Pielęgnacja loków, loczków i fal - wszystkie części - niech się kręcą! - Strona 2012 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Uroda > Pielęgnacja włosów i fryzury > Włosy kręcone: pielęgnacja, fryzury, inspiracje

Notka

Włosy kręcone: pielęgnacja, fryzury, inspiracje Forum dla osób z kręconymi włosami. Rozmawiamy o stylizacji i pielęgnacji loków. Wejdź, podziel się doświadczeniem, zadaj pytanie.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2012-03-27, 12:15   #60331
igmu
Przyczajenie

Dot.: Pielęgnacja loków, loczków i fal - XII część zakręconej opowieści

Ok, przyszedł czas, aby postraszyc nieco moim stanem włosów...
Podczytuję od jakiegoś czasu i moje biedne, zmaltretowane włosy jeżą mi się na głowie. Jesssu, co ja im zrobiłam! Moja jedyna pielęgnacja opierała się na pierwszym lepszym szamponie z supermarketu, naiwnie z napisem "do włosów suchych i zniszcoznych" oraz na jedwabiu biosilka nakładanego na całą długość... do tego suszenie przedpotopową suszarką i baaaardzo częste, niemal codzienne prostowanie. Często też włosy wiązałam w koka... dodatkowo je łamiąc, bo gumki posiadają metalowe elementy... No i teraz na głowie mam totalne siano, smętnie zwisające i bez życia.

Postanowiłam zawalczyć o piękne włosy... tak więc zaczynam
Niestety, ze względów ekenomicznych dopiero pod koniec miesiąca - muszę pokupowac odżywki, zmienić szampon, zapoatrzyć się w kilka produktów na ZSK i na helfach... a wypłata w piątek Może mogłybyście polecić jakiś rodzaj pielęgnacji ratującej moje włosy? Wiem już, że zmienię szampon na taki bez SLS, do tego chce olejować włosy - chyba skuszę się na olej kokosowy i sesę, jako odżywki polecałyście coś z Alterry i Rossmanowską Różową, do tego chyba zakupię tą latte z kallosa i .. jakąś wcierkę. Na ZSK kupię aloes, pantenol, keratynę i L-cysteinę... i będe próbowac ratowac kłaki Do tego suszarka z dyfuzorem... uff.

Zdjęcia robione telefonem... w pracy
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg Zdjęcie0042.jpg (69,3 KB, 50 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg Zdjęcie0043.jpg (69,3 KB, 34 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg Zdjęcie0044_001.jpg (98,9 KB, 31 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg Zdjęcie0049.jpg (107,9 KB, 36 załadowań)
igmu jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-03-27, 12:43   #60332
anoska
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Miss Transept Pokaż wiadomość
1/2 szklanki ziaren soi namoczyć w wodzie aż mocno napuchnie, przepłukać, zmiksować z 3 szklankami wody, odcedzić przez szmatkę, zmiksować drugi raz z mniejszą ilością wody, przecedzić drugi raz. Ten przecedzony płyn to mleczko, trzeba je zagotować 2 razy zbierając pianę z wierzchu. Mi z tego przepisu wychodzi cały garnek. A z papki z ziaren która zostaje można zrobić tofu

Mleczko dodaję do masek i działa megaa
niech no tylko zapoluję na soję

Cytat:
Napisane przez Voirrey Pokaż wiadomość
Cześć Dziewczyny!

Stosuję metodę CG od około 1,5 roku - raz z lepszymi, raz z gorszymi efektami. Ponad miesiąc temu wystąpił jednak problem ze skalpem - zauważyłam, że w niektórych miejscach zaczęły pojawiać się tak jakby suche skórki (?), które złuszczają się i niestety mają tendencję do zaczepiania się na włosach, co niestety wygląda mało estetycznie. Podejrzewam, że wysuszyłam sobie skalp stosując baaardzo długo do mycia Isanę z olejem babassu. Produkt odstawiłam i przestawiłam się na kremowy olejek myjący do twarzy i ciała firmy Ziaja oraz na maskę Bingo z masłem shea. Dodatkowo wcierałam lub wcieram w skalp olej lniany (bez efektu), żel lniany (bez efektu) oraz żel aloesowy (pomaga). Obecnie udało mi się zaleczyć problem częściowo, ale nie całkowicie, gdyż co jakiś czas te suche skórki powracają. Macie może jakieś pomysły jak sobie z tym poradzić?
może zrób peeling cukrowy skalpu? powinien pomóc w pozbawieniu się tych suchych skórek przynajmniej mi pomógł
kiedy ostatnio myłaś skalp szamponem?

Cytat:
Napisane przez igmu Pokaż wiadomość

Postanowiłam zawalczyć o piękne włosy... tak więc zaczynam
Niestety, ze względów ekenomicznych dopiero pod koniec miesiąca - muszę pokupowac odżywki, zmienić szampon, zapoatrzyć się w kilka produktów na ZSK i na helfach... a wypłata w piątek Może mogłybyście polecić jakiś rodzaj pielęgnacji ratującej moje włosy? Wiem już, że zmienię szampon na taki bez SLS, do tego chce olejować włosy - chyba skuszę się na olej kokosowy i sesę, jako odżywki polecałyście coś z Alterry i Rossmanowską Różową, do tego chyba zakupię tą latte z kallosa i .. jakąś wcierkę. Na ZSK kupię aloes, pantenol, keratynę i L-cysteinę... i będe próbowac ratowac kłaki Do tego suszarka z dyfuzorem... uff.

Zdjęcia robione telefonem... w pracy
hmm, rodzaj pielęgnacji? tutaj rozmawiamy tylko o jednym
od siebie proponuję zaopatrzyć się najpierw w zestaw minimum, a później szaleć, nie wszystko na raz, bo włosy Ci zwariują i nie będziesz wiedziała co pomaga a co szkodzi
Stary 2012-03-27, 12:52   #60333
igmu
Przyczajenie

Cytat:
Napisane przez anoska Pokaż wiadomość
od siebie proponuję zaopatrzyć się najpierw w zestaw minimum, a później szaleć, nie wszystko na raz, bo włosy Ci zwariują i nie będziesz wiedziała co pomaga a co szkodzi
Zestaw minimum to ja miałam do tej pory Teraz czas na nowy szampon, odżywkę ez spłukiwania, odzywkę do spłukiwania i olej przynajmniej... no i tę suszarkę
igmu jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-03-27, 13:12   #60334
AjriszMarta
Zakorzenienie

Cytat:
Ja wrobiłam dziadka w podcinanie, tak się zestresował, że mierzył linijką czy obcina tyle ile chcę

biedny dziadek moja mama zawału dostaje jak ma wziąć do ręki nożyczki :P

AjriszMarta jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-03-27, 13:59   #60335
201604301943
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez Martek_ Pokaż wiadomość
Ja jestem za zwilżeniem włosów i wgnieceniem żelu, tylko przed nim wgniecenie małej ilści odżywki ew.lnianego. Ale co loczek to opinia
no to trzeba testować na własnym kłaczku as always...

Cytat:
Napisane przez mosia07 Pokaż wiadomość
Dołączam się do pytania
Skoro żel mrożący może wysuszać to jakie macie sposoby?
może łączyć z lnianym? tak pomyślałam... bo on nawilża

CP i Jantar kupione - działania włosowe na maxa
201604301943 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-03-27, 14:10   #60336
Vila1987
Zadomowienie

GG do Vila1987

Hej Dziewczyny, co polecicie do podkreślania skrętu loków? Sam jedwab, czy może jakiś preparat (pianka, mgiełka, żel)?
Mozna gdzieś tu poczytać o Waszych radach i wyborach, czy trzeba cały wątek przeszukać?
Vila1987 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-03-27, 14:42   #60337
eiri
Wtajemniczenie

GG do eiri

Cytat:
Napisane przez Vila1987 Pokaż wiadomość
Hej Dziewczyny, co polecicie do podkreślania skrętu loków? Sam jedwab, czy może jakiś preparat (pianka, mgiełka, żel)?
Mozna gdzieś tu poczytać o Waszych radach i wyborach, czy trzeba cały wątek przeszukać?
Chyba najlepiej wątek przeszukać... każda z dziewczyn ma swoje ulubione produkty, w miarę możliwości zgodne z CG Jedne wolą kremy, inne żele, pianki też się pojawiają. Zajrzyj jeszcze do Codziennika
Ja mogę polecić Biosilka Hard Rock Gelee
Stary 2012-03-27, 14:43   #60338
alex1989
Zadomowienie

Cytat:
1/2 szklanki ziaren soi namoczyć w wodzie aż mocno napuchnie, przepłukać, zmiksować z 3 szklankami wody, odcedzić przez szmatkę, zmiksować drugi raz z mniejszą ilością wody, przecedzić drugi raz. Ten przecedzony płyn to mleczko, trzeba je zagotować 2 razy zbierając pianę z wierzchu. Mi z tego przepisu wychodzi cały garnek. A z papki z ziaren która zostaje można zrobić tofu

Mleczko dodaję do masek i działa megaa
a mogę je normalnie pić? i dodać no czekoladę albo wanilie? i wtedy będe mieć takie skepowe mleko sojowe?

przyszłam się dziś pokazać bo włąśnie minął mi równy miesiąc z CG
nie udzielam się ale czytam codziennie i obserwuje jak będę mieć takie włosy jak Wy to zaczne bardziej się wychylać z tłumu
wszystko byłoby dziś pięknie gdyby nie to że użyłam dziś pierwszy raz maski Bingo i mój skręt się rozprostował kurde a w opiniach na KWC czytałam że dziewczyny sobie ją chwalą no!
wrzuce zdjęcie chociaż tak jak mówię nie ma dziś szału
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg Kolaże1.jpg (49,4 KB, 106 załadowań)

moje włosiaki

"Może niektórych kobiet nie da się poskromić. Może potrzebują biegać na wolności, dopóki nie znajdą kogoś, tak dzikiego, aby biegał z nimi."
alex1989 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-03-27, 15:07   #60339
Martek_
Zadomowienie

Cytat:
Nowy loczek
Powodzenia!

Cytat:
Napisane przez alex1989 Pokaż wiadomość
nie udzielam się ale czytam codziennie i obserwuje jak będę mieć takie włosy jak Wy to zaczne bardziej się wychylać z tłumu
wszystko byłoby dziś pięknie gdyby nie to że użyłam dziś pierwszy raz maski Bingo i mój skręt się rozprostował kurde a w opiniach na KWC czytałam że dziewczyny sobie ją chwalą no!
Ładniutko jest, gratuluję

Ale mam dzisiaj dobry humor dziewczyny
Stary 2012-03-27, 15:18   #60340
bernadka20
Wtajemniczenie

AjriszMarta
w takim razie podziwiać ! Bardzo ładne są

Eiri
Zgadza się kręcą kręcą

edyta07
Dziękuję sporo się namocowałabym, by były takie Jeszcze kupie w niedlugim czasie rumian rzymski i bede dodawac do niego kilka kropel octu jablkowego i bedą sie blyszczec i delikatnie rozjasnia
Stop suszarce od końca czerwca 2010
Kantorzyca/Kantorka Zakonu Curlitanek
Masz naturalne, kręcone włosy?Zajrzyj koniecznie: FaQ, Pigułka
bernadka20 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-03-27, 15:33   #60341
kasiula199
Raczkowanie

Dzisiaj w pociągu naprzeciw mnie siedziała dziewczyna z długimi lokami. Miała je fajnie zaczesane na bok, ale jokość tych włosów była straszna!!! Masakra. Suche końce sterczały dziwnie, włosy były puchowate. To ja już wolę moje krótkie włosy lekko za ramiona, ale nawilżone i zadbane. Nawiasem mówiąc była naturalną blondynką a miała mega widocznego wąsika...
kasiula199 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-03-27, 15:40   #60342
invissible
Zakorzenienie

GG do invissible

Cytat:
Napisane przez eiri Pokaż wiadomość
Moje włosy coraz bardziej się prostują Im lepsza kondycja tym luźniejszy skręt. Już nawet w dzień mycia się rozluźnia... Będę pierwszym przypadkiem, któremu CG wyprostowało loki

A, i w ogóle to włosy coraz łatwiej namoczyć i coraz szybciej schną. I bardzo łatwo je obciążyć odżywkami. Rok temu jadły wszystko i schły sto lat. Ciekawe, jak to się ma do porowatości
Mam dokładnie tak samo. Ostatnio włosy w ogóle mi się nie chcą kręcić, zaczynam się zastanawiać, czy z wiekiem mi zwyczajnie nie przeszło... A widzę, że kondycja coraz lepsza...
invissible jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-03-27, 15:44   #60343
Miss Transept
Zadomowienie

GG do Miss Transept

Cytat:
Napisane przez anoska Pokaż wiadomość
niech no tylko zapoluję na soję
Można kupić w większości hipermarketów, na targach i w sklepach ze zdrową żywnością.
Cytat:
Napisane przez AjriszMarta Pokaż wiadomość

No biedny, biedny, ale jestem bardzo zadowolona z efektów. Moja nie dostaje zawału tylko się po prostu nie zgadza
Cytat:
a mogę je normalnie pić? i dodać no czekoladę albo wanilie? i wtedy będe mieć takie skepowe mleko sojowe?
No pewnie. Ja je właśnie do picia robię, taniej wychodzi i ma mniej syfów. A dodanie do maski to był efekt uboczny posiadania tego w domu
Cytat:
Różnica jest ogromna. Jak zaczęły błyszczeć!

Miss Transept jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-03-27, 15:59   #60344
agatron77
Raczkowanie

Cytat:
Ja uważam, że jest super . Mnie minął równy rok i miesiąc i nie ma takiego efektu jak u Ciebie

agatron77 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-03-27, 16:02   #60345
eiri
Wtajemniczenie

GG do eiri

Cytat:
Napisane przez invissible Pokaż wiadomość
Mam dokładnie tak samo. Ostatnio włosy w ogóle mi się nie chcą kręcić, zaczynam się zastanawiać, czy z wiekiem mi zwyczajnie nie przeszło... A widzę, że kondycja coraz lepsza...
Mamy podobne włosy
Może to kwestia wieku, kto wie...
Stary 2012-03-27, 16:20   #60346
alex1989
Zadomowienie

Cytat:
Ładniutko jest, gratuluję

Ale mam dzisiaj dobry humor dziewczyny

coś Cie ostatnio nie widze na watku o walce o piękne włosy

Cytat:
No pewnie. Ja je właśnie do picia robię, taniej wychodzi i ma mniej syfów. A dodanie do maski to był efekt uboczny posiadania tego w domu
Różnica jest ogromna. Jak zaczęły błyszczeć!

kurde to muszę wypróbować bo ja uwieliam mleko sojowe ale cena jest taka że nie zawsze mogę sobie na nie pozwolić
dzięki za przepis w takim razie

Cytat:
Napisane przez agatron77 Pokaż wiadomość
Ja uważam, że jest super . Mnie minął równy rok i miesiąc i nie ma takiego efektu jak u Ciebie
ale ja naprawdę wywróciłam pielęgnacje o 180 stopni
teraz obchodze sie z nimi jak z jajkiem a one zaczynają się odwdzięczać

moje włosiaki

"Może niektórych kobiet nie da się poskromić. Może potrzebują biegać na wolności, dopóki nie znajdą kogoś, tak dzikiego, aby biegał z nimi."
Stary 2012-03-27, 16:27   #60347
Chatul
ma zielone pojęcie

Cytat:
Napisane przez DMkAnia Pokaż wiadomość
Aktualnie nie reanimuję włosów, już tego nie potrzebują rano nie zajmuję się włosami W OGÓLE wiecie jaki to luksus? oczywiście nie było tak od początku, dopiero od jakiegoś czasu tak się dzieje...
Odkąd używam żelu mrożącego, to i ja pierwszego dnia nie reanimuję
Stary 2012-03-27, 17:01   #60348
edyta07
Zadomowienie

alex Piękna zmiana

---------- Dopisano o 16:46 ---------- Poprzedni post napisano o 16:44 ----------

Cytat:
Napisane przez Chatul Pokaż wiadomość
dzisiaj pierwszy raz użyję mrożącego.. mam nadzieję, że się nie zawiodę

---------- Dopisano o 16:48 ---------- Poprzedni post napisano o 16:46 ----------

Cytat:
Napisane przez kasiula199 Pokaż wiadomość
Dzisiaj w pociągu naprzeciw mnie siedziała dziewczyna z długimi lokami. Miała je fajnie zaczesane na bok, ale jokość tych włosów była straszna!!! Masakra. Suche końce sterczały dziwnie, włosy były puchowate. To ja już wolę moje krótkie włosy lekko za ramiona, ale nawilżone i zadbane. Nawiasem mówiąc była naturalną blondynką a miała mega widocznego wąsika...

Ja też ale jeszcze mnóstwo pracy przede mną, żebym mogła powiedzieć do lustra "to jest to!"

---------- Dopisano o 16:52 ---------- Poprzedni post napisano o 16:48 ----------

Cytat:
witamy
trochę cierpliwej pielęgnacji i będą piękne loki

---------- Dopisano o 17:01 ---------- Poprzedni post napisano o 16:52 ----------

Cytat:
Napisane przez AjriszMarta Pokaż wiadomość

moja zawsze twierdzi, że jak obetnie krzywo to nie jej wina, bo mogę iść do fryzjera a nie wymyślam Na szczęście dobrze jej to idzie także za niedługo tez ją zaangażuje w podcięcie

udo:
60-58-54 cm

mój blog
edyta07 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-03-27, 17:01   #60349
Karen15
Zakorzenienie

Można użyć kremu BeBeauty z Biedronki przed myciem?
Karen15 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-03-27, 17:06   #60350
edyta07
Zadomowienie

siedzę z maską Alterry granat i aloes już pół godziny pod czepkiem. Zaraz idę zmyć Troszkę jak na razie przeszkadzają mi bardzo intensywne zapachy odżywek Alterry, ale pewnie jeszcze kilka użyc i nie będę na nie zwracac uwagi...

---------- Dopisano o 17:06 ---------- Poprzedni post napisano o 17:05 ----------

Cytat:
Napisane przez Karen15 Pokaż wiadomość
Nie zaszkodzi, ale nie wiem czy jest sens, lepiej może nałożyć olej jakiś?
ale niech wypowiedzą się ekspertki

udo:
60-58-54 cm

mój blog
Stary 2012-03-27, 17:20   #60351
aganiolek
Zadomowienie

Dzień dobry wszystkim specjalistkom od fal i loków.

Zgłaszam się jako kolejna zafalowana licząc na to, że przyjmiecie mnie do swojego grona.

Falujące włosy miałam od zawsze jednak dopiero od jakiegoś miesiąca zaczęłam czytać o metodzie CG i próbować powoli wcielać ją w życie, by ogarnąć moje niesforne kosmyki. Podglądam Was od pewnego czasu, zachwycam się Waszymi cudnymi lokami, przeczytałam pigułkę, FAH, pół tego wątku (i część poprzednich), ale wciąż czuję się zagubiona w gąszczu tylu informacji o pielęgnacji włosów nie-prostych i mam z moimi włosami straszny dylemat. Dziś więc odważyłam się napisać z nadzieją może na jakieś podpowiedzi, wskazówki, a może choćby motywację do dalszych starań.

Moja historia włosowa jest nieco odmienna od większości tu opisywanych: to są moje nowe włosy, rosną od zera od niespełna dwóch lat. Nie zdążyły być zmaltretowane ani farbowaniami, ani nadmiarem zabiegów fryzjerskich. Z początku całe moje dbanie o nie ograniczało się do mycia, po ponad roku doszła dopiero odżywka, zwykła drogeryjna. Od 2-3 miesięcy staram się być dla moich włosów lepsza: odstawiłam niemal całkowicie szampony z SLS (przerzucając się na BD), wszystkie silikony, używam polecanej przez niektóre z Was odżywki Isana z babassu (także czasem myję tylko nią), mniej więcej dwa razy w tygodniu nakładam oleje (na razie najbardziej lubię zwykłą oliwę z oliwek, ewentualnie olej ryżowy, rycynowy całkowicie mi nie pasował - bardzo wysuszał włosy). Wydaje mi się, że kondycję włosów mam dobrą, brakuje im może trochę nawilżenia, ale są bardzo mocne, grube, bez rozdwojonych końcówek, prawie nie wypadają, nie są łamliwe.

Moim zasadniczym problemem jest ich układanie się: nie mam mocnego skrętu, raczej dominuje lekka fala. Głównie ich falowanie objawia się tym, że końcówki wykręcają się na zewnątrz, co mnie irytuje (widać to najlepiej na zdjęciu en face). Niestety włosy układają się bardzo asymetrycznie, tj. prawa strona skręca się stosunkowo mocno, lewa bardzo lekko, mam nadzieję, że widać na na załączonych fotografiach. Wciągu dnia też szybko mi się ta lewa strona rozprostowuje. Ostatecznie najczęściej nie wytrzymuję i po kilku godzinach je rozczesuję - tak, wiem, że to straszny grzech według CG, ale na swoje usprawiedliwienie nadmienię, że nie mam tak delikatnych włosów jak zazwyczaj kręcone są, moje od czesania na sucho nie łamią się bardziej, zresztą rozczesują się bardzo lekko. Po rozczesaniu mam delikatnie wygięte, gładkie fale.

Proszę znawczynie zagadnień zakręconych o radę: jak sądzicie, czy moje włosy stać na więcej, czy sądzicie, że można od nich oczekiwać silniejszego, albo choćby bardziej równomiernego skrętu, który wytrzyma choćby jeden dzień. Bo mam cały czas wątpliwości, staram się stosować wskazówki CG, ale wciąż nie wytrzymuję tego nierównego bajzlu na głowie i rozczesuję.

Jeśli chodzi o zdjęcia to:
1-6 - dziś od rana po myciu odżywką, niewielkiej ilości żelu lnianego, suszeniu naturalnym
7 - dziś po 6 godzinach od mycia, widać jak się rozprostowały
8 - dziś po 6 godzinach od mycia, rozczesane
9 - wrzesień 2011, włosy krótsze, widać jak wyglądają rozczesane, wtedy czesałam je cały czas
10 - i zbliżenie

Wiem, strasznie się rozpisałam, może jednak komuś się będzie chciało to całe wypracowanie przeczytać i coś podpowiedzieć.
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg 01.jpg (120,1 KB, 22 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg 02.jpg (99,3 KB, 16 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg 03.jpg (124,9 KB, 19 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg 04.jpg (126,5 KB, 24 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg 05.jpg (122,1 KB, 10 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg 06.jpg (132,7 KB, 19 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg 07.jpg (110,9 KB, 13 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg 08.jpg (132,9 KB, 14 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg 09.jpg (154,3 KB, 18 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg 10.jpg (59,0 KB, 19 załadowań)
aganiolek jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-03-27, 17:41   #60352
edyta07
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez aganiolek Pokaż wiadomość
Dzień dobry wszystkim specjalistkom od fal i loków.

Zgłaszam się jako kolejna zafalowana licząc na to, że przyjmiecie mnie do swojego grona.

Falujące włosy miałam od zawsze jednak dopiero od jakiegoś miesiąca zaczęłam czytać o metodzie CG i próbować powoli wcielać ją w życie, by ogarnąć moje niesforne kosmyki. Podglądam Was od pewnego czasu, zachwycam się Waszymi cudnymi lokami, przeczytałam pigułkę, FAH, pół tego wątku (i część poprzednich), ale wciąż czuję się zagubiona w gąszczu tylu informacji o pielęgnacji włosów nie-prostych i mam z moimi włosami straszny dylemat. Dziś więc odważyłam się napisać z nadzieją może na jakieś podpowiedzi, wskazówki, a może choćby motywację do dalszych starań.

Moja historia włosowa jest nieco odmienna od większości tu opisywanych: to są moje nowe włosy, rosną od zera od niespełna dwóch lat. Nie zdążyły być zmaltretowane ani farbowaniami, ani nadmiarem zabiegów fryzjerskich. Z początku całe moje dbanie o nie ograniczało się do mycia, po ponad roku doszła dopiero odżywka, zwykła drogeryjna. Od 2-3 miesięcy staram się być dla moich włosów lepsza: odstawiłam niemal całkowicie szampony z SLS (przerzucając się na BD), wszystkie silikony, używam polecanej przez niektóre z Was odżywki Isana z babassu (także czasem myję tylko nią), mniej więcej dwa razy w tygodniu nakładam oleje (na razie najbardziej lubię zwykłą oliwę z oliwek, ewentualnie olej ryżowy, rycynowy całkowicie mi nie pasował - bardzo wysuszał włosy). Wydaje mi się, że kondycję włosów mam dobrą, brakuje im może trochę nawilżenia, ale są bardzo mocne, grube, bez rozdwojonych końcówek, prawie nie wypadają, nie są łamliwe.

Moim zasadniczym problemem jest ich układanie się: nie mam mocnego skrętu, raczej dominuje lekka fala. Głównie ich falowanie objawia się tym, że końcówki wykręcają się na zewnątrz, co mnie irytuje (widać to najlepiej na zdjęciu en face). Niestety włosy układają się bardzo asymetrycznie, tj. prawa strona skręca się stosunkowo mocno, lewa bardzo lekko, mam nadzieję, że widać na na załączonych fotografiach. Wciągu dnia też szybko mi się ta lewa strona rozprostowuje. Ostatecznie najczęściej nie wytrzymuję i po kilku godzinach je rozczesuję - tak, wiem, że to straszny grzech według CG, ale na swoje usprawiedliwienie nadmienię, że nie mam tak delikatnych włosów jak zazwyczaj kręcone są, moje od czesania na sucho nie łamią się bardziej, zresztą rozczesują się bardzo lekko. Po rozczesaniu mam delikatnie wygięte, gładkie fale.

Proszę znawczynie zagadnień zakręconych o radę: jak sądzicie, czy moje włosy stać na więcej, czy sądzicie, że można od nich oczekiwać silniejszego, albo choćby bardziej równomiernego skrętu, który wytrzyma choćby jeden dzień. Bo mam cały czas wątpliwości, staram się stosować wskazówki CG, ale wciąż nie wytrzymuję tego nierównego bajzlu na głowie i rozczesuję.

Jeśli chodzi o zdjęcia to:
1-6 - dziś od rana po myciu odżywką, niewielkiej ilości żelu lnianego, suszeniu naturalnym
7 - dziś po 6 godzinach od mycia, widać jak się rozprostowały
8 - dziś po 6 godzinach od mycia, rozczesane
9 - wrzesień 2011, włosy krótsze, widać jak wyglądają rozczesane, wtedy czesałam je cały czas
10 - i zbliżenie

Wiem, strasznie się rozpisałam, może jednak komuś się będzie chciało to całe wypracowanie przeczytać i coś podpowiedzieć.
ładne masz włoski
Miałam podobny problem dawniej- włosy zaraz po myciu były ładnie pokręcone/pofalowane, a za kilka godzin robił się wyprost i miałam nierównomierny bałagan na głowie. Nie wspominam już co było na drugi dzień, po nocy... Zaczęłam jednak używać mocniejszych, sklepowych żelów i jest znacznie lepiej
Piszesz, ze masz grube włosy, nierozdwojone końcówki, nie wypadają itd. to naprawdę wiele i doceń to!
I przede wszystkim-nie rozczesuj włosów

udo:
60-58-54 cm

mój blog
Stary 2012-03-27, 17:41   #60353
FelekBezSzelek
Rozeznanie

Cytat:
Bardzo podobają mi się tego typu skręty.
Mi się podoba u nich to, że są miękkie I to chyba mój główny wyznacznik tego, czy dane włosy są jak dla mnie fajne czy nie

Cytat:
Napisane przez eiri Pokaż wiadomość
Moje włosy coraz bardziej się prostują Im lepsza kondycja tym luźniejszy skręt. Już nawet w dzień mycia się rozluźnia... Będę pierwszym przypadkiem, któremu CG wyprostowało loki
Mi chyba też trochę wyprostowało. Chyba, że to wrażenie bo mniej puchu
Cytat:
Mi Bingo też nie podpasowało, z algami piórkowało mi włosy, a z kolagenem nie różni się jak dla mnie od normalnych odżywek.
Stary 2012-03-27, 17:50   #60354
renne85
Przyczajenie

Witam wszystkie zakręcone włosomaniaczki, już od kilku dni obserwuję to forum, dla zakręconych rzecz jasna jako, że sama mam kręcone włosy

Muszę przyznać, że to forum jest świetnie zorganizowane i przeczytałam bardzo szczegółowo wskazówki zawarte w FAQ i pigułce na temat pielęgnacji włosów, lecz nigdzie nie znalazłam takiej szczegółowej informacji w jaki sposób dobrze nawilżyć włosy i jakie kosmetyki najlepiej się do tego nadają. Są same ogólniki, a nie jestem w stanie przebrnąć przez 12 części niekończącej się zakręconej opowieści Obowiązki jednak wzywają. Jeśli ktoś mnie odpowiednio nakieruje na odpowiednie info na temat nawilżania włosów kręconych, to będę bardzo wdzięczna bo jestem pewna, że taki temat już był

W każdym razie moje włosy nie są w najlepszym stanie, wyglądają na mocno przesuszone i myślę, że potrzebują nawilżenia jednak nie wiem od czego zacząć. Jaki olejek najlepiej nawilża włosy? Czy może lepsza będzie maska nawilżająca? Od 2 miesięcy używam olejku kokosowego vatika, jednak włosy są w niewiele lepszym stanie. Używam także szamponu Alterra granat ( czyli nawilżający) a także odżywki do włosów Garnier Awokado d/s , włosy są miększe, lecz dalej lekko napuszone, bez połysku i każdy włos kręci się w swoją stronę...
renne85 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-03-27, 18:09   #60355
hahihehy
Rozeznanie

Szampon Alterra migdał pięknie przesuszył mi skalp. Swędzi, widać różowe plamki i łuszczenie. No super... Siedzę teraz z olejem i się zastanawiam co dalej.
hahihehy jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-03-27, 18:18   #60356
ewcia1807
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez hahihehy Pokaż wiadomość
Szampon Alterra migdał pięknie przesuszył mi skalp. Swędzi, widać różowe plamki i łuszczenie. No super... Siedzę teraz z olejem i się zastanawiam co dalej.
Może aloes pomoże?

28-...-36-37-38-39-40-41-42-43-44-45-46 -47-48-49-50 ... 60

Zapraszam na mojego kosmetycznego bloga: www.kosmetyczny-raj.blogspot.com
ewcia1807 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-03-27, 18:21   #60357
Miss Transept
Zadomowienie

GG do Miss Transept

Cytat:

kurde to muszę wypróbować bo ja uwieliam mleko sojowe ale cena jest taka że nie zawsze mogę sobie na nie pozwolić
dzięki za przepis w takim razie
Z tym że wiesz, ono nie smakuje dokładnie tak jak to sklepowe, trzeba je doprawić. Ale myślę, że znajdziesz jakiś swój smak
Cytat:
Napisane przez Chatul Pokaż wiadomość
Dlaczego u mnie nigdzie tego żelu nie ma?

Siedzę z indygo na głowie. I pomyśleć, że narzekałam na nakładanie henny... Indygo to jest dopiero koszmar.

Miss Transept jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-03-27, 18:28   #60358
Eloe77
MatkaPrzełożonaCurlitanek

Cytat:
Napisane przez renne85 Pokaż wiadomość
Muszę przyznać, że to forum jest świetnie zorganizowane
O YES! dziękujemy!
Cytat:
lecz nigdzie nie znalazłam takiej szczegółowej informacji w jaki sposób dobrze nawilżyć włosy i jakie kosmetyki najlepiej się do tego nadają. Są same ogólniki
I tu się niestety skończyć musi, ponieważ:
- nie wiemy, czy chcesz być cg, a jeśli tak, to w pierwszym poście masz link do bloga zawierajacego spis takich kosmetyków,
- nie wiemy, czego konkretnie w tej chwili używasz, jakie masz konkretnie włosy, a pielęgnacja jest indywidualna, nie ma jednej recepty,
- nie ma jednego zestawu cud, który możemy polecić, ale jest wątek o pierwszych razach, wątek z dziennikiem, gdzie znajdziesz nasze historie i kosmetyki, codziennik, z którego mozesz skopiować zestawy,
- nawilżanie to termin potwornie pojemny, to proces wielowymiarowy, a nie jedno działanie,
- coś jeszcze chciałam dodać, ale zapomniałam,
- nikt za Ciebie nie przetestuje, co pasuje włosom, a co nie.
Cytat:
a nie jestem w stanie przebrnąć przez 12 części niekończącej się zakręconej opowieści
A próbowałaś choć przeanalizowac linki z 1. posta?
Cytat:
Obowiązki jednak wzywają. Jeśli ktoś mnie odpowiednio nakieruje na odpowiednie info na temat nawilżania włosów kręconych, to będę bardzo wdzięczna bo jestem pewna, że taki temat już był
To jest temat rzeka, nie kończy się, chyba że skończa się włosy kręcone
W kółko o tym piszemy...
Cytat:
W każdym razie moje włosy nie są w najlepszym stanie, wyglądają na mocno przesuszone i myślę, że potrzebują nawilżenia jednak nie wiem od czego zacząć
Od decyzji i pokazania nam włosów.
Cytat:
Jaki olejek najlepiej nawilża włosy? Czy może lepsza będzie maska nawilżająca?
Olejek to nie wszystko. Tu jest potrzebny: szampon, odzywka czy maska (dla mnie to dokładnie to samo), zabezpieczacz włosów, olej, stylizator. Wszystko musi ze sobą grać.
Olej nawilżający jest to taki, an które najlepiej reagują Twoje włosy.
Nie znam włosów, nie jestem w stanie polecić niczego.
Musimy poznac włosy. Bez tego się nie obędzie.
Cytat:
Od 2 miesięcy używam olejku kokosowego vatika, jednak włosy są w niewiele lepszym stanie.
Kokos - może masz zbyt porowate włosy, moze niewłaściwie go stosujesz, może zmywasz za silnym szamponem, może za długo zostawisz na włosach, mozę za słabych odżywek używasz.
Hinduskie ziółka - może mają moc wysuszającą na Twoich włosach.
Cytat:
Używam także szamponu Alterra granat ( czyli nawilżający)
Nie ma czegoś takiego jak szampon nawilżający. Szampon MYJE. I koniec. I kropka. Więcej nie trzeba. Resztę robi odżywka czy tam maska.
Cytat:
a także odżywki do włosów Garnier Awokado d/s , włosy są miększe, lecz dalej lekko napuszone, bez połysku i każdy włos kręci się w swoją stronę...
I to wszystko? Troszkę mało
Napisz więcej o włosach, pokaż je nam, opisz, co z nimi w jaki sposób robisz, czy czeszesz, czy nie...
WSZYSTKO

Cytat:
Napisane przez hahihehy Pokaż wiadomość
Uważaj, by olej nie pobudził bakterii do wzrostu. Raczej żel aloesowy, żel z arniką, żel lniany. Jeśli nakładasz olej na skórę, to rób to ostrożnie.
Akurat Alterry mogą tak działać - zawierają sporo alkoholu. Na dodatek to, że tam jest napisane Sensitiv, nie oznacza, że jest delikatny. Nie jest.

Dziennik, FAQ, pigułka wiedzy i pielęgnacja - wszystko o kręconych naturalnie włosach!

MÓJ IDEAŁ

Eloe77 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-03-27, 18:29   #60359
aganiolek
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez edyta07 Pokaż wiadomość
ładne masz włoski
Miałam podobny problem dawniej- włosy zaraz po myciu były ładnie pokręcone/pofalowane, a za kilka godzin robił się wyprost i miałam nierównomierny bałagan na głowie. Nie wspominam już co było na drugi dzień, po nocy... Zaczęłam jednak używać mocniejszych, sklepowych żelów i jest znacznie lepiej
Piszesz, ze masz grube włosy, nierozdwojone końcówki, nie wypadają itd. to naprawdę wiele i doceń to!
I przede wszystkim-nie rozczesuj włosów
Edyto, dziękuję Ci bardzo za odpowiedź.

To nie jest tak, że ja moich włosów nie lubię i nie doceniam - wręcz przeciwnie, jestem z nich bardzo zadowolona, gdyby tylko chciały bardziej współpracować, a one są całkiem oporne na wszelkie stylizacje. Fryzjerki zawsze mi powtarzały, że na moich włosach skręt się nie utrzyma, bo są ciężkie i pod własnym ciężarem będą się prostowały. Zresztą jak miałam jeszcze włosy długie (do talii) to faktycznie falowały bardzo nieznacznie, choć równomiernie.

Muszę w takim razie rozejrzeć się tak jak radzisz za jakimś mocniejszym żelem, choć zawsze się ich bałam, że wysuszą włosy, albo, że będą one zbyt sztywne.
aganiolek jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-03-27, 18:39   #60360
alex1989
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez edyta07 Pokaż wiadomość
alex Piękna zmiana

dzisiaj pierwszy raz użyję mrożącego.. mam nadzieję, że się nie zawiodę

ja sie bardzo polubiłam z mrożącym żelem

Cytat:
Napisane przez Karen15 Pokaż wiadomość
dziewczyny na wątku :walka o piękne włosy" używają nakładają razem z olejem , ale ja jeszcze nie próbowałam
Cytat:
Napisane przez FelekBezSzelek Pokaż wiadomość
Mi Bingo też nie podpasowało, z algami piórkowało mi włosy, a z kolagenem nie różni się jak dla mnie od normalnych odżywek.
no własnie mam tą z algami i co prwada włosy są miekkie ale dokładnie tak jak piszesz są jak piórka

moje włosiaki

Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Włosy kręcone: pielęgnacja, fryzury, inspiracje

Ten wątek obecnie przeglądają: 4 (0 użytkowników i 4 gości)

Zasady wysyłania wiadomości