|
|
#4921 | |||
|
Raczkowanie
|
Dot.: Moda, która Cię "rozwala" - część 4
Cytat:
Mimo, że byłam z innej parafii spotkania do bierzmowania odbywały się w parafii do której "należała" szkoła Ja zrezygnowałam z bierzmowania, przez prywatne wycieczki księdza względem mojego pochodzenia, rodzice poburczeli trochę, ale bez większego echa. Cytat:
![]() Cytat:
|
|
|
#4922 |
|
nyan nyan ^^
|
[1=18d73f41c1c01aef8fdf04b 5e3282c14752c25f5_62181c6 d1d29a;33155699]Nie zawsze można. Oczywiście każdy przypadek jest inny. O ile blond można zafarbować na ciemno, to ja swojego rudego nie mogę zafarbować na szaro. Podjęłam dyskusję na ten temat, bo sama też mam takie rozwalające odrosty i dziwię się nie tyle tym, że mogą kogoś rozwalać, co komentarzami od znajomych na ten temat. Dziwię się, że kogos to obchodzi na tyle, żeby dawać mi jakieś rady.
Biorąc pod uwagę twój tekst na temat KK sprzed kilku postów nie rozumiem dlaczego chcesz brać ślub za pośrednictwiem tej instytucji [/QUOTE]Teraz rozumiem Twój komentarz
|
|
|
|
#4923 | ||
|
Zakorzenienie
|
Najlepszy przypadek to brak bierzmowania ale do ślubu kościelnego się gna..
Cytat:
![]() Moja starsza siostra to miała takie przygotowanie, że zbiórka w kościele na liste się wpisać po 10 zł zostawić na prezent dla Biskupa i prosze przyjść na msze tego i tego dnia. U mnie niestety inaczej to wyglądało (chodziliśmy na msze, nauki, czuwania,Gorzkie Żale,Drogi Krzyżowe,Różańce, Roraty i inne) i miałam egzamin końcowy .mimo, że nie chodzę teraz tak często do Kościoła ale nie wypieram się swojej wiary. ---------- Dopisano o 20:24 ---------- Poprzedni post napisano o 20:22 ---------- Cytat:
Dziwne - wydawało mi się, że bierzmowanie jest w tej Parafii pod którą się podchodzi ale moze to dlatego, że w Waszej szkole był ksiądz? u mnie nie uczył on żadnej z klas religi więc Proboszcz ogłaszał na niedzielnych mszach, że dla tych i tych roczników jest 'bierzmowanie'.
|
|
#4924 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
#4925 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() A wracając do tematu wątku, to ostatnio widziałam dziewczynę na rowerze w cienkich, rajstopowych legginsach i króciutkim t-shircie. Cały tyłek jej było widać. Nie wiem, czy takie dziewczyny nie widzą tego? Co do wspomnianego niedawno tematu różnic w ubieraniu się w dużych i małych miastach, to ostatnio miałam niemiłą sytuację w moim 50-tysięcznym mieście. Było już ciemno, wieczór, wracałam do domu i zaczepiła mnie grupka jakichś nastolatków (dziewczyn - solar i takich chłopaków - osiedlowych kozaków). Zaczęli krzyczeć coś w stylu: "Patrzcie, jaka paniusia!", "Jaki ma płaszczyk" itd. Po prostu w moim mieście zwracam na siebie uwagę strojem. A w takiej Warszawie - ginę w tłumie i zawsze i tak czuję się gorzej ubrana niż inni. |
|
|
|
|
#4926 | |
|
Zasiedzenie
|
Cytat:
![]() Teraz zbliża się mój ślub i będzie jednostronny, bo nie mam zamiaru "załatwiać papierka".
|
|
#4927 |
|
Konto usunięte
|
|
|
|
|
#4928 | |
|
Zakorzenienie
|
[1=18d73f41c1c01aef8fdf04b 5e3282c14752c25f5_62181c6 d1d29a;33157149]Wg prawa kanonicznego bierzmowanie nie jest konieczne do zawarcia małżeństwa. Właściwie to nie ma na nic na ten temat, ale oczywiście kler interpretuje to na swoją korzyść.[/QUOTE]
Fakt, bo do papierów wyciągasz aby akt chrztu bo tak to również by trzeba było akt bierzmowania wyciągać. Cytat:
|
|
#4929 |
|
Raczkowanie
|
Obserwuję tak od czasu jakiegoś i stwierdziłam, że się do Was przyłączę, a co tam!
Rozwalacz dzisiejszy - pan w biało-fioletowo-różowym ortalionie, na który założył czarną puchową kamizelkę z futrem przy kapturze...oczywiście nogawki ściągnięte gumką, coby okryte białymi skarpetkami kostki odsłaniać ^^ |
|
|
|
#4930 | ||
|
Zasiedzenie
|
Cytat:
)Jak mówi prawo kanonicznie nie wiem Cytat:
|
|
#4931 | |
|
BAN stały
|
Cytat:
Niestety u mnie już takich nie widuje
|
|
|
|
|
#4932 |
|
Zadomowienie
|
https://www.facebook.com/pages/Brak-...21168764610526
Wow.. znalazłam pod najnowszym postem Jessici, ponadto znaduje się tam taki komentarz, pozwólcie że skopiuję: "Usunęłam się dziś z Twojej strony na FB. I wsumie mogłabym sobie darować tłumaczenie, dlaczego lecz może to ci jakoś pomoże. Bo jako czytelniczka blogów o modzie muszę powiedzieć , że bardzo nie podoba mi się to, że wstawiasz np. zdj na którym widnieje fotomontaż zdj Kasi Tusk z Twoim zdjęciem, ludzie wrzucają kilka negatywnych komentarzy i usuwasz to zdj z tablicy ? dlaczego skoro powiedziałaś A powiedz B ? Bądź blogerką, która ma swoje zdanie i nawet jeśli czytelnicy go nie akceptują to trudno .. wydaje mi się, że jeśli naprawdę uważasz swojego bloga za wartościowego to sam sie obroni. Alice Point też usunęła zdj, na którym siedziała z nowym Iphonem w jakiejś popularnej kawiarni i miala podpis pod zdj coś w rodzaju .. 'Ukradli mi Iphone ale mam już nowego' i ludzie zaczeli ją krytykować, że jest jakimś hipsterem itd. ale z drugiej strony czy to nie jest prawda ? Czy nie jest tak, że jako blogerki często zaczynacie od popularnych sieciówek i bardziej dostępnych rzeczy a potem sięgacie po coś mniej osiągalnego, oryginalnego? Czy nie jest tak, że zaczynają sie imprezy wśród medialnych osób itd? I czy na tym nie polega spełnianie waszych marzeń i ambicji ? Więc skoro to jest wasz styl, życia i wasze marzenia i dzielicie się nimi z czytelnikami - to się tego nie wstydźcie i nie róbcie nic pod publike . Nie wiem dla mnie takie usuwanie postu na Fanpage'u tylko dlatego, że ludziom sie nie spodobał, to trochę gra pod publiczke i potwierdzenie tego, że faktycznie może są blogi stworzone dla pieniędzy. OLA R." |
|
|
|
#4933 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
PS: Też mam z bierzmowania Faustyna Odnośnie samego bierzmowania i posta jednej z wizażanek, w którym obrażała osoby wierzące (jej post zasługuje na ostrzeżenie moim skromnym zdaniem): bierzmowałam się jakieś 10 lat temu, 3 kl gimnazjum. Musieliśmy spełnić pewne warunki: (pierwsze piątki, różańce, drogi krzyżowe, w niedziele i święta podpis księdza w "indeksie"), niektórzy zgłosili się do czytań w kościele w dni powszednie i byli zwolnieni z niektórych warunków. Całość kończył egzamin. Jeśli ktoś nie chciał być bierzmowany, po prostu nie wyrażał takiej woli. Nikt nikogo nie zmuszał, a osoby niestosujące się do wytycznych, nie były dopuszczane do bierzmowania. Myślę, że teraz też bierzmuje się ten, kto chce. A forma, że to w ramach parafii, ale często właśnie na religii prowadzone są przygotowania, to pewnie wynik tego, że tak jest łatwiej, że młodzież ma jeszcze sporo wolnego czasu, a później ludzie by o tym nie myśleli, nie pamiętali. Takie moje gdybanie, ja potraktowałam to poważnie, ale dla części kolegów był to ostatni kontakt z Kościołem. Ich wybór... |
|
|
|
|
#4934 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Głupota Kościoła Cię powala, więc ślubu kościelnego raczej nie weźmiesz. A skoro ślubu kościelnego nie weźmiesz, to i nauki przedślubne Cię ominą, czy to w parze, czy to w pojedynkę.![]() Cytat:
Edytowane przez pani-jesień Czas edycji: 2012-03-26 o 22:08 |
||
|
|
|
#4935 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ale dress-code w pracy to co innego, niż strój codzienny w czasie wolnym. Ja bierzmowanie miałam z kolei 9 lat temu. Było ono nie w mojej parafii, tylko w parafii, gdzie była moja szkoła. Z pozwoleniem od proboszcza nie było problemu, żebym miała w innej parafii. Chodziło się na jakieś spotkania i wypełniało jakiś zeszyt, do tego był jakiś egzamin, ale już nie pamiętam. Mnie tam nikt nie zmuszał, ale przekonały mnie argumenty, że nie będę musiała później tego załatwiać w przyszłości, jakby komuś się ubzdurało, że ten sakrament jest niezbędny. Prawo kanoniczne a rzeczywistość to dwie różne rzeczy. Przykład: wg prawa kanonicznego, jak się bierze ślub konkordatowy, to świadek nie musi być nawet katolikiem, bo to ślub częściowo cywilny. Wynika z tego, że mogłam sobie wziąć np. siostrę Męża, która wtedy miała tylko ślub cywilny, jednak nasz proboszcz sobie wymyślił, że NIE i muszą być to osoby, które żyją zgodnie z naukami KK, bo inaczej on nam ślubu nie da. No i co, musiałam szukać świadkowej, nie ważne kogo, byleby ksiądz dał ślub. Dla mnie to jest chore, ale po co się miałam kłócić i denerwować. Starszej osoby się nie przekona, nawet jakbym miała list z Watykanu. Co do obrażania innych, kiedyś widziałam w necie fajną sentencję: "Czym się różnią ludzie z tatuażami od pozostałych? Ludzi z tatuażami nie interesuje to, że pozostali ich nie mają". |
|
|
|
|
#4936 |
|
Zadomowienie
|
[1=18d73f41c1c01aef8fdf04b 5e3282c14752c25f5_62181c6 d1d29a;33155699]Nie zawsze można. Oczywiście każdy przypadek jest inny. O ile blond można zafarbować na ciemno, to ja swojego rudego nie mogę zafarbować na szaro. Podjęłam dyskusję na ten temat, bo sama też mam takie rozwalające odrosty i dziwię się nie tyle tym, że mogą kogoś rozwalać, co komentarzami od znajomych na ten temat. Dziwię się, że kogos to obchodzi na tyle, żeby dawać mi jakieś rady.
Biorąc pod uwagę twój tekst na temat KK sprzed kilku postów nie rozumiem dlaczego chcesz brać ślub za pośrednictwiem tej instytucji [/QUOTE]o "dzieki bogu" ktoś wypomniał, wywaliło mi neta i nie zaakceptowało mi edytowanego posta więc dopisuję:żeby nie było jaką to jestem hipokrytką jak większość kościoła, że "oo a ślub to chcesz w kościele" muszę tu zaznaczyć, że jeśli już to tylko i wyłącznie z powodu chłopaka, jeśli mu będzie na tym zależało to ja nie widzę przeszkód, zwłaszcza, że bierzmowanie mam już wymuszone, na nauki mogę sobie pochodzić, byle kościół nie wpieprzał się do mojego związku PO ślubie, ponieważ ostatnio czytałam dziwne rzeczy, które niby mają się pojawić przy ślubach O_o ponoć na naukach ma być obecny psycholog, a ksiądz wypytywać ma o różne rzeczy dość osobiste - na to w życiu bym się nie zgodziła ślub ślubem, daje im kase do łap, bo tylko na tym im naprawdę zależy, oni mi odstawiają pare słów przy ołtarzu, podpisują papierek i koniec. Ale testy psychologiczne?! Żeby nie było, że zmyślam:http://www.zaslubiny.pl/artykuly/now...ow-koscielnych to jest nie do pomyślenia jak kościół pcha się w związku na świecie.. a raczej jak próbuje sie pchać ![]() A jesli uraziłam kogoś słowami, że tylko słabi ludzie wierzą w boga.. no cóż... odpowiedźcie sobie same - naprawdę potrzebujecie przekonania, że ktoś rządzi waszym życiem? Że jest ktoś wyżej od was kto niby po śmierci będzie was sądzić o wszystko co zrobiłyście i zadecyduje czy traficie do nieba czy piekła? Polecam religie, ktore nie wierzą w piekło naprawdę na świecie jest mnóstwo sekt, te mniejsze grupy wierzących nazywa się oficjalnie sektami, a te większe religią taka jest niestety prawda.. nie mam zamiaru nikomu udowadniać swoich racji, ponieważ po pierwsze nie są moje, a po drugie kto jest inteligentny ten ma swoje zdanie na ten temat...
|
#4937 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
#4938 |
|
Zakorzenienie
|
Czy to nadal jest wątek o modzie?
Dziewczyny, musicie zrozumieć,że do bierzmowania/ślubu/ bycia chrzestnym nikt Was nie zmusza -szkoła, rodzice, babcia, ciotka klotka.... Ci którzy pomstują, że "musieli, bo rodzice, pani babcia sąsiadka", niech sie zastanowią, nie żyjemy w pięknym skąd inąd wieku XIX-tym, w pewnym wieku możemy decydowac o różnych sprawach, niektórym po prostu sie nie chce powiedziec stanowcze "nie". Nie ma co wygadywac na kościól, bo nikt Was tam wołąmi nie zaciąga. A co do modowego rozwalania - zrobiło się ciepło, więc pojawiły się już pierwsze legginsy "solo" |
|
|
|
#4939 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Z mojej strony EOT.
Edytowane przez pani-jesień Czas edycji: 2012-03-26 o 22:48 |
|
|
|
|
#4940 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Jak ktoś się stara o siebie cały czas, to mu to raczej nie grozi, tylko trzeba chcieć. Niestety ale panuje tendencja zmiany na "lepszy model". Jak mi się mąż/żona znudzi, to się rozwiodę, jak mi się telewizor/komórka/cokolwiek zepsuje czy znudzi, to wymienię. Dlatego uważam, że taki psycholog pomoże w zastanowieniu się, czy małżeństwo będzie dobre dla danego związku. Jeśli ktoś się kłóci przed ślubem o to, kto ma pozmywać/brudne skarpetki/kolor tapety czy cokolwiek i żadne nie chce ustąpić, to co zrobi, jak np. się pojawi dziecko i trzeba będzie do niego wstać/będzie trzeba z nim iść do lekarza itd.? Poza tym pewnie obgada techniki wzajemnego słuchania siebie, radzenia ze stresem czy sztuki kompromisu.
|
|
|
|
|
#4941 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Polecasz religie? Czy religia jest towarem, który można sobie wybrać jak ze sklepowej półki - co w danym momencie mi pasuje w to będę wierzyła? No ludzie... Cytat:
|
|
|
#4942 | ||
|
Konto usunięte
|
Cytat:
Cytat:
Jeśli myślisz, że swobodna rezygnacja z wierzeń i praktykowania religii jest możliwa ot tak sobie, to najwyraźniej nie doceniasz siły indoktrynacji religijnej. To, że komuś od urodzenia wmawiano pewne rzeczy stosując często przymus i zastraszanie nie umniejsza wcale ani inteligencji ani osobowości osób, które przez to przeszły. Temat ślubów przypomniał mi to : |
||
|
|
|
#4943 |
|
Zakorzenienie
|
[1=18d73f41c1c01aef8fdf04b 5e3282c14752c25f5_62181c6 d1d29a;33161228]
Temat ślubów przypomniał mi to :[/QUOTE] No właśnie może tak w temacie jakieś ślubne, modowe rozwalacze?
|
|
#4944 |
|
Konto usunięte
|
|
|
|
|
#4945 |
|
Zasiedzenie
|
Czy mnie oczy mylą, czy na pierwszym zdjęciu jest ten aktor (nie pamiętam jak się nazywa) z Pierwszej miłości?
|
#4946 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Nie wiem, znalazłam te fotki na szafie w podobnym temacie :
|
|
|
#4947 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
PS: Ten aktor to Płoszajski bodajże? Jego żona ma cudowną suknię
|
|
|
|
|
#4948 |
|
Raczkowanie
|
Rozwalacz z wczoraj - znajoma, taka "kuleczka", że łatwiej przeskoczyć niż obejść ubrana w obcisłe, prześwitujące legginsy (ich prześwitywalność nie była zamierzona, po prostu jej się opinały na sporych pośladkach), oczywiście krótka bluzka do tego, tak aby wszyscy mogli podziwiać jej atuty. Chyba.
Nie chcę się włączać do dyskusji o religii, takie tylko jedno małe zastrzeżenie (nie czepiam się, to informacja) KARZĄ - od karać, np.: Mama karze mnie nieustannie za nieodrobienie lekcji. KAŻĄ - od kazać, np.: Mama każe mi pójść do sklepu. (najbardziej na świecie rozwala mnie niechlujstwo... językowe - używanie form "włanczać", czy "byliśmy", czy słowo "dokładnie" użyte w znaczeniu "właśnie, zgadzam się"; koniec OT)
Znane było złośliwe powiedzenie Peryklesa: zobaczywszy raz mianowicie, jak niewolnik zrywający owoce spadł z drzewa i złamał nogę, wykrzyknął on: Oho, teraz będziesz pedagogiem! http://rownowaga-chwiejna.blogspot.com/ http://maleglody.blogspot.com/ |
|
|
|
#4949 |
|
Zakorzenienie
|
Nie wiem dlaczego ale niby Ślub to Panna Młoda powinna w nim wyglądać najpiekniej wyglądać jak tylko można.. bo to jedyny taki dzień w jej życiu a czasami mam wrażenie, że większość dziewczyn robi z siebie wiedźmy w ten dzień.
|
#4950 |
|
Wtajemniczenie
|
Może one naprawdę sądzą, że pięknie wyglądają?
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Moda
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 21:38.

niestety gimnazjum to już czasami jest dużo uczniów z innych miast.

[/QUOTE]

)

. Cóż za nietakt
Głupota Kościoła Cię powala, więc ślubu kościelnego raczej nie weźmiesz. A skoro ślubu kościelnego nie weźmiesz, to i nauki przedślubne Cię ominą, czy to w parze, czy to w pojedynkę.