Nasze Codzienne Jadłospisy XVI - Strona 87 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Zdrowie i Medycyna > Dietetyka

Notka

Dietetyka Miejsce dla osób, które są na diecie. Rozmawiamy o zdrowym odżywianiu. Uwaga! Wyznacznikiem jest kaloryczność dobowa diet - muszą one mieć ponad 1000 kcal.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2012-03-22, 18:13   #2581
nikol12
Rozeznanie

Dot.: Nasze Codzienne Jadłospisy XVI

Cytat:
Napisane przez Ervisha Pokaż wiadomość
Nie jest źle. Moim zdaniem ładnie.... Długo byłaś poza domem i nie głodziłaś sie. Jadłaś ładnie
to dobrze aczkolwiek nie lubię jeść tak w biegu - wolę na spokojnie ale wiadomo zdarzają się takie dni
Stary 2012-03-22, 18:19   #2582
aniolbezskrzydel89
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez aniolbezskrzydel89 Pokaż wiadomość
U
I
omlet biszkoptowy (2 jajka, 2 łychy mąki pełnoziarnistej, łyżeczka cukru) z jogurtem naturalnym i dżemem; 1/2 jabłka (siostra nie zdążyła zjeść, to wszamałam ), inka z mlekiem
~30 minut Insanity Workout
II 70g kaszy gryczanej, smażona na łyżeczce oleju pierś kury z pieczarkami w sosie beszamelowym
III grapefruit, tost z masłem orzechowym i startą kostką czekolady, filiżanka zbożowej z mlekiem, trochę później marchew maczana w jogurcie z cynamonem
IV kubek gęstego barszczu, podwójny tost z chleba wieloziarnistego z szynką, żółtym serem i keczupem.
Podbijam i dzisiejszy:
I
grapefruit, pełnoziarniste orkiszowe naleśniki:
- z twarożkiem, gorzką czekoladą i kawałkami orzechów ziemnych
- z truskawkowym dżemem
obsypane cukrem pudrem
~30 minut Insanity Workout
II 50g brązowego ryżu, gulasz ze schabu, glazurowana marchewka
III duże jabłko, tost (ser, szynka, ketchup), kawa z mlekiem i kilkanaście paluszków słonych (wróciłam późno od lekarza i na szybko zrobiłam cokolwiek)
IV sałatka: różyczki brokuła, pomidor, ser feta, czosnkowy dressing z jogurtu, majonezu, przypraw

Aparatka
20.12.2012 - góra
21.03.2013 - dół + wyciągi

Edytowane przez aniolbezskrzydel89
Czas edycji: 2012-03-22 o 18:20
aniolbezskrzydel89 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-03-22, 18:22   #2583
Bloody_
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez anpapi Pokaż wiadomość
dzisiejsze U:
ABS
przed Ś: woda z cytryną, 1/4 grejpfruta, chlust mleka z garstką mieszanki płatków ok.
Ś: płatki ryżowe z jogurtem/żurawiną/serkiem wiejskim/twarogiem/dżemem (wszystkiego po trochu) + czerwona herbata smaczny mix.
IIŚ: jabłko, kiwi, 2 wafle ryżowe - 1 z domowym masłem kokosowym/migdałowym, 2 z jogurtem, dżemem, serkiem wiejskim pyycha. jak robisz to masło kokosowe? ja kiedyś próbowałam zrobić i mi nie wyszło.
O: trochę zalewajki w oczekiwaniu na domową pizzę na pełnoziarnistym spodzie z chudą szynką, parowanym kurczakiem, kukurydzą, brokułami, cebulką i pieczarkami herbata zielona domowa pizza- mniam. muszę kiedyś sobie zrobić.
1h zumby
K: 1/2 opakowania tuńczyka z ogórkiem konserwowym, połową jajka, odrobiną kukurydzy (połówki dlatego, że sałatka została z wczoraj) + herbata zielona a tutaj za malutko! szczególnie, że nie ma podwieczorku i do tego godzina intensywnych (chyba ) ćwiczeń.

jak to się prezentuje? bardzo proszę o ocenę
K:
jw.

Moje UTRZYMANIE:

1. Owsianka z 5 łyżek płatków z całym serkiem wiejskim, startą skórką z pomarańczy, aromatem waniliowym, cynamonem, bananem, kiwi, orzechami włoskimi i miodem

2. Kanapka składana z 1 dużej owalnej kromki chleba mieszanego ze śmietankowym serkiem kanapkowym, sałatą, szynką drobiową i ogórkiem; jabłko

3. Pełnoziarnisty makaron penne z duszonym na maśle szpinakiem z czosnkiem i serem feta, podane z kleksem jogurtu greckiego

4. Pasek gorzkiej czekolady; pomarańcza; kawa zbożowa z mlekiem

5. Będzie: Sałatka z kuskusu, 1/2 puszki tuńczyka wsw, jajka na twardo, ogórka kiszonego, pora, mrożonego groszku i czerwonej fasolki, natki pietruszki i jogurtu greckiego
I am the captain of my soul.

Bloody_ jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-03-22, 18:23   #2584
Ervisha
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez olik187 Pokaż wiadomość
a gdzie można taką dostać?
Ja kupuje w Delikatesach Centrum po 1,99 zł na promocji (jakis czas temu była na promocji w tym sklepie po 2.29zł), ale u siebie widziałam tez w Stokrotce czy piekarni. Poszukaj w marketach i osiedlowych sklepach Mówię Ci jest pyszna. Pudełeczko 150 gram idelnie na jedne raz do pieczywa Jak napisał producent " Sałatka grecka z pomidorami i oliwkami to połączenie smaku soczystych pomidorów, sera feta oraz charakterystycznych dla kuchni śródziemnomorskiej warzyw, takich jak czerwona papryka i czarne oliwki. Aromat bogatej w witaminy i sole mineralne cebuli zrównoważono dodatkiem ogórków konserwowych. Sałatka nadaje się jako dodatek do kanapek świetnie sprawdza się również jako przekąska."

Oczywiście z tej firmy są jeszcze śledziowe, z kurczakiem, z tuńczykiem, wędzonym pstrągiem, łososiem, paluszkami surimi i ananasem, z brokułami, jajkiem, kukurydza, białą kapustą, z szynką, z szynką i chrzanem jednak według mnie grecka z pomidorami i oliwkami najlepsza. Więcej sałatek znajdziesz na stronie producenta.
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg b_3a3f9ae116d8a67d57896c06e7b88b7a.jpg (71,5 KB, 27 załadowań)

Książki potrzebują nowego domu

Edytowane przez Ervisha
Czas edycji: 2012-03-22 o 18:34
Ervisha jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-03-22, 18:24   #2585
Ervisha
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Bloody_ Pokaż wiadomość
jw.

Moje UTRZYMANIE:

1. Owsianka z 5 łyżek płatków z całym serkiem wiejskim, startą skórką z pomarańczy, aromatem waniliowym, cynamonem, bananem, kiwi, orzechami włoskimi i miodem

2. Kanapka składana z 1 dużej owalnej kromki chleba mieszanego ze śmietankowym serkiem kanapkowym, sałatą, szynką drobiową i ogórkiem; jabłko

3. Pełnoziarnisty makaron penne z duszonym na maśle szpinakiem z czosnkiem i serem feta, podane z kleksem jogurtu greckiego makaron ze szpinakiem

5. Będzie: Sałatka z kuskusu, 1/2 puszki tuńczyka wsw, jajka na twardo, ogórka kiszonego, pora, mrożonego groszku i czerwonej fasolki, natki pietruszki i jogurtu greckiego
Podoba mi się tylko 4 jakaś skromna

Edytowane przez Ervisha
Czas edycji: 2012-03-22 o 18:27
Stary 2012-03-22, 18:50   #2586
Bloody_
Rozeznanie

Cytat:
Podoba mi się tylko 4 jakaś skromna
Aj, no wiem, że podwieczorek nie za duży, ale porcja obiadowa była naprawdę porządna i jakoś nie byłam specjalnie głodna.

Dzięki za spojrzenie.

A tak w ogóle to Twoje jadłospisy zawsze są bardzo smaczne i wartościowe. A dzisiejszy to już w ogóle pożarłabym w całości.
I am the captain of my soul.

Bloody_ jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-03-22, 19:05   #2587
Ervisha
Zakorzenienie

Cytat:
Aj, no wiem, że podwieczorek nie za duży, ale porcja obiadowa była naprawdę porządna i jakoś nie byłam specjalnie głodna.

Dzięki za spojrzenie.

A tak w ogóle to Twoje jadłospisy zawsze są bardzo smaczne i wartościowe. A dzisiejszy to już w ogóle pożarłabym w całości.
Dziękuję to bardzo miłe I nie ma sparawy.. Będę zerkać na Twoje menu z przyjemnością

Stary 2012-03-22, 19:31   #2588
Miikiii
BAN stały

Cytat:
Napisane przez nikol12 Pokaż wiadomość
jak zwykle pysznie
ja dzisiaj cały dzień w biegu niestety i moje U prezentuje się tak :
śniadanie : micha owsianki z otrębami na mleku z kakao i jabłkiem, 2 wafle ryżowe z dżemem
Poza domem : - 2 kromki razowca z masłem i żółtym serem
- bułka z ziarnami i serkiem kanapkowym
- duży jogurt naturalny do picia - 400g ( ten z Menu B )
- jabłko
Obiad : talerz zupy kapuśniak z dużą ilością warzyw, 2 kotlety słoneczne ( zajęły tak ponad 1/4 talerza obiadowego ) i duża tarta marchew
Deser : kubas cappucino i kiwi
Potem będzie : serek wiejski i kawa zbożowa ( bo dopiero zjadłam obiad )
eee.... nie podoba mi się
jakie to są kotlety słoneczne?
Miikiii jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-03-22, 19:33   #2589
nikol12
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez Miikiii Pokaż wiadomość
jakie to są kotlety słoneczne?
robione w samym jajku - bez bułki tartej. Polecam - pyszne ! delikatne i o wiele zdrowsze niż tradycyjne

Edytowane przez nikol12
Czas edycji: 2012-03-22 o 19:35
nikol12 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-03-22, 19:41   #2590
blax5
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez blax5 Pokaż wiadomość
U:
I. płatki owsiane (4 łyżki) z połową kostki chudego twarogu, kakao, miodem, pomarańczą i orzechami laskowymi
II. pojemniczek kaszy jęczmiennej z podsmażonym kurczakiem, papryką, pestkami dyni i odrobiną soku z cytryny
+jabłko
III. ryż z karkówką pieczoną z czerwoną kapustą
IV. miseczka budyniu waniliowego, słodka bułeczka cynamonowa
podbijam i dodaje kolejne U:
I. płatki owsiane z połową kostki twarogu, duszone jabłko, rodzynki, cynamon i garść orzechów laskowych
II. parę łyżek kaszy jęczmiennej z podsmażonym kurczakiem, ogórkiem i pomidorem
+banan
III. zapiekanka makaronowa z brokułami i marchewką
IV. omlet kakaowy z jogurtem naturalnym i suszonymi bananami

może teraz ktoś zerknie?
blax5 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-03-22, 19:53   #2591
Kimmi
Raczkowanie

R:

Śniadanie: jajecznica z 2 jajek z szynką + kromka pełnoziarnistego pieczywa, kilka truskawek

Obiad: rosół z makaronem pełnoziarnistym

Kolacja: jogurt naturalny z wkrojonymi pomidorkami koktajlowymi, ogórkami konserwowymi, wędliną i czosnkiem

W ciągu dnia kawa z mlekiem, zielona herbata + dużo wody
Kimmi jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-03-22, 19:54   #2592
Miikiii
BAN stały

Cytat:
robione w samym jajku - bez bułki tartej. Polecam - pyszne ! delikatne i o wiele zdrowsze niż tradycyjne
spobuje,ale nie wiem czy uda mi sie przelamac ;d
Miikiii jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-03-22, 19:56   #2593
zielona_zabcia
Rozeznanie

U;

I.kasza gryczana na mleku z masłem, solą, cukrem bananem i wiórkami kokosowymi;
szkoła (1,5h gry w nogę)
II.długa bułka z sezamem, z masłem, serem żółtym pomidorem kiełkami słonecznika i papryką;
III.domowa sałatka brokułowa ;brokuły, jabłko, czerwona cebula,papryka,korniszony
2 jaja ugotowane na twardo, kilka łyżek kukurydzy,kilka gałązek natki pietruszki,ząbek czosnku z sosem; 2 łyżki jogurtu i majonezu,
łyżeczka musztardy z całymi ziarnami gorczycy, cukier, sól, pieprz

IV.banan, drożdżówka z serem, makiem i lukrem, jogurt brzoskwinia-ananas-mango pitny, miami
2h basen (bardzo intensywny trening)
V.przed chwilą; dwa wafle ryżowe z masłem orzechowym i dżemem w oczekiwaniu na makaron;
makaron z wędzonym pstrągiem 150g, pesto, i parmezanem; zbożówka na mleku z miodem, i duża miseczka mieszanki bakalii jak w śniadaniu(rodzynki, żurawina, morele śliwki, czipsy bananowe, ananas, kokos itp)

zaręczona 30.03.2012
mama maleńkiego Miłoszka 17.07.2012
niedługo żona
niedługo matura
wygrałam swoje życie !
zielona_zabcia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-03-22, 20:16   #2594
gosinek13
Raczkowanie

Moje chyba nie do końca udane P Zobaczy ktoś

Ś: omlet z szynką i serem ( 2 jajka , troszke mleka, cebulka,4 plastry szynki gotowanej, 2 plastry sera gouda, smażony na maśle ) kromka chleba wielozbożowego ; herbata z miodem i cytryną

IIŚ: i tu kiepsko bo nic nie jadłam tylko wypiłam 300 ml nutridrnka czyli w sumie 450 kcal

O: 2 chochle barszczu zabielanego śmietaną , ziemniaki , klops w sosie słodko kwaśnym , marchewka z groszkiem , ogórki konserwowe , dwie szklanki soku jabłko-wiśnia

P: jogurt naturalny (180g) , banan , owoce z puszki ( koktajl tropikalny), herbata z miodem i cytryną

K: bułka włoska , pół z serkiem twój smak , pól z szynką , ogórkiem , sałatą i pomidorem , 200 ml mleka 2% z miodem

I jak ? I mam takie pytanie . Czy zamiast 2 śniadania moge wypić 2 nutridrinki ? Łatwiej mi coś pić niż jeść w szkole . Co o tym myślicie ?
gosinek13 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-03-22, 20:39   #2595
Milka1224
Rozeznanie

Dzisiejsze U

I duża miseczka twarożku z rzodkiewkami, szczypiorem, papryką, sosem chilli + maca razowa, duża czarna kawa

II cały homo naturalny, do tego sporo musli (mieszanka: owsiane, orkiszowe, jęczmienne, żytnie, ryżowe, słonecznik, pestki dyni, sezam, nerkowce, orzeszki sojowe, suszone jabłka, daktyle, figi, ananas itp) + garść pecanów i kilka suszonych śliwek
jabłko

III łosoś pieczony w płatkach papryki podany z puree z batatów, zielonego groszku i kolorowego pieprzu
po: inka karmelowa

IV sałatka na ciepło - brukselka, kiełki, kawałki kurczaka pieczonego w kurkumie, posypana prażonymi pestkami dyni

Edytowane przez Milka1224
Czas edycji: 2012-03-22 o 20:49
Milka1224 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-03-22, 21:00   #2596
Poa alpina
Zadomowienie

Wieki mnie tu nie było. Z ciekawości wklejam dzisiejszy jadłospis . To ma być utrzymanie, choć nie mam zielonego pojęcia ile teraz ważę, gdyż wagę kilka dobrych miesięcy temu wywaliłam na strych .
Uwagi: Waflami ryżowymi zastępuję pieczywo (i nie zmienię tego ), a kabanosa lubię zjeść od czasu do czasu.

Śniadanie (6:00)
* kabanos wieprzowo-wołowy na ciepło z ketchupem
* 3 wafle ryżowe wieloziarniste z serami pleśniowymi (camembert z chili, camembert z ziołami prowansalskimi, topiony lazur), pomidorem i czarnymi oliwkami
* grejpfrut czerwony

II Śniadanie (11:00)
* kostka twarogu chudego z wkrojoną gruszką; orzechami włoskimi i arachidowymi, kakao naturalnym, miodem wielokwiatowym, imbirem, cynamonem, pałeczkami wielozbożowymi i poduszeczkami cynamonowymi z nadzieniem orzechowym

Obiad (16:30)
* duże dzwonko z łososia gotowane na parze, ze szpinakiem i 60 g brązowego ryżu

Kolacja (20:30)
* 2 wafle ryżowe wieloziarniste z wędliną z indyka, pomidorem i plastrami serka twarogowego z mascarpone (cebulka szalotka z ziołami, papryka i pomidor z bazylią)

Do picia: woda, 2x zielona herbata, 2x czarna kawa, herbata owocowa, herbata ziołowa.

Edytowane przez Poa alpina
Czas edycji: 2012-03-22 o 21:03
Poa alpina jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-03-22, 21:08   #2597
ewelajnek
Raczkowanie

Proszę dziewczyny o ocenę dzisiejszego U

śniadanie: serek wiejski ze szczypiorkiem, bułka sojowa z serkiem topionym i rzodkiewką, jabłko
2 śniadanie: jabłko, jogurt pitny truskawkowy 250 g
obiad: pół woreczka białego ryżu, jogurt naturalny 180g, truskawki, łyżka cukru
1h ABT
banan, serek wiejski, gruszka
kolacja: szklanka mleka, 50 g kaszy manny
teraz chrupię marchewki

I jak dzisiaj?

---------- Dopisano o 21:08 ---------- Poprzedni post napisano o 21:01 ----------

Cytat:
Napisane przez Kimmi Pokaż wiadomość
R:

Śniadanie: jajecznica z 2 jajek z szynką + kromka pełnoziarnistego pieczywa, kilka truskawek

Obiad: rosół z makaronem pełnoziarnistym

Kolacja: jogurt naturalny z wkrojonymi pomidorkami koktajlowymi, ogórkami konserwowymi, wędliną i czosnkiem

W ciągu dnia kawa z mlekiem, zielona herbata + dużo wody
Moim zdaniem troszkę mało ;/ organizm zacznie magazynować. powinnaś dodać chociaż drugie śniadanie, jakąś sałatkę czy coś. No i tłuszcz, w końcu potrzebny jest do życia.
ewelajnek jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-03-22, 21:34   #2598
Wyrak
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez endecja Pokaż wiadomość
w między czasie były ćwiczenia na brzuch, rano rozciąganie plus 6 weidera, popołudniu kilka serii brzuszków na dolne partię mięśni.

Jeszcze raz bardzo proszę o ocenę, i konstruktywną krytykę, gdyż zdaję sobie sprawę, iż są błędy.
Pal licho zarcie, co Ci ten biedny brzuch zrobil, ze mu chcesz robic kuku ?

Cytat:
Napisane przez riddle92 Pokaż wiadomość
Okej, on pisze o jedzeniu owoców a wykluczeniu innych węgli, ale ktokolwiek inny uważa zupełnie odwrotnie, czy to powoduje, że komentarz tej drugiej osoby nie ma konkretnej wartości?
Berardi ma po prostu x lat praktyki i odpowiednie wyksztalcenie. Sila rzeczy, jego zalecenia, a komentarze kogos z forum maja inny kaliber.
Tym bardziej, ze ja swoje wiem

Cytat:
zalecałam, bo nie wspominales, ze chcesz uciac węgle odkad od tym wspomniales, to owoce wydaja sie byc bez sensu
Bez obrazy, ale powaznie to piszesz?

Jesli wytniesz te produkty, o ktorych przedtem pisalem, to sila rzeczy, ilosc spozywanych dziennie weglowodanow spadnie na leb na szyje. Nawet, jesli tych owocow sie bedzie jadlo wiecej, to ilosc wegli w diecie jest duzo mniejsza, sila rzeczy - wegle uciete.

Cytat:
jasne, że sie utnie, tylko jaki to ma sens, lepiej nie zjeść owoców a zjeść ten chleb razowy czy ryż brązowy, można się najeść na dłużej chociażby... i nie wiem czy takie bez sensu, bo jak wyrzucisz z diety wolowine, wieprzowine i indyka, ale bedziesz jesc kurczaka to nie bedziesz w pelni wegetarianinem
Oczywiscie, ze ma sens. Pisanie, ze lepiej zjesc chleb, to, bez obrazy - absolutna bzdura. Nie ma zadnego powodu, dla ktorego w ludzkiej diecie musi byc chleb. Jest natomiast wiele powodow, dla ktorych powinny byc owoce - witaminy i mikroskladniki w nich obecne.

Nie mowiac o tym, ze te pieczywo czy ryz beda mialy zdecydowanie wyzszy ladunek glikemiczny niz praktycznie jakikolwiek owoc

Cytat:
w miedzyczasie tez zabijali się z powodu wyznania, skladali w ofierze części zwierząt i zabijali niezdolne dzieci, to dosyc slaby argument
Cytat:
Zanim poprosisz o komentarze naucz się, że jest wiele opinii na tym świecie na różne tematy, a ironizowanie, tylko dlatego, że powiedzialam coś, co ja uwazam za sluszne, a czego i tak nie zastosujesz, bo wiesz swoje dobrze, nie jest na miejscu.
Bez obrazy, ale co z tego, ze jest wiele opinii, skoro masa z nich jest praktycznie bezwartosciowa. Przyklad - Twoja opinia o diecie paleolitu. W zaden sposob nie odnosci sie do charakterystki tej diety, ani stopnia przystosowania biologicznego ludzi do danych diet. Jeszcze piszesz, ze przytoczenie diety paleo to slaby argument, choc do samej diety nijak sie nie odnosisz

Cytat:
Napisane przez Bellamy Pokaż wiadomość
Wyrak, poczytaj o fruktozie i nadmiarze owoców. Już lepiej zamień te swoje owoce na warzywa, a zjedz konkretny ryż czy makaron razowy przed/po treningu... Tak mi się wydaje, w ogóle to nie wiem po co piszesz, przecież sam wiesz lepiej..
Jakim znowuz nadmiarze? Ludziom juz troche chyba w glowach niektore fakty mieszaja. Owoce sa nagle be, bo to cukry proste, choc nie wiem, jak z owocami trzeba przesadzac, zeby mialo to negatywne skutki
Ja wiem najlepiej? Ja to wiem gucio, Berardi troche wie. Najlepiej, to wie jakies 99% okresu czasu gdy ludzie sa na ziemi i tak jedli

Cytat:
Piszesz o diecie paleo ?
Tak, tylko, ze w moim przypadku, to nie jest per se paleo, tylko - w strone paleo, tj. miesko, warzywa, owoce, orzechy, unikanie nadmiaru wegli i produktow przetworzonych.

Co nie zmienia faktu, ze w mojej diecie sa produkty, w paleo nieobecne (np. kawa czy mleko).

Myslisz, ze mu sie podobasz? Czyli rzecz o nadinterpretacji: https://wizaz.pl/forum/blog.php?b=2437

OCZY (patrz av) cisna mi na MOZG. Prosze wez to pod uwage przy czytaniu moich postow.
Wyrak jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-03-22, 21:53   #2599
Bellamy
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez Wyrak Pokaż wiadomość
Jakim znowuz nadmiarze? Ludziom juz troche chyba w glowach niektore fakty mieszaja. Owoce sa nagle be, bo to cukry proste, choc nie wiem, jak z owocami trzeba przesadzac, zeby mialo to negatywne skutki
Ja wiem najlepiej? Ja to wiem gucio, Berardi troche wie. Najlepiej, to wie jakies 99% okresu czasu gdy ludzie sa na ziemi i tak jedli
a ile jesz tych owoców w ciągu dnia? nie wiem, jak na ciebie, ale na mnie dzienna porcja owoców większa niż trzy porcje powoduje m.in. problemy z cerą, większą chęć na słodkie, brzuszne dolegliwości.. a i nijak się tym najesz, jako źródło węgli wydaje mi się ok, ale owoce przed/po treningu (trenujesz?) nie - chyba że zjadłbyś ze 3 banany a już od dawna nie jestem na redukcji. jeśli jesteś, to uważaj na nie i lepiej je zastąpić warzywami taka tylko rada, ale na każdego działa co innego.. ja nie stosuję żadnych dunkunów, paleo, bla bla bla..

moje U żeby nie było OT'a :
I owsianka z otrębami, duszono-pieczonym jabłkiem z cynamonem, serkiem wiejskim, wiórkami kokosowymi i parę śliwek suszonych
II podwójna kanapka z masłem, 4plastrami polędwicy, warzywami; sałatka z kus-kusem i dodatkami
III zupa z ciecierzycy i pomidorów; na deser: muffina z kaszy manny
IV kebab domowy z kurczakiem
V sałatka grecka, mandarynka
Stary 2012-03-22, 21:59   #2600
riddle92
Zadomowienie

GG do riddle92

bezwartosciowa moze byc zarowno moja opinia, jak i Twoja, jak i kogokolwiek u kogo sobie przeczytałeś jakieś mądrości. Nie zamierzam dyskutować z kimś kto ironizuje, obraża, i mówi, że moja opinia jest bez sensu, tylko dlatego że jego jest najlepsza, i w ogole nie ma innej. Przykład?
"Bez obrazy, ale powaznie to piszesz?" <tak, a Ty powaznie wierzysz akurat w opinie jednego goscia, że owoce cacy, ale ryż brązowy be?

"Oczywiscie, ze ma sens. Pisanie, ze lepiej zjesc chleb, to, bez obrazy - absolutna bzdura. Nie ma zadnego powodu, dla ktorego w ludzkiej diecie musi byc chleb. Jest natomiast wiele powodow, dla ktorych powinny byc owoce - witaminy i mikroskladniki w nich obecne." < absolutną bzdurą może być dla mnie rezygnowanie z węglowodanów złożonych, a jedzenie tylko i wyłącznie prostych

Bez obrazy, ale co z tego, ze jest wiele opinii, skoro masa z nich jest praktycznie bezwartosciowa. Przyklad - Twoja opinia o diecie paleolitu. W zaden sposob nie odnosci sie do charakterystki tej diety, ani stopnia przystosowania biologicznego ludzi do danych diet. Jeszcze piszesz, ze przytoczenie diety paleo to slaby argument, choc do samej diety nijak sie nie odnosisz <widzę, że nie do końca zrozumiałeś. Po prostu, ludzie robili wiele różnych rzeczy w międzyczasie, jedli różne dziwne rzeczy i wiele różnych rzeczy uznawali za zdrowe (że wspomnę np o "oczyszczaniu mózgu" w trakcie bolu glowy). To nie oznacza, że tylko Twoja opinia jest wartościowa, a inne nie. Zresztą... po co pytasz, skoro wszystko co napisze ktos inny, (kto np nie uznaje zastąpienia węgli zlozonych owocami), jest BEZWARTOSCIOWE, bo mądre jest tylko to co powiedział doktor Y?

EDIT:
Zapytam inaczej, czy jest jakas odpowiedz której byś nie zanegował i uznał za przydatną? Bo nie do konca widzę sens pytania tutaj o opinie na temat swojego jadlospisu, skoro wie się najlepiej.

Edytowane przez riddle92
Czas edycji: 2012-03-22 o 22:03
riddle92 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-03-22, 22:03   #2601
Wyrak
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Bellamy Pokaż wiadomość
a ile jesz tych owoców w ciągu dnia? nie wiem, jak na ciebie, ale na mnie dzienna porcja owoców większa niż trzy porcje powoduje m.in. problemy z cerą, większą chęć na słodkie, brzuszne dolegliwości.. a i nijak się tym najesz, jako źródło węgli wydaje mi się ok, ale owoce przed/po treningu (trenujesz?) nie - chyba że zjadłbyś ze 3 banany a już od dawna nie jestem na redukcji. jeśli jesteś, to uważaj na nie i lepiej je zastąpić warzywami taka tylko rada, ale na każdego działa co innego.. ja nie stosuję żadnych dunkunów, paleo, bla bla bla..
Roznie, srednio kilka sztuk roznych.
Pewnie, ze sie nie najesz, ale w zadnym wypadku nie ma to byc znaczace zrodlo energii. Ogolnie sie weglami niespecjalnie najesz
Owoce odpadaja przy posilkach okolotreningowych w ogole.
Nie musze uwazac na nie, bo uwazam na wszystko inne z weglami

Bez obrazy, ale pisanie o jakiejs wymyslonej diecie w jednym zdaniu z podstawowa dieta ludzi, jakby to bylo jedno i to samo, to jakis absurd

Twoje U - ile tam bylo bialka i tluszczu?

Myslisz, ze mu sie podobasz? Czyli rzecz o nadinterpretacji: https://wizaz.pl/forum/blog.php?b=2437

OCZY (patrz av) cisna mi na MOZG. Prosze wez to pod uwage przy czytaniu moich postow.
Stary 2012-03-22, 22:10   #2602
Bellamy
Zadomowienie

a u Ciebie ile było węgli złożonych? jem białko zgodnie ze swoją normą i nie zamierzam tego zmieniać, bo czuję się dobrze. tłuszczy dzisiaj nie mam, bo zabrakło mi kasy nawet na małą rybkę, o orzechach nie wspominając. okej, kończę, bo Pan Wiedzący Wszystko nadszedł.
Stary 2012-03-22, 22:46   #2603
Wyrak
Zakorzenienie

Jakaz reakcja

Swoja droga: Ty nie masz nawet pojecia, co to chocby jest dieta paleo, sama ustalasz sobie normy bialka, ot tak, ale czujesz sie na silach do komentowania co powinienem, badz nie miec w jadlospisie, zeby na koncu dodac jakis trollowaty tekst. Urocze.

Wyluzowanie zalecam, po prostu zadalem pytanie do podanego jadlospisu i tyle

Stary 2012-03-22, 22:59   #2604
satyavati
Przyczajenie

Cytat:
Napisane przez satyavati Pokaż wiadomość
Witam, ja kiedyś coś tu pisałam. Chciałam dowiedzieć się, czy jem w porządku jak na U (w celu rzeźby), mam w tygodniu 5 h zajęć ze sztangami, body attack i inne cardio, jeżdżę wszędzie na rowerze (górzysty teren) i mam stojącą pracę. BMI w normie, wszystko funkcjonuje ok, ale co zmienić, żeby bardziej "zbić w sobie" ciało.
Moje przykładowe dzisiejsze U:

Śniadanie 6:00
2 kromki pełnoziarniste ciężkie z margaryną (nie lubię masła): jedna z twarogiem, pomidorem i szczypiorem, jedna z 2 plastrami szynki z kurczaka i ogórkiem
sałatka z pekinki, sałaty, czerwonej cebuli, kawałka jabłka i selera, jakieś 30g sera z niebieską pleśnią, 1/2 łyżeczki oleju lnianego, ocet balsamiczny
szklanka maślanki z garstką słonecznika
herbata zielona malinowa
(rower 30 minut, 1h zajęć z TBC, 30 minut z rower z powrotem) - 1 litr wody

II śniadanie 10:00
opakowanie serka wiejskiego Linessa (uwielbiam go, wiem, że to light, ale ma fajną konsystencję),mały banan, 1/2 łyżeczki kakao, 2 łyżki mieszanki płatków
2 marchewki
herbata miętowa

Obiad (13:00)
Zapiekany bakłażan: 1/2 woreczka brązowego ryżu, różne papryki, pieczarki, cebula, 3/4 puszki tuńczyka, plaster mozzarelli
sałatka: garść rukoli, pomidor, parę oliwek, olej lniany
na deser - plaster ananasa i duża kawa z mlekiem

Podwieczorek 15:00
kiwi, ananas, jogurt naturalny 200g, otręby
(rower, praca 15-19)

Kolacja 19:30
Chleb pełnoziarnisty długa kromka z margaryną, pastrami wołowym, pomidorem
Pasztet domowy z soi (jakieś 30g?), parę liści sałaty
herbata rooibos

(Po: zajęcia ze sztangami - 1 h)

Będę w domu ok. 22, co mogłabym zjeść po treningu, pewnie pójdę spać jakąś godziną później? I czy przed nim powinnam zjeść coś innego? Bo na tym się w ogóle nie znam. I czy to jest dużo/mało?
Będę ogromnie wdzięczna za wszelkie uwagi.

Pozdrawiam
podbijam! nikt nie udzieli mi jakichś wskazówek?
satyavati jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-03-22, 23:10   #2605
Bellamy
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez Wyrak Pokaż wiadomość
Jakaz reakcja

Swoja droga: Ty nie masz nawet pojecia, co to chocby jest dieta paleo, sama ustalasz sobie normy bialka, ot tak, ale czujesz sie na silach do komentowania co powinienem, badz nie miec w jadlospisie, zeby na koncu dodac jakis trollowaty tekst. Urocze.

Wyluzowanie zalecam, po prostu zadalem pytanie do podanego jadlospisu i tyle
nie mam pojęcia o diecie paleo, masz racje, i mnie to nie interesuje, mam za to pojęcie na temat innych rzeczy. dałam Ci tylko radę, co na mnie działa i co zostało potwierdzone przez kilku lekarzy, a nawet kosemtyczkę nie zamierzam stosować żadnej od góry przyjętej diety, stosuje to co mi pasuje, co jest zdrowe i zgodne z moimi normami, z czym czuję się dobrze i nie wiem na jakiej podstawie wnioskujesz że sama ustalam sobie ilość białka w diecie, no ludzie. jeśli chudniesz na owocach to rób to dalej, jedz dalej wołowine i wieprzowine, nie zamierzam tego negować chociaż mam na ten temat swoje zdanie.

just stop bitching around
i kropka: .
Stary 2012-03-23, 07:50   #2606
Ervisha
Zakorzenienie

Cytat:
Cytat:
Napisane przez Miikiii Pokaż wiadomość
spobuje,ale nie wiem czy uda mi sie przelamac ;d
Ja polecam kotlety panierowane w płatkach kukurydzianych (jak byłam mała i jeszcze jadłam mięso to takie jadlam i były pyszne )

Cytat:
Napisane przez Milka1224 Pokaż wiadomość
Dzisiejsze U

I duża miseczka twarożku z rzodkiewkami, szczypiorem, papryką, sosem chilli + maca razowa, duża czarna kawa mace kupujesz w sklepie? To z firmy Sonko?

II cały homo naturalny, do tego sporo musli (mieszanka: owsiane, orkiszowe, jęczmienne, żytnie, ryżowe, słonecznik, pestki dyni, sezam, nerkowce, orzeszki sojowe, suszone jabłka, daktyle, figi, ananas itp) + garść pecanów i kilka suszonych śliwek
jabłko sama robiłaś musli? Pyszne połączenie

III łosoś pieczony w płatkach papryki podany z puree z batatów, zielonego groszku i kolorowego pieprzu oddawaj !!!!!!
po: inka karmelowa

IV sałatka na ciepło - brukselka, kiełki, kawałki kurczaka pieczonego w kurkumie, posypana prażonymi pestkami dyni
Mam tylko tyle do powiedzenia (lub pokazania)

Cytat:
Napisane przez zielona_zabcia Pokaż wiadomość
U;

I.kasza gryczana na mleku z masłem, solą, cukrem bananem i wiórkami kokosowymi;
szkoła (1,5h gry w nogę)
II.długa bułka z sezamem, z masłem, serem żółtym pomidorem kiełkami słonecznika i papryką;
III.domowa sałatka brokułowa ;brokuły, jabłko, czerwona cebula,papryka,korniszony
2 jaja ugotowane na twardo, kilka łyżek kukurydzy,kilka gałązek natki pietruszki,ząbek czosnku z sosem; 2 łyżki jogurtu i majonezu,
łyżeczka musztardy z całymi ziarnami gorczycy, cukier, sól, pieprz

IV.banan, drożdżówka z serem, makiem i lukrem, jogurt brzoskwinia-ananas-mango pitny, miami
2h basen (bardzo intensywny trening)
V.przed chwilą; dwa wafle ryżowe z masłem orzechowym i dżemem w oczekiwaniu na makaron;
makaron z wędzonym pstrągiem 150g, pesto, i parmezanem; zbożówka na mleku z miodem, i duża miseczka mieszanki bakalii jak w śniadaniu(rodzynki, żurawina, morele śliwki, czipsy bananowe, ananas, kokos itp)

Fajnie, smacznie, zdrowo i na luzie

Cytat:
Napisane przez gosinek13 Pokaż wiadomość
Moje chyba nie do końca udane P Zobaczy ktoś

Ś: omlet z szynką i serem ( 2 jajka , troszke mleka, cebulka,4 plastry szynki gotowanej, 2 plastry sera gouda, smażony na maśle ) kromka chleba wielozbożowego ; herbata z miodem i cytryną

IIŚ: i tu kiepsko bo nic nie jadłam tylko wypiłam 300 ml nutridrnka czyli w sumie 450 kcal

O: 2 chochle barszczu zabielanego śmietaną , ziemniaki , klops w sosie słodko kwaśnym , marchewka z groszkiem , ogórki konserwowe , dwie szklanki soku jabłko-wiśnia

P: jogurt naturalny (180g) , banan , owoce z puszki ( koktajl tropikalny), herbata z miodem i cytryną

K: bułka włoska , pół z serkiem twój smak , pól z szynką , ogórkiem , sałatą i pomidorem , 200 ml mleka 2% z miodem

I jak ? I mam takie pytanie . Czy zamiast 2 śniadania moge wypić 2 nutridrinki ? Łatwiej mi coś pić niż jeść w szkole . Co o tym myślicie ?
Zawaliłaś tylko II śniadaniem. Co do Twojego pytania to jednak lepiej coś zjeść do nutridrinka. Będzie zdrowiej

Stary 2012-03-23, 08:30   #2607
afryga
Raczkowanie

Redukcja:

woda z cytryną
7:00 owsianka na wodzie z serkiem wiejskim, bananem i łyżką masła orzechowego, kawa z mlekiem
11:00 2 kromki razowca z masełkiem, polędwicą, sałatą, ogórkiem i papryką
14:00 pół kostki twarogu z kilkoma śliwkami suszonymi i orzechami włoskimi, kawa z mlekiem
17:00 potrawka z indyka z warzywami i kaszą gryczaną
1h TBC
20:00 sałatka: pół makreli z sałatą, papryką, pomidorem i ogórkiem, skropiona olejem lnianym

Albo jadłospis jest kiepski, albo po prostu jem za dużo, bo miesiąc temu ważyłam tyle co dziś.
afryga jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-03-23, 08:50   #2608
Szotta
Zakorzenienie

R (wczorajsza)

I- 2 kromki żytniego chleba (bez masła- nigdy nie jadłam z masłem ) z szynką i jajkiem, garść ziaren słonecznika
II- sałatka z kurczaka (kilka małych kawałków kurczaka gotowanego, mix sałat, rzodkiewka, ogórek, otręby owsiane, odrobina jogurtu nat)
III- piersi z kurczaka w sosie ziołowym
IV- omlet z warzywami z patelni (po treningu- bieganie)

1,5L wody, 2 kubki herbaty czerwonej

Zwariowana, zabiegana, zakręcona
.

Edytowane przez Szotta
Czas edycji: 2012-03-23 o 08:52
Szotta jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-03-23, 09:00   #2609
anpapi
Zadomowienie

Cytat:
jw.

Moje UTRZYMANIE:

3. Pełnoziarnisty makaron penne z duszonym na maśle szpinakiem z czosnkiem i serem feta, podane z kleksem jogurtu greckiego

same pyszności, w moim guście szczególnie I i III co do masła kokosowego - ponieważ nie mam blendera to robiłam je w młynku do kawy miksowałam same wiórki, bez dodawania nawet łyżeczki oleju, dosyc długo (z przerwami, żeby nie spalic młynka ), do momentu powstania lekko płynnej mazi. Teraz masełko lekko stwardniało, ale w niczym to nie przeszkadza, bo nadal smakuje tak samo
Stary 2012-03-23, 09:23   #2610
monita01
Zakorzenienie

Witam, moje R na dzis (nie mialam sily, jak to zwykle w piatki, kombinowac nic do pracy):

sniadanie o 7:40 owsianka (pol miski mleka, 4 lyzki platkow, lyzka suszonej zurawiny, pol lyzki rodzynek, lyzka platkow migdalowych) + pomarancz, zielona herbata z mango.

Przegryzka w pracy okolo 11:00: kawa z mlekiem i lyzeczka cukru, jogurt naturalny

II sniadanie/lunch w pracy (13:30 - 14:00): duza ciemna bulka z maslem, salata, grillowana piersia z indyka posmarowana musztada, do tego duzo rzodkiewek

obiad w domu (ok. 17:30) : znow zgrillowana piers z indyka (dwa kotleciki) do tego mieszanka warzyw na cieplo (zielony groszek, marchewka, cebulka, kalafior, cukinia)

Kolacja (okolo 21ej): cos z jajek: omlet z dwoch , albo jedno na miekko + wedzony losos, albo dwa jaka na twardo, do tego pomidor i cebulka

I co myslicie?

Nowe wątki na forum Dietetyka

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości