byłoby wg mnie wprowadzenie tego dobrowolnego podatku na KK. Kto chce daje, kto nie chce, nie daje i kropka. Kto chce chodzi do Kościoła i daje na tacę, a kto nie chce to tego nie robi.

Never give up.
There is no such thing as an ending.
Just a new beginning!
roweeerrrr
tequila_77 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-03-22, 08:08   #86
_vixen_
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez tequila_77 Pokaż wiadomość
Raczej to nie o to chodzi. ja też nie chcę płacić na takich niby ludzi jak pedofile. Bo dlaczego? Niech sami zapierniczają na swoje utrzymanie w więzieniach przy pracy w kamieniołomach np.
I odbierali miejsca pracy chcącym pracować bezrobotnym?
Stary 2012-03-22, 08:52   #87
dawidowskasia
Zakorzenienie

Cytat:
można na nich robić eksperymenty leków
a tak poważnie - mogą mieć obok więzienia ziemię - co posadzą to zjedzą.
Albo chociaż niech przekopują ziemię plastikową łyżeczką z jednej strony na drugą (8h dziennie) - będę lepiej spać

Jeśli chodzi o kościół - to moim zdaniem powinno odbyć się referendum.
To jest ważna kwestia - myślę,zę fundamentalna dla naszego kraju.
Podejrzewam,że większość byłaby za finansowaniem , ale przynajmniej byłoby jasne,że jest to wybór demokratyczny.

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2012-03-22, 09:14   #88
Asji
Zadomowienie

Cytat:
nie chodzi o to,ze nie znam celu ale nie wiem ile dokladnie uzbierano w dany dzień
napisałaś: A ja nie wiem ile jest składek z tzw tacy i nie wiem na co są przeznaczone (post 74).
Cytat:
ktos pisał,że ludzie byliby oburzeni gdyby wdowa za darmo dostala pensję - cóż, myślę,że jako chrześcijanie by zrozumieli,że nalezy pomagac bezinteresownie bliźnim
Ja o tym pisałam i tak właśnie uważam. Tzn jakieś jednostki może i by zrozumiały, ale sporo osób by się wkurzyło. Jasne, takie pomaganie jest bardzo chrześcijańskie, ale kogo na nie stać dzisiaj? Jest multum innych, potrzebujących osób. Zresztą jak to wygląda: ksiądz utrzymuje za free (tzn z tacy) samotną kobietę..? plotki i domyśły we wsi zaczęłyby się szybciej niż by ta kobieta zdążyła pomyśleć
Jeśli ksiądz chciałby jej pomóc to mógłby np ogłosić z ambony, że kobieta szuka pracy – może ktoś z parafian mógłby ją zatrudnić? Albo niech weźmie gazety z ogłoszeniami i jej tą pracę sam znajdzie. Mógłby ją np powozić na rozmowy kwalifikacyjne i to też byłaby bezinteresowna pomoc bliźniemu. A nie finansuje utrzymanie (prawdopodobnie) zdrowej osobie w wieku produkcyjnym.
Cytat:
Napisane przez _vixen_
Już widzę te tłumy bezrobotnych rwące się do pracy w kamieniołomach
Stary 2012-03-22, 09:20   #89
tequila_77
Wtajemniczenie

Cytat:
W tym momencie to już się czepiasz
zawsze można to rozwiązać. część kamieniołomów przeznaczyć na prace dla więźniów, a cześć dla tych bezrobotnych co na pewno, ale to na pewno polecieliby jak na skrzydłach pracować w kamieniołomach.

Never give up.
There is no such thing as an ending.
Just a new beginning!
roweeerrrr
tequila_77 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-03-22, 09:25   #90
dawidowskasia
Zakorzenienie

Cytat:
napisałaś: A ja nie wiem ile jest składek z tzw tacy i nie wiem na co są przeznaczone (post 74).
zgoda,źle się wyraziłam
Cytat:
Ja o tym pisałam i tak właśnie uważam. Tzn jakieś jednostki może i by zrozumiały, ale sporo osób by się wkurzyło. Jasne, takie pomaganie jest bardzo chrześcijańskie, ale kogo na nie stać dzisiaj? Jest multum innych, potrzebujących osób. Zresztą jak to wygląda: ksiądz utrzymuje za free (tzn z tacy) samotną kobietę..? plotki i domyśły we wsi zaczęłyby się szybciej niż by ta kobieta zdążyła pomyśleć
Jeśli ksiądz chciałby jej pomóc to mógłby np ogłosić z ambony, że kobieta szuka pracy – może ktoś z parafian mógłby ją zatrudnić? Albo niech weźmie gazety z ogłoszeniami i jej tą pracę sam znajdzie. Mógłby ją np powozić na rozmowy kwalifikacyjne i to też byłaby bezinteresowna pomoc bliźniemu. A nie finansuje utrzymanie (prawdopodobnie) zdrowej osobie w wieku produkcyjnym.
podkreślone - dobry pomysł
Z drugiej strony kto musiałby o tym wiedzieć? albo moga ją wysłać do gotowania w jadłodajni dla bezdomnych, sprzatania u chorych a u siebie niech zakasują rękawki i po sprawie.
Ilu tam ich jest na plebanii? W gdańsku około 20. Niech se dyżury rozpiszą i gotują na przemian
Czym tacy zajęci?

PS Z pozytywów- był (z 10 lat temu) u mojej babci ksiądz po kolędzie. Zobaczył,ze religijna, porozmawiali sobie etc. Babcia wyciągnęła kopertę ,żeby mu wręczyć(powiedziała,ze daje malutko bo nie ma).
Ksiądz nie wziął (!!!) , wyciągnął z płaszcza 400 zł i dał jej,zeby sobie kupiła coś na święta
Cytat:
Już widzę te tłumy bezrobotnych rwące się do pracy w kamieniołomach
za najniższą...
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Forum plotkowe

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości