|
Notka |
|
Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo. |
Pokaż wyniki sondy: Jaki wybieramy tytuł VI cz. naszego wątku? | |||
Duże brzuszki wszystkie mamy, na dzieciaczki już czekamy. |
![]() ![]() ![]() ![]() |
20 | 33,90% |
Duże brzuszki wszystkie mamy, na porody już czekamy. |
5 | 8,47% |
Od jesieni już plotkujemy, pierwszych maluchów wyczekujemy. |
0 | 0% |
Wiosna wreszcie za oknami, czas na spotkania z maluchami. |
6 | 10,17% |
Wyprawki powoli kompletujemy, w maju-czerwcu powijemy. |
1 | 1,69% |
Wiosna juz za pasem, niedługo pierwsze spotkanie z bobasem. |
6 | 10,17% |
Wyprawki prawie gotowe - obstawiamy terminy porodowe. |
7 | 11,86% |
Wyprawki kompletujemy, niezmiennie plotkujemy. |
1 | 1,69% |
Wyprawki kompletujemy, pierwszych porodów wyczekujemy! |
13 | 22,03% |
Głosujący: 59. Nie możesz głosować w tej sondzie |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#4921 | ||||
Konto usunięte
|
Dot.: Brzuszki mocno podskakują, maluszki już na świat się szykują. Mamusie V-VI 2012
Jak dobrze, że to już za Tobą!
Ale teraz koniecznie leż! I widzę, że wszędzie rzeczywistość szpitalna i badania lekarzy szpitalnych są tak samo... przyjemne..... Cytat:
A najgorsze jest spadające tętno dziecka podczas skurczu ;( Cytat:
A KTG ja bym chyba też nie miała robionego, gdyby nie szpital. Cytat:
Cytat:
![]() Daj spokój, jak sobie przypomnę ten wziernik dwułyżkowy to mnie skręca ![]() Ja sobie dzisiaj pospałam, z przerwą na obudzenie męża i tabletki, a później na dodzwonienie się do przychodni - już drugi dzień z rzędu się nie zarejestrowałam (muszę iść do lekarza POZ) ![]() |
||||
![]() ![]() |
![]() |
#4922 | |
Rozeznanie
|
Dot.: Brzuszki mocno podskakują, maluszki już na świat się szykują. Mamusie V-VI 2012
Cytat:
![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4923 |
Rozeznanie
|
[1=ecd9a68db8379fc22aec146 35aa2645aca7c721b_6070dc9 9c9f91;33218151]No mnie się też szyjka skraca i mam skurcze, ale jakoś nie kazali leżeć...
![]() Nie ufam tym moim lekarzom i położnym, wolę słuchać Was ![]() Ale szyjkę masz twardą? Moja ma tylko 2cm i pytałam wczoraj lekarza czy to nie za mało i powiedział, że miał pacjentki u których 1cm szyjka trzymała całą ciążę, ważne zęby była twarda i zamknięta. Dziewczyny jak czuć twardnienia?? Często o tym piszecie a ja chyba tego nie miała albo nie wiem kiedy to mam ![]() I jak czuć skurcze?? Głupie pytanie, ale nie miała jakichś bolesnych miesiączek i skurczy i teraz nie wiem czy bede umiała to rozpoznać. Maks położony jest miednicowo cały czas i wczoraj gin zaczął mówić o cesarce... i w nocy właśnie śnił mi się poród przez cc. A jak się przebudziłam to leżałam na wznak i nie wiedziałam czy się moge ruszyć bo myślałam żę mam ranę na brzuchu, masakra, podświadomość czyba zaczyna działać ...
#4924 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4925 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
nie wiem bo go z profilu nie widzę ![]()
![]() |
#4926 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
Szyjkę mam zamkniętą, nie wiem czy jest miękka i przypuszczam, że ma niewiele ponad 2 cm. Ja spędzam czas głównie na kanapie i fotelu, obecnie wyjście do sklepu, a już wycieczka do centrum to dla mnie święto. Ale przeżyję, nie zostało wiele. Twardnienia czuć ewidentnie, tzn. nagle zbiera Ci się skóra na brzuchu i brzuszek staje się twardy jak kamień we wszystkich miejscach. Mój mały przestał mnie teraz kopać i chyba się przeciąga i ja właśnie jestem zdezorientowana, kiedy mam twardnienie, a kiedy to on buszuje, ale jak cały brzuch jest twardy, to twardnienie (skurcz), a jak tylko jedna strona, to on. Moje dziecko też jest na razie ułożone jakoś źle, albo pośladkowo albo miednicowo, ale gin mówi, że to będzie ważne przed samym porodem. |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4927 |
Zadomowienie
|
Witam,
u mnie słoneczko za oknem, po wczorajszej wizycie jestem zła mówię ze puchną mi stopy i łydki a pani czy coś ostatnio jem innego a ja że nie, to prosze ograniczyc sól no dobra a gdzie skierowanie na sprawdzenie jaki mam poziom tej soli oczywiście nic takiego nie dała ![]() ![]() o skierowanie na mocz i morfologie musiałam się wyprosic ![]() ![]() na szczęcie jestem umówiona do lekarza ze szpitala w Olawie na połowę kwietnia, i chyba sama sobie zrobię badanie na poziom elektrolitów( sod potas, magnez) mąż się za to cieszy ze ma taką dużą już córkę a ja jestem zła na niego prosze pozmywaj naczynia, rano pozmywam wstałam z nim skonczył jeśc i do pracy zmyka a ja pytam a naczynia? " pomyje jak wrócę " czytaj ok 20 i jak tu nie miec nerwa sorki musiałam się wygadac a i jeszcze karta od aparatu mi siadła a chciałam dziś wam pokazac brzuszek ![]() |
![]() ![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#4928 | ||
Rozeznanie
|
Witajcie! Pędzicie od rana jak szalone, pęknie dziś nowa część jak nic....
![]() Gaabbi, cieszymy się że wszystko się uspokoiło. Cytat:
Cytat:
![]()
![]() |
#4929 |
Raczkowanie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#4930 | ||
Rozeznanie
|
[1=ecd9a68db8379fc22aec146 35aa2645aca7c721b_6070dc9 9c9f91;33230972]Może to kiepskie pocieszenie, ale myślę, że nasze dzieciaczki by już przeżyły, nawet gdyby przyszły na świat wcześniej. Tak czy siak trzeba myśleć pozytywnie, ja gdybym się miała wszystkim zamartwiać (a również mam problematyczną ciążę od samego początku, 3 pobyty w szpitalu i masa leków), to bym chyba oszalała. I tak się zamartwiam, ale trzeba jakoś żyć
![]() wiem, wiem... też się tak pocieszam w końcu to było prawie 30lat temu ... ale teraz też może być różnie choć szanse są większe... no nic nie będę już o tym myślała wystarczy, że widzę mamę i chyba ona czasem o tym myśli, i zwyczajnie się martwi, na razie cieszę się, że pod przymusem mogę się obijać ![]() Cytat:
![]() ![]() ![]() ![]() Cytat:
![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
#4931 | |||||||||
Wtajemniczenie
|
Dzień dobry!
Widzę, że pędzicie od rana jak zwykle w dzień zakładania nowej części ![]() ![]() Cytat:
![]() Ja też muszę moją ginkę przycisnąć na następnej wizycie o tą ilość skurczy i czy rzeczywiście Fenek w takiej dawce jest konieczny... Od tygodnia sobie zapisuję, żeby juz dokładnie wiedzieć i mam tak 5-8 skurczy na dzień, choć pewnie bez Fenka mogłoby ich być więcej... Ale może chociaż mi zmniejszy dawkę tak jak ostatnio chciała. Cytat:
![]() Cytat:
Cytat:
![]() pola, udanej wizyty ![]() Cytat:
![]() Moja obecna ginka nie wspominała jeszcze nic o ktg i na razie ja też się tym nie martwię. Przy Maksie miałam chyba od 39 tc ![]() Pierwszy raz słyszę o wpływie ktg na wątrobę... Cytat:
![]() Cytat:
![]() ![]() I myślę, że 5 lat to dobry czas na wymianę mebli u dziecka... Nie stać mnie, żeby dużą kwotę wydać na meble dla dziecka tylko na kilka lat... Ale to wszystko pewnie zależy od sposobu, w jaki urządza się pokój ![]() ![]() ![]() Cytat:
![]() Dziewczyny, w czasie porodu zdecydowana większość kobiet w pozycji leżącej skurcze odczuwa o wiele boleśniej, stąd wynika nieprzyjemność leżenia pod ktg ![]() Cytat:
![]() Dziwi mnie tylko, że w przypadku tej kobiety czekali na poród sn, a nie wywołali. Jest taka opinia, że nie można tego przedłużać, bo może powstać jakieś zakażenie w organiźmie kobiety ![]() ![]() |
|||||||||
![]() ![]() |
Okazje i pomysły na prezent
![]() |
#4932 | |||||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]() Jeżeli chodzi o cc to większość moich koleżanek miała i też sobie bardzo chwalą i namawiają. Kilka przeżyło poród sn i cc i polecają cc. Te opinie robią mi niezły mętlik w głowie ![]() Cytat:
![]() ![]() ![]() Też tak zrobiłam, jak siadłam na all to w 1 dzień zamówiłam większość rzeczy. Najwięcej czasu traci się na czytanie opinii, sprawdzanie cen itp. a samo zamówienie to już pikuś
![]() Aniołek (06-2011)[*] Aniołek (11-2010)[*] Po szklistych oczach je poznasz, po chwiejnym głosie Po marzeniach w pył obróconych, po kołysankach nie wyśpiewanych Po imionach nie nadanych, po smutku lepiej lub gorzej skrywanym Po tym wszystkim poznasz Aniołkowe mamy.... Edytowane przez Dasti80 Czas edycji: 2012-03-30 o 11:49 |
|||||
![]() ![]() |
![]() |
#4933 |
Zadomowienie
|
ale piękne zdjecia na mailu, ja się zaraz zdenerwuje i pojadę do sklepu po nowy aparat i normalną kartę SD oczywiście na raty bo koniec miesiąca
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#4934 | |||
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Cytat:
![]() Cytat:
![]() ![]() U mnie deszcz i deszcz ze śniegiem od rana... ![]() |
|||
![]() ![]() |
![]() |
#4935 |
Rozeznanie
|
[1=ecd9a68db8379fc22aec146 35aa2645aca7c721b_6070dc9 9c9f91;33231063]Szyjkę mam zamkniętą, nie wiem czy jest miękka i przypuszczam, że ma niewiele ponad 2 cm. Ja spędzam czas głównie na kanapie i fotelu, obecnie wyjście do sklepu, a już wycieczka do centrum to dla mnie święto. Ale przeżyję, nie zostało wiele.
Twardnienia czuć ewidentnie, tzn. nagle zbiera Ci się skóra na brzuchu i brzuszek staje się twardy jak kamień we wszystkich miejscach. Mój mały przestał mnie teraz kopać i chyba się przeciąga i ja właśnie jestem zdezorientowana, kiedy mam twardnienie, a kiedy to on buszuje, ale jak cały brzuch jest twardy, to twardnienie (skurcz), a jak tylko jedna strona, to on. Moje dziecko też jest na razie ułożone jakoś źle, albo pośladkowo albo miednicowo, ale gin mówi, że to będzie ważne przed samym porodem.[/QUOTE] Ok, dzięki za odp ![]() Ja wczoraj pytałam o połozenia to gin powiedział, żę u pierworódki dziecko może się przekręcić do 36 tygodnia. U wieloródek czeka się do rozpoczęcia porodu i wtedy decyduje się na cc gdy dziecko nie jest odwrócone główkowo. U wieloródek dziecko może się przekręcić nawet w ostatnim dniu. Nie wiem co mi sięstało, ale straciła smak... ![]()
![]() |
#4936 | |||||||
Wtajemniczenie
|
Brawo, brawo
![]() ![]() ![]() ![]() Ale i tak jest sukces! Mąż wczoraj w końcu rozrysował szafkę na rzeczy Młodego i dziś ma jechać zamawiać wszystkie elementy. Uparł się, że sam ją zrobi i na pewno będzie fajna, tylko wcześniej nie mogłam się doprosić, żeby coś już zaczął działać w tej kwestii ![]() Tak że powoli do przodu ![]() Cytat:
![]() ![]() Odnośnie tych koszul to ja w tym wzorze widziałam kilka różnych gatunkowo. Wyglądały identycznie (ten sam wzór itd.), ale niektóre były droższe i były z lepszej bawełny, więc jak już się decydujecie na te, to patrzcie, żeby może nie były takie najtańsze ![]() A słodycze to może takie dla cukrzyków, jak już Cię bardzo ciągnie ![]() Cytat:
![]() Cytat:
Cytat:
![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]() Cytat:
Skurcze to nie wiem, ale czy to nie chodzi o takie bóle jak na okres? Jak brzuch jest twardy tylko w jednym miejscu (jaka jakby gulka o środka) to to chyba dziecko, a raczej jego części (np. pupka) ![]() |
|||||||
![]() ![]() |
![]() |
#4937 |
Wtajemniczenie
|
WZIERNIK METALOWY DWUŁYŻKOWY...
![]() ale się nazywa ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#4938 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() Źle mnie zrozumiałaś. Ja myślę, że te meble mi posłużą dla dziecka dłużej niż 5 lat. Są białe, drewniane, uniwersalne (oprócz łóżeczka). Myślę, że spokojnie do 10 roku życia mogłyby być ![]() ![]() A z tą martwą ciążą, to chyba jej wywoływali, tylko czekała na skurcze po kroplówce. Ogólnie lekarze mówią np. o poronieniach, że kobiety powinny się cieszyć z takiego stanu rzeczy, bo natura samoistnie reguluje te sprawy. Słabsze ogniwo usuwane jest jeszcze w zarodku i dzięki temu eliminuje ewentualne, poważne upośledzenia u dzieci narodzonych. Wiem, że to trudny temat, ale chyba coś w tym jest ![]() Dzwonili do mnie właśnie ze szpitala, że mam im przesłać RMUA ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4939 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
![]() Aniołek (06-2011)[*] Aniołek (11-2010)[*] Po szklistych oczach je poznasz, po chwiejnym głosie Po marzeniach w pył obróconych, po kołysankach nie wyśpiewanych Po imionach nie nadanych, po smutku lepiej lub gorzej skrywanym Po tym wszystkim poznasz Aniołkowe mamy.... |
|
![]() ![]() |
Okazje i pomysły na prezent
![]() |
#4940 |
Rozeznanie
|
dzień dobry,
dziewczyny pytanko odnośnie wyprawek - czy kupowałyście jakieś kurteczki czy sweterki takie cieplejsze w rozm 56-62? no bo w kombinezonie to chyba na spacery nie bedziemy chodzic, a pogoda w maju moze byc rozna... i właśnie mam dylemat czego szukać
#4941 |
Wtajemniczenie
|
dziewczyny, może to już było poruszane, ale co tam, zapytam jeszcze raz
![]() Czy będziecie spać z dzieciakiem w łóżku? Ja myślę, że te pierwsze parę miesięcy raczej tak, będzie wygodniej (tzn mam na myśli wstawanie na karmienie) i dziecko podobno się czuje bezpieczniej. Tylko zastanawiam się, jak to zorganizować praktycznie? Podobno dziecko nie powinno spać po środku, tylko z brzegu (zastawione czymś, żeby nie spadło) i nie można pod wełnianą/puchową kołdrą - orientujecie się dlaczego? Czy ze względu na ryzyko alergii, czy ciężar takiej kołdry? Czy któraś z doświadczonych mam mogłaby coś podpowiedzieć? |
![]() ![]() |
![]() |
#4942 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
ja nie zamierzam, jest dużo opinii na ten temat, no i spanie z dzieckiem zwiększa ryzyko tzw. śmierci łóżeczkowej. |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4943 | ||
Wtajemniczenie
|
onething, dołączam do braw - piękna sesja!
![]() Ktoś tam jeszcze niepodpisany wrzucił brzuszek z 29 tc, nie pamiętam kto tu mówił, że wrzuca... Fajny, taki malusi zgrabny ![]() śliweńka, fajne porównanie, też wydaje mi się, że od 31 tc brzuch już zmienił kształt, a teraz po troszkę się powiększa ![]() Cytat:
![]() ![]() Trzymam kciuki za prace męża na szafką ![]() Te skurcze to raczej ciężko moim zdaniem opisać, chociażby dlatego, że kobiety bardzo różnie je odczuwają... Moje raczej nie są/nie były w ogóle podobne do bólu przy okresie. Z tego co pamiętam z porodu z Maksem, to po prostu to były takie nasilające się coraz bardziej i bardziej te twardnienia, coraz bardziej bolesne... Ale w jaki sposób bolesne, to Was pocieszę ![]() ![]() Cytat:
![]() To właśnie napisałam też wcześniej, że to wszystko zależy w jaki sposób urządza się pokój ![]() Ja jeszcze mam cichą nadzieję, że za 2-3 lata będę ten pokój przerabiać na taki dla dwójki dzieci, więc może nam się jeszcze zupełnie koncepcja meblowa zmienić ![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
#4944 |
Wtajemniczenie
|
Ja mam takie malutkie dwa sweterki i dwie bluzy.
|
![]() ![]() |
![]() |
#4945 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4946 |
Wtajemniczenie
|
[1=ecd9a68db8379fc22aec146 35aa2645aca7c721b_6070dc9 9c9f91;33232120]Tak, do 7 dni trzeba okazać RMUA do wglądu. Ale ciężarnych nie powinno to obejmować, bo są ubezpieczone z urzędu. I tak też ostatnio mi powiedziano w szpitalu, ale u nas to co pielęgniarka to inna informacja
![]() Gdyby ciężarna nie była ubezpieczona, to nie musi nic pokazywać, ale jeśli jest (a jest skoro pracuje i pracodawca odprowadza składki), to musi pokazać z jakiego źródła to ubezpieczenie ![]() Ja zmykam, Kochane, na godzinkę do dwóch na zakupy. Bądźcie grzeczne! ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#4947 | |||
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]() A w ogóle to nastawiłam wreszcie dzisiaj pierwszą partię ubranek do prania, zaraz idę wieszać, bo już się chyba skończyło prać ![]() ---------- Dopisano o 12:57 ---------- Poprzedni post napisano o 12:55 ---------- A jeszcze odnośnie tego ubezpieczenia to może być pieczątka pracodawcy w książeczce zdrowia? Ona jest ważna chyba miesiąc. Bo tego druku RMUA (czy coś...) to ja w życiu na oczy nie widziałam i nawet nie wiem skąd to wziąć ![]() |
|||
![]() ![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#4948 |
Zadomowienie
|
zmykam do domku bo mi baletki na nogach się odcisneły trzeba się połozyc i odpocząc miłego weekendu
|
![]() ![]() |
![]() |
#4949 |
Wtajemniczenie
|
Onething fajna sesja!!!
![]() ![]() Kurcze, zainspirowałaś mnie - chyba też tak poszaleję, ale to już nie dziś ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#4950 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
dokumentem potwierdzającym ubezpieczenie jest własnie podbita książeczka ubezpieczeniowa albo druk RMUA. Więc książeczka tez powinna być oki. U mnie w pracy mi wydają druk RMUA co miesiąc razem w kartą zarobkową ![]()
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 19:36.