Mamusie Lipcowo-Sierpniowe 2012 - część VI - Strona 144 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Poczekalnia - będę mamą

Notka

Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2012-03-26, 10:46   #4291
Soleilka
Zakorzenienie

Dot.: Mamusie Lipcowo-Sierpniowe 2012 - część VI

Cytat:
Napisane przez prince_polo Pokaż wiadomość
Ups nie pomyślałam o tym ale chyba nie bo od Kad do niego chodze to jerzem ciągle łysa predzej by tak mógł powiedzieć jak by zobaczył chociaż jednego włoska
To Ty jak dziewica tam idziesz
Mój gin jest mocno owłosiony na rękach, to może moje afro mu nie przeszkadza

Bloguję
Soleilka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-03-26, 10:46   #4292
Paula SHIN
Zakorzenienie

Kocyk polarowy do wozka 2szt. wedlug mnie niepotrzebny. Jesli ktos chce, moze kupic jeden.
Zwykly, gruby koc bedzie ok.
W zimie dobrze jest wozic w kombinezonie (i polarowy koc na pewno sie nie przyda) albo w spiworku, takim do wozka.
Przeciez nie chcemy przegrzewac dziecka.
termoopakowanie tez do wywalenia. Czesto jest na listach, ale tak naprawde sie nie przyda. Chyba ze kupimy takie naprawde dobrej firmy.
Rownie dobrze mozna owinac w pieluchy tetrowe i schowac do torby/plecaka.
Oslonki na piersi - niepotrzebny wydatek, bo nie wiemy czy sie przydadza.
A jakby co to zawsze mozna kupic, sa w sklepach, aptekach, TZ sobie poradzi.
Laktator tez kupujemy w razie "w", ale najlepiej po porodzie.
Te wszystkie poduszki do karmienia tez sa niepotrzebne.
Smoczki wystarcza zwykle, z czasem sie kupuje wieksze, a przeciez kaszki takiemu malemu dziecku nie bedziemy podawac.
sterylizator jest bezuzyteczny. Chyba ze chcemy miec super-sterylne dziecko.
Chyba ze tylko taki do mikrofali, ew. moze byc
pojemniki na porcje mleka tez do wywalenia.
Wystarczy maly sloiczek. Taki w ktorym byl przecier.
Nie trzeba wydawac pieniedzy i mamy kilka zl. w kieszeni
oliwka do wywalenia. Ani to wygodne, ani potrzebne...
Mozna kupic plyn do kapieli z oliwka, np. Nivea. Super sie sprawdza, nawilza cialko. W zupelnosci wystarczy.
Termometr do wody...
Jesli ktos faktycznie potrzebuje to ok. Ja bym to wywalila z listy. Mialam i nawet nie uzywalam.

Bardzo, bardzo, bardzo szczesliwa
Nasze Drugie Dziecko

Paula SHIN jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-03-26, 10:47   #4293
karolka110
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez Soleilka Pokaż wiadomość
Jak mi oddadzą Tesco to spróbuję

a w Tesco jest?? na pewno w Almie....oby w tesco też
Stary 2012-03-26, 10:48   #4294
Soleilka
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Kasik_12 Pokaż wiadomość
u mnie od wczoraj 27 tydzień się zaczął i stawiam soczek
gratulacje

Bloguję
Soleilka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-03-26, 10:48   #4295
Paula SHIN
Zakorzenienie

Cytat:
Paula a co z rampersami? Dopisać je?
Mialam i w sumie nigdy ich nie zalozylam... Wiec ciezko mi powiedziec, ja bym nie wpisywala.

Nasze Drugie Dziecko

Stary 2012-03-26, 10:49   #4296
depoison
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez ajka89 Pokaż wiadomość
Ta Twoja torebka jest cudna! Faceci się nie znają Mój mąż za to nie lubi mnie w długich kardiganach. Twierdzi, ze wyglądam jak batman i mam zakaz noszenia takich, bo to według niego nie jest kobiece
fakt- nie znają się Mój tylko składa ręce do niebios, że nigdy nie kupiłam sobie obuwia typu emu - twierdzi, że trudno wyobrazić sobie brzydszą i mniej kobiecą część garderoby (a że naprawdę nie wszystkie kobiety mają ambicję wyglądania KOBIECO, tego nie rozumie )
Cytat:
Napisane przez karolka110 Pokaż wiadomość
jak mnie szkoda, że bershki w De nie ma....albo Stradivariusa....ale za tydzień jadę do PLa tam oba te sklepy są, i świeżo otwarta Bershka, może coś znajdę....sukienka by się przydała, bo koszulek już mam kilka
też żałuję. W ogóle już mi bokiem wychodzą te wszystkie H&My na każdym rogu. A gdzie Bershka, Camaieu i inne sklepy, które w PL są w każdym centrum handlowym? Tyle dobrego, że w Berlinie otworzyli niedawno Gina Tricot i latem otwierają Primark, zawsze to jakaś alternatywa dla hegemonii H&Mów, C&A i Zar.

Co by tu... Taki ładny dzień, a ja nie mam pomysłu.

Le roi est mort, vive le... reine!

depoison jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-03-26, 10:49   #4297
ewka5891
Zakorzenienie

Witam

kurcze nie spodziewałam się, ze przez 2 dni tyle tutaj stron dojdzie, taka ładna pogoda a Wy przed komputerami??

u nas wczoraj byla rewelacja, cieplutko, slonecznie, po prostu bajka. TZ zabral mnie w nowe fajne miejsce, nad jeziorkiem z miejscem na grilla, piknik, kawke. Super bylo zielen,duzo drzew, pelno ludzi z malymi dziecmi, tez juz chce miec swojego synka przy sobie

teraz musze poczytac co tutaj sie pozmienialo od soboty
ale do tego chyba potrzebuje najpierw kawki

Synek

"Wędrówką jedną życie jest człowieka..."
ewka5891 jest offline Zgłoś do moderatora  

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2012-03-26, 10:50   #4298
branzoletka
Branzoletka

Hej wszystkim
Widze, że weekend na wątku spokojny szkoda mi tylko tych z nas które muszą leżeć
Moja kochana przyjaciółka razem z moim tż zorganizowali mi przyjęcie niespodziankę z okazji urodzinek Byłam bardzo zaskoczona, niczym się nie zdradził. Poprostu pojechaliśmy na spacer i po nim w aucie zawiązał mi oczy mówiąc, że ma jakasa One są jego specjalnością więc se myślę Ojej co znowu(jego jakasy są nieraz głupie) ale na szczęście zawiózł mnie na naszą działkę gdzie na grillu była cała ferajna Poryczałam się ze wzruszenia. Dostałam różne drobiazgi, kosmetyki, słodycze a nawet truskawki Impreza jak zachodziło słońce przeniosła się do nas więc trwała niemal cały dzień Pięknie było

Cytat:
Napisane przez agunia82 Pokaż wiadomość
Mam jeszcze info dla dziewczyn co mają problemy z niedoborami żelaza. Moja siostra kupiła mi w jakimś sklepie zielarskim takie coś co się nazywa eisen liquid (produkcji naturapotheke, sprowadzane z niemiec), to jest w postaci płynnej, jakiś sok z owoców z dodatkiem soku z czerwonych buraków i ziół, co ma suplementować żelazo. I powiem wam, że odkąd to pije ładnie mi się żelazo we krwi poprawiło, co prawda w smaku jest ohydne, ale działa
Dziękuje zapisałam w razie wu

Cytat:
Napisane przez Linka25 Pokaż wiadomość
Dzis mój TŻ po raz pierwszy poczuł kopniaki Ogólnie kopniaki czuję od paru dni (a jestem w 23 tc.) - ruchy takie delikatne czuje od 17 tc. A dziś TŻ poczuł hehe fajnie
Ale super!Też nie umiem się tego doczekać, bo narazie szkraba czuję tylko ja.

Cytat:
Napisane przez phdwao Pokaż wiadomość
kurcze zaczynam czuc kopniaki juz powyżej pępka
Cytat:
Napisane przez pumas Pokaż wiadomość
Ja też czuję kopniaki wysoko
Cytat:
Napisane przez ooolllccciiiaaa Pokaż wiadomość
ja też już nad pępkiem
Łał to już poważnie u was

Cytat:
Napisane przez chce_byc_mama Pokaż wiadomość
hej wpadam sie zameldowac,
Czuje sie srednio, w pracy troche lepiej jakby. Zrobilam sie strasznie marudna i humorzasta, dzisiaj sie poplakalam bo tz mi porysowal buta.... no coz, hormony.
No już się martwiłam o ciebie. Humorki ciążowe wbrew pozorom wkurzają nie tylko naszych tż ale nas też Fajnie, że już masz koniec remontu, daj popatrzeć jak się zmieniło

Cytat:
Napisane przez ooolllccciiiaaa Pokaż wiadomość
miłej niedzieli brzucholki i pamiętajcie o przestawieniu zegarków
Ja jak zwykle zapomniałam więc dziękuje za przypomnienie-przestawiłam

Cytat:
a niewiem czemu. mialam przykry sen, i w ogole ten szpital i wszytsko inne.....
chyba hormony....
Nie dziwie ci się kochana, ze nie masz nastroju Wiosna, słoneczko a ty uziemiona Każdy by się wkurzył...

Cytat:
Napisane przez nadalka Pokaż wiadomość

aaa no i dzisiaj zaczęłam 7 miesiąc

15.10.2014- Leń ćwiczy

27.12.2014.

przepraszam ale pisze z klawiatòry bez polskich znakòw

13.08.12 mój mały cud
branzoletka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-03-26, 10:51   #4299
Paula SHIN
Zakorzenienie

Jeszcze herbatke na laktacje bym wywalila.
Mozna ja kupic po powrocie do domu.
W 3 dobie jest taki nawal, ze naprawde lepiej nie pic tego na poczatku. I bez tego sa super problemy z nawalem...
Za to po 3 dobie jesli ktos ma ochote - jak najbardziej

Nasze Drugie Dziecko

Stary 2012-03-26, 10:52   #4300
prince_polo
Zakorzenienie

Cytat:
WITAM MAMUSIE

Po kilkudniowej mojej nieobecności, ale mam dużo do nadrobienia , o nie .

Prince widzę , że znowu w szpitalu jesteś , bądz dzielna niech cię dobrze przebadają

Aga biedna chora jesteś mnie też przez 2 dni bolało gardło , ale płukałam szałwią i rumiankiem i na szczęście przeszło/

Dziewczyny gratuluję wkraczania w kolejne tygodnie i miesiące , u mnie od wczoraj 27 tydzień się zaczął i stawiam soczek
Od dzisiaj zaczynam liczyć ruchy 2 razy dziennie w ciągu pół godziny aktywności dziecka 5 ruchów

W piątek byłam u znajomej w szpitalu w Bydgoszczy bo urodziła córeczkę przed terminem w 37 tygodniu , okazało się że poszła na wizytę do lekarza i przy okazji słabo czuła ruchy i okazało się ,że mała była owinięta na całym ciele pępowina , na szczęście ominęło szyjkę . Mała urodziła się ważąc 2100 i ma 47 cm O jakie maleństwo , nigdy wcześniej nie widziałam takiego malucha, filmiki nie oddają w rzeczywistości tak małego ciałka , ale jest wszystko ok .
Ojej to rzeczywiście małe! może dlatego właśnie zrypal Mnie o te slabe ruchy?
Cytat:
To Ty jak dziewica tam idziesz
Mój gin jest mocno owłosiony na rękach, to może moje afro mu nie przeszkadza
Bo już mogę się tak czuć. nawet ta główką od usg mi ledwo wchodzi tyle miesięcy bez sexu to co ty myślisz

Ćwiczę
Zapuszczam naturalki!
prince_polo jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-03-26, 10:52   #4301
KarolinaPW
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez depoison Pokaż wiadomość
dzięki Mąż się ze mnie śmieje, że mam torebkę jak żołnierz Wehrmachtu (nosili maski w czymś bardzo podobnym )
Faceci to maja skojarzeniawg mnie ona jest super
Mój mąż tez ma nazwy na niektóre moje torebki, np.na taka miejską coś w tym stylu mówi "torba hydraulika" i w ogóle zapowiedział, że mi ją spali jak będę z nią chodzić
Cytat:
Ta Twoja torebka jest cudna! Faceci się nie znają Mój mąż za to nie lubi mnie w długich kardiganach. Twierdzi, ze wyglądam jak batman i mam zakaz noszenia takich, bo to według niego nie jest kobiece
Mój uważa, ze powinna być odgórna ustawa zakazująca kobietom noszenia spodni alladynek i butów emubo to jest antykobiece
Cytat:
Już jestem na sali Leze sama.
Przyszlam i akurat mój lekarz był i Mnie zauwazyl. więc mówię że jestem mimo że w nocy nie boli to ogólnie boli no i że chyba mam twardnienia w bólem to Mnie opier.dzielil że miałam Lezec a w sobotę widział Mnie z torbami na mieście
to mu mówię że byłam zakupy do szpitala robić skoro miałam tu przyjsc. to się zaczął smiac.
swoją droga nie miałam Lezec tylko wtedy jak boli a nie Mowil by cały czas

podłączył Mnie przed przyjęciem pod ktg bo mówiłam że słabo czuje ruchy od wczoraj to znowu Mnie opierdzielil że nie Przyszlam wczoraj ale Ktg dobre bez skurczy mała się dobrze rusza może dlatego mniej czuje bo ułożyła się posladkowo po podgladnal ją na usg.

teraz mam Lezec i jutro rano usg nerek. zobaczy czy zastój się powiększa jeśli Tak to pomyśli co z tym zrobić bo nie może. a jeśli nie to dobrze.
zlecił dużo badań i ktg 2 razy dziennie. a i dziś mam wypić 3 litry plynow. w ogóle mam dużo pic ale dziś to chyba przed tym usg?
Trzymaj się
Widzisz a jak my Ci mówimy, że masz leżeć to nie słuchasz
Pij dużo
And you’re crying
When you’re by my side
There is no defence
I forget to sense I’m dying"

KarolinaPW jest offline Zgłoś do moderatora  

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2012-03-26, 10:52   #4302
ajka89
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez Paula SHIN Pokaż wiadomość
Kocyk polarowy do wozka 2szt. wedlug mnie niepotrzebny. Jesli ktos chce, moze kupic jeden.
Zwykly, gruby koc bedzie ok.
W zimie dobrze jest wozic w kombinezonie (i polarowy koc na pewno sie nie przyda) albo w spiworku, takim do wozka.
Przeciez nie chcemy przegrzewac dziecka.
termoopakowanie tez do wywalenia. Czesto jest na listach, ale tak naprawde sie nie przyda. Chyba ze kupimy takie naprawde dobrej firmy.
Rownie dobrze mozna owinac w pieluchy tetrowe i schowac do torby/plecaka.
Oslonki na piersi - niepotrzebny wydatek, bo nie wiemy czy sie przydadza.
A jakby co to zawsze mozna kupic, sa w sklepach, aptekach, TZ sobie poradzi.
Laktator tez kupujemy w razie "w", ale najlepiej po porodzie.
Te wszystkie poduszki do karmienia tez sa niepotrzebne.
Smoczki wystarcza zwykle, z czasem sie kupuje wieksze, a przeciez kaszki takiemu malemu dziecku nie bedziemy podawac.
sterylizator jest bezuzyteczny. Chyba ze chcemy miec super-sterylne dziecko.
Chyba ze tylko taki do mikrofali, ew. moze byc
pojemniki na porcje mleka tez do wywalenia.
Wystarczy maly sloiczek. Taki w ktorym byl przecier.
Nie trzeba wydawac pieniedzy i mamy kilka zl. w kieszeni
oliwka do wywalenia. Ani to wygodne, ani potrzebne...
Mozna kupic plyn do kapieli z oliwka, np. Nivea. Super sie sprawdza, nawilza cialko. W zupelnosci wystarczy.
Termometr do wody...
Jesli ktos faktycznie potrzebuje to ok. Ja bym to wywalila z listy. Mialam i nawet nie uzywalam.
Ja dobrze mieć w szeregach doświadczoną mamuśkę
Cytat:
fakt- nie znają się Mój tylko składa ręce do niebios, że nigdy nie kupiłam sobie obuwia typu emu - twierdzi, że trudno wyobrazić sobie brzydszą i mniej kobiecą część garderoby (a że naprawdę nie wszystkie kobiety mają ambicję wyglądania KOBIECO, tego nie rozumie )

też żałuję. W ogóle już mi bokiem wychodzą te wszystkie H&My na każdym rogu. A gdzie Bershka, Camaieu i inne sklepy, które w PL są w każdym centrum handlowym? Tyle dobrego, że w Berlinie otworzyli niedawno Gina Tricot i latem otwierają Primark, zawsze to jakaś alternatywa dla hegemonii H&Mów, C&A i Zar.

Co by tu... Taki ładny dzień, a ja nie mam pomysłu.
O matko, te buty to nawet mnie się osobiście nie podobają. Robią się takie skapciałe po jakimś czasie używanie i to niefajnie wygląda...poza tym ile osób nosi oryginalne...90% to podróbka z Deichmana.
ajka89 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-03-26, 10:53   #4303
Paula SHIN
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez ewka5891 Pokaż wiadomość
Witam

kurcze nie spodziewałam się, ze przez 2 dni tyle tutaj stron dojdzie, taka ładna pogoda a Wy przed komputerami??

u nas wczoraj byla rewelacja, cieplutko, slonecznie, po prostu bajka. TZ zabral mnie w nowe fajne miejsce, nad jeziorkiem z miejscem na grilla, piknik, kawke. Super bylo zielen,duzo drzew, pelno ludzi z malymi dziecmi, tez juz chce miec swojego synka przy sobie

teraz musze poczytac co tutaj sie pozmienialo od soboty
ale do tego chyba potrzebuje najpierw kawki
Mnie tez to zaskoczylo
Wstyd sie przyznac, ale jeszcze nawet nie nadrobilam wszystkiego. Wczoraj wrocilismy po 20, wiec od razu kapiel malego i lulu. Zanim my sobie zjedlismy, odpoczelismy... Ech
Kocham grilla nad jeziorem

Nasze Drugie Dziecko

Stary 2012-03-26, 10:53   #4304
ewka5891
Zakorzenienie

A jeszcze zapomnialam sie pochwalic, od wczoraj jestem w 6 miesiącu ciąży ale sie ciesze

Synek

Stary 2012-03-26, 10:54   #4305
Paula SHIN
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez branzoletka Pokaż wiadomość
Hej wszystkim
Widze, że weekend na wątku spokojny szkoda mi tylko tych z nas które muszą leżeć
Moja kochana przyjaciółka razem z moim tż zorganizowali mi przyjęcie niespodziankę z okazji urodzinek Byłam bardzo zaskoczona, niczym się nie zdradził. Poprostu pojechaliśmy na spacer i po nim w aucie zawiązał mi oczy mówiąc, że ma jakasa One są jego specjalnością więc se myślę Ojej co znowu(jego jakasy są nieraz głupie) ale na szczęście zawiózł mnie na naszą działkę gdzie na grillu była cała ferajna Poryczałam się ze wzruszenia. Dostałam różne drobiazgi, kosmetyki, słodycze a nawet truskawki Impreza jak zachodziło słońce przeniosła się do nas więc trwała niemal cały dzień Pięknie było
Ale super kochany tz
Ja musze cos wymyslec dla mojego, ma w kwietniu urodziny

Nasze Drugie Dziecko

Stary 2012-03-26, 10:54   #4306
ajka89
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez KarolinaPW Pokaż wiadomość
Faceci to maja skojarzeniawg mnie ona jest super
Mój mąż tez ma nazwy na niektóre moje torebki, np.na taka miejską coś w tym stylu mówi "torba hydraulika" i w ogóle zapowiedział, że mi ją spali jak będę z nią chodzić

Mój uważa, ze powinna być odgórna ustawa zakazująca kobietom noszenia spodni alladynek i butów emubo to jest antykobiece

Trzymaj się
Widzisz a jak my Ci mówimy, że masz leżeć to nie słuchasz
Pij dużo
Alladynki akurat są fajne według mnie ale gdzieś kiedyś na internecie widziałam właśnie wypowiedzi facetów co im się najbardziej nie podoba w ubiorze kobiet i były tam właśnie buty emu
Stary 2012-03-26, 10:56   #4307
Paula SHIN
Zakorzenienie

Cytat:
Alladynki akurat są fajne według mnie ale gdzieś kiedyś na internecie widziałam właśnie wypowiedzi facetów co im się najbardziej nie podoba w ubiorze kobiet i były tam właśnie buty emu
Mojemu tez sie nie podobaja te buty. Zreszta alladynki tez, on lubi wszystko, co opina mi tylek

Nasze Drugie Dziecko

Stary 2012-03-26, 10:56   #4308
karolka110
Wtajemniczenie

Cytat:
ja też już znudzona jestem Zara i H&M, znam te półki na pamięć...teraz otworzyli nową zarę u mnie to chociaż pozwiedzam, bo całkiem nowy układ a tak to już tęsknię za polską najprostszą galerią z innymi sklepami....swoją drogą to dziwne, że w PL ciekawsze sklepiki niż tu....
Stary 2012-03-26, 10:57   #4309
Irmusia81
Zakorzenienie

Cytat:
Hej
Wita was chorowitka obudziłam się ze strasznym bólem gardła i głowy teraz po syropie z cebuli i wodzie z miodem i cytryną jest nieco lepiej, ale zobaczymy na jak długo
Biedactwo Kuruj się Kochana

Cytat:
Przyszlam i akurat mój lekarz był i Mnie zauwazyl. więc mówię że jestem mimo że w nocy nie boli to ogólnie boli no i że chyba mam twardnienia w bólem to Mnie opier.dzielil że miałam Lezec a w sobotę widział Mnie z torbami na mieście
to mu mówię że byłam zakupy do szpitala robić skoro miałam tu przyjsc. to się zaczął smiac.

podłączył Mnie przed przyjęciem pod ktg bo mówiłam że słabo czuje ruchy od wczoraj to znowu Mnie opierdzielil że nie Przyszlam wczoraj ale Ktg dobre bez skurczy mała się dobrze rusza może dlatego mniej czuje bo ułożyła się posladkowo po podgladnal ją na usg.

teraz mam Lezec i jutro rano usg nerek. zobaczy czy zastój się powiększa jeśli Tak to pomyśli co z tym zrobić bo nie może. a jeśli nie to dobrze.
zlecił dużo badań i ktg 2 razy dziennie. a i dziś mam wypić 3 litry plynow. w ogóle mam dużo pic ale dziś to chyba przed tym usg?
No to masz dobra opiekę. Zajmą się Tobą, przebadają, pooglądasz i posłuchasz sobie Malutką. Będzie dobrze

Cytat:
Napisane przez Maciejka__ Pokaż wiadomość
A jak czujemy ruchy, ale lżej, to też jest źle? Wczorajsze ruchy w większości były słabsze, ale za to było ich sporo.
.
Myslę, ze to całkiem normalne, że raz czujemy mocniej, a raz słabiej. Bobas się wierci, odwraca. Moja gin mówi, że na obserwowanie tego ile razy i jak dziecko się rusza, mam jeszcze dużo czasu. To się dopiero pod koniec ciąży liczy

Cytat:
Napisane przez Maciejka__ Pokaż wiadomość
Mnie zawsze uczyli, że jabłka regulują pracę jeli niezależnie od tego, jakiego rodzaju są problemy. To przecież błonnik, więc na pewno nie powodują zaparć. Idę po jabłko.
Bez względu na to jaka jest prawda, ja tam nie zamierzam z jabłek rezygnować

Cytat:
Napisane przez Ando Pokaż wiadomość
Wciaz sie zle czuje (od sobotniej nocy mnie cos meczy)
Dzis mam wizuty u gina - moze cos wymysli...
Biedna Trzymam kciuki za wizytę

Cytat:
Co sądzicie o tym?

Dla noworodka

Do spania:
Łóżeczko z materacem
Prześcieradło 3 szt.
Kołdra (ze sztucznym wkładem, naturalne pierze może uczulać)
Poszewka na kołdrę 3 szt.
Kocyk cienki 2 szt.
Kocyk gruby 1 szt
Rożek

Do kąpieli i pielęgnacji:
Wanienka
Termometr do wody
Płyn do kąpieli przeznaczony dla niemowląt
Płatki do przemywania buzi
Sól fizjologiczna do przemywania oczu
Oliwka dla dzieci
Krem pielęgnacyjny dla niemowląt
Ręczniki (mogą, ale nie muszą być z kapturkiem) 3 szt
Miękka szczotka do włosów
Nożyczki lub obcinak do paznokci
Octenistep to przemywania pępuszka
Aspirator Frida do noska

Do przewijania
Przewijak
Ceratka do przewijania poza domem
Mokre chusteczki do przecierania pupy
Pieluszki jednorazowe
Pieluszki tetrowe
Pieluszki flanelowe
Maść chroniąca przed odparzeniami ( np. sudocrem)

Ubranka:
Body bawełniane zapinane w kroku z krótkim rękawem 5-7 szt
Body bawełniane z długim rękawem 4-6 szt
Pajacyki bawełniane 4-6 szt
Bawełniane bluzeczki zapinane z przodu 4-6 szt
Kompleciki 4 szt
Śpioszki 4-6 szt
Skarpetki 4 szt
Czapeczki osłaniające uszy i czoło 4 szt
Kurteczka nie przepuszczająca wiatru
Na zimę kombinezon
Rękawiczki
Niedrapki 3 szt

Na wyjście z domu:
Wózek
Kocyk polarowy do wózka 2 szt
Parasolka przeciw słońcu
Moskitiera na wózek (niezbędna podczas wieczornych spacerów)
Folia przeciwdeszczowa na wózek
Krem ochronny do buzi
Termoopakowanie na butelkę

Do karmienia naturalnego:
Poduszka do karmienia, na której leży dziecko podczas karmienia-pomaga przyjąć dziecku i matce wygodną pozycję
Osłonki na piersi
Wkładki laktacyjne do biustonosza
Laktator elektryczny lub ręczny

Do karmienia butelką:
Butelki najlepiej antykolkowe
Myjka do butelek
Smoczki do butelek o różnej sile przepływu
Sterylizator parowy lub mikrofalowy
Śliniaki

Rzeczy pomocne, ale nie konieczne:
Niania elektroniczna(nie musisz się martwić, że dziecko płacze będąc same w pokoju, a ty go nie słyszysz
Smoczki uspakajające
Chusty do noszenia dziecka
Pojemnik na 3 porcje mleka(wychodząc na spacer nie musimy brać całej puszki wystarczy odmierzyć tylko potrzebne porcje)

Wyprawka do szpitala dla mamy

Niezbędne dokumenty:
dowód tożsamości
ubezpieczenie (karta chipowa – np. na Śląsku)
NIP pracodawcy lub NIP własny (w przypadku prowadzenia własnej działalności gospodarczej)
karta przebiegu ciąży
oryginały wyników badań z okresu ciąży (grupa krwi i Rh, morfologia i badanie moczu, HBS, WR, wyniki badań USG, inne istotne wyniki badań czy konsultacji)

Na czas porodu:
koszula nocna, której nie będzie ci żal ubrudzić
jednorazowa lewatywa, jednorazowa maszynka do golenia (jeśli chcesz, aby wykonano lewatywę i golenie krocza, i jeśli nie zapewnia ich szpital)
pomadka ochronna do ust (wysuszają się podczas oddychania)
woda mineralna niegazowana
zegarek do określania czasu skurczów

Na okres poporodowy:
jednorazowe pieluchy w kształcie podpasek (paczka)
podpaski (przydatne od około czwartego dnia po porodzie)
majtki jednorazowe (ok. sześć sztuk) lub siateczkowe
trzy koszule nocne do karmienia
szlafrok
kapcie (ewentualnie klapki pod prysznic)
dwa biustonosze do karmienia
herbatka ułatwiająca rozwój laktacji, np. Hipp Natal
maść na obolałe brodawki, np. Bepanthen
przybory toaletowe, ręczniki
papier toaletowy
sztućce, kubek
telefon i ładowarka
pieniądze na nieprzewidziane wydatki
Prześcieradło- wystarczą 2 szt
Poszewka na kołdrę też 2 szt
Terometr do wody wcale nie jest potrzebny- wystarczy włożyć łokieć, żeby sprawdzić czy woda jest wystarczająco ciepła
Poduszka do karmienia- wcale nie jest potrzebna
Sterylizator do butelek- też nie

Piszę to co wiem z doświadczenia młodych mam w moim otoczeniu
Irmusia81 jest offline Zgłoś do moderatora  

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2012-03-26, 10:57   #4310
Kasik_12
Zadomowienie

Cytat:
A jeszcze zapomnialam sie pochwalic, od wczoraj jestem w 6 miesiącu ciąży ale sie ciesze
Gratuluję

Prince ,ale z drugiej strony nie można dać się zwariować z brakiem ruchów u dziecka . Dziecko przecież śpi ponad 15 godzin na dobę i nie zawsze ma ochotę brykać

Uzanałam, ze jak zaczynam liczyć ruchy to nie będę stosować konkretnych stałych godzin liczenia tylko tak z zachowaniem cyklu rano i wieczorem i już
Kasik_12 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-03-26, 10:58   #4311
ajka89
Zadomowienie

Cytat:
Gratuluję

---------- Dopisano o 11:58 ---------- Poprzedni post napisano o 11:57 ----------

Cytat:
Gratuluję

Prince ,ale z drugiej strony nie można dać się zwariować z brakiem ruchów u dziecka . Dziecko przecież śpi ponad 15 godzin na dobę i nie zawsze ma ochotę brykać

Uzanałam, ze jak zaczynam liczyć ruchy to nie będę stosować konkretnych stałych godzin liczenia tylko tak z zachowaniem cyklu rano i wieczorem i już
A od kiedy powinno się zacząć liczyć ruchy?
Stary 2012-03-26, 10:59   #4312
Paula SHIN
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Irmusia81 Pokaż wiadomość
Prześcieradło- wystarczą 2 szt
Poszewka na kołdrę też 2 szt
Terometr do wody wcale nie jest potrzebny- wystarczy włożyć łokieć, żeby sprawdzić czy woda jest wystarczająco ciepła
Poduszka do karmienia- wcale nie jest potrzebna
Sterylizator do butelek- też nie

Piszę to co wiem z doświadczenia młodych mam w moim otoczeniu
Ja mialam 2 szt. przescieradel i bywalo malo, zwlaszcza jak testowalismy tansze pieluszki, zdarzalo sie wtedy przesikac...
A co do koldry to ja sie nie wypowiadam. Nie uzywalismy.
Maly do dzisiaj nie lubi spac ani pod koldra, ani pod kocem.
Musi byc wyjatkowo zimno w domu zeby sie "zgodzil" spac pod grubym kocem.

Nasze Drugie Dziecko

Stary 2012-03-26, 11:02   #4313
Kasik_12
Zadomowienie

Cytat:
Gratuluję

---------- Dopisano o 11:58 ---------- Poprzedni post napisano o 11:57 ----------

A od kiedy powinno się zacząć liczyć ruchy?
Mój lekarz kazał mi już od 27 tygodnia , ale osobiście uważam , ze to za wcześnie. Jak będę dzisiaj na aerobiku to zapytam dziewczyn w bardziej zaawansowanej ciąży od kiedy one zaczęły liczyć

Wypadła mi plomba w piątek i za godzinę jadę na założenie zastępczej , czyżby mała dawała o sobie znać
Kasik_12 jest offline Zgłoś do moderatora  

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2012-03-26, 11:03   #4314
prince_polo
Zakorzenienie

Głodna jestem a obiadu jeszcze nie ma a zawsze był koło 12

mam nadz że dadzą dziś pierogi

Ćwiczę
Zapuszczam naturalki!
Stary 2012-03-26, 11:04   #4315
sas
Wtajemniczenie

hej dziewczyny
wczoraj cudny dzionek, wiec od rana z tz bylismy poza domem a ptem padlamniestety niedziela to jedyny dzien kiedy jestesmy we dwoje bo moj pracocholik pracuje do 20 21 ehhh
dzisiaj ide pierwszy dzien do szkoly rodzenia..ciekawe jak to bedzie....
oczywiscie dalej rosne, brzuch mam tak wielki, ze masakara wczoraj kupilam sobie nowe spodnie, dwie koszule nocne i wylicytowalam malej rampersa za 5zł
Balbinka co do "obcych" dzieci, myśle,ze to tak czasem jest, ze do obcych nie czuje sie jakiejs mega sympatii, ale do swojego owszem
ja naleze do osob, które uwielbiaja dzieci w kazdym wieku i pewnie dlatego pracuje tam gdzie pracuje a przedzial wiekowy mam od 0 do 19-20 lat
Cytat:

Dziś na spacerze mąż strzelił mi zdjęcie z zaskoczenia.
Zaskoczenie jeszcze większe było, jak obejrzałam efekt - mam już taką piłkę z przodu, że OMG!
W lustrze jakoś tego nie widziałam
(27 tydzień, jakby kto pytał )
wyglądasz super... ja to się juz boje zdjec robic

Cytat:
Hej
Wita was chorowitka obudziłam się ze strasznym bólem gardła i głowy teraz po syropie z cebuli i wodzie z miodem i cytryną jest nieco lepiej, ale zobaczymy na jak długo
Wracaj do zdrowka kochana

Cytat:

ooj bidulko..mam nadzieje, z badania beda ok i wypuszcza cie szybko3maj sie
sas jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-03-26, 11:05   #4316
ajka89
Zadomowienie

Cytat:
Mój lekarz kazał mi już od 27 tygodnia , ale osobiście uważam , ze to za wcześnie. Jak będę dzisiaj na aerobiku to zapytam dziewczyn w bardziej zaawansowanej ciąży od kiedy one zaczęły liczyć

Wypadła mi plomba w piątek i za godzinę jadę na założenie zastępczej , czyżby mała dawała o sobie znać
To daj znać, co dziewczyny powiedziały

Ja zabieram się za robotę, kiedyś trzeba. A potem wybiorę się na spacerek, jak mi pralka skończy prać
Stary 2012-03-26, 11:06   #4317
prince_polo
Zakorzenienie

o już gary stukaja na dole

Ćwiczę
Zapuszczam naturalki!

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2012-03-26, 11:07   #4318
Ando
Rozeznanie

Dla noworodka

Do spania:
Łóżeczko z materacem
Prześcieradło 3 szt.
Kołdra (ze sztucznym wkładem, naturalne pierze może uczulać)
Poszewka na kołdrę 3 szt.
Kocyk 2 szt. - 1 starcza - za to wiekszy od rozka powienien byc
Rożek - ja mialam 2 rozki ( czesto zostaja obrzygane...) i 1 kocyk taki wiekszy grubszy - na spacery. Potem kuppilam tez spiworek do wozka i to bylo bardzo przydatne - w zasadzie do konca jezdzenia w spacerowce sie przydaje

Do kąpieli i pielęgnacji:
Wanienka
Termometr do wody - niekoniecznie- szybko sie mozna nauczyc wyczuwac odpowiednia temp
Płyn do kąpieli przeznaczony dla niemowląt
Płatki do przemywania buzi
Sól fizjologiczna do przemywania oczu
Oliwka dla dzieci
Krem pielęgnacyjny dla niemowląt - Bepanten na odparzenia
Ręcznik z kapturkiem(po kąpieli można od razu zakryć główkę dziecka) 3 szt
Miękka szczotka do włosów
Nożyczki lub obcinak do paznokci
Płatki nasączone spirytusem do przemywania pępka 7 szt albo ten fioletowy plyn i patyczki do uszu
Gruszka do nosa - raczej sugeruje FRIDE, gruszka jest nieprzyjemna w uzyciu, choc slyszalam ostatnio ze jest jakas nowa z sylikonowa rurka i taka szersza koncowka

Do przewijania
Przewijak - niekoniecznie
Ceratka do przewijania poza domem
Mokre chusteczki do przecierania pupy
Pieluszki jednorazowe
Pieluszki tetrowe 5 sztuk
Pieluszki flanelowe
Maść chroniąca przed odparzeniami ( np. sudocrem)

Ubranka:
Body bawełniane zapinane w kroku z krótkim rękawem 5-7 szt - ale rozmiar 62, te male w zasadzie po 2 tygodniach juz sa za male
Body bawełniane z długim rękawem 4-6 szt j.w.
Pajacyki bawełniane 4-6 szt - ja tego nie lubilam. Wazne zeby byly zapinane przez cala dlugosc dolem, bo jak jest tylko na jedna noge to sie mozna umeczyc
Bawełniane bluzeczki zapinane z przodu 4-6 szt
Kompleciki 4 szt
Śpioszki 4-6 szt
Skarpetki 4 szt
Czapeczki osłaniające uszy i czoło 4 szt - spokojnie 2
Kurteczka nie przepuszczająca wiatru
Na zimę kombinezon
Rękawiczki
Niedrapki 3 szt - niekoniecznie - wiekszosc dzieci to zrzuca poza tym nie wszystkie sie drapia, a jak drapia to krotki czas

wydaje mi sie ze za duzo tych rzeczy - ten pierszy zestaw na prawde starcza na 2-3 tygodnie, 62 gdzies do 3 miesiaca, potem 68 bardzo dlugo starcza

Na wyjście z domu:
Wózek
Kocyk polarowy do wózka 2 szt - to razem juz masz 5 nakryc , chyba ten sam co wyzej wystarczy
Parasolka przeciw słońcu gadzet
Moskitiera na wózek (niezbędna podczas wieczornych spacerów) nigdy nie widzialam nikogo z moskitierą
Folia przeciwdeszczowa na wózek
Krem ochronny do buzi
Termoopakowanie na butelkę

Do karmienia naturalnego:
Poduszka do karmienia, na której leży dziecko podczas karmienia-pomaga przyjąć dziecku i matce wygodną pozycję
Osłonki na piersi - ja ich nie ubialm, jakies takie to bylo...nawet mimo ze mnie mlody gryzl. Przy malej wogule nie potrzebowalam, ale niektorzy chwala
Wkładki laktacyjne do biustonosza
Laktator elektryczny lub ręczny

Do karmienia butelką:
Butelki najlepiej antykolkowe uwaga-zwrócic uwage zeby łatwo mozna je bylo umyc, bo niektore maja dziwne ksztalty i potem ciezko
Myjka do butelek - dobre takie z gąbką na koncu - w rossmanie maja takie
Smoczki do butelek o różnej sile przepływu
Sterylizator parowy lub mikrofalowy
Śliniaki

Rzeczy pomocne, ale nie konieczne:
Niania elektroniczna(nie musisz się martwić, że dziecko płacze będąc same w pokoju, a ty go nie słyszysz
Smoczki uspakajające
Chusty do noszenia dziecka - z chusta trzeba sie dobrze zastanowic bo ciezko sie to zaklada i potem ciezko manewrowac przy niej. Moim zdaniem o wiele praktyczniejsze są nosidełka - takie na szelkach. Jesli ktos jest bardziej zainteresowany to troche mam doswiadczenia w obu
Pojemnik na 3 porcje mleka(wychodząc na spacer nie musimy brać całej puszki wystarczy odmierzyć tylko potrzebne porcje)

Wyprawka do szpitala dla mamy

Niezbędne dokumenty:
dowód tożsamości
ubezpieczenie (karta chipowa – np. na Śląsku)
NIP pracodawcy lub NIP własny (w przypadku prowadzenia własnej działalności gospodarczej)
karta przebiegu ciąży
oryginały wyników badań z okresu ciąży (grupa krwi i Rh, morfologia i badanie moczu , HBS, WR, wyniki badań USG, inne istotne wyniki badań czy konsultacji) wyniki z ostatniego badania, nie wszystkie

Na czas porodu:
koszula nocna, której nie będzie ci żal ubrudzić w szpitalu daja na porod swoje. Nie trzeba wlasnej niszczyc
jednorazowa lewatywa, jednorazowa maszynka do golenia (jeśli chcesz, aby wykonano lewatywę i golenie krocza, i jeśli nie zapewnia ich szpital - wydaje mi sie ze zazwyczaj zapewnia. ogolic sie najlepiej w domu samemu, bo oni nie sa zbyt delikatni)
pomadka ochronna do ust (wysuszają się podczas oddychania)
woda mineralna niegazowana
zegarek do określania czasu skurczów
męża

Na okres poporodowy
:
jednorazowe pieluchy w kształcie podpasek (paczka) u nas dawali szpitalne
podpaski (przydatne od około czwartego dnia po porodzie)
majtki jednorazowe (ok. sześć sztuk) lub siateczkowe - to jest dobre
trzy koszule nocne do karmienia
szlafrok
kapcie (ewentualnie klapki pod prysznic)
dwa biustonosze do karmienia
herbatka ułatwiająca rozwój laktacji, np. Hipp Natal - bardzo przydatna
maść na obolałe brodawki, np. Bepanthen
przybory toaletowe, ręczniki
papier toaletowy
sztućce, kubek
telefon i ładowarka
pieniądze na nieprzewidziane wydatki
Ando jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-03-26, 11:08   #4319
ewka5891
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez pumas Pokaż wiadomość

Byłam też w jednym CH, chciałam kupić coś dla siebie, no ale jak zwykle nic nie znalazłam prócz tenisówek i bluzki nie ciążowej. Za to kupiłam 3 rzeczy dla małej i jestem zadowolona
mi ostatnio zakupy dla synka sprawiaja duzo wiecej przyjemnosci niz dla mnie
TZ nawet zartuje ze jest zazdrosny, bo maly ma juz duzo wiecej ciuchow niz on

Cytat:
Napisane przez Mandragorrka Pokaż wiadomość
I kolejny raz wkurzyła mnie sąsiadka, bo ponownie przepowiedziała mi, że przytyję w ciąży najmniej 30 kg
a co ona wrozka jakas czy co??

Cytat:
Napisane przez chce_byc_mama Pokaż wiadomość
hej wpadam sie zameldowac, troche podczytalam, przykro mi z powodu Waszych dolegliwosci i smutkow, ciesze sie z udanych wizyt, gratuluje corek oraz synkow.
jestem juz prawie po remoncie, zostaly drobne kosmetyczne poprawki.
mala mnie kopie strasznie mocno, dzis znowu podskakiwal mi brzuch.
Czuje sie srednio, w pracy troche lepiej jakby. Zrobilam sie strasznie marudna i humorzasta, dzisiaj sie poplakalam bo tz mi porysowal buta.... no coz, hormony.
W piatek lece do PL moze troche dojde do siebie, w sobote mam umowiona wizyte u ginekologa.
Brzuch mi rosnie strasznie mam wrazenie ze z dni na dzien jest coraz wiekszy.
To tyle co u mnie. caluje do zas.
hej kochana fajnie ze sie odezwalas
udanego wyjazdu do polski

Cytat:
Napisane przez nadalka Pokaż wiadomość

aa no i dzisiaj zaczęłam 7 miesiąc
super, coraz blizej do porodu

Synek

Stary 2012-03-26, 11:10   #4320
Irmusia81
Zakorzenienie

Cytat:
Dziewczyny gratuluję wkraczania w kolejne tygodnie i miesiące , u mnie od wczoraj 27 tydzień się zaczął i stawiam soczek
Gratulacje
Irmusia81 jest offline Zgłoś do moderatora  
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości