|
Notka |
|
Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#4291 | |
Zakorzenienie
|
Dot.: Mamusie Lipcowo-Sierpniowe 2012 - część VI
Cytat:
![]() Mój gin jest mocno owłosiony na rękach, to może moje afro mu nie przeszkadza ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4292 |
Zakorzenienie
|
Kocyk polarowy do wozka 2szt. wedlug mnie niepotrzebny. Jesli ktos chce, moze kupic jeden.
Zwykly, gruby koc bedzie ok. W zimie dobrze jest wozic w kombinezonie (i polarowy koc na pewno sie nie przyda) albo w spiworku, takim do wozka. Przeciez nie chcemy przegrzewac dziecka. termoopakowanie tez do wywalenia. Czesto jest na listach, ale tak naprawde sie nie przyda. Chyba ze kupimy takie naprawde dobrej firmy. Rownie dobrze mozna owinac w pieluchy tetrowe i schowac do torby/plecaka. Oslonki na piersi - niepotrzebny wydatek, bo nie wiemy czy sie przydadza. A jakby co to zawsze mozna kupic, sa w sklepach, aptekach, TZ sobie poradzi. Laktator tez kupujemy w razie "w", ale najlepiej po porodzie. Te wszystkie poduszki do karmienia tez sa niepotrzebne. Smoczki wystarcza zwykle, z czasem sie kupuje wieksze, a przeciez kaszki takiemu malemu dziecku nie bedziemy podawac. sterylizator jest bezuzyteczny. Chyba ze chcemy miec super-sterylne dziecko. Chyba ze tylko taki do mikrofali, ew. moze byc ![]() pojemniki na porcje mleka tez do wywalenia. Wystarczy maly sloiczek. Taki w ktorym byl przecier. Nie trzeba wydawac pieniedzy i mamy kilka zl. w kieszeni ![]() oliwka do wywalenia. Ani to wygodne, ani potrzebne... Mozna kupic plyn do kapieli z oliwka, np. Nivea. Super sie sprawdza, nawilza cialko. W zupelnosci wystarczy. Termometr do wody... Jesli ktos faktycznie potrzebuje to ok. Ja bym to wywalila z listy. Mialam i nawet nie uzywalam.
#4293 |
Wtajemniczenie
|
a w Tesco jest?? na pewno w Almie....oby w tesco też
![]() ![]()
#4294 |
Zakorzenienie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#4295 |
Zakorzenienie
|
Mialam i w sumie nigdy ich nie zalozylam... Wiec ciezko mi powiedziec, ja bym nie wpisywala.
#4296 | ||
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() Cytat:
![]() Co by tu... Taki ładny dzień, a ja nie mam pomysłu. |
||
![]() ![]() |
![]() |
#4297 |
Zakorzenienie
|
Witam
![]() kurcze nie spodziewałam się, ze przez 2 dni tyle tutaj stron dojdzie, taka ładna pogoda a Wy przed komputerami?? ![]() u nas wczoraj byla rewelacja, cieplutko, slonecznie, po prostu bajka. TZ zabral mnie w nowe fajne miejsce, nad jeziorkiem z miejscem na grilla, piknik, kawke. Super bylo zielen,duzo drzew, pelno ludzi z malymi dziecmi, tez juz chce miec swojego synka przy sobie ![]() teraz musze poczytac co tutaj sie pozmienialo od soboty ![]() ale do tego chyba potrzebuje najpierw kawki ![]()
#4298 | |||||
Branzoletka
|
Hej wszystkim
![]() Widze, że weekend na wątku spokojny szkoda mi tylko tych z nas które muszą leżeć ![]() Moja kochana przyjaciółka razem z moim tż zorganizowali mi przyjęcie niespodziankę z okazji urodzinek ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]() Łał to już poważnie u was ![]() Cytat:
![]() ![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]() ![]() ![]() ![]()
![]() ![]() |
![]() |
#4299 |
Zakorzenienie
|
Jeszcze herbatke na laktacje bym wywalila.
Mozna ja kupic po powrocie do domu. W 3 dobie jest taki nawal, ze naprawde lepiej nie pic tego na poczatku. I bez tego sa super problemy z nawalem... Za to po 3 dobie jesli ktos ma ochote - jak najbardziej ![]()
#4300 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
![]() ![]() ![]()
![]() |
#4301 | |||
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() ![]() Mój mąż tez ma nazwy na niektóre moje torebki, np.na taka miejską coś w tym stylu mówi "torba hydraulika" i w ogóle zapowiedział, że mi ją spali jak będę z nią chodzić ![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]() Widzisz a jak my Ci mówimy, że masz leżeć to nie słuchasz ![]() Pij dużo ![]() |
|||
![]() ![]() |
![]() |
#4302 | ||
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
|
||
![]() ![]() |
![]() |
#4303 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Wstyd sie przyznac, ale jeszcze nawet nie nadrobilam wszystkiego. Wczoraj wrocilismy po 20, wiec od razu kapiel malego i lulu. Zanim my sobie zjedlismy, odpoczelismy... Ech ![]() Kocham grilla nad jeziorem ![]()
![]() |
#4304 |
Zakorzenienie
|
A jeszcze zapomnialam sie pochwalic, od wczoraj jestem w 6 miesiącu ciąży
![]() ![]()
#4305 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() Ja musze cos wymyslec dla mojego, ma w kwietniu urodziny ![]()
![]() |
#4306 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4307 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
![]() |
#4308 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]()
![]() |
#4309 | |||||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]() ![]() Cytat:
Poszewka na kołdrę też 2 szt Terometr do wody wcale nie jest potrzebny- wystarczy włożyć łokieć, żeby sprawdzić czy woda jest wystarczająco ciepła Poduszka do karmienia- wcale nie jest potrzebna Sterylizator do butelek- też nie Piszę to co wiem z doświadczenia młodych mam w moim otoczeniu ![]()
![]() |
#4310 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() ![]() Prince ,ale z drugiej strony nie można dać się zwariować z brakiem ruchów u dziecka . Dziecko przecież śpi ponad 15 godzin na dobę i nie zawsze ma ochotę brykać ![]() Uzanałam, ze jak zaczynam liczyć ruchy to nie będę stosować konkretnych stałych godzin liczenia tylko tak z zachowaniem cyklu rano i wieczorem i już ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4311 | ||
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() ---------- Dopisano o 11:58 ---------- Poprzedni post napisano o 11:57 ---------- Cytat:
|
||
![]() ![]() |
![]() |
#4312 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
A co do koldry to ja sie nie wypowiadam. Nie uzywalismy. Maly do dzisiaj nie lubi spac ani pod koldra, ani pod kocem. Musi byc wyjatkowo zimno w domu zeby sie "zgodzil" spac pod grubym kocem.
![]() |
#4313 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() Wypadła mi plomba w piątek i za godzinę jadę na założenie zastępczej , czyżby mała dawała o sobie znać ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4314 |
Zakorzenienie
|
Głodna jestem a obiadu jeszcze nie ma a zawsze był koło 12
![]() mam nadz że dadzą dziś pierogi ![]()
#4315 | |||
Wtajemniczenie
|
hej dziewczyny
![]() wczoraj cudny dzionek, wiec od rana z tz bylismy poza domem ![]() ![]() dzisiaj ide pierwszy dzien do szkoly rodzenia..ciekawe jak to bedzie.... oczywiscie dalej rosne, brzuch mam tak wielki, ze masakara wczoraj kupilam sobie nowe spodnie, dwie koszule nocne i wylicytowalam malej rampersa za 5zł ![]() Balbinka co do "obcych" dzieci, myśle,ze to tak czasem jest, ze do obcych nie czuje sie jakiejs mega sympatii, ale do swojego owszem ![]() ja naleze do osob, które uwielbiaja dzieci w kazdym wieku i pewnie dlatego pracuje tam gdzie pracuje ![]() Cytat:
Cytat:
![]() Cytat:
![]()
nasz ślub kościelny:15.08.2009 ![]() nasz ślub cywilny: 14.06.08. http://www.slub-wesele.pl/suwaczki/200712244225.png http://www.slub-wesele.pl/suwaczki/200603023238.png http://s9.suwaczek.com/20090815560716.png nasze maleństwo ![]() |
|||
![]() ![]() |
![]() |
#4316 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() Ja zabieram się za robotę, kiedyś trzeba. A potem wybiorę się na spacerek, jak mi pralka skończy prać ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4317 |
Zakorzenienie
|
o już gary stukaja na dole
![]()
#4318 |
Rozeznanie
|
Dla noworodka
Do spania: Łóżeczko z materacem Prześcieradło 3 szt. Kołdra (ze sztucznym wkładem, naturalne pierze może uczulać) Poszewka na kołdrę 3 szt. Kocyk 2 szt. - 1 starcza - za to wiekszy od rozka powienien byc Rożek - ja mialam 2 rozki ( czesto zostaja obrzygane...) i 1 kocyk taki wiekszy grubszy - na spacery. Potem kuppilam tez spiworek do wozka i to bylo bardzo przydatne - w zasadzie do konca jezdzenia w spacerowce sie przydaje Do kąpieli i pielęgnacji: Wanienka Termometr do wody - niekoniecznie- szybko sie mozna nauczyc wyczuwac odpowiednia temp Płyn do kąpieli przeznaczony dla niemowląt Płatki do przemywania buzi Sól fizjologiczna do przemywania oczu Oliwka dla dzieci Krem pielęgnacyjny dla niemowląt - Bepanten na odparzenia Ręcznik z kapturkiem(po kąpieli można od razu zakryć główkę dziecka) 3 szt Miękka szczotka do włosów Nożyczki lub obcinak do paznokci Płatki nasączone spirytusem do przemywania pępka 7 szt albo ten fioletowy plyn i patyczki do uszu Gruszka do nosa - raczej sugeruje FRIDE, gruszka jest nieprzyjemna w uzyciu, choc slyszalam ostatnio ze jest jakas nowa z sylikonowa rurka i taka szersza koncowka Do przewijania Przewijak - niekoniecznie Ceratka do przewijania poza domem Mokre chusteczki do przecierania pupy Pieluszki jednorazowe Pieluszki tetrowe 5 sztuk Pieluszki flanelowe Maść chroniąca przed odparzeniami ( np. sudocrem) Ubranka: Body bawełniane zapinane w kroku z krótkim rękawem 5-7 szt - ale rozmiar 62, te male w zasadzie po 2 tygodniach juz sa za male Body bawełniane z długim rękawem 4-6 szt j.w. Pajacyki bawełniane 4-6 szt - ja tego nie lubilam. Wazne zeby byly zapinane przez cala dlugosc dolem, bo jak jest tylko na jedna noge to sie mozna umeczyc Bawełniane bluzeczki zapinane z przodu 4-6 szt Kompleciki 4 szt Śpioszki 4-6 szt Skarpetki 4 szt Czapeczki osłaniające uszy i czoło 4 szt - spokojnie 2 Kurteczka nie przepuszczająca wiatru Na zimę kombinezon Rękawiczki Niedrapki 3 szt - niekoniecznie - wiekszosc dzieci to zrzuca poza tym nie wszystkie sie drapia, a jak drapia to krotki czas wydaje mi sie ze za duzo tych rzeczy - ten pierszy zestaw na prawde starcza na 2-3 tygodnie, 62 gdzies do 3 miesiaca, potem 68 bardzo dlugo starcza Na wyjście z domu: Wózek Kocyk polarowy do wózka 2 szt - to razem juz masz 5 nakryc ![]() Parasolka przeciw słońcu gadzet Moskitiera na wózek (niezbędna podczas wieczornych spacerów) nigdy nie widzialam nikogo z moskitierą Folia przeciwdeszczowa na wózek Krem ochronny do buzi Termoopakowanie na butelkę Do karmienia naturalnego: Poduszka do karmienia, na której leży dziecko podczas karmienia-pomaga przyjąć dziecku i matce wygodną pozycję Osłonki na piersi - ja ich nie ubialm, jakies takie to bylo...nawet mimo ze mnie mlody gryzl. Przy malej wogule nie potrzebowalam, ale niektorzy chwala Wkładki laktacyjne do biustonosza Laktator elektryczny lub ręczny Do karmienia butelką: Butelki najlepiej antykolkowe uwaga-zwrócic uwage zeby łatwo mozna je bylo umyc, bo niektore maja dziwne ksztalty i potem ciezko Myjka do butelek - dobre takie z gąbką na koncu - w rossmanie maja takie Smoczki do butelek o różnej sile przepływu Sterylizator parowy lub mikrofalowy Śliniaki Rzeczy pomocne, ale nie konieczne: Niania elektroniczna(nie musisz się martwić, że dziecko płacze będąc same w pokoju, a ty go nie słyszysz Smoczki uspakajające Chusty do noszenia dziecka - z chusta trzeba sie dobrze zastanowic bo ciezko sie to zaklada i potem ciezko manewrowac przy niej. Moim zdaniem o wiele praktyczniejsze są nosidełka - takie na szelkach. Jesli ktos jest bardziej zainteresowany to troche mam doswiadczenia w obu Pojemnik na 3 porcje mleka(wychodząc na spacer nie musimy brać całej puszki wystarczy odmierzyć tylko potrzebne porcje) Wyprawka do szpitala dla mamy Niezbędne dokumenty: dowód tożsamości ubezpieczenie (karta chipowa – np. na Śląsku) NIP pracodawcy lub NIP własny (w przypadku prowadzenia własnej działalności gospodarczej) karta przebiegu ciąży oryginały wyników badań z okresu ciąży (grupa krwi i Rh, morfologia i badanie moczu , HBS, WR, wyniki badań USG, inne istotne wyniki badań czy konsultacji) wyniki z ostatniego badania, nie wszystkie Na czas porodu: koszula nocna, której nie będzie ci żal ubrudzić w szpitalu daja na porod swoje. Nie trzeba wlasnej niszczyc jednorazowa lewatywa, jednorazowa maszynka do golenia (jeśli chcesz, aby wykonano lewatywę i golenie krocza, i jeśli nie zapewnia ich szpital - wydaje mi sie ze zazwyczaj zapewnia. ogolic sie najlepiej w domu samemu, bo oni nie sa zbyt delikatni) pomadka ochronna do ust (wysuszają się podczas oddychania) woda mineralna niegazowana zegarek do określania czasu skurczów męża Na okres poporodowy: jednorazowe pieluchy w kształcie podpasek (paczka) u nas dawali szpitalne podpaski (przydatne od około czwartego dnia po porodzie) majtki jednorazowe (ok. sześć sztuk) lub siateczkowe - to jest dobre trzy koszule nocne do karmienia szlafrok kapcie (ewentualnie klapki pod prysznic) dwa biustonosze do karmienia herbatka ułatwiająca rozwój laktacji, np. Hipp Natal - bardzo przydatna maść na obolałe brodawki, np. Bepanthen przybory toaletowe, ręczniki papier toaletowy sztućce, kubek telefon i ładowarka pieniądze na nieprzewidziane wydatki |
![]() ![]() |
![]() |
#4319 | |||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() TZ nawet zartuje ze jest zazdrosny, bo maly ma juz duzo wiecej ciuchow niz on ![]() Cytat:
Cytat:
![]() ![]() udanego wyjazdu do polski ![]() super, coraz blizej do porodu ![]()
![]() |
#4320 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 23:58.